2017-11-16
今日同男朋友慶祝紀念日,特意約左一間我們最愛既日本餐廳去慶祝一下。一入門口就見到大大隻日本蟹,重約5公斤,即日新鮮空運到港,想食早啲預訂仲有折扣。我們先叫兩杯酒。檸檬柚子酒依然是我最愛。芝麻醬沙律菜。爽脆沙律開開胃,加上辣粉夠哂過癮。燒牛舌。牛舌煎得香嫩爽口,加上泰式醬汁和蒜片,入口味道咸香濃郁,牛舌調味剛好入口唔會鞋口。燒白鱔。必食推介白鱔非常爽脆魚肉滑溜,口感極為豐富。白鱔魚皮燒得極是香脆入口油香十足。刺身五款和秋刀魚刺身。刺身水準極高,秋刀魚是時令刺身,入口非常鮮甜。大牡丹蝦更是出色,入口鮮甜無比蝦肉爽口清新,厚切三文魚和池魚更是滿口魚香,當然有我最愛的拖羅和海膽。餐廳人氣蟹甲羅燒。蟹膏蟹肉味道咸香得宜,入口極是濃郁滋味,配上麵包食用。燒香的蟹甲羅燒入口蟹味極濃極鮮味。二人前浜燒盛合。日日新鮮海鮮夠哂吸引師傳即燒海鮮,我最愛大大隻帶子。帶子可以選擇牛油和清酒燒香,我當然要牛油蟹腳和鮑魚唔使額外調味,燒香即食非常鮮甜。另外加點一隻龍蝦。師傳即燒大大隻龍蝦,加上龍蝦膏夠哂咸香滋味,龍蝦肉質爽口彈牙,龍蝦膏更是香口。
檸檬柚子酒依然是我最愛。
爽脆沙律開開胃,加上辣粉夠哂過癮。
蟹膏蟹肉味道咸香得宜,入口極是濃郁滋味,配上麵包食用。
日日新鮮海鮮夠哂吸引