2022-08-29 12 瀏覽
高質日本廚師發辦ꕀꕀ⇢ఌ 霜瀛位於中環嘉賦酒店2樓霜瀛Shimoumi Sushi提供高質新鮮日式廚師發辦餐廳以日系裝潢打造舒適氛圍有別於一般omakase的長bar枱還設有座位ꕀ供客人選擇ꔐ霜($1580)ꕤ先付 l 前菜4款◈土耳其蕃茄凍 :酸酸甜甜非常開胃◈海蜇刺身:很喜歡其爽嫩口感◈日本白粟米 :清甜可口 超級juicy ◈黑豆 :軟糯香甜ꕤ茶碗蒸令人感到幸福的茶碗蒸滑嫩程度很討人喜歡用上海參同三文籽點綴多了一層高雅感ꕤ時令刺身四款◈ 日本仙鳳趾生蠔 生蠔蠔肉飽滿脹卜卜柚子啫喱酸甜ꕀ令生蠔鮮味更為突出◈ 北海道北寄貝輕輕炙燒配上簡單醬油調味令你完全沉醉在北寄貝的鮮甜感◈ 太刀魚刺身油脂豐富既太刀魚ꕀ經過輕輕炙燒後魚油香更為明顯ꕀ肉質細膩柔軟而魚味濃郁ꕀ配薑蔥配搭進食以減低腥味◈ 醃漬筋子粒粒飽滿的筋子ꕀ其鮮甜感令人瞬間清醒◈南瓜丸子 南瓜弄成南瓜蓉再包裹住雞肉一定要配雞湯汁一齊進食ꕀ香甜軟糯既南瓜配上濃郁雞湯很難會不好吃ꕤ手握壽司◈深海池魚滿滿油脂感ꕀ魚油香十足爽嫩魚肉配上烏魚子粉 令口味層次更為豐富◈金木鯛魚肉軟腍中富彈性ꕀ口感豐腴而且味濃 ◈鮫鰈魚 鮫鰈魚上加上
高質日本廚師發辦ꕀꕀ⇢ఌ 霜瀛
位於中環嘉賦酒店2樓
霜瀛Shimoumi Sushi
提供高質新鮮日式廚師發辦

餐廳以日系裝潢打造舒適氛圍
有別於一般omakase的長bar枱
還設有座位ꕀ供客人選擇
ꔐ霜($1580)
ꕤ先付 l 前菜4款

晚市有第2位半價
午市更是買一送一
不能錯過啊
2022-08-28 21 瀏覽
Omakase講求食材新鮮程度配上師傅一流既刀法同精湛手藝打造一場又一場味蕾盛宴·位於上環AKVO hotel 二樓既霜瀛餐廳以淺木日系氛圍配以落地大玻璃 · 愜意度十足·♡ 霜($1580)ꔅ先付 |土耳其蕃茄凍·海蜇刺身·日本白栗米·黑豆土耳其蕃茄酸甜 ·新鮮海蜇口感爽嫩兩者都非常開胃白粟米清甜而黑豆軟香可口ꔅ茶碗蒸豆腐花般口感的茶碗蒸配上海參同三文籽 · 加添了幾分精緻感上面還添加了柚子粉 · 令蒸蛋帶著一份清香感ꔅ 時令刺身四款ꕺ日本仙鳳趾生蠔 飽滿的生蠔 · 厚身既蠔肉柔嫩無比配上柚子啫喱|細蔥 · 酸甜既柚子啫喱令生蠔更為鮮甜ꕺ 八爪魚刺身 用簡單既竹炭鹽 · 柚子皮調味更能集中感受八爪魚既口感第一次試八爪魚嘴 · 口感出奇地爽嫩清脆而八爪魚軟嫩中帶點脆身 · 好特別既兩種口感ꕺ 蘋果木煙燻鏗魚 擺盤超級有視覺享受鏗魚除了帶煙燻香 · 還有烤過後油脂香氣脂肪較少既鏗魚 · 肉質柔軟無比ꕺ 醃漬筋子很誘人的色澤飽滿既筋子在齒頰間震盪那種鮮甜感 · 令人難念ꔅ季節料理ꕺ波仔羅白配鵝肝 鵝肝油脂感充足 · 配上波仔清甜無筋既蘿白 兩者平衡得剛剛好ꔅ 手握壽司ꕺ深海池魚爽嫩而油脂感

Omakase講求食材新鮮程度
配上師傅一流既刀法同精湛手藝
打造一場又一場味蕾盛宴
位於上環AKVO hotel 二樓既
霜瀛
餐廳以淺木日系氛圍
配以落地大玻璃 · 愜意度十足
♡ 霜($1580)
ꔅ先付 |土耳其蕃茄凍·海蜇刺身·日本白栗米·黑豆

赤肉蜜瓜不用再細數既好味道
最中餅包裹住開心果雪糕 ·再夾雜開心果碎
是完美既幸福感
2022-08-27 17 瀏覽
自從上次食過Omakase 後,因為實在太好味啦,所以心思思又搵朋友一齊去試另一間- 霜瀛,呢間店位於港島上環區,平時只係知道上環有好多海味舖,都唔知原來都有好多omakase 餐廳,有機會都要一一試吓~  餐廳而家做緊一週年限定優惠,凡惠顧晚市套餐,二人同行第二位會半價,即75 折,超抵。我地梗係立即揀吓食邊個餐啦,最後決定試吓佢個$1580 「霜」套餐。 食飯前梗係諗吓配咩酒啦,餐廳都有多款酒以供選擇,經理推介咗「艶」比我地,清甜,但酒味淡淡地,配刺身幾夾,細細支2個人飲啱啱好,另外中段口渴就再叫咗sapporo 既Draft beer黎試吓,黑啤溝白啤,口感細滑又濃郁! 🔸前菜: -有水母刺身、以色列蕃茄&蜂蜜醋啫喱,白粟米 蕃茄加埋蜂蜜醋,酸酸甜甜好醒胃;白粟米好清甜,無渣,好食 -海參三文魚子茶碗蒸 加入海參令茶碗蒸變得更名貴,三文魚子增加食時的口感同鮮味 🔸時令刺身: -北海道仙鳳趾生蠔配酸汁啫喱 有「海中牛奶」既稱號,味道好鮮甜,有濃郁海水味,口感嫩滑,加埋個酸汁啫喱,更加鮮味。 -八爪魚腳刺身,爽脆,只係加入少少竹炭鹽提味,而用柚子皮就令佢更清香。 - 太刀魚,即我

🔸前菜:
-有水母刺身、以色列蕃茄&蜂蜜醋啫喱,白粟米
蕃茄加埋蜂蜜醋,酸酸甜甜好醒胃;白粟米好清甜,無渣,好食

-海參三文魚子茶碗蒸
加入海參令茶碗蒸變得更名貴,三文魚子增加食時的口感同鮮味

🔸時令刺身
-北海道仙鳳趾生蠔配酸汁啫喱

- 太刀魚,即我地叫做既牙帶魚,師傅用炙燒方式將魚皮燒香,油香味立即香氣撲鼻,再加少少柚子鹽去提味,食時先食到炙燒後魚皮既油香,及後食到魚肉時會較有口感,越食越甜及魚味湧現。

-堅魚,師傅今次用蘋果木煙燻去處理,初時係食到蘋果木的香味,然後魚味會慢慢出,去到後來就會有淡淡的甜味

-花咲蟹肉配三文魚子
喜歡食蟹既我對呢個好開心,日本花咲蟹折肉,啖啖肉,再加上三文魚子,只有鮮味可以形容

🔸季節料理
-鵝肝蘿蔔
其實唔係蘿蔔,係叫蕪菁既疏菜,同蘿蔔屬同科,外形都相似,但口感比較鬆軟多汁,而且清甜少根。師傅先用雞湯煨煮蕪菁,再將煎香既鵝肝同食,再舖上辣椒絲,用紅酒藍莓做醬汁,減低食鵝肝時既肥膩感。

🔸手握壽司
今次手握壽司壽司飯用上赤醋飯,比平時的壽司飯無咁酸,更能品嚐魚既鮮味,而且師傅每款壽司都用上唔同既配搭,無重覆過,足見好細心,及對食物有堅持
-鮫鰈魚
魚邊用火炙,加上三升漬
-伊左木壽司,加上少少黑松露
-深海池魚,加上烏魚子粉
-石垣貝 ,時令食材,好鮮甜
-牡丹蝦,將煮過既蝦膏鋪面,上面再加上櫻花蝦,蝦肉依然清爽鮮甜,但味道比平時牡丹蝦刺更濃郁,蝦味大爆發🤩
-大Tora,上面加咗黑魚子
-白海膽
白海膽其實係受精既紫海膽,顏色比較淡,水份比較高,所以口感會較濕潤,而且會更濃郁鮮甜
-赤木魚,加上芥末籽

🔸湯:
𩶘魚湯,先用娃娃菜等蔬菜慢煮4-5小時,熬煮成濃湯,超鮮甜,膠質好重好好味。

🔸甜品
蜜瓜,用最中餅夾開心果雪糕,味道又配合得幾好
-霜瀛🍣Part I由舊年見到有人介紹果陣就已經好想試好好彩咁見到佢而家做緊晚市第二位半價平時真係好少可會見到omakase 有優惠所以就覺得係時候可以去試下啦😎✨霜 Omakase ($1580)🥢先付 / 總共4款特色前菜🍅凍蕃茄 - 清甜多汁 有啫喱用蕃茄汁做成 酸甜酸甜 幾開胃🌽北海道白粟米 - 香甜爽口 有種奶香味 好正~🫘甘露黑豆 - 個汁係甜甜地 豆香味濃 幾好食🦪煮花螺 - 肉質爽口彈牙 煮得好入味 帶點鹹勁 🥢茶碗蒸蒸得恰到好處 好嫰滑 特別在於入面有海蔘 食落幾有嚼口 而上面既三文魚籽令個茶碗蒸帶黎鮮味 唔洗額外調味另外仲加入柚子粉 令成個味道清新啲~🥢時令刺身4款🦪北海道厚岸真蠔肉質肥美新鮮 口感creamy 食落蠔味重 微甜 配埋酸汁啫喱 好夾👍🐙活八爪魚 + 吸盤第一次食到咁爽脆既吸盤 食落會有少少黏口加上用左柚子皮同竹炭鹽做調味 味道會清新啲 🐟太刀魚擺盤美美的 燒香左既太刀魚 肉質非常軟嫰 外皮脆脆簡單地放入薑同蔥碎 芝麻同柚子粉 已經好好味🤌🐟煙燻鰹魚 (❤️❤️❤️❤️❤️真心推薦)師傅事先燒左魚皮 迫左啲魚油香出黎經過蘋果木做煙燻 所以首先食到蘋果木香味 跟住
霜瀛🍣
Part I

由舊年見到有人介紹果陣就已經好想試
好好彩咁見到佢而家做緊晚市第二位半價
平時真係好少可會見到omakase 有優惠
所以就覺得係時候可以去試下啦😎

✨霜 Omakase ($1580)

🥢先付 / 總共4款特色前菜
🌽北海道白粟米 - 香甜爽口 有種奶香味 好正~
🫘甘露黑豆 - 個汁係甜甜地 豆香味濃 幾好食
🦪煮花螺 - 肉質爽口彈牙 煮得好入味 帶點鹹勁

🥢茶碗蒸
蒸得恰到好處 好嫰滑 特別在於入面有海蔘 食落幾有嚼口
而上面既三文魚籽令個茶碗蒸帶黎鮮味 唔洗額外調味
另外仲加入柚子粉 令成個味道清新啲~

🥢時令刺身4款

加上用左柚子皮同竹炭鹽做調味 味道會清新啲

🐟太刀魚
擺盤美美的 燒香左既太刀魚 肉質非常軟嫰 外皮脆脆
簡單地放入薑同蔥碎 芝麻同柚子粉 已經好好味🤌

🐟煙燻鰹魚 (❤️❤️❤️❤️❤️真心推薦)
師傅事先燒左魚皮 迫左啲魚油香出黎

深海池魚肉質爽口 味道鮮嫩 脂厚油香
甘香的油分配上烏魚子粉帶出既鹹鮮味更令人齒頰留香

🦪石垣貝青檸汁
肉質新鮮肥厚 脆嫩味甘 新鮮彈牙 配上青檸汁 清甜鮮味

🦐牡丹蝦 (❤️❤️❤️❤️❤️大推!)
非常鮮甜彈牙既牡丹蝦 配上即整燒熱既既新鮮蝦頭膏

赤肉蜜瓜香甜多汁as always ❤️
最中餅包住開心果雪糕 同少少開心果碎 正合我心意🤗
2022-08-13
2022-08-19 269 瀏覽
📍霜瀛地址 : 上環蘇杭街57 號AKVO 酒店2樓全層廚師發板 - 日語:お任せ Omakase又稱無菜單料理,由主廚選擇最新鮮食材給客人品嘗,配以精手藝,令客人享受美味一餐。.位於Akvo 酒店嘅 「雪瀛」佔2樓全樓,空間感不錯,設有吧枱、卡位同廂房,想點樣坐法,訂位果陣講清楚,餐廳就會好好安排,職員態度有禮,加分。.這裡食材大部分都由日本空運抵港,包保質素有保證。又就近地鐵站,價位亦非常吸引。.開幕一週年慶日式刺身料理廚師發辦晚餐每兩位贈送清酒一勺,如一位惠顧贈送清酒半勺.當晚我地點左「霜」$1580/位。.前菜⏺蕃茄清甜多汁,配上用蕃茄汁做成嘅啫喱,味道清爽。⏺北海道白粟米,清新爽甜,而且多汁。⏺水母刺身,配薄薄青瓜片及胡麻醬,口感清新。⏺黑豆有滿滿豆味.完成清爽前菜,係打開序幕前,點少得蒸蛋。⏺蒸蛋, 蛋痴來說,這個蛋味香濃,入口順滑,再加入了三文魚籽菇絲日本海參,口感滿足。.時令刺身⏺北海道仙鳳趾蠔,日本稱之為「海中牛奶」大隻鮮甜,入口嫩滑,蠔味濃郁。⏺活八爪魚,食用最鮮味吸盤部份,又爽脆又鮮味。 ⏺太刀魚,因為有燒過,造成魚皮微脆,再沾上薑蔥,味道一流。⏺煙燻鰹魚,視覺跟
📍霜瀛
地址 : 上環蘇杭街57 號AKVO 酒店2樓全層

開幕一週年慶日式刺身料理廚師發辦晚餐
每兩位贈送清酒一勺,如一位惠顧贈送清酒半勺
當晚我地點左「霜」$1580/位。
前菜
⏺蕃茄清甜多汁,配上用蕃茄汁做成嘅啫喱,味道清爽。
⏺北海道白粟米,清新爽甜,而且多汁。
⏺水母刺身,配薄薄青瓜片及胡麻醬,口感清新。
⏺黑豆有滿滿豆味
完成清爽前菜,係打開序幕前,點少得蒸蛋。
時令刺身
⏺活八爪魚,食用最鮮味吸盤部份,又爽脆又鮮味。
⏺太刀魚,因為有燒過,造成魚皮微脆,再沾上薑蔥,味道一流。
⏺煙燻鰹魚,視覺跟味覺效果一流,利用蘋果木煙燻鰹魚,入口有啖啖果木香味,令味道提升。
⏺花咲蟹肉,配上三文魚籽,極度鮮甜。
季節料理
⏺香煎鵝肝,煎得非常甘香,外脆入軟,入口細嫩順滑,醬汁用上紅酒同藍梅汁,配試蕪菁,減輕左鵝肝油膩感,食完完全唔覺漏。
特上壽司
⏺赤木魚配芥末子
吸物 | Soup
⏺立魚湯
甜品 | Dessert
⏺蜜瓜、最中餅夾開心果雪糕
2022-08-18
2022-08-13 174 瀏覽
今個月真係好疲累,要食返餐好獎勵下自己!於是就預約了這間位於上環酒店入面的廚師發辦餐廳。餐廳裝修充滿日本風,環境寬敞舒適,除了有吧枱位置,還有包廂房間。餐廳選用的,全是新鮮時令食材,再由廚師精心炮製,每道菜都充滿驚喜。.霜 Omakase $1580.💕先付有4款時食特色前菜,係好適合夏天的開胃菜。蕃茄🍅清甜又多汁,而下面的啫喱用係用蕃茄汁製成,食落酸酸甜甜;北海道白粟米🌽香甜又爽口;而透明啫喱凍入面有絲絲蟹肉🦀和秋葵,味道清甜;甘露黑豆🫘食落豆香十足。.🥚蒸蛋茶碗蒸的蛋口感順滑,充滿🥚蛋和🍄菇香,還配上三文魚籽、香菇、海參,食落口感層次豐富。.🐟時令刺身:▫️北海道仙鳳趾蠔生蠔🦪好大隻,而且肥大肉厚,食落口感好creamy又嫩滑,鮮味十足。.▫️活八爪魚八爪魚🐙好鮮甜,第一次食八爪魚吸盤,原來甘好食,口感非常爽脆,加上柚子皮和竹炭鹽調味,感覺清新。.▫️太刀魚擺盤🌸超美,食落肉質嫩滑,口感緊實,魚皮燒後微脆,🐟簡簡單單配上薑蔥已經很美味。.▫️池魚食落爽口,口感結實帶🐟魚油香,再配上茗荷、薑蔥、鹽,已經很好吃。.▫️煙燻鰹魚鰹魚帶煙燻效果,即時加分!鰹魚一入口帶蘋果木🪵的煙燻香氣,其後魚的鮮味
霜 Omakase $1580

▫️活八爪魚

▫️太刀魚

▫️池魚

▫️煙燻鰹魚
鰹魚帶煙燻效果,即時加分!鰹魚一入口帶蘋果木🪵的煙燻香氣,其後魚的鮮味味慢慢滲出。
🍲季節料理
用上原個日本小蘿蔔,食落香甜冇渣,配上香煎鵝肝,剛剛好中和了油膩感,配上味道酸酸甜甜的紅酒藍莓醬汁,感覺即時變得清新。

🍣手握壽司
▫️鮫鰈魚
魚油非常豐富,經火炙後,將魚油香迫出,配上上北海道三星漬,令到刺身更加惹味。
▫️伊佐木
魚皮經火炙後,口感變得香脆,魚肉配上柚子胡椒更鮮甜。
▫️金目鯛
魚肉肉質嫩滑,味道鮮甜,配上黑松露醬,香氣十足。

▫️深海池魚
食落爽口,魚油豐富又香甜,配上烏魚子粉,味道層次更提升。
▫️石垣貝
貝肉🐚新鮮又彈牙,配上青檸汁,感覺清新。
▫️牡丹蝦
師父提點這個一定要趁熱食,估唔到真係超美味,鮮甜彈牙的🦐牡丹蝦,配上惹味的蝦頭膏和櫻花蝦,口感十足之餘,味道層次豐富。

▫️超拖羅
魚油豐富,而且筋比較少,食落嫩滑鮮味,配上魚子醬,味道更提鮮。
▫️北海道白海膽
白海膽🤍較為罕見,亦係海膽中價格最貴的。肉質好嫩滑,而且水分較重,有入口即溶的鮮嫩口感,而且非常鮮美。

🥣吸物
🐟立魚湯
魚湯煮到奶白色,魚香濃郁,可見用料十足,而且充滿膠質,入面還有嫩滑的魚肉。
🍰甜品
日本赤肉蜜瓜🍈香甜又多汁,而最中餅入面包住🍦開心果雪糕,入邊還有開心果碎,真的充滿驚喜。
2022-08-13 191 瀏覽
家姐轉新工請我食飯,老早便訂了這間朋友推薦的餐廳。店內裝潢充滿和風,小至碗碟也滿足著美感。師傅出色的手藝令日本空運直送的時令食材更添美味。剛巧還遇上Promotion,晚市Omakase第二位半價優惠,而午市Omakase及定食均有75折優惠。「霜」 Omakase - $1580先付清甜多汁的甘草蕃茄,下面晶瑩剔透的啫喱用蕃茄汁製成,酸甜開胃;北海道白粟米能生吃,一咬爆汁之餘,更有淡淡忌廉味;透出絲絲蟹肉的啫喱凍,有少少秋葵粒,入口好鮮甜;甘露黑豆好軟糯,充滿豆香。蒸蛋熱呼呼的茶碗蒸質感好滑順,充滿濃厚的蛋香,更有爽脆爆汁的三文魚籽、少少香菇片,還有爽滑彈牙的海參,好鮮味。時令刺身北海道仙鳳趾蠔在日本有「海中牛奶」的美譽,大大隻肉身好肥厚,滑口的質地好嫩滑,蠔味鮮甜濃郁。活八爪魚新鮮的八爪魚本身就特別鮮味,尤其吸盤最好食,有清亮的爽脆聲,加少少柚子皮和竹炭鹽好清新。煙燻鰹魚除了吸睛的視覺效果外,還會帶有蘋果木的甜味和果味,入口先有煙燻味,繼而魚味和甜味愈食愈出,爽口清新。太刀魚日本版的牙帶魚好細嫩緊實,輕輕燒香魚皮帶微脆,加少少薑和蔥碎已好好食。池魚肉質緊實爽口,略帶油香,加入茗荷絲

「霜」 Omakase - $1580
先付

先付
北海道白粟米能生吃,一咬爆汁之餘,更有淡淡忌廉味;
透出絲絲蟹肉的啫喱凍,有少少秋葵粒,入口好鮮甜;
甘露黑豆好軟糯,充滿豆香。

時令刺身

太刀魚

太刀魚
池魚

池魚
肉質緊實爽口,略帶油香,加入茗荷絲即日本生薑,有淡淡的薑味,但不辛辣,再加少少薑蔥和鹽。

季節料理

香煎鵝肝好肥美,入口有著綿密的油脂香,加上酸甜的紅酒藍莓汁,以及整顆香甜無渣的蕪菁,有點像蘿蔔,完全減去鵝肝的膩感。

手握壽司
鮫鰈魚

鮫鰈魚
油脂豐溢的魚邊輕輕火炙,將魚油香逼出,連著肉身平衡下不會油膩,加上北海道三升漬增添辛香微辣。
伊佐木

伊佐木
煙韌的魚皮火炙後略帶香脆,魚肉好彈牙,加柚子胡椒好鮮甜。
金目鯛

金目鯛
油脂含量適中的鯛魚,肉質細膩鮮美,加少少黑松露醬帶點飄香。
深海池魚

深海池魚
爽口的魚肉纖維好幼細,油份頗多又香甜,再加酥脆的烏魚子粉有焦糖感。
石垣貝

石垣貝
厚實的貝肉充滿鮮味與爽彈感,青檸汁增添清新感。
牡丹蝦

牡丹蝦
燒香的蝦頭膏醬充滿濃郁的甘香味,加上炒香的櫻花蝦口感好酥脆,配鮮甜清爽的牡丹蝦,蝦味好配合。
超拖羅

超拖羅
肉筋比較少,但魚味和油份相當足夠,入口依然有綿滑和油脂豐富感,魚子醬再提鮮。
北海道白海膽

北海道白海膽
最貴最靚的海膽,較為罕見。豐厚的海膽瓣塊十分鮮美,入口豐腴的海膽味好濃郁,入口即溶。

吸物
立魚湯

立魚湯
奶白色的魚湯真材實料長時間熬製,充滿濃郁的魚油香,魚油膠質有點黏口感,裡面更有一片嫩滑的魚肉。

甜品
日本赤肉蜜瓜又甜又多汁,果肉好軟滑;
脆脆的最中餅有淡淡的糯米香,夾著綿密的開心果雪糕,有少少開心果肉碎,奶感較低貼近原味。
2022-08-12
咁多國家嘅菜我最鍾意食 #日本菜而每一次都好享受食 #Omakase除咗可以食到新鮮嘅sashimi之外仲可以同師傅交談之間長知識今次我哋去到位於上環的「 霜瀛 」 @shimoumi_sushi餐廳係位於香港嘉賦酒店的2樓附近仲有咪錶位可以泊車夠晒方便店員隨即安排我哋坐吧枱位置可以一邊睇住琪師傅整一邊享受過程中女侍應非常健談整個氣氛都融合在一起似的😆識嘆就會揀佢嘅<Omakase - 霜>套餐裏面有齊晒八款不同種類嘅食物每位價值 $1680 睇見都覺得吸引喔🤩⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨1️⃣ 「 #Appetizer 」這一盤前菜嘅擺盤很精緻還有日本娃娃嘅小盤裝住 #海姆刺身Mix埋青瓜及有少許芝麻油清淡得嚟又幾惹味還有來自京東的湯葉又名生腐竹東風螺很爽甜冇沙最後就食甜甜地嘅黑豆2️⃣ 「 #SteamedEgg 」食Omakase同樣好期待佢嘅 #茶碗蒸蒸蛋即叫即整熱辣辣出嚟香滑嘅蒸蛋配上爆漿的三文魚籽裏面除了有冬菇外還有罕有的粉絲食落去更爽更滑更有口感3️⃣「 #6KindsofSashimi 」套餐入面有時令刺身六款以下幾款刺身最令我回味無
咁多國家嘅菜我最鍾意食 #日本菜

每位價值 $1680
睇見都覺得吸引喔🤩

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 :✨

1️⃣ 「 #Appetizer 」
這一盤前菜嘅擺盤很精緻
還有日本娃娃嘅小盤裝住 #海姆刺身
Mix埋青瓜及有少許芝麻油
清淡得嚟又幾惹味
還有來自京東的湯葉又名生腐竹
東風螺很爽甜冇沙
最後就食甜甜地嘅黑豆

2️⃣ 「 #SteamedEgg 」
食Omakase同樣好期待佢嘅 #茶碗蒸蒸蛋
即叫即整熱辣辣出嚟
香滑嘅蒸蛋配上爆漿的三文魚籽
裏面除了有冬菇外
還有罕有的粉絲
食落去更爽更滑更有口感

3️⃣「 #6KindsofSashimi 」
套餐入面有時令刺身六款
以下幾款刺身最令我回味無窮
🐟 深海池魚刺身 - 魚肉厚刺少,入口魚油很甘香

🐟 赤貝刺身 - 師傅經拍打後令肉質即時收縮,令入口質感更爽
🐟 伊左目刺身 - 由於是白身魚因此口感較軟身,魚香亦較濃,裏面捲著新鮮紫菜及海膽,食落去更鮮甜

4️⃣「 #SeasonalCuisine 」
這一款季節料理是南瓜饅頭
很少喺度特別人手製的饅頭
裏面還釀着一些雞肉

5️⃣「 #8PiecesofSushi 」
壽司有8款咁多
一邊睇住師傅即場手握新鮮嘅壽司
一邊食住簡直就係感官嘅享受
🍣 金目雕壽司 - 這一款熱帶海魚外皮呈現鮮紅色,油分很甘香
🍣 北寄貝壽司 - 先拍一拍貝肉仍會收縮,就知道它是何其新鮮,因此口感很爽彈呢
🍣 真雕壽司 - 時令魚的真雕分外鮮甜美味
🍣 白蝦壽司 - 鮮味滿滿呢的白蝦肉,咀嚼時有黏口的口感

6️⃣「 Roll 」
大胃王的我食埋呢款卷物
吞拿魚蓉手卷 就夠晒飽啦
鍾意綿綿質感嘅吞拿魚蓉
點少少豉油Wasabi已經好好食

7️⃣「 #Soup 」
舞茸菇鯛魚清湯
裏面有着蓴菜、舞茸菇及鯛魚
估唔到湯料都非常豐富呢

8️⃣ 「 #Dessert 」
右邊就是雪糕夾餅
左邊就是 #靜岡縣蜜瓜
色澤鮮艷的蜜瓜鮮甜多汁
作為飯後果認真一流呀
食飽飽超滿足超大愛😍😍😍
2022-07-03 334 瀏覽
疫情下香港人有兩年多沒踏足過「鄉下」,由東瀛遊舉辦的首個日本旅行團已於上兩星期出發,成為港、日傳媒追訪焦點。對於久久未能出關的筆者,加上日圓匯率創20年新低,說不心動是假的,惟回港的隔離條件實在令人卻步,只好繼續留港發掘不同的日本餐廳。最近筆者在上環「飽經霜瀛」,日式氛圍不在話下,每一道菜都引領著食客重新回溯記憶中,專屬於己的東瀛風光。環境:✨店內設計以原木色系風格為靈感,再添加型格時尚元素,築構出紓壓放鬆的空間感。✨店內設有板前座位及不同的包廂,私隱度高,可滿足食客用餐時的低調與自在。服務:✨職員態度友善有禮,積極收拾餐具及清潔檯面。筆者是日晚上享用了Omakase「霜 」($1680)。食物:🥢 前菜✨水母刺身:以紅色 (女性) 日本武士造型器皿盛載,晶瑩透亮,感覺爽脆,配以青瓜蓉、胡麻醬等一同食用,具夏日感。✨京都湯葉:即腐竹,柔嫩又不失韌性,能輕易以筷子夾起,質感幼滑。✨東風螺:肉質爽口彈牙,帶點鹹勁,跟甜黑豆組成有趣的互補關係。🥚 茶碗蒸✨火喉恰好,嫩滑、水份足夠,以三文魚籽點綴。🐟 刺身✨岩手縣米崎蠔:蠔身肥大肉厚,散發清新的海洋氣息,鹹度尚算適中,配酸汁同吃更開胃。✨鮫碟

環境:

服務:
✨職員態度友善有禮,積極收拾餐具及清潔檯面。

筆者是日晚上享用了Omakase「霜 」($1680)。

食物:
🥢 前菜

🥚 茶碗蒸
✨火喉恰好,嫩滑、水份足夠,以三文魚籽點綴。

🐟 刺身

✨鮫碟魚:包裹着新鮮紫菜及酸汁,頂部放置燒過的肥美魚邊,具層次感。

✨粒貝:口感纖細,味道清甜,師傅以黑松露為其提鮮。
✨赤貝:帶光澤,肉質爽厚,青檸汁跟其海潮香氣很搭配。
✨剝皮魚:肉身清爽,配上乾醬同吃,更能吃出其豐腴潤澤之口感。
✨律蟹及海膽:師傅加入魚子醬,把以上食材弄成球狀,能吃出蟹的鮮香和海膽的濃郁、creamy特性,沒有腥味。

✨鰹魚:每一片均抹上甜甜的紫菜醬,再以生菜包裹同吃,油脂豐盈,魚味濃郁。

🍲 季節料理
✨南瓜饅頭:以營養豐富的南瓜加入碎雞肉一同炆蒸,香甜軟腍,生椒葉的辣勁慢慢在口中滲出,帶刺激感。

🍣 壽司
✨鮑魚:柔軟細緻的鮑魚拌上鮮味無窮的肝醬,絕對是廚師的精心之作。

✨深海池魚:甘香肥嫩。
✨白蝦:晶瑩通透,明太子更能突顯鮮甜感。
✨喜之次:師傅炙燒至3成熟,味道較清雅。
✨赤鯥:入口肥美幼嫩,大愛!

✨中拖羅:經熟成處理,無筋膜,魚香更凜烈濃厚。
✨北海道銀鱈魚:肉質幼滑,油脂滿溢。
✨北海道原隻紫海膽及吞拿魚蓉:賣相甚佳!味道甘甜,入口即化!

🥣 立魚魚湯
✨鮮甜美味,沒有腥味,適合任何年齡人士飲用。

🍮 甜品
✨夕張蜜瓜:香甜多汁,令人回味!
✨最中餅:賣相可愛,口感脆薄,內餡加入香濃的開心果雪糕,非常滿足。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-06-11
2022-07-01 46 瀏覽
📍霜瀛 @shimoumi_sushi來的當天吃到一半手機的聊天室就被炸起來,就是元朗那天的電力被斷,中間還在擔心沒車回家、冰箱的東西要怎麼辦,還好終於的是我家好似只是停了兩個多小時的電而已。好了,回歸正題~這個月好似真的吃了不少好的店子,這家絕對算上是其中之一🔸前菜 湯葉 - 就是鮮腐竹,以可愛的日本武士小碗子盛裝著,嫩滑的gulo地就滑進喉嚨,還有胡麻豆腐、燒吞拿魚跟甜黑豆,甜黑豆有點意想不到的好吃,甜甜而且沒有我不喜歡的豆青味♨️茶碗蒸し北海道遼參魚翅蒸蛋 - 以熬煮的高湯跟雞蛋的比例蒸出滑滑嫩嫩的口感,再加了海參魚翅提鮮🐟本日の刺し身6品深海池魚 - 脂肪比例適中不會有腥味,肉質鮮嫩爽口兵庫縣赤穗蠔 – 以柚子皮酸汁以及辣椒蘿蔔肉蔥花作調味,令到蠔的甜味更出來鮫鰈魚 - 生長在深海的右口魚,肉質比左口魚豐潤嫩滑,第一片是經過灸燒把油脂迫出的裙邊牡丹蝦 - 加了以蝦頭膏做的醬超鮮味剝皮魚 - 肉質爽彈鮮美,伴上魚肝醬既清爽但又帶豐腴潤澤的味道,感覺是配清酒特美味栗蟹 -鋪上層層的海膽+魚子季節の料理1品🐥南瓜丸子南瓜蓉中間釀有雞肉,芡汁不太黏算是我個人不愛吃芡汁也覺得不錯🍣握り寿し
📍霜瀛 @shimoumi_sushi

🔸前菜

♨️茶碗蒸し

🐟本日の刺し身6品
深海池魚 - 脂肪比例適中不會有腥味,肉質鮮嫩爽口
牡丹蝦 - 加了以蝦頭膏做的醬超鮮味
栗蟹 -鋪上層層的海膽+魚子

季節の料理1品
🐥南瓜丸子

🍣握り寿し8貫
鮑魚 - 鮑魚、壽司飯、鮑魚肝醬分開奉上,鮑魚很入味軟彈,配香濃的鮑魚肝醬是另一種滋味
北寄貝 - 甘甜肥美,輕輕灸燒過令口感更特別
赤鯥魚 - 俗稱「黑喉魚」((在高木直子的插畫有出現過,所以我知道!)),有「白身魚肉中的toro」之稱,脂肪充足帶有甜味
銀鱈魚 - 入口軟嫩沒想像中重魚油
池魚 – 上面加了北海道特產的三星漬, 跟豐膄的池魚很配
中吞拿 – 肉身呈粉紅色,恰到好處的魚油脂非常甘香

🍣卷物1本
北海道海膽 – 不得不說直接連殼上的海膽特別吸晴,還要加上吞拿魚蓉跟三文魚子,口感非常豐富,有機會好想吃吃看連刺都還在動的海膽😗

🍲吸い物
鮮魚清湯 - 清甜不會太濃郁
🍈デザート
靜岡蜜瓜 - 甜度很高,適合大夏天來消暑

💲1680@人 「霜」
🏡上環蘇杭街57 號AKVO 酒店2樓全層
📞3188 8007 / 9763 0811

#omakase #廚師發辦 #hkomakase #omakasehk #霜瀛 #上環美食 #港島美食 #日本料理
#852girl #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #hkpr #prhk #hkblogger #bloggerhk 香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #相機食先 #飲食日記 #好物分享 #poyeefoodie
2022-06-30 177 瀏覽
好耐無食 Omakase 見今日有人請客,當然要應約啦 !🐚前菜湯葉~即係日本腐皮,豆味香濃好嫩滑!黑豆~甜蜜軟綿!水母~爽口之餘加入咗青瓜,好清新!磯煮花螺~口感彈牙!🥚茶碗蒸海參蒸蛋~海參粒不但提升口感,營養價值亦好高!🦪赤穗黃金武士蠔蠔肉加上沖繩海葡萄,口感豐富之餘,再配埋酸汁啫喱,入口簡直鮮甜無比!🐟伊佐目魚卷包住新鮮海草,面層再灑上烏魚子粉,淡淡鹹香帶鮮味!🐟鮫鰈魚加咗海鹽,連同菊花瓣一齊食,滿口魚油香,好好味!🦀北海道栗蟹栗蟹以栗子飼養,所以會帶栗子味加入魚子醬、金箔及紫蘇花,入口味酸帶紫蘇花香,另帶少少鹹香!🐙慢煮八爪魚八爪魚入味唔韌旦有嚼勁,配搭香味獨特木之芽,味道有點清新,而且更有特色!🔥火灸醬燒帆立貝半生熟,鮮嫩而充滿水份!🎃南瓜饅頭入口香甜,中間釀有雞肉,連埋芡汁一齊食,味道不錯!🍣池魚壽司、金目鯛壽司、鰆魚(經過火焰一吓皮脆有微微焦香)日本銀鱈魚(火焰後魚油滲入飯中,暖暖口感好好味)、活北寄貝壽司(鮮味爽口)、牡丹蝦壽司(大隻有光澤,配埋燒過嘅蝦膏,滿口鮮甜味)拖羅壽司(加上淡雪鹽,提升鮮味)、赤身手卷,一共八貫!🧉海膽杯睇個賣相,已經不能再形容,好新鮮,最愛的
好耐無食 Omakase 見今日有人請客,當然要應約啦 !

🐚前菜
湯葉~即係日本腐皮,豆味香濃好嫩滑!黑豆~甜蜜軟綿!
水母~爽口之餘加入咗青瓜,好清新!磯煮花螺~口感彈牙!

🥚茶碗蒸
海參蒸蛋~海參粒不但提升口感,營養價值亦好高!

🦪赤穗黃金武士蠔

🐟伊佐目魚卷
包住新鮮海草,面層再灑上烏魚子粉,淡淡鹹香帶鮮味!

🐟鮫鰈魚
加咗海鹽,連同菊花瓣一齊食,滿口魚油香,好好味!

🦀北海道栗蟹

🐙慢煮八爪魚

🔥火灸醬燒帆立貝
半生熟,鮮嫩而充滿水份!

🎃南瓜饅頭
入口香甜,中間釀有雞肉,連埋芡汁一齊食,味道不錯!

🍣池魚壽司、金目鯛壽司、鰆魚(經過火焰一吓皮脆有微微焦香)
日本銀鱈魚(火焰後魚油滲入飯中,暖暖口感好好味)、
拖羅壽司(加上淡雪鹽,提升鮮味)、赤身手卷,一共八貫!

🧉海膽杯
睇個賣相,已經不能再形容,好新鮮,最愛的一道食材👍🏻!

🍈最後飲埋個鮮魚清湯和宮崎赤肉蜜瓜,整餐都超滿足😊😊!
位於上環酒店內既廚師發辦,環境雅緻開揚,裝修擺設充滿和式氛圍☺️ 除咗吧枱及卡位,餐廳仲有特色廂房,私隱度好高👍🏻 店員服務態度好,加上精緻既擺盤及有質素既料理,整個體驗唔錯呢🥰✨ 霜 ($1680 - 23款料理)♡ 前菜 🥢❀ 水母刺身❀ 湯葉❀ 鴨胸肉❀ 甜黑豆四款前菜擺盤精美😍 水母刺身口感爽脆,配上青瓜及胡麻油等,味道清新又帶少少酸味,好開胃呢~湯葉係新鮮腐竹,簡單配上芥末及豉油,食落質感滑溜又重豆香味☺️ 鴨胸肉鹹香惹味,可以自行配搭柚子胡椒或酸甜既鴨胸醬汁~甜黑豆上面有銀箔作點綴,味道香甜又軟綿♡ 蒸蛋 🥚❀ 海蔘蒸蛋蒸蛋好嫩滑,上面加入唔少海蔘粒,增加口感及鮮味♡ 時令刺身 🐟❀ 深海池魚肉質爽滑肥美,魚油甘香,配搭醬油及新鮮即磨芥末更顯鮮味❀ 兵庫縣赤穗蠔生蠔新鮮肥美,入口鮮甜爽滑,配上酸汁食令味道更豐富❀ 鮫鰈魚鮫鰈魚質感爽滑,入面卷住海草及酸汁啫喱,配埋經炙燒後既魚邊及三文魚籽食,油脂感更豐厚,而且好鮮味❀ 牡丹蝦用玻璃杯裝住好靚!蝦身嫩滑彈牙,上面有炙燒過既蝦膏,令味道更香口惹味❀ 鰹魚鰹魚魚味較濃,魚皮經輕輕炙燒後會帶點焦香味~用生菜包住刺身、紫菜醬及芝麻食,會增

✨ 霜 ($1680 - 23款料理)

♡ 前菜 🥢

❀ 水母刺身
❀ 湯葉
❀ 鴨胸肉
❀ 甜黑豆

♡ 蒸蛋 🥚

❀ 海蔘蒸蛋
蒸蛋好嫩滑,上面加入唔少海蔘粒,增加口感及鮮味

♡ 時令刺身 🐟

❀ 深海池魚
肉質爽滑肥美,魚油甘香,配搭醬油及新鮮即磨芥末更顯鮮味

❀ 兵庫縣赤穗蠔
生蠔新鮮肥美,入口鮮甜爽滑,配上酸汁食令味道更豐富

❀ 鮫鰈魚

❀ 牡丹蝦

❀ 鰹魚
鰹魚魚味較濃,魚皮經輕輕炙燒後會帶點焦香味~用生菜包住刺身、紫菜醬及芝麻食,會增添香甜味及口感,好特別呢

❀ 栗蟹
栗蟹肉好鮮甜,帶有微微栗子香,撈埋海膽及魚子醬一齊食,鮮味十足!

♡ 季節料理 🍲

❀ 南瓜饅頭
賣相精緻既創意料理✨ 將蒸熟既南瓜整成蓉,入面包住雞肉碎,味道香甜可口,連埋用木魚絲熬成既茨汁及玫瑰花瓣食更滋味~

♡ 手握壽司 🍣

❀ 金目鯛
口感柔嫩,表面灑上柚子皮,令味道帶點酸甜味

❀ 北寄貝
新鮮肥美又厚身,食落有爽滑既口感,加了青檸汁更顯清新

❀ 白蝦
富山特產既白蝦✨ 肉質細嫩,味道鮮甜美味

❀ 赤鯥
火炙後魚油香更突出,肉質肥美嫩滑,帶有花穗香氣

❀ 瀨尿蝦
瀨尿蝦夠鮮味,而且有豐富既蝦膏,上面放上鹹香烏魚子,味道香濃

❀ 大拖羅
厚切大拖羅油香四溢,入口即溶,食完有滿滿既幸福感

❀ 銀鱈魚
經炙燒後肉質肥美香口,油脂更豐富,上面加入少少松露醬令味道更有層次

❀ 北海道紫海膽
海膽味道濃厚甘甜,配上香脆既紫菜食得好滿足

♡ 卷物 🐟

❀ 拖蘿蓉手卷
手卷入面包住好多綿滑既拖羅蓉,其中混合加大蔥及醃製白蘿蔔,食落好有口感

♡ 湯 🥣

❀ 鮮魚清湯
魚湯味道香濃又鮮味,入面仲有舞茸菇及魚肉,好足料!

甜品 🍨

❀ 最中餅及夕張蜜瓜
最中餅入面係開心果雪糕配紅豆蓉,入口香脆,香甜而不膩,而蜜瓜香甜多汁,作為餐後甜品好有誠意
2022-06-21 50 瀏覽
今日出咗糧,所以去食餐好嘅先😋呢間位於上環嘅~霜瀛,食餐正宗嘅 Omakase 👏👏!前菜~湯葉、水母刺身、磯煮花螺、 黑豆(擺設已經好吸引,最愛呢個由腐竹製成的湯葉,又滑又香豆味👍🏻👍🏻!)茶碗蒸~海參蒸蛋, 個蛋蒸得好滑溜!赤穗黃金武士蠔~ 加咗沖繩海葡萄,多了一層口感,沾上自家製酸汁, 味道好清新 !伊佐目魚卷~入邊卷住海草, 面層再灑上烏魚子粉,肉質嫩滑帶鹹鮮味!慢煮八爪魚~ 入味唔韌有嚼勁,吸盤有脆口嘅感覺, 配搭木之芽,味道獨特!北海道栗蟹~ 因為蟹係食栗子大, 所以蟹肉會有粟子的味道,好特別😊!南瓜饅頭~內裏包住鮮味的雞肉,甜甜地,有D似甜品😅!手握壽司八貫~深海池魚壽司、金目鯛壽司鰆魚、日本銀鱈魚活北寄貝壽司、牡丹蝦壽司 拖羅壽司、赤身手卷(除咗即製手握之外,所有款式都會以不同方式製作,以火焰、加柚子汁、淡雪鹽、鮮蝦膏等等..完全會因食材的肉質和味道而烹調)火灸醬燒帆立貝~連紫菜都會火焰一吓,外層香脆,內裏多汁又鮮甜👍🏻!海膽杯~整個海膽上台,再加埋鮮甜魚子和軟綿綿的拖羅,放埋金箔,完全係一道好高級嘅日本料理👏👏!鮮魚清湯~即煮即上,一定要趁熱飲!宮崎赤肉蜜瓜~多汁又

茶碗蒸~海參蒸蛋, 個蛋蒸得好滑溜!

南瓜饅頭~內裏包住鮮味的雞肉,甜甜地,有D似甜品😅!

手握壽司八貫~
深海池魚壽司、金目鯛壽司
鰆魚、日本銀鱈魚
活北寄貝壽司、牡丹蝦壽司
拖羅壽司、赤身手卷

鮮魚清湯~即煮即上,一定要趁熱飲!
宮崎赤肉蜜瓜~多汁又甜,冇得輸😊!
2022-06-15 80 瀏覽
今個月係我嘅生日月😝梗係要食好啲啦!所以前牌就book咗呢間霜瀛食Omakase ~成個體驗都好好,師傅同埋店員都好好禮貌,值得一試!❤️整體評分:7.5/10味道:7.5/10服務:7.5/10環境:7/10人均消費:$1000-2000地址:霜瀛 (上環)上環蘇杭街57號香港嘉賦酒店2樓全層前菜:以日本武士造型作idea,入面有🇯🇵日本腐皮,口感好特別😋以及日本水母+日式醬汁煮東風螺+金箔黑豆,口感彈牙酸酸地,原來係用咗土佐酢❤️-北海道遼參魚翅蒸蛋:個蛋蒸得好滑,師傅話係以85度慢火即蒸,特別有心機~-岩手縣米崎蠔:味道好清新,有柚子香味~上邊好似有魚子醬添😍肉質比較爽口-鯛魚卷:入邊卷住海草,上面有海膽,味道有驚艷到我!層次豐富😍-鮫鰈魚:上面有鮫鰈魚邊,啲油會掉落去下邊,食落油脂油香十足😋上邊仲有自製嘅三文魚子,食嘅時候可以連埋菊花一齊食~-北海道粟蟹:特色之處在於啲蟹係食栗子大,食得仲精緻過我🤣而且上邊仲有金箔添🫣好豪華-汁煮八爪魚🐙:吸盤有脆脆地嘅感覺,而且肉質比平時嘅更加軟身,上面有木支葉(係山椒啲葉嚟)識落好香-南瓜饅頭(中間釀雞肉):好用心嘅菜式食落香甜十足🇯🇵壽司篇-

整體評分:7.5/10
味道:7.5/10
服務:7.5/10
環境:7/10
人均消費:$1000-2000
地址:霜瀛 (上環)
上環蘇杭街57號香港嘉賦酒店2樓全層

前菜:

-南瓜饅頭(中間釀雞肉):好用心嘅菜式食落香甜十足

🇯🇵壽司
-深海池魚壽司,上面有黑松露醬,好香🌸

-金木鯛壽司

-日本銀鱈魚壽司,上邊燒過,有烏魚子粉,口感好清新🌸

-活北寄貝壽司

-拖羅壽司(上面係淡雪鹽)

-牡丹蝦壽司(中間夾住牡丹蝦嘅蝦膏最面頭嘅係牡丹蝦嘅蝦子)🌸好香

-鮑魚壽司(醬汁係鮑干醬,好豪華!

-白蝦壽司,代替左手捲🌸

-海膽杯,中間有拖羅蓉~

—————————————

-立魚,舞茸茹清湯

-江戶前焗蛋

甜品
夕將赤肉蜜瓜+最中餅:最中餅中間夾住開心果雪糕同紅豆,唔會太甜。食完最中餅之後就可以食蜜瓜,一嚐日本風味~
2022-06-11 61 瀏覽
又長大一歲❤️時間過得太快但又太多嘢想做!幾忙都要抖吓氣獎賞吓自己架嘛!一於嚟個Omakase之夜🙌🏻呢度裝潢別緻!最最最值得一讚嘅係呢度服務一級棒👍🏻由講解每道食到細心照顧食客嘅態度都無得彈!!是晚揀咗食$1680@per head 嘅廚師發辦💟漫活一下兼彌補吓生日無得飛出埠嘅心🤭🤭. ✨前菜♥️日本水母, 以酸酸哋土佐酢作汁料好開胃, 水母質地又好彈牙♥️腐皮, 好濃郁豆腐味道♥️汁煮東風螺, 好鮮甜有嚼勁♥️黑豆, 加咗金箔, 味道甜甜地. ✨北海道遼參蒸蛋以慢火85度去蒸所以特別滑溜! 除咗遼參仲加咗魚翅入去!從食材見矜貴!. ✨深海池魚刺身厚切嘅鮮魚質感入口就係幸福!沾鮮磨wasabi食更提鮮😚😚yummy!!.✨岩手県米崎蠔口感比較爽身!海水味道更重!直滑入喉嚨💋💋. ✨鮫鰈魚魚卷以魚身卷住紫菜&酸汁啫喱!面頭放咗火炙完入口即溶嘅鮫鰈魚!仲有粒粒晶瑩三文魚籽加持!. ✨ 北海道牡丹蝦以其本身嘅蝦膏火炙🔥令鮮味加乘!再撈番落蝦肉度!加埋魚籽醬做topping!賣相超級豪華!. ✨ 原隻北海道紫海膽中間放咗富山灣白蝦再灑上竹炭鹽!另外旁邊係淡雪鹽!沾少少食帶起微微咸香!令甘甜海膽鮮味更上

✨前菜
♥️腐皮, 好濃郁豆腐味道
♥️汁煮東風螺, 好鮮甜有嚼勁
♥️黑豆, 加咗金箔, 味道甜甜地
✨北海道遼參蒸蛋
✨深海池魚刺身
✨岩手県米崎蠔
口感比較爽身!海水味道更重!直滑入喉嚨💋💋
✨鮫鰈魚魚卷
✨ 北海道牡丹蝦
✨ 原隻北海道紫海膽
中間放咗富山灣白蝦再灑上竹炭鹽!另外旁邊係淡雪鹽!沾少少食帶起微微咸香!令甘甜海膽鮮味更上一層樓😉
✨ 鰹魚
表皮攞火槍燒到香脆!但赤色嘅魚肉軟腍嫩滑😍😍面頭加有甜甜哋嘅紫菜醬!建議用日本生菜葉包住食!層次感更豐富!
✨ 南瓜饅頭
的骰一個好可愛!入面包有碎雞肉!仲有靚靚食用花瓣🌹甜蜜蜜嘅一道料理!
✨南非鮑魚
以自身鮑魚肝醬沾嚟食!優質食材食其原始味道就最好味!
✨真鯛壽司
魚鮮味配咗紫菜醬添加咗風味!唔錯!
✨赤貝壽司
😊勁有爽脆質感!入口好過癮!
✨金目鯛壽司
色澤紅潤光澤!魚味清淡!
✨火炙活北寄貝壽司
口感好豐盈!介乎爽口&軟身之間!好特別👏🏻👏🏻
✨梭子魚壽司
質地嫩口!加咗柚子胡椒!微微辣!
✨中拖羅壽司
魚油脂肪十足!滿口味蕾感動❣️❣️
✨銀鱈魚壽司
經火炙後油脂感更出☺️美味しい!
✨拖羅手卷
脆紫菜好加分!滿滿吞拿魚蓉喺口內爆發!正!
✨立魚舞茸菇清湯
塊極軟糯魚肉係靈魂所在!菇菌精華都盡在湯水之中!
甜品
♥️夕張蜜瓜:無敵清甜!大愛!
♥️江戶前焗蛋:疏乎厘質感!滿分蛋香!
♥️最中餅:內有紅豆蓉!配埋特別嘅開心果雪糕!完美結合!