2021-10-31
今日男朋友話想試吓廚師發板,我哋見到呢一間上環新開嘅餐廳好似都幾多好評,所以就諗住食晏嘅時候黎試一試☺️。呢間餐廳嘅價錢屬於中高價位,午餐人均$800至900左右,性價比非常高,廚師出品用心。😋由前菜開始,就已經食得出廚師嘅廚藝精湛,好熟悉每一樣食材嘅配搭。就好似其中一樣嘅前菜,佢哋用咗蟹膏搭配豆腐,比起就咁食蟹膏,食落口感更加幼滑,放入口即刻溶化,成個口腔被濃濃嘅蟹膏鮮味包圍😍😍。而佢嘅時令刺身都非常新鮮,再加上唔同刺身嘅配搭,就令到每一道菜更加出色。就好似第一道池魚刺身咁,搭配埋馬糞海膽、魚子醬,令到口感層次更加豐富;先係食到海膽嘅鮮甜甘香,然後魚油香再慢慢滲透出來😋😋 美味至極~~跟住就係壽司🍣 呢間壽司真係做得非常高質,首先佢嘅用料好講究,食得出其實餐廳嘅食材都係用心挑選出來。就好似中拖羅咁,廚師話俾我哋聽佢地今日選用嘅拖羅,係來自日本清森大間,青森縣大間町向來以美名為「大間鮪魚」嘅黑鮪魚聞名全日本。😍😍 其他嘅壽司都非常唔錯,我哋試咗牡丹蝦壽司、池魚壽司、深海池魚壽司、同埋赤背等等,仲有拖羅手卷, 十分滿足。最後,飲埋個麵豉湯,同埋試埋佢個熟食,就真係好滿足同飽啦。😍有啲廚師發
最後,飲埋個麵豉湯,同埋試埋佢個熟食,就真係好滿足同飽啦。😍有啲廚師發板嘅份量,男仔食起嚟嘅時候都未必夠飽,但呢間嘅份量都算比得好足,男朋友都話岩岩好🥰。
最後,店員為我哋送上抹茶蕨餅同埋益力多雪糕呢兩樣甜品😋😋😋 呢兩樣甜品嘅甜度唔會話太高,食落清新冇飽濟感☺️。每次食廚師發板,都感覺似聽緊交響樂章,以呢兩道甜品作為尾奏,為今日完美嘅午餐盛宴畫上句號。🤍 下次會再黎的~~ 😋