2022-06-21
今日出咗糧,所以去食餐好嘅先😋呢間位於上環嘅~霜瀛,食餐正宗嘅 Omakase 👏👏!前菜~湯葉、水母刺身、磯煮花螺、 黑豆(擺設已經好吸引,最愛呢個由腐竹製成的湯葉,又滑又香豆味👍🏻👍🏻!)茶碗蒸~海參蒸蛋, 個蛋蒸得好滑溜!赤穗黃金武士蠔~ 加咗沖繩海葡萄,多了一層口感,沾上自家製酸汁, 味道好清新 !伊佐目魚卷~入邊卷住海草, 面層再灑上烏魚子粉,肉質嫩滑帶鹹鮮味!慢煮八爪魚~ 入味唔韌有嚼勁,吸盤有脆口嘅感覺, 配搭木之芽,味道獨特!北海道栗蟹~ 因為蟹係食栗子大, 所以蟹肉會有粟子的味道,好特別😊!南瓜饅頭~內裏包住鮮味的雞肉,甜甜地,有D似甜品😅!手握壽司八貫~深海池魚壽司、金目鯛壽司鰆魚、日本銀鱈魚活北寄貝壽司、牡丹蝦壽司 拖羅壽司、赤身手卷(除咗即製手握之外,所有款式都會以不同方式製作,以火焰、加柚子汁、淡雪鹽、鮮蝦膏等等..完全會因食材的肉質和味道而烹調)火灸醬燒帆立貝~連紫菜都會火焰一吓,外層香脆,內裏多汁又鮮甜👍🏻!海膽杯~整個海膽上台,再加埋鮮甜魚子和軟綿綿的拖羅,放埋金箔,完全係一道好高級嘅日本料理👏👏!鮮魚清湯~即煮即上,一定要趁熱飲!宮崎赤肉蜜瓜~多汁又
茶碗蒸~海參蒸蛋, 個蛋蒸得好滑溜!
南瓜饅頭~內裏包住鮮味的雞肉,甜甜地,有D似甜品😅!
手握壽司八貫~
深海池魚壽司、金目鯛壽司
鰆魚、日本銀鱈魚
活北寄貝壽司、牡丹蝦壽司
拖羅壽司、赤身手卷
鮮魚清湯~即煮即上,一定要趁熱飲!
宮崎赤肉蜜瓜~多汁又甜,冇得輸😊!