2022-10-05 14 瀏覽
好耐冇見鐘意食日本料理嘅朋友突然相約,問我有咩想食,心諗串燒、居酒屋同燒肉成日食,建議不如食下Omakase🍣。耐冇見就揾間好D餐廳試下,約定日期同地方之後上網就搵到哩度。餐廳位於蘇杭街AKVO酒店二樓,開業冇耐裝修新淨光猛,一入鋪就見到U型吧枱,窗邊兩張枱,隔離仲有VIP房可以三五知己有個私人空間。訂咗吧枱位坐定定等食先。Omakase有度好唔使諗乜都有,揀選自己食物偏好同份量,講低自己有冇食物敏感就可以。😋不過隔離組客人就好有要求,又話自己成日食開乜食開物講到成個食神咁款,要求師傅要厘樣轉嗰樣成個menu轉曬咁濟🙅‍♂️🙅‍♂️🙅‍♂️,我心諗你都自己發板曬唔使嚟食Omakase 啦!🤣🤣🤣食物分兩部分,上半部冷盤前菜賣相精緻,日本白粟米,水母刺身同以色列蕃茄,味道清甜開胃。刺身蠔新鮮肥美,仲有濃濃味道嘅當造秋刀魚正👍🏻。茶碗蒸熱辣辣夠香滑。另外熱食仲有鵝肝,燒鱈魚白子,同埋有一樣唔記得左哈哈哈😂😂😂,不過味道清甜可以清清口。第二部份開始壽司,不過食到呢度已經飽飽地,好在揀咗最少嗰個。😆金目鯛腩位、銀鱈魚、赤鯥、大Toro新鮮肥美 ,石垣貝爽彈鮮甜,海膽香濃好味道。 最後魚湯雪糕同果物飽

金目鯛腩位、銀鱈魚、赤鯥、大Toro新鮮肥美 ,石垣貝爽彈鮮甜,海膽香濃好味道。 最後魚湯雪糕同果物飽曬!😅

P.S.其實一路食師傅都有介紹菜名,然而隔離組客人就仍然沉醉於自己輝煌嘅食歷,大聲細數乜乜名店,集齊幾多粒星,之後就次次都要師傅重覆介紹,一D都唔識尊重人,師傅唔覺得厭其他客人都煩啦!😔😔😔😔😔

平時都食唔少お任せ,今次呢間想特別介紹下。因為當中有幾樣菜式,我覺得真係特別高質,想推介一下。👍首先環境方面,當然係闊落寧靜。裝修上,上面有個架放咗唔同嘅日本酒我覺得幾特別,令到成個氣氛更提升一層次。🥰首先想特別講下蘋果木煙燻鰹魚。紅色嘅色澤已經係十分吸引,上面有啲黃色金光閃閃仲帶有少少翠綠,所以淨係外觀都做到相當精緻。其實佢上面嗰啲係薑蓉同蔥碎,一整塊放入口, 會試到淡淡煙燻蘋果味,同新鮮薑辣味同新鮮蔥嘅口感。🥰其次想講下太刀魚。佢一份有兩件。未食已經聞到魚皮嘅香味,因為佢係將魚皮燒香,所以食個皮會有少少脆口。然後配合薑蓉一齊食,味道更能夠提升。而魚嘅鮮甜味亦十足。🥰然後再講下新鮮八爪魚。新鮮係基本啦,然後整體係煙韌有口感,特別係個吸盤好脆。佢特別之處係配上柚子皮同竹炭鹽,所以食落會有少少酸同埋鹹味,呢種配搭其實幾清新。🥰最後講下鮫鰈魚壽司。魚嘅質素不容置疑,係細嫩鮮美。想一讚最上面嘅北海道特產,三升漬,係一種要發酵嘅調味料。佢味道柔和、微辣帶香,咀嚼耐少少就會feel到醬油嘅醇香散發出嚟。所以當鮫鰈魚遇上三升漬簡直係最佳組合。
2022-10-05 17 瀏覽
如果一個人想食下Omakase又想靜靜地,呢度都係唔錯嘅選擇。今次就揀咗呢個名為“霜”嘅套餐。呢度環境好闊落,裝修非常舒適,主要係淺啡色嘅色系。枱面亦都放好咗應有嘅餐具。其實呢個餐好多食物都非常高質,不過我重點推介以下幾個:🦪有幸食到「海中牛奶」仙鳳趾生蠔,肉夠肥美,味道鮮甜濃郁似奶。再配上酸汁啫喱,蔥及菊花,剛剛好中和到肥膩感。🌋繼而比較特別嘅係岩手縣石垣貝壽司。見到師傅將石垣貝放低,隨即以手一拍。原來拍打一下可以讓肉質收縮,所以口感會更上一層樓,比起原本嘅味道更加清甜更加爽脆。🍣呢度嘅中拖羅壽司係青森大間野生嘅。食落軟綿綿嘅感覺,仲有新鮮野生嘅味道。上面仲配有魚子醬,鹹鹹哋嘅味道同拖羅嘅鮮味互相配合,有畫龍點睛嘅效果。🐟自家製鯛魚湯夠鮮夠白,飲落去相當濃郁冇腥味。而魚肉保持到堅實有彈性。

其實呢個餐好多食物都非常高質,不過我重點推介以下幾個:
2022-10-03 17 瀏覽
Happy Friday,來左一趟江戶風Omakase。一張大大bar 台配埋舒適皮革凳,Bar又大又寬闊。同朋友坐埋一齊都唔會覺的迫,唔會右手撞左手咁尷尬同破壞氣氛。選擇左$1580 Omakase試下。首推八爪魚刺身,配上柚子皮及竹炭鹽,第一次聽聞竹炭鹽呢個配料,唔會奇奇怪怪反而好驚喜,唔會令到刺身過鹹,反而出奇鮮甜,第一次食到八爪魚吸盤竟然異常脆。其次係岩手縣石垣貝壽司,當季最新造係岩手縣石垣貝,鮮味濃厚,又彈牙配埋醋飯簡直一流。再者係梅酒啫喱蕃茄 ,水母刺身 ,北海道白粟米同埋甜黑豆 ,一次性品賞4樣日本出名食材。首先梅酒啫喱蕃茄,冰凍蕃茄加上啫喱爽口又酸甜。而且水母刺身,新鮮煙靭。北海道粟米軟糯,異常好食😋生食粟米唔會有一種草青味道反而一絲奶味道。總有牡丹蝦壽司,上面有牡丹蝦蝦頭的蝦膏,同埋炒香左的櫻花蝦乾,蝦干脆口配埋牡丹蝦壽司又香又脆。牡丹蝦係大隻彈牙爽口最後係北海道雷電赤肉蜜瓜,蜜瓜果糖度爆燈,入口充滿果香味同濃厚甜度。令人忍唔住立即食第二舊。呢係充滿特色Omakase令人難以忘懷,想一試再試。取材當幾新鮮食材。Jeng👍
Happy Friday,來左一趟江戶風Omakase。

選擇左$1580 Omakase試下。

2022-10-03 19 瀏覽
位於上環香港嘉賦酒店霜瀛,以日本家庭為主,有一張好大張門簾設計,有bar台位置闊落,總有其他位置可以比食飽後可以閒聊幾句,享受下濃濃日本家庭氛圍。最值得推薦係蘋果木煙燻鰹魚,一大個玻璃罩下充滿住蘋果木煙。鰹魚配上蔥碎及薑蓉再加可食用金箔點綴。蔥碎同薑蓉清可解被燒過鰹魚皮油脂,令到成鰹魚壽司無油膩感之餘,令到鰹魚壽司充滿香口,魚肉味道濃郁。其次,日本赤睦壽司,上面係魚子醬,外皮燒香,魚子醬鹹香配埋燒香左魚皮,口感不會油膩,反而多層鮮味。總有三文魚籽蒸蛋,蒸蛋有種濃濃蛋香味,總好滑身。蒸蛋總有香菇,增添一種獨特香味。加上三文魚籽配合埋香菇蒸蛋,令到蛋多一層鮮味道。最後記憶深刻太刀魚,太刀魚魚皮燒香,撒上芝麻加埋薑蓉一起吃,太刀魚魚味濃郁,加上燒香左魚皮,魚皮爽脆又有濃濃魚味。肉質不鬆散,十分之出色。
2022-09-30 13 瀏覽
Omakase係又名係無菜單日本料理,係由師傅選取當季最新鮮食材比客人品賞。今日真係慕名而來的。映入眼簾係磨砂玻璃印住霜瀛二字。頭盤4款前菜係梅酒啫喱蕃茄 ,凍番茄鮮甜爽口,酸酸甜甜極度開胃一道冷盤。水母刺身有麻油同青瓜配合十分之爽口彈牙,而且添加麻油,令到清淡水母刺身多一份油香味道。北海道出產的白粟米,香甜糯口,細細品賞下有一絲絲牛奶香味停留口腔。甜黑豆十分之軟綿綿,好味。日本赤睦壽司,上面係魚子醬,外皮燒香,魚油滲入魚身及醋飯,令到醋飯有陣魚油香味,加上魚子醬鮮味,令到充滿壽司鮮甜油香。鵝肝蘿蔔係個特色菜。用芼菁蘿蔔係日本一種小型蘿蔔,上面淋左一層紅酒藍莓汁,加上一絲絲辣椒絲。酸甜解膩之餘帶有一絲絲辣味。最後係海膽壽司,係北海道根室松浦水產出品。醋飯上鋪滿一層金黃海膽,真係好吸睛。整體來講,霜呢個set真係好抵,只係1580可以享受咁多出色料理。
2022-09-30 11 瀏覽
餐牌每一個廚師發版有好多選擇,今次我選擇左霜呢個主題。主要包括而呢個主題主要有一個前菜,茶碗蒸1款,時令刺身4款,季節料理1款,手握壽司6件,湯同甜品各1款。由頭盤到甜品,都滿足各種心思思自己。首先新鮮八爪魚,配上柚子皮及竹炭鹽,吸盤好脆,八爪魚魚頭同鬚部位煙韌,十分之得意。蘋果木煙燻鰹魚,用蘋果木煙燻過鰹魚,鰹魚帶有一陣蘋果木清香,鰹魚皮被燒過,入口帶有蘋果木同油脂香,蘋果木清香解膩左鰹魚魚油油膩感。真係好驚喜一道料理。鮮鳳趾生蠔,係選取北海道出產,厚身生蠔配上酸汁啫喱,蔥及菊花。令到生蠔酸酸甜甜,生蠔非常飽滿,creamy配上酸汁,唔會飽膩感覺。加上海膽壽司,師傅選擇係北海道根室松浦水產出產海膽。呢款海膽十分之鮮甜,creamy口感。呢個set 真係滿足好多人嘗試其他料理。而且選材十分之新鮮,加上師傅用心配搭十分驚喜。
2022-09-29 17 瀏覽
首先呢間餐廳裝修環境帶入左日本文化與現代裝修。成間餐廳主調係淺木色,加上柔軟皮革高凳,令人好放鬆心態。今次真係好幸運可以book到bar檯啦,可以視覺享受到師傅處理食材,還可以請教下師傅處理食材知識。先付係梅酒啫喱蕃茄 ,水母刺身 ,北海道白粟米和甜黑豆。凍番茄清甜多汁,加上啫喱係用番茄汁整成,酸酸甜甜極度開胃。總有北海道白玉米。香甜可口,而且呢個白玉米唔同普通玉米,食落竟然有陣奶香味道。總有個甜黑豆,個黑豆煮到好淋,一入口立即融化,充滿黑豆味。唔似普通黑豆咁硬同一陣草味道。其次三文魚籽蒸蛋,蒸蛋非常滑,裡面有香菇,令到蒸蛋有陣香菇味道,非常香。。三文魚籽勁大粒配合埋蒸蛋非常鮮甜。總有岩手縣石垣貝壽司,時令貝類壽司,非常鮮甜同爽口。鵝肝蘿蔔,鵝肝煎得非常香口,配上芼菁蘿蔔爽口清甜。而且鵝肝入口滿滿油脂味。加上蘿蔔清甜,令到整體無咁油膩,再加上紅椒絲微微辣,令到味道非常之夾。呢次Omakse非常之驚喜,師傅熱情分享,令到我獲益匪淺。
總有岩手縣石垣貝壽司,時令貝類壽司,非常鮮甜同爽口。
呢次Omakse非常之驚喜,師傅熱情分享,令到我獲益匪淺。
2022-09-29 13 瀏覽
成日見到有人係度介紹上環呢間Omkase啦今日終於比我book到位品賞下。今次我選擇霜呢個廚師發板。原來都幾抵食下,個set都係1580。首先個先付係個梅酒啫喱蕃茄 ,個翻起清爽多汁,酸酸甜甜。幾開胃。令人十分之驚喜,竟然有水母刺身 ,水母刺身爽口彈牙,師傅加左麻油,令到水母刺身多層油香味。香口得又爽脆。搭配埋北海道白玉米,北海道白玉米,又爽口又香甜,無一絲絲草味。慢慢品賞下竟然有陣奶味湧出來。十分之驚喜。總有甜黑豆,黑豆香甜糯口,無普通一般黑豆硬同帶有一絲絲草味道。總有充滿師傅心思蘋果木煙燻鰹魚。師傅係我地面前點著蘋果木,然後玻璃罩裡面充滿濃濃蘋果木煙。當蘋果木燒完後,師傅等一陣,打開個玻璃罩,撲面而來係蘋果淡淡木清香味道。 鰹魚皮層被炙燒過。配埋姜蓉同蔥粒。鰹魚帶有非常非常濃厚蘋果木煙燻味,越食越有濃濃魚味道。牡丹蝦壽司,上面有牡丹蝦蝦頭的蝦膏,同埋炒香左的櫻花蝦乾。一口下鮮甜爽脆。炒香左櫻花蝦乾非常脆,完全係香脆可口。鵝肝蘿蔔,非常之好味😋,煎香鵝肝油脂滲入蘿蔔,增添蘿蔔油香味,令到蘿蔔有另一種品賞味道。每一個食材小心思都是有師傅用心設計下,帶給我地一次又一次驚喜。掂吖!
成日見到有人係度介紹上環呢間Omkase啦
2022-09-29 20 瀏覽
呢晚來到上環食omakase 🍣.食omakase緊係飲清酒🍶有得揀靚靚清酒杯開心🥳仲有壺裝住好有儀式感🥰.➡️前菜擺盤真係好靚😍 幾款開胃前菜好精緻,土耳奇番茄下面係啫喱凍鮮甜多汁,海哲刺身加埋青瓜食落爽口清新,黑豆好特別甜甜地幾好食!.➡️ 茶碗蒸細滑蒸蛋上係鮑魚和三文魚子,再散上柚子粉,味道濃厚好好味😋.➡️時令刺身我想講全部都好好食😋大愛生蠔🦪,上面舖上白桃啫喱和沖繩海葡萄,比平時食清新!另一碟鮫鰈魚加上菊花瓣和三文魚子食相當特別有種淡淡清香😌 再來用玻璃罩住鰹魚超igable,一打開就煙霧離漫😂🤩好厚身味道甜甜地,上面仲有上面七色芝麻和金箔!最後大大粒新鮮帆立貝,包住紫菜食好鮮味😋.➡️季節料理鵝肝下面係白蘿蔔第一次呢個組合🤩加埋紅酒藍莓醬超級好味😋.➡️手握壽司六件🍣都超級正正😋 深海池魚上面係北海道三升漬,味道辣辣地🌶 金目鯛上面係柚子味道清新,石垣貝上面係竹炭鹽,好爽口有啲似厚肉版赤貝,赤睦魚,上面係魚子醬,重魚油仲有灸燒的味道好幸福🥰大拖羅再加少少淡雪鹽超級棒,最後係我讚不絕口的海膽紫菜杯😋.➡️湯好足料的鯛魚湯!鮮味又唔腥,好好飲,飲落暖胃岩哂食完咁多刺身壽司後飲.➡️甜品最中餅
呢晚來到上環食omakase 🍣

➡️前菜

➡️ 茶碗蒸
細滑蒸蛋上係鮑魚和三文魚子,再散上柚子粉,味道濃厚好好味😋

➡️時令刺身

➡️季節料理
鵝肝下面係白蘿蔔第一次呢個組合🤩加埋紅酒藍莓醬超級好味😋

➡️手握壽司

➡️湯

➡️甜品
最中餅配北海道雷電赤肉蜜瓜,香脆餅乾入面係開心果雪糕😋全部日本空運!大滿足!
很喜歡呢到店員真係好風趣幽默成餐飯食得好開心,又幫我地兩個女仔影相🤣食物又高質,而家做緊第二位半價!推介大家來試下!
2022-09-28 16 瀏覽
搵一間好食Omakase 真係好難,伏唔係個個都想中。朋友食過對呢間餐廳好評如潮,讚不絕口。首先環境簡潔,比人感覺好優雅。頭盤梅酒啫喱蕃茄,水母刺身,北海道玉米同甜黑豆。個水母刺身真係好出色,首先水母刺身係香港好少見,食落去非常爽口,師傅總加左麻油同青瓜,非常清新同香口。加上青瓜更加jeng,食到chok chok聲。梅酒啫喱番茄,啫喱應該用番茄來住,食落一陣酸酸甜甜番茄味,再加上梅酒清香味,令到番茄咁簡單食材鮮味,提升多一個檔次。令到人清甜同開胃。令人印象深刻係日本赤睦壽司,上面係魚子醬,外皮燒香,魚油滲入魚身及飯。因為魚外皮燒過,入口魚油好豐富,肉質鬆散,反而煙韌 。鮫鰈魚壽司,鮫鰈魚魚油非常豐富,輕輕燒魚皮,更加令到魚魚油逼出來,加上最上面係北海道特產,三升漬。令到魚肉食落非常豐富,香味可口。掂!總之,呢次Omkase非常完美,無論食材新鮮定係舒服處理食材手法都非常之勁,將食材鮮味提升一個高度。👍

朋友最鍾意打卡,所以趁放假,帶佢來打打卡。呢間餐廳每一樣出品,無論擺盤,定係食物擺放位置,都充滿住師傅用心設計。完全係視覺享受之餘,總係相機食先啦。當然順便慰勞下辛苦自己🤣印象深刻就係蘋果木煙燻鰹魚,鰹魚配上蔥碎及薑蓉再加金箔點綴。完全係低調奢華,好吸睛。其次打卡like爆海膽壽司,醋飯上塞滿海膽。好似山泥傾斜咁咁洶湧。細問師傅海膽出產地,師傅都熱情解答問題,總普及好多知識👍原來海膽出處於北海道根室 松浦水產 。難怪咁鮮甜啦。😍再者日本赤睦壽司,上面鋪左魚子醬,再加上外皮燒香,魚油滲入魚身及飯,每一粒醋飯充滿住魚油香味。令人回味無窮。新鮮八爪魚刺身,師傅完全係擺盤高手,用心切歌八爪魚吸盤親託埋一朵置中小玫瑰花,完全吸睛到不得了。相信每位女士包括我自己,收到師傅用心設計,真係開心到不得了。🤣簡單來講,呢間餐廳除打卡一流,食物一流,師傅用心設計排盤打卡更加更上一層樓📷
2022-09-27 14 瀏覽
今晚嘗試咗上環香港嘉賦酒店2樓霜瀛Omkase。首先呢間餐廳裝修環境糅合日本文化與現代裝修,令我有種返鄉下[日本🇯🇵]感覺。係忙碌工作過後,可以在舒適的環境下享受廚師發辦帶來視覺同味覺帶來享受😎。今次選擇左霜Omkase主題。而呢個主題主要有一個前菜,茶碗蒸1款,時令刺身4款,季節料理1款,手握壽司6件,湯同甜品各1款。首先,三文魚籽茶碗蒸,蒸蛋配上三文魚籽,蒸蛋非常之滑,而裏面有香菇,三文魚子和蒸蛋非常之夾。三文魚子為蒸蛋添上一層豐富鮮味口感。令人回味無窮。北海道出產鮮鳳趾生蠔,口感豐滿和軟滑。令人食指大開。其次中拖羅壽司,配上魚子醬,令到中拖鮮上加鮮。最後印像深刻岩手縣石垣貝壽司,一個字鮮,令到口中鮮甜味久久不散。好味!😍 呢個set 真係好抵只係1580+1咋
北海道出產鮮鳳趾生蠔,口感豐滿和軟滑。令人食指大開。
其次中拖羅壽司,配上魚子醬,令到中拖鮮上加鮮。
2022-09-27 22 瀏覽
慶祝媽媽生日🎂 帶佢來享受美食😎霜瀛餐廳主要以淺木色系為主調,加上磨砂質感玻璃設計,令人可以在舒服和放鬆嘅環境下為美食錦上添花。其中自家製鯛魚湯,真係令人回味無窮。濃濃奶白色湯,將魚肉味道逼曬出來,每一啖品賞下都充滿住魚鮮味。再者,牡丹蝦壽司,上面有牡丹蝦蝦頭的蝦膏,同埋炒香左的櫻花蝦乾。兩者混合,令到壽司口感更為豐富。蘋果木煙燻鰹魚,鰹魚用蘋果木煙燻過,不會蓋過鰹魚味道,反而越食越濃郁魚味。總括嚟講呢間餐廳完全適合節日慶祝嘅首選。因為每一樣出品都令到人視覺同味覺帶來享受。
慶祝媽媽生日🎂 帶佢來享受美食😎

2022-09-23 22 瀏覽
男朋友求婚,同我食omakase, 真係識咁耐最最最豪的一餐🥰😍!訂咗位去上環蘇杭街香港嘉賦酒店2樓一間叫"霜瀛"的日本餐廳。Omakase的刺身有4款,每款都好精緻!蘋果木煙燻鰹魚刺身完全係視覺同味覺的享受;北海道出產的鮮鳳趾生蠔🦪好鮮甜;太刀魚的魚皮燒香左,配合薑蓉一起吃,口感爽脆,鮮甜味十足。季節料理係鵝肝蘿蔔,用芼菁蘿蔔做底,上面放左鵝肝,配紅酒藍莓汁加乾的辣椒絲,蘿蔔的清新十和左鵝肝的油膩,配合得天衣無縫!壽司有6款,好開心呀!有海膽壽司,中拖羅壽司,岩手縣石垣貝壽司、日本赤睦壽司、鮫鰈魚壽司和牡丹蝦壽司。海膽係北海道根室松浦水產的海膽,夠曬鮮甜。仲有湯和甜品都好好好好味!全個omakase都非常之好味呀!今日真係好開心呀🥳🥳🥳