2022-08-13 174 瀏覽
今個月真係好疲累,要食返餐好獎勵下自己!於是就預約了這間位於上環酒店入面的廚師發辦餐廳。餐廳裝修充滿日本風,環境寬敞舒適,除了有吧枱位置,還有包廂房間。餐廳選用的,全是新鮮時令食材,再由廚師精心炮製,每道菜都充滿驚喜。.霜 Omakase $1580.💕先付有4款時食特色前菜,係好適合夏天的開胃菜。蕃茄🍅清甜又多汁,而下面的啫喱用係用蕃茄汁製成,食落酸酸甜甜;北海道白粟米🌽香甜又爽口;而透明啫喱凍入面有絲絲蟹肉🦀和秋葵,味道清甜;甘露黑豆🫘食落豆香十足。.🥚蒸蛋茶碗蒸的蛋口感順滑,充滿🥚蛋和🍄菇香,還配上三文魚籽、香菇、海參,食落口感層次豐富。.🐟時令刺身:▫️北海道仙鳳趾蠔生蠔🦪好大隻,而且肥大肉厚,食落口感好creamy又嫩滑,鮮味十足。.▫️活八爪魚八爪魚🐙好鮮甜,第一次食八爪魚吸盤,原來甘好食,口感非常爽脆,加上柚子皮和竹炭鹽調味,感覺清新。.▫️太刀魚擺盤🌸超美,食落肉質嫩滑,口感緊實,魚皮燒後微脆,🐟簡簡單單配上薑蔥已經很美味。.▫️池魚食落爽口,口感結實帶🐟魚油香,再配上茗荷、薑蔥、鹽,已經很好吃。.▫️煙燻鰹魚鰹魚帶煙燻效果,即時加分!鰹魚一入口帶蘋果木🪵的煙燻香氣,其後魚的鮮味
霜 Omakase $1580

▫️活八爪魚

▫️太刀魚

▫️池魚

▫️煙燻鰹魚
鰹魚帶煙燻效果,即時加分!鰹魚一入口帶蘋果木🪵的煙燻香氣,其後魚的鮮味味慢慢滲出。
🍲季節料理
用上原個日本小蘿蔔,食落香甜冇渣,配上香煎鵝肝,剛剛好中和了油膩感,配上味道酸酸甜甜的紅酒藍莓醬汁,感覺即時變得清新。

🍣手握壽司
▫️鮫鰈魚
魚油非常豐富,經火炙後,將魚油香迫出,配上上北海道三星漬,令到刺身更加惹味。
▫️伊佐木
魚皮經火炙後,口感變得香脆,魚肉配上柚子胡椒更鮮甜。
▫️金目鯛
魚肉肉質嫩滑,味道鮮甜,配上黑松露醬,香氣十足。

▫️深海池魚
食落爽口,魚油豐富又香甜,配上烏魚子粉,味道層次更提升。
▫️石垣貝
貝肉🐚新鮮又彈牙,配上青檸汁,感覺清新。
▫️牡丹蝦
師父提點這個一定要趁熱食,估唔到真係超美味,鮮甜彈牙的🦐牡丹蝦,配上惹味的蝦頭膏和櫻花蝦,口感十足之餘,味道層次豐富。

▫️超拖羅
魚油豐富,而且筋比較少,食落嫩滑鮮味,配上魚子醬,味道更提鮮。
▫️北海道白海膽
白海膽🤍較為罕見,亦係海膽中價格最貴的。肉質好嫩滑,而且水分較重,有入口即溶的鮮嫩口感,而且非常鮮美。

🥣吸物
🐟立魚湯
魚湯煮到奶白色,魚香濃郁,可見用料十足,而且充滿膠質,入面還有嫩滑的魚肉。
🍰甜品
日本赤肉蜜瓜🍈香甜又多汁,而最中餅入面包住🍦開心果雪糕,入邊還有開心果碎,真的充滿驚喜。