2017-05-16
觀塘的工廈區越來越多特色餐廳住起九龍東既我, 開飯都多數去番觀塘始終都是中國人, 西餐食得多, 都想食番d住家中式野有時2個人, 叫小炒小菜, 最多咪3餸, 想再叫個湯都飲唔落唔想做大嘥鬼, 之前book咗呢度試試, 上網見就算二人, 都可以食到好多款唔同的餸, 有湯有飯又有餸預約的時候, 會有幾個不同價錢的menu供選擇我地小試牛刀, 加上我又食唔到咁多, 就揀咗$388/位果個餐前茶及小菜都各4款, 再加原盅燉湯及時令水果, 都很足夠非常近港鐵站, 雖然工廈是有點舊, 不過門面及內裡都算正常及乾淨餐具都刻上餐廳名字, 很有型呀!!坐下後,侍應會問想飲咩茶, 就像飲茶咁, 會開一壺茶給我們不久, 小菜很快來到涼伴鮑魚菇及黑木耳鮑魚菇用了微酸的汁醃過, 很開胃有機沙律菜伴芝麻醬非常清新, 醬汁也不少, 酸味味又是開胃菜用的木碟, 也刻上"榮哥"的名字喔 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子呢個賣相得, 仲好好味, 推介~流心蛋有少少茶味, 又富有蛋汁下面的厚切茄子本身是沒有味道, 但配上自家製醬汁, 一流酸酸甜甜又帶微辣, 會不自覺地係咁蘸大部份私房菜都有原盎燉湯或老火湯這也是我喜歡吃私房菜
住起九龍東既我, 開飯都多數去番觀塘
始終都是中國人, 西餐食得多, 都想食番d住家中式野
預約的時候, 會有幾個不同價錢的menu供選擇
前茶及小菜都各4款, 再加原盅燉湯及時令水果, 都很足夠
不久, 小菜很快來到
涼伴鮑魚菇及黑木耳
鮑魚菇用了微酸的汁醃過, 很開胃
涼伴鮑魚菇及黑木耳
有機沙律菜伴芝麻醬
非常清新, 醬汁也不少, 酸味味又是開胃菜
用的木碟, 也刻上"榮哥"的名字喔
有機沙律菜件芝麻醬
呢個賣相得, 仲好好味, 推介~
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
下面的厚切茄子本身是沒有味道, 但配上自家製醬汁, 一流
酸酸甜甜又帶微辣, 會不自覺地係咁蘸
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
大部份私房菜都有原盎燉湯或老火湯
這也是我喜歡吃私房菜的原因之一
原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯
超級多料, 哈蜜瓜燉到像木瓜似的, 湯頭很香甜, 雖然放入大量黑毛豚肉, 但一點都不肥膩
食埋湯料都飽飽, 所以都留番空間比接下來的
原盎燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯
蒜香芝士焗老外蠔
size很巨形
蠔也很肥美, 又唔會搶咗蠔味
蒜香芝士焗老外蠔
2人餐的菜式也設計得很均衡
有魚有肉有菜
遠年新會陳皮骨
啱哂男人要食肉的胃口
味道少少甜, 很香的果皮味道, 肉質也淋淋的, 唔錯
遠年新會陳皮骨
魚湯浸碧綠溫室菜苗, 以無添加調味的恰菜, 配上香濃的魚湯
清清地又健康
魚湯浸碧綠溫室菜苗
蝦球水芙蓉
這個是只得蛋白, 健康得多
蝦球大粒夠彈牙, 一人份量都幾多
蝦球水芙蓉
打開籠蓋, 蒜香味飄入鼻腔, 就算飽都忍唔住要食一碗
荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯
如果多點汁會更好, 不過整體是ok的
4色鮮味, 想不到都有份量, 今餐非常滿足
鮮果匯拼
雖然每樣份量看似少, 但加加埋埋都很飽肚
下次有機會再同屋企人黎開飯, 試埋第二款套餐