2017-07-04 66 瀏覽
觀塘工業區出名多野食, 今次大K 帶老婆大人去有好多outlet的那裡食飯。shopping 完, 一眼就見到門口, 十分容易找。坐底上頭盆, E 桌上的菜同門口種的是一樣的。香港地, 我相信無咩其他餐廳可以提供到新鮮到咁的菜, 正式即取即食, 仲自家製。唔怕農藥, 水污染等大陸菜問題大K 最喜歡的是個湯, 足料厚味老火, 無味精。近排開始轉天氣, 飲壺靚湯, 夜晚瞓覺條氣都順左好好瞓。入門口, 除左條龍吐珠之外, 最吸睛就是旁邊放著一個大形種菜架。至室內種菜, 又要水耕, 又要光照, 仲要解決溫度問題,實在得來不易。但係睇到D 菜生得咁好, 睇來榮哥除左下廚之外, 種菜都有一手。根住食左個煙蒂蛋, 仲要係營心。有圖有真相還有大大隻的燒蠔, 又係個句: 海鮮的火喉控制十分重要, 一般餐廳只求熟 燒到D 蠔縮哂水。榮哥就燒得剛剛好這個菜色真係盡有榮哥的溫柔同心機, 為了控制火喉。刀工砌面為 M 字形, 即面一刀底一刀, 好似彈弓咁。這款青菜用魚湯做底, 材料同賣樣都滿分。只是個人口味問題, 因為這種菜本身就有一種好重的草青味, 大K 不太習慣, 只食左少少就比哂老婆食, 她也食得好滋味。
shopping 完, 一眼就見到門口, 十分容易找。

根住食左個煙蒂蛋, 仲要係營心。有圖有真相
可能榮哥聽到 / 見到大K 不太食這款菜, 所以專登上另外一碟的比大K。
估不到鐵漢榮哥,也有溫柔的一面
2017-06-28 80 瀏覽
之前父親節諗住同老豆食餐好嘅,結果搵到呢間榮哥私房菜,於是試下。門口大大只字寫住榮哥,吾怕去錯店。店內有個架,放左啲疏菜係度,以為係裝飾,點知係真既,店內嘅菜都係自己種的。睇睇餐牌有咩食。見到有個二人餐,於是叫左一個,不個每位都算貴,要$338位。不過父親節無所謂!首先上頭盤先,來左個涼伴鮑魚菇,有機沙律菜芝麻醬,涼伴黑木耳,流心蛋配厚切茄子。有機菜非常爽口脆嫩,真係同平時食開吾同啲而且個麻醬仲加左小小柚子汁好開胃。流心蛋剛剛口煮到,最岀乎意料係個茄子,應該係焗嘅,無咩油,好乾身又好脆口好正,想食多個。湯係燉松茸准山甘荀黑豚肉湯,好足料,好清甜無味精味,我老豆食野挑剔都話好飲蒜容芝士焗蠔皇,蠔非常新鮮好味,好多汁流岀💦。冰梅黑豚肉排骨,用要個小碟載住好精緻,經理話係用三小時慢煮,再輕輕炸下,保持肉汁又做到脆口,而且個豬好靚,非全熟冰梅醬個味有啲似柑吉味,同個豬非常配,呢個必試。蝦球水芙蓉,蝦非常新鮮,個蛋有小小調味而帶岀香濃蛋味。上面再加小小高湯,吾錯。魚湯沈溫室菜苗,用大地魚煲的魚湯加室溫菜苗,可以食到本身菜苗同魚湯本身嘅鮮味。荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯,荷葉味好香飯很乾身海斑夠新鮮

蒜容芝士焗蠔皇,蠔非常新鮮好味,好多汁流岀💦。

荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯,荷葉味好香飯很乾身海斑夠新鮮。清淡得泥夠香。

總括來講,個豚肉係最突岀,所有食材都好新鮮,由於調味吾多,可以食到本身食材鮮味,鐘意清淡新鮮嘅一定要試下

2017-06-15
  • 冰梅黑豚肉排骨
2017-06-27 117 瀏覽
近排唔係好舒服,都係食D正氣D嘅晚餐啦,尋晚約左兩個好朋友去食私房菜,主要係想飲佢個燉湯,,因為出哂名足料夠火喉。而且地點又就返大家~久仰呢間位於觀塘的私房菜,終於到我地黎食了,門口大大隻字寫住榮哥~好易搵我地早兩星期BOOK位,訂左個精心配3人餐~每位338~又10道菜連燉湯,算係幾抵食~先來個前菜,涼拌黑木耳同紫薯配鮮准山,兩個開胃又舞康的小食,個木耳是細細粒爽口果隻木耳~好味~准山同紫薯食落味道好似, 淡淡地有點清新的感覺~仲有一盤擺得好靚的有機沙律菜伴芝麻醬~~酸酸地好開胃~我見鋪頭門口有個區是種有機沙律菜的,唔知係咪果度拎黎呢~D菜又的確幾靚幾新鮮喔~然後呢個咁精緻的,就是茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子~~呢個菜我地好鍾意~個茶燻蛋做得非常出色~流心剛剛好, 仲要拌入黑魚子醬,每原本的流心蛋王多了一點鮮味~ 蛋白亦燻得非常夠味~好食過平時食拉麵果D溫泉蛋好多呀! 食完個蛋, 下面個炸茄子仲係熱的~點埋個醬好味到極喔!!之後呢~就上了我最期待的燉湯了~朋友冇講錯, 的確係真材實料,料多過湯,火喉又夠,呢個原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯真係好正呀!超多料的說!再黎就係蝦球水芙蓉,即

准山同紫薯食落味道好似, 淡淡地有點清新的感覺~
涼拌黑木耳

D菜又的確幾靚幾新鮮喔~

超多料的說!
再黎就係蝦球水芙蓉,即係甘旬汁蒸蛋白配蝦球,淡淡的~~蒸到好滑, 賣相和口感滿分,但味道較單調
超滑的

私房菜就是賣手藝和驚喜的,食完個清清地的蛋,就到呢個超大隻的蒜香芝士焗蠔王,咁大隻, 來貨似是美國蠔吧~
焗完都仲咁大舊肉, 如生食一定好跨張~~~隻蠔好新鮮同火喉控制得剛剛好先可以做到咁唔縮水~~
底下配上薯蓉俾你點蠔汁食~好正~好想再黎一隻~

呢度的出菜次序也好有心思,食完個濃的,就會俾返個清清地嘅俾你中和一下~確保你一路都食得好舒適同滿足~
呢份魚湯浸溫室菜苗好適合女仔味, 果種清新拌入魚湯~好夾~而男士就可能比較怕呢隻菜的草青味~我地連湯都飲埋

最後兩個菜是陳皮骨同荷香蒜泥海斑片籠仔鴛鴦飯~

陳皮骨面灑上好多話梅粉, 帶酸甜~香口~
籠仔蒸飯吸了天然食材原汁原味~令人很易就食多左飯~加了紅米, 口感更豐富

最後有份精美果盤作結~~非常不錯又健康的一餐~

2017-06-26
涼拌黑木耳
  • 蒜香芝士焗蠔王
  • 荷香蒜泥海斑片籠仔鴛鴦飯
  • 原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯
2017-06-24 822 瀏覽
食飯,除咗想食好嘢之外,如果餐飯可以帶到一種家的感覺就更加好,所以我都好喜歡食私房菜的。得知觀塘區有私房菜食,就先預訂好桌子選好菜式才去。雖然餐廳位於工廈之內,但是環境很是整潔整齊,仲種咗 D 植物响門口。拎起餐牌,見到個餐牌印有我的名字,感覺備受尊重,好開心呀~首先就來 3 碟前菜,就係 有機沙律菜伴芝麻醬、涼伴鮑魚菇同埋涼伴黑木耳。沙律菜很爽脆,仲帶點沙律醬的酸甜味。而 鮑魚菇 和 黑木耳 一酸一甜,食落係好醒胃的。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子呢味菜式跟前面 3 味前菜一樣,都係涼食的。就是由這道菜開始,菜式的外貌變得精緻,而黑魚子醬的香味把平日會食的蛋和茄子變得特別惹味。原盅燉姬松茸淮山燉业荀黑毛豚肉湯碗湯十分足料,而且油唔多,飲落係好香濃的姬松茸香味,另外黑毛豚肉燉得超腍,好夠火喉。蝦球水芙蓉這味菜就像一件藝術品,蝦球在金黃色的海上面,雖然美得有點捨不得食落肚,但是放入口之後隻蝦的肉質很嫩,原來個海係燉蛋,口感滑滑的。蒜香芝士焗老外蠔王上枱時仲見到芝士係熱到卜卜卜,所以拉個蠔肉出來一齊食的時候既有芝士的甜味,蠔心亦會索到少少海水味。冰梅黑豚肉排骨黑豚肉排骨肉質腍腍的,面頭一層

拎起餐牌,見到個餐牌印有我的名字,感覺備受尊重,好開心呀~

沙律菜很爽脆,仲帶點沙律醬的酸甜味。
而 鮑魚菇 和 黑木耳 一酸一甜,食落係好醒胃的。

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
呢味菜式跟前面 3 味前菜一樣,都係涼食的。

原盅燉姬松茸淮山燉业荀黑毛豚肉湯

冰梅黑豚肉排骨
黑豚肉排骨肉質腍腍的,面頭一層酸酸的醬汁份外惹味,最特別的是排骨以脆米餅放响底,卜卜脆增加不少咬口。

魚湯浸碧綠温室菜苗
菜苗以魚湯烹調,感覺很清新很香嫩。

荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯
呢個蒸飯食落好重荷葉香,而飯就係混合白飯和紅飯,食落無咁膩。
而海斑片同飯一樣有荷香味之外,肉質腍腍又滑嘟嘟,食完一碗又一碗。

最後以 精心甜鮮果匯拼 作結,大滿足呀~
2017-06-13
$371.8 (晚餐)
2017-06-22 76 瀏覽
今晚又同老公大人到觀塘工廈區食好野,今次開餐地點係工業中心3期的<榮哥廚房私房菜>。門面非常搶眼。就像一家小酒樓!由於老公一早訂左枱同依個2人餐,嫁蛙隨蛙,就跟隨肥蛙老公食依個餐吧!先來三個餐前小食,有機菜沙律,涼拌木耳,紫薯配鮮准山。看似簡單的小點其實都有花過心思。沙律菜新鮮爽脆是基本要求,但配上的芝麻醬並非平時普通餐廳食到的胡麻醬咁簡單,仲加左神秘醬汁,還隱約吃到松露的香味!涼拌黑木耳是不辣的,有淡淡的麻油香,清得來不寡,爽吖!而紫薯和鮮准山是清蒸之後放涼,再撒上淡淡咸味的有味脆蒜粒。紫薯不像坊間嘩眾取寵的甜味,能吃到真正天然的薯甜。再配上爽口鮮准山,感覺好清新!之後再來一個小食,茶燻蛋和厚茄子。茶燻蛋是半流心的狀態,而且蛋味很濃!配上微咸但極香的芫荽味的醬汁,超級好味!連平時好討厭芫荽的我都喜歡,究竟榮哥施了甚麼魔法呢?厚茄子外皮輕輕炸到微脆,但入面依然軟棉棉的,啖啖茄肉,口感好正吃過小食後便是盅湯時間!這個湯非常清甜滋潤,用了看得見的螺頭煲,所以有著螺頭的清甜。但特別之處是用上哈蜜瓜來煲,這個是不多地方能見到的!螺頭的清甜配上哈蜜瓜的果香,而且不油膩,飲後令人非

門面非常搶眼。就像一家小酒樓

餐前小點

先來三個餐前小食,有機菜沙律,涼拌木耳,紫薯配鮮准山。
看似簡單的小點其實都有花過心思。

涼拌黑木耳是不辣的,有淡淡的麻油香,清得來不寡,爽吖!

茶薰流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

之後再來一個小食,茶燻蛋和厚茄子。

原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

吃過小食後便是盅湯時間!
這個湯非常清甜滋潤,用了看得見的螺頭煲,所以有著螺頭的清甜。但特別之處是用上哈蜜瓜來煲,這個是不多地方能見到的!螺頭的清甜配上哈蜜瓜的果香,而且不油膩,飲後令人非常舒服

蝦球水芙蓉

之後每人來一個蝦球水芙蓉。
在面的蝦球大大粒,而且新味彈牙,非常爽口!
而至水芙蓉是甚麼呢?
原來是蒸蛋白加上淡口味雞味汁醬。嘩~~~蛋白非常滑溜溜,好似<蘿蔔神>啫喱仔咁,震騰騰,開心心,放到咀邊輕輕一吸就索到口中,超愉快

蒜香芝士焗老外蠔王

接著重點來了!是蒜香芝士焗老外巨~~~~~~巨型蠔!
蒜香芝士焗老外蠔王

首先會人專人幫我們分到細碟仔方便進食。
蒜香芝士焗老外蠔王

別以為只是醬汁多和殻大,蠔既真身都和包裝紙巾差不多,超巨型,是傻的嗎?
巨蠔漲卜卜的,超級飽滿,而且滑溜溜,蠔味濃。一吃便知是好貨色

以為醬汁會是普通餐廳的重口味芝士和濃蒜味?
錯了!吃了幾道菜的我已經深信榮哥是有良心的大廚,不會靠嘩眾取寵的重口味調味,只會用小量的調味以呈現食材的真味和鮮味。
當然這個蠔亦不例外。醬汁是淡淡的芝士味,但居然依然濃稠稠,還滲出淡淡的蒜香。絕對不會搶去巨蠔的鮮味,分工明確出色

漁湯浸碧綠溫室菜苗

吃過蠔之後需要點蔬菜來平衡一下。
這個魚湯浸菜苗就出現得正合時!
奶白色的魚湯既鮮且甜,熱辣辣的順喉香醇,配合糼稚無渣的菜苗bb,真係不得了

荷香蒜蓉海斑片原蘢蒸鴛鴦飯

擔心只吃幾碟小菜不夠飽?別傻了,還有這個海斑片荷葉飯。

一打開竹籠仔時一股荷香撲鼻來襲!紅米吃下去時有淡淡的蒜香,而放面蒸的海斑片依然香滑。
我會形容這個荷葉飯是健康版,因為通常蒸飯都會很油,但這個飯不油膩但亦不會乾淨淨,油份恰到好處,感覺很健康!

但其實回想起來,不止這個飯,其實今晚全部的餸菜都係小糖少鹽少油少調味。絕對是良心健康私房菜。雖然今晚開懷吃了不小,但毫不飽滯,可說是毫無罪惡感

精心鮮甜果匯拼

最後來個巨型果盤,真係差點吃不完,但生果有益吖,點都要食晒佢
2017-06-20
餐前小點
茶薰流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
漁湯浸碧綠溫室菜苗
荷香蒜蓉海斑片原蘢蒸鴛鴦飯
精心鮮甜果匯拼
2017-06-10 102 瀏覽
又約左閨蜜去觀塘工業區搵食,工業大廈入面真係收埋好多野食今次就被《榮哥私房菜》呢個名吸引左。我地平日7點去既,去到已經有好幾枱啦,所以想去最好book 枱。一入門口仲見到佢地自家種既水耕蔬菜一坐低侍應好快就俾左個二人餐牌我,每位$348好多野食,前菜有五款,一個湯四個餸,一個蒸飯仲有生果盤添。侍應好快就將頭盤三款送上,分別有《有機沙律菜伴芝麻醬》《涼伴鮑魚菇》《涼拌黑木耳》。朋友最喜愛佢款沙律,因為佢既沙律菜比較嫩,始終佢地自家既梗係新鮮d。至於涼伴黑木耳,充滿麻油香,而鮑魚菇個汁就酸酸地,全部都好醒胃,好適合宜家咁熱天時食。另外第四款前菜係《茶燻流心旦伴黑魚子醬配厚切茄子》賣相非常精緻,流心效果好好,茶燻味濃而香,同出面食到既燻旦比多左一種香味👍🏻,而底部既醬汁都好醒胃。食哂前菜後湯立即送上,今晚係《原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯》,燉湯就是原汁原味,一個個清清地既湯更加配合番佢成合套餐既菜式。再黎《蝦球水芙蓉》又係映相一流,成個菜式好靚,蒸水旦好滑,上面有一粒大蝦球,旦上仲放左d上湯汁 ,令成件事更滑。再上又係另一個驚喜,就係蒜香芝士焗老外蠔王,佢一送黎時我同朋友都好驚訝,因為隻蠔好
又約左閨蜜去觀塘工業區搵食,工業大廈入面真係收埋好多野食
今次就被《榮哥私房菜》呢個名吸引左。

再上又係另一個驚喜,就係蒜香芝士焗老外蠔王,佢一送黎時我同朋友都好驚訝,因為隻蠔好大隻!
大概我一隻手咁大,充滿蒜香同芝士味,蠔唔會過熟剛剛好。

之後就有《冰梅黑豚肉排骨》一片黑豚肉配上一片窩巴,係幾好既配搭,黑豚肉沾滿梅醬汁,梅汁酸酸甜甜好開胃,令我好想再食多一片,肉質軟淋加上一軟一脆好過癮

食左咁多肉之後,第九個菜式係《魚湯浸碧綠溫室菜苗》新鮮既菜苗加上魚湯令味道更有層次。

最後仲有一個《荷香蒜蓉海斑片原籠蒸駌鴦飯》,食到第十個餸真心開始飽,原個蒸籠用荷菜包住紅白米飯,上面仲有幾片海斑片,另外仲有d蒜蓉,荷香加蒜香好惹味,海斑片好滑,師傅時間處理真有一手

為食總結:菜式一個一個上,愈食你會愈期待下一個係點既菜式,個個菜式擺得好精緻,完全感受到師傅係菜式上下左苦工,絕對會同朋友再黎

2017-06-08
  • 有機沙律菜伴芝麻醬
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
  • 涼伴黑木耳
  • 荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯
2017-06-09 103 瀏覽
私房菜要先訂位可以先上佢facebook睇菜單分別有二人餐, 四人餐, 六人以上餐等等我同朋友兩個人今次試左個$338/位 二人餐 前菜分別有涼伴黑木耳  涼伴鮑魚菇  沙律菜配上芝麻醬清清地幾開謂沙律新鮮 木耳同秋葵爽口 有機沙律菜伴芝麻醬另一款前菜係流心蛋配茄子 - 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子個蛋本身係茶葉蛋有淹過  個蛋黃岩岩好半熟 最好味係個茄子  好淋  而且配埋個汁 甜甜地 食到停唔到  個汁整得好好芝士焗蠔外表超吸引好多芝士  芝士狂岩晒上枱D芝士半溶  熱食 無得頂原盅哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯個湯落足料  好夠味但個湯上枱個陣好熱 要慢慢飲不過黑毛豚肉老左小小  湯渣其實係不嬲都唔好食但整體味道唔錯個蒸蛋好特別  - 蝦球水芙蓉唔知係咪用蛋白蒸 滑得黎又無平時的蒸蛋咁水硬硬地 同埋表面個汁食幾有口感成餐飯最鐘意呢個陳皮骨  - 遠年新會陳皮骨甜甜地 食到陳皮味本來以為唔夾 點知食落又唔錯幾脆 幾香口  如果唔係太飽叫個白飯送飯一流鮮魚湯浸碧綠溫室菜苗溫室菜苗個人覺得普通菜唔夠淋 同埋唔係好夠味荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯蒸飯一打開好香荷葉味個斑好滑 雖然個飯無乜點落鼓油但
私房菜要先訂位

可以先上佢facebook睇菜單

分別有二人餐, 四人餐, 六人以上餐等等

我同朋友兩個人今次試左個$338/位 二人餐

最後生果有三款  超甜  新鮮

總括黎講呢餐真係好抵食
私房菜有質素  同成家人黎最岩
2017-06-06 679 瀏覽
朋友介紹說這間私房菜很不錯,放工後就跟家人去吃晚飯。位處官塘工業中心3期,樓下毫不起眼、就是工廠區印刷工場的模樣。要不是朋友介紹,絕不會來這裡吃飯。入到餐廳感覺好一些、看起來是一間地道的中菜館。顧客都像是老主顧、有家庭、亦有跟十幾個老朋友來聚舊的。甫坐下,店主便端來印有我們訂枱人名字的餐牌、度身訂造的很驚喜。前菜有幾款不同小食跟沙拉,然後是原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯。好足料好濃、這個治咳非常有效。帶子水芙蓉蒸蛋好滑,上面鋪上帶子,賣相不俗。黑松露炒班球斑球剛熟唔鞋、加入黑松露香氣撲鼻,仲有炒得惹味的本菇及四季豆。明梅醬燘頭腩酸酸甜甜的梅醬跟魚腩的味道很配糖心黑蒜炒飯飯炒得乾爽、粒粒分明。加入雞蛋跟黑蒜、味道好香、又帶點點酸甜味。原來加入黑蒜的炒飯是這麼美味最後還有水果盤奉送。雖然餐廳位置不太理想、但店員態度、食物質素都很好、主廚又花心思研究創新食材配搭、食物價錢合理,可算是工廈裡的Hidden Gem

帶子水芙蓉
蒸蛋好滑,上面鋪上帶子,賣相不俗。

黑松露炒班球

明梅醬燘頭腩
酸酸甜甜的梅醬跟魚腩的味道很配

糖心黑蒜炒飯

2017-05-31
觀塘工廠大廈內的樓上食肆百花齊放,單是這一年內,已經嘗試過好幾家了。 私房菜之中,選用水耕菜的,還是第一次碰到。 這店的空間不算很大,用簡單的屏風分隔開。不是很滿座的時候,環境尚算清靜。 當天的私房菜二人餐,精心炮製,配搭特別。 餐具早已擺放好,一應俱全。 因為不用慢慢自己選菜,就乖乖地坐下等食,細心觀望周圍環境。 這裏的廚房,屬於半開放式。我們隱約可以看到廚房裏廚師工作的模樣。廚房透明度高,食客食得更安心。唯一缺點卻是油煙味會相對較重。不過個人認為還是可以接受的。 第一道菜是有機沙律菜伴芝麻醬。有機水耕菜新鮮爽脆,配上蕃茄及芝麻漿,清新又可口。 茶燻流心蛋伴魚子醬配厚切茄子的造型精美,芫茜加辣椒調配的酸甜醬,醒胃又提味。 半隻茶燻流心蛋,半熟蛋黃上放了一丁點黑魚子醬,味道不會太濃,沒有搶去雞蛋的茶燻香味。 半熟流心蛋,蛋香濃郁。 茄子有一層薄薄的炸漿,使這件茄子多了一層質感,也吸收了醬汁酸甜的味道。 原來涼伴都可以有厚肉鮑魚菇。這道涼拌鮑魚菇,為夏日帶來了清爽的口感。 爽口醒神的涼伴黑木耳,淡淡的口味更受歡迎。 原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯,一人一盅,夠

私房菜之中,選用水耕菜的,還是第一次碰到。

當天的私房菜二人餐,精心炮製,配搭特別。

餐具早已擺放好,一應俱全。

因為不用慢慢自己選菜,就乖乖地坐下等食,細心觀望周圍環境。

半熟流心蛋,蛋香濃郁。

爽口醒神的涼伴黑木耳,淡淡的口味更受歡迎。

原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯,一人一盅,夠清夠甜,湯料十足。

除了鱷魚肉之外,還加了瘦肉和響螺頭提味,滋陰養顏。

蝦球水芙蓉以蒸蛋白為基底。嫩滑的蛋白配以爽脆的鮮蝦,把清新與美味融會在一起。

因為豬豬不太喜歡吃蠔,因此並沒有品嚐這道蒜香芝士焗老外蠔王 (美國蠔)。

據咖喱先生表示,蠔不算很新鮮,而且蠔肉有沙。

貼心的私房菜,發現這不合客人心意,做主動免費提供另一道菜式以作補償。

慢煮西班牙黑毛豬粉嫩叉燒,是以低溫慢煮,因此鮮甜的肉汁能夠好好保存。叉燒半肥瘦,比例剛剛好。因為是以低溫慢煮的緣故,豚肉呈現粉嫩的紅色。

豚肉入口即溶,比和牛更加吸引。

同樣是豚肉,這道鬆脆的遠年新會陳皮骨,充滿果皮香,又是另一番風味。

排骨炸得鬆脆,卻一點也不油膩,上面舖滿了粒狀的話梅粉與陳皮粒。

每咬一啖排骨,就沾上一點酸酸甜甜的話梅粉和陳皮粒。這麼獨特的味道,在別處沒有品嚐過。

魚湯浸蔬菜就食得多,但是魚湯浸碧綠溫室菜苗 (翡翠苗)還是第一次品嚐。翠綠的翡翠苗帶有青草味,一般會選擇用蒜蓉炒或清炒。想不到用魚湯浸,反而可以把青草味除去。

翡翠苗吸收了奶白色魚湯的精華,吃起來特別鮮甜爽脆。

荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯 (紅米溝白米),即使是蒸飯,飯粒也不會過硬。飯粒吸收了蒜蓉和海斑的香味,即是吃飽了,還是忍不住多吃幾口。

飯後還有鮮果拼盤。當中的菠蘿含有酵素,幫助消化,減低飽滯感覺。火龍果充滿食物纖維,對腸道健康非常有益。

飽足又美味的一餐私房料理,絕對值得推薦給大家。
2017-05-22
  • 慢煮西班牙黑毛豬粉嫩叉燒
  • 遠年新會陳皮骨
2017-06-04 122 瀏覽
榮哥廚房私房菜 這晚為慶祝親戚升職之喜,便與家人到觀塘吃私房菜,親戚大力推介榮哥廚房私房菜,我們一於預約來這裡吃個究竟!餐廳位置不難找,只是工廠大廈的升降機有點嚇人,哈哈,拉開升降機閘便立即看到餐廳了,店員有禮地為我們帶位。親戚一早已為我們點菜,事不宜遲,晚餐立即開始。有機沙律菜伴芝麻醬先吃點沙律,新鮮爽脆的沙律菜配上芝麻醬,芝麻醬中加入了少許wasabi,味道酸酸甜甜帶點嗆勁,非常開胃。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子這茶燻流心蛋是我全晚最愛!流心蛋充滿茶香,流心效應一絕,厚切茄子是炸過的,外層香脆可口,裡面仍然保持juicy濕潤,醬汁是亮點,像燒汁般惹味非常!原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯再來一盅滋潤湯水,材料十足真材實料,味道濃香可口,夠哂暖胃!帶子水芙蓉水芙蓉表層充滿光澤,色澤金黃,賣相極吸引,蒸蛋充滿蛋香,滑溜無比,帶子調味足夠,鮮甜嫩滑,沒有過熟過乾,確是不錯。黑松露醬炒斑球一上枱,黑松露醬的幽香已充斥空氣中,令人胃口大增!炒斑球穫氣十足,調味剛好,斑球肉質爽嫩油潤,味道新鮮可口,配上黑松露醬,實屬絕配!魚湯浸碧綠溫室菜苗其實吃到此刻,肚皮已變得漲漲的,終於有蔬菜可減膩!魚湯清甜
榮哥廚房私房菜

親戚一早已為我們點菜,事不宜遲,晚餐立即開始。

原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯

帶子水芙蓉

黑松露醬炒斑球

魚湯浸碧綠溫室菜苗
其實吃到此刻,肚皮已變得漲漲的,終於有蔬菜可減膩!魚湯清甜可口,菜苗清新爽脆,感覺很green呢!
最後吃些新鮮水果作終結,很完滿的一頓晚餐!

總括來說,這間私房菜的食物質素非常高,服務態度很貼心,親戚都感到很有驚喜,一定會再來吃。
榮哥廚房私房菜 (觀塘)
觀塘觀塘道436-484號官塘工業中心3期4樓L室
2017-06-01
5 分鐘 (堂食)
2017-06-03 62 瀏覽
呢一日超開心,終於可以一家人齊人食飯,媽咪話想食私房菜,上網睇過食評之後,就決定去位於觀塘嘅呢間榮哥廚房私房菜,因為媽咪好想食茶燻流心蛋,訂枱嘅時候,我特登同店員備註要食流心蛋。先食啲沙律前菜,芝麻醬勁香勁正,沙律菜好爽脆!涼拌黑木耳係健康嘅食品,媽咪叫我地食多啲,味道酸酸甜甜夠晒開胃。茶燻流心蛋係全晚嘅亮點,流心效果好正,而且隻蛋有陣陣嘅茶香,餐廳自家條配嘅醬汁超惹味,好滿足呀!生猛海斑兩食分別係黑松露醬炒班球同埋明梅醬炆頭腩,黑松露醬炒班球一上枱已經勁香,魚肉超彈牙,我哋全家人都勁鍾意!明梅醬炆頭腩味道酸酸甜甜,頭腩肉質嫩滑可口,又係一大亮點。農坊獨頭糖心黑蒜炒飯估唔到觀塘都有好嘢食,下次有機會一定要再嚟同屋企人食。

先食啲沙律前菜,芝麻醬勁香勁正,沙律菜好爽脆!

生猛海斑兩食

農坊獨頭糖心黑蒜炒飯

估唔到觀塘都有好嘢食,下次有機會一定要再嚟同屋企人食。
2017-05-30
5 分鐘 (堂食)
2017-06-03 91 瀏覽
朋友介紹話榮哥私房菜好吃,值得一試, 每人三百多元可以吃到,屬平民價。我們兩人來到,訂位時安排了最平的套餐,盛惠$338 一位,一共有十一道菜。1. 有機沙律菜伴芝麻醬沙律菜非常新鮮,芝麻醬加了少許wasabi,但不會搶喉。2. 涼伴鮑魚菇3.涼伴黑木耳醒胃健康小吃, 黑木耳鮑魚菇好爽脆 。4. 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子流心蛋做得不錯, 入口即滲出茶燻的味道,  賣相很漂亮,  看得出廚師用心。5. 原盅燉姬松茸淮山燉甘筍黑毛豚肉湯原盅上清甜的燉湯, 帶有濃郁菇味, 仲有好多料, 滋陰補腎。6. 蝦球水芙蓉賣相很精緻, 入口即溶的芙蓉蛋, 配上特製醬汁, 蝦球吃起來很新鮮爽脆。7. 蒜香芝士焗老外蠔王, 隻蠔真係幾大隻, 原隻連殼上, 中間以芝士一齊焗, 唯覺得芝士份量未夠, 做唔出一夾有拉絲效果, 亦食唔到蒜味, 但隻蠔食落就夠晒口感! 8. 冰梅黑豚肉排骨外層帶點焦香, 吃起來酸酸甜甜,有香濃嘅陳皮味, 黑豚肉肥瘦的比例恰到好處。9. 鮮魚湯浸碧綠溫室菜苗有機菜苗很新鮮,一羹魚湯和菜苗一起吃,清清的一道菜, 不錯!10. 荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯海斑片口感彈牙, 上面鋪滿

1. 有機沙律菜伴芝麻醬
沙律菜非常新鮮,芝麻醬加了少許wasabi,但不會搶喉。

2. 涼伴鮑魚菇
3.涼伴黑木耳
醒胃健康小吃, 黑木耳鮑魚菇好爽脆 。

4. 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

5. 原盅燉姬松茸淮山燉甘筍黑毛豚肉湯

6. 蝦球水芙蓉

7. 蒜香芝士焗老外蠔王

8. 冰梅黑豚肉排骨

9. 鮮魚湯浸碧綠溫室菜苗

10. 荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯
海斑片口感彈牙, 上面鋪滿蒜蓉非常新鮮惹味, 鴛鴦飯就係白飯及健康的紅米, 飯粒挺身, 此刻我覺得非常飽。

11. 精心甜鮮果匯併
生果全部切好,用牙籤食好方便,全部都好甜,本來好飽都食哂所有生果, 最後食完生果,這一餐完美結束!

初嘗工廈的私房菜,很有驚喜!感恩開在租金較便宜的工廈,才可以食到好食又不貴的私房菜!
2017-06-01
  • 原盅燉湯
2017-06-01 62 瀏覽
在openrice食評睇到觀塘工廈臥虎藏龍,有間出色私房菜,於是預先電話訂座。到埗時,第一印象已有度身訂做感覺,因桌上放著印有我們訂座名字的餐單,好貼心。我們訂的是每位$338的四人餐。有機沙律菜伴芝麻醬侍應表示此頭盤以柚子茶、醋、芝麻醬製作醬汁,口感比一般沙律豐富。涼伴鮑魚菇同黑木耳爽口流心蛋是茶薰的,上面有少少黑魚子醬。厚切茄子是炸過的,有點似天婦羅茄子。姬松茸淮山燉甘筍黑毛豚肉湯好足料,燉盅有哂餐單上寫嘅每種材料,正宗老火湯 👍帶子水芙特,面層淋上甘筍汁,賣相鮮豔。帶子蒸完都好滑。黑松露醬炒海斑球,海斑新鮮嫩滑,入口充滿黑松露香氣。明梅醬炆頭腩冰梅黑豚肉排骨個醬好特別,啲肉以話梅汁餣,非常入味。上面仲放左少少子薑美中不足是米通不夠脆魚湯浸碧綠温室菜苗農坊獨頭糖心黑蒜炒飯估唔到放左黑蒜嘅炒飯係咁香,飯亦炒得粒粒分明,有嚼勁。仲有啲帶子粒、翠玉瓜粒同蛋。最後仲有個鮮果拼盆。非常滿足的一餐!

涼伴鮑魚菇同黑木耳爽口

帶子水芙特,面層淋上甘筍汁,賣相鮮豔。帶子蒸完都好滑。

黑松露醬炒海斑球,海斑新鮮嫩滑,入口充滿黑松露香氣。

明梅醬炆頭腩

冰梅黑豚肉排骨
個醬好特別,啲肉以話梅汁餣,非常入味。上面仲放左少少子薑
美中不足是米通不夠脆

魚湯浸碧綠温室菜苗

農坊獨頭糖心黑蒜炒飯

最後仲有個鮮果拼盆。非常滿足的一餐!

2017-05-31 424 瀏覽
門口好大個招牌﹐一眼便看見了 幾塊板吊掛造成開放式房間 香港影視明星體育協會(扶老)慈善基金頒發一張『愛心義廚行』的感謝狀﹐真是良心企業值得一讚。  好像豆腐花的香滑 原隻連殼上大大隻﹐手掌般大 同事介紹公司附近有間私房菜不錯,菜式精美色香味俱全,聽完都心思思﹐未食過私房菜的我一定要去試下﹐一於搵埋喜歡煮食的媽咪,同事提醒最少1天前預約訂位,因 walk-in 客未必有位的,於是立即行動打電話訂位﹐訂位時要同時訂埋菜單﹐因菜館強調材料一定要新鮮﹐每天按客人訂單所需的材料才購買的。訂枱當日按網上提供地址去﹐都不是太難找的﹐係一間舊工廈4樓﹐門口好大個招牌﹐一眼便看見了﹐菜館內裝修好有特色﹐用了幾塊板吊掛造成開放式房間﹐近入門口看見由香港影視明星體育協會(扶老)慈善基金頒發一張『愛心義廚行』的感謝狀﹐真是良心企業值得一讚。 服務員安排好座位後遞了一張今晚我所訂的菜單𥿄﹐一目了然很清清楚楚的列出﹐菜單是『精心配伴2人餐』﹐菜式分別是:有機沙律菜伴芝麻醬、涼伴鮑魚菇、涼伴黑木耳﹐茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子、原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯、
門口好大個招牌﹐一眼便看見了

幾塊板吊掛造成開放式房間

好像豆腐花的香滑

原隻連殼上大大隻﹐手掌般大

精心甜鮮果匯拼

服務員安排好座位後遞了一張今晚我所訂的菜單𥿄﹐一目了然很清清楚楚的列出﹐菜單是『精心配伴2人餐』﹐菜式分別是:有機沙律菜伴芝麻醬、涼伴鮑魚菇、涼伴黑木耳﹐茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子、原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯、蝦球水芙蓉、蒜香芝士焗老外蠔王、遠年新會陳皮骨、魚湯浸碧綠溫室菜苗、荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯及精心甜鮮果匯拼﹐合共9餸1湯及生菓。

開始上菜喇!先來4個開胃冷盤﹐ 沙律菜、涼伴鮑魚菇、黑木耳及茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子﹐沙律菜的菜又甜又爽口配上芝麻醬﹐麻香味帶酸酸甜甜好醒胃﹐涼伴鮑魚菇黑木耳沒有特別﹐同其他餐廳食都差不多﹐如果將咸味調低一點會好些﹐茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子﹐上枱賣已經相當吸引﹐流心蛋放點魚子醬﹐令蛋黃味加點咸味﹐另外蛋底的茄子是看不出來是茄子﹐將茄子炸了一炸﹐咬上去還暖暖的﹐外皮脆內心軟配埋醬汁﹐而茄子底部還有一層水晶外皮煙煙韌韌﹐簡值不知如何形容的好味道﹐食完頭盤之後來個湯﹐原盅上足料﹐真正的住家湯﹐料多過水﹐哈蜜瓜煲湯第一次飲還加左螺頭黑毛豚肉﹐好清甜夠滋陰﹐主菜開始了﹐蝦球水芙蓉﹐菜名很配合其菜式﹐蒸蛋食得多﹐這樣的食法從沒有試過﹐好像豆腐花的香滑。蒜香芝士焗老外蠔王﹐原隻連殼上大大隻﹐夠美味﹐一啖係食5到的。遠年新會陳皮骨﹐好香濃九制陳皮味﹐食落又好像多了點點酸梅味﹐甜甜酸酸好開胃﹐有幫助消化的作用。魚湯浸碧綠溫室菜苗﹐用魚肴湯底而沒有魚腥味﹐溫室菜苗口感好點像芽菜的爽而沒有芽菜的菜青味。荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯﹐鴛鴦飯原來係白米加紅米﹐這樣的配搭好有口感且非常健康﹐再以蒜蓉海斑片荷葉一起蒸﹐令飯有蒜蓉荷葉香味,而海斑片並沒有骨的啖啖肉﹐好岩老人及小孩食的。整張菜單用膳完畢﹐真係好满足﹐好像自己拍緊電視美食節目﹐完全係做到色香味俱全﹐我同事今次絶對無介紹錯。
  • 精心配伴2人餐
2017-05-23 662 瀏覽
老公大人話想慰勞一下我今個月返工返得比較勤力,聽同事講話觀塘工業中心嗰度有一檔私房菜幾得,話帶我去試一試,工業大廈裏面的餐廳臥虎藏龍,分分鐘禾桿蓋珍珠,好好奇,榮哥私房菜係點嘅呢⋯⋯從觀塘工業中心的第三期開始進發,在殘舊的工廈走廊中穿插一會兒先找到榮哥的所在地,得來不易啊,本來正想怪責老公路痴之際,餐廳的職員好熱情咁樣招呼我哋坐低,仲問我地飲咩茶,於是怒氣全消,靜待美食送上。入門口之際,已經留意到佢哋有自家的水耕菜,職員話佢哋的而且確係用嗰啲菜整俾我哋食煮餸俾我哋食,嗰個芝麻醬沙律, 食落啲菜真係甜啲爽口啲!平時食的車厘茄都係好酸,但係佢嗰幾粒車厘茄真係好甜的,雖然話就話係芝麻醬,但係食到當中亦都有少少柚子蜜汁,同埋黑松露,一個沙律都唔簡單。一堆黑色的涼拌黑木耳,食落勁爽口又脆!涼拌鮑魚菇,都幾大碟,都係好爽口,拌汁十分之開胃。一人一盅燉湯,嘩,好補喎!十分足料,勁多菇,勁多瘦肉(原來係黑毛豬肉來的),湯汁看似清澈,但係飲落係十分之味道濃郁,集了多種湯料的精華於一身,鮮甜味美。第一道菜,看上去已經賞心悅目,先食蛋的部份,蛋香甚濃,其下的茄子外表有被煎過的關係有小小乾脆,裏面仍係好jui

涼拌黑木耳、涼拌鮑魚菇

原盅燉姬松茸淮山燉甘筍黑毛豚肉湯

茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子
第一道菜,看上去已經賞心悅目,先食蛋的部份,蛋香甚濃,其下的茄子外表有被煎過的關係有小小乾脆,裏面仍係好juicy 好軟身的茄子肉,口感好特別。底層的醬汁似乎不起眼,但係其實主宰了呢味菜的味道,甜甜的醬汁中加了少許辣椒,加上芫茜碎的調味,個味道好出,用嚟點茄子食,好惹味。

蝦球水芙蓉

蝦球水芙蓉真係全晚令我最震撼的一個菜式,呢道菜嘅陳設好似一幅畫,鮮黃一層醬汁之上,一隻大大的蝦球豎立在中間,上邊有蓬鬆的薑絲,在一旁仲有兩粒青蔥加一粒杞子作為點綴,一絲不苟!我把目光都只放在蝦球之上,老公的匙羹往黃色之處一撥,先讓我看見這道菜的端倪,就在於黃色的醬汁之下原來係蒸蛋白!精品啊!蒸蛋已經是人間美味,還竟然有蒸蛋白這種刁鑽的菜式!急忙地先把一羹蛋白送入口中,那種幼滑真令人銷魂,佩服師傅的火候真係掌握得神乎其技,蒸蛋白蒸到剛剛熟仍是十分軟滑有如忌廉。碟邊配了小小的匙羹,能夠讓人細意品嚐每一小口蛋白的誘惑。而其上的蝦球亦都不容忽視,其爽鮮程度真係叫人佩服榮哥的鬼斧神工。

魚湯浸碧綠溫室菜苗
菜苗的草青味十分之清新,而且莖部的口感好好爽脆,配上濃郁的魚湯,一口咬落去菜苗,滲出的菜汁,混了香濃的魚湯,是種強烈的對比,但下一秒鐘呢兩種味道形成的化學作用係一種前所未有的鮮美。

遠年新會陳皮骨
去完個廁所返來,望到呢片炸肉,天真地向老公問:「呢度都有炸雞食?」回答:「排骨。」本來冇乜胃口食啲熱氣野,但食落之後又覺得好驚喜,裏面的肉仲係好嫩滑,而且肉質幾firm,外面炸層以外有少少粉狀的東西:「我覺得似有少少柚子味?」老公:「十年的陳皮磨粉。」失敬失敬,果然殊不簡單。

荷香蒜茸海斑片原籠蒸鴛鴦飯
已經大飽口福的我看見在上了一籠蒸飯,心想太多了吧,怎料食落覺得欲罷不能,魚鮮同飯香十分之配合,食完一啖又一啖,原來在美食之前,胃部的容量可以無限擴大。

真的吃得很飽了,喝一口鐵觀音清一清味蕾,說起茶,話說老公是一個有研究開茶葉的阿叔,今天晚上佢對呢一壺茶讚口不絕。

除了食物,我仲會欣賞呢度的員工,每一個都真誠又熱切咁服務客人,可能呢啲係私房菜先營造到的氣氛嗎?

2017-05-22
涼拌黑木耳、涼拌鮑魚菇