2017-04-18
觀塘一向好多工廈食店,而最近亦都越開越多私房料理,一於book枱同老公試下先。私房菜館位於官塘工業中心內,地點方便又近地鐵站,餐廳裝修簡單潔淨,而門口仲放了新鮮種植既蔬菜。由於預先book咗枱,所以私房菜menu 上印有我個名,好surprise 呀。先上頭盤: 涼拌鮑魚菇 - 有少少蠔油味加醋味,味道不錯。涼拌黑木耳 - 黑木耳爽口,加上黑醋調味,味道酸酸的。有機沙律菜伴芝麻醬 - 沙律菜自家種植又新鮮又爽脆,加上少少wasabi ,黑醋,柚子醬,芝麻醬拌混在一起,味道酸酸的,非常開胃。茶燻流心蛋配黑魚子醬伴厚切茄子流心蛋有淡淡的茶香味,蛋黃香濃嫩滑,還有茄子用特制脆槳炸過,配埋甜醋醬汁,令茄子更加鮮味。原盎燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯燉湯非常足料,味道鮮甜,啱哂我地這些無飯家庭滋補一下。蝦球水芙蓉面層金黃色醬汁原來是用甘筍特製而成,底層蛋白非常滑,而蝦球爽口彈牙。蒜香芝士焗老外蠔王生蠔超級大隻加上香濃creamy嘅芝士汁,令人一試愛上。冰梅黑豚肉排骨酸甜嘅冰梅汁,令人胃口大開,而豚肉有咬口又不太韌,底層鍋巴脆口鬆脆,一脆一嫩,配搭恰到好處。鮮魚湯浸碧綠溫室菜苗魚湯香甜濃厚,菜苗吸收咗魚
涼拌鮑魚菇 - 有少少蠔油味加醋味,味道不錯。
涼拌黑木耳 - 黑木耳爽口,加上黑醋調味,味道酸酸的。
燉湯非常足料,味道鮮甜,啱哂我地這些無飯家庭滋補一下。
生蠔超級大隻加上香濃creamy嘅芝士汁,令人一試愛上。
魚湯香甜濃厚,菜苗吸收咗魚湯之後更加鮮甜。
海班片肉質結實又鮮甜,蒜蓉香口伴上健康鴛鴦飯,感覺健康。