2017-04-12 1208 瀏覽
呢排成日係觀塘搵食既我, 今日去左觀塘工業中心食私房菜, 一早已BOOK定位, 預先落定菜單. 一上到去都已經有8成人了, 仲有D VIP房都幾正架喎, 仲要好型架, 個菜單上會有客人個名LOW, 即係好似特登為我地而做咁, 哈哈. 今日我地選左個2人餐, 每位$338, 食物方面包括前菜, 燉湯, 主食 & 生果.前菜方面, 先黎個涼伴鮑魚菇, 味道會有少少辣辣地, 好開胃, 鮑魚菇爽口, 而且唔會有個D菇醒味.之後黎個涼伴黑木耳, 呢個夠哂有益, 仲有好香麻油味, 口感都係爽口的.跟住再黎個有機沙律菜伴芝麻醬, 呢2樣野夾埋一齊本就是絕配的, 但大廚再加上少少既柚子汁, 令到味覺更加提升, 酸酸甜甜好開胃, 而且沙律菜都係新鮮的.之後呢個茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子, 真係不得了啦, 見到個名同賣相都已經攞哂分啦, 首先先試下流心蛋先, 咬一口已經充滿住香濃既煙燻味, 再加上魚子醬令蛋味更鮮, 滿口蛋獎, 好邪惡呀...哈哈. 之後下面呢件厚切茄子, 外面用了薄薄的脆獎, 充滿住外脆內軟既感覺, 而家不會油膩, 再點埋呢個自家制既茄子醬簡直絕配, 呢個醬加了芫茜&辣椒, 味道好夾
之後呢個茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子, 真係不得了啦, 見到個名同賣相都已經攞哂分啦, 首先先試下流心蛋先, 咬一口已經充滿住香濃既煙燻味, 再加上魚子醬令蛋味更鮮, 滿口蛋獎, 好邪惡呀...哈哈. 之後下面呢件厚切茄子, 外面用了薄薄的脆獎, 充滿住外脆內軟既感覺, 而家不會油膩, 再點埋呢個自家制既茄子醬簡直絕配, 呢個醬加了芫茜&辣椒, 味道好夾.
燉湯方面, 呢個係原盅燉松茸淮山燉甘荀黑毛豚肉湯, 哈哈, 個名好長, 由此可見有幾足料, 而家燉完出黎唔會好多油, I LIKE IT, 味道仲清清甜甜.
哈哈, 食左咁多野, 而家先開始食主菜, 第一款: 蝦球水芙蓉, 呢個真係健康既工夫菜, 首先將蛋白蒸好, 再係蛋白淋上橙橙黃黃既獻汁, 形成左好似蒸水蛋一樣, 2樣一齊食令到口感更豐富, 而且超滑, 蝦球超彈牙, 面頭仲有炸過既薑絲, 食落去除左鮮蝦味仲有少少既薑味, 最後想講下綠色呢2塊好似通心的榭葉, 真係工夫菜, 大廚用了青瓜調出來的, 哈哈, 仲有一粒杞子, 令到成個菜式簡單得黎帶點色彩.
第二款: 蒜香芝士焗老外蠔王, 這個伴碟真厲害, 睇得出大廚的刀工, 哈哈, 用薯蓉托住呢個超級無敵巨大既蠔王, 滿滿的蒜香芝士汁包住呢隻蠔王, 一啖咬落去真係滿口蠔香味, 啖啖肉, YUMMY YUMMY.
第三款: 遠年新會陳皮骨, 呢樣餸出唔係好多地方有得食, 呢到可以做到外皮炸得鬆脆, 鬆軟的肉質, 仲好有好香既陳皮味, 正!!
第四款: 鮮魚湯浸碧綠溫家菜苗, 賣相精緻, 魚湯呈現奶白色, 菜苗幼嫩, 再將佢浸落魚湯到一齊食更佳.
第五款: 荷香蒜香海斑片原籠蒸鴛鴦飯, 未打開蓋前諗緊點樣鴛鴦飯, 原來係加左紅米, 哈哈, 每塊斑片都大大塊, 肉質爽口, 再將蒜興飯攪伴食, 好香, 好正.
最後係甜品, 有呢個精心甜鮮困匯拼, 有火龍果, 波蘿, 橙, 西瓜, 樣樣生果都好鮮甜, 食得出唔係浸糖水的.
哈哈, 今餐真係非常滿足, 又食到大廚用心的製作好難得.
2017-04-10