2024-01-28 2155 瀏覽
新年就嚟到,去邊度食團年飯最好?大家可能都會傳統少少揀中菜餐廳,今次介紹返一間勁正嘅隱蔽中菜私房菜俾大家😋«榮哥廚房私房菜»喺觀塘商廈入面,觀塘港鐵站D出口行幾分鐘就去到~ 地點都算方便。餐廳裝修為傳統中菜廳風格,枱與枱之間都有屏風隔開,亦有VIP房提供,聚會嘅時候唔使同隔籬枱你眼望我眼,感覺幾好👍🏻佢哋嘅行常套餐有4款,大概價錢一位$449起,如果睇過真係唔啱食,都可以度身訂造自己想要嘅菜單,佢哋有散叫Menu,最低消費$380一位。我哋今次4個人訂咗〖嚐味〗四人套餐。套餐內燉湯同埋主菜都有幾個選擇俾大家揀,唔怕唔啱食。坐低後可以揀飲咩茶,佢哋嘅茶芥唔係配炒花生,而係枝豆🫛。———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪〖嚐味〗 四人$1818❀頭盤:✰本地水耕沙律菜伴芝麻醬✰榮哥自家甜酸齋、涼拌黑白木耳✰茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子〰️頭盤擺盤非常精緻💜最鍾意個流心蛋,好香茶燻味道👍🏻 沙律菜亦都非常新鮮鮮甜。❀燉湯:✰原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯✰原盅藥膳龍躉骨鮮淮山湯〰️燉湯非常足料👍🏻我比較鍾意飲龍躉骨😍好香濃嘅藥膳同埋魚湯味,而且出邊未必飲到,呢度亦都係秋冬限定😆想試嘅話春季

我哋今次4個人訂咗〖嚐味〗四人套餐。
套餐內燉湯同埋主菜都有幾個選擇俾大家揀,唔怕唔啱食。

坐低後可以揀飲咩茶,佢哋嘅茶芥唔係配炒花生,而係枝豆🫛。

———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪

〖嚐味〗 四人$1818

❀頭盤:

涼拌黑白木耳

✰本地水耕沙律菜伴芝麻醬
✰榮哥自家甜酸齋、涼拌黑白木耳
✰茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

❀燉湯:

原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯

✰原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯

原盅藥膳龍躉骨鮮淮山湯

✰原盅藥膳龍躉骨鮮淮山湯
〰️燉湯非常足料👍🏻我比較鍾意飲龍躉骨😍好香濃嘅藥膳同埋魚湯味,而且出邊未必飲到,呢度亦都係秋冬限定😆想試嘅話春季前嚟試下喇~

❀主菜:

黑松露醬炒花尾躉斑球 配鮮露筍

✰黑松露醬炒花尾躉斑球 配鮮露筍
〰️大愛😍又厚又嫩滑嘅斑球,啖啖肉,黑松露味道唔算好濃烈,唔會遮蓋咗魚鮮味👍🏻👍🏻

✰蝦球水芙蓉
〰️蝦球鮮味彈牙,水芙蓉蒸蛋白非常嫩滑,加上甘筍汁,清新美味。

醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲

✰醬燒爽厚豚頰肉配柳丁汁青木瓜絲
〰️超厚切但係口感非常好,軟嫩但有嚼勁,醬燒味道有少少似蜜汁叉燒,呢個係必選推介👍🏻👍🏻👍🏻

韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔

✰韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔
〰️牛面肉一般都係喺西餐廳出現,第一次試中式煮法,口感有啲似牛腩,但係比較淋,亦都非常入味。

金銀蒜香有機時令鮮蔬

✰金銀蒜香有機時令鮮蔬
〰️時令鮮蔬可以揀金銀蒜香/魚湯/米王,餐廳安排當日靚菜俾你,今次我哋係食白菜仔。

✰大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
〰️炒飯粒粒分明,盡顯廚師功架👍🏻 用紅菜頭炒飯令到飯粒變成天然嘅紅色,新年好意頭啊😆😆 灑滿櫻花蝦撈埋炒飯好好食。

❀時令甜品

薑茶湯圓

✰薑茶湯圓

💵連埋加一服務費,人均$500。
2024-01-22
金銀蒜香有機時令鮮蔬
薑茶湯圓
  • 有機沙律菜伴芝麻醬
2023-11-14 1582 瀏覽
其實好幾個月都冇真正去品嚐私房菜, 有啲朋友仔知道我生日, 所以book咗間私房菜大家聚一聚食個晚餐兼且為我慶生!呢間私房菜嚟觀塘地鐵站大約三分鐘路程, 哈哈... 成日週圍捐窿捐罅嘅我當然唔會難搵啦!依一日正日生日嘅我好得閒, Booking係晚上六點, 幾個朋友未收工, 所以第一個攞位嘅係我, 應該係時間尚早所以進入第一個客人亦都係我。一坐低餐廳店員已經預先安排好座位仲做埋餐牌畀我哋睇, 果然真係招呼就到!六點鬆啲我個朋友whatsapp我, 叫我可以叫廚房上菜佢哋就到, 我同店員講朋友就到可以準備上菜, 店員回覆話即整即制準備好曬材料架啦! 等你朋友到齊先至上菜啦, 我心諗呢間私房菜應該好高效率唔使預先整定, 真係要畀幾個叻佢。講返今晚有咩食, 有六餸一飯一甜品 配上精美小食果然琳瑯滿目, 朋友到齊啦, 可以上菜!店員第一時間攞啲小食畀我哋食住先等上主菜, 一見到小菜就已經即時瞳孔放大, 講真真係好別緻, 有甜酸齋、 芝麻醬車厘茄蔬菜沙律, 仲有流心蛋黑魚子醬茄子, 配枝豆同埋雲耳, 每一樣都係一小碟, 睇得出個廚師係好有心機去做菜!今晚真係好有口福喇。食完曬啲小食終於上主菜嘅時

講返今晚有咩食, 有六餸一飯一甜品

食完曬啲小食終於上主菜嘅時刻到啦! 先嚟過慢煮海黃花魚豆醬配黑魚子, 舊黃花魚細細嚿望落去好似曬乾鹹魚食落口感都唔錯, 之後嚟咗兩個湯, 一個係龍躉配淮山另一個係意大利肝菌豚肉雞腳甘筍湯, 因為我唔食雞腳我揀咗個龍躉配淮山湯, 飲落好先甜好有火喉好好味!然後再嚟一個醬燒厚豚頰肉配柳丁汁青瓜絲, 啲豚肉切到一舊舊好似西多士咁燒出嚟又真係幾好味, 但係唔記得咗試過青瓜絲開頭仲以為係海蜇, 因為啲食物太過別緻只掛住影相唔記得食, 那個燒肋骨賣相也不錯好香口 及惹味, 至於哪個招牌菜王燻雞皮脆嫩滑好入味, 個魚香有機時菜應該係芥菜啲菜應該浸 浸咗好長時間嘅魚湯所以入曬味好特別, 個大紅大紫櫻花蝦炒飯食落好有口感好滿足, 今次呢個飯局嘅口感同味道果然值回票價值得推薦。

2023-11-06
1天前 0 瀏覽
茶薰流心蛋拌魚子醬配厚切茄子🩵流心蛋的濕潤與魚子醬的鮮味交織,搭配茄子的清甜,口感層次豐富叫左2個湯試🩵哈密瓜黑毛豚肉湯以清新的哈密瓜風味和黑毛豚肉的鮮嫩入口,湯汁溫潤醇厚🩵姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯材料豐富🩵黑松露炒花尾躉球配鮮蘆筍黑松露唔會太勁煤氣味剛剛好花尾躉球的鮮甜與蘆筍的清爽交相輝映🩵蝦球水芙蓉嫩滑配埋爽口嘅鮮蝦顏色鮮艷好吸引🩵韓泡汁煮牛肉面配雙色蘿蔔牛肉面煮得好腍搭配雙色蘿蔔,蘿蔔索晒味,好入味🩵招牌茶王燻雞:這道燻雞散發出茶的香氣與雞肉的鮮嫩,口感豐富,是一道帶有層次的美味佳餚🩵大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦有紫薯喺入邊,食落係唔會好甜,炒飯搭配日本櫻花蝦,香氣撲鼻,口感鮮美,更讓人感受到廚師的創意
茶薰流心蛋拌魚子醬配厚切茄子
🩵流心蛋的濕潤與魚子醬的鮮味交織,
搭配茄子的清甜,口感層次豐富

叫左2個湯試

🩵哈密瓜黑毛豚肉湯
以清新的哈密瓜風味和黑毛豚肉的鮮嫩入口,湯汁溫潤醇厚
🩵姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯

🩵蝦球水芙蓉
嫩滑配埋爽口嘅鮮蝦
顏色鮮艷好吸引

🩵韓泡汁煮牛肉面配雙色蘿蔔
牛肉面煮得好腍搭配雙色蘿蔔,
蘿蔔索晒味,好入味

🩵大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
有紫薯喺入邊,食落係唔會好甜,

• 韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔
  • 黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
  • 原盅燉姬松茸淮山甘荀黑毛豚肉湯
  • 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
  • 時令甜品
  • 大紅大紫炒飯
2024-04-11 0 瀏覽
最近搵左一間私房菜餐廳同朋友食飯。當我踏入私房菜餐廳時,立刻感受到家的溫馨氛圍。餐廳充滿著精心擺設,櫃上仲有好多獎盃睇得出餐廳對食物有一定的要求,環境溫馨舒適,服務親切周到。細心的餐廳就應我地要求 早把我們想食的食物印左一份屬於我地的餐牌比我地🥰茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子茶燻流心蛋配黑魚子醬厚切茄子,出色滑順,鹹香輝映,金黃鬆軟,回味無窮。原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯呢款原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯,湯頭濃郁鮮甜,黑毛豚肉鮮嫩多汁,配搭香氣四溢嘅姬松茸同淮山甘筍,味道豐富滋補,真係美味無比。黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍呢道黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍,花尾躉班球鮮嫩彈牙,黑松露醬香濃豐富,搭配鮮露筍清香爽口,味道絕佳。大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦呢個大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦,色彩鮮豔,炒飯香氣四溢,櫻花蝦鮮甜脆口,口感絕佳。關於招牌茶王燻雞招牌茶王燻雞,外脆內嫩,香氣撲鼻,入口滋味豐富,令人回味無窮。

原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯

黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍

關於招牌茶王燻雞

2024-04-11 0 瀏覽
榮哥廚房私房菜 (觀塘)地址:觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室朋友生日,佢好鍾意食私房菜,所以今日特登約bk榮哥私房菜慶祝!入到去就即刻見到個櫃放咗好多獎杯,好犀利🤙🏻涼伴黑白木耳酸酸地好開胃!本地水耕沙律菜伴芝麻酱榮哥自家甜酸齋茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子好細心幫手分好曬,就一碟有三款食物!擺碟仲好靚!最鐘意係流心蛋!配埋個汁好正!原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)x2/原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯(位上)x2黑松露醬我地有4個人,有2款湯!每款湯嘅材料非常足!佔咗7成!所以個湯味好出,好濃味!二款各有得色!都好好飲!炒花尾躉班球配鮮露筍班球經炒煮後保持鮮嫩,搭配清脆的鮮露筍,帶來豐富的口感。每一口都能品嚐到海鮮的鮮味和筍的清甜。蝦球水芙蓉放喺一個精緻嘅碟,超有食慾,芙蓉蛋好滑!韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)韓牛肉煮得軟嫩多汁,搭配韓式泡菜醬汁,帶來濃郁的辣味和香氣,好食!招牌茶王燻雞肉質滑嫩,離遠都聞到香氣!值得一試米王有機時令鮮蔬轉咗做魚湯,好鮮甜!大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦成條粉紅色,好吸睛🫶🏻,啲飯粒粒分明,超多櫻花蝦!正時令甜品
榮哥廚房私房菜 (觀塘)
地址:觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室

涼伴黑白木耳
酸酸地好開胃!

本地水耕沙律菜伴芝麻酱
榮哥自家甜酸齋

炒花尾躉班球配鮮露筍

蝦球水芙蓉
放喺一個精緻嘅碟,超有食慾,芙蓉蛋好滑!

韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)

招牌茶王燻雞
肉質滑嫩,離遠都聞到香氣!值得一試

米王有機時令鮮蔬
轉咗做魚湯,好鮮甜!

大紅大紫炒飯配日本櫻花蝦
成條粉紅色,好吸睛🫶🏻,啲飯粒粒分明,超多櫻花蝦!正

時令甜品
2024-04-06 112 瀏覽
想同朋友傾計又想食好野,食私房菜就最啱。鄰近觀塘嘅樓上中菜,如果唔係朋友介紹都唔知呢度有間餐廳,私隱度十足,🗣️可以放開懷抱高談闊論,🤫唔驚撞到熟人,講秘密都無問題啦😝。✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦💰4人餐$1818 (另收加一)✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦✦本地水耕沙律菜伴芝麻醬✦雙色墨魚仔✦茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子✦原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯//原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯🥢足料靚湯,香味濃郁,要讚一讚係鹽落得唔多,清甜而飲完唔會口乾✦黑松露炒花尾躉斑球配鮮蘆筍🥢花尾躉斑球又厚又大塊,肉質新鮮爽彈,蘆筍都非常鮮嫰脆口✦蝦球水芙蓉上面鋪滿黃色甘荀汁,味道竟然有啲似麥牙糖咁,好味而又非常有趣✦洛神玫瑰茄西班牙黑毛豚咕嚕肉🥢大讚,用左洛神花做出天然嘅酸甜味,酸度適中,告別一般咕嚕肉太厚重又太酸嘅醬汁✦招牌茶王燻雞🥢茶香味十足,皮脆肉嫰✦魚湯浸有機時令蔬🥢魚味濃郁✦他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)🥢米粉細如絲,蓬鬆口感,瞬間充斥整
💰4人餐$1818 (另收加一)

✦本地水耕沙律菜伴芝麻醬
✦雙色墨魚仔
✦茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

✦黑松露炒花尾躉斑球配鮮蘆筍
🥢花尾躉斑球又厚又大塊,肉質新鮮爽彈,蘆筍都非常鮮嫰脆口

✦蝦球水芙蓉

✦洛神玫瑰茄西班牙黑毛豚咕嚕肉

✦招牌茶王燻雞
🥢茶香味十足,皮脆肉嫰

✦魚湯浸有機時令蔬
🥢魚味濃郁

✦他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)
🥢米粉細如絲,蓬鬆口感,瞬間充斥整個口腔

✦時令甜品 — 湯圓

2024-04-01 90 瀏覽
食肆位處工廠大廈,環境算不過不失,係觀塘區鄰近地鐵站唔難搵。入座揀完茶坐低無耐,好快就上菜,今日四人餐起初估計會唔夠飽,點知食到最後居然已經飽到想心口,真心唔錯!⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯—前菜—♡本地水耕沙律菜伴芝麻醬雙色墨魚仔&茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子✏️ 7.5/10沙律菜清爽,伴以墨魚仔彈牙,意想唔到既夾。而茶燻既蛋除左流心做得滑溜之外,個一絲絲燻香好甘口;茄子就帶丁點酸香,開胃醒神。—湯— ✏️7/10原盅燉湯今次揀左海底椰鱷魚肉,清潤補氣,適合最近天氣驟變引起氣管敏感既大家。奈可未夠濃厚,可以稍加調味會更吊出藥材香味。—菜式—♡黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮蘆荀✏️8/10其中一項出色主菜,斑球肉質緊緻帶魚香,薈上松露醬又無蓋上新鮮味,很出色!♡蝦球水芙蓉✏️7/10蝦球食得出鮮味,蒸蛋配搭上甘荀汁,似啫喱狀既口感,作為間場清口腔既不俗小菜♡洛神玫瑰茄西班牙黑毛豚咕嚕肉✏️9/10另一項重點菜式,果然無失望!除左咕嚕肉本身肉質嫩口且有肉香之外,即炸既包醬厚薄剛好,調味相對坊間做法特別,用上洛神花既較甜口且香氣十足。最畫龍點晴係配料用上若桃及車厘茄,極為出色!♡招牌茶王燻雞8/10

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯

—前菜—

—湯—

—菜式—
♡黑松露醬炒花尾躉斑球配鮮蘆荀

♡蝦球水芙蓉

♡洛神玫瑰茄西班牙黑毛豚咕嚕肉
✏️9/10另一項重點菜式,果然無失望!

♡招牌茶王燻雞8/10
魚湯浸有機時令鮮蔬7/10
✏️呢兩項菜式可一併評價,茶燻雞香而不膩,皮脆肉香,作為招牌當之無愧。
魚湯浸豆苗就不過不失,食得出有機既菜葉口感及嚼口,但未去到必點之作。

—主食—
♡他鄉炒米絲
✏️7.5/10用上如新竹米粉既幼身粉面去炒,除了炒得乾身,每條米粉都一絲絲夾得起,顯出師父功架之外,配上黑毛豬火腿既香氣摻入米粉內,又份量十足,作為最後一味主食,令大家都吃得滿足!

♡時令甜品
✏️7.5/10今日係姜汁湯圓,一食就知道係福元出品,所以真心無話可說,好食話不多。

一年前食過所以再去食,2023年疫情剛完時人少少食物服務還算可以,點知一年過去了就GG。環境:人一多就見底,當晚佢full house, 冇冷氣食到出曬汗,嘈到酒樓咁,隔離檯泊到勁近隔住個屏風都聞到好大味水煮魚之類嘅攻鼻味道,老人家很不好受。食物:十分普通,只得一兩個餸見得下人,其他對唔住個價錢服務:女服務員全晚西面,粗聲粗氣好似欠左佢咁,仲衰過去茶記,另一個男服務員好一點,菜色有簡單介紹,勉強合格。5位 嚼味 $2633本地水耕沙律菜伴芝麻醬-賣相可以,菜唔新鮮,汁唔好食京滬味香伴海蜇頭-冇味雙色墨魚仔-兩個汁根本唔夾,茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子-個汁幾好味,茄子炸到鬆軟,算合格他鄉炒米絲-火腿放勁少,米粉爽口,合格魚湯浸黑松菌日本百合配時令鮮蔬-個黑松菌一碟有一粒仔,魚湯勁咸招牌茶王燻雞-騷味好重,食胸陣味好似食雞屁股咁,蒜香極佳級PRIME牛仔柳-肉好林,鬆肉粉,勁油洛神玫瑰茄西班牙黑毛豚咕嚕肉-梅頭肉質地可以,味就一般溫室南瓜北海道特級帶子-有賣相,帶子冇鮮味甜味,南瓜完全冇味甜點-兩粒急凍超市湯丸,薑湯又太辣幫長輩興祝生日,環境唔舒服食物一般服務九流,食完都面有難色,十分

食物:十分普通,只得一兩個餸見得下人,其他對唔住個價錢

5位 嚼味 $2633
本地水耕沙律菜伴芝麻醬
-賣相可以,菜唔新鮮,汁唔好食
京滬味香伴海蜇頭
-冇味
雙色墨魚仔
-兩個汁根本唔夾,
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
-個汁幾好味,茄子炸到鬆軟,算合格
他鄉炒米絲
-火腿放勁少,米粉爽口,合格
魚湯浸黑松菌日本百合配時令鮮蔬
-個黑松菌一碟有一粒仔,魚湯勁咸
招牌茶王燻雞
-騷味好重,食胸陣味好似食雞屁股咁,
蒜香極佳級PRIME牛仔柳
-肉好林,鬆肉粉,勁油
洛神玫瑰茄西班牙黑毛豚咕嚕肉
-梅頭肉質地可以,味就一般
溫室南瓜北海道特級帶子
-有賣相,帶子冇鮮味甜味,南瓜完全冇味
甜點
-兩粒急凍超市湯丸,薑湯又太辣

幫長輩興祝生日,環境唔舒服食物一般服務九流,食完都面有難色,十分懢介,冇下次。
2024-03-16
生日
2024-03-26 61 瀏覽
有時同班朋友飲飲食食之餘都想傾下心事。網上話榮哥私房菜唔錯,今次就同幾個朋友黎食嘢傾心事啦。餐廳好細心會安排專屬Menu地址好方便,係地鐵站附近茶燻蛋:外堅韌內軟 茶香味好濃茄子醬:好濃郁厚實,加埋茄子配搭很好酸辣嘅墨魚仔和另一個有芝麻醬水耕菜沙律和蕃茄仔好甜兩款湯:好清,好有肉味,有少少酒味,豚肉好淋,入口即融。特別睇吓鱷魚肉湯有止咳化痰功效。蝦球芙蓉:甜甜的杞子配襯滑捋捋甘筍汁的蛋白! 但食唔出甘筍味,問職員先知道原來係用咗甘筍汁。斑塊:好香黑松露味~斑塊一啲都唔嚡,無骨啖啖肉茶燻雞:食到茶燻香味,味道濃郁。雞件滑溜。(大推)黑豚肉:洛神花醬好香 特別!十個讚 米粉炒得好乾身,配上斑馬火腿好特別連甜品都好特別重薑味。總括而言,今餐係飲飽食醉。
有時同班朋友飲飲食食之餘都想傾下心事。
網上話榮哥私房菜唔錯,今次就同幾個朋友黎食嘢傾心事啦。
餐廳好細心會安排專屬Menu

地址好方便,係地鐵站附近

茶燻蛋:外堅韌內軟 茶香味好濃
茄子醬:好濃郁厚實,加埋茄子配搭很好
酸辣嘅墨魚仔和另一個有芝麻醬水耕菜沙律和蕃茄仔好甜

兩款湯:好清,好有肉味,有少少酒味,豚肉好淋,入口即融。
特別睇吓鱷魚肉湯有止咳化痰功效。

斑塊:好香黑松露味~斑塊一啲都唔嚡,無骨啖啖肉

茶燻雞:食到茶燻香味,味道濃郁。雞件滑溜。

(大推)黑豚肉:洛神花醬好香 特別!十個讚

米粉炒得好乾身,配上斑馬火腿好特別

甜品都好特別重薑味。
總括而言,今餐係飲飽食醉。
2024-03-19
2024-03-21 83 瀏覽
榮哥私房菜一直以來都好有名氣,今日終於約到腳一齊食。頭盤先嚟個好精緻嘅拼盤💡本地水耕沙律菜伴芝麻醬本地水耕沙律菜非常新鮮,啲菜食落去好爽脆,芝麻醬的味道香濃,超正。💡榮哥自家甜酸齋啲齋料好入味,酸酸甜甜,唔會太甜或太酸,啱啱好,好開胃。💡茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子隻蛋好入味,好香茶燻嘅味道。流心蛋黃好香滑,搭配黑魚子醬同厚切茄子,口感豐富。💡涼伴黑白木耳呢碟涼拌黑白木耳真係好爽脆,味道又清涼,陣陣麻油香味,好清爽。然後到燉湯💡原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯哈密瓜燉到好軟腍,入口即溶,好香甜,螺頭好鮮嫩,加埋黑毛豚肉,成個湯好清甜好滋潤。💡原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯姬松茸味道好香,而且甘筍好香甜,黑毛豚肉燉到好腍,成個湯好清甜。跟住就係主菜💡黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍花尾躉班球魚肉好鮮嫩結實,鮮味十足。鮮露筍新鮮爽脆無渣,味道鮮甜。黑松露醬提升了整體風味,非常美味。💡蝦球水芙蓉蒸蛋口感綿密幼滑,蝦球鮮嫩多汁彈牙,兩者配合口感極佳。💡蜜椒比利時杜洛克 St.Louis橄欖豬肋骨肉質鮮嫩多汁,外皮十分香口,蜜椒醬嘅味道好開胃,非常好味。💡韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)牛面肉同雙色蘿
榮哥私房菜一直以來都好有名氣,今日終於約到腳一齊食。

頭盤先嚟個好精緻嘅拼盤

💡本地水耕沙律菜伴芝麻醬

💡榮哥自家甜酸齋
啲齋料好入味,酸酸甜甜,唔會太甜或太酸,啱啱好,好開胃。

💡茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

💡涼伴黑白木耳

然後到燉湯

💡原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

💡原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯

跟住就係主菜
💡黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍

💡蝦球水芙蓉

蒸蛋口感綿密幼滑,蝦球鮮嫩多汁彈牙,兩者配合口感極佳。

💡蜜椒比利時杜洛克 St.Louis橄欖豬肋骨

肉質鮮嫩多汁,外皮十分香口,蜜椒醬嘅味道好開胃,非常好味。

💡韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔(微辣)

牛面肉同雙色蘿蔔炆得好腍,韓泡汁的微辣與牛肉完美融合,增添唔少風味,非常美味。

💡魚湯有機時令鮮蔬

菠菜苗十分鮮嫩,完全沒有草青味,魚湯令時菜更加鮮甜好味。

💡農坊獨頭糖心黑蒜炒飯

一上枱已經香氣四溢,飯粒粒粒分明,金黃油亮,配料豐富,賣相極佳。配合糖心黑蒜的獨特風味,美味更加推高一個層次。

甜品
💡時令甜品

今日嘅甜品係薑汁黑芝麻湯丸,湯丸口感軟糯,黑芝麻香甜濃郁,薑汁十分暖胃。

呢餐真係十分滿足😊

2024-03-21 54 瀏覽
今日去左係觀塘既榮哥廚房私房菜食飯佢係主打新派粵菜,所以就一於去試下!⭐️本地水耕沙律菜伴芝麻醬:佢既沙律菜好新鮮,而且芝麻醬味道都幾濃⭐️榮哥自家甜酸齋:甜酸齋酸甜可口,食完一舊好想再食⭐️茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:呢個真係推介,一上檯見到個樣已經好吸晴,佢個茶燻蛋香氣十足,個流心好正,而且個黑魚子醬配埋個茄子一齊食,真係好完美!⭐️涼伴黑白木耳:木耳爽脆清涼,味道調配得不錯⭐️原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯:個湯好清甜,哈密瓜同埋螺頭都幾鮮甜⭐️原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯:個湯好濃郁,姬松茸香氣十足⭐️黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍:花尾躉班球肉質鮮嫩,黑松露醬香氣濃郁,搭配鮮露筍清爽可口⭐️蝦球水芙蓉:另一推介,佢個蝦球非常彈牙爽口,個蛋非常滑,真係好好食⭐️蜜椒比利時杜洛克 St.Louis橄欖豬肋骨:豬肋骨肉質軟嫩,蜜椒醬香甜可口⭐️韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔:牛面肉軟淋入味,雙色蘿蔔清甜爽口⭐️魚湯有機菠菜苗:蔬菜新鮮清甜,魚湯味道鮮美,唔食菜既媽媽表示都食左唔少🫢🫢🫢⭐️農坊獨頭糖心黑蒜炒飯:炒飯粒粒分明,黑蒜香氣十足。⭐️薑汁糖水湯圓:甜品精緻美味,令人回味無窮。
今日去左係觀塘既榮哥廚房私房菜食飯
佢係主打新派粵菜,所以就一於去試下!

⭐️榮哥自家甜酸齋:甜酸齋酸甜可口,食完一舊好想再食

⭐️涼伴黑白木耳:木耳爽脆清涼,味道調配得不錯

⭐️農坊獨頭糖心黑蒜炒飯:炒飯粒粒分明,黑蒜香氣十足。

⭐️薑汁糖水湯圓:甜品精緻美味,令人回味無窮。

觀塘地鐵站出口2分鐘。交通便利。榮哥私房菜,口碑唔錯。菜式獨特有創意.價錢都係大眾化.最緊要好食,又有新鮮感.餐廳有好多廚師參加烹飪比賽嘅獎牌.裝修簡潔. 座位舒適。侍應服務態度非常之好。四人套餐. 一早訂枱. 餐單上有自己個名。唔錯!給個贊餐廳!//本地水耕沙律菜伴芝麻醬//榮哥自家甜酸齋//涼伴黑白木耳//茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子用心煮出美味。四種前菜小食沙律.擺盤精緻. 食材新鮮. 健康飲食. 中西合併.
//本地水耕沙律菜伴芝麻醬
//榮哥自家甜酸齋
//涼伴黑白木耳
//茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
用心煮出美味。四種前菜小食沙律.
擺盤精緻. 食材新鮮. 健康飲食. 中西合併.
2024-03-07 112 瀏覽
二訪觀塘私房菜,榮哥私房菜菜式唔同咗,但質素就一如以往地出色,作為主人家,餐廳會將你個名寫喺當日菜單上,盡顯誠意前菜❤️本地水耕沙律菜伴芝麻醬❤️榮哥自家甜酸齋 ❤️涼伴黑白木耳❤️茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子沙律菜好爽口新鮮最欣賞呢個自家製嘅甜酸齋,酸酸甜甜,好開胃。茶燻蛋有種濃烈嘅煙熏味,配上黑魚子,下面係炸過嘅厚切茄子,配上特調嘅醬油,十分出色!❤️原盅燉藥膳龍躉骨鮮淮山湯(位上)x2/原盅燉姬松茸淮山甘筍燉黑毛豚肉湯(位上)x2上次飲過佢哋啲燉湯已經印象深刻,好足料👍🏻,龍躉骨經過煎炒之後先入燉盅,香氣撲鼻,有滿滿嘅骨膠原,仲有粒粒螺頭肉。❤️黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍龍躉超厚肉地,用黑松露醬炒,好惹味,肉質依然鮮嫩,蘆筍鮮甜爽口。❤️韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔微辣韓式汁燉煮牛面肉,肉質非常腍,中間有筋膜,含豐富骨膠原,經過炆煮後有黏黏的口感!❤️蜜椒比利時杜洛克 StLouis橄欖豬肋骨豬肋骨嘅擺盤好整齊同美觀,啱晒一班人share❤️招牌茶王燻雞灑上玫瑰花瓣,脆皮茶王熏雞,雞肉嫩滑,散發着淡淡嘅茶香❤️魚湯有機時令鮮蔬食咗咁多好味嘅肉類,食少少菜先可以中和油膩感!❤️農坊獨頭糖心黑蒜炒飯黑蒜係
二訪觀塘私房菜,榮哥私房菜

前菜

沙律菜好爽口新鮮

❤️黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍

❤️韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔

❤️蜜椒比利時杜洛克 StLouis橄欖豬肋骨
豬肋骨嘅擺盤好整齊同美觀,啱晒一班人share

❤️招牌茶王燻雞
灑上玫瑰花瓣,脆皮茶王熏雞,雞肉嫩滑,散發着淡淡嘅茶香

❤️魚湯有機時令鮮蔬
食咗咁多好味嘅肉類,食少少菜先可以中和油膩感!

❤️農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
黑蒜係以新鮮大蒜發酵而變黑,少咗辛辣感,味道軟綿且帶甜味,而且營養豐富!

❤️時令甜品
薑茶芝麻湯圓,濃厚薑味配上爆漿芝麻湯圓,皮薄餡靚!
2024-03-02 101 瀏覽
今年家中大帝的生日飯決定吃上私房菜位於觀塘的榮哥於工業大廈內,地點亦算便利店內環境不俗,有不少屏風作為間隔,私人度較高點上龍井茶後便有三點前菜開開胃~當中的沙律菜卷伴以帶有芥末口味的芝麻醬,最為醒胃涼拌的黑白木耳也十分清爽!!點上三盎不同口味的燉湯,每款均足料滋潤,味道清甜暖胃不論是豚脥肉還是豬肋骨都很出色~兩款口味各有特色,豚脥肉口感爽彈,豬肋肉肉嫩惹味以魚湯浸煮既菠菜翠嫩清甜,吃下時感覺舒適以流心澎湃的蔴蓉湯丸為作結就最好不過
今年家中大帝的生日飯決定吃上私房菜

位於觀塘的榮哥於工業大廈內,地點亦算便利

店內環境不俗,有不少屏風作為間隔,私人度較高

點上龍井茶後便有三點前菜開開胃~

當中的沙律菜卷伴以帶有芥末口味的芝麻醬,最為醒胃

涼拌的黑白木耳也十分清爽!!

點上三盎不同口味的燉湯,每款均足料滋潤,味道清甜暖胃

不論是豚脥肉還是豬肋骨都很出色~

兩款口味各有特色,豚脥肉口感爽彈,豬肋肉肉嫩惹味

以魚湯浸煮既菠菜翠嫩清甜,吃下時感覺舒適

以流心澎湃的蔴蓉湯丸為作結就最好不過

第一次試,湯好飲夠熱,頭盤好食,酸齋茄子沙律都好食,每碟餸菜都好食,有創意,特別係豆腐同埋豚肉,夾得好好啲味道,餸菜上得有啲快,食唔切,餸菜會凍咗。廁所唔係餐廳管理,屬於大廈管理,所以有啲差劣。