話說我妹在牛頭角上班,她午膳時間足足有一小時四十五分鍾之久,這是我唯一羨慕她公司有這福利的原因,時間充裕得她可以跟同事們覓食遠至九龍灣、近至觀塘都可以。雖然她平常約朋友聚會總會叫我去推介餐廳給她,但說到觀塘的話,我也不及她吃得多。The Base隱藏於開源道盡頭的豐利中心,樓下有間東亞銀行就最易找不過。今次和她來吃晚餐也是因為她已經跟我提及過好幾次The Base的午餐不俗,很想試晚餐質素如何等等…看她一而再提及這餐廳,也令我產生興趣想試試如何吸引。下班慢慢步行過來都不過六時半,一到步發現餐廳也剛剛整理好餐桌,而餐廳中間一大張木檯最注目,不規則的檯型卻正正擺放餐廳中間位置,很適合大夥人來用餐呢。近大門位置就擺放幾張四人木檯配水泥牆身、懷舊黃燈,簡單又實而不華的工業風裝修令人感覺舒適,連帶心情都得以放鬆可以好好享受接下來的晚餐。而我則被安排到餐廳最角落的二人檯,視線最開揚、揚起手店員都顯而易見。一入座,店員就把薄荷水送上,入口薄荷味很輕。在柔和燈光和音樂之下,心情都能夠放鬆起來,很舒服。妹妹下班趕至,我們先點好飲品、主菜再說。Mojito($45/Rose)口味,有分玫瑰和原味,將薄荷葉

妹妹下班趕至,我們先點好飲品、主菜再說。Mojito($45/Rose)口味,有分玫瑰和原味,將薄荷葉打碎、杯底有呈淡粉紅色,玫瑰味不太嘗得出來,但這款Mojito是無酒精飲品,加入薄荷葉味道很清新,令人為之一振。
Mojito($45/Rose)
天氣最近反常得很,忽冷忽暖,妹妹似感冒初起,所以叫她點熱茶好了。有機薄荷檸檬($45),用玻璃壺浸泡,底下也有小火一直溫暖著熱茶。熱水中還有新鮮的薄荷葉和乾檸檬片,入口溫暖又帶啖啖薄荷香,能夠暫時舒緩到妹妹的鼻塞。
有機薄荷檸檬($45)
看過主菜餐牌,有慢煮系列為主、漢堡和意粉,幾款我都有興趣,此時妹就說不如試慢煮和漢堡好了,因為她午餐都嘗過幾款意粉,於是今次由她拿主意就好。最後她決定主菜為加拿大龍蝦蝦漢堡($198)和慢煮系列中的慢煮8oz澳洲草飼和牛M2-3西冷扒($278)。

加拿大龍蝦蝦漢堡($198),店員將漢堡送一上枱就不禁令我們嘩然,擺碟賣相有心思之餘,份量亦相當充足。漢堡一邊有龍蝦頭作裝飾、另一邊有新鮮炸起的蝦片作為伴菜;筲箕傾側在一旁貌似把蝦片都灑在一旁,但賣相就似幅畫一樣,充滿心思。
加拿大龍蝦蝦漢堡($198)
蝦片是淡黃色的那種,每片很大又夠厚,入口爽脆滿是蝦味;香脆的食物確是容易令人瘋狂,都還未開始吃主菜,手就開始一片又一片拿起蝦片往咀裡塞。
回到漢堡,它的材料很豐富也明白為什麼是叫龍蝦蝦漢堡,一層層數下去有龍蝦鉗、龍蝦肉、大啡菇、厚切菠蘿、蝦餅和生菜,每樣材料都厚身;先是龍蝦部份,龍蝦熟後呈橙紅色令整個漢堡看起身都色彩繽紛;龍蝦肉質爽富鮮味美而且取自近蝦頭部份所以會黏著濃郁的蝦膏,味道更加濃郁。有了大啡菇和菠蘿為漢堡提供清甜多汁的口感,這個望菜令我和妹妹都很滿意。唯獨一樣,就是漢堡份量大,二至三人分享會較適合。
另一道藝術品,慢煮8oz澳洲草飼和牛M2-3西冷扒($278),這幾年的慢煮風氣盛行,由餐廳用的水煮爐開始慢慢去到有家用式慢煮捧都有,但添置這新家電還需要好好研究烹煮不同食物的溫度、時間,唯有現在暫時享受餐廳的慢煮菜式。

向來喜歡牛扒介乎 Medium Rare與 Medium之間,一上枱看到和牛西冷呈粉嫩色澤,馬上放入口中品嘗,口感咬落鬆軟富牛味,效果的確理想。
慢煮8oz澳洲草飼和牛M2-3西冷扒($278)
旁邊的蔬菜伴碟其實也不容忽視,色彩繽紛之下原來種類亦十分多元化,橙芯、紫芯番薯、薯仔、粟米仔、番茄、翠玉瓜、豆角、紅蘿蔔、冬菇和南瓜,單單蔬果就用上十款去配搭,足以看得出餐廳的用心。
兩款主菜令人滿意,最後當然還要嘗試下甜品。焦糖朱古力脆脆三重奏($45),三層由焦糖、朱古力、朱古力脆脆而成,焦糖跟朱古力入口質地幼滑,口感比布朗尼軟身,但入口偏甜,吃過幾口便覺膩,這款甜品比較失色。
焦糖朱古力脆脆三重奏($45)
餐牌如下。
餐廳環境舒服,服務和食物質素都令人滿意,雖然甜品稍為失色,但主菜的質素、對配菜的擺放、用料都已經足夠看出廚師的細心。這是一家我最近很喜愛的餐廳,下次午餐都要推介給我老闆嘗嘗,一來近公司、二來他和客來個簡單午餐,這也是個不錯的地方、三來要順便帶我去,嘻嘻。
有機薄荷檸檬($45)
加拿大龍蝦蝦漢堡($198)
慢煮8oz澳洲草飼和牛M2-3西冷扒($278)
2017-02-05 395 瀏覽
星期日 起身都唔知食咩好APM 的野都食都習慣晒。平時觀塘的工廠區 主要係星期一至六 估唔到呢間星期日 都開,所以同我Honey 過去試下。由於無預前訂枱 所以去只可以坐大枱 環境都算唔錯。他們會提供 一樽 用生果整的 Detox Water ,飲到少少生果味。Brunch set 價錢都合理 因為會包一杯野飲我自己想要latte ,都只係加多五元 。 我係食芝士韓牛,我自己感覺有的咸,同對女性來説比較大份。我就鍾意食佢的蕃薯條。遲的要再去試其他野食。
星期日 起身都唔知食咩好
APM 的野都食都習慣晒。
平時觀塘的工廠區 主要係星期一至六
估唔到呢間星期日 都開,所以同我Honey 過去試下。
由於無預前訂枱 所以去只可以坐大枱
環境都算唔錯。

Brunch set 價錢都合理 因為會包一杯野飲
我自己想要latte ,都只係加多五元 。

遲的要再去試其他野食。
Full  day  Breakfast
Full  day  Breakfast
2017-02-04 289 瀏覽
其實果日同朋友好即興咁話去呢間餐廳六點零去到間餐廳一上到去個侍應已經問我地有無訂位Walk in就得番兩張枱 都可以接受呀因爲兩個人坐左張四人枱 間野靜靜地 環境都唔錯既因為覺得好肚餓 諗住嗌啲飽肚啲既野食咁見到個意大利飯就狗衝啦值得一提既係呢間餐廳serve既水係detox water 加左士多啤梨味既水幾清新 等左一陣終於黎到 不過比我第一感覺係好細份 魷魚好爽同甜 一食個飯有驚喜 因為有層紫菜包住 我勁鍾意食紫菜 所以成件事岩晒佢個汁都好特別 小小酸咁 應該係蕃茄汁整體係幾好味 唯一係覺得份量可以多啲然後到我朋友個餐 係覺得幾有心思既 佢連豆都分開左兩半牛既味道唔錯 同埋食落好林 薯蓉好重牛油味 食落唔會覺得漏整體都唔錯最後埋單仲有兩粒朱古力送 幾驚喜
其實果日同朋友好即興咁話去呢間餐廳

整體都唔錯

最後埋單仲有兩粒朱古力送 幾驚喜
紅酒汁燉牛臉頰
2017-01-19 333 瀏覽
The Base今日行完APM, 知道附近開了一間有大露台的餐廳,所以一來一試。燒三文魚配黑松露賓尼迪蛋($85):燒三文魚有別於一般店舖,這裡唔會燒得太乾,入口散發著濃香的三文魚味,加上糖心蛋做得合時,保留到糖心的效果,絕對係要一試‧此外,黑松露的香味令到三文魚更甘香,入口帶著松露香味。澳洲草飼和牛漢堡(配薯格)($92) :炸得金黃的脆薯格食落好似食熱浪一樣,香脆無比。加上澳洲草飼和牛,那塊扒不但把牛的肉汁鎖實,而且唔會太肥,加上麵包質感軟滑,絕對係絕配。焦糖香蕉野莓班戟 ($72) :平時食班戟就食得多,但野莓都係第一次,野莓醬酸酸甜甜,加上冇味的班戟,可將班戟更加突出,加上班戟十分軟滑,絕對係小朋友必叫甜品。
The Base

2017-01-19 258 瀏覽
同事話收工不如一齊去食埋晚飯先走,我話既然你叫到,我就奉陪,不過如果唔好食我唔會俾錢架。前菜先食呢份芝士焗蕃茄大啡菇,芝士與蕃菇粒溶係大菇上面,賣相吸引,食落芝士夠香,蕃茄就鮮甜,而大菇就多汁,菇味仲好濃添,鍾意食菇既朋友應該點都唔會失望。意粉黎啦,係黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵。雞肉大大舊夠彈牙,而且滲晒黑松露味入去,矜貴之外亦味道相夾,加上雜菌味道更令黑松露味更突出。至於菠菜都索晒黑松露與雜菌汁,令菠菜味道未至於單調,另外麵質夠爽,與菠菜口感形成對比,加上上面放有芝士塊,芝味更出。食西餐怎可能無肉呢?我地食呢份澳洲和牛西冷扒,未上碟已經見到賣相靚仔,牛肉切開後清楚看見泛紅,肉眼睇已經知道夠嫩。試入口就更清楚,牛肉上灑了黑椒粒,調味唔多,清楚能夠食出牛肉既鮮味,肉汁更甜,口感唔使講係嫩滑,點埋芥末醬,與牛肉味相襯,澳洲和牛的確名不虛傳,脂肪比例無咁高,食落都覺得較健康。
2017-01-17 4295 瀏覽
話說今日無無聊聊出左去觀塘行街, 發覺芚塘變化真係好大, 只係冇黎半年左右, 都聽聞觀塘而加有好多新既樓上食鋪, 我又點可以放過呢, 話甘快打左去約左間我未試過既餐廳, 行到大約7點左右就飛左上去..門口LOGO非常顯示而見, 一眼就望到個LOGO啦之後由經理帶位, 入到去裝修簡而精, 唔會比人覺得好浮誇, 但簡潔,LIKE坐定之後就睇睇個餐牌啦, 經理話"烤牛骨髓"推介, 甘既然經理推介又點可以唔試呢烤牛骨髓配蕃茄醬牛油軟包 $78我真係甘大個仔第一次食, 首先將個牛油包塗上小許既牛骨髓, 再加少少既蕃茄醬, 食落口第一時間就爆到D牛骨髓既油脂香味, 然後由蕃茄中和番個肥膩既感覺,2者幾配合, 前菜選擇有幾款, 呢款係呢間餐廳特別既前菜, 可以一試(警告: 對油脂麻麻地唔好點)咖哩蕃薯條 $58我覺得呢樣真係超級特別, 點解我甘講呢, 因為我未食過咖哩入薯條落油炸, 第一時間食就更係咩醬都唔點, 濃濃既咖哩味出哂黎, 之後就食到微甜又香味十足既蕃薯啦,  外脆內軟加香甜既味道一直係口入面迴旋緊, 又估唔到2者都可以配合, 好特別澳洲和牛芝士漢堡  $178我入到黎第一眼望餐牌已經見到

門口LOGO非常顯示而見, 一眼就望到個LOGO啦
烤牛骨髓配蕃茄醬牛油軟包 $78

咖哩蕃薯條 $58

澳洲和牛芝士漢堡  $178

我入到黎第一眼望餐牌已經見到呢個漢堡, 即時
眼都出埋

一上枱我就即時流哂口水
,超級香噴噴既和牛我唔客氣啦

因為太大個漢堡既關係, 我唔係整個食, 搵刀搵搵切開食

和牛肉非常豐富, 冇偷工減料
肉質柔軟, 可以做到入口即化,

配料煙肉亦油香味十足, 做到少許脆身又不會過硬難以入口

內有洋蔥蕃茄生菜作為輔料, 清新既蔬菜亦為和牛帶上另一層次

再配上剛剛炸起既脆薯格, 外脆內軟不用多說, 唔會炸到乾身, 滋味難以用口形容, 大家一定要試下!!
Blue Coconut $48
飲品當然唔小得啦, 呢杯野都唔細架, 但都係推介一試

因為上層雪山係由棉冰+爆炸糖組成, 你冇聽錯, 真係有爆炸糖, 先食上層冰, 一入口已經好清香既椰子味, 味道唔濃有少許甜味, 冇幾耐就感覺到爆炸糖係我口中爆發緊, 口感非常得意
朱古力流心蛋糕 $68

最後當然唔少得甜品

心太軟外職香脆好味, 內層一打開熱騰騰既朱古力流哂出黎, 2者一齊食, 非常喜歡, 因為有濃娑既朱古力味, 但又唔會過甜, 之後就食埋個雪糕作為埋尾, 雲呢拿雪糕唔知係咪手打呢, 因為好白滑又唔會太甜!
最後埋單走人!!
2016-11-22
5 分鐘 (堂食)
2017-01-15 292 瀏覽
三層芝士大啡菇堡,法式野菜,太陽蛋 $158菇呀🍄🍄💕,就係為咗依個菇堡先黎The Base食飯,果然無失望,個包大到,個啲大啡菇厚到🍄🍄,啲薯格多到,個餐一上時,蘋果乾簡直發放無限開心嘅光芒😍(唔好意思嚇親店員😂)·個菇堡做到非常有層次,上面包蓋(唔駛問啦😂),跟次係太陽蛋,再跟住三層大啡菇配醬汁,最後就係法式野菜配包。啲醬汁真係多到漏晒出黎!!😍·對於我個愛菜人仕黎講齋睇已經好滿足,個菇堡好適合同人些牙(share),一人一層包,對分啲菇同菜,好方便!·個包/堡應該有烘過?因為有啲脆⋯雖然話係太陽蛋,但個蛋黃係未熟晒嘅,你可以好似蘋果乾我咁,吉穿個蛋黃,等啲蛋黃汁慢慢慢慢流出黎,配個包食,簡直正呀😊👍🏻而個三層啡菇無得彈呀,每個啡菇上面都有一層厚厚嘅芝士,再搭有蕃茄粒同洋蔥粒再加醬汁,食落啖啖juicy ,一啲都唔輸蝕比其他肉類漢堡;但如果你夠貪心,可以好似蘋果乾咁,一啖過將所有擺落口:有蛋黃汁,啡茄,洋蔥蕃茄粒同醬汁,食落真係多種味道多層次,真係要幾滿足有幾滿足!💕💕💕
三層芝士大啡菇堡,法式野菜,太陽蛋 $158

啲醬汁真係多到漏晒出黎!!😍

三層芝士大啡菇堡,法式野菜,太陽蛋
今晚晚餐選係觀塘區 ,純粹係為咗方便朋友放工;但其實觀塘區有好多好野食,麵,火鍋,同cafe!尤其隨著經濟發展,工廈cafe發展迅速,今次揀咗The Base 作為是晚餐廳係因為佢地嘅menu上有菇堡🍄🍄😍,但個人覺得依個扁麵比個菇堡更令我印象深刻,所以寫咗個麵先!·黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵⋯黑松露*麵,係cafe menu上嘅常客,所以我對佢一啲都無抱有任何期望!店員送上時,蘋果乾心諗:嘩,咁大舊肉嘅,咩黎嫁😂原來正正係個黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵,咁睇落滿滿嘅雞肉又好似好抵食,試下個味就真!·不得不讚,材料方面好有誠意,真係好豐盛😂,首先你必須要係成排雞肉,好多雜菌同菠菜下面,排除萬難係下面將啲扁麵撈上去,跟住先可以進行撈埋(啲材料)依個步驟,淨係啲料已經多到😂(蘋果乾心諗:The Base真係好識做,知我食量大所以咁多料?)·黑松露*麵就成日見,但依個麵我個人覺得好得👍🏻。黑松露,睇落份量就唔算多,但香味絕唔會因為份量而有所影響,當你撈麵時其實你已經聞到個陣濃郁香味,食落就一定啦;而雞肉真係👍🏻,啲雞肉唔係隨便水煮或炒,係有香煎過,雖然表皮帶脆但雞肉幼滑,一啲都唔「鞋」;雜菌同菠菜都好
黑松露*麵就成日見,但依個麵我個人覺得好得👍🏻。黑松露,睇落份量就唔算多,但香味絕唔會因為份量而有所影響,當你撈麵時其實你已經聞到個陣濃郁香味,食落就一定啦;而雞肉真係👍🏻,啲雞肉唔係隨便水煮或炒,係有香煎過,雖然表皮帶脆但雞肉幼滑,一啲都唔「鞋」;雜菌同菠菜都好足料,唔係得個幾條做裝飾😂;扁麵靱度適中,完全無over cooked !整體唔太creamy 又唔會太鹹,鍾意嘅可以撈埋芝士片一啖擺落口,口感味道會更重。
$118無論係價錢,材料,煮法,用心,蘋果乾覺得絕對值依個價錢!
🎉🎉對食素嘅朋友又多個選擇,雞肉可轉大啡菇,食齋嘅朋友又多個好去處
本來和朋友的約會定在12月初, 但是我很不爭氣地感冒了,還病了很久, 結果我們的約會都變成為在23號的聖誕聚餐了 (笑) 既然見面的日子很近聖誕,當然會很想吃點西式的應一應節, 於是朋友在網上搜尋了數間在觀塘口碑不錯的工廈餐廳, 最後我們鎖定了這間The BASE。 正如之前所說的,因為臨近聖誕節也有點怕會full booking, 所以事前我打電話到餐廳預約了位子, 嘛,我是有一點焦慮症,預約好了所有東西都辦妥了才安心。 預約了晚上7時半,來到的時候已經正好7時半, 所以沒有在門外仔細看看木箱上擺放的東西就進去了。 進店後跟店員說預約了位子,之後店員就帶我們到枱子就坐。 我們的枱子位於餐廳的角落,正好可以拍一下餐廳的環境。 不過原來工廈餐廳的生意會是這麼冷清, 將近聖誕節仍然有空枱,不過還是訂了枱比較安心吧! 餐廳面積不算大,就是眼見這麼大, 大約有10來張枱子的數量吧,中間還有一張大桌子。 而每張枱的距離不會太近,不會聽到鄰桌的聊天內容, 我們之間的說話也不會傳到去鄰桌,私隱度不錯。 室內位置不算大,但是餐廳還有室外位子, 不過當日客人不多就沒有開放了。 旁邊好像還有洗手間
本來和朋友的約會定在12月初,

但是我很不爭氣地感冒了,還病了很久,

結果我們的約會都變成為在23號的聖誕聚餐了 (笑)

既然見面的日子很近聖誕,當然會很想吃點西式的應一應節,

於是朋友在網上搜尋了數間在觀塘口碑不錯的工廈餐廳,

最後我們鎖定了這間The BASE。

所以事前我打電話到餐廳預約了位子,

嘛,我是有一點焦慮症,預約好了所有東西都辦妥了才安心。

預約了晚上7時半,來到的時候已經正好7時半,

所以沒有在門外仔細看看木箱上擺放的東西就進去了。

進店後跟店員說預約了位子,之後店員就帶我們到枱子就坐。

我們的枱子位於餐廳的角落,正好可以拍一下餐廳的環境。

不過原來工廈餐廳的生意會是這麼冷清,

將近聖誕節仍然有空枱,不過還是訂了枱比較安心吧!

餐廳面積不算大,就是眼見這麼大,

大約有10來張枱子的數量吧,中間還有一張大桌子。

而每張枱的距離不會太近,不會聽到鄰桌的聊天內容,

我們之間的說話也不會傳到去鄰桌,私隱度不錯。

室內位置不算大,但是餐廳還有室外位子,

不過當日客人不多就沒有開放了。

旁邊好像還有洗手間,看見很多人出出入入的,

但是我們沒有在這裡上洗手間所以就不清楚環境和衛生情況了。

detox water
在我們看著餐牌煩惱著吃甚麼時,

店員端來了一瓶detox water和杯子,很有質感。

不過這其實也不算是甚麼detox water啦,只是加了薄荷葉的水而已。

水的味道有點像刷完牙漱口時的小清新薄荷味,

唔...味道有點微妙,但喜歡的人會很喜歡啦 (廢話XD)

餐牌用板夾夾著,只有2頁,其中1頁是食物、1頁是飲品。

款式選擇不夠多,也沒有Dinner Set提供,

不過工廈餐廳為了控制成本也是可以理解的。

最後我們決定要了1款沙律、1款小食和2款主食。

沙田柚木瓜藜麥沙律
沙田柚木瓜藜麥沙律 HK$68

有點小清新的沙律,柚子味道帶點苦,

配合木瓜絲和生菜很爽口,入口感覺很fresh。

不過柚子的苦味太搶,所以我們不太喜歡這味道,

蒜蓉包則很香,完全沒有油膩的感覺。

炸蝦肉釀雞翼珍寶珠
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠 HK$88

起初我們覺得這款菜式的名字很有趣,沒想太多就點了。

送來後我們都恍然大悟原來珍寶珠是這個意思,

餐廳很有心思地將雞翼弄成單骨雞翼,

再釀入蝦肉,令口感和味道更豐富,

然後再炸至金黃色,還配上兩款醬汁供客人選擇。

這道我們都很喜歡,只是炸物吃多了還是感到有點熱氣,

回家後發現面上冒了兩顆痘痘,好有罪惡感XD

黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵
黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵 HK$118

這道菜雖然是眾多菜式中賣相最普通的一款,

但卻是最好吃的一道,我們都超喜歡!

雞肉表皮微微煎至金黃色,十分香脆,

同時雞肉肉質仍能保持鮮嫩多汁,肉質很軟腍。

另外配上大量雜菌,感覺完全不膩,

黑松露本身就是和雜菌很搭,再撒上了數片芝士,

整體配合得天衣無縫,十分豐富。

三層芝士大啡菇漢堡
三層芝士大啡菇漢堡 HK$158

當這個漢堡端來的時候都吸引了鄰桌的目光,

無疑地這個漢堡的確吸睛度極高,用來呃Like一流!

漢堡還配上份量不少的脆薯格,又脆又熱,超好吃 (心)

漢堡包十分鬆軟,裡面還夾有煎蛋,十分豐富。

本來我們以為其中一層啡色的是牛肉,

沒想到原來兩層都是大啡菇,對我們來說太heavy了...

到最後完全吃到怕,太多大啡菇食到有點濟orz

爆炸乳酪野莓
爆炸乳酪野莓 HK$48

飲品方面我們各自點了餐廳的特色飲品,

這款是我點的爆炸乳酪野莓,口感有點像沙冰。

爆炸的意思原來是裡面有爆炸糖,好刺激XDD

不過這款真的超甜,有點像喝糖水,我不太喜歡。

英國玫瑰紅茶
英國玫瑰紅茶 HK$45

朋友點了英國玫瑰紅茶,我都好喜歡!

要不是怕晚上喝了之後會睡不好我也會選擇這個呢~

除了一壺玫瑰花茶外,連杯子本身都有玫瑰花瓣!

所以當朋友倒出來時,我們都聞到很香濃的玫瑰花味,

實在是太浪漫太犯規了!

冰搖荔枝鮮紅茶
冰搖荔枝鮮紅茶 HK$40

另一位朋友本來想要喝茉莉綠茶,但是當時沒有提供,

所以改為要了冰搖荔枝鮮紅茶,

她說味道沒甚麼特別,好就這樣XD

餐廳位於工廈所以營業時間短,9時last order、9時半就關門,

但像我們都是早歸的好孩子都沒有太大問題XD

最後埋單盛惠$622,平均每人$208。

唔...本來覺得價錢有點少貴,

但回頭看看我們吃了這麼多東西,其實也差不多吧!

朋友碎碎念說要等食物到齊後來個大合照,

拍出來果然是很豐富很美麗的畫面呢。

將所有食物列在一起合照果然覺得很和諧啊!

這就是我們女子會的聖誕聚餐了。
2016-12-23
慶祝紀念
聖誕節
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠
黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵
三層芝士大啡菇漢堡
英國玫瑰紅茶
2016-12-26 477 瀏覽
又到左一年一度嘅聖誕節,今年想輕輕鬆鬆,適適服服咁過,所以之前就已經search定有咩餐廳可以食brunch,跟住發現到The Base好似好正咁,環境舒適,食物質素高。訓到晏晝起身,就打電話去book位,好彩都仲有位1點鐘去到,服務員就帶左我地去outdoor張枱坐啦。環境其實都幾靜幾舒服,因為淨係得一張枱,講野大聲啲都冇問題,不過排氣位就係出面,所以油煙味就重啲。 坐低後,服務員就攞左支入面應該係薄荷葉嘅水俾我地飲,都幾特別。雖然我飲唔出有啲咩味。跟住一睇個menu,見到因為聖誕關係,只係有指定嘅聖誕餐供應,所以有啲失望,畢竟我本身係為左佢地嘅brunch而來嘅 。唯有下次再黎試啦我今次一行三人,所以叫左三個set。要左一個餐湯,南瓜湯,好creamy3個凍特飲,我飲左佢地嘅鮮草莓梳打,外貌主義者嘅我,覺得好ok佢地所有食物嘅外貌我都非常滿意。第一個係慢煮雞,都有幾多配菜,雞下面嘅大啡菇,好好食,咬落去仲有好多汁。細細粒嘅薯仔都好有薯味不過個雞我自己就覺得個質感麻麻地啦。第二個菜個名我都唔記得啦,哈哈。不過都係特別野,係我未試過嘅。有啲似米嘅意粉咁,幾得意,係好食嘅最後一個係燒魷魚

餐湯
不過個雞我自己就覺得個質感麻麻地啦。
慢煮雞
最後一個係燒魷魚墨汁意大利飯。原隻嘅魷魚包住由紫菜包住墨汁意大利飯,包住再包住
又一特別野,我自己就覺得啲意大利飯硬左少少,味道唔太濃,都ok嘅。
燒原隻魷魚墨汁意大利飯
最後就上埋甜品啦,焦糖流心蛋糕。唔知係咪應節嘅關係,有少少薑味,由於本人唔係太鐘意食薑,所以唔覺得特別好食。不過朋友就覺得好好食,中間真係有流心效果。
流心焦糖蛋糕
2016-12-25
午餐
餐湯
流心焦糖蛋糕
2016-12-25 388 瀏覽
在觀塘的工廈中總是隱藏著不少的美食,今天經朋友的推介,才知道有如此的一間美食。晚市中,食物款式只有一頁,不升很多。但重點是貴精不貴多嘛。蝦肉雞捧。雞翼中釀入了蝦膠,想必有不少人試過,但再整成波版糖的模樣大概只是第一次。雞肉鮮嫩而蝦肉爽甜,合在一起非常的配合,口感一流。比較少見的一款菜式。烤牛骨髓。骨髓口感很像肥膏,非常的滑溜,油香也很重,加上了麵包,中和了油膩感,淡淡的牛味就引了出來,非常滋味。主菜是雞肉意粉。雞肉慢煮,因此不怕老不怕硬,相反地十分滑嫩。黑松露醬汁,淡香而不濃,有別於其他的餐廳的煮法。上面是雪糕,而面頭放上了少量的爆炸糖。很有趣的感覺,只是略為甜了一點點。
晚市中,食物款式只有一頁,不升很多。但重點是貴精不貴多嘛。
2016-12-22 369 瀏覽
遲左一日的做冬飯~呢間餐廳成日都好多人,所以如果要黎就一定要訂位喇~特別係臨近做冬同聖誕節,大家都會趁機出去慶祝一番~今日食緊果陣,見到有人無訂位,就要轉場了。午餐的選擇都幾多同多款式~每張檯都放左一樽水俾客人隨便享用~雖然好似好多薄荷葉,但其實都係普通水黎既~英式玫瑰茶,好香玫瑰味~唔錯唔錯~西柚檸檬冰茶~同事最愛,次次黎都係飲呢個~金橘薏米水~味道剛好~喇沙BB豬肋骨飯配太陽蛋~豬肋骨好重肉味~反而喇沙味道唔太突出~同事表示鐘意有好多配菜~~lol澳洲草飼牛肉肉醬漢堡配薯格薯格好香脆~如果有少少鹽就更好~個包好鬆軟,仲有淡淡的牛油香味~牛肉一切開就見到粉紅色,唔會好"鞋"同好乾~肉醬蕃茄味唔係好出~如果個醬多多少少會更好~唔使加一的西餐~真係好抵食~
遲左一日的做冬飯~

呢間餐廳成日都好多人,所以如果要黎就一定要訂位喇~

午餐的選擇都幾多同多款式~
英式玫瑰茶,好香玫瑰味~唔錯唔錯~
西柚檸檬冰茶~同事最愛,次次黎都係飲呢個~
金橘薏米水~味道剛好~
喇沙BB豬肋骨飯配太陽蛋~

澳洲草飼牛肉肉醬漢堡配薯格
薯格好香脆~如果有少少鹽就更好~

個包好鬆軟,仲有淡淡的牛油香味~

牛肉一切開就見到粉紅色,唔會好"鞋"同好乾~

肉醬蕃茄味唔係好出~如果個醬多多少少會更好~
唔使加一的西餐~真係好抵食~
2016-12-22
2016-12-22 359 瀏覽
女朋友帶我到這裡原來想食午餐的,但去到已經3點幾,只有下午茶menu。 基本上我每次下午茶menu一看到有牛肉漢堡我都必定會揀的。 今次看見有牛肉漢堡(忘記係安格斯定咩),最驚喜係凍飲可以揀泰式奶茶,也有檸檬冰紅茶。當然我會揀泰式奶茶,因為本身我都好鍾意飲。先來凍飲,賣相已經很吸引,一試,味道基本上與地道的泰式奶茶很相似, 而間餐廳最特別係平日既lunch, tea 同假期既brunch 都會有得揀唔同既特色凍飲同熱飲,唔洗加錢。主菜來了,賣相一樣吸引,牛肉既厚度同M記足3兩宣傳既厚度一樣,蕃茄略微小了一點,芝士半溶狀態,一口咬落去,很 juicy又有牛味 ,牛肉有點微粉紅,煎得剛剛好,面包很軟身,略為不夠外脆,配送的薯格很脆很熱。78元的價錢有這配搭,實在很抵吃,在其他餐廳分分鐵要98以上還沒有飲品。但要留意同一個餐,午餐同假日brunch 係貴幾十元不等的。
基本上我每次下午茶menu一看到有牛肉漢堡我都必定會揀的。

牛肉漢堡配薯格
泰色奶茶
牛肉漢堡配薯格
泰色奶茶
2016-12-21 259 瀏覽
今晚約左好姐妹食飯,傾下計,俾我們搵到個超舒適又方便的好地方。位於觀塘的其中一座工廈(因為我們在附近返工),靜中帶旺,餐廳的佈置簡約但十分適合和知己好友慢慢享受一餐美食。食物方便就可以品嘗到食物的原汁原味,因為無太多的調味,新鮮的春雞,烤焗的時間又控制得好好,出來的烤原隻春雞係好多汁,肉質鬆軟,真係雞有香雞味(出面其他有雞係無雞味㗎)😆另一出色的地方係,這道菜式的配菜和春雞係非常絕配。我們仲點左個芝士番茄大啡菇,所有材料都好新鮮,醬汁又係自家調配,非常清新,味道好特別,而且無左菇既青味。最後試埋個牛骨髓,未試過呢味菜真係唔知道骨髓係好滑架,而且周圍仲包含住骨膠原,仲帶有牛肉既香味,真係女任既恩物呀。今餐飯感覺到老闆真係好用心做所有的菜式,幾姐妹咁就過了ㄧ個開心的晚上。
2016-12-14 357 瀏覽
自離開觀塘工作以後都無再踏足呢個地方,一黎太人煙稠密,二黎無呢個需要,但係由於越開越多有質素的工廠區樓上餐廳,還是來一下比較好吧🤔。用作活化工廠大廈的Cafe,多以美觀的裝修取勝,無架地方大,點玩都得,而呢間The Base應該係行簡約工業風吧~我喜歡佢成塊木板咁上菜,好正點~😬。呢個係三層大菇漢堡,三隻大菇喎!每層用芝士夾住喎!仲有隻太陽蛋喎!隔離成大兜薯格喎!就算share都會飽死🙈。但要說,好味!個菇好juicy,個包夠鬆軟(繼 Shake'em Buns之後排第二好味🙈)薯格即叫即炸,熱辣辣真心抵抗不了,雖然話戒炸野但都忍不住食左幾塊😋。然後,是成棵上的沙律菜!第一次見這樣的菜!除了上碟方式以外,佢個汁係冬蔭功口味!超級好食!有點辣而且冬蔭功味好濃~個菜雖然好清也有點乾,但加埋呢個汁完全可以輕易完食~😋

三層菇漢堡!
冬蔭功汁原棵沙律菜