2016-11-24 124 瀏覽
非常隱世既小店入到去覺得好似去左另一個世界咁!有充滿設計感既傢具、開揚既空間同柔和既音樂!成個環境好舒服!每臺都有簿荷水Cuppuccino 好好飲!咖啡好香滑,味道香醇!叫左個草飼牛肉漢堡配薯格!有好多薯格!好脆好邪惡!手打牛肉較厚身,口感豐富,一咬落去就有濃濃既肉汁流出!牛肉味道香濃惹味!配埋肉醬同芝士真係好夾!再加上煎到好香脆既煙肉,真係好正!另外都包散發陣陣牛油香味!好好食!
非常隱世既小店
每臺都有簿荷水
Cuppuccino
Cuppuccino 好好飲!咖啡好香滑,味道香醇!
草飼牛肉漢堡配薯格
叫左個草飼牛肉漢堡配薯格!有好多薯格!好脆好邪惡!
Cuppuccino
草飼牛肉漢堡配薯格
已經聽聞過觀塘工廈既呢間餐廳,今日放假,終於有機會去嘗試下。一入去,個環境真係比人有種舒適既感覺,好relax。叫左個full day breakfast黎食。有好多野食!我既breakfast終於黎了。鵝肝雞批,柚子沙律,溫泉蛋,牛角包等等,豐富。煙肉整得好食,香脆,口感好。鍾意食個沙律,真係有好多柚子肉係度,柚子味同沙律好夹,好fresh。食完好醒神!值得一讚既係個牛角包。牛角包鬆軟,又有好大陣牛油香,食完唔會痴牙,唔會有層油痴住個口腔,呢個真係高質。食住好食既早餐,加埋一個好放鬆既環境,咁樣黎開始我既星期日,個感覺真係超舒服!飲杯latte,係間餐廳chill下,睇住好靚既拉花,個心情都真係會靚d。latte奶味濃,口感滑,加埋個咖啡香,完美!食完終於知道呢間出名d咩,有心思,創意既餐廳就算幾隱世都好,都一定會比人發掘出黎。繼續努力,下次再黎食!
一入去,個環境真係比人有種舒適既感覺,好relax。

叫左個full day breakfast黎食。
有好多野食!我既breakfast終於黎了。
鵝肝雞批

2016-11-14 1041 瀏覽
和朋友們來到在開源道上的樓上店吃晚飯,隨著越來越多的樓上店,官塘區有越來越多高質素的餐廳,在官塘區上班的我也越來越多的選擇。地方很寬闊,主要以木椅和木櫈為主,看上去乾淨整齊。當天是平日的晚上,但已坐滿食客,人頭湧湧。幸好朋友己一早訂了座位,無需等位。芝士焗蕃茄莎莎大啡菇 $58.00厚厚的香菇舖上厚厚的芝士,口感豐富,芝士味濃。炸蝦肉釀雞翼珍寶珠 $88.00這是餐廳特別推介,外表炸得好脆,中間是蝦肉,新鮮彈牙。無需配上沙律醬已經好夠味!紅酒燉牛面肉配牛油薯蓉 $218.00 燉牛肉再配上紅酒後帶出牛肉的香味,牛肉有中國原素,好入味,好嫰,像港式牛腩的味道。意大利餛飩內也以牛肉味為主。小量的配菜平衡了整道菜的味道。薯蓉有很香滑。 密糖洛神花茶 $42.00紅色洛神花茶加上蜜糖後,淡淡的香味,酸酸甜甜好開胃,幫助消化。
和朋友們來到在開源道上的樓上店吃晚飯
地方很寬闊,主要以木椅和木櫈為主,看上去乾淨整齊。
芝士焗蕃茄莎莎大啡菇 $58.00

厚厚的香菇舖上厚厚的芝士,口感豐富,芝士味濃。
芝士焗蕃茄莎莎大啡菇

芝士焗蕃茄莎莎大啡菇
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠
密糖洛神花茶
2016-11-07 1021 瀏覽
平時成日去連鎖式餐廳,早前放假跟男友走到觀塘工廈搵食,支持小店~這間樓上Café唔難搵,當日下午3點多去到,都幾乎坐滿人了,幸好剛好有位不用等就可以入座~這裡更有個戶外的平台,也有少量枱及椅可以使用的~Brunch Menu有七款,咸點甜點都有,價錢由HK$58-HK$108不等~坐下來就有一支DETOX的水可以隨便飲用~內有薄荷葉,清水都有淡淡薄荷味,好Fresh~B.H.E.L.T煙肉火腿炒蛋芝士牛角包配薯角(HK$68)這份牛角包份量都幾大份,配上薯角,薯角好香脆~牛角包內有煙肉、火腿、芝士及生菜,口感十分豐富,煙肉十分惹味~而牛角包都焗得好香脆!澳洲草飼肉醬牛肉漢堡配薯角(HK$92)漢堡上除了有澳洲草飼牛肉漢堡外,上面還有芝士、肉醬、煙肉、蕃茄及生菜~煙肉微煎香過十分惹味,而芝士肉醬酸酸的蕃茄味好開胃~薯角剛炸起,十分香脆~而主角澳洲草飼牛肉漢堡好厚身,起碼有2吋厚,煎至約5成熟,牛味十分濃郁,好有口感,唔會一咬就散,正!餐跟了杯玫瑰果茶,雖然只是茶包茶,不過茶味也十分香濃!後記:這裡裝修報置好有格調,雖然坐滿人,但感覺並不局促~食物好有水準,上菜速度快,下次有機會再來!

這裡更有個戶外的平台,也有少量枱及椅可以使用的~
坐下來就有一支DETOX的水可以隨便飲用~
內有薄荷葉,清水都有淡淡薄荷味,好Fresh~

B.H.E.L.T
煙肉火腿炒蛋芝士牛角包配薯角(HK$68)
這份牛角包份量都幾大份,配上薯角,薯角好香脆~

而牛角包都焗得好香脆!

澳洲草飼肉醬牛肉漢堡配薯角(HK$92)
煙肉微煎香過十分惹味,而芝士肉醬酸酸的蕃茄味好開胃~
薯角剛炸起,十分香脆~
餐跟了杯玫瑰果茶,雖然只是茶包茶,不過茶味也十分香濃!

後記:

這裡裝修報置好有格調,雖然坐滿人,但感覺並不局促~

食物好有水準,上菜速度快,下次有機會再來!
2016-10-01
2016-11-04 859 瀏覽
今日係朋友正日生日, 我地選左呢間位於覲塘既工廠大廈裡面既特色餐廳, 而家真係好多工廠大廈都開左餐廳, 我地都係係OPEN RICE 睇下邊間好先黎食, 呢間都係第一次黎. 入到去餐廳裡既裝修簡單得黎好整潔, 出面仲有個露天場地, 唔知係咪可以BBQ 呢.哈哈....看看餐牌, 只得2頁紙, 一頁係 MAIN MENU, 一頁係DRINK既, 我地幾個人就諗住叫幾樣野食,一齊SHARE可以食多D唔同款既野.首先SNACKS 就叫左個焗香草牛骨髓配香草蕃茄醬,脆多士$78, 將D牛骨髓再加埋D蕃茄醬茶係脆多士上, 簡直係絕配呀, 一啖脆脆的, 滿口都係牛骨髓既油香味, 正.跟住就叫左個SALAD - 火燒原棵羅馬生菜$38 (可配冬陰公沙律汁 / 日式芝麻汁), 我地選左日式芝麻汁, 哈哈, 真係俾原棵生菜你, 加幾粒脆脆麵包粒, D菜都幾新鮮既, 好爽口, 都幾開胃.之後再叫再個泰式沙田柚青木瓜沙律$68.而 MAIN COURSE 就叫左紅酒燉牛面肉配牛油薯蓉$218, 其實我覺得有D貴, 每人只食了一啖牛面肉就要二百幾蚊LA, 不過......牛面肉喎, 出面唔係好多地方都食得到架
之後再叫再個泰式沙田柚青木瓜沙律$68.
而 MAIN COURSE 就叫左紅酒燉牛面肉配牛油薯蓉$218, 其實我覺得有D貴, 每人只食了一啖牛面肉就要二百幾蚊LA, 不過......牛面肉喎, 出面唔係好多地方都食得到架, 而且大廚煮得好淋, 入口即溶, 再加埋D醬汁, 正. 而佢既薯蓉整得好香滑, 好有牛油同牛奶味.
另一款係澳洲草飼和牛M2-3西冷扒$278, 係無得選幾成熟既, 外皮煎得好乾脆, 內裡好JUCE, 好有肉汁, 另外仲有D燒過既冬菇呀, 紫薯呀, 薯仔呀, 蕃茄等既蔬菜. 最仲要係...佢既芝士醬汁, 好味.
本來仲叫左個燒原隻魷魚釀墨魚汁意大利飯$158, 不過無黎到, 漏左單, 但因為8點半個時已經LAST ORDER 左, 所以食唔到LU.....
跟住呢個係黑松露雞肉雜菌菠菜麵$118, 呢個超好食, D汁好香忌廉味, 芝士味得黎帶點黑松露味, 雞肉都煎得啱啱好, 唔鞋, 讚.
而野飲方面, 我地叫左4柸, 但只影左2柸, 因為另外個2柸不是太特別, 呢柸好得意, 叫爆炸菠蘿熱情果$42, 一黎到就聽到D霹靂啪喇聲, 哈哈....原來沙冰上放了爆炸糖呀...口感好得意, 好新奇.
呢柸玫瑰花茶$38雖然好似無咩特別, 但係.....佢真係唔同出面既花茶, 超香玫瑰味, 仲要唔假GA隻味, 不過熱既時候飲好飲D, 會清甜D, 凍左就會有D苦澀.
2016-11-02
慶祝紀念
生日
2016-10-27 302 瀏覽
朋友係附近大廈返工,帶路黎呢間位於工廈內既CAFE覓食。嘿嘿芝士著格,新鮮炸起熱騰騰!好香口,唔會有番炸既油溢味。不過芝士唔夠多,做到拉芝既效果就好LU!嘿嘿慢煮澳洲西冷8安士。5-7成熟!慢煮望落是比較血紅,但是medium而無血水。 咬落去好淋,吃下去肉質係非常肉嫩多汁,仍有西冷的嚼勁。D蔬菜配料都調味得幾好,唔會覺得好生!嘿嘿慢煮手撕雞漢堡。雞肉好JUICY又淋!份量多,而且大啡茹厚肉多汁!茹味重,呢個配搭一流。漢堡包皮夠鬆軟,可以壓到一口過,嘿嘿!三文魚配香梨沙律+香煎加拿大野米,三文魚全熟,但是外層焦香入味,裡層肉質柔軟~個香梨醬汁甜甜酸酸幾特別。另外野米口感似占米,有咬勁!嘿嘿爆炸藍椰子。乳酪味道,中間夾雜爆炸糖,嘿嘿!南非藍莓茶。茶味清新可是不太有藍莓味。嘿嘿
爆炸藍椰子。乳酪味道,中間夾雜爆炸糖,嘿嘿!
南非藍莓茶。茶味清新可是不太有藍莓味。嘿嘿
2016-10-18
2016-10-24 282 瀏覽
三個好姐妹聚聚。觀塘工廈餐廳近年好hit 我們三個都鐘意周圍試下。The Base 有室內室外 雖然是小店 但空間感大 傾計幾好。清水都加了薄荷葉 refreshing~~~火燒原棵羅馬生菜配冬蔭沙律汁~羅馬生菜新鮮 爽脆。冬蔭沙律汁 有創意 而且幾好味 淡淡冬蔭功湯味道 配埋生菜又幾夾架喎。燒香草牛骨髓伴香草蕃茄汁。伴蒜蓉多士第一次食西式牛骨髓。牛骨髓燒到面層脆脆地 口感好滑 有點似五花腩的肥膏部分 放在多士上 加上自製蕃茄汁 帶酸的蕃茄汁 可以中和牛骨髓的油膩感 多士又夠香脆。特別的嘗試!燒原隻墨魚釀墨魚汁意大利飯~ 賣相美美的。墨魚燒得好滑 唔會太老。紫菜包著墨魚汁意大利飯 意大利偏腍 適合港人口味。配上甜行酸酸的醬汁 層次好豐富呢。南非藍莓茶~香氣撲鼻 茶香濃。岩曬女士們。冇咖啡因 唔怕訓唔著。泰式奶茶~好有泰國風味 鐘意甜朋友推介!
清水都加了薄荷葉 refreshing~~~
火燒原棵羅馬生菜配冬蔭沙律汁~

燒香草牛骨髓伴香草蕃茄汁。伴蒜蓉多士

燒原隻墨魚釀墨魚汁意大利飯~

南非藍莓茶~
香氣撲鼻 茶香濃。岩曬女士們。冇咖啡因 唔怕訓唔著。

泰式奶茶~好有泰國風味 鐘意甜朋友推介!
2016-10-24 464 瀏覽
觀塘一向都是工廠餐廳或是樓上餐廳的新興地方。所以,這一兩年都會有這裏找找看有沒有新的隱世餐廳。剛好有朋友介紹這間餐廳的景不錯,也可以坐很久談談天,於是便來到了這間餐廳。這間餐廳的地方不算很大,但裝潢不錯,而且有露台可以給一兩台客人。露台佈置得清新系,四周都是花花草草,適合影相“呃like"。看了一看菜單,就決定了食什麼。首先,我地點了一杯飲品。這是一杯熱情果沙冰。特別的是在沙冰上面有許多的爆爆糖,令整杯飲品生色不少。本身的沙冰味道已經十分不錯,即使放了一會兒也不會變得太甜太膩。加上爆爆糖的配搭,一口下去的時候口感十分特別,十分有創意。之後我地點了一個主菜。這是慢煮牛扒。牛扒很有分量,貌相也不錯。旁邊也有一些烤蔬菜,分量也很多。慢煮牛在慢煮的情況下肉質不算太軟,令我有一些小失望。幸好,旁邊的醬汁與牛肉也算配搭,有加分作用。旁邊有一行的焦鹽更是可以把牛肉的鮮味提升出來。後來我們也點了這道扁意粉。我認為這道菜比上一道更出色。首先它的賣相已經很吸引,滿滿的雞肉在上面,用料一點也不少。而且價錢也十分合理。意粉有淡淡的忌廉和黑松露香氣。雜菌的味道香香的,配上意粉十分夾。雞肉也十分厚,啖啖肉十分可口
看了一看菜單,就決定了食什麼。
爆炸菠蘿熱情果
慢煮澳洲和牛西冷扒
黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵
意粉有淡淡的忌廉和黑松露香氣。雜菌的味道香香的,配上意粉十分夾。雞肉也十分厚,啖啖肉十分可口。而且,上面有兩片薄薄的乾芝士,令淡淡的忌廉更突出。
這間餐廳的食物不過不失,意粉更是有驚喜。而且我們坐了兩個小時也十分由在,有時間可以和朋友上來談天,是不錯的地方。
2016-10-23 443 瀏覽
因為去過幾次觀塘工廈party room派對,發現開源道一帶除左cafe林立外,新派餐廳美食亦都一籮籮。今次揀左The Base試試晚餐,因為佢新奇既食物及飲品menu實在太吸引。The Base空間不大,但枱與枱之間有足夠距離,唔會覺得逼夾。店內以簡約灰色為主,室外設休息空間,有大量綠色植物,吸煙既朋友會喜歡。雞翼蝦波波,外面炸得香脆無比,裡面有鮮味既蝦寶同軟滑既雞肉,兩者混合又幾好味。最讚係條雞翼骨,方便我地揸住黎食又唔會整污糟隻手牛骨髓~~~~~~牛骨髓原來除左打邊爐可以"啜"之外,仲可以食得咁西式將一啖牛骨髓,一啖番茄醬搽上迷你法包上,牛骨髓比較油膩,但非常香口,伴上法包一齊食就可以中和油份;加上番茄醬甜酸味道,開胃配搭慢煮豬腩肉。慢煮係近期流行既煮法,目的係要係慢熟既過程中,鎖住肉汁之餘而令肉質熟而嫩滑。呢個慢煮豬腩肉熟度係七成熟,味道同口感都岩岩好。完全唔韌,比起中式東坡肉既做法黎得清新可口,更健康好味。呢個smoothies超正係菠蘿熱情果沙冰。感覺好refresh, 味道好好味,唔會太甜。最得意係佢有爆炸糖係入面,一路飲一路有爆炸糖既卜碌卜碌 哈哈哈~仲有玫瑰花瓣係面,

呢個smoothies超正
係菠蘿熱情果沙冰。感覺好refresh, 味道好好味,唔會太甜。最得意係佢有爆炸糖係入面,一路飲一路有爆炸糖既卜碌卜碌 哈哈哈~仲有玫瑰花瓣係面,視覺味覺既雙重享受。
最後甜品係椰汁creme brulee. 味道普通,面頭既焦糖唔夠脆,可以再好味d! 比起上面既菜色,甜品爭少少。

呢餐晚飯overall都好滿意,服務生既態度又一流,每一道菜色都細心講解,好有heart ! 一定會再幫襯呢d創新小店
外賣送餐
2016-10-22 2927 瀏覽
星期六晚,又是大伙兒一起慶生的好日子,已預早在The Base訂位吃晚飯,選擇The Base是因為好奇她居然一個負評都沒有,並且隱匿於工業大廈內。同行有兩位成員可能比較少到工業大廈「搵食」,所以覺得工業大廈的電梯和走廊有點陰森。沒關係,其實這間餐廳並不難找,況且進了餐廳有如別有洞天,門口近水吧位置放了些植物作裝飾,用餐區也算寬敞,儘管裝修十分簡約,卻有種令人放鬆的感覺。我們再看看餐牌,食物種類亦走簡約風格,貴精不貴多,於是就點了以下菜色:原棵羅馬生菜(冬陰功沙律汁)吃主菜前先吃點青菜醒一醒味蕾,但奇怪那個冬陰功沙律汁卻完全不辣。沙田柚木瓜藜麥沙律藜麥是有營養、纖維豐富的超級食物,它本身沒有味道,要靠柚子肉、木瓜絲等酸甜豐富味道,這個沙律清新健康,與伴碟的牛油生菜和蒜蓉包同吃,令沙律味道更有層次。炸蝦釀雞翼珍寶珠很可愛的菜式,雞翼和蝦的組合,巧妙地將這個組合變成圓碌碌的珍寶珠,讓雞翼骨變成珍寶珠的棒棒,珍寶珠炸得香脆而不柴口,可蘸伴隨的兩種沙律醬同吃。帶子辣蕃茄海鮮長通粉看似普通的菜式,但很喜歡它的酸酸辣辣,帶子煎得剛剛好,不會過熟,長通粉口感煙韌。魷魚釀墨汁意大利飯一向很害怕墨汁的食

原棵羅馬生菜(冬陰功沙律汁)
沙田柚木瓜藜麥沙律
炸蝦釀雞翼珍寶珠
帶子辣蕃茄海鮮長通粉
魷魚釀墨汁意大利飯
一向很害怕墨汁的食物,因為會吃到滿嘴滿牙都是黑色,影響儀容。但這個飯就顛覆了我對墨汁食物的印象,從外表看是白雪雪的魷魚筒灑上木魚絲,再放在顏色漂亮的醬汁上,切開魷魚外層,就發現原來是先把墨汁飯包上一層紫菜,再釀入魷魚筒內,魷魚彈牙,墨汁飯軟糯再加紫菜的爽口,醬汁美味,醬汁內的配菜豐富,是個令人驚喜的菜式。
紅酒燉牛面肉配牛油薯蓉
本以為薯蓉與牛面肉同碟上,但上菜時才發現分開一大一小鍋,牛面肉有酒香,肉質很腍很入味,廚師還特地把牛面肉做成小餃子,和蔬菜一起作伴碟,薯蓉用小鍋盛着,入口十分香滑,只略嫌薯蓉份量不夠多,有些意猶未盡。
慢煮加拿大豬鞍拼甜酸燜豬腩
我們點這個菜時,女侍應特別說明豬鞍的熟度將會是七成熟,因全熟會影響肉質口感。甜酸豬腩外表豐腴,入口甘香而不膩,豬鞍稍嫌不夠鬆化,但味道是不錯,就連伴碟的蔬菜都很好吃。唯一覺得擺盤設計有點奇怪,碟子那麼大卻把菜肴放在一旁,空着位置好像還有東西未放似的。
慢燒800g原隻春雞(需時40分鐘 - 二人份)
單看外表,原隻春雞色澤光亮,令人唾涎,雞肉鮮嫩多汁卻不油膩,這個菜式讓人一吃愛上。
是日甜品 - 朱古力慕絲蛋糕
是日甜品,顧名思義是廚師當日才造的甜品,可能下次來吃時是另一款甜品,這晚是朱古力慕絲蛋糕,朱古力慕絲很滑溜可口,甜度適中,如果其中一層能用上更濃的黑朱古力,可與牛奶朱古力口味互相輝映。

焦糖朱古力脆脆三重奏
外型看來略覺普通,我沒有吃過所以不知其味,但吃過的人又沒有說不好。

椰香焦糖燉蛋
這個燉蛋外型討人喜歡,入口有椰香,口感順滑,美中不足是份量較少。
爆炸乳酪野莓、爆炸藍椰子、爆炸菠蘿熱情果
其實是smoothies,加入了少許爆炸糖增添口感,造型漂亮又好喝,金屬杯比玻璃杯更有助沙冰不易一下子融化。
冷壓果汁-「護膚」
其實還有「排毒」和「瘦身」兩種組合選擇,「護膚」是由菠蘿、蘋果、青瓜、杞子組成一杯青綠色的果汁,口味清新、菠蘿香突出,杞子味則較為遜色。
The Base居然一個負評都沒有,原因應該是每樣食物都很用心烹調,令客人食得開心。餐廳侍應每次都面帶笑容與客人互動;例如體貼地觀察客人有什麼需要,又主動問客人對食物的意見等。用餐區以外還有一個特別的空曠位置,可供吸煙人士用餐,或供小朋友玩耍。
如此有心有質素的餐廳,真心希望她能時刻保持水準,繼續沒有負評下去。

2016-10-15
  • 紅酒燉牛面肉配牛油薯蓉
  • 慢燒800g原隻春雞
  • Smoothies
2016-10-21 251 瀏覽
朋友經常到工廈尋寶,今晚她約了我到觀塘。地鐵站出後行一段路,很快就到,很容易找。餐廳不是很大,但枱與枱之間有足夠距離,可以放心聊天談情說八卦,哈哈。冰柚子果茶。賣相好吸引,味道酸酸甜甜,好開胃。最後我把水果都吃了。推介。燒原隻魷魚釀墨魚汁意大利飯。魷魚煮得剛好,不"un",裡面釀有紫菜包住墨汁意大利飯。魷魚切成一件件,食得好方便。醬汁都調得很好味道。炸蝦肉釀雞翼珍寶珠。上枱我終於知道為什麼叫珍寶珠,哈哈。咬開是雞翼包住蝦肉,炸粉不是很厚,沒有很油。把雞翼弄成波波形狀,特別可愛。有兩款醬可以選擇,一種感覺是蔥油味道的醬,另一種是我個人比較喜歡的蕃茄辣醬。60度慢煮手撕雞漢堡。看到帶蛋汁的煎蛋我就很高興,哈哈。雞肉用了現在很流行的慢煮方式,所以還能保持肉汁,而且肉質很嫩。麵包軟熟,還有其他蔬菜,饀料豐富,配上大份量的炸薯格。值得一試。我覺得味道和服務都不錯,很花心思。希望工廈裡的餐廳繼續用心,令更多人會願意嘗試支持。

2016-10-20 1301 瀏覽
這天晚上 朋友選址在這裡用餐近期流行工廈食肆住在觀塘區的我更不能錯過拜訪每一家環境優美的餐廳甫一進店 就有一種空靈的感覺想不到破舊的走廊裡頭竟隱身著如此恬靜的空間餐牌選擇不多先點了一客小食芝士薯格  58薯格現點現炸 非常香脆 份量頗多但芝士量極小 有點對不起名字呢燒味增三文魚配香梨沙律 香煎加拿大冰湖野米  168最近吃西餐都喜歡點魚類 感覺較健康 而且味道也不遜色於肉類三文魚連皮香煎 魚味很突出 撘配的香梨沙律酸酸甜甜 異常開胃 很欣賞使用冰湖野米的念頭 對於我這種愛嚐鮮的人來說很吸引 而且也是相對白米健康慢煮8oz澳洲草飼和牛M2-3西冷扒  278 聽聞澳洲草飼牛的含脂量和膽固醇較小 相對是一項輕盈的牛料理慢煮的牛肉熟成度也會比一般處理較為熟稔所以這次經店員講解下選了五成熟肉味雖濃郁 可惜有點「un」油脂的確不多 罪惡感下降不少60度慢煮手撕雞漢堡  158最愛吃雞的我當然不會錯過叫雞的機會哈哈漢堡由雞件 生菜 大磨菇 半熟蛋及醬汁組成由於一件四人分 吃得沒有癮相反一旁的薯格更為搶手爆炸藍椰子  42上文提及我比較愛試新穎的東西 所以點了一杯名字看上去最吸引我眼球的飲料幸好沒
這天晚上 朋友選址在這裡用餐

聽聞澳洲草飼牛的含脂量和膽固醇較小

相對是一項輕盈的牛料理

慢煮的牛肉熟成度也會比一般處理較為熟稔

所以這次經店員講解下選了五成熟

肉味雖濃郁 可惜有點「un」

油脂的確不多 罪惡感下降不少

上文提及我比較愛試新穎的東西
所以點了一杯名字看上去最吸引我眼球的飲料

幸好沒有踩雷

色彩非常奪目 本以為爆炸是爆珠之類的東西

上桌時才看到原來是爆炸糖!

粉紅粉藍色互相輝影 是少女喜愛的粉嫩顏色

2016-10-18
燒味增三文魚配香梨沙律
爆炸藍椰子
2016-10-19 314 瀏覽
觀塘新餐廳真係多到不得了,試極都試唔晒。朋友生日,我地又鍾意試新野,於是就book左呢間新cafe試一試。睇相同食評都似乎不錯,地點亦算方便。Book左7:30pm, 早左上去,上到去只見2 枱客,感覺冷清,不過可能打風關係。但過左7:30pm, 人流開始多,到8pm 已經全場滿座。menu上食品選擇唔算多,但好多野想試,價錢亦算中上。主角未出現,叫左野飲先,冰鮮果茶及玫瑰紅茶,足足等左15分鐘都未有野飲好彩賣相吸引,唔係真係嬲死,等咁耐,仲要冇咩客。味道一般,冇咩特別,下次可以試咖啡。野食就叫左牛面肉,魷魚釀墨魚汁意大利飯,慢煮春雞同芝士薯格。芝士薯格-有d燶,芝士唔夠,但味道不錯。慢煮春雞-配菜多種類,一d都唔hea, 春雞味道夠,肉質尚可,皮脆可口。牛面肉-好'諗', 好入味,薯蓉香滑可口,值得一試。魷魚釀墨魚汁意大利飯-賣相特別,紫菜包住墨魚汁意大利飯再釀入原隻魷魚,味道相當不錯,心思菜,一定要試。最後當然唔少得甜品,但甜品選擇不多,亦不吸引,只能揀心太軟,朱古力味夠濃,不太甜,可以再流心d就好d.總括而言,值得一試。我仲有burger同咖啡未試,4個人去就最好,可以試多幾款。
芝士薯格-有d燶,芝士唔夠,但味道不錯。
牛面肉-好'諗', 好入味,薯蓉香滑可口,值得一試。
2016-10-16 288 瀏覽
在工業大廈總是會找到一片天,這間咖啡店有個好大的戶外地方,可以與朋友一起在outdoor沙發上嘆咖啡,或者獨個兒休憩和觀賞夜景都不錯。餐牌大致分為小食、主菜、沙律、漢堡、麵食和甜品,因小店經營的關係,每項只有大約三至四個選擇。但勝在菜式夠新鮮打出名堂,都吸引不少食客光顧。泰式沙田柚青木瓜藜麥沙律 $68 近排對養生的藜麥好有興趣,吃落煙軔又有嚼頭,配上沙律即時加分不少!呢個 fusion 沙律添加了泰式風情,食落好fresh又有少少辣,好惹味!裝飾的烤麵包好脆身,掃上一層牛油吃落更香脆可口。在網上見到有不少都介紹店子的招牌漢堡,另一方面,個人對慢煮的菜式十分感興趣,「慢」工出細貨,慢煮菜式更顯功架!60度慢煮手撕雞漢堡 $158 漢堡佔了木板的一半份量,一手未必可以全部拎得起。但中間的煎太陽蛋鋒芒畢露,毫不客氣地擠了出來!漢堡包夾住那塊雞堡被切成條狀,雞肉吃落真是好滑又嫩,又不會有肥肉!為了加強新「鮮」感,伴有青瓜切片,一籃子酥脆的薯格散落在木板上,完全是我的菜~剛剛炸起,好似脆格般可口,蘸上蕃茄醬更添美味!飯後大家都點了一客熱茶,消消腸胃又藉此聊天果真是原個茶壺奉上,可以飲到幾杯呢,
在工業大廈總是會找到一片天,這間咖啡店有個好大的戶外地方,

餐牌大致分為小食、主菜、沙律、漢堡、麵食和甜品

因小店經營的關係,每項只有大約三至四個選擇。

但勝在菜式夠新鮮打出名堂,都吸引不少食客光顧。
泰式沙田柚青木瓜藜麥沙律 $68

裝飾的烤麵包好脆身,掃上一層牛油吃落更香脆可口。
在網上見到有不少都介紹店子的招牌漢堡,

另一方面,個人對慢煮的菜式十分感興趣,

「慢」工出細貨,慢煮菜式更顯功架!

60度慢煮手撕雞漢堡 $158
漢堡佔了木板的一半份量,一手未必可以全部拎得起。

但中間的煎太陽蛋鋒芒畢露,毫不客氣地擠了出來!
漢堡包夾住那塊雞堡被切成條狀,

雞肉吃落真是好滑又嫩,又不會有肥肉!

為了加強新「鮮」感,伴有青瓜切片,
一籃子酥脆的薯格散落在木板上,完全是我的菜~

剛剛炸起,好似脆格般可口,蘸上蕃茄醬更添美味!
飯後大家都點了一客熱茶,消消腸胃又藉此聊天

果真是原個茶壺奉上,可以飲到幾杯呢,

如果是純粹只是為了品嚐,倒不如點一壺就夠了~
呢款南非藍莓 $42 好香,沖泡時很易會被吸引了,將陣陣香氣都帶到大廳。

呷一口都品嚐到茶品的醇厚感覺口腔和心靈處。
蜜糖洛神花 $42 顏色偏向深色,朋友卻偏愛入口有點酸酸地的刺激。

店方特意附上蜜糖,以甜味中和,順便有潤喉作用!
2016-10-15 365 瀏覽
地方便利,食物價格合理,環境很舒服,order 左個all day breakfast . 同西柚檸檬茶,同朋友傾吓坐吓一度過了一個下午,食物很西化,很美味,有貴價鵝肝,非常吸引我下次再來
2016-10-01