2018-09-23 1210 瀏覽
初品嚐私房菜  環境菜式  食材等等也是十分高質素  一分錢一分貨  價錢合理店內只有數張枱  非常寧靜 配上英文歌曲  慶祝紀念日  求婚絕對一流 西餐餐前必定有麵包  這裡的是牛角包牛角包比一般出面吃到的鬆軟及脆除了是因為剛剛焗起外  最大原因是用上法國牛油每一口都有濃濃的牛油香味開胃菜是蕃茄三文魚配上牛油果三文魚本身已經調了味  加上牛油果  整個配塔很清新為之後的主菜做了一個好好的開場蟹肉南爪湯整個蟹打成  用了三十分鐘去隔幼令整個湯非常crreamy  濃濃蟹味  墨魚意粉這個主菜非常特別  用墨魚弄成的意粉意粉很彈牙  配上特製的醬汁一起吃  很有新鮮感第一次吃到這個味  真很特別香煎黑毛豬外表煎得少脆 鎖住肉汁  黑毛豬大約8成熟  肉質軟腍  肥瘦適中 旁邊配有岩鹽及菠蘿  用來調味  也去除了油膩感  完美的一餐不少得一個甜品自家製橙糕配上朱古力Brownie 濃濃的朱古配合清新的橙香味 完美組合

西餐餐前必定有麵包  這裡的是牛角包

香煎黑毛豬
旁邊配有岩鹽及菠蘿  用來調味  也去除了油膩感

完美的一餐不少得一個甜品
2018-09-21 340 瀏覽
與另一半慶祝紀念日,所以book了這間餐廳當天很多人都是慶祝紀念日,旁邊的女士更拿著玫瑰燈光不算太光,加上餐桌上的燭光,氣氛十分浪漫前菜先點了份牛角包牛角包用上了法國牛油,焗出來特別鬆脆香口第二道前菜是蕃茄三文魚-蕃茄內有三文魚粒及牛油果。蕃茄十分鮮甜,三文魚粒加上牛油果一同吃,感覺十分特別及開胃餐湯是蟹肉南瓜湯。蟹肉南瓜湯十分足料,蟹肉份量十足,南瓜湯味十分濃郁今天的主菜點了墨汁意大利粉。貌似意大利粉的麵條竟是用真墨魚做出來,旁邊有墨汁,還有黑毛豬碎、炸蒜、菇等等 真墨魚十分彈牙,點上墨汁吃格外香口第二道主菜是烤黑毛豬。黑毛豬烤得十分出色,肉質鮮嫩,而且充滿肉汁加上旁邊的燒菠蘿,吃膩了可以吃點燒菠蘿,十分fresh旁邊還有喜馬拉雅山岩鹽及蒜醬可以點上甜品是朱古力慕絲蛋糕、raspberry ice cream及咖啡脆脆朱古力慕絲蛋糕入口即浴,而且朱古力味十分濃郁配上raspberry雪糕及咖啡脆脆,賣相十分吸引這間餐廳食物很出色,而且店員廳度認真、十分有禮,每道菜也跟我們講解下次一定會再來
與另一半慶祝紀念日,所以book了這間餐廳
當天很多人都是慶祝紀念日,旁邊的女士更拿著玫瑰

燈光不算太光,加上餐桌上的燭光,氣氛十分浪漫

前菜先點了份牛角包
牛角包用上了法國牛油,焗出來特別鬆脆香口

真墨魚十分彈牙,點上墨汁吃格外香口

加上旁邊的燒菠蘿,吃膩了可以吃點燒菠蘿,十分fresh
旁邊還有喜馬拉雅山岩鹽及蒜醬可以點上

朱古力慕絲蛋糕入口即浴,而且朱古力味十分濃郁
配上raspberry雪糕及咖啡脆脆,賣相十分吸引

下次一定會再來
2018-09-20 550 瀏覽
一入到黎餐廳,有英文音樂, 蠟燭,好有情調,坐底,waiter 從新執過setting, 細心咁介紹menu, 服務好好,已經令我對呢個dinner 有expectation。隔離有個靚女捧住花入黎, waiter 俾張凳同花瓶養住個花,咁嘅服務真心要係好高級嘅餐廳先試到。第一道菜採用法國牛油牛角包,焗出黎特別脆。咬入去,果種幾層明顯layer, 仲有濃濃牛油香。係我食過數一數二牛角包。第二道菜organic tomato 外貌好可愛,入面包括牛油果,洋䓤,三文魚仲有d 唔知咩餡。賣相可愛,味道好豐富。好fresh 加埋個tomato, 稍嫌個鹽不均勻, 有幾啖少鹹。但因為從來未食過, 味道可加分。前菜食完就有waiter 行過黎換餐具, 真心 fine dining experience. 第三道菜waiter 話叫做crab bouillabaisse, soup 嘅一種。即刻上網查字典。有小小偏甜,crab meat好多 ,好creamy , 濃湯真材實料。可惜無俾埋麵包點黎食。Main coursespaghetti 形狀嘅cuttle fish +黑毛豬碎 +炸蒜+菇,仲有好

第一道菜

第二道菜

organic tomato 外貌好可愛,入面包括牛油果,

Main course

spaghetti 形狀嘅cuttle fish +黑毛豬碎 +炸蒜+菇,仲有好特別綠色似washabi 嘅蒜漿。好特別又好入味,第一次食用,加埋cuttlefish 好夾。首次見咁有特色嘅煮法。

Pork rack係第二個主菜,80% 熟嘅度度,仲保留住汁水,食嘅時候有咬口, 豬肉味都重。側邊有個叫喜瑪拉亞岩鹽調味,加上之後個肉嘅鮮味再出咗黎。聽個waiter 介紹,覺得dinner 係種學問同埋種享受。食完肉有個燒波蘿re-fresh 下,側邊嘅salad,都好fresh . 個醋個份量啱啱好,最驚d 人重手落到成堆油,搞到salad 菜失去佢本身嘅新鮮青草味。

甜品係最後同重點

chocolate moose cake 有個好濃珠古力底,Rasberry ice cream waiter 話係homemade,入面有脆脆果仁,有口感。再加埋隔離個焦糖咖啡薄片配珠古力,感覺新穎。

總括而言,間野細細地,但服務一流。全程食咗兩個半鍾。中間大家都細細聲傾計,英文嘅背景竟樂,見到中環夜景,仲有waiter 細心簡介。dining experience 係一流同埋好獨特。同樣價錢嘅fine dine, 本人係台灣試過,但估唔到香港呢個租貴人工貴嘅地方都做到。問返個waiter ,完來menu 成日轉。下次有節慶可以再返黎。

2018-09-20 221 瀏覽
中上環嘅餐廳對我來講真係比較少去到,呢間今次由朋友一早預約帶路覓食,餐廳唔算大但勝在夠浪漫有格調先上自家餐包正是我勁喜歡的牛角包,上檯時熱辣辣,外層酥皮鬆化,內裡非常軟熟,呢個包好好食啊之後來個開胃沙律,係原個蕃茄切開裝住牛油果加三文魚,蕃茄清新爽甜美味,配埋油香豐富嘅三文魚跟牛油果真係不得了熱湯係非常濃郁嘅南瓜蟹湯,蟹味非常出眾又鮮甜,配埋南瓜到非常夾啊到主食係墨魚汁意大利粉,原來麵條係用上墨魚切條的,非常似啊,墨魚彈牙鮮味,仲有淡淡蒜香添,碟上黑色好似噴墨其實係墨汁來的另一款主食係西班牙烤,用慢煮方法去令肉質還嫩滑,再用去煎到2邊金黃,食落好香之外入面勁多肉汁,燒菠蘿更係一絕最後甜品係慕絲蛋糕,朱古力味好出帶微微苦,旁邊仲配上香濃幻滑嘅香橙雪糕

2018-09-03
2018-09-18 527 瀏覽
闊別了上環一排,今天放工回到了Sabor Spanish隔離的Moment Lounge,同樣是private kitchen,但moment的偏西餐多一點,不過同樣都要在2天前預約。 餐廳只有5、6張枱,所以雖然不大,但感覺闊落,燈光昏黃而有情調,完全是適合小聚的好氣氛。 來這裏,就是希望來點不一樣,因為是沒有餐牌的,因為預訂時,廚師會為你度身訂造當晚的食物~ !!餐包是新鮮熱辣的牛角包,牛油香撲鼻,咬落去鬆軟酥化,超級好食!!朋友話可以食多10個XD 接着是三文魚番茄沙律,這個主菜外型很靚,用一大個番茄包着三文魚粒和牛油果。番茄十分鮮甜,三文魚牛油果沙律又清新,加上一旁的火箭菜,是一道開胃的前菜。 到了蟹肉南瓜湯,令人一飲難忘。這裏的蟹肉南瓜湯,把蟹殼也打碎了,隔4次渣放進湯裏一起煮,所以食到粒粒起沙湯底之餘,還有那一絲絲新鮮的蟹肉,好好飲! 主菜墨魚汁意大利粉,其實全沒有澱粉質,是偽意大利粉!因為是把墨魚切成一絲絲的扮作意大利粉,煙韌又彈牙。配上香蒜片、特製醬汁和黑色墨汁的伴碟,整道菜令人食不停口!令一個主菜是烤西班牙豬鞍,超級推薦的一道主菜,因為這個豬鞍慢煮而成的,先把兩邊香

令一個主菜是烤西班牙豬鞍,超級推薦的一道主菜,因為這個豬鞍慢煮而成的,先把兩邊香煎鎖住肉汁,所以中間啲肉還是滑嫩有致,一點也不乾!還有一旁的燒菠蘿,香甜可口,吃罷一口肥美的豬鞍,再吃一口燒菠蘿解膩,他們可以說是絕配!

甜品也令人驚喜,朱古力慕絲蛋糕做得香軟,外層的朱古力粉有少許苦,中和了蛋糕的甜!配上咖啡脆脆和橙味雪糕,食到粒粒橙皮,三者渾然天成,有賣相又有味道!

朋友說得沒錯,這裏雖然隱秘,但食物處處有驚喜,給人新鮮感!可見小店和廚子的用心!而且這裏的侍應哥哥好貼心,上每道菜都會為食客解釋啲食材一次,雖然得一個人,但服務好細心!!!要是想好想品嚐一下別一般的滋味,這裏真的是推薦!!!但記得預早訂位!
2018-09-03
  • 牛角包,西班牙豬鞍,蟹肉南瓜湯,
  • 三文魚番茄沙律,
  • 墨魚汁意大利粉,
  • 朱古力慕絲蛋糕
2018-09-17 216 瀏覽
私房菜特色之一 沒有餐牌 價錢大約$600左右一位餐廳要事先訂位 跟餐廳說想吃什麼 一起討論食材當天準備 保証新鮮 所以為保質量 不接受Walkin 餐廳環境很適合慶祝生日 週年紀念每張枱洋蠟 超有氣氛餐前麵包係西餐必備的 這間餐廳是牛角包牛角包比外邊的脆 多層 口感層次更多 用上法國牛油每一啖都好重牛油香 脆皮而沒有油膩感蟹肉龍蝦湯 用成隻蟹肉去打 真材實料打成後廚師用心用了半小時去隔幼D材料飲落去有少少沙沙地 啖啖蟹肉味 前菜蕃茄煙三文魚賣相已經十分用心 好清新的前菜蕃茄的味配塔煙三文魚 不用任何調味料已經好味事關內裡的餡料已經調味 主菜黑毛豬 黑毛豬係用特別飼料養成 所以烹調係唔需要全熟廚師的火喉控制得好好 肉質非常嫩 本身黑毛豬為保持原汁原味 沒有加任何調味料可配塔旁邊的菠蘿一起吃 帶出豬肉味旁邊有喜瑪拉亞山岩鹽 點小小一起吃 肉味更出另一個主菜係自家研發墨魚麵 麵條由墨魚弄粹打成 應該花了不少心機配上少許配菜及醬汁 食緊麵的感覺但有墨魚味感覺好特別 麵條有咬口 好有創意的菜式甜品是Brownie 配上自家製成的橙味雪糕 外面絕對吃不到十分滿意的一餐
私房菜特色之一 沒有餐牌 價錢大約$600左右一位

配上自家製成的橙味雪糕 外面絕對吃不到
十分滿意的一餐

2018-09-11
2017-03-19 4029 瀏覽
一食開西班牙菜, 四個閨密就好想繼續去追尋! 我們一於去上環朋友介紹的這一家坐落的位置很舒服, 不像一般餐廳,比較不嘈吵, 是談心的好去處優雅的掛畫擺設喜歡摸下酒杯底的我們四個閨密, 一看見這個吧檯已經非常的滿足餐牌晚上每人叫一個自己的至愛, 而我嗰杯是一杯Gin酒, 一飲落口很不同,於是去問靚仔調酒員,這是什麼牌子的Gin酒, 竟然係用貴價的Hendrick`s Gin, 嗰種味道帶有花香味,很清的一種Gin酒,卻竟然可以把很多童年的回憶勾了出來, 感覺很舒服幾個多年深交的好友,當然知道我 一定要先來個沙律同西班牙菜湯, 洋蔥、蕃茄、羅馬生菜、紫生菜、 還有我最愛的牛油果, 配上餐廳自製獨特的醬汁, 鮮甜無比, 簡直是一絕糖醋汁炸脆皮餛飩脆口的外皮配上不同的餛飩肉餡炮製而成,包括蝦肉、 蟹肉、墨魚肉,軟稔得黎又有嚼口,配上醒胃的糖醋醬汁,簡直是我的至愛辣蜆大蝦意粉,蜆肉夠大隻,淸甜濃郁, 賠償相等意大利粉再加蒜容香, 有水準忌廉汁蘑菇黑毛豬火腿片闊條麵濃濃的忌廉汁加上磨菇應該是打碎的, 配上上等彈牙的闊條麵, 廚師把時間及火侯控制得十分之好, 黑毛豬火腿片竟然是如此的惹味, 這個很不
優雅的掛畫擺設
餐牌
糖醋汁炸脆皮餛飩

忌廉汁蘑菇黑毛豬火腿片闊條麵
濃濃的忌廉汁加上磨菇應該是打碎的, 配上上等彈牙的闊條麵, 廚師把時間及火侯控制得十分之好, 黑毛豬火腿片竟然是如此的惹味, 這個很不錯
西班牙炒墨魚片, 一片片切得很薄, 薄得來很滑同很有嚼口, 喜歡他的醬汁是用墨汁及生蒜, 天然清甜, 欣賞西班牙人對每一種事情都這麼認真
焦糖雞蛋布甸, 是我的至愛,曾經有一段時間,每次走入糖水店都是叫這個甜品的,滑滑的布甸上面有一層脆口焦糖, 甜度適宜,不錯
今晚男友帶我來了這間"private lounge"~ 無餐牌的餐廳真係第一次食!餐廳好靚好高級~有陣香薰味~好多玻璃杯的擺設,增加餐廳的時尚感!今晚唯一有menu的就係drink menu XD 係用tablet比我地睇既~ 好high tech!飲品除左可以係menu揀 之外,可以好似我咁,請廚師幫我地安排同佢講我想飲mocktail, 佢就調製左virgin mary比我~外表似裝在玻璃杯的蕃茄濃湯,仲有西芹裝飾添~ 飲落去,真係好似一杯凍既羅宋湯,飲落好足料~飲飲筒飲湯好特別~ 真係第一次XD 最特別係,飲到喉嚨果陣,原來係辣架!!!第一個dish, 係鵝肝~特別之處在鵝肝上面的一層青蘋果分子料理! 鵝肝好嫩滑濃郁、綿綿的,酸酸甜甜的青蘋果和紅桑子醬汁則中和了鵝肝一貫的肥膩感, 是我食過最清新的鵝肝 !正!第2個dish:花雕話梅乳鴨! 一看,嘩咁fushion既!一來到已聞到好香的花雕味,食下去還嚐到一點話梅味,花雕酒味浸進鴿子內。鴿肉鮮嫩幼滑,煮得剛剛好,令人回味~下一個菜,看到時呆了,不是炸豬扒嗎?經廚師介紹後,發現原來是傳統法國菜做法製成的~ 五成熟的豬肉,中間夾上香噴
餐廳好靚好高級~有陣香薰味~
好多玻璃杯的擺設,增加餐廳的時尚感!

第一個dish, 係鵝肝~
第2個dish:

下一個菜,看到時呆了,不是炸豬扒嗎?
廚師介紹後,發現原來是傳統法國菜做法製成的~ 五成熟的豬肉,中間夾上香噴噴的36個月的parma ham和香滑芝士,炸吉列豬排香噴噴,外層好香脆,豬肉則肉汁豐盈、好滑嫩~ 整體味道層次豐富,沾上特製少少攻鼻的芥茉醬,真是美妙的配搭!
再來的是黑松露蘑菇蓉湯!
廚師介紹,為了保留蘑菇蓉的口感,他特備了一部機器,把蘑菇在加熱的同時一邊攪拌打碎,再加入忌廉和黑松露,慢煮半小時而來的。難怪蘑菇味這麼香濃富口感!
蘑菇湯還伴有新鮮嫩滑的蟹肉沙律配多士,正!
蟹肉塗在香脆的法國麵包片上,好滿足!
主菜來了!是石斑三文魚卷!好特別!
時令大石斑嫩滑非常! 配搭著油潤的三文魚而沒有一絲腥味,好滿足!!

伴碟的芥末醬和薯蓉同吃也有不一樣的感覺。
最後,就是甜品環節!

男友剛送我玫瑰花後,竟然甜品也是玫瑰! 有沒那麼巧合呢?!
哈哈!此玫瑰花甜品形態好真啊,心想一定花了不少功夫吧!又是顯露廚師對每道菜的認真程度,甜品也不例外,每每要為客人帶來驚喜!每片花瓣都是蘋果呢!食下去味道特別,有點像蘋果麵包布甸。
另外這個藍苺雪糕又有何特別呢?原來是混合了威士忌的雪糕! 淡淡的酒香氣配搭藍苺,感覺夢幻又清新~

整體而言,對這頓晚餐十分滿意又驚喜! 很欣賞大廚的花思,亦很能感受餐廳的誠意。

和男友過了浪漫的一夜!
2017-03-13 1818 瀏覽
因友人介紹,所以book了這間餐廳嚐嚐法國私房菜。餐廳裝修精緻華麗,再加上香薰,感覺十分浪漫第一道菜是鵝肝蘋果巴菲。鵝肝非常香濃,加上上面的蘋果巴菲和紅桑子果醬,酸酸甜甜的味道再配上香滑鵝肝,非常香口第二道菜式是花雕話梅乳鴿。酒香透徹到滲入乳鴿,乳鴿肉質鮮嫩香口,話海味加上酒香,感覺十分驚喜。第三道菜式是Cordon Bleu (Pork)。炸豬排包住芝士和火腿,一淡咬下去,又有香濃的芝士、鮮嫩的火腿、香脆的炸豬排,感覺很特別這個蘑菇湯並不是一和般的蘑菇湯。原來廚師煮的時候是一邊加熱,一邊把蘑菇攪拌。怪不得蘑菇湯又滑又香口,濃濃蘑菇的味道完全溶入湯中主菜是Lamp Chop Crepine Shallot with Mint and Baby Lamb Jus。這羊脾肉質嫩滑香口,而且不會太膻,加上陣陣的薄荷味,十分開胃
因友人介紹,所以book了這間餐廳嚐嚐法國私房菜。
餐廳裝修精緻華麗,再加上香薰,感覺十分浪漫
2017-02-18 2721 瀏覽
小妹酷愛西餐眾所同知,中上環是小妹回憶之地,趁著寶貴假期,相約要好友人暢談相聚,此處絕對是不二之選!這家意大利私房菜,位於小妹舊公司附近,上樓一入餐廳門口,便被那浪漫得要命的裝潢迷住了。全店提供空間雖小,提供六張非常舒適的餐枱椅子供食客進餐,利用高檔設計手法令整個環境變得私隱度極高,情侶知己談心佳地。餐具優美,擺設得體大方。連盛載清水的杯子也 一絲不苟。私房菜是沒有餐牌的, 廚師悉心製作每一道菜式,店員溫柔地奉上每道菜並加以介紹,回想連在半島酒店進餐都冇冇如此一環。鵝肝配青蘋果分子料理,頭盤十分精致,鵝肝香濃得要命,配合上層甜甜酸酸的分子料理,和鬆脆的餅乾一併放進口腔,原來世界這麼大,心想希望有日能身處意大利食同一菜式。Seize Cocktail,跟這刻心情很貼切,人在香港這個瘋狂的都市,誰不想seize the world and be myself? 香橙配菠蘿加Gin,很fresh!梅酒花雕鴨,我是眼花嗎?這道像是中菜原來是意菜放在眼前,打量良久後慢慢提起刀叉品嘗,難道極高,不得不加倍斯文,酒味滲入鴨肉,酒香肉嫩,美酒佳人,時間頓時停住了。廚師大膽把豬扒煮成半成熟,中間釀上清甜
餐具優美,擺設得體大方。
連盛載清水的杯子也 一絲不苟。
廚師大膽把豬扒煮成半成熟,中間釀上清甜意式火腿,配合特制介未醬加上新鮮意大利芽菜,味覺的享受盡在不言中。
小女對街湯不是捧場客,但不得不讚這個用上個半小時用慢煮法煮成的忌廉磨菇湯,整個湯幼滑香濃,細味每口餘香。Watsabi蟹肉配香脆多士,是fusion菜嗎?很有特色。
雞肉配香菇卷,是用走地雞烹調這道菜式嗎?鮮嫩雞肉包著香菇煮成,兩者融為一體 不易分離,口感鮮活,真的要讚!
最後甜品很有心思,廚師用心以花瓣煮調出玫瑰香材料,制作出滿有玫瑰花幽香的玫瑰味雪糕,旁邊是自家用鮮橙和士多啤梨制成的醬汁,配合玫瑰雪糕,是小妹平身吃過最特別的雪糕,留下難忘回憶。

不知不覺輕鬆開心地渡過了三小時晚餐時光,我想 fine dining 就是這樣吧!
  • 玫瑰花雪糕
2017-02-16 1981 瀏覽
食私房菜對我呢啲窮忙香港人黎講,絕對係一種高級享受。值得一提係呢度每晚menu都唔同,由廚師發板或跟據客人要求提前準備食材。至於今晚廚師為我地炮製既係西班牙(加泰隆尼亞地區)菜式,極具風味。食西班牙菜,頭盤當然唔少得一小碟Tapas。今晚廚師為我地準備左36個月黑毛豬火腿,味道唔會太咸,口感油潤,肉質有彈性。下一道小吃係炸薯球。廚師用上美國薯仔,薯蓉內有蝦肉、蟹肉同墨丸做的肉丸,還特別加入Alaska Crab Meat同蟹膏,再蘸上麵包糠用慢煮(Slow Cook)方法炸熟。味道甘香,口感外脆內軟,食完仲唔覺得油膩。仲可以搭配蛋黃醬沾,令人回味無窮!之後Sauteed shrimp with olive oil and garlic也製作得相當有水準,蝦肉彈牙juicy,不在話下,每塊蒜瓣都吸盡橄欖油精華,絕對係誠意之作。侍應還特意為我地搭配white wine做pairing呢!食完炒蝦再食呢碟西班牙炒墨魚片,伴碟沒有濃味醬汁,只有墨汁和生蒜,味道相對清淡。墨魚切成薄片,咬落好似食緊闊條麵一樣咁chewy。呢碟西班牙燉牛尾較為濃味得多,面頭鋪上蛋黃醬同生蒜打成既醬汁,廚師再次用Sl
Tapas (36個月黑毛豬火腿)
炸薯球
西班牙炒墨魚片
西班牙燉牛尾
呢碟西班牙燉牛尾較為濃味得多,面頭鋪上蛋黃醬同生蒜打成既醬汁,廚師再次用Slow Cook炮製,所以肉質能夠做到好軟滑同時鎖緊肉汁。一個字,正!
Crema Catalana
甜品Crema Catalana一上枱以為都法式Crème Brulee沒有兩樣,原來加泰隆尼亞地區做法係不經焗爐,而係放入熱水煮熟。還有因為Crema Catalana係用粟粉同蛋做凝固,所以質地呈濃稠流質而唔係固體狀。

今晚發現自己好似上左一課加泰隆尼亞飲食教育,唔單滿足口腹之欲,仲有知性上的滿足。
2016-12-13
炸薯球
西班牙燉牛尾
2017-02-15 5790 瀏覽
今晚放工後朋友帶我到位於上環安樂街的Moment Private Lounge & Kitchen。我本身以為那只是普通的西餐廳,但原本是樓上法國私房菜。餐廳環境彼有情調,一角更放有梳化,令人有優閒感,正正適合下班的心情。這裡不單只做法國私房菜,其實只要你想的,廚師都會為你準備。廚師還打趣說「火鍋、中菜只要你先預約就會一一為你準備!」廚師另一強行就是甜品!只要你告訴他你的口味或構思,他都會一一即時製作。但今晚朋友一早預訂了法國菜式,所以其他菜式還是留待下次。第一道是《鵝肝》鵝肝配上分子料理造而成的青蘋果加新鮮秘製紅桑子醬汁,味帶酸甜,提起了鵝肝的香滑味道,且減低膩感,不錯。然後是《花雕乳鴿》乳鴿肉質嫩滑且花雕酒香味濃,非常入味。《特製醬汁吉列豬配法國芽菜》西式芥末醬配上法國芽菜,外脆內軟,中間位置夾著火腿還能有增加味道及口感的效果。《蘑菇蓉湯》除了啖啖蘑菇蓉,還用上黑松露使湯更加香濃惹味。《香烤焗羊腿》羊腿被蘑菇片包著,之上再被豬油皮網包住,有鎖住肉汁及醃味的作用,使羊腿更加鮮嫩味美。朋友吃的主菜是魚 - 大石斑包著三文魚配薯蓉及紅花芥末醬,青提子及車厘茄等配菜。大石斑是時令魚,所以嫩
但今晚朋友一早預訂了法國菜式,所以其他菜式還是留待下次。
第一道是《鵝肝》

然後是《花雕乳鴿》

乳鴿肉質嫩滑且花雕酒香味濃,非常入味。
《特製醬汁吉列豬配法國芽菜》

《蘑菇蓉湯》

除了啖啖蘑菇蓉,還用上黑松露使湯更加香濃惹味。
《香烤焗羊腿》

朋友吃的主菜是魚 - 大石斑包著三文魚配薯蓉及紅花芥末醬,青提子及車厘茄等配菜。大石斑是時令魚,所以嫩滑鮮甜,而三文魚油脂味香濃並無一般的魚腥味,十分可口。
最後一道甜品廚師《藍霉醬玫瑰味雪糕》

單看外觀已經令人滿意。雪糕是少有的玫瑰味道,再加上微酸的藍莓汁,相當香甜醒胃。

是晚由氣氛、食物到服務都令人滿意 ,下次一定要試試其他菜式的私房菜!
2017-02-10 4000 瀏覽
每日急速既步伐已經令人身心疲累,放工後當然想同最愛有個既輕鬆舒服又浪漫既晚餐,終於找來位於上環站附近既樓上Moment Private Lounge & Kitchen。餐廳外感覺平平無奇,一推門被其十分有情調既裝潢同環境所吸引,最愛一定滿意。原來這裡的menu每晚不同,可由大廚全程安排或跟據客人要求提前準備,非常貼心。而我就選擇讓大廚自由發輝,留份神秘感給最愛。首道是鵝肝鵝肝上一層分子料理製造而成的青蘋果加新鮮秘製紅桑子醬汁,帶有酸甜感,襯托嫩滑鵝肝,一點也不膩。花雕乳鴿花雕酒香味濃,乳鴿肉質嫩滑細密,醃製非常入味,兩者相輔相承,別有一番風味。特製醬汁吉列豬配法國芽菜醬汁帶點wasabi香,配上法國芽菜,外脆內軟既口感非常清新,沒有一點肥膩感。蘑菇蓉湯單看外表都感覺不簡單的蘑菇蓉湯,一定花費了不少心思,再混入了黑松露, 使濃湯更加香濃,而且還保留粒粒蘑菇蓉,富有口感,真是令人回味!香烤焗羊腿大廚特別介紹到羊腿製法,原來外層是以豬油皮網包住蘑菇和羊腿,使清香蘑菇味道滲透入羊腿, 烤焗時間恰當,鎖住肉汁,鮮嫩味美。最後一道甜品藍霉醬玫瑰味雪糕擅長中西美法日菜式既大廚,原來甜品也是強項,單

首道是鵝肝

花雕乳鴿

特製醬汁吉列豬配法國芽菜

蘑菇蓉湯

是令人回味!
香烤焗羊腿

最後一道甜品藍霉醬玫瑰味雪糕

擅長中西美法日菜式既大廚,原來甜品也是強項,單看外觀已感到他那份細心,製作非常漂亮。玫瑰雪糕好creamy,加上藍霉汁輕酸,令人想一嘗再嘗。
今晚的晚餐令人一試難忘,餐廳格調浪漫、環境舒適,給客人那份細心、製作食物既專業認真,真是難得。推薦大家親身感受一下。
2017-02-10 470 瀏覽
相約朋友閒聊, 想找一個舒適的地方,真的不容易.朋友竟然發現在隱世私房法國菜!私房菜地方當然小小的, 但相當優雅.擺設十分有格調,氣氛很好Sunset 賣相已經一流,愛喝酒的朋友。必須這個點cocktail.是荔枝味的,果味和酒味做到平均.法式鵝肝原本鵝肝是十分膩的美食,但廚師用了分子料理的方法在鵝肝上加上一層青蘋果層,去掉了膩的感覺加上酸酸甜甜的醬汁.配合十分完美.加上觀感精美花雕乳鴿吃一口感覺很新奇, 意式美食用了花雕酒煮法。一流,廚師大膽的做法,但出奇地好味,但本人用刀叉不太純熟,要花點功夫吉列豬這個不得了,日式做法,用的是黑毛豬,中間是用parm ham, 吃起來來點咸香。配合自家芥末醬黑菘露蘑菇湯這個湯廚師說為了做得細密,要用上一小時才能做出這效果。最後加上黑菘露,但不能太多。這樣就不會被黑菘露蓋過原有味道另外配上蟹腳肉做出來醬配上脆多士。石斑魚三文魚燼卷石斑魚起肉和三文魚卷起來做成石斑魚味濃加上三文魚魚油的香。廚師只有簡單調味,已經突出了魚的鮮味.薯蓉當然是自家做,有一點點薯仔肉,絕不是偷懶開粉做的。賣相已經十分用心Rose ice cream 原本很怕玫瑰的味道,但食落是
相約朋友閒聊, 想找一個舒適的地方,真的不容易.
朋友竟然發現在隱世私房法國菜!
私房菜地方當然小小的, 但相當優雅.
擺設十分有格調,氣氛很好
Sunset

法式鵝肝

花雕乳鴿

吉列豬

黑菘露蘑菇湯
另外配上蟹腳肉做出來醬配上脆多士。

石斑魚三文魚燼卷
石斑魚起肉和三文魚卷起來做成

Rose ice cream
原本很怕玫瑰的味道,但食落是淡淡的。加上橙汁做的醬。想像以外的夾。

最後每道菜都沒吃剩。因為太美味
2017-01-31 481 瀏覽
呢一日係我生日,好耐之前我有同友人講我好想食私房菜,估唔到佢比左個咁好既驚喜我帶我黎呢間私房菜,原來已經安排好哂,我今晚坐定定等食就得呢個蘑菇湯比一般食到嘅香滑,原來佢係由攪拌機嗰度加熱。Condon Bleu 係用豬肉包住芝士,再用埋36個月嘅火腿 食落去嗰陣鹹香味加埋芝士,呢個配搭好特別蘋果肉桂卷唔太甜,好清新清新嘅mixberries中和返肉既油膩花雕話梅乳鴿,呢個中西合璧嘅菜,肉質好嫩己幾驚喜鵝肝再加上分子料理處理過嘅青蘋果連餅乾食酒心朱古力就食得多加埋威士忌嘅鮮藍苺雪糕又係另一個新感覺結果今日係一個好滿足既一日好多好新奇嘅野都未食過

帶我黎呢間私房菜,原來已經安排好哂,我今晚坐定定等食就得

呢個蘑菇湯比一般食到嘅香滑,原來佢係由攪拌機嗰度加熱。
Condon Bleu
係用豬肉包住芝士,再用埋36個月嘅火腿
食落去嗰陣鹹香味
加埋芝士,呢個配搭好特別
蘋果肉桂卷
唔太甜,好清新
清新嘅mixberries
中和返肉既油膩
花雕話梅乳鴿,
呢個中西合璧嘅菜,肉質好嫩
己幾驚喜
鵝肝再加上分子料理處理過嘅青蘋果