2018-09-20 551 瀏覽
一入到黎餐廳,有英文音樂, 蠟燭,好有情調,坐底,waiter 從新執過setting, 細心咁介紹menu, 服務好好,已經令我對呢個dinner 有expectation。隔離有個靚女捧住花入黎, waiter 俾張凳同花瓶養住個花,咁嘅服務真心要係好高級嘅餐廳先試到。第一道菜採用法國牛油牛角包,焗出黎特別脆。咬入去,果種幾層明顯layer, 仲有濃濃牛油香。係我食過數一數二牛角包。第二道菜organic tomato 外貌好可愛,入面包括牛油果,洋䓤,三文魚仲有d 唔知咩餡。賣相可愛,味道好豐富。好fresh 加埋個tomato, 稍嫌個鹽不均勻, 有幾啖少鹹。但因為從來未食過, 味道可加分。前菜食完就有waiter 行過黎換餐具, 真心 fine dining experience. 第三道菜waiter 話叫做crab bouillabaisse, soup 嘅一種。即刻上網查字典。有小小偏甜,crab meat好多 ,好creamy , 濃湯真材實料。可惜無俾埋麵包點黎食。Main coursespaghetti 形狀嘅cuttle fish +黑毛豬碎 +炸蒜+菇,仲有好

第一道菜

第二道菜

organic tomato 外貌好可愛,入面包括牛油果,

Main course

spaghetti 形狀嘅cuttle fish +黑毛豬碎 +炸蒜+菇,仲有好特別綠色似washabi 嘅蒜漿。好特別又好入味,第一次食用,加埋cuttlefish 好夾。首次見咁有特色嘅煮法。

Pork rack係第二個主菜,80% 熟嘅度度,仲保留住汁水,食嘅時候有咬口, 豬肉味都重。側邊有個叫喜瑪拉亞岩鹽調味,加上之後個肉嘅鮮味再出咗黎。聽個waiter 介紹,覺得dinner 係種學問同埋種享受。食完肉有個燒波蘿re-fresh 下,側邊嘅salad,都好fresh . 個醋個份量啱啱好,最驚d 人重手落到成堆油,搞到salad 菜失去佢本身嘅新鮮青草味。

甜品係最後同重點

chocolate moose cake 有個好濃珠古力底,Rasberry ice cream waiter 話係homemade,入面有脆脆果仁,有口感。再加埋隔離個焦糖咖啡薄片配珠古力,感覺新穎。

總括而言,間野細細地,但服務一流。全程食咗兩個半鍾。中間大家都細細聲傾計,英文嘅背景竟樂,見到中環夜景,仲有waiter 細心簡介。dining experience 係一流同埋好獨特。同樣價錢嘅fine dine, 本人係台灣試過,但估唔到香港呢個租貴人工貴嘅地方都做到。問返個waiter ,完來menu 成日轉。下次有節慶可以再返黎。