2020-11-17 83 瀏覽
好豐富嘅一餐晚飯,食物同價錢都相符。我同堂妹叫左個2人set dinner仲有生蠔同再送每人一杯白酒之餘,我地本身個餐已經有生蠔同一枝紅酒包埋,海鮮都幾新鮮,同埋我好鐘意佢個生蠔汁,係除左佢地推介個黑毛豬我地唔太欣賞之外其他都不過不失,個牛扒大到食唔哂,飽到食唔哂🤪經理仲好nice咁同我地飲返杯,環境都算ok,不過如果能夠坐窗邊位望風景會更加very good食到咁飽加飲埋酒每人都只係$800-850左右
食到咁飽加飲埋酒每人都只係$800-850左右
性價比高的西餐廳
性價比高的西餐廳
2020-11-16 759 瀏覽
喺疫情之下搵到份新嘅工作,當然要好好慶祝吓啦,見到呢間餐廳係OpenRice好評如潮,仲要有好多海鮮可以食,所以我哋就一於訂位試吓先首先我哋叫咗個海鮮拼盤,凍蝦六隻、鮑魚兩隻、帶子兩件、青口兩隻、生蠔四件餐廳侍應非常有禮貌,serve我哋嗰位係一位外籍人士,佢用英文簡單介紹一次成個拼盤鮑魚口感非常好,而且仲好入味,甜甜地,有啲似饑燒鮑魚嘅味道,仲要一啲都唔韌生蠔係來自南非,口感會比較creamy ,今次我咩汁都冇點都唔覺得腥,仲好鮮甜添 我哋叫咗兩款湯你試吓其實真係物超所值,每碗湯入邊都有一大隻帶子、鮑魚、鮮蝦,用料十足第一次飲到冬陰功湯係咁易入口,因為佢真係唔係好辣同油膩,估唔到冬陰功味同忌廉撈埋一齊係有二想不到嘅效果,大家可以見到湯嘅質地係好細滑肉骨茶就會比較濃味一啲羊架就叫左medium well,外皮香脆,羊味唔會太膻,食落去又唔會太多血腥味冇諗過喺西餐廳可以食到咁大條魚,我諗條魚最少有成斤重,仲要加埋唔少矜貴嘅配料,兩個人食我都驚食唔晒馬賽魚湯係法國美食至尊料理之一,入邊加咗唔少洋蔥、蕃茄、大蒜、羽衣甘藍、蜆肉、鮑魚、帶子、蝦仁,所有材料一齊同條大魚熬製而成嘅湯底果然鮮甜無比
Seafood platter
Bak  Kut  Teh
Rack of lamb
Fish  bouillabaisse
Chocolate fondant
難得Buddy可以拍拖食飯, 想揀一間優質的餐廳。係Openrice搵左一輪, 最後揀返 CHEFSTAGE de Eddy Chu, 之前食過一次係堅正。餐廳係亞士厘道,最方便係尖沙咀站九龍公園出口, 一出向右轉過馬路, 再沿九龍公園徑行至中段就可以穿過大廈直接去亞士厘道。我地要早食早回家, 所以揀左6點時間。餐廳係19樓, 坐上透明升降機好快到左, 一入門口職員為我們額探及請我地用搓手液消毒。餐廳分2邊。餐廳好多位都靠窗邊。有D位直情可以見到維港, VIEW好正,再播上輕柔的音樂, 好浪漫。餐廳質素一直都保持水準, 仲見到有promotion每人食滿$450送紅/白酒及生蠔。我同BUDDY ORDER左 :乳酪芒果煙三文魚沙律 $128黑松露蘑菇湯 $68忌廉鮑魚冬陰海鮮湯 $88油酥餅配紅咖喱蟹肉醬 $128原版加拿大海膽配紐西蘭聖子白汁扁意粉 $228西班牙黑毛豬肋條肉 $168焦糖朱古力脆脆三重奏 $78紅桑子士多啤梨Tiramisu $78(滿$900 送紅酒, 白酒各一杯, 南非生蠔4隻)乳酪芒果煙三文魚沙律先黎清新沙律清清胃口, 除了芒果外, 還有新鮮沙律菜, 青瓜粒,
CHEF

原版加拿大海膽配紐西蘭聖子白汁扁意粉 $228
西班牙黑毛豬肋條肉 $168
焦糖朱古力脆脆三重奏 $78
紅桑子士多啤梨Tiramisu $78
(滿$900 送紅酒, 白酒各一杯, 南非生蠔4隻)

乳酪芒果煙三文魚沙律
先黎清新沙律清清胃口, 除了芒果外, 還有新鮮沙律菜, 青瓜粒, 粟米粒, 好清新。

黑松露蘑菇湯
黑松露香濃, 而且充滿好多蘑菇粒, 保証啖啖咬到蘑菇。

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯
真係讚賞呢個湯, Buddy 一直中意冬陰公湯, 鮑魚係大隻, 而墊底的係再大粒的帶子。賣相已相當吸引。材料足, 香芧味濃。呢個湯真係性價好高

油酥餅配紅咖喱蟹肉醬
油酥餅共兩大片, 仲要即整即上, 熱辣辣。紅咖喱唔係好辣, 仲有一絲絲蟹肉, 沾上油酥餅, 味道好夾。

原版加拿大海膽配紐西蘭聖子白汁扁意粉
原版上的海膽真係無敵, 仲好新鮮而且唔腥, 單獨食又得。將海膽撈均係扁意粉一齊食又得。

西班牙黑毛豬肋條肉
豬肋條數量不少而且真係啖啖肉, 肉質JUICY, 煎得香口。配有鮮菠蘿粒及香葉, 比你每次食豬肋條前清一清口腔內的油膩感。

南非生蠔及紅白酒
食滿每人$450就有, 而且絕不馬虎。生蠔勁大隻, 餐廳唔係配檸檬, 而係特製的香草汁, 酸帶點辣, 每人2隻大生蠔, 一隻有沾, 一隻無沾。兩款口味各有特色。

焦糖朱古力脆脆三重奏
甜品分三層, 由上面淡味開始到下層濃味,
最底層係朱古力脆脆, 3種味道, 好LIKE

紅桑子士多啤梨Tiramisu
第一次食用紅桑子配Tiramisu, 紅桑子士多啤梨放上層, 配埋Tiramisu一齊入口, 紅桑子士多啤梨的甜酸與Tiramisu的味道竟然好夾, 真係一個驚喜。
紅桑子士多啤梨Tiramisu

我地食左咁多款食物, 職員都好細心每款食物都幫我地換碟, 而且上菜時仲會介紹下食物名稱及食法。好細心。同BUDDY嘆完豐富既晚餐, 再望下窗外維港的夜境, 打卡真係一流。最好由黃昏影到晚上, 睇住漸入夜境, 真係好靚。
2020-11-11 159 瀏覽
2020-11-11
  • 香燒澳洲羊鞍
2020-11-11 1085 瀏覽
這間餐廳想試很久了,終於約到好友見面,順便試下這餐廳。好幸運地被安排了窗口位置,景色一流,望到海景。當然,食物才是最重要。好吧,讓我看看餐單。好似全部都很不錯,結果選定了大蝦米多和雜扒拼海鮮,因為想一次過試到烹煮不同食物的功架。首先有蝦沙律。兩個字,新鮮! 作為開胃前菜,一流。我的胃瞬間打開了,去迎接其他食物。然後就是蒜蓉包和湯。是日餐湯是薯仔蟹肉湯。🤩😍好開心,因為個人較喜歡白湯,而這個湯也沒令我失望:香濃忌廉加上薯仔打成,濃郁到一個點。蟹肉則是亮點,令湯添上一層海鮮鮮味。讚呀~主菜🔸️大蝦米多配時菜一份有兩隻大蝦,其中一隻特別大,眼前一亮。肉質彈牙,是新鮮貨。🔸️雜扒拼海鮮 - 大蝦、魚柳、肉眼、黑毛豬嘩,這個很開心! 就像小時候到快餐店吃雜扒一樣,不過這個是優質豪華版! 特別欣賞大蝦和魚柳,前者爽彈亦有煎香的味道,後者外脆內滑。牛扒水準之上👍,牛肉香氣重。黑毛豬就不是我杯茶,個人認為這塊豬,豬味太濃,不合口味。午餐包甜品,是芒果慕絲蛋糕。雖然小小的兩件,但是新鮮軟滑,又不會太甜。好喜歡這種有齊沙律、湯、主菜、甜品、飲品的套餐,好完滿。食物質素對得住價錢,會再去。
這間餐廳想試很久了,終於約到好友見面,順便試下這餐廳。

薯仔蟹肉湯

主菜

大蝦米多配時菜

🔸️大蝦米多配時菜

雜扒拼海鮮 - 大蝦、魚柳、肉眼、黑毛豬

🔸️雜扒拼海鮮 - 大蝦、魚柳、肉眼、黑毛豬

薯仔蟹肉湯
大蝦米多配時菜
雜扒拼海鮮 - 大蝦、魚柳、肉眼、黑毛豬
2020-11-06 1239 瀏覽
今日我最好的姐妹生日,專程約她在尖沙咀吃個生日午餐~ 在openrice上選了這間餐廳chez stage,因為被它的景觀和菜式吸引了~餐廳位於阿士厘道,都算方便,19樓的高層剛好看到維港~午餐選擇比預期多,而且可以追加海鮮拼盤我和姐妹叫了一個意粒和一個扒開心share.沙律是 田園沙律配意大利油醋汁蔬菜非常新鮮,而且沙律還有煙三文魚條,所以味道和口感都非常豐富,意大利油醋滑而不會太油膩,帶少少酸醋的味道,打開胃口海鮮拼盤(意大利生蠔*1、日本帆立貝*1、鮮蝦*3、青口*2、鮑魚*1)生蠔非常新鮮飽滿!海水味不太強,容易入口!而且特別調上帶香草芫茜味的Tabasco,味道特別,配得很好。青口和鮮蝦都十分新鮮,沒有沙,不會腥,肉質彈唔爽口。鮑魚稍用味噌煮過,但味道不濃烈,保留鮑魚的彈牙口感。日本帆立貝上菜時浸在醬汁內,有點似味噌的味道,一點鹹鹹甜甜的,即使浸在醬汁內也不會太鹹或太濃味,反而十分香十分滑!非常特別的食法,值得一試!蜆肉周打湯配蒜蓉包蒜蓉包厚實,但非常鬆脆易入口蜆肉周打湯,用料豐富,蜆肉非常新鮮!一碗湯最少有十粒八粒蜆肉,而且飲落非常之香滑,味道剛好!朋友讚不絕口!主菜:燒美

餐廳位於阿士厘道,都算方便,19樓的高層剛好看到維港~

午餐選擇比預期多,而且可以追加海鮮拼盤
我和姐妹叫了一個意粒和一個扒開心share.

沙律是 田園沙律配意大利油醋汁

海鮮拼盤
青口和鮮蝦都十分新鮮,沒有沙,不會腥,肉質彈唔爽口。
鮑魚稍用味噌煮過,但味道不濃烈,保留鮑魚的彈牙口感。

蜆肉周打湯配蒜蓉包
蒜蓉包厚實,但非常鬆脆易入口

主菜:燒美國牛肉眼,5成熟
肉眼扒上枱的時候賣相非常吸引!而且份量比想像大,有點驚喜!,光用鼻子都聞到陣陣的燒香味!切開肉質鮮嫩,燒得剛剛好,外層非常香帶點乾身,一咬開,肉汁非常多,而且很腍不會靭,燒肉能帶岀牛肉的香味!我和朋友都非常滿意!對這塊牛扒讚口不絕!加上伴碟的配菜非常豐富除了有翠玉瓜和燒蕃茄還有紫薯蓉,顔色非常鮮艷~

主菜:蝦肉蟶子配蟹肉白汁意粉
這個意粉也絕對是冇得輸的!蝦肉蟶子都非常多,而且全部都住得剛剛好非常爽口彈牙!蟹肉一絲絲的掛在意粉上,白汁不會太稀也不會太杰,就是剛剛好的把蟹肉掛在意粉上,一大啖吃也不會覺得漏!只會覺得白汁很滑很香!朋友表示對意粉喜出望外

最後甜品是檸檬芝士餅
檸檬味道很突出,很fresh!解了肉的膩~

午餐還配有飲品,咖啡非常香濃嫩滑

只能說這個午餐比想像更滿足!午餐這個價錢來說可能有點貴,但這間餐廳提供的這個份量、這個環境、和這個味道,絕對值得這個價錢!朋友的生日午餐連我也很滿足呢~

順帶一提餐廳的服務也是很好呢~
  • 蝦肉蟶子蟹肉白汁意粉
  • 迷你海鮮拼盤
  • 燒美國牛肉眼
2020-11-05 1092 瀏覽
兩口子在特別的日子當然要慶祝一下! 要找一間好味道, 有景有氣氛又不太貴的以爲很難! 向朋友表明所要求的條件可有好介紹? 不約而同地幾位朋友也推介了這間''Chef Stage"fusion西餐廳給我,自己再上網看到評語很不錯呢~ 訂了位準時到達,餐廳在十九樓,屬小餐廳,整潔,燈光柔亮,沒有花巧的裝潢,卻有一排開揚的透視玻璃窗,無遮掩街景和少許維港海景,感覺很舒服! 我們坐在窗旁望着夜幕低垂的天空, 霓虹燈漸漸亮起…… 一幅閃亮璀璨的 夜景 攝入眼簾! 此刻燃亮了內心的浪漫~細看Menu,有海鮮,豬,牛,羊和鷄,也有小食酒類等選擇。也有不同配搭的套餐,價錢不貴。在職員推介下選了一份海鮮拼盆 $288有生蠔 x2 鮑魚入 x2 日本帶子x2鮮蝦 x4 鮮蜆 x2 等。金屬盆冰底上枱,凉冰冰的賣相吸引!生蠔 creamy 口感,有海水味,鮮甜,中央有兩小杯經精心調製的香草和微辣冬陰功醬汁,與海鮮非常匹配! 帶子之下又是經調味過的日本風味的麵豉醬汁,甜甜的配合柔軟嫩滑的帶子很有韻味!鮑魚是磯煮的,味道溫和可口,嫩中有彈性!很好!每樣海鮮都很新鮮!前菜是; 焗法國田螺 $
兩口子在特別的日子當然要慶祝一下!
要找一間好味道, 有景有氣氛又不太貴的以爲很難!
向朋友表明所要求的條件可有好介紹?
此刻燃亮了內心的浪漫~

細看Menu,有海鮮,豬,牛,羊和鷄,也有小食酒類等選擇。
也有不同配搭的套餐,價錢不貴。

在職員推介下選了一份海鮮拼盆 $288
有生蠔 x2 鮑魚入 x2 日本帶子x2
鮮蝦 x4 鮮蜆 x2 等。
金屬盆冰底上枱,凉冰冰的賣相吸引!

鮑魚是磯煮的,味道溫和可口,嫩中有彈性!很好!
每樣海鮮都很新鮮!

前菜是;
焗法國田螺 $ 168
這份田螺很有創意!與平時吃到的很不同,螺肉被香草薯蓉包着外層再有香脆餅皮圍繞,入口軟綿爽脆多重口感!

海鮮肉骨茶 $ 98
清澈而濃郁的湯底,有種獨特的藥材香味加上海鮮滋補又鮮甜!

另一份黑松露磨菇湯 $ 68
磨菇粒粒有滑滑口感,充滿松露香氣!

主菜;
燒牛舌配芥辣蜜糖 $ 158
這個很驚喜啊!
重份量!未試過如此鬆軟甘香,啖啖肉的點上蜜糖芥辣醬更加美味!
很有滿足感!

黃油鷄扒配松露鮑魚 $ 188
也是相當有份量!兩大件的鷄扒和兩隻鮑魚,香濃的忌廉狀醬汁掛滿鷄扒上很香滑!
伴碟的紫薯蓉十分甜滑,好味!

海鮮盆之後的每道菜都是熱騰騰的!
無論味道,配菜,賣相每個細節都一絲不苟的!
最後,餐廳還送上兩份甜品~
雖然巳經感到很飽,還是忍不住要品嗜一下,幸好不是重份量。
再回味這頓晚餐……太完美了吧!
完全乎合了我心目中的要求,美味,氣氛,靚景,又比我預算的消費還要低!完美!很滿意!
2020-11-02
  • 黑松露蘑菇湯
  • 焗法國連殼食田螺
  • 日本帶子配蜜糖麵豉汁
  • 燒牛脷配日本蜜糖芥辣
  • 忌廉鮑魚冬陰海鮮湯
拍拖周年紀念,男友選擇尖沙咀西餐Chef Stage 食浪漫的晚飯慶祝一番。Chef Stage裝修走西式風,環境又寬闊舒適。*店有大大窗戶可眺望維港景色 (那日雨天,景色比較濛)。*要選坐近窗位置,就要預早book 位。***【海鮮拼盤】$288這海鮮拼盤非常豐富, 有爽口鮑魚、肥美鮮甜生蠔、鮮甜刺身帶子、彈牙的鮮蝦及蜆,並有好味秘汁來配合沾點,全都鮮味十足。**接著送來湯*【黑松露蘑菇湯】 $68很濃郁蘑菇湯,有粒粒口感,喝起來非常的原味,搭配黑松露,非常配合好飲呢!*【忌廉鮑魚冬陰功海鮮湯】 $88這湯好特別,帶香甜香滑鮮甜,仲滲出冬陰功香氣,內有多款海鮮來煮,所以味道幾特別好味。**【慢燒美國牛肉眼】(約4成熟) 300g $3385 Hours Slow Cooked U.S. Beef Rib Eye Steak想不到咁大塊牛肉眼,肉質色澤紅潤厚實,每一口有啖啖濃濃牛肉香味,口感軟嫩更多汁,越嚼越香,滋味無窮。**【油酥餅配紅喱蟹肉醬】$128Roti Paratha With Light Crab Meat Curry Sauce這紅喱蟹肉醬具有絲絲蟹肉 ,帶香香甜甜的,
拍拖周年紀念,男友選擇尖沙咀西餐Chef Stage
 食浪漫的晚飯慶祝一番。
Chef Stage裝修走西式風,環境又寬闊舒適。
店有大大窗戶可眺望維港景色 (那日雨天,景色比較濛)。
要選坐近窗位置,就要預早book 位。
【海鮮拼盤】$288
這海鮮拼盤非常豐富,
有爽口鮑魚、肥美鮮甜生蠔、
鮮甜刺身帶子、彈牙的鮮蝦及蜆,
並有好味秘汁來配合沾點,全都鮮味十足。
接著送來湯
【黑松露蘑菇湯 $68
很濃郁蘑菇湯,有粒粒口感,
喝起來非常的原味,
搭配黑松露,非常配合好飲呢!
忌廉鮑魚冬陰功海鮮湯 $88
這湯好特別,帶香甜香滑鮮甜,
仲滲出冬陰功香氣,內有多款海鮮來煮,
所以味道幾特別好味。
【慢燒美國牛肉眼】(約4成熟) 300g $338
想不到咁大塊牛肉眼,肉質色澤紅潤厚實,
每一口有啖啖濃濃牛肉香味,
口感軟嫩更多汁,越嚼越香,滋味無窮。
【油酥餅配紅喱蟹肉醬$128
這紅喱蟹肉醬具有絲絲蟹肉 ,
帶香香甜甜的,用油酥餅沾來吃,
味道更吸引好食。
原隻菠蘿雪葩$78
以原隻菠蘿盛載雪葩,賣相非常吸引,
雪葩食上去綿滑,果香十足,
清清酸酸甜甜, 作飯後不錯的甜品
2020-10-26 1070 瀏覽
2週年紀念日,要去食西餐浪漫一下!我們選了尖沙咀這間餐廳,因為評價不錯,有海鮮吃,而且地點方便。男朋友預先訂了位,去到的時候發現全部滿座,所以如果想去,還是先預先訂位比較好。海鮮拼盤$288基本上,我是看見網上有人post 這個海鮮拼盤而決定要去這一間餐廳慶祝!我和男友都十分喜歡吃海鮮,而且這個拼盤有不同的海鮮,種類幾多,樣樣都可以試到!拼盤擺盤十分吸睛,中間有四小杯,其中有兩杯有帶子在上面,下面是白麵豉汁,一齊食,帶子鮮甜配上白麵豉汁,白麵豉汁沒有想像中咸,原來都好夾!另外兩個汁分別是 : 香草汁加檸檬汁、冬陰忌廉汁上菜時,侍應會每一樣海鮮講解和如何搭配醬汁!冬陰忌廉汁建議搭配托托蜆,呢個汁好特別,好creamy 但係又有泰國嗰種清新的辣,我好鍾意呢一種fusion !香草汁加檸檬汁就適用於任何海鮮,大家可以自由配撘!南非蠔,一人一隻,可以看見十分大隻,食落幾creamy ,易入口鮑魚是預先醃製了,味道甜甜的,而且內臟已經清洗乾淨,所以就咁食已經可以黑松露蘑菇湯$68一望已經見到湯底係由不同的菇打碎而成,味道不錯忌廉鮑魚冬陰海鮮湯$88呢個絕對係有驚喜!一開頭望以為剩係得鮑魚,其實食

海鮮拼盤$288

另外兩個汁分別是 : 香草汁加檸檬汁、冬陰忌廉汁
上菜時,侍應會每一樣海鮮講解和如何搭配醬汁!

香草汁加檸檬汁就適用於任何海鮮,大家可以自由配撘!

黑松露蘑菇湯$68
一望已經見到湯底係由不同的菇打碎而成,味道不錯

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯$88
呢個絕對係有驚喜!

一開頭望以為剩係得鮑魚,其實食食吓發現仲有帶子、蟹子、蝦等等的海鮮!
湯底是忌廉冬陰湯,跟海鮮拼盤的汁有點相似, creamy得來,有種辣,好刺激!至今都記得這碗湯,好有創意又好吃!

焗法國田螺$168
現在已經不是很多地方有田螺供應,這個法國田螺跟其他的有點不同!雖然也是配上薯蓉,但是它是成個吃的,焗到有點脆,可以連薯蓉一口吃!

蒜香辣味蝦肉扁意粉$188
蝦肉爽口,仲有好多菇,菜作配菜,不算辣,反而蒜味出啲

燒西班牙走地春雞$168
成隻春雞燒,雞皮仲係脆的,所以要快食!用上春雞,所以雞肉嫩滑,而且脂肪比較少。
配菜同樣吸引,有南瓜泥,食落不算油膩,相對薯蓉更加啱口味
另配上燒汁,好香肉味,可以撘配雞肉一起吃

歌劇院蛋糕配精緻慕絲$78
雖然已經食左好多野,但係總要食個甜品先覺得完滿!這個歌劇院蛋糕雖然是由朱古力組成,但是不會好甜,連男朋友都會吃😂
  • 燒西班牙走地春雞
2020-10-22 1343 瀏覽
今日黎左尖沙咀staycation,夜晚揾晚餐既時候無意中見到呢間野,好少可食D咁高級既西餐,一於去試下,上網睇好似話要訂位先得,不過我地照walkin,好彩都有得食。店內都唔係好多枱,要食都真係建議訂位。一開始坐係門口位,係bar隔離,之後店員就調左我地入房仔坐,就可以叫做坐係窗邊~menu如果套餐既話,主要就係晚市五道菜晚餐同埋精選二人晚餐,兩個都吸引,但為左食刺身我就揀左精選二人晚餐。有garlic bread、白酒兩杯、海鮮拼盤(生蠔、鮑魚、刺身帶子、鮮蝦、八爪魚)、兩個湯、清酒蟹肉日本年糕、法國連殼食田螺、兩個主菜、兩個甜品。都幾多野食既,叫做應有盡有,由前菜同湯包辦到甜品。另外,優惠仲送多兩杯白酒同埋4隻生蠔,你宜家覺得食唔落既話可以揀拎張coupon下次再黎食,但我諗大部分人都會同我一樣,即刻食埋算。garlic bread兩杯白酒海鮮拼盤原本應該係4生蠔、2鮑魚、2刺身帶子、4鮮蝦、5八爪魚但圖中所見係冇八爪魚,但係有4隻鮑魚,應該係冇晒八爪魚,不過店員冇同我地講,其實最想食八爪魚,不過唔緊要啦。本身唔太食生蠔,但呢度睇落好新鮮,所以都試下,生蠔好肥美,蠔肉大舊,多汁,

都幾多野食既,叫做應有盡有,由前菜同湯包辦到甜品

garlic bread

兩杯白酒

原本應該係4生蠔、2鮑魚、2刺身帶子、4鮮蝦、5八爪魚
本身唔太食生蠔,但呢度睇落好新鮮,所以都試下,生蠔好肥美,蠔肉大舊,多汁,唔腥,鮮甜,OK的,不過始終食兩隻都好溜了。
鮑魚可以話係拼盤入面最好食,大隻,口感彈牙,唔腥,佢用個汁幾好味。
蝦就冇乜特別,肉質實,彈牙,唔係霉
帶子冇想像中咁鮮甜,不過大粒厚肉
D海鮮配佢中間個汁唔錯

優惠再送4隻生蠔,已經食到好滯了

餐湯
一個黑松露蘑菇,一個忌廉冬蔭公蝦
好勁黑松露同蘑菇味,不過稀左D
冬蔭公蝦湯入面係冇蝦肉的

法國連殼食田螺
幾驚喜,個連殼田螺配薯蓉,新鮮焗出黎,熱辣辣,田螺好香好脆,估唔到幾好味

清酒蟹肉日本年糕
個汁唔菜,有蟹肉係入面,整得幾好味,年糕都夠軟熟,呢個菜式幾新鮮

唔知大家睇到呢度有冇覺得其實我地已經食左好多野呢,講真食到呢度都飽飽地,不過宜家先到主菜呀
我地就揀左慢燒美國牛肉眼、香燒是日全條鮮魚(係龍躉)

慢燒美國牛肉眼
一黎到真係嚇親舊牛扒咩事咁大塊,以為好似出面好夕西餐廳咁,得丁屎咁細
點知又大塊又厚肉,真係食左1/3舊已經好鬼飽
5成熟,食落好嫩,好牛味好juicy,唔錯,仲要咁大份

香燒是日全條鮮魚(係龍躉)
其實一直寫落黎,都覺得呢間係唔錯,但係中評原因就係因為呢條魚
條魚一黎到,再次嚇親,真係好大條,一睇已經覺得食唔晒lol
魚皮係好脆,一路切都一路卜卜脆既聲
魚肉都好嫩滑,其實條魚係好好味
最後我食左1/4條之後,就叫左佢打包,拎番酒店繼續食
之後發現原來條魚入面好多都唔熟,係直頭紅住流血咁,特別係頭、尾連住魚身既位,全部都係紅卜卜,血淋淋咁
魚肉都唔係好熟
不過都明白始終咁大條,有呢個情況都唔出奇
但最後好多位都冇食到
但淨係講條魚既肉係好食既,亦都煎得香脆好食

最後食甜品
甜品好好味,滿足了

ps店員幫我地添左兩次白酒,之後仲話我地仲有兩杯,(唔知點解咁多),不過都飲唔落了

環境氣氛唔錯,窗邊望到維港,店員服務唔錯,店內有廁所整潔
開頭睇覺得好貴,不過食物味道唔錯,份量都大份,開頭仲以為會係食千幾二千唔飽添
2020-10-02
2020-10-20 268 瀏覽
今晚和老公來到這餐廳浪漫一下,早已看過網上的照片,可以俯瞰尖沙咀的景色—燈火燦爛和維多利亞港的船熙來攘往,令這餐晚飯生色不少。海鮮拼盤有南非生蠔、大帶子、鮮蝦和青口。生蠔帶有海水味,配上酸辣醬,感覺清新。其他的海鮮同樣以鮮味和體積巨型來取勝👍🏼我們都吃得很滿足。蟹肉濃湯配生蠔杯濃湯配上口口蟹肉,實是驚喜!而且店家還介紹當蟹湯喝到一半時,再將生蠔及醬汁倒入蟹湯裏,另有一番滋味。生蠔配上蟹肉,鮮上加鮮。燒牛舌配芥辣蜜糖牛舌軟綿綿,而且燒得香香的,配上芥辣蜜糖醬,比原味又多一番滋味。最特別的是配菜是芋頭蓉,比日常配菜—薯蓉更好吃,甜甜又不膩,清新。配搭的蘆筍和蕃茄都新鮮爽脆。法國心太軟心太軟一切下是流心,烘焙的時間控制得好。雲呢拿雪糕上的堅果碎,為我們帶點驚喜,有口感,配上暖暖心太軟,有冰火的感覺,令人一吃再吃。

蟹肉濃湯配生蠔杯

燒牛舌配芥辣蜜糖

法國心太軟

2020-10-19 1128 瀏覽
今日約了很久不見的朋友dinner, 當然要食好少少啦。上網見呢間不錯,就一於試下。餐廳在19樓,景觀都幾靚,望住個景食晚餐都幾開心。海鮮拼盤 $288有青口,蠔,帶子,蝦,鮑魚配有自家製醬汁,香草醬,冬陰公醬鮑魚已醃至入味,爽口彈牙。蠔🦪爽口滑溜,完全沒有腥味,配上酸甜香草汁,醒胃。軟腍帶子配蜜糖麵豉醬,更能帶岀帶子鮮味。青口和鮮蝦可按喜好配搭香草醬或冬陰公醬,冬陰帶點微辣,刺激一下味蕾。蟹肉濃湯配鮮蠔杯$128這個真的不得了,熱辣辣,味道濃郁,濃濃的鮮蟹味,湯中可見一絲絲的蟹肉,份量還真不少,真材實料。把湯喝一半,再把整隻鮮蠔shooter倒入口中,再喝掉餘下的蟹湯,蠔肉的鮮味加上蟹湯,味道口感岀奇地夾,將食物本身嘅味道帶上另一層次😱。黑松露磨菇湯 $68濃稠度適中,粒粒磨菇蓉,口感味道都很不錯!慢燒美國牛肉眼 五成 $338個pan 好大,賣相都幾吸引,份量十足。火候控制得好好,沒有過熟,牛扒切開粉嫩濕潤,牛味重,令人垂涎三尺🤤配菜亦絕不遜色,有蘆荀和紫薯,紫薯蓉軟滑帶甜,正!黑毛豬 梅頭肉 $168肉質軟腍,完全不嚡口,配菜除了紫薯蓉和蘆筍外,還有菠蘿,食得太多肉,再加一口菠蘿
今日約了很久不見的朋友dinner,
當然要食好少少啦。

上網見呢間不錯,就一於試下。

餐廳在19樓,景觀都幾靚,望住個景食晚餐都幾開心。

海鮮拼盤 $288
有青口,蠔,帶子,蝦,鮑魚
配有自家製醬汁,香草醬,冬陰公醬

鮑魚已醃至入味,爽口彈牙。
蠔🦪爽口滑溜,完全沒有腥味,
配上酸甜香草汁,醒胃。
軟腍帶子配蜜糖麵豉醬,更能帶岀帶子鮮味。
青口和鮮蝦可按喜好配搭香草醬或冬陰公醬,
冬陰帶點微辣,刺激一下味蕾。

蟹肉濃湯配鮮蠔杯$128
這個真的不得了,熱辣辣,味道濃郁,
濃濃的鮮蟹味,
湯中可見一絲絲的蟹肉,
份量還真不少,真材實料。
把湯喝一半,再把整隻鮮蠔shooter倒入口中,
再喝掉餘下的蟹湯,蠔肉的鮮味加上蟹湯,
味道口感岀奇地夾,將食物本身嘅味道帶上
另一層次😱。

黑松露磨菇湯 $68
濃稠度適中,粒粒磨菇蓉,口感味道都很不錯!

慢燒美國牛肉眼 五成 $338
個pan 好大,賣相都幾吸引,份量十足。
火候控制得好好,沒有過熟,
牛扒切開粉嫩濕潤,牛味重,
令人垂涎三尺🤤
配菜亦絕不遜色,有蘆荀和紫薯,
紫薯蓉軟滑帶甜,正!

黑毛豬 梅頭肉 $168
肉質軟腍,完全不嚡口,
配菜除了紫薯蓉和蘆筍外,
還有菠蘿,食得太多肉,
再加一口菠蘿,清新又清甜,
油膩感全消,

呢餐飯真的很滿足!
2020-10-17 1011 瀏覽
每年老公生日月都俾藉口自己整月都要不停吃吃吃,今晚決定跟老公去西餐㕔好好浪漫一下。餐廳位置在亞士厘道大廈高層,而且窗邊位有大玻璃窗,所以視野廣闊開掦。海鮮拼盤擺盤精緻吸引,店員先介紹中間2款醬汁,青綠色那款有用檸檬汁香草整成的,味道酸酸地,非常清新而且充滿香草芳香,適合配生蠔,青口等海鮮,而另一款是日式味噌醬,味噌醬甘香鮮甜,適合配大蝦、鮑魚,生蠔新鮮creamy ,加少少青醬已經非常好食,磯煮鮑魚鮮甜美味,肉質爽彈,青口肥美厚肉,加上味噌醬更添滋味,大蝦蝦味香濃,而且蝦頭充滿蝦膏,味道甘香鮮甜,最後有我最愛的帶子刺身,入口嫩滑甘甜,鮮甜可口。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯冬陰湯的香味撲鼻,入口香濃creamy ,辛辣味順喉惹味,湯內材料豐富,有鮑魚、大蝦、珍寶帶子,各款食材都非常新鮮,完美演繹了一個豪華版的fusion冬陰海鮮湯。海鮮肉骨茶湯底清徹但味道香濃,藥材香味俱全,今次放棄了肉排換上更吸引的海鮮做配料,更加突顯海鮮鮮味,鮑魚爽口鮮甜,而魚肉嫩滑多汁,大蝦有淡淡藥材清香,帶子吸收了湯汁更添滋味,整體非常豐富。燒牛舌配芥辣蜜糖牛舌煎到外層有少少金黃色,入口咸香鮮味,肉質鮮嫩軟淋,沾上芥辣蜜糖

海鮮肉骨茶

燒牛舌配芥辣蜜糖
牛舌煎到外層有少少金黃色,入口咸香鮮味,肉質鮮嫩軟淋,沾上芥辣蜜糖醬,甜甜辣辣更加惹味。

法式明爐原條鮮魚
用上大大個圓盤盛著新鮮海鮮加原條鮮魚,所有食材已經煮熟,店員提醒先吃海鮮,免得煮得過熟,一邊食一邊慢慢等蕃茄海鮮湯底煮滾,青口吸收了蕃茄湯底特別鮮甜多汁,鮑魚爽口彈牙,其他海鮮都非常新鮮,之後再飲碗蕃茄海鮮魚湯,湯頭濃郁鮮甜,充滿海鮮鮮味,主角原條鮮魚魚肉嫩滑鮮甜,入口軟嫩滑溜,非常滋味。

法國心太軟
最後當然要食返個甜味作結尾,心太軟朱古力味香濃,切開呈半流心狀態,味道堅正,為今晚劃上完美句號!

2020-10-17
  • 燒牛脷配日本蜜糖芥辣
2020-10-15 289 瀏覽
隆重介紹呢間餐廳ge Lunch set有沙律餐湯 蒜蓉包 主菜甜品 咖啡/茶另外仲可以加$55海鮮拼盤或者$35紅白餐酒西班牙火腿哈密瓜沙律 (會定期轉款)火腿同哈密瓜 呢個配搭一定係最夾南瓜湯配蒜蓉包 (天天新款)南瓜湯真係blend出黎 飲落又濃又香滑海鮮拼盤 ($55) 生蠔好新鮮 食落仲少少海水味醬漬鮑魚大隻入味肉厚得黎唔會韌日本帶子鮮甜 配埋特制麵豉醬汁更加提鲜鮮蝦同八爪魚都高質食得出唔係雪藏野西班牙橡果級別黑毛豬 ($168)黑毛豬扒有三大塊切開仲見倒少少粉紅肉汁鎖哂喺裡面 肉質爽彈juicy 完全唔覺得自己食緊豬扒燒美國牛肉眼 ($198)外面燒到少少焦香切開色澤粉嫩肉質好好 啖啖肉 肉汁亦好多牛味香濃特別值得一讚 呢度連配菜都好有誠意蕃薯蓉 雨衣甘藍同白蘿蔔 健康得黎 仲好好味CHEF STAGE de Eddy Chu尖沙咀亞士厘道17-19號19樓
隆重介紹呢間餐廳ge Lunch set
有沙律餐湯 蒜蓉包 主菜
甜品 咖啡/茶
另外仲可以加$55海鮮拼盤或者$35紅白餐酒

西班牙火腿哈密瓜沙律 (會定期轉款)
火腿同哈密瓜 呢個配搭一定係最夾

南瓜湯配蒜蓉包 (天天新款)
南瓜湯真係blend出黎 飲落又濃又香滑

海鮮拼盤 ($55)

生蠔好新鮮 食落仲少少海水味
醬漬鮑魚大隻入味
肉厚得黎唔會韌
日本帶子鮮甜 配埋特制麵豉醬汁更加提鲜
鮮蝦同八爪魚都高質
食得出唔係雪藏野

西班牙橡果級別黑毛豬 ($168)

黑毛豬扒有三大塊
切開仲見倒少少粉紅
肉汁鎖哂喺裡面
肉質爽彈juicy 完全唔覺得自己食緊豬扒

燒美國牛肉眼 ($198)

外面燒到少少焦香

CHEF STAGE de Eddy Chu
尖沙咀亞士厘道17-19號19樓
2020-10-05
2020-10-13 219 瀏覽
今晚去的餐廳在尖沙咀内街,享有無敵大海景。鮮蝦凱撒沙律除了有新鮮沙律菜,還有爽口蝦肉,清新開胃。忌廉蘑菇湯很滑溜,還有細細的蘑菇粒,增加口感。海鮮肉骨茶有鮑魚、帶子、蝦、魚和蘑菇,用料十足,還有香濃的肉骨茶味,很有新鮮感。米酒薑味爐魚柳除了有無骨的香滑魚柳肉,還有洋蔥、羽衣甘藍和蘑菇等,味道較濃。黑毛豬肋條肉份量十足,肉質稔而不韌,菠蘿和香草令人食後不會很膩,更配有紫薯蓉、粟米、羽衣甘藍和蕃茄這些健康配菜。紅桑子提拉米蘇與想像的有點不同,賣相美觀,而且層次分明,酸酸甜甜。
今晚去的餐廳在尖沙咀内街,享有無敵大海景。

鮮蝦凱撒沙律除了有新鮮沙律菜,還有爽口蝦肉,清新開胃。

忌廉蘑菇湯很滑溜,還有細細的蘑菇粒,增加口感。