2020-12-10 99 瀏覽
近期疫情嚴重,我們都減少外出用餐,下班後都傾向在附近外賣自取,或者買菜回家自己煮。我們點了2份套餐,分別有主菜+餐湯+甜品。燒牛脷配蝦肉蘑菇汁作為厚切牛舌的頭號粉絲,看到有燒牛脷立刻點了一份。本以為是牛舌粒的狀態,但回家後打開發現是3大塊牛舌,拼湊起來基本上就是原型的牛脷!和一向炭燒牛舌的爽口口感完全不同,這道菜口感軟糯,像是燉煮烹調方式煮成的感覺。而且牛味濃郁美味,肉質細膩,確實是品嚐牛舌的另一番體驗。另外配菜還有烤蕃茄、玉米和香芋泥。不得不讚香芋泥很出色,creamy的口感,多吃也不膩。黑松露蘑菇湯餐湯黑松露味香濃,每一口都能吃到粒粒蘑菇粒,味道非常濃郁。黑毛豬扁意粉黑毛豬爽口,蒜香味濃,即使這麼冷的天氣拿回家裏仍然保持微溫狀態,不錯。是日甜品為芝士檸檬蛋糕,味道清新,即使吃飽了再吃甜品也不會覺得膩。美中不足的是其中一份甜品溶化了,只能兩個人分享一份了。

燒牛脷配蝦肉蘑菇汁

黑松露蘑菇湯
餐湯黑松露味香濃,每一口都能吃到粒粒蘑菇粒,味道非常濃郁。

黑毛豬扁意粉

外賣自取
2020-12-08 1243 瀏覽
最近由於疫情反彈,我地晚餐都係以食外賣為主,好彩好多間比較有質素的餐廳都加入左呢個外賣自取市場,所以就算係外賣都可以食到好野。😁Chef Stage de Eddy Chu係其中一間我地好鍾意嘅餐廳,最近亦推出左外賣自取優惠套餐,百幾蚊的套餐已包括有餐湯,沙律配菜,主菜同埋甜品,以Chef Stage de Eddy Chu呢個級數嘅餐廳,的確超值。👍🏻黑松露蘑菇湯雖然係外賣,不過呢款黑松露蘑菇湯絕對唔遜色於堂食,蘑菇粒非常多,黑松露味極濃。😋燒牛脷配蝦肉蘑菇汁牛脷口感超軟腍入味,蝦肉爽口彈牙,配以蘑菇汁好惹味,配菜係微甜嘅芋泥,非常軟滑。😍橡果級黑毛豬肉套餐的黑毛豬肉份量非常多,豬肉熟度剛剛好,肉質鮮嫩多汁,黑毛豬肉味濃郁,配以黑椒汁味道突出。👍🏻甜品甜品的蛋糕有三層,上層係楊枝甘露味,中間椰汁味,下層蛋糕底,唔會太甜,味道唔錯。Chef Stage de Eddy Chu的外賣非常高質,每人只係$148,性價比好高。👍🏻

燒牛脷配蝦肉蘑菇汁

橡果級黑毛豬肉

甜品

2020-12-07
外賣自取
2020-12-05 811 瀏覽
拍拖紀念日老公一早為我準備好慶祝晚餐。CHEF STAGE de Eddy Chu 以傳統法國料理頗負盛名,但我個人更愛總廚 Eddy Chu 對食材的堅持是十分講究的,以西餐大棑檔的理念經營,是我們一眾食客的福氣。餐廳位於亞士厘道高層,幸運地坐到窗口位置,可以飽覽維港景色,五光十色好浪漫。踏入餐廳店員探熱和提供搓手酒精消毒,防疫做足安全防護,讓我們用餐更可放心。五道菜套餐 話說是紀念日慶祝,就吃好一點吧!輕柔的音樂配合浪漫的環境,五道菜燭光晚餐就剛剛好。乳酪鮮蝦芒果沙律 新鮮沙律菜配上鮮甜芒果和特製醬汁好清新,鮮蝦肉質結實彈牙,吃起來酸酸甜甜好開胃。黑松露蘑菇湯 / 是日餐湯 我喜歡清新的甘筍蟹肉忌廉湯,味道相對清甜,甘筍味十足,入口淡淡有蟹肉,真材實料比較少能喝到這美味。老公最喜歡黑松露的香濃, 蘑菇湯充滿蘑菇粒粒,忌廉味香滑,連餐湯都好有水準喎。清酒蟹肉日本年糕看似雪白的年糕,內藏秘密清酒香味,年糕質感煙韌,蟹肉鮮甜,濃郁醬汁入口 creamy, 有驚喜!扒雜海鮮配白酒 $668主菜隨着我們的節奏送上枱,令人開心期待的超級豐富海鮮集會,平時我都喜歡食刺身類,天氣開始冷就吃熱盤

五道菜套餐

乳酪鮮蝦芒果沙律

黑松露蘑菇湯 / 是日餐湯

清酒蟹肉日本年糕

扒雜海鮮配白酒 $668
主菜隨着我們的節奏送上枱,令人開心期待的超級豐富海鮮集會,平時我都喜歡食刺身類,天氣開始冷就吃熱盤取暖也好。

CHEF STAGE 以西餐和大排檔兩者特色合二為一,烹調極具創意,味道好,菜式多元化,加上由名廚主理,鮮魚柳、日本帶子、大蝦、鮑魚、鮮蜆。值得推介品嚐!

我最欣賞新鮮出爐的鮮魚柳肉質結實,入口軟嫩又沒有我最怕的魚腥味,皮煎至脆口連魚骨也沒有,的魚皮一同入口,一脆一軟口感有層次。

日本帶子肉厚軟嫩且鮮甜,好味到讚不絕口。大蝦令人眼前一亮,十分大隻,新鮮所以吃起來肉質甜美,配上特製的醬汁特別提鮮。

鮑魚、鮮蜆肥美大隻,脹卜卜有著淡淡的海水鮮味,鮮甜濃郁的海鮮很豐盛。伴碟的薯菜質素也十分高,番薯茸味道香甜,滿滿的牛油香味,蘆筍十分新鮮可口。

海鮮迷出動再 pairing 白酒,層次感豐富,餐廳質素一直都保持高水準。

精選雜扒配紅酒 $668
賣相相當吸引,牛肉眼、黑毛豬、大蝦、黃油雞扒是食肉獸的佳音。老公讚美牛肉眼厚實份量大,medium 的生熟度最合他的胃口,切開看到粉嫩的肉質,嫩口而牛味濃郁,肉滑甜美口感十足!值得一讚的是這個吃起來很軟綿,沒有什麼油膩感,pairing 紅酒 味道好夾,又一個驚喜。

黑毛豬真係啖啖肉,肉質鮮嫩多汁,兩面煎封得好香口,剛剛熟吃起來超軟嫩,黑毛豬油脂甘香肉味十分香。大蝦、黃油雞扒非紅肉比較健康,大滿足!

Dessert of the Day
精選芝士蛋糕和藍莓奶凍,甜蜜滋味也為今天慶祝畫上完美的句號。

總括而言,香港夜景真係好靚,餐廳食物質素高,價錢不貴,約定下一個紀念日再來品嚐。
紀念日
  • 扒雜海鮮配白酒
  • 精選雜扒配紅酒
  • 乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律
2020-12-05 759 瀏覽
同阿女食生日飯, book咗呢間想去好耐嘅餐廳。 餐廳喺19樓,窗邊大玻璃可以遠眺外面的景色入門口的發光招牌是可變色的,幾型格😎由主角發辦,叫咗兩個五道菜套餐。乳酪鮮蝦芒果沙律,睇落同食落都好清新,隻蝦都大隻同新鮮清酒蟹肉日本年糕,年糕裏面有蟹肉,當堂覺得矜貴,年糕煙煙靭靭,小小哋作為前菜很恰當黑松露蘑菇湯,好驚喜好多黑松露蘑菇蓉,十分香濃。鍾意食黑松露同蘑菇的,一定唔可以錯過。蘆筍薯蓉蝦湯,呢個湯好creamy,好香蘆筍味。阿女話樣樣都想食,於是揀了精選雜扒配紅酒嘩有牛肉眼,黑毛豬,大蝦,黃油雞扒。牛肉眼鮮嫩多汁,黑毛豬味道濃郁又爽口,大蝦煎得香口又彈牙,黃油雞扒,既香又滑。仲配上一大球紫薯蓉,蘆筍,甘筍。 呢款主菜還配上紅酒,紅酒就由阿媽接收。我淨係想食一塊好大塊嘅牛,於是叫咗美國牛肉眼,來到真係不出所望,好大塊呀! 最緊要鮮嫩多汁, 叫咗七成熟但一啲都唔韌,鎖住肉汁,味道濃郁,一口一口吃下,很滿意,也配在一大球紫薯蓉,蘆筍甘筍。見係生日飯,就加多個海鮮盤,分別有生蠔兩隻,鮑魚兩隻,日本帶子兩隻,鮮蝦四隻,鮮蜆兩隻。賣相吸引,望落去海鮮帶有光澤好新鮮,食落確實新鮮甜美,還配有不同醬

入門口的發光招牌是可變色的,幾型格😎

由主角發辦,叫咗兩個五道菜套餐。

乳酪鮮蝦芒果沙律,睇落同食落都好清新,隻蝦都大隻同新鮮

黑松露蘑菇湯,好驚喜

阿女話樣樣都想食,於是揀了精選雜扒配紅酒

精選擇扒配紅酒

我淨係想食一塊好大塊嘅牛,於是叫咗美國牛肉眼

美國牛肉眼

見係生日飯,就加多個海鮮盤
,還配有不同醬汁,侍應會介紹香草汁配生蠔,冬陰功汁配蜆,麵豉汁配帶子,新鮮配搭,幾特別。

海鮮盤

我哋仲叫咗杯買一送一嘅特飲,陳皮檸檬熱飲,飲落去喉嚨同成個人很舒服

最後嘅甜品係芒果蛋糕同藍莓奶凍,完美結束今晚嘅生日飯。

多謝廚師們揮動他們的魔術棒,在他們的舞台作精彩的演出,令台下觀眾大飽口福

精選擇扒配紅酒
美國牛肉眼
海鮮盤
2020-11-29 203 瀏覽
姊妹生日,佢話想食西餐。另一姊妹就係 Open Rice 到 search左這間餐廳。咁我就負責訂位。當晚,我地四個人就叫左三個前菜: Seafood platter、雞肉凱撒沙律和海膽蒜蓉飽,主菜就三個:香煎豬柳扒、煎盧魚和香辣鮮蝦意粉,甜品四個:心太軟,特拉米蘇、香桃雪葩和菠蘿雪葩。因為,我地叫餐過左指定金額,餐廳再送多八隻生蠔和四杯白酒。個人喜歡個 Seafood platter 和海膽蒜蓉飽。而主菜,我覺得就有少少普通左啲。甜品就兩個雪葩較為特出。整體黎講不過不失,值得試下!

整體黎講不過不失,值得試下!
Seafood platter
雞肉凱撒沙律
海膽蒜蓉飽
海膽蒜蓉飽(特寫)
香煎豬柳扒
生日
Seafood platter
雞肉凱撒沙律
海膽蒜蓉飽
海膽蒜蓉飽(特寫)
香煎豬柳扒
香煎盧魚
生蠔
心太軟
特提拉穌
香桃雪葩
  • 海鮮拼盤
2020-11-28 115 瀏覽
幾個月前朋友喺OpenRice見到呢間餐廳好多正評已經好想去食,佢連位都訂埋話請我去,點知當時疫情突然急轉直下,無奈之下要取消約會。今日終於如願以償可以嚟到呢間餐廳品嚐下佢嘅美食。果然冇令我哋失望,每道菜式包括頭盥及甜品都非常美味。首先講講環境,一踏入餐廳心情頓時靚起來,因為有陽光直接射入餐廳,四周開揚明亮,我和朋友更被安排坐在窗口位,感覺好relax。午市套餐選擇很多,價錢吾貴,一個套餐有齊麵包、餐湯、沙律、主菜、甜品和咖啡或茶,喜歡的話更可加錢叫海鮮拼盤或紅白酒。煙三文魚沙律沙律菜新鮮,煙三文魚煙熏味濃郁。海鮮拼盤拼盤有日本帶子刺身,生蠔、鮑魚仔、大蜆和大蝦,每種海鮮均大大隻而且非常新鮮,但只需另加$88,超抵食!鮑魚彈牙,帶子刺身和生蠔非常爽口和鮮甜,而各自配上自家製蜜糖麵豉汁和香草汁各有千秋,我則比較喜歡香草汁嘅甜甜酸酸,好有泰國醬汁的風味。大蜆和大蝦肉質有口感且鮮甜。蘆筍薯蓉雞粒忌廉湯配蒜蓉包一飲就知係自家製打成嘅西湯,隱約嚐到蘆筍蓉和薯仔蓉,質感creamy ,雞肉又多,味道吾錯。蒜蓉包夠厚身而且好香脆。燒美國牛肉眼肉眼扒一上枱我們就不噤「嘩」了一聲,塊扒超大塊,半塊已經有

煙三文魚沙律

沙律菜新鮮,煙三文魚煙熏味濃郁。

蘆筍薯蓉雞粒忌廉湯配蒜蓉包

燒美國牛肉眼

肉眼扒一上枱我們就不噤「嘩」了一聲,塊扒超大塊,半塊已經有一個拳頭咁大。肉眼是牛肋裏脊帶有油花部位,不但油脂甘香,而且肉質鬆軟得嚟又有嚼勁,肉汁又豐富,燒烤嘅程度很切合客人的要求。

雜菜呠酒燴紐西蘭羊膝

羊膝炆得好夠稔,輕輕一切骨肉已經好容易分離, 肉味香濃多汁而且沒有羶味,沾埋呠酒汁液更加能夠提升味道。

兩碟主菜伴碟食物一點也不馬虎,有甜甜的番薯泥、烤過的大紅番茄和紅蘿蔔,最欣賞的還有烚過的羽衣甘藍,平時好怕羽衣甘藍又硬又韌,輕輕烚過不但容易入口,而且仲好好味。

還有一點值得讚嘅係盛載食物的器皿全都是焗熱過才放上食物,這樣可以保持食物的溫度,從這細微之處已經可以顯示到廚師嘅細心和對食物出品質素嘅執著。

檸檬芝士蛋糕

賣相精緻,味道酸酸甜甜,食完啲肉再食呢個甜品可以幫助消化。

咖啡

環境舒適,感覺輕鬆,再加上食物又好高質,我和朋友成餐飯食得好開心😍
2020-11-27 86 瀏覽
第一次係openrice寫食評,之前睇完其他食客啲評語,就決定黎試,今次係慶祝結婚一週年,之前已要求想坐窗邊位,餐廳亦滿足到我嘅要求,因為呢間餐廳係可以睇到海景,望住夜景食飯真係好正。今晚個餐湯黑松露磨菇,非常好飲,好香好濃郁,因為註明係慶祝週年紀念,特別送上有Anniversary 字句嘅甜品,好開心,而且Free 4隻生蠔及兩杯紅/白酒,另外Main course 叫左 肉眼扒同羊架,超大件,食到超飽,其他食物都好ok ,環境同氣氛都好好,最後埋單時,侍應都有查詢我地意見,態度好好所以閒談左一陣,值得推薦。
,食到超飽,其他食物都好ok

2020-11-26 828 瀏覽
這天與閨蜜來到這餐廳,為一件開心的事情慶祝一番。餐廳有兩邊大窗可遠眺開揚的商廈景緻,空間感足夠。其中一位外籍服務員更是非常體貼有禮。食物出品更是給我們連連的驚喜。田園沙律配意大利油醋汁 沙律配菜新鮮,車厘茄十分爽甜,有一隻新鮮爽甜的海蝦,配搭意大利油醋汁味道清新。海鮮拼盤 $88有生蠔 、鮑魚、日本帶子和靑口各一隻及鮮蜆鮮蝦三隻配辣芫茜青檸醬汁。*南非生蠔鮮甜不覺腥,海水味在口腔縈繞不散,是我吃過最美味的生蠔。*鮑魚有驚喜,彈牙爽甜又新鮮。*日本帶子配上麵豉醬汁,帶子大得有點誇張,個人感覺醬汁可以另上,帶子的鮮味,令人回味至今。*鮮蝦熟度剛好,每一隻都非常新鮮爽甜。*青口新鮮,品質高水準,愛青口的人不要錯過。*鮮蜆肥美飽滿,新鮮有蜆香。這份海鮮拼盤非常超值。露筍薯蓉黑毛豬湯配蒜蓉包這餐的湯口感豐富,湯質幼滑不油膩,黑毛豬粒香爽,有驚喜!蒜蓉飽十分香脆 ,蒜香味濃。紐西蘭羊鞍$188羊鞍質地軟嫩,羊脂香韻在口中迴盪,配上軟熟的雨衣甘藍及十分軟滑的香芋蓉。這道菜有心思之餘份量也十足。香燒原條鮮魚$188班魚肉質嫩滑,少骨有魚香,重量足夠二人分享。檸檬芝士蛋糕清新的檸檬令芝士蛋糕變得輕盈。真
這天與閨蜜來到這餐廳,為一件開心的事情慶祝一番。
田園沙律配意大利油醋汁

海鮮拼盤 $88

*鮑魚有驚喜,彈牙爽甜又新鮮。
*鮮蝦熟度剛好,每一隻都非常新鮮爽甜。
*青口新鮮,品質高水準,愛青口的人不要錯過。
*鮮蜆肥美飽滿,新鮮有蜆香。
這份海鮮拼盤非常超值。

露筍薯蓉黑毛豬湯配蒜蓉包

這餐的湯口感豐富,湯質幼滑不油膩,黑毛豬粒香爽,有驚喜!
蒜蓉飽十分香脆 ,蒜香味濃。

紐西蘭羊鞍$188

香燒原條鮮魚$188

班魚肉質嫩滑,少骨有魚香,重量足夠二人分享。
檸檬芝士蛋糕
清新的檸檬令芝士蛋糕變得輕盈。真的想問.......可以再來多件嗎?

• 紐西蘭羊鞍
  • 香燒原條鮮魚
2020-11-25 118 瀏覽
在這疫情稍緩時期,對於CHEF STAGE的美食依舊讓人眷戀不忘。趁著妹妹生日這天,一同再訪回味CHEF STAGE美食。CHEF STAGE對於防疫也是做了安全防護,讓人用餐更放心。安排入座後那久違的熟悉感映入眼簾,令人開心期待。夜幕臨,華燈上,這時餐廳氣氛愉悅,令人身心放鬆。乳酪鮮蝦芒果沙律,繽紛色彩與清爽酸甜的滋味調和,頓時讓人食慾整個被喚醒,令人滿心歡喜期待下一道美味佳餚。 清酒蟹肉日本年糕,蟹肉在清酒的提帶下,更顯鮮甜,而Q彈的日本年糕佐上濃郁醬汁,那滋味也是讓人驚奇喜愛。海鮮盤,CHEF STAGE對食材的要求是十分講究的,豐盛豪華的新鮮食材讓人眼睛為之一亮。生蠔、鮑魚、帶子、鮮蝦、鮮蜆滿滿海之味是大海的傑作,那鮮甜濃郁的鮮味佐搭特調的醬汁,口口如襲浪而來衝擊你的味蕾。愛吃海鮮的我,完全無法招架,讓我與妹妹對這海鮮盤讚不絕口。美國牛肉眼,十分厚實份量足,這次嘗試七分熟度。粉嫩的肉質嫩口完全不柴。令人訝異是竟然沒有腥味,這料理手法水準之上太厲害了。肉甜好咀嚼,大口吃肉真令人大大滿足。鮮鱸魚柳配日本帶子,這是妹妹的最愛,新鮮的鱸魚,肉質結實中帶軟嫩,沒魚腥味,與煎至脆口的魚皮一

鮮鱸魚柳配日本帶子,這是妹妹的最愛,新鮮的鱸魚,肉質結實中帶軟嫩,沒魚腥味,與煎至脆口的魚皮一同入口,那層次口感在口中恣意翻騰,帶子的軟嫩鮮甜也不在話下,妹妹對廚師手藝滿意至極,讚不絕口。

特飲,陳皮檸檬蘇打,酸甜的滋味,解膩又助消化。

連甜點,藍妹奶凍芒果蛋糕,也是令人垂涎,甜蜜的滋味讓人心滿意足。
一邊欣賞著醉人夜色一邊享受美食。難得在這時期還可以享受這番體驗讓我真是大大感動。而這頓豐盛的海陸饗宴,也在歡笑中畫下完美句點。
2020-11-24
1 分鐘 (堂食)
生日
  • 美國牛肉眼
2020-11-24 81 瀏覽
尖沙咀午餐最近和朋友在附近逛街,在這裏吃午餐。午餐套餐包括沙律、湯、主菜、甜品和飲品,CP值很高。沙律有沙律菜、番茄、芒果、蝦,看起來小小一碗,其實份量不少,而且很新鮮,廷有驚喜。主菜點了雜扒併海鮮,有大蝦、煎魚柳、肉眼扒和黑毛豬扒。每一樣也新鮮,煎得剛剛好,調味不多也味道突出。特別是肉眼扒,肉質嫩滑,牛味濃郁。而且每一款也份量很大,看到的時候也驚訝。配菜的紫薯蓉甜薯味突出,非常驚喜。附送的甜品跟cappuccino 也有水準。芒果果凍甜酸度適中;cappuccino 香濃,想不到餐甜品跟餐飲也製作認真。這裏食物認真,環境舒適,staff 有禮,有機會會再來。
尖沙咀午餐

最近和朋友在附近逛街,在這裏吃午餐。
午餐套餐包括沙律、湯、主菜、甜品和飲品,CP值很高。

配菜的紫薯蓉甜薯味突出,非常驚喜。

這裏食物認真,環境舒適,staff 有禮,有機會會再來。

2020-11-23 66 瀏覽
乳酪鮮蝦芒果沙律,清甜醒胃,好開胃既前菜,蝦又夠爽彈!蟹肉忌廉湯,湯頭夠哂熱!蟹肉碎混入湯內,層次感非常豐富!而且忌廉香味好突出,餘韻長留在口腔內!好難忘。日本清酒蟹肉年糕,creamy味道配上年榚,熱熱 unun, 所以唔會有膩既感覺!甜絲絲既蟹肉更帶層次,非常欣賞creamy既汁。另加$288既海鮮拼盤,建議必點!海膽極為豐富有生蠔,蜆,帶子,鮑魚,鮮蝦!內含2款醬汁配海鮮,有冬陰汁,香草檸汁!前者辣辣地帶點甜,更帶出海鮮味道,後者極為清香!香草味夠哂清新。生蠔為南非蠔,好creamy既口感,非常爽甜!超新鮮。鮑魚爽口彈牙,再配上冬陰汁更加好味, 齒頰留香!帶子被蜜糖麵豉汁包圍,味道鮮甜帶點咸香!夠綿滑厚切,口感好正。橡果給黑毛豬肉,外層煎到脆香!更食出脆脆感!內層肉質夠嫩又滑,2大塊豬!份量超多,旁邊有鮮菠蘿粒,安排得非常好,完全解哂過多肉既膩,更帶清新感!扒雜海鮮,份量好豐富! 魚柳嘅外層非常香脆,肉質非常嫩滑亦都好入味,鮑魚亦 keep到爽彈,大蝦入味!旁邊既紫薯好香味,i like最後食埋甜品,超級滿足!椰香味幾香濃,唔會死甜!整體性價比高,great
乳酪鮮蝦芒果沙律,清甜醒胃,好開胃既前菜,蝦又夠爽彈!

扒雜海鮮,份量好豐富! 魚柳嘅外層非常香脆

2020-11-23 78 瀏覽
今天男友帶來尖沙咀慶祝我的生日來到餐廳,燈光昏暗,氣氛十分溫馨浪漫今晚男友安排了以下菜式海鮮拼盤有生蠔 鮑魚 日本帶子 鮮蝦 蜆生蠔十分新鮮,入口creamy, 本人最愛配有自家醬汁,日本帶上配上了白麵鼓醬,更帶出了帶子的鮮味冬陰忌廉汁 這配上鮮蝦就十分鮮甜,個人特別喜愛另有香草檸檬汁配海鮮也是另一個good choice忌廉鮑魚冬陰海鮮湯剛才海鮮併盤上的冬陰忌廉汁已令我留下印象,男友點了這個湯給我更合我口味,鮮味鮑魚配濃郁的冬陰湯,一口接一口,停不下來蟹肉濃湯配鮮蠔杯男友的蟹肉濃湯,十分濃郁的蟹鮮味,再拆了的蟹肉更是滿滿的,每一口也有,絕無欺場,而配上鮮蠔更鮮上加鮮慢燒美國牛肉眼 (300g)上菜時看到牛肉眼扒份量足夠,二人分享更為滿足,五成熟更是我喜愛的口感,嫩嫩的又保存了肉汁,有男友負責切成小方塊,十分幸福米酒煮鱸魚柳米酒煮鱸魚柳,米酒味不會太強烈,不喝的朋友也不用擔心,魚肉滑溜,份量十足紅桑子提拉米蘇如果來慶祝生日的朋友,可預先跟店員說明,在甜品碟上寫上祝福語,看到的朋友一定會十分高興,這個是紅桑子提拉米蘇,用了紅桑子帶出了酸味,比平時一般的提拉米蘇少了甜膩,酸味更令人消滯,十
今晚男友安排了以下菜式
有生蠔 鮑魚 日本帶子 鮮蝦 蜆
生蠔十分新鮮,入口creamy, 本人最愛
配有自家醬汁,日本帶上配上了白麵鼓醬,更帶出了帶子的鮮味
冬陰忌廉汁 這配上鮮蝦就十分鮮甜,個人特別喜愛
另有香草檸檬汁配海鮮也是另一個good choice
忌廉鮑魚冬陰海鮮湯
蟹肉濃湯配鮮蠔杯
慢燒美國牛肉眼 (300g)
米酒煮鱸魚柳
紅桑子提拉米蘇
如果來慶祝生日的朋友,可預先跟店員說明,在甜品碟上寫上祝福語,看到的朋友一定會十分高興,這個是紅桑子提拉米蘇,用了紅桑子帶出了酸味,比平時一般的提拉米蘇少了甜膩,酸味更令人消滯,十分易入口,平時不好甜品的男友也跟我一起分享了這個紅桑子提拉米蘇
2020-11-22 58 瀏覽
尖沙咀出名多嘢食,樓上鋪西餐都係第一次試,喺亞士厘道非常方便,一上到去店員幫我哋量體溫,消毒雙手之後就帶我哋去座位。餐廳裝修簡潔,燈光比較有情調,好大嘅玻璃望到窗外景色,仲見到尖沙咀嘅夜景好欣賞呢間餐廳所有嘅碟都係預熱左,令到食物變涼嘅速度慢咗,特別係冬天,如果無預熱隻碟,d食物會好快凍。首先頭盤已經好有驚喜,連殼食嘅法國田螺,第一次咁樣食法好特別,連埋薯蓉一啖過,口感好豐富,脆卜卜嘅殼,加埋薯蓉同田螺,一人一碟都唔夠喉黑松露蘑菇湯配蒜蓉包,黑松露味香濃,而蘑菇湯亦都係真材實料,每一啖都係粒粒蘑菇清酒蟹肉年糕,朋友最喜歡呢個,好特別,清酒蟹肉味好香米酒薑味煮鱸魚,第一次咁嘅食法,啲湯帶少許米酒及薑味,幾乎俾我哋飲晒,鱸魚好滑,兩大條黑毛豬拼牛扒,一向不太喜歡豬嘅我,都很喜歡這道菜,配上香草同菠蘿一齊食,鮮味十足,牛肉非常淋,肉味濃每道菜都分量十足,想試甜品都要留返下一次了
一上到去店員幫我哋量體溫,消毒雙手之後就帶我哋去座位。

清酒蟹肉年糕,朋友最喜歡呢個,好特別,清酒蟹肉味好香

牛肉非常淋,肉味濃
每道菜都分量十足,想試甜品都要留返下一次了
  • 西班牙黑毛豬
  • 黑松露磨菇湯
  • 焗法國連殼食田螺
2020-11-20 101 瀏覽
Chefstage一直想試好耐但實在太受歡迎要book位都唔易到今天終於試到果真冇令我失望我地兩個人叫左:黑松露蘑菇湯蟹肉濃湯配鮮蠔杯米酒煮托托蜆海膽配 蟶子 扁意粉砵酒燴羊膝海鮮拼盤好豐富有帶子 蝦 生蠔 蜆樣樣都好新鮮好juicy$288 咁既質素真係好正湯就試左兩款極美味黑松露蘑菇湯 非常濃郁好creamy一定要趁熱飲蟹肉濃湯配鮮蠔杯蟹肉好足料 配埋個蠔一齊食無比鮮味值得一試海膽配 蟶子 扁意粉成板海膽!真材實料又新鮮 就咁食海膽好味道夾埋意粉食又係另一個層次到最後羊膝係一個完美既ending dish羊肉好嫩好入味每一樣配菜都好有心機整體黎講餐廳環境舒服服務好 最重要係性價比好高樣樣都好食

Chefstage一直想試好耐

餐廳環境舒服
服務好 最重要係性價比好高
樣樣都好食
2020-11-20 922 瀏覽
之前已經想試下Chef Stage 的海鮮拼盤,近日發現Openrice 有個餐晚上九時後有優惠,頭盤是我想試的海鮮拼盤趁着還有優惠,預約了一個要加班的晚上🌃餐廳位於亞士厘道一棟大廈的19樓,有窗口位置可以望到維多利亞海景豐盛海鮮拼盤二人餐$688海鮮拼盤海鮮拼盤超級吸睛店員會逐一介紹食物,有南非生蠔、日本刺身級帶子、鮮蝦、蜆及日本磯煮鮑魚各兩份。拼盤配有兩款醬汁,檸檬草及冬陰功醬。生蠔夠冰凍,十分新鮮又creamy無需點任何醬料,直接品嚐它的鮮味。鮑魚已洗乾淨及離殻,方便食用,生熟度剛好,吃起來不會韌。帶子超大隻,加上底下醬汁有麵豉醬味道,感覺創新。蝦🦐及蜆都新鮮鮮甜,最特別的是冬陰功醬汁,微微酸辣,十分惹味。黑松露蘑菇湯聞到好香的蘑菇及黑松露味整個湯都充滿了蘑菇碎粒,把湯中的忌廉拌勻喝,蘑菇湯帶有忌廉味道更加細滑。蒜香扁意粉遠遠已經聞到蒜蓉香味,意粉上有炒過的羽衣甘藍,第一次食熟的羽衣甘藍,感覺熟的比未煮過的味道更突出。意粉充滿了蒜香味道,有很多蒜片,蒜香味充斥口中。跟餐還包括了一枝汽酒🥂整個晚餐最欣賞餐廳對於食物品質的用心,每一次上碟,🍽碟都是暖暖的,食物不會太快冷卻。餐廳的服務
之前已經想試下Chef Stage 的海鮮拼盤,
近日發現Openrice 有個餐晚上九時後有優惠,
頭盤是我想試的海鮮拼盤

趁着還有優惠,預約了一個要加班的晚上🌃

餐廳位於亞士厘道一棟大廈的19樓,
有窗口位置可以望到維多利亞海景

豐盛海鮮拼盤二人餐$688

海鮮拼盤超級吸睛

生蠔夠冰凍,十分新鮮又creamy

聞到好香的蘑菇及黑松露味

蒜香扁意粉

餐廳的服務也很好,店員會留意着客人進食的速度,食完一碟才會上下一道菜,是晚上聊天飲酒🍷的好地方。

2020-11-18
$344 (宵夜)
  • 海鮮拼盤
  • 蒜香扁意粉