CHEF STAGE de Eddy Chu

2021-06-01 518 瀏覽
相較疫情之前,現在工作上的艱難與生活上不便讓人擔憂,但隨著疫情趨緩,疫苗施打,讓人們有信心不久之後一切會回歸正常,而今日特別高興老闆兌現了許久之前的承諾,也就是我期待已久上CHEF STAGE飽餐一頓的心願,這是老闆對我認真工作的犒賞CHEF STAGE不是第一次來,但它的高空景色是我非常喜愛的,這也是我推薦老闆的原因之一。入座後老闆看著菜牌,著實不知如何選擇,我便推薦選擇套餐準沒錯。首先上桌的是乳酪鮮蝦芒果沙律及 White Wine and Red Wine,鹹香乳酪讓Q彈鮮蝦更加鮮甜,鮮脆蔬葉佐上芒果的酸甜與醬汁美味這盤開胃沙律不馬虎的,隨後再來一口清爽無比的檸檬梳打,真是過癮。黑松露蘑菇湯,很不錯的前菜。香氣撲鼻,口感濃郁順滑,真材實料。看似簡單普通但每一口卻都是用心的滋味。清酒蟹肉年糕,蟹肉在濃郁清酒醬汁下更顯鮮甜軟Q,有咀勁的日本年糕搭佐上醬汁,細細咀嚼後驚奇滋味口口滿足。鮑魚,看似簡單的一道料理,卻是不簡單的口感美味,肉質十分有嚼勁但不硬口,鮑魚本身自帶的海鮮味與烹煮方式巧妙配合,呈獻出觸動人心最簡單的美味。海鮮拼盤,是CHEF STAGE特別嚴選的海之盛宴,滿滿海鮮,有

海鮮拼盤,是CHEF STAGE特別嚴選的海之盛宴,滿滿海鮮,有肥美鮑魚、碩大生蠔、鮮甜肥蝦、鮮蜆、帶子上桌後讓老闆眼睛發亮,那特調濃郁醬汁與各種鮮甜海鮮堪稱完美的結合,每口衝擊著味蕾猶如波濤般襲來。叫人如何招架,再飲一口餐前酒,真的讓人陶醉回味太驚喜太滿足了。

精選雜扒,超豐盛的組合,有牛肉眼、黑毛豬、大蝦、黃油雞扒,讓你一次嚐遍山珍海味。豬牛肉質熟度軟嫩適中易咀嚼,口感滋味一級棒,大蝦肉質鮮Q,慢

嚼細品海味十足,雞扒扎實肉感有嚼感好吃亦不在話下。

甜點是提拉米蘇及芒果慕斯蛋糕,飯後來份甜點是會讓人充滿幸福感的,芒果酸甜的滋味搭配綿口的慕斯真是美妙,提拉米蘇口口軟綿的滋味也讓人愛不釋口,最後老闆在飽餐後心情愉悅下又再次承諾,待經濟回歸常軌業績進步後,會再次犒賞同事們的辛勞!
2021-06-01
2021-05-27 639 瀏覽
早前跟朋友閒聊,說想找間好食店真不容易。誰知她馬上介紹我這間「Chef Stage de Eddy Chu」,她說一定可以令我滿意。隔天我便去電訂坐一於去試一下。餐廳座落在高樓層,望出窗外,有尖沙咀的夜景,繁華中帶點浪漫。食物款式十分多選擇,亦有酒釀可供選擇,相信今晚應該可滿足我這位貪心鬼。米酒煮托托蜆這款頭盤真是不得了,大大隻紐西蘭托托蜆浸在米酒湯汁內煮,火喉剛好,蜆肉不但鮮味嫩滑又飽滿,與湯汁和小番茄一起食真係享受極至。海膽香蒜包另一款頭盤點了原板加拿大海膽配香蒜包,海膽完整無損,色澤金黃,賣相已取100分。將海膽舖滿在香脆蒜香包上再琳上芥末沙律醬,令到有陣陣海水味的海膽,提鮮不特止,又增添多層味覺。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯冬陰口味絕對是我心頭好,逢見必點。今次的冬蔭海鮮湯真係唔講得笑,不是一般用大蝦來做,而是用鮑魚和珍寶大元貝來烹調,既新穎又矜貴。味道方面,冬陰的香味加入鮮忌廉的香滑,真係令人難忘。蟹肉濃湯配鮮蠔杯湯送上時,侍應跟我提議食法,先品嚐半杯蟹肉濃湯,再一口食完鮮蠔杯,最後再飲餘下的蟹肉濃湯。我按照他提議來食,蟹肉湯鮮味十分濃郁,還帶有濃列的威士忌味道,接著再一口將浸在香草青

蟹肉濃湯配鮮蠔杯
湯送上時,侍應跟我提議食法,先品嚐半杯蟹肉濃湯,再一口食完鮮蠔杯,最後再飲餘下的蟹肉濃湯。我按照他提議來食,蟹肉湯鮮味十分濃郁,還帶有濃列的威士忌味道,接著再一口將浸在香草青檸汁的新鮮蠔吃掉,我的味蕾馬上充滿很多衝擊,再飲回餘下的蟹肉湯,不其然多咗一份甜的味道在舌頭上蕩漾,真係驚喜萬分。

黑毛豬「肋條肉」
黑毛豬肋條肉質爽口有嚼頭,但絕無半點粗硬,配上碟旁新鮮菠蘿一起食,不但可解除油膩感,還增添不少層次。此外,碟旁的配菜都十分出色,有高纖高營的羽衣甘藍,又有甜美多汁的番茄,還有又香又滑的芋頭蓉,它比薯蓉還要香,整道菜色由蔬菜肉食的配搭至比例,師傅都細心製作,真係令人食很開懷。

米酒煮鱸魚柳
同頭盤的托托蜆煮法一樣,但用了雪白嫩滑的鱸魚柳來浸泡,感覺又截然不同,魚的鮮味十分特出,再嚐一口湯汁,就由於置身在加勒比海岸,舒暢清爽,真係好高的享受。

紅桑子提拉米蘇
由 cream cheese 和紅桑子蓉拼砌而成,外形十分精緻,味道酸酸甜甜,食完整件都沒半分負擔,這個配搭真係妙極。

原隻蜜桃雪葩
選取了日本水蜜桃來做,雪葩清甜芳香,口感綿密,是夏日甜品的不二之選。
原隻蜜桃雪葩

今天的晚餐十分滿足,在食物方面感受到主廚的專業手藝和細心,好讓每一道菜色都十分精彩。我相信這間餐館將會成為我拍拖和聚會的好地方。
2021-05-14 1393 瀏覽
今天與妹妹終於完成疫苗施打,心理層面著實安心不少。在這疫情尚未明朗時期,還是要謹慎防範,該做的防護還是不能鬆懈。時至午餐時刻為了慶祝完成疫苗施打這冠冕堂皇的理由,與妹妹再次回味CHEF STAGE那讓人眷戀不忘的美食佳餚。蘆筍蟹肉湯,濃滑順口香氣撲鼻,蘆筍清爽與蟹肉鮮甜的搭配,讓每一口滋味在舌尖上、嘴裡慢慢細品。清酒蟹肉日本年糕,在清酒的提味下,蟹肉醬汁更顯鮮甜,日本年糕十分有咀勁沾裹上蟹肉濃郁醬汁,那層次的驚奇滋味讓人口齒留香喜愛。海鮮拼盤,對食材十分講究的CHEF STAGE,這海鮮拼盤豐盛到讓人眼睛發亮。滿滿海鮮,有生蠔、鮑魚、帶子、鮮蝦、鮮蜆,那鮮甜海鮮與特調濃郁醬汁完美的結合,每一口猶如浪濤般衝擊舌上味蕾。如此美味完全無法招架,再搭配一杯餐前酒,讓我們感到幸福洋溢太滿足了。法國焗田螺,田螺佐上特別醬料吃起來沒有腥味,肉質軟嫩好咀嚼。搭配綿密薯泥,軟綿脆的滋味大口吃真令人開心滿足。橡果黑毛豬,這是妹妹的最愛的一道料理,肉質結實中帶軟嫩,沒肉騷味,與烤西紅柿一同入口,那西紅柿酸甜與軟嫩豬肉交融,口感豐富美妙。妹妹滿意至極,讚不絕口。牛脷配蝦肉蘑菇汁,令人食指大動的擺盤,讓人食慾整

牛脷配蝦肉蘑菇汁,令人食指大動的擺盤,讓人食慾整個被喚醒。軟嫩有咀勁的牛脷與蝦肉蘑菇熬煮的醬汁鮮甜滋味相佐,入口融合,著實令人滿心歡喜的一道出色菜餚。

甜點是芒果慕斯蛋糕,飯後甜點是一定要的,酸甜的芒果與綿密的慕斯真是絕妙搭配,口口甜蜜的滋味讓人心滿意足,為這餐飯劃下完美句點。

一邊欣賞著醉人景色一邊享受美食。難得在這時期還可以享受這番體驗讓我真是大大感動。而這頓豐盛的海陸饗宴,也在歡笑中畫下完美句點。
2021-05-14
2021-05-04 2252 瀏覽
今天很想吃海鮮西餐,發覺很久沒有去Chef stage by eddy chu,就打電話預先booking。由於預先打電話訂枱的關係,因此餐廳送鮑魚配冬陰公醬給我。大大隻鮑魚配上小辣冬陰公醬,原來味道可以這麼夾。雞肉凱撒沙律$128沙律菜新鮮,雞肉煮得嫩滑,在沙律上灑上煙肉碎及芝士碎,入口有不同口感。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯$88本身都喜歡食小小辣的東西,見到有這個豐富前菜,當然要試下。賣相100分,有鮑魚,勁大隻帶子及蝦。冬陰公忌廉湯,有香料味及微辣,加上蟹子令我停不了口。而帶子肉質非常嫩滑,而鮑魚煙韌。蟹肉濃湯配鮮蠔杯$128非常濃厚的蟹肉味,蟹肉湯及鮮蠔杯是分開上的。待廳說要先飲半杯蟹肉湯,再一啖過飲鮮蠔杯,味道會更突出。而鮮蠔杯,是原隻大大隻生蠔!松露煮日本年糕$98日本年糕煙韌,每一口都是松露香味,直情連醬汁都要飲埋。原板加拿大鮮海膽配新西蘭聖子白汁扁意粉$228海膽控必試! 原板鮮海膽已經誇張,而且仲要超高質,非常新鮮,海膽味濃、入口肥厚 。意粉富彈性口感,而且又有聖子。吃時將海膽MIX入扁意粉,每一啖都是海膽鮮味!燒澳洲羊鞍$298勁大隻羊鞍,燒至7成熟, 外皮微脆,外層肉剛好

雞肉凱撒沙律$128

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯$88

蟹肉濃湯配鮮蠔杯$128

松露煮日本年糕$98
日本年糕煙韌,每一口都是松露香味,直情連醬汁都要飲埋。

原板加拿大鮮海膽配新西蘭聖子白汁扁意粉$228

燒澳洲羊鞍$298
勁大隻羊鞍,燒至7成熟, 外皮微脆,外層肉剛好熟了而有焦香,內層肉粉嫩無血,肉質鮮美多汁,是我最喜歡的生熟程度。再點上芥辣醬,口感幼嫩,肉味更香濃, 羶香四溢。

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕$88

• 忌廉鮑魚冬陰海鮮湯
  • 紐西蘭羊鞍
  • 蟹肉濃湯配鮮蠔杯
2021-04-30 1856 瀏覽
今日同老公於尖沙咀亞士厘道搵到間樓上高質西餐廳,餐廳位於19樓,望到海景,感覺好舒服。先上磯煮鮑魚一隻?原來最近做緊promotion,電話訂座每人送鮑魚一隻,配冬陰功醬汁,鮑魚味道一流。海鮮拼盤(加$288)~大大隻生蠔(x2),帶著輕輕的海水味,可沾香草汁,當中加入檸檬汁;鮑魚(x2),入口彈牙,配冬陰功醬汁最美味;鮮帶子(x2),配日本白麵豉醬汁,帶子鮮甜可口,同白麵豉醬味道都好夾;仲有鮮蝦(x4)及青口(x2)。一餐可以食到兩隻鮑魚,大滿足啊!《Five Course Set Dinner》乳酪鮮蝦芒果沙律~蔬菜車厘茄芒果好新鮮。清酒蟹肉日本年糕~這個 fusion 前菜好特別,清酒蟹肉忌廉汁又滑又可口。黑松露蘑菇湯~濃郁的黑松露香味老公好喜歡,湯質地好滑。南瓜蓉蟹肉湯~堅蟹肉配南瓜蓉絕對美妙,一喝便停不到口。扒雜海鮮~烤海鮮包括:鮮魚柳,連皮烤香,好惹味,日本帶子好大隻,鮮甜味美,大蝦新鮮,蝦頭充滿蝦膏,鮑魚也非常可口,鮮蜆勁大隻,蜆肉肥美。美國牛肉眼~廚師功夫好到家,不多不少七成熟,上枱時已經聞到濃烈的牛肉香味,份量都相當大件,切落去見到粉紅色,豐富肉汁,睇見已經垂涎三尺,
望到海景,感覺好舒服。

磯煮鮑魚

海鮮拼盤(加$288)~
鮑魚(x2),入口彈牙,配冬陰功醬汁最美味;
仲有鮮蝦(x4)及青口(x2)。
一餐可以食到兩隻鮑魚,大滿足啊!

《Five Course Set Dinner》
乳酪鮮蝦芒果沙律~
蔬菜車厘茄芒果好新鮮。

清酒蟹肉日本年糕~
這個 fusion 前菜好特別,清酒蟹肉忌廉汁又滑又可口。

黑松露蘑菇湯~
濃郁的黑松露香味老公好喜歡,湯質地好滑。

南瓜蓉蟹肉湯~
堅蟹肉配南瓜蓉絕對美妙,一喝便停不到口。
南瓜蓉蟹肉湯

扒雜海鮮~
烤海鮮包括:
扒雜海鮮
鮮魚柳,連皮烤香,好惹味,
日本帶子好大隻,鮮甜味美,
大蝦新鮮,蝦頭充滿蝦膏,
鮑魚也非常可口,
鮮蜆勁大隻,蜆肉肥美。

美國牛肉眼~
美國牛肉眼
切落去見到粉紅色,豐富肉汁,睇見已經垂涎三尺,食落更覺美味,其實不需要沾任何醬汁就已經非常可口。

伴菜包括番薯蓉、羽衣甘藍、番茄及甘筍。

Terimisu & Mango Mousse
(Dessert of the Day)~
一口一款,美味無窮,為這頓豐富的晚餐畫上完美的句號。

菜式的質素完全可以媲美酒店水準,使人回味無窮。

非常值得一提,這餐廳的員工殷勤款待,細心介紹餐牌,上菜的態度招呼周到,賓至如歸的感覺令人有深刻印象,讚讚!
Appreciate the staff's excellent service!You are very nice!
2021-04-28
磯煮鮑魚
南瓜蓉蟹肉湯
扒雜海鮮
美國牛肉眼
2021-06-02 0 瀏覽
尖沙咀餐廳食得多,但呢間餐廳唔止好食,而且景觀好好,上面都係玻璃,無論坐邊度都可以望到維港的夜景。蟹肉濃湯配鮮蠔杯細細碗湯但有好多蟹肉喺入面,而且湯好濃郁,飲完一半再配蠔食好鮮味,真係好豪華嘅享受。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯忌廉冬陰湯好香濃,少少辣地幾開胃,材料仲多過湯,有高級海鮮的鮑魚、帶子,同埋鮮蝦,蟹籽。海鮮拼盤望落去十分之豐富,已經好吸引,全部都好新鮮,一啲腥味都冇,當中至愛係生蠔同帶子,又大隻又鮮甜。而且佢醬汁都好多款,帶子配嘅白色醬甜甜地仲有少少蜜糖味,如果加青醬就酸酸地,而辣醬就好開胃。真係滿足左三個願望。焗連殼法國田螺焗完出黎熱辣辣,個殼薄脆到好似餅咁,入面仲有好多田螺肉加薯菇,食落好香好有層次感。美國黃油雞扒配鮑魚松露汁雞扒肉質好嫩滑,上面仲加左兩隻飽魚,剩係食肉都夠哂飽,蕃薯蓉好甜好好食,而且有一粒粒茸食落充滿口感。西班牙黑毛豬肋條肉份量十分足夠,平時豬肋骨就食得多,豬肋肉條真係第一次食,完全冇骨好方便。每咬一啖口感都好爽口,而且充滿黑毛豬嘅油香味,係食玉秀嘅至愛。焦糖朱古力脆脆三重奏自家製甜品,有三層的蛋糕,有一層係脆脆,口感好軟滑,食完都唔會覺得好甜膩。

海鮮拼盤

焗連殼法國田螺

美國黃油雞扒配鮑魚松露汁

西班牙黑毛豬肋條肉

焦糖朱古力脆脆三重奏
同事啱啱去完 Chef Stage de Eddy Chu 嘆西餐, 越講越吸引, 忍唔住都book咗位去食, 冇咩特別嘢慶祝,純粹想去relax 吓。餐廳分兩邊,景緻極度開揚, 足有180度極廣闊遠景, 今日早來了,安排的位置仲可以望到少少海景~ 非常幸運!鮮蝦凱撒沙律$128看似普通, 但我非常欣賞佢嘅沙律菜, 每塊都好厚而且清脆爽甜, 係一點點苦澀味都冇。 蒜蓉包粒也是烘得脆脆的👍! 鮮蝦反而係配角~忌廉鮑魚冬陰海鮮湯$88味道絕對有驚喜, 冬陰湯底配合香滑忌廉, 想像唔到係咁夾咁好味~ 最正就係湯底帶少少辣, 一啲都唔膩。 材料豐富 ,有蝦 ,蜆。鮑魚非常之入味, 煙韌又彈牙, 竟然仲有一隻好大嘅帆立貝剌身, 冬陰功湯也阻擋唔到佢嘅鮮味~ 整體是非常滿意, 也是很成功的創新口味,推介推介!香草焗田螺沒有連殼焗, 包住嘅薄脆應該係麵粉? 口感唔錯 。田螺獨有嘅鮮味配合薯蓉也是十分滋味!鮮蟹肉濃湯配生蠔杯$128朋友的生蠔杯見到都想食~ 那杯蟹肉濃湯集合所有蟹嘅鮮味, 濃郁滿瀉~鮑魚配雞扒芋頭蓉羽衣甘藍分量好大~ 總覺得高級嘅西餐份量會好精緻。想講塊雞扒又厚又juicy~ 兩個人吃

鮮蝦凱撒沙律

鮮蝦凱撒沙律$128

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯$88

鮮蟹肉濃湯配生蠔杯

鮮蟹肉濃湯配生蠔杯$128

鮑魚配雞扒芋頭蓉羽衣甘藍
分量好大~ 總覺得高級嘅西餐份量會好精緻。
想講塊雞扒又厚又juicy~ 兩個人吃都夠。

外皮煎得夠香, 配菜還有羽衣甘藍。 以芋頭蓉代替薯蓉,也非常特別!

黑毛豬肋條
先吃菠蘿和巴西葉, 酸酸甜甜打開胃口~
有炭燒嘅焦香, 豬肋條咬落爽脆, 絕對啖啖肉, 燒汁美味, 份量也絕不精緻!

甜品有小巧精緻嘅慕絲蛋糕, 分量啱啱好。

食物好有驚喜, 配搭得宜, 用料亦好落本!
鮮蝦凱撒沙律
鮮蟹肉濃湯配生蠔杯
2021-05-29 0 瀏覽
收工約了朋友去這間餐廳食晚飯,夏天時間日照長,剛好看到由日落到夜晚 magic moment 的尖沙咀夜景。餐廳有一個五道菜套餐,有前菜、主菜、甜品等五道菜,仲可以加海鮮拼盤,同朋友飯聚可以邊食邊傾偈。🎈乳酪鮮蝦芒果沙律沙律乳酪醬甜甜地,加少少黑醋,蝦及沙律菜好新鮮,加埋芒果好開胃。Soup of the Day - 南瓜海鮮湯最鍾意飲濃郁的南瓜湯、帶有少少南瓜蓉,入面有帶子粒、海鮮粒、口感豐富。餐廳好細心預熱了湯碟,準備得好細緻!黑松露蘑菇湯朋友試左黑松露湯,好香濃黑松露味,坐對面遠遠都聞到,湯料不完全打碎,好有口感。清酒蟹肉日本年糕年糕煮得剛好,軟硬適中,醬汁內有些蟹肉碎。扒雜海鮮配白酒 | $668有鮮魚柳、日本帶子、大蝦、鮑魚、青口等。日本帶子、鮑魚都非常新鮮,餐廳火力控制得好好,每款海鮮都係整到剛剛熟,很鮮甜,特別是整片鮮魚柳煎得香脆又嫩滑!精選雜扒配紅酒 | $668有牛肉眼、黑毛豬、大蝦、黃油雞扒。牛肉粉紅色好嫩,而且有肉味又不韌。魚煎得好香,魚皮煎到脆卜卜。雞扒雞皮煎得好香,不覺得油膩,雞肉夠滑。隻蝦好大隻啖啖肉,又香又彈牙。伴菜夠特別,是用芋頭打成蓉,中間有些少芋頭粒

乳酪鮮蝦芒果沙律

Soup of the Day - 南瓜海鮮湯

清酒蟹肉日本年糕
年糕煮得剛好,軟硬適中,醬汁內有些蟹肉碎。

扒雜海鮮配白酒 | $668

精選雜扒配紅酒 | $668

伴菜夠特別,是用芋頭打成蓉,中間有些少芋頭粒,吃起來有口感。

甜品其中一個酸酸地,有檸檬的清香味,兩件甜品都好食。由頭食到落尾,這間餐廳真的好正,服務及質素都一流。
2021-05-26
  • 乳酪鮮蝦芒果沙律
  • 美國牛肉眼
  • 黑松露磨菇湯
2021-05-28 0 瀏覽
嘗過上次外賣的味道,今晚約朋友到來餐廳晚膳。餐廳在高層,居高臨下,維港景色一覽無遺。我和朋友看過餐牌後,都各自點了個五道菜晚市套餐。“乳酪鮮蝦芒果沙律”, 新鮮的蔬菜,爽甜的車厘茄,芳香的芒果肉,還有鮮蝦和美味的乳酪,賣相亦甚美觀。“清酒蟹肉日本年糕”, 年糕煙韌,蟹肉忌廉汁又滑又可口,配合年糕的口感,相得益彰。“黑松露蘑菇湯”,香味濃郁,口感幼滑。“蟹肉南瓜湯”,蟹肉鮮甜,加上南瓜蓉,是非常好的配搭。“雜海鮮”,有煎香的深海魚魚柳,大大隻的帶子,新鮮的大蝦,爽口的鮑魚,鮮甜的蜆肉,而且烹調得很入味,更配有健康紫薯、鮮茄及粟米,是上佳的美食。“燒澳洲羊鞍”,厚肉的羊鞍,七成熟,外皮微脆而有焦香,肉質鮮美多汁,肉味濃郁。“甜品”,檸檬Terimisu 配鮮果慕絲,果味突出,令人回味無窮。Eddy Chu 的菜式味道出眾,無論在選材、烹調、配搭及上菜,都非常講究。冷熱盤會分別用先預熱或凍的碟來盛載,以保持餸菜的溫度。得知Eddy Chu 曾獲大獎,實至名歸,我們一班食客有口福啦!

“黑松露蘑菇湯”,香味濃郁,口感幼滑。

“蟹肉南瓜湯”,蟹肉鮮甜,加上南瓜蓉,是非常好的配搭。

2021-05-25 0 瀏覽
同我老姐去咗尖沙咀西餐廳享用精選五道菜晚餐~令人喜出望外~🦪|海鮮拼盤|$288海鮮種類有鮑魚、青口、愛爾蘭蠔、帶子、大蝦,鮑魚好軟滑入味,青口飽滿又多肉,愛爾蘭生蠔好清甜,鐵味不重~帶子鮮甜多汁,大蝦好爽口彈牙🥰配上三款特製醬汁各有特色香草檸檬汁味道清新,味膾蜜糖惹味可口,冬陰功少許辣到提出鮮味~🥗|乳酪鮮蝦芒果沙律|蔬菜新鮮,鮮蝦彈牙爽脆~🧆|黑松露蘑菇湯|黑松露香濃,蘑菇蓉多,口感好豐富😃🧄|大蒜薯蓉煙肉湯|大蒜味唔會過濃,但煙肉香口~🍲|清酒蟹肉年糕|年糕煙韌、醬汁奶油清酒香,用年糕沾滿每一滴醬汁~🥘|比目魚蟹肉汁|我老姐超喜歡呢道菜,廚師技術一流,比目魚外脆魚肉嫩滑多汁~伴菜用番薯代替薯仔,感覺更健康~🥩|慢燒美國牛肉眼 ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ|牛肉腍滑到不得了,煮熟程度剛剛好,嫩滑得來唔會出血水,牛肉部位也很完美,筋腱、脂肪比例平均~咬下牛肉時感覺好幸福~~😍😍😍🍰|是日甜品 ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ|芝士蛋糕好精緻,作為甜品分量剛剛好,不會太油膩~在吃少少雜果清新一下口腔☺️
同我老姐去咗尖沙咀西餐廳
享用精選五道菜晚餐~令人喜出望外~

🦪|海鮮拼盤|$288
海鮮種類有鮑魚、青口、愛爾蘭蠔、帶子、大蝦,
鮑魚好軟滑入味,青口飽滿又多肉,
愛爾蘭生蠔好清甜,鐵味不重~
帶子鮮甜多汁,大蝦好爽口彈牙🥰
配上三款特製醬汁各有特色
香草檸檬汁味道清新,
味膾蜜糖惹味可口,
冬陰功少許辣到提出鮮味~

🥗|乳酪鮮蝦芒果沙律|
蔬菜新鮮,鮮蝦彈牙爽脆~

🧆|黑松露蘑菇湯|
黑松露香濃,蘑菇蓉多,口感好豐富😃

🧄|大蒜薯蓉煙肉湯|
大蒜味唔會過濃,但煙肉香口~

🍲|清酒蟹肉年糕|
年糕煙韌、醬汁奶油清酒香,
用年糕沾滿每一滴醬汁~

🥘|比目魚蟹肉汁|
我老姐超喜歡呢道菜,
廚師技術一流,比目魚外脆魚肉嫩滑多汁~
伴菜用番薯代替薯仔,感覺更健康~

🥩|慢燒美國牛肉眼 ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ|
牛肉腍滑到不得了,
煮熟程度剛剛好,嫩滑得來唔會出血水,
牛肉部位也很完美,筋腱、脂肪比例平均~
咬下牛肉時感覺好幸福~~😍😍😍

🍰|是日甜品 ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ|
芝士蛋糕好精緻,
作為甜品分量剛剛好,不會太油膩~
在吃少少雜果清新一下口腔☺️
  • 黑松露蘑菇湯
  • 美國牛肉眼
  • 海鮮拼盤
2021-05-17 111 瀏覽
尖沙咀海港城附近嘅樓上餐廳,入到門口分左右兩邊,都可以睇到部分海景,如果想坐到窗口位記得早啲去同book定位啦🙆🏽‍♂️環境舒適,員工服務親切有禮。我哋揀咗2份五道茶套餐,非常豐富包括沙律、湯、頭盤、主菜同甜品😋仲加咗個海鮮盤。前菜乳酪鮮蝦芒果沙律 - 用乳酪醬比較特別,酸酸地開胃,蝦好新鮮,芒果甜唔會好酸,沙律底仲有黑醋記得撈埋食,一份沙律可以食到2種味道🥗黑松露蘑菇湯 - 黑松露味道濃郁,非常足料,每一啖都食到蘑菇🍄當日嘅是日餐湯係南瓜粟米蟹肉湯 - 蟹肉嘅味道好出,加上足料嘅南瓜蓉同粟米,非常出色🦀頭盤清酒蟹肉日本年糕 - 醬汁似清酒忌廉,淡淡嘅清酒味加上一絲絲嘅蟹肉,有4舊年糕,口感煙韌👍🏼主菜雜海鮮 - 帶子表面煎得好香脆,肉質彈牙,有2隻鮮甜嘅蜆,鮑魚帶有淡淡嘅煙燻味,大蝦爽口彈牙,配上少有嘅香芋泥😋精選雜扒 - 一樣有大蝦同香芋泥,肉眼煎到大約5成熟,少少血水,肉質嫩而多汁🥩黑毛豬肉味重🥓,黃油雞外脆內嫩🍗海鮮盤 - 中間有2款自家製嘅醬,綠色嘅比較似點生蝦果種,而另一款係冬陰功醬。生蠔新鮮肥美,淡淡嘅海水味🦪煙燻鮑魚,唔洗點醬都夠味。蜆肉鮮甜,帶子新鮮肥美配上自帶嘅白麵豉

前菜

頭盤

主菜

海鮮盤 - 中間有2款自家製嘅醬,綠色嘅比較似點生蝦果種,而另一款係冬陰功醬。生蠔新鮮肥美,淡淡嘅海水味🦪煙燻鮑魚,唔洗點醬都夠味。蜆肉鮮甜,帶子新鮮肥美配上自帶嘅白麵豉醬,口感一流,蝦肉爽口彈牙🦐

甜品係細細舊嘅tiramisu同芒果椰絲蛋糕🍰香滑嘅口感唔會太甜

整體環境好,員工非常貼心講解每一道菜,仲會提議應該配搭邊款醬汁,海鮮比較出色😋