CHEF STAGE de Eddy Chu

好耐之前就聽過𝘾𝙃𝙀𝙁 𝙎𝙏𝘼𝙂𝙀 𝙙𝙚 𝙀𝙙𝙙𝙮 𝘾𝙝𝙪呢間餐廳,由老闆兼主廚𝙀𝙙𝙙𝙮 𝘾𝙝𝙪主理,曾任職多間星級酒店🏨同高級會所主廚👨🏻‍🍳如今移師陣地到尖沙咀亞士厘道,為大家烹調創意同味道兼備嘅料理。✿ 𝙏𝙖𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙈𝙚𝙣𝙪 $428 ~ 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧 ~⭐️日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉連沙律都食得特別過人,麵豉本身好濃味,加埋帶子薄片同鮮蝦肉🦐都好新鮮,西日𝙛𝙪𝙨𝙞𝙤𝙣起到好好化學作用。⭐️松露煮日本年糕松露醬汁加上忌廉,味道濃厚🖤🤍醬汁質感夠稠身。年糕本身口感煙韌,加上黑松露同樣系西日𝙛𝙪𝙨𝙞𝙤𝙣,搭配新穎。⭐️焗連殼食法國田螺連殼食田螺咁過癮⁉️店員講戈陣我都好疑惑🤣田螺出面原來系脆片,田螺充滿香草味道🌿連同軟綿薯蓉食真夠滋味🥔⭐️黑松露蘑菇湯/是日餐湯黑松露蘑菇湯,裡面蘑菇蓉好足料🍄黑松露味道濃郁,另外是日餐湯系南瓜湯🎃味道香甜,口感較稀。⭐️鮮鱸魚柳酸甜香草汁鱸魚柳魚肉新鮮吾腥🐟醬汁系酸甜香草汁🌿酸度頗高,因此做到開胃作用。~ 𝙈𝙖𝙞𝙣 ~⭐️慢燒美國牛肉眼肉眼系慢燒,比起一般肉眼吸引🤩肉眼預設系4-5成熟,睇落生,但食落又算啱啱好,我朋友都話牛肉味出🐮⭐️橡果級黑

✿ 𝙏𝙖𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙈𝙚𝙣𝙪 $428

~ 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧 ~

⭐️日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉

⭐️松露煮日本年糕

⭐️焗連殼食法國田螺

⭐️黑松露蘑菇湯/是日餐湯

⭐️鮮鱸魚柳酸甜香草汁
鮮鱸魚柳酸甜香草汁

~ 𝙈𝙖𝙞𝙣 ~

⭐️慢燒美國牛肉眼

⭐️橡果級黑毛豬肉
橡果級黑毛豬🐷就咁睇又吾覺有咩特別,食落口感系結實,不過吾會話太難咬。最欣賞兩個主菜都有紫薯蓉搭配🍠十分軟綿💜

2024-03-27
2024-03-02 569 瀏覽
天氣非常和暖!咁好嘅天氣,當然唔好匿喺屋企!好想去尖沙咀行吓!咁啱有朋友話有間西餐廳🍴食物服務質素都非常好⋯⋯咁當然要去試吓啦!餐廳在於尖沙咀商業大廈裏面仲要係高層!環境望落去非常優美,居高臨下林!Tasting Dinner Menu $428帶子薄片配鮮蝦肉帶子非常鮮甜!鮮蝦肉鮮甜爽彈!配以新鮮嘅沙律菜!日本麵豉醬汁原來係咁夾嘅!能夠帶出海鮮嘅鮮味!日本年糕日本年糕口感非常煙靭⋯⋯配以黑松露醬汁非常Creamy!非常好味!焗法國田螺法國田螺口感彈牙又有咬口!廚師烹調餅乾的😋外殼係可以食得嘅!仲非常鬆脆!配以經典香草蒜蓉汁!已經非常滋味!薯蓉又夠香滑!黑松露蘑菇湯蘑菇湯非常香濃,每一口都充滿蘑菇嘅香氣!加上黑松露作點綴,每一口都非常美味!鮮鱸魚柳鱸魚柳肉質細膩⋯⋯入口帶有微微的香甜味道!配以特製的酸甜香草汁!能夠帶出魚肉嘅鮮!魚皮非常香脆添!牛肉眼來自美國的牛肉眼肉質相當鮮味!牛肉眼扒肉油脂豐富相當鮮嫩!牛肉味香濃!黑毛豬橡果級的黑毛豬肉質爽脆🥰非常Juicy!口感非常柔嫩!甘甜又多汁!仲有新鮮冰凍嘅菠蘿🍍⋯⋯ so sweet🥰甜品最後有美味嘅甜品作結尾!一個價錢試到咁多款嘅食物😋
天氣非常和暖!咁好嘅天氣,當然唔好匿喺屋企!

餐廳
在於尖沙咀商業大廈裏面仲要係高層!
環境望落去非常
優美,居高臨下林!

Tasting Dinner Menu $428

帶子薄片配鮮蝦肉

帶子非常鮮甜!鮮蝦肉鮮甜爽彈!

日本年糕

日本年糕口感非常煙靭⋯⋯
配以黑松露醬汁非常Creamy!非常好味!

焗法國田螺

法國田螺口感彈牙又有咬口!

鮮鱸魚柳

鱸魚柳肉質細膩⋯⋯入口帶有微微的香甜味道!
配以特製的酸甜香草汁!能夠帶出魚肉嘅鮮!魚皮非常香脆添!

牛肉眼

來自美國的牛肉眼肉質相當鮮味!
牛肉眼扒肉油脂豐富相當鮮嫩!
牛肉味香濃!

黑毛豬

橡果級的黑毛豬肉質爽脆🥰非常Juicy!
口感非常柔嫩!甘甜又多汁!
仲有新鮮冰凍嘅菠蘿🍍⋯⋯ so sweet🥰

甜品

最後有美味嘅甜品作結尾!
一個價錢試到咁多款嘅食物😋真係好正😊⋯⋯

每件食物都保持新鮮又夠熱!
每一隻碟都係入個爐保持溫度
奉上客人!一絲不苟!🥰
  • 鮮鱸魚柳酸甜香草汁
  • 日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉
  • 橡果級黑毛豬肉
  • 美國牛肉眼
2024-02-27 502 瀏覽
今晚同朋友去咗呢間尖沙咀樓上西餐廳,大廚對食物要求好高,每款食物都做到好精緻。我哋樣樣都想食就決定叫咗個Tasting Dinner Menu 每樣試晚餐,當中有幾款前菜,餐湯,主菜同甜品,相當豐富。每樣試晚餐 $428/位✦日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉帶子分成兩薄片配上日本麵豉汁食,食刺身另一種食法。鮮蝦肉質新鮮彈牙配一些沙律菜,好開胃的前菜。✦松露煮日本年糕松露醬汁超香濃又creamy配搭年糕煙韌的口感,連汁都飲哂~✦焗連殼食法國田螺好特別嘅一款田螺,居然連殼都食得。原來殼用類似餅乾做成,好有心思。外殼香脆螺肉彈牙,配香草忌廉汁,底層仲有薯蓉,層次感好豐富。✦黑松露蘑菇湯/是日餐湯黑松露蘑菇湯味道好濃郁,蘑菇打成粒粒狀,口感豐富。而朋友揀咗是日餐湯西芹蒜蓉蟹肉湯,質地好順溜好creamy。✦鮮鱸魚柳酸甜香草汁鱸魚皮口感煙煙靭靭,魚肉好嫩滑,而個醬汁酸酸甜甜令人胃口大開。✦慢燒美國牛肉眼經過慢煮方式處理,肉質嫩滑甘香,每一口充滿肉汁。伴菜仲有紫薯蓉,入口綿密細滑。✦橡果級黑毛豬肉黑毛豬帶有獨特橡果香、入口油脂豐富,特別滑嫩滿滿肉汁。伴碟仲有紫薯蓉同菠蘿,菠蘿可以減低油膩感。✦精選甜品今晚

每樣試晚餐 $428/位

✦鮮鱸魚柳酸甜香草汁

✦慢燒美國牛肉眼

✦橡果級黑毛豬肉

✦精選甜品
今晚甜品係提拉米蘇,一口一件的小甜品

呢個套餐超. 級. 豐. 富!前菜已經有好幾款,每款都好特別好好食,睇得出大廚花咗好多心思。埋單時餐廳仲送咗張優惠券,我已經約好朋友仔下次再來~
2024-02-21
  • 慢燒美國牛肉眼
2024-02-14 542 瀏覽
提早和朋友做節,選了這間地點方便的西餐廳吃每樣試晚餐(一人$428),可嚐到各款食物。靠窗的位置很適合打卡,部分座位可看到維多利亞港夜景,很適合慶祝節日。日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉,滑嫩的帶子薄片蘸點鹹香的麵豉汁,配上彈牙的鮮蝦肉一口吃下,是清新鹹香的味道。紅酒($45),西餐怎少得紅酒,輕呷一口紅酒,再吃一口精緻的食物,也是一番享受。松露煮日本年糕,軟糯的日本年糕散發著松露的香氣,把年糕蘸點松露汁吃,便能旺香軟的年糕和香郁的松露味。焗連殼食法國田螺,麵粉製成的殼香脆可口。一口咬下,先嚐到脆口的殼,繼而嚐到帶着微微韌勁的田螺,呈現豐富的口感。黑松露蘑菇湯,以松露碎烹煮而成的蘑菇湯,甫上桌已散發黑松露的香郁。湯中帶蘑菇碎粒,香滑中帶着蘑菇的爽滑。蕃茄龍蝦湯,友人更喜歡這款湯,說其蕃茄味道濃郁,還可嚐到龍蝦肉。鮮鱸魚柳酸甜香草汁,鱸魚皮煎得非常香脆,底下的魚肉新鮮嫩滑,配上酸甜香草汁,是一道開胃的菜餚。雜菜燴和牛面頰,煮得軟腍的和牛面頰,配上新鮮爽口的羽衣甘藍,做出兩種不同的口感。雜菜煮得軟腍,剛好與軟腍的和牛面頰相輔相成。砵酒燴法國鴨脾,友人選了這個主菜。鴨脾腍身入味,能掛上砵酒的味道,比

紅酒
蕃茄龍蝦湯
砵酒燴法國鴨脾
砵酒燴法國鴨脾,友人選了這個主菜。鴨脾腍身入味,能掛上砵酒的味道,比和牛面頰香口。
精選甜品
精選甜品,一小口的慕絲蛋糕,配上朱古力醬和士多啤梨醬,甜度適中,入口即溶。
題外話/補充資料: 加一服務費
2024-02-06
蕃茄龍蝦湯
2024-01-10 983 瀏覽
想一邊望着日落美景,一邊品嚐多款具創意的美食,這裏是一個不錯的選擇。今晚就點了「每樣試晚餐」。✨️ 日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉帶子刺身爽嫩,鮮蝦肉鮮爽。配帶清香微甜味道的自家製白麵豉蜜糖汁,甜中帶點鹹鮮,提升帶子和鮮蝦的甜鮮味。✨️ 松露煮日本年糕口感軟糯的日本年糕,配上混入洋蔥、香草和蔥的松露醬汁,香氣飄飄。✨️ 焗連殼食法國田螺外殼是鬆脆的威化脆餅,內藏爽口的法國田螺。田螺下的薯蓉幼滑。✨️ 黑松露蘑菇湯黑松露香氣飄逸。以新鮮磨菇打碎已成的磨菇湯,磨菇味香且濃。  ✨️ 周打蠔海鮮湯是日餐湯是「周打蠔海鮮湯」。蠔味突出,加上很多蟹肉,是一道味道鮮美的海鮮湯。✨️ 鮮鱸魚柳酸甜香草汁鮮驢魚柳烹煮得皮脆,配上特別調製味帶酸甜的香草汁,帶來清新風味。✨️ 慢燒美國牛肉眼慢煮美國牛肉眼牛肉味道濃郁,肉汁豐盈。配菜亦具心思,除了新鮮脆嫩的羽衣甘藍,還有甜甜的蕃薯蓉和清甜多汁的白蘿蔔 。✨️ 燒羊鞍七成熟的燒羊鞍表面帶焦香。燒羊鞍保持肉汁濕潤,肉質香嫩。✨️ 精選甜品精選甜品是小巧精緻,甜度適中不膩甜的小蛋糕。
今晚就點了「每樣試晚餐」。
✨️ 日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉
✨️ 松露煮日本年糕
✨️ 焗連殼食法國田螺
✨️ 黑松露蘑菇湯
黑松露蘑菇湯
黑松露香氣飄逸。以新鮮磨菇打碎已成的磨菇湯,磨菇味香且濃。

✨️ 周打蠔海鮮湯
周打蠔海鮮湯
✨️ 鮮鱸魚柳酸甜香草汁
✨️ 慢燒美國牛肉眼
✨️ 燒羊鞍
燒羊鞍
七成熟的燒羊鞍表面帶焦香。燒羊鞍保持肉汁濕潤,肉質香嫩。
✨️ 精選甜品
精選甜品
精選甜品是小巧精緻,甜度適中不膩甜的小蛋糕。
2024-01-03
周打蠔海鮮湯
2天前 0 瀏覽
收工同朋友黎到呢間樓上鋪嘅西餐廳,餐廳採用落地大玻璃嘅設計,有一部分可以望到維港嘅夜景👍🏼今次試吓新推出嘅每樣試套餐,每人包5樣前菜加一個主菜同甜品,都幾抵食日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉麵豉嘅香氣融合帶子嘅鮮甜,再加上彈牙嘅蝦肉,口感層次分明松露煮日本年糕香濃松露加上忌廉汁配上年糕嘅煙韌口感相得益彰焗連殼食法國田螺經典法式料理,田螺肉質鮮嫩,個殼都焗到香脆可以食埋黑松露蘑菇湯/ 是日餐湯(南瓜湯)黑松露味道好濃郁,用多種蘑菇搞爛整成南瓜湯原汁原味,加咗少少肉粒帶出咸香鮮鱸魚柳酸甜香草汁魚肉烹調得恰到好處,酸甜香草汁提升咗整體嘅風味,鮮嫩清新,非常開胃砵酒燴法國鴨脾鴨脾軟嫩嘅細膩質感配上砵酒的香醇,口感獨特。配菜有羽衣甘藍,粟米,蘑菇同車厘茄燒羊鞍叫咗五成熟剛剛好,肉質嫩滑多汁,帶少少羶味唔算好重,配菜係羽衣甘藍,粟米同紫薯蓉

日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉
麵豉嘅香氣融合帶子嘅鮮甜,再加上彈牙嘅蝦肉,口感層次分明

香濃松露加上忌廉汁配上年糕嘅煙韌口感相得益彰

焗連殼食法國田螺
經典法式料理,田螺肉質鮮嫩,個殼都焗到香脆可以食埋

黑松露蘑菇湯/ 是日餐湯(南瓜湯)
黑松露味道好濃郁,用多種蘑菇搞爛整成
南瓜湯原汁原味,加咗少少肉粒帶出咸香

燒羊鞍
個個女仔都喜歡食西餐,但係識得約高質西餐既男仔真係少,食呢方面,都係女仔有sense啲。呢間西餐價錢唔貴,用到差唔多fine dine級數。焗連殼法國田螺,係呢度signature,個外殼都食得好surprise,住隻都唔同形狀,真tailor made。田螺混合秘制醬料,冇左田螺果種肉腥味。黑松露蘑菇湯,忌廉香濃帶點點黑松露味。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯,個好好特別,真係做到冬陰功個種酸和辣,仲有海鮮味,仲有忌廉香滑。雜菜燴和牛面頰,和牛煮得夠腍入晒味,時間拿捏得剛剛好,食落腍得來仲有咬勁,肉既質地有連貫性,唔係一絲絲,靚牛!黑毛豬肋條肉,先巴西葉配菠蘿食,再食豬柳條,食到個contrast,豬柳條爽身有油脂香。Oreo cheesecake,精美甜品好oreo,唔太cheese,食落唔會漏。
呢間西餐價錢唔貴,用到差唔多fine dine級數。

田螺混合秘制醬料,冇左田螺果種肉腥味。

黑松露蘑菇湯,忌廉香濃帶點點黑松露味。

早排我同老公一齊生日,當然有做足功課,搵一啲慶祝嘅餐廳!呢一間餐廳做緊限時優惠,當然少不了我哋留一啲腳毛啦!建議大家可以早少少去餐廳,咁就可以坐喺一個角落位對住落地大玻璃(・ω・)ノ👍🏻Tasting Dinner Menu $428 ✨日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉器皿相對細,不過裏面嘅餡料絕對唔會令你失望,雖然話係帶子薄片,但係食落去都相當有口感,整體清爽!✨松露煮日本年糕松露醬汁煮得濃稠,日本年糕夠煙靭,帶點Fusion嘅感覺!✨焗連殼食法國田螺底部嘅薯蓉保持咗原粒嘅薯仔,食落更加有口感,田螺嘅外殼用上餅乾去包裹,別具特色!✨黑松露蘑菇湯/是日餐湯是一餐湯為海鮮木瓜湯,質地順滑綿香,裏面的確蘊藏住滿滿嘅海鮮,特別食到一絲絲嘅蟹肉;而黑松露蘑菇湯味道較濃郁,粒粒菇菌肉,亦都有別於飲開嘅creamy質地,值得一試。✨鮮鱸魚柳酸甜香草汁上枱已經聞到酸味味嘅味道,更帶多份開胃感,鮮鱸魚食得出已經預先醃製過,咬落每啖均是魚肉,呢個配搭相當新穎,酸甜感亦係口腔之內徘徊咗好一陣子。✨慢燒美國牛肉眼單單主菜已經五選一,肉眼五成熟嘅生熟度,廚師拿捏得相當之好,切落去粉嫩嘅肉身帶多少肉汁,入口牛味好香!✨

👍🏻Tasting Dinner Menu $428

✨日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉

✨松露煮日本年糕
松露醬汁煮得濃稠,日本年糕夠煙靭,帶點Fusion嘅感覺!

✨焗連殼食法國田螺

✨黑松露蘑菇湯/是日餐湯

✨鮮鱸魚柳酸甜香草汁

✨慢燒美國牛肉眼

✨燒羊鞍
七成熟嘅肉質相當淋身,邊位油份較重食落滋香!雖然細細件,但係配菜絕對睇到佢嘅誠意,除咗有烤黃椒、蘆筍之外,更加配上咗番薯肉。

✨精選甜品
以上六道菜式已經令人印象滿好的,加埋呢一份甜品更加係完美嘅結尾。加上我哋今次有訂位,而且慶祝生日,餐廳更加會送上一份畫咗嘅甜品碟添

#優惠情報
而家只要打電話預訂👆🏻呢一個套餐,第二客即可以有半價優惠(收取正價加一)

2024-04-07 20 瀏覽
同事帶我打卡的一家創意料理,出電梯就看到門口一櫃子的獎牌,感覺大有來頭🤩 搜了一下才知道老闆以前在酒店做主廚,有三十年經驗🧑🏻‍🍳菜單是西式+日式結合,隨機選了幾道菜,味道不錯分量也足!·🦀白汁蟹肉配油酥餅油酥餅類似手抓餅,輕薄酥脆。白汁蟹肉火候剛好,🧀湯汁濃稠又保留了螃蟹的鮮味,奶味清淡不喧賓奪主。·🫕忌廉鮑魚冬陰功海鮮湯西餐+泰式料理,味道超驚艷!湯的基底依然是濃厚奶油湯,但入口就是濃濃的冬陰功味🦐,裡面有大顆鮑魚,蝦和帶子。·🐂雜菜燴和牛面頰牛肉軟爛入味,肉質緊實,分量夠大,搭配各種雜菜不單調,性價比很高·🐷黑毛豬梅頭肉先吃菠蘿🍍清口,再吃豬扒,不蘸醬汁都已經好入味,口感夠juicy💦 配菜紫薯蓉香香甜甜,食肉獸必點!!

菜單是西式+日式結合,隨機選了幾道菜,味道不錯分量也足!
🦀白汁蟹肉配油酥餅
🫕忌廉鮑魚冬陰功海鮮湯
🐂雜菜燴和牛面頰
🐷黑毛豬梅頭肉
2024-04-05 14 瀏覽
情侶之間有時都要去間靚餐廳撐下枱腳😌搵左間位於尖沙咀嘅西餐廳 由前酒店大廚Eddy Chu主理食得舒服之餘 仲可以遠眺整個維港海景😍💕❣️Tasting Dinner Menu $428🦐日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉蝦肉鮮甜 咬落夠彈牙帶子薄片 入口即化加入麵豉蜜糖汁🍯食落甜甜的🇯🇵日本年糕年糕唔會偏淋身 夠曬煙靭配黑松露醬汁係最正 又香松露味又creamy每食一啖我都keep住點個醬汁🔥🔥🇫🇷焗法國田螺向來田螺外殼都係唔食得 但佢地嘅外殼由麵粉製成😋做到真係一啖一口不過入口前真係要吹吹先🥵因為都真係幾熱下🥣黑松露蘑菇湯/是日餐湯有2️⃣款湯可供選擇 今次嘅是日餐湯會係南瓜湯🎃南瓜味道勁濃郁 啖啖都係南瓜嘅香味🍄選用松露碎烹煮 就算未飲前都已經聞到好香嘅松露🐟鮮鱸魚柳酸甜香草汁魚肉嫩滑 外皮微脆精髓在於醬汁 香草汁帶有泰國嘅酸甜風味🫶🏻🫶🏻🐷橡果級黑毛豬肉脂肪分佈均勻 滿滿肉汁💦肉質食落較柔軟細嫩🐮雜菜燴和牛面頰鍾意食和牛面頰係因為較為軟腍 佢地嘅和牛面頰都一樣咁軟腍雜菜完全唔硬身🥦🥕仲同醬汁完美融合🍰是日甜品 - tiramisu
情侶之間有時都要去間靚餐廳撐下枱腳😌

雜菜完全唔硬身🥦🥕仲同醬汁完美融合

🍰是日甜品 - tiramisu
是日甜品
2024-03-22 29 瀏覽
很久和伴侶沒有外出晚飯,想起了這一間兩三年前吃過的西餐廳,看到他在網上的口碑越來越好,於是便和伴侶到這間餐廳回味一下餐牌沒有多大改動,仍然是他們主打的慢煮牛肉,以及其他創意前菜日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉,帶子鮮甜肉質彈牙,另外日本的麵豉醬汁作調味,帶有層次感之餘亦不會影響海鮮原本的原味焗連殼食法國田螺,非常特別的創意料理,殼是類似餅乾烤焗而成,可以和田螺肉一起食用, 田螺肉入口有青草醬清新味道,是一道入口舒適的前菜蘑菇湯,材料非常濃厚的餐湯,入口滿滿的蘑菇香氣,帶有少許奶油作點綴,層次感十足松露煮日本年糕,年糕的煙靭配搭松露的香氣,入口滿足慢煮牛扒,特意點了三成熟,外皮剛好香脆焦香,入口肉質軟熟重牛味,配搭新鮮的配菜蔬菜,令到主菜帶有一份清甜,滿意

松露煮日本年糕,年糕的煙靭配搭松露的香氣,入口滿足

2024-03-16 43 瀏覽
我一向都唔寫食評既,但見食物質素同過程都好好真係要分享下 因為男朋友生日但又唔想太貴 左揀右揀之下 我揀左呢間 ,CP值高一早用openrice book左枱然後講定想要窗位。職員隔2日打俾我同我confirm想要邊個位(仲影埋相俾我睇)因為指定位,所以過定200蚊留位費就得啦😊我地當晚揀左樣樣試既set男朋友樣樣都讚不絕口😂😂😂啲菜式名我記唔到啦 反正帶子好好食😋黑松露年糕 勁香連殼食既田螺 餐湯2款都好好味 一款係黑松露蘑菇湯一款係周打蜆海鮮湯 主菜係肉眼 佢話4-5成熟 但我覺得可以生啲 因為男朋友正日生日餐廳送左件培茶cake + 我一早mark左寫字既cake 俾佢而跟餐就係2件小cake 我地以為唔夠飽架,但食完大家都飽飽地啦😂😂總結係,男朋友樣樣都話好好食 好滿意呀
我一向都唔寫食評既,但見食物質素同過程都好好
真係要分享下
因為男朋友生日但又唔想太貴
左揀右揀之下 我揀左呢間 ,CP值高
因為指定位,所以過定200蚊留位費就得啦😊

主菜係肉眼 佢話4-5成熟
但我覺得可以生啲
因為男朋友正日生日
而跟餐就係2件小cake
我地以為唔夠飽架,但食完大家都飽飽地啦😂😂
總結係,男朋友樣樣都話好好食
好滿意呀
2024-03-15
生日
  • 周打蜆海鮮湯
2024-03-15 29 瀏覽
這天晚上我約了家人去尖沙咀吃晚飯,經過朋友的推薦,我們便決定來到這間西式餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生,從窗外望到的風景不錯,有高樓大廈和海,餐廳會播放英文歌白汁蟹肉配油酥餅($128)油酥餅十分軟身很酥脆,配上白汁蟹肉清新淡雅,非常新鮮,菇軟彈煙靭蘆筍薯蓉蝦湯($68)將蘆筍,薯蓉,蝦肉,熬成湯,用料新鮮,十分足料,份量非常多忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯($98)蝦清鮮甜美,鮑魚爽彈鮮味,帶子軟彈煙靭,蟹肉鮮甜,芫荽鋪面,冬陰功湯味道廷辣,十分地道,很有泰國風味雜菜燴和牛面頰($188)蕃茄鮮甜,蘆筍爽口微彈,蘿蔔富有水份,非常爽口,吸收了食材和燒汁的味道,椰菜非常新鮮,白菜爽口微彈,和牛面頰非常軟身,肉味非常濃,質素非常高,非常新鮮黑毛豬梅頭肉($188)菠蘿香葉鮮甜,羽衣甘藍,紫薯蓉黏口,紫薯味道很重,蕃茄新鮮,甘筍爽口,蘿蔔稔香軟彈,黑毛豬梅頭肉稔香軟彈,非常新鮮,質素非常高份量非常多,配上清新淡雅的燒汁整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的選擇非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,上菜速度合理,一道菜食完,才上另一道菜,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度

白汁蟹肉配油酥餅($128)

蘆筍薯蓉蝦湯($68)
將蘆筍,薯蓉,蝦肉,熬成湯,用料新鮮,十分足料,份量非常多

忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯($98)

雜菜燴和牛面頰($188)

黑毛豬梅頭肉($188)

整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的選擇非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,上菜速度合理,一道菜食完,才上另一道菜,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
蘆筍薯蓉蝦湯
忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯
2024-03-13
蘆筍薯蓉蝦湯
忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯
黑毛豬梅頭肉
如果想係尖沙咀搵間靚景西餐撐枱腳,又想試下有特色既菜色,不妨黎到𝐂𝐇𝐄𝐅 𝐒𝐓𝐀𝐆𝐄🌟 餐廳由老闆兼總廚Eddy Chu主理,佢擅長法國料理,更融會多國美食特色,保證菜式創意與味道兼備😍👏🏻餐廳晚市提供性價比極高既𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐌𝐞𝐧𝐮,只需$𝟒𝟐𝟖/𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧就可以嘆齊七道菜😍 每道菜式都誠意十足,最鍾意每次上菜連隻碟都係熱辣辣,保持食物溫度,可見主廚對烹飪好高要求,誠意十足🌟👏🏻❝ 𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑 𝑪𝒂𝒓𝒑𝒂𝒄𝒄𝒊𝒐 & 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 ❞日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉 · 帶子鮮甜可口,蝦肉入口爽彈😋 沙律菜配上麵豉醬汁幾特別,酸甜醒胃。❝ 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑹𝒊𝒄𝒆 𝑪𝒂𝒌𝒆 𝒊𝒏 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆 ❞松露煮日本年糕 · 年糕口感煙靭,最正係個松露醬汁,香氣十足,香濃又creamy,令到年糕好掛汁,呢個搭配有驚喜😍❝ 𝑩𝒂𝒌𝒆𝒅 𝑬𝒔𝒄𝒂𝒓𝒈𝒐𝒕𝒔 𝒊𝒏 𝑪𝒓𝒊𝒔𝒑𝒚 𝑺𝒉𝒆𝒍𝒍 ❞焗連殼食法國田螺 · 估唔到呢度有法國蝸牛食😍 入口爽口彈牙,似食緊螺肉咁,以香草忌廉汁調味,食落個味道完全可以接受到👌🏻 最特別係連殼都食得,店員介紹係用

❝ 𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑 𝑪𝒂𝒓𝒑𝒂𝒄𝒄𝒊𝒐 & 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 ❞

焗連殼食法國田螺 · 估唔到呢度有法國蝸牛食😍 入口爽口彈牙,似食緊螺肉咁,以香草忌廉汁調味,食落個味道完全可以接受到👌🏻 最特別係連殼都食得,店員介紹係用餅乾整成,所以食落幾有層次感👍🏻

❝ 𝑺𝒐𝒖𝒑 ❞

兩款湯都試左,分別係黑松露蘑菇湯、蕃茄蟹肉湯(是日餐湯)。蘑菇湯既黑松露味好突出,味道濃郁,蘑菇已預先打成顆粒狀,所以每啖都食到蘑菇,勁出色🌟 而蕃茄蟹肉湯都好正,以新鮮蕃茄粒熬製,入口creamy,仲食到絲絲蟹肉,真材實料👍🏻

❝ 𝑷𝒂𝒏-𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑭𝒊𝒍𝒍𝒆𝒕 𝒐𝒇 𝑺𝒆𝒂𝒃𝒂𝒔𝒔 ❞

鮮鱸魚柳酸甜香草汁 · 一上菜就香氣十足🥹 鱸魚新鮮美味,魚皮煎得香脆可口,而魚肉十分嫩滑😋 配上酸甜醬汁令人食指大動!

❝ 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑰𝒃𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐 𝑩𝒆𝒍𝒍𝒐𝒕𝒂 𝑷𝒐𝒓𝒌 ❞

橡果級黑毛豬肉 · 餐廳用上靚料豬肉,火候控制得剛好,入口鬆化多汁,油脂豐富🤤 店員介紹可伴以新鮮菠蘿肉,中和豬肉之油膩感,非常貼心👍🏻

❝ 𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌 ❞

雜菜燴和牛面頰 · 牛面頰肉係我至愛😍 和牛比起普通牛肉油花更細緻,肉質更加軟腍🤤 經長時間炆煮後軟腍又入味,真係好享受🥹 伴菜都好豐富,有羽衣甘藍、蕃薯蓉、紅蘿蔔、白蘿蔔,飽肚感十足。

❝ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝑫𝒂𝒚 ❞

精選甜品係一口size既Oreo味慕絲蛋糕,配上新鮮藍莓,感覺輕盈,為豐富晚餐畫上完美句號😋。

• 鮮鱸魚柳酸甜香草汁
  • 雜菜燴和牛面頰
  • 橡果級黑毛豬肉
2024-02-29 43 瀏覽
餐廳樓層在19樓,算幾高,某啲座位可望到海景,座位唔算太多,十分注重服務,店員會講解菜式同時食法,服務質素相當唔錯。焗連殼食法國田螺殼係用餅底做成,都幾脆口,模仿田螺殼的外型但可以食用,田螺上有焦香的麵包糠,加上外脆內軟的薯蓉,相當有咬口,睇得又食得,相當有心思。松露煮日本年糕年糕口感煙韌,配上香濃郁味的松露湯汁,湯汁內有切片蘑菇、洋蔥粒和少許香蔥,年糕連同湯汁一起食用味道十分融洽。黑松露蘑菇湯與上一道菜相比,蘑菇湯較為清淡,作為前菜和主菜的過渡,除左食到一粒粒蘑菇碎外,淡淡的黑松露味亦係一大特點。鮮蟹肉濃湯配生蠔杯濃湯配生蠔依個組合真係第一次試,濃湯蟹味極之濃郁,滿滿的蟹肉佔滿整個湯匙,生蠔杯內有酸酸甜甜醬汁。店員建議飲一半濃湯,之後食生蠔杯,再飲濃湯會品嚐到濃湯兩種不同的味道效果。西班牙黑毛豬梅頭肉店員推薦先食菠蘿,酸酸甜甜,多汁而開胃,黑毛豬足足有三大塊,口感厚實,梅頭肉啖啖肉,醬汁和調味不會太濃,著重帶出黑毛豬的原味。配菜有羽衣甘藍、蕃茄和南瓜等。燒牛脷配日本芥辣蜜糖汁菜式特別之處在於有兩種由廚師親自調配的醬汁,Wasabi 蜜糖汁和冬陰功忌廉汁,牛脷口感軟腍,表面有特別煎香過

鮮蟹肉濃湯配生蠔杯

西班牙黑毛豬梅頭肉

燒牛脷配日本芥辣蜜糖汁
菜式特別之處在於有兩種由廚師親自調配的醬汁,Wasabi 蜜糖汁和冬陰功忌廉汁,牛脷口感軟腍,表面有特別煎香過,同時做到脆口的感覺,配上特製醬汁,有效消去牛脷本身食材的油膩感。

精選甜點