CHEF STAGE de Eddy Chu

2020-10-22 1335 瀏覽
今日黎左尖沙咀staycation,夜晚揾晚餐既時候無意中見到呢間野,好少可食D咁高級既西餐,一於去試下,上網睇好似話要訂位先得,不過我地照walkin,好彩都有得食。店內都唔係好多枱,要食都真係建議訂位。一開始坐係門口位,係bar隔離,之後店員就調左我地入房仔坐,就可以叫做坐係窗邊~menu如果套餐既話,主要就係晚市五道菜晚餐同埋精選二人晚餐,兩個都吸引,但為左食刺身我就揀左精選二人晚餐。有garlic bread、白酒兩杯、海鮮拼盤(生蠔、鮑魚、刺身帶子、鮮蝦、八爪魚)、兩個湯、清酒蟹肉日本年糕、法國連殼食田螺、兩個主菜、兩個甜品。都幾多野食既,叫做應有盡有,由前菜同湯包辦到甜品。另外,優惠仲送多兩杯白酒同埋4隻生蠔,你宜家覺得食唔落既話可以揀拎張coupon下次再黎食,但我諗大部分人都會同我一樣,即刻食埋算。garlic bread兩杯白酒海鮮拼盤原本應該係4生蠔、2鮑魚、2刺身帶子、4鮮蝦、5八爪魚但圖中所見係冇八爪魚,但係有4隻鮑魚,應該係冇晒八爪魚,不過店員冇同我地講,其實最想食八爪魚,不過唔緊要啦。本身唔太食生蠔,但呢度睇落好新鮮,所以都試下,生蠔好肥美,蠔肉大舊,多汁,

都幾多野食既,叫做應有盡有,由前菜同湯包辦到甜品

garlic bread

兩杯白酒

海鮮拼盤
原本應該係4生蠔、2鮑魚、2刺身帶子、4鮮蝦、5八爪魚
本身唔太食生蠔,但呢度睇落好新鮮,所以都試下,生蠔好肥美,蠔肉大舊,多汁,唔腥,鮮甜,OK的,不過始終食兩隻都好溜了。
鮑魚可以話係拼盤入面最好食,大隻,口感彈牙,唔腥,佢用個汁幾好味。
蝦就冇乜特別,肉質實,彈牙,唔係霉
帶子冇想像中咁鮮甜,不過大粒厚肉
D海鮮配佢中間個汁唔錯

優惠再送4隻生蠔,已經食到好滯了

餐湯
一個黑松露蘑菇,一個忌廉冬蔭公蝦
好勁黑松露同蘑菇味,不過稀左D
冬蔭公蝦湯入面係冇蝦肉的

法國連殼食田螺
幾驚喜,個連殼田螺配薯蓉,新鮮焗出黎,熱辣辣,田螺好香好脆,估唔到幾好味

清酒蟹肉日本年糕
個汁唔菜,有蟹肉係入面,整得幾好味,年糕都夠軟熟,呢個菜式幾新鮮

唔知大家睇到呢度有冇覺得其實我地已經食左好多野呢,講真食到呢度都飽飽地,不過宜家先到主菜呀
我地就揀左慢燒美國牛肉眼、香燒是日全條鮮魚(係龍躉)

慢燒美國牛肉眼
一黎到真係嚇親舊牛扒咩事咁大塊,以為好似出面好夕西餐廳咁,得丁屎咁細
點知又大塊又厚肉,真係食左1/3舊已經好鬼飽
5成熟,食落好嫩,好牛味好juicy,唔錯,仲要咁大份

香燒是日全條鮮魚(係龍躉)
其實一直寫落黎,都覺得呢間係唔錯,但係中評原因就係因為呢條魚
條魚一黎到,再次嚇親,真係好大條,一睇已經覺得食唔晒lol
魚皮係好脆,一路切都一路卜卜脆既聲
魚肉都好嫩滑,其實條魚係好好味
最後我食左1/4條之後,就叫左佢打包,拎番酒店繼續食
之後發現原來條魚入面好多都唔熟,係直頭紅住流血咁,特別係頭、尾連住魚身既位,全部都係紅卜卜,血淋淋咁
魚肉都唔係好熟
不過都明白始終咁大條,有呢個情況都唔出奇
但最後好多位都冇食到
但淨係講條魚既肉係好食既,亦都煎得香脆好食

最後食甜品
甜品好好味,滿足了

ps店員幫我地添左兩次白酒,之後仲話我地仲有兩杯,(唔知點解咁多),不過都飲唔落了

環境氣氛唔錯,窗邊望到維港,店員服務唔錯,店內有廁所整潔
開頭睇覺得好貴,不過食物味道唔錯,份量都大份,開頭仲以為會係食千幾二千唔飽添
2020-10-02