餐廳: 鮨燐
資訊:

📍鮨燐 🔎上環蘇杭街126-128號地下D舖 -----呢間係屋企附近嘅omekase餐廳,覬覦咗好耐,終於忍唔住係生日時候出手試一試。.佢地Dinner有三個唔同Set,價錢分別係$1380、$1680、$1880,第一次黎,揀選咗中間價錢嘅Set。包咗有前菜3款、7種刺身、和食、6種壽司、湯同甜品。.3款前菜,鏗魚高湯菜之花野菜煮味道清甜、熒光魷魚細細條頗有咬口、最後鰻魚苗就有醋汁姜蓉等等調味,再擺上玫瑰食用花作妝點。.打頭陣嘅刺身係愛媛縣春飼鯛,當造嘅刺身其實點都唔會輸,無論以搭配嘅竹炭鹽🧂、紫蘇葉,或是柚子醋汁調味,都非常高質,清甜味係口腔一襲而來。另外,仲有第一次食嘅鳥貝,食落海水味好重,有d似食緊生蠔,加埋青檸一起吃,好爽口。仲有加咗黑椒青檸汁嘅響鑼刺身就,撒上芝麻碎同日本小青蔥嘅池魚,加入少許蔥蓉及輕輕燒過嘅北海道銀鱈魚等等,整體質素都唔錯。和食就係天婦羅,例如有熱辣辣嘅香酥軟綿目光魚、濕潤香濃嘅舞茸菇、香甜爽脆嘅長野小洋蔥等等,表面撒有少許薄鹽🧂,唔夠鹹亦可以自己加岩鹽。 🍣壽司方面,針魚爽彈、深海油甘魚魚脂豐腴、北寄貝鮮甜。而冰凍牡丹蝦下面,就有熱嘅燒蝦膏、口感層次豐
📍鮨燐
🔎上環蘇杭街126-128號地下D舖
-----

🍣壽司方面,針魚爽彈、深海油甘魚魚脂豐腴、北寄貝鮮甜。而冰凍牡丹蝦下面,就有熱嘅燒蝦膏、口感層次豐富。師傅仲有用上日本最高級白身魚品種之一嘅九州深海魚喉黑魚同高級北海道馬糞海膽等等黎整壽司

最後再送上清甜味噌湯同自家製嘅極濃郁京都宇治抹茶奶凍,為生日餐美好收結,整體不錯。
2023-03-05 23 瀏覽
用料高質嘅隱世日料店~~~終於星期六,即刻叫上朋友一齊食好西。~~~喺上環地鐵站附近嘅呢一間omekase開咗都有幾年,聽過身邊同事話唔錯,就揀咗佢黎一try。~~~餐廳門口望落有少少神秘感。行入去朝頭早要做麻雀雖小五臟俱全嘅感覺,兩位師傅全神貫注服務兩台客人,佢哋嘅背後係一幅以魚鱗為裝飾嘅牆,高貴感滿滿。~~~佢哋嘅前菜擺得好靚,第一下嘅觀感已經令人覺得好好,開咗個靚嘅頭。跟住之後嘅刺身質素都好唔錯。當中我地最中意就係獅魚(姐係80cm的野生油甘魚)師傅分開兩件上,一件刺身,一件半燒過,一次過試晒唔同嘅兩種部位,前者鮮甜,後者肥美。~~~仲有就係好特別嘅生熟拖羅配,上面係燒過嘅大拖羅,大拖羅下面夾咗紫蘇葉同wasabi,下面就係生嘅中拖羅,最後外面就係脆口紫菜,好特別嘅配搭,食落超多魚脂的。~~~食完凍野,跟住就係熱食,天婦羅炸得好香脆,食材新鮮,其實都唔需要特別調味,就好食。~~熱完又到凍,sushi師傅都整得好細心,針魚就以打結方式呈現,令口感更加好。北極貝非常鮮甜,同平時普通壽司店食個d完全唔係同一個水平。食到一半,仲可以食d牛蒡、小黃瓜等轉下口味。~~~之後送上嘅就係味噌湯,
用料高質嘅隱世日料店
~~~
終於星期六,即刻叫上朋友一齊食好西。
~~
~~~
之後送上嘅就係味噌湯,師傅話用咗3款唔同嘅味噌,裡面仲有竹輪同豆腐等等,飲落甜甜地。
之前食過尖沙咀分店,真係食材靚又抵食,所以再約朋友嚟到上環分店😍廚師發辦壽司14貫定食 $518每件壽司製法都各有特色,廚師細心講解沙律🥗 及茶碗蒸 🔸愛媛縣真鯛,加鹽同柚子皮🔹淡路島針魚,上面放咗辣蘿蔔蓉,食落爽口🔸鹿兒島墨魚,比較厚身,口感黏黏的🔹北海道帆立貝🔸靜岡縣金目鯛,火炙魚皮,油份飽滿又香口🔹赤貝,以上特別切法,令赤貝包住壽司飯🔸梳子魚,燒過後再加上芝麻🔹生銀鱈魚,火炙再配上wasabi莖及京蔥,味道好有層次🔸北海道牡丹蝦 ,配合燒左嘅蝦膏一齊食🔹島根池魚,切到好靚,上面有紫蘇葉花🔸長崎縣新鮮鯖魚,放了一片醃蘿蔔及薑蔥蓉,令口感更豐富🔹北海道鰤魚,時令魚類,肉色紅潤,配檸檬麵豉醬,加添酸甜味🔸中拖羅🔹北海道馬糞海膽🍜素麵🍨芝麻雪糕

廚師發辦壽司14貫定食 $518
每件壽司製法都各有特色,廚師細心講解

沙律🥗 及茶碗蒸

🔸愛媛縣真鯛,加鹽同柚子皮
🔹淡路島針魚,上面放咗辣蘿蔔蓉,食落爽口

🔸鹿兒島墨魚,比較厚身,口感黏黏的
🔹北海道帆立貝

🔸靜岡縣金目鯛,火炙魚皮,油份飽滿又香口
🔹赤貝,以上特別切法,令赤貝包住壽司

🔸梳子魚,燒過後再加上芝麻
🔹生銀鱈魚,火炙再配上wasabi莖及京蔥,味道好有層次

🔸北海道牡丹蝦 ,配合燒左嘅蝦膏一齊食
🔹島根池魚,切到好靚,上面有紫蘇葉花

🔸長崎縣新鮮鯖魚,放了一片醃蘿蔔及薑蔥蓉,令口感更豐富
🔹北海道鰤魚,時令魚類,肉色紅潤,配檸檬麵豉醬,加添酸甜味

🔸中拖羅

🔹北海道馬糞海膽

🍜素麵

🍨芝麻雪糕
情人節當晚老公要加班,為咗提早慶祝,老公絞盡腦汁,有緣份俾佢見到上環 《鮨燐》舉辦 清酒配搭 廚師發辦,馬上預約定位,開開心心準時出席晚宴。話說當晚還有其他本來互不相識的食客,難得跟天吹酒造日本的代表,一齊興高采烈地享受清酒配搭晚宴,一輪飲酒狂歡之後,我們都過了一個很圓滿很滿足的晚上。約定師傅 下次再捧場,非常喜歡💕 限定系列的清酒配搭 party 🎊 清酒搭配晚宴有 6款刺身、5款壽司🍣 天麩羅;當中的時令食材 針魚及生𧐢,盡享食材的鮮味,食材與清酒互相輝映,廚師發辦最佳的享受。個人認為喜歡嘗試不同清酒的,萬勿錯過!Sake Dinner Menu $2,080 PER PERSON天吹純米吟釀生(草莓花酵母)配搭 前菜 此純米吟釀是以草莓酵母發酵釀造。創新而獨特的風格。果香豐富鮮美,充滿甜甜的紅莓及草莓味道。前菜 三點鰻魚苗、黑梅貝、糖蕃茄水雲鰻魚苗口感清爽滑溜豐富鮮甜。汁煮黑梅貝口感結實彈牙。靜岡縣糖蕃茄配上沖繩水雲,酸酸甜甜好開胃。配搭冷飲清酒更佳,甜甜的草莓味道更加能夠襯托出食物的風味,非常易入口,女生最愛!天吹超辛口特別純米酒 配搭 刺身天吹酒造最受歡迎的清酒之一 -超辛口

Sake Dinner Menu
$2,080 PER PERSON
天吹純米吟釀生(草莓花酵母)配搭 前菜
前菜 三點
鰻魚苗、黑梅貝、糖蕃茄水雲
天吹超辛口特別純米酒 配搭 刺身
天吹酒造最受歡迎的清酒之一 -超辛口,日本酒度+12。採用山田錦米和海棠花酵母釀造,口感乾爽之餘不失柔和感,旨味豐富,收結清爽。
刺身 六款
鲂鮄魚:鮮味十足,甘甜味道濃郁,肉質富彈性。
左口魚邊:火炙過的左口魚邊,食落油香滿滿,超級有驚喜。
Seasonal 生𧐢
長崎縣 小長井真蠔,蠔肉大件飽滿,入口爆濃蠔味,海水味亦較厚,肉爽甜。
日下無雙純米酒青龍(7號酵母)配刺身
日下無雙系列的最新產品,選用「青龍」作標誌,使用七號酵母釀造,探求不同釀母的魅力。這款純米酒具有特別的麝香香氣,人口濃郁厚實,風味平衡,收結清爽利落。特别適合配餐,是為萬用的 「食中酒」。能很好的增強食物的風味。
針魚刺身
賣相漂亮,卷成花瓣形狀的針魚刺身,配上酸汁,突顯魚味,油脂厚身。
須萬鰹魚
長崎縣產,師傅火炙須萬鰹魚令香氣四溢,口感更爽更香甜。
吞拿魚、赤身
魚腩部位大拖羅,用火把油香逼出來,入口即溶,鮮甜是肯定的,大拖羅油花豐富,好味好正。
赤身配搭清酒好味,魚油豐富,加上「青龍」作提鮮,也剛好能減去一些油膩感。
天吹玩純米大吟釀雄町(杜鵑花酵母)配搭 天麩羅
是用傳統的清酒製造方法 一 生酥 釀造。雄町米 精米度達 40%。以相宜的價錢就能享受不一樣的雄町純米味道與獨特鮮花香氣的純米大吟釀。
天麩羅
吃到中段時間,大家都已經熱身了,廚師天婦羅🍤 一件接一件慢慢上菜,清酒也一口接一口的暢飲下去。
目光魚:魚肉嫩滑,魚油甘香,超好吃!
山形縣雪之芽:入口爽脆清甜。
長野縣小洋蔥:口感爽甜,味道不錯。
行者蒜:酸味的蔥,味道清香,不一樣的天婦羅風味。
日下無雙純米大吟釀 45 配搭 壽司
創造者是擁有 30 年釀酒行業經驗的釀酒師日下信次,因此而得名,世界上獨一無二的一種清酒。用兩種酵母精以及精米步合達 45%的愛山米釀造,人口柔滑且散發優雅香氣,酸味和苦味的平衡,帶有奶油米味道的餘謂。
壽司五款
赤鱲魚:油份適中,魚肉嫩滑。
新鮮北寄貝:味道不錯,調味帶有清新的感覺,貝味爽甜。
深海池魚:魚香滿腔,油份十足,好吃!
天吹裏大吟釀受山 (六道木花酵母)配搭 壽司
(使用六道大龙酷冠品歷器證1的鸡公了我酒米、「愛山酸造。味道豐富,散陣清香。冷飲,常溫飲用皆宜。
赤鯥魚 壽司:油份豐盈,微微焦香,
白海膽 :鋪滿新鮮濃郁的白海膽,醉得我歡心!白海膽濃郁甘香,入口即溶,比一般海膽更清甜,真係一試難忘!
來到最後,還有精心炮製的味噌湯。師傅自家製的抹茶奶凍,奶凍口感香滑,甜度適中,黑豆健康。
總括,今次上環鮨燐的清酒配對晚宴,與「天吹酒造」合作,精心挑選的 6 款清酒,按各款清酒🍶的獨特香氣及韻味,由席前師傅精心安排時令食材,鮮味無窮。我們足足歡聚暢飲了3個多小時,龍🐲師傅 每道菜都細心介紹,又跟我們開心 cheers,服務細心,店長不時添酒,賓至如歸呀 !下次一定再來!
$2000 (晚餐)
慶祝紀念
  • 右口魚
  • 大拖羅
1K
2023-02-19 99 瀏覽
今晚朋友為我準備了一餐超級精彩嘅清酒xOmakase,首先朋友約了我在上環等跟隨朋友帶路就去到這間日本料理餐廳, 起初以為是食吓日式料理,估不到今次係清酒xOmakase外,還有邀到天吹酒造代表來到香港為我們介紹佐賀縣著名清酒,邊欣賞師傅用上不同技巧將 時令嘅食物,由師傅一道一道為食客準備及配上由天吹酒造代表介紹不同清酒口味,這樣絕對係一個難忘之夜,有飲有食!一間擁有320年的歷史嘅酒莊,有別於其他做法,會使用花酵母釀造,所以今次品嘗到嘅清酒🍶都帶有不同味道!先以前菜三點開始有清爽滑溜的口感嘅穴子苗、中間有口感扎實汁煮好嘅黑梅貝味道爽口清甜、還有靜岡縣糖蕃茄配上味道清爽肥厚嘅 沖繩水雲,作為今晚嘅開始,再配上天吹純米吟釀生(草莓花酵母),因純米吟醸是以草莓酵母發酵釀造。所以入口有陣陣果香,口感豐富鮮美,充滿甜甜的紅莓及草莓味道。真係非常之易入口。接住就係刺身鲂鮄魚,肉質富彈性,肉質鮮甜爽口,夾埋香蔥入口味道香濃左口魚,咬落既爽又甜感豐富有嚼勁及左口魚裙邊,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香,入口即溶,亦可配上酸汁入口再來就係天吹超辛口特別純米酒,以秋海棠酵母釀製,雖然名字有超辛,但口
先以前菜三點開始
接住就係刺身
鲂鮄魚,肉質富彈性,肉質鮮甜爽口,夾埋香蔥入口味道香濃
再來就係天吹超辛口特別純米酒,以秋海棠酵母釀製,雖然名字有超辛,但口感溫和,不覺辣感
長崎小長井真蠔, 海水味較濃厚,蠔肉飽滿甘甜,口感偏爽
今次就配以日下無雙純米酒青龍 (7號酵母),酒樽上嘅「青龍」標誌十分搶眼,陣陣嘅麝香香氣撲鼻,入口濃郁厚實,更令刺身味道更鮮
針魚刺身,師傅以多片針魚片疊起再切成,魚味略淡但帶優厚油脂,可配上香蔥豉油入口味道更佳
來自長崎縣須萬鰹魚,師傅火炙將鰹魚肉本身的香氣和滋味帶出,且中心部位仍是半生狀態,吃來入口即化
含脂量少、肉質實、有咬嘅赤身及師傅以火炙後嘅大拖羅,大拖羅上佈滿精緻的魚油花紋,口感入口即溶,油香四溢而又鮮味無比
天麩羅會配上天吹生酛純米大吟釀雄町(杜鵑花酵母),用傳統的生酛釀造法製作的,需要更多的時間和清酒大師的手藝。入口有陣獨特鮮花香氣

目光魚,味道香濃,肉質嫩滑,油脂豐富
雪之芽入口爽甜
長野縣小洋蔥肉質柔嫩
行者蒜味道清香帶點甜味
壽司就配以日下無雙純米大吟釀45,以一個鮮紅色酒樽,入口帶點酸味和苦味
赤鱲魚在日本料理中的真鯛,入口肉質清鮮甜美配埋個壽司飯十分好味😋
新鮮北寄貝肉質呈淺灰色,鮮甜得來帶有海水味,口感腍滑味道相當鮮甜
再配以天吹裹大吟釀愛山(六道木花酵母),入口時味道豐富,擁有大吟釀獨有的清爽口感。以六道木花酵母釀造,像果實酒般散發陣陣清香
經師傅火炙後嘅深海池魚有清爽口感,又帶有豐厚的油脂,魚肉味道偏甘甜
來自九洲嘅赤鯥魚屬於深海魚,肉質爽彈且油脂豐富,微炙烤的赤鯥肉更散發著誘人的焦香味
白海膽呈淺黃色,顏色比馬糞海膽淡,因此日本人有時稱其為白海膽,白海膽最大特色就是生殖腺粒大而長,而白海膽入口比紫海膽清淡,甘甜度較低,海水味較重,口感極佳。同埋這裡用上日本海膽五大品牌之一嘅橘水產絕對食得放心
當完成了完美嘅壽司後就跟上 熱燙燙味噌湯,解一解今晚嘅油膩
甜品就係自家製嘅抹茶奶凍,入口抹茶味道濃郁奶凍入口香滑
而今晚大家都十分盡興,真係任你選擇自己喜歡嘅清酒不停再加,如果你是清酒🍶控,遇上這樣嘅清酒搭配,一定要一試,不論氣氛、環境、服務、同食物質素真係超級鍾意❤️,下次再有同類活動一定要參與
2023-02-19 79 瀏覽
又到一星期週末搵好嘢食嘅時間 今個星期揀左上環一間日本料理道食廚師發板 今次為我哋料理嘅師傅係孫師傅 除咗食材新鮮之外 佢亦會為每道壽司作唔同味道同視覺嘅配搭 令整餐體驗更加出色北海道帆立貝 非常鮮甜 搽上豉油同青檸汁 令味道昇華春子鯛 配搭食用花紫蘇花作裝飾深海池魚 灸燒過外皮之後 味道更加香赤貝 爽脆鮮甜係我最鍾意嘅刺身之一 壽司飯點上少少柚子皮粉金目鯛 灸燒外皮 刺身魚肉厚身有口感馬交魚 來自三重縣 同樣以灸燒處理外皮海膽 來自札幌 非常鮮甜鰤魚 亦即野生油甘魚 同樣新鮮北海道銀雪魚 銀鱈魚本身油脂成分高 灸燒後有種入口即溶嘅感覺池魚細切 師傅將原條池魚切碎再拌入蔥花吞拿魚腩 油脂超豐富 竹青魚 平時食刺身就好少會獨立食呢種魚 但係廚師發板就有機會試下佢嘅味道 鯖魚 平時鯖魚多數會用醋漬 但呢度嘅鯖魚壽司無落過醋 灸燒外皮後 入口完全唔會有腥味三文魚籽 來自清心縣 一咬入口就爆汁 好鮮#相機食先 #手機食先 #foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #hkfood #香港美食 #美食 #hkig

北海道帆立貝 非常鮮甜 搽上豉油同青檸汁 令味道昇華

鰤魚 亦即野生油甘魚 同樣新鮮

池魚細切 師傅將原條池魚切碎再拌入蔥花

吞拿魚腩 油脂超豐富

三文魚籽 來自清心縣 一咬入口就爆汁 好鮮

#相機食先 #手機食先 #foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #上環 #鮨燐 #Omakase #高質壽司
2023-02-18 46 瀏覽
最滿足的一餐Omakase,朋友生日當然要同佢食好吃啲,店員安排咗我哋去一間房仔,一個師傅對住六個客,感覺比較清幽,冇好大廳咁嘈由於我哋想試多啲唔同菜式,我哋揀咗$1680嘅套餐,分別有前菜,7款刺身,和食,6款壽司,湯和甜品🍮✨黑梅貝師傅先來第一款刺身,係比較開胃,係是時令貝類,肉質彈牙爽口✨鰻魚苗鰻魚苗相當矜貴,需要野生捕獲,好少地方食到,質感煙靭富彈性,醬汁酸酸甜甜好開胃✨真鯛真鯛的肉質細緻柔軟,味道淡雅但又帶點鮮甜✨ 魴彿魚魚肉呈白色,味道鮮甜,魚肉好有彈性✨帆立貝帶子切得好厚身,爽身味甜,加點醬油味道更為清新✨赤貝 面頭加上竹炭鹽和柚子皮,好爽脆✨長崎縣真蠔 肉色偏牛奶白色,非常肥美,入口帶清新的海水味,口感細膩,連帶子位也極鮮甜✨獅魚魚肉豐美細膩,口感清爽有回甘✨銀雪魚 經過炙燒,魚身滑溜溜帶些焦香,配上酸汁紫菜一齊食,好滋味✨須萬鰹魚 鰹魚用醬油醃製過,特別有風味,加上京蔥花一齊食好香口✨大拖羅,中拖羅大拖羅炙燒過後入口即溶,加上中拖羅,中間有紫蘇葉,用紫菜包住,第一次用依種食法食大拖羅,好滿足和食天婦羅✨目光魚天婦羅✨小洋蔥🧅✨雪之芽✨行者蒜天婦羅脆漿好薄,魚肉保留嘅鮮

✨黑梅貝
師傅先來第一款刺身,係比較開胃,係是時令貝類,肉質彈牙爽口

✨鰻魚苗

✨真鯛
真鯛的肉質細緻柔軟,味道淡雅但又帶點鮮甜

✨ 魴彿魚
魚肉呈白色,味道鮮甜,魚肉好有彈性

✨帆立貝
帶子切得好厚身,爽身味甜,加點醬油味道更為清新

✨赤貝
面頭加上竹炭鹽和柚子皮,好爽脆

✨長崎縣真蠔

✨獅魚
魚肉豐美細膩,口感清爽有回甘

✨銀雪魚
經過炙燒,魚身滑溜溜帶些焦香,配上酸汁紫菜一齊食,好滋味

✨須萬鰹魚
鰹魚用醬油醃製過,特別有風味,加上京蔥花一齊食好香口

✨大拖羅,中拖羅

和食天婦羅
✨目光魚天婦羅
✨小洋蔥🧅
✨雪之芽
✨行者蒜
天婦羅脆漿好薄,魚肉保留嘅鮮味,好嫩滑,時令蔬菜整成嘅天婦羅非常清甜,洋蔥炸過特別爽脆

✨池魚
比較重油脂,魚肉非常肥美

✨北海道馬糞海膽
海膽濃稠感十足,入口充滿鮮味,勁甜

✨梭子魚
肉質雪白清香,幼嫩鮮甜,油脂恰當

✨鯖魚
本身有獨特嘅魚油香味,油嫩多汁

✨吞拿魚腦天
即吞拿魚頭頂的肉,一條吞拿魚只得兩片,口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃

✨北海道毛蟹
蟹肉特別鮮甜,有成隻蟹腳咁多嘅蟹肉,非常滿足

✨麵豉湯
用左三款味增煲成,味道香濃

✨宇治抹茶奶凍
奶味香濃,但會太甜,茶香味十足

2023-02-13 476 瀏覽
廚師發辦食過唔少,但係依家係食過覺得同師傅親和力高既一間,店員先問過我地有咩食物敏感再特登安排,用餐過程都感覺到好重視客人感受&體驗👍🏻前菜先有季節性野菜煮+山口縣黑梅貝+鰻魚苗,第一次食鰻魚苗,少少酸酸地帶薑味既汁,非常開胃既前菜呢到師傅都比較年輕,好重視同客人既溝通👍🏻✨魴鮄魚同左口魚屬於魚味比較清甜淡味d,師傅將刺身薄切簡單配搭返岩鹽已經帶出魚味左口魚魚邊輕輕燒過,未食已經聞到魚油既香味,加左Wasabi更加香口✨日本赤貝日本赤貝比較細隻但係清甜爽口,就咁食或者配少少日本醬油都好好食✨鱈魚白子口感入口即化,少少似豆腐口感,師傅將白子燒過帶出少少咸香味✨梳子魚即係我地香港叫既竹簽魚,呢種魚本身軟熟帶魚脂香,第一次食魚生配上磨香既芝麻粒,經燒過更加香口,魚脂比較重既魚加左Wasabi剛好中和✨墨烏賊配北海道馬糞海膽日本墨烏賊平時一般都配醬油,今次特別細切配左竹炭鹽同Wasabi完全將個鮮味帶出,搭上甜味一足既北海道馬糞海膽一淡一濃味✨日本象拔蚌每一件刺身厚切都非常爽口,象拔蚌貝位用上醬油燒另有一番風味✨燒帆立貝咁大個女未試過咁好食咁厚身咁大粒日本帆立貝😍薄薄塗上醬油夾埋紫菜一齊食已經

呢到師傅都比較年輕,好重視同客人既溝通👍🏻
✨日本赤貝
✨鱈魚白子
口感入口即化,少少似豆腐口感,師傅將白子燒過帶出少少咸香味

✨梳子魚

✨墨烏賊配北海道馬糞海膽
✨日本象拔蚌
每一件刺身厚切都非常爽口,象拔蚌貝位用上醬油燒另有一番風味
✨燒帆立貝
咁大個女未試過咁好食咁厚身咁大粒日本帆立貝😍薄薄塗上醬油夾埋紫菜一齊食已經好豐富
Sashimi食到咁上下就停一停轉食天婦羅🍤全部天婦羅野菜都係季節性限定,特別中意目光魚天婦羅,食落冇魚骨亦都好香魚味
✨鰤魚
呢個油脂含量較高,配上用檸檬整既面豉醬,唔洗點醬油已經好夠味
✨白海膽
清甜得嚟一點回甘,口感入口即溶軟綿綿
✨中吞拿魚腩夾燒大吞拿魚腩
大大推薦呢個壽司,中吞拿魚腩刺身,上面加左燒過既大吞拿魚腩,一爽一腍,一冷一熱,配搭埋壽司飯、少少洋蔥碎、紫菜
2023-02-08
  • 中拖羅
  • 北海道馬糞海膽
2023-02-09 381 瀏覽
廚師非常親切有禮,每道菜都會詳細介紹。山口縣黑梅貝好肥厚,好爽口,貝味較清淡。鰻魚苗香滑清甜,好特別的開胃菜式。簿切魚-魴鮄魚和北海道左口魚兩款魚的魚味都偏淡味,所以建議配上青檸和岩鹽。另外,還有炙燒左口魚邊,燒果時已經聞到陣陣嘅魚香味。日本赤貝日本的赤貝偏細,但口感會更爽口,味道也更鮮甜。鱈魚白子味道好特別,因為表面燒過和伴上豉油,帶咸香味,口感軟綿綿。梳子魚有人叫他做竹籤魚,口感軟熟,重油脂香。配上芝麻和芥末食,好香。鹿兒島墨烏賊和北海道馬糞海膽烏賊好爽滑,海膽軟綿綿,第一次試兩樣一齊食,味道有更多層次。須萬鰹魚魚肉厚切,燒過之後,好香,配上香甜的京蔥汁,味道配合得好好。象拔蚌原味的象拔蚌和燒過的象拔蚌背,爽口清甜。食完之後,鮮甜味仍會久久留在口中。燒日本帆立貝超肥厚的帆立貝,好香好爽口。天婦羅目光魚魚味鮮甜嫩滑。鰤魚野生油甘魚,油脂和魚味道較重。銀鱈魚鮮甜嫩滑。赤綠魚又叫喉黑,日本九洲盛產的魚,魚香味較重,好重油脂。白海膽與馬糞馬膽相比,除了同樣香甜之外,多了回甘的味道。大吞拿魚腩和中吞拿魚腩經過燒香的大吞拿魚腩和醬油醃過的中吞拿魚腩,同時一齊食,味道更有層次,很有新鮮感。
廚師非常親切有禮,每道菜都會詳細介紹。

山口縣黑梅貝
好肥厚,好爽口,貝味較清淡。

鰻魚苗
香滑清甜,好特別的開胃菜式。

簿切魚-魴鮄魚和北海道左口魚

日本赤貝
日本的赤貝偏細,但口感會更爽口,味道也更鮮甜。

鱈魚白子
味道好特別,因為表面燒過和伴上豉油,帶咸香味,口感軟綿綿。

梳子魚

鹿兒島墨烏賊和北海道馬糞海膽

須萬鰹魚

象拔蚌

燒日本帆立貝
超肥厚的帆立貝,好香好爽口。

天婦羅目光魚
魚味鮮甜嫩滑。

鰤魚
野生油甘魚,油脂和魚味道較重。

銀鱈魚
鮮甜嫩滑。

赤綠魚
又叫喉黑,日本九洲盛產的魚,魚香味較重,好重油脂。

白海膽
與馬糞馬膽相比,除了同樣香甜之外,多了回甘的味道。

大吞拿魚腩和中吞拿魚腩

2023-02-08
2022-08-21 1322 瀏覽
第一次嚟到位於上環嘅鮨燐總店✨ 位置都幾隱蔽 不過地方細細竟然有分上下層 良師傅話6-8位都可以喺上層包場🥳 仲有獨立洗手間非常方便!! 入正題👉🏻 今次食嘅係晚餐omakase之中最貴嘅套餐盛惠每位💰$1880 +10% 價錢都尚算可以接受 比起好多神店收費更合理 食落仲幾有驚喜添喎🤩 年輕嘅師傅就係會令客人感受到嗰份撲都撲唔熄嘅熱誠😍柚子酸汁鱸魚石垣貝帆立貝配青檸間八配白味噌醬白芝麻醬油漬鰆魚配生洋蔥 (推薦🎏!!)日本響螺薄片配黑椒 (推薦🎏!!)北海道毛蟹(推薦🎏!!)大拖羅夾生洋蔥(推薦🎏!!)北海道紫蘇葉炸蟹肉餅 (熟食) (推薦🎏!!)日式炆煮鮑魚配肝醬 (熟食)右口魚赤鯥魚免治牡丹蝦x白蝦x蝦膏 (推薦🎏!!)魷魚 x 白海膽 (推薦🎏!!)有號碼白海膽 (推薦🎏!!)日式響螺清湯

柚子酸汁鱸魚
石垣貝
帆立貝配青檸
間八配白味噌醬
白芝麻醬油漬鰆魚配生洋蔥 (推薦🎏!!)
日本響螺薄片配黑椒 (推薦🎏!!)
北海道毛蟹(推薦🎏!!)
大拖羅夾生洋蔥(推薦🎏!!)
北海道紫蘇葉炸蟹肉餅 (熟食) (推薦🎏!!)
日式炆煮鮑魚配肝醬 (熟食)
右口魚
赤鯥魚
免治牡丹蝦x白蝦x蝦膏 (推薦🎏!!)
魷魚 x 白海膽 (推薦🎏!!)
有號碼白海膽 (推薦🎏!!)
日式響螺清湯
2022-08-16 1042 瀏覽
香港愈來愈多鮨店,但平心而論質素都頗參差🙈。連作為Omakase新手的我,都明顯感受到食材、菜式設計、師傅調味及刀功、服務等方面的差異。是晚朋友帶我來到鮨燐,我們都認同這間的性價比頗高,值得推介🤤👍🏻⁡👉🏻食物: 4.7/5晚市Omakase 包括前菜、7碟刺身、1款和食、6款壽司、1款湯品、1款甜品🥰 ⁡▪️前菜共3款,包括山口縣白梅貝鰹魚、秋田煙燻大根漬及愛知縣白粟米,特別喜愛又爽又清甜的白粟米 💯🤤⁡▪️刺身⁡🔻伊佐木肉質清爽彈牙,清甜☺️⁡🔺鮫鰈魚即是右口魚,以裙邊部份作炙燒⁡🔻赤貝以柚子皮作調味,夏日必吃⁡🔻響螺一塊經過炙燒,一塊則是原汁原味,一次過嚐盡不同口感🥰⁡🔻鹿兒島間八魚師傅介紹是油甘魚的親戚。火炙後的魚腩配柚子胡椒,另有兩片薄刺身,雙重感受🤤⁡🔻北海道昆布森真蠔頗大隻🤩入口海水味重,配酸汁減低膩感⁡🔻梭子魚魚身厚,火炙後外層香,內層仍保留刺身的口感⁡🔻太刀魚火炙後配上少許蘿蔔作調味,惹味🤤⁡🔻長崎縣新鮮鯖魚平時吃日本料理對鯖魚不大感興趣,今次突破了我對鯖魚的概定印象😂皮下脂肪經過火炙,入口香之餘,肉質軟腍🤤⁡🔻本鰹輕輕燒過外層四面,中間仍是刺身口感,魚味較濃,搭配的醬汁微

👉🏻食物: 4.7/5

▪️前菜

▪️刺身

🔻伊佐木
肉質清爽彈牙,清甜☺️

🔺鮫鰈魚
即是右口魚,以裙邊部份作炙燒

🔻赤貝
以柚子皮作調味,夏日必吃

🔻響螺
一塊經過炙燒,一塊則是原汁原味,一次過嚐盡不同口感🥰

🔻鹿兒島間八魚

🔻北海道昆布森真蠔
頗大隻🤩入口海水味重,配酸汁減低膩感

🔻梭子魚
魚身厚,火炙後外層香,內層仍保留刺身的口感

🔻太刀魚
火炙後配上少許蘿蔔作調味,惹味🤤

🔻長崎縣新鮮鯖魚

🔻本鰹
輕輕燒過外層四面,中間仍是刺身口感,魚味較濃,搭配的醬汁微甜。

▪️吞拿魚魚臼
火炙後完全逼岀魚油🤤雖然我原來並不喜愛紫蘇葉的味道,但發現其與火炙後的呑拿魚極配👍🏻 減輕油膩感,令整個味道更平衡!

▪️天婦羅
包括海鰻、高知縣青椒仔、長野縣洋蔥仔及鹿兒島薩摩芋。雖然外層略嫌不夠乾及香脆,但欣賞洋蔥仔極爽極甜,薩摩芋(蕃薯)則甜而軟熟🤤一次過有不同口感!最特別是伴碟的咖喱鹽,立即令天婦羅更惹味💯

▪️壽司

🔻鰆魚壽司
即是日本馬鮫魚,口感柔軟,配上醬油、青檸汁及芝麻碎

🔻日本鳥取縣吞拿魚壽司
大拖羅油花爆發🤩,滿口油香,帶少許筋

🔻北海道牡丹蝦壽司
加入了燒蝦膏🔥更鮮更香🤤

🔻北海道白海膽壽司
海膽最怕有奇怪異味,今次首嚐白海膽,個人認為此款更勝馬糞海膽!白海膽走清甜路線,入口較輕盈不會太濃郁,但後勁有甜味回湧,適合夏天食用🤤

🔻九州赤鯥魚壽司
💯💯💯💯💯適合我這類重口味人士😂是今晚魚油香最爆發、最有記憶點的一件壽司❤️蘿蔔蓉及蔥蓉令味道更平衡!

🔻醬油漬赤身壽司
肉質嫩滑,醬油味頗濃

▪️味增湯
不會太濃,走清甜路線

▪️抹茶奶凍
非常有驚喜的一道甜品🤤奶凍滑而奶味濃厚,面層淋上厚厚的抹茶醬,帶微微回甘,非常合我口味!

📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗❝再訪上環分店Dinner Omakase🍣傳統關東江戶前壽司🎌❞之前係尖沙咀分店食過lunch omakase! 好滿意😙今次黎上環分店食Dinner🥰龍師傅為我地準備👨🏻‍🍳整體依然好滿意 食得又傾得好開心🥳🥢𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 $1,680 pp.— 前菜 — ▪️愛知縣白粟米, 山口縣白梅貝, 秋田煙燻大根漬白粟米超香甜爽口🌽梅貝用鰹魚昆布湯浸煮 腍身入味! 🐚
— 刺身 — ▪️伊佐木 & 鮫鰈魚左面伊佐木配紫蘇葉花🌾鮫鰈魚裙邊有炙燒過 兩款都係爽口彈牙, 較清既款式😙▪️赤貝 & 響螺前面赤貝用竹碳鹽同柚子皮調味🍊後面響螺以黑胡椒同青檸汁調味🍋兩者都好清新!▪️鹿兒島間八魚厚身既腩位炙燒過🔥魚皮油份好香口 口感扎實▪️北海道昆布森真蠔平時一啖蠔都唔食既我 比龍師傅說服到一試 果然唔錯!😍蠔身幼滑 味道鮮甜 配上酸汁青檸汁 完全零腥味!🤤▪️梭子魚&太刀魚左面梭子魚嫩滑 而右面太刀魚厚身緊實 兩者同樣充滿魚油香 可點芝麻食!🥢
▪️長崎縣新鮮鯖魚輕輕燒過🔥配蔥蓉, 生薑蓉, 芝麻 整體好香口!😬▪️本鰹魚味最濃既一款刺身 魚身四邊都炙燒過🔥配茗荷薑絲,蒜
📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗

🥢𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 $1,680 pp.

前菜  &  刺身

— 前菜 —

▪️愛知縣白粟米, 山口縣白梅貝, 秋田煙燻大根漬
白粟米超香甜爽口🌽梅貝用鰹魚昆布湯浸煮 腍身入味! 🐚

刺身

▪️北海道昆布森真蠔

▪️梭子魚&太刀魚

▪️長崎縣新鮮鯖魚
輕輕燒過🔥配蔥蓉, 生薑蓉, 芝麻 整體好香口!😬

刺身  &  和食天婦羅

▪️本鰹
魚味最濃既一款刺身 魚身四邊都炙燒過🔥配茗荷薑絲,蒜蓉醬油及秘制醬汁(師傅話醬汁係秘密!㊙️😼)

▪️(追加)吞拿魚魚臼
好珍貴既部位!🤩軟腍香口! 入口即化🤤見師傳夾左大量wasabi係中間 但食落完全唔覺辣口 其作用係減輕油膩感!😬

— 和食.天婦羅 —

▪️海鰻 & 高知縣青椒仔 & 長野縣洋蔥仔 & 鹿兒島薩摩芋
天婦羅熱辣辣 炸得皮薄香脆 點咖喱鹽好香口🤩海鰻厚身鮮味! 3款蔬菜都好新鮮香甜 特別洋蔥仔🧅同摩芋蕃薯🍠

壽司
北海道白海膽壽司

壽司

▪️鰆魚壽司
魚皮輕輕燒香 以醬油同青檸汁調味 清新既一款😙

▪️鳥取縣吞拿魚壽司
大拖羅真係我最愛❤️油脂豐富 緊實帶筋 唔會好膩!😋

▪️北海道牡丹蝦壽司
中間夾住用醬油伴過再燒香既蝦膏!🦐超香口的! 配青檸汁帶點清新黎平衡🍋

▪️北海道白海膽壽司
(平時我唔食海膽的)白海膽即未受精的紫海膽 比馬糞海膽更高級 特別鮮甜!🧡

▪️九州赤鯥魚壽司
係最高級既白身魚之一 魚脂豐富 油香十足😋配辣椒蘿蔔蓉膽蔥蓉 呢款我好中意!

▪️醬油漬赤身壽司
魚鮮味香濃 口感軟腍😗

湯品  &  甜品

— 湯品 —

▪️味增湯
平時我唔飲味增湯 不過呢款湯較甘甜唔鹹!😎用了白味增,赤味增, 越前味增三種味增煮!

甜品

▪️抹茶奶凍
上次食完已經念念不忘🍵點解好似又好食左咁! 北海道3.6特濃牛乳製成奶凍🥛淋上宇治抹茶抹茶醬🌿重奶香又有抹茶甘濃 滑溜creamy眨下眼清晒!🥰

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍鮨燐 (上環)
上環蘇杭街126-128號地下D舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_上環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
#鮨燐 #傳統關東江戶前壽司
  • 抹茶奶凍
  • 大拖羅
  • 牡丹蝦壽司
  • 汁煮白梅貝
  • 海膽
2/5Conclusion, overpriced for the quality, when I tried similar price but much better food at lots more restaurants.Steam eggs are very silky smooth, bonito and shimaji was the better ones. Uni was bad, like almost wanna spit out. Toro was flavourful too.
2022-06-30 2285 瀏覽
今個月有多個慶祝活動😆,今餐已經是今個月的第五餐廚師發辦啦! 今天來到上環的鮨燐,試試傳統關東江戶前的廚師發辦。今次來到,才知原來餐廳有兩層,坐位比想像中多。 今晚由龍師傅主持大局,我們選擇了 $1680位的晚市廚師發辦,有前菜、7種刺身、和食、6種壽司、湯和甜品,份量好豐富。 前菜之中,我最鐘意清甜的白粟米,多汁又香甜,有種獨有的粟米香。 首次吃北海道水八爪,原來海水味好濃,龍師傅撒少許柚子皮更清新。另一款是北海道的鮫碟魚,咀嚼期間有甜味滲出。 然後是貝類刺身,青檸調味的赤貝和爽口象拔蚌,海水味較濃。 我很愛吃間八,油份剛好,魚肉夠爽,有咬口又鮮美。 數天前吃壞肚子,今天不想吃生蠔,龍師傅換了北海道毛蟹給我,毛蟹好甜,啖啖肉,好正! 一燒即有大火的鳥取縣野生吞拿魚魚鮫,油份超級多,吞拿魚夾著紫蘇葉,味道多點層次。 由多種菇菌煮成的和食,清甜好飲,也有我喜歡的舞茸菇啊! 吃完刺身已經飽了大半,然後還有數款壽司。平貝壽司,清淡中有鮮甜味,不錯! 較為肥美的Bb銀鱈魚,入口即化,好好味! 魚味比較濃的竹籤魚壽司,都啱我口味,油份剛好,不多不少。 醬油漬吞拿魚壽司,漬後味濃更濃,又更有層次。

然後是貝類刺身,青檸調味的赤貝和爽口象拔蚌,海水味較濃。

我很愛吃間八,油份剛好,魚肉夠爽,有咬口又鮮美。

由多種菇菌煮成的和食,清甜好飲,也有我喜歡的舞茸菇啊!

吃完刺身已經飽了大半,然後還有數款壽司

平貝壽司,清淡中有鮮甜味,不錯!

較為肥美的Bb銀鱈魚,入口即化,好好味!

魚味比較濃的竹籤魚壽司,都啱我口味,油份剛好,不多不少。

醬油漬吞拿魚壽司,漬後味濃更濃,又更有層次。

紫海膽和黄海膽都食過,但沒吃過白海膽,原來味道好清甜,真的很有驚喜。

最後有鮮甜味的味噌湯和抹茶奶凍,奶凍勁滑勁香,原來是自家製,好食到想要多一杯!

今晚食得相當滿意,下次會帶朋友再試!
2022-06-28
你知道什麼是傳統關東江戶前料理風格嗎🙋🏻‍♀️?! 主打食材本身的新鮮度和講求師傅扎實的傳統手藝,正是這個料理風格的特色😆,想品嚐到食材的真正美味,和師傅的高超手藝,一定要去 •🇯🇵鮨燐𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚 ℝ𝕚𝕟•試試啦~會再次到訪的廚師發辦店,當然因為食物質素和服務都很好啦🥰。這次由龍師傅為我們準備晚餐,麻煩曬啦☺️~曾經在別間店與龍師傅碰過面,沒想到會再這𥚃再見呢🤣~ 「 廚師發辦🍣 $1680/位」 包括: 前菜、7種刺身、和食、6種壽司、湯 和 甜品。我們吃了3個小時,龍師傅每道菜都悉心講解,服務員又不時添茶,服務好貼心呀😋! 前菜有愛知縣的白粟米🌽、秋田煙燻大筋夾忌廉芝士🧀,味道不錯唷~ 北海道水八爪🐙用靜岡柚子皮調味,帶有清新的感覺🥰。北海道鮫碟魚味道爽甜,而燒過的左口魚邊,油香滿滿😍,超級喜歡。 赤貝用青檸調味,而北海道的象拔蚌口感爽脆,兩者都海水味濃哦~ 間八刺身🐟,類似油甘魚,但口感更爽更香甜🥳,更得我歡心~ 我不太愛吃生蠔🦪,師傅幫我換成北海道毛蟹🦀。蟹肉鮮甜不在話下,用蟹膏調過味後,更加吸引~ 神津島黑睦魚和長崎縣的魷魚😆,兩款刺身都炙燒過,油份豐盈呀~ 然後是我當晚最愛的鳥
你知道什麼是傳統關東江戶前料理風格嗎🙋🏻‍♀️?!

廚師發辦🍣 $1680/位」

北海道水八爪🐙用靜岡柚子皮調味,帶有清新的感覺🥰。

間八刺身🐟,類似油甘魚,但口感更爽更香甜🥳,更得我歡心~

然後是我當晚最愛的鳥取縣野生吞拿魚,選用魚鮫的部位😚,魚肉鮮嫩,魚油甘魚,超好吃的~

長崎縣平貝壽司🍣,口感爽甜,味道不錯。

BB銀鱈魚壽司🤩,魚香滿滿,油份十足呀,好吃哦😋~

有微微焦香的竹籤魚壽司,多一份不一樣的風味。

中拖羅壽司😝,油份適中,魚肉嫩滑。

海膽吃得多,但你有吃過白海膽嗎🤔?! 東澤的白海膽,比一般黄海膽更清甜🤭,一吃愛上!!!

醬油漬吞拿魚壽司,微酸的吞拿魚,剛好能減去膩感~

最後有味噌湯和師傅自家製的抹茶奶凍🍵,奶凍滑溜溜,微甜不苦,還附有我最愛的黑豆呀!!!
2022-06-28