2023-05-15
今晚揀左間想食好耐omakase,一早訂好枱,安排吧枱位置,樓底高,聽住音樂同朋友傾下計不錯,點左7種刺身/2和食/6種壽司/湯同甜品前菜-白梅貝-用番貝本身汁,再配上清酒,連湯都飲晒海鰻苗配佐醋🥳兵庫營光魷魚柚子味噌-魷魚味道濃烈,有柚子味噌2款味道配合上更昇華😍刺身-深海池魚-加入竹炭鹽,油香細膩,肉質結實👍🏻小長井蠔😍-生蠔厚肉,忌廉口感,略帶海水味,裙邊位置爽口,正赤貝/北寄貝-赤貝加左北海道竹炭鹽,不用加任何醬料,食出日本食過爽滑感覺。北寄貝-鮮甜味十足,爽脆。中拖羅/燒拖羅-一次過食了2款拖羅,前者肥美無比,咬入入口即溶。拖羅腩位燒,火焰拖羅油份更高,加了紫菜食,滋味無窮。真羽太博多蔥醋汁-肉身比較淡味,加上醋汁。不錯壽司-北海度白蝦,勁好味,當慢慢咀嚼,感覺到口感豐富。海膽壽司😍😍一層一層咁放滿滿,心想高啲再高啲,比我想像中多,味道鮮美,當有光澤,沒有腥味道😍和食-天婦羅目光魚,蕨菜,小洋蔥,大蒜天婦羅,每款都炸到香脆,好好食呀~鵝肝-平時好怕食,試了小小原來會接受😍外脆內軟,加入蔥絲一齊,鰻魚汁,多士。愛上了🫶🏻綠茶奶凍-香滑濃烈,充滿回甘味道。好完美
前菜-
白梅貝-用番貝本身汁,再配上清酒,連湯都飲晒
海鰻苗配佐醋🥳
刺身-深海池魚-加入竹炭鹽,油香細膩,肉質結實👍🏻
真羽太博多蔥醋汁-肉身比較淡味,加上醋汁。不錯
綠茶奶凍-香滑濃烈,充滿回甘味道。好完美