2023-03-09
星期六返半日老公接放工仲book定枱同我食好西🤟🤟公司附近這間 鮨燐 一向口碑唔錯 👍今日就來壽司🍣14貫lunch 店舖唔算太大 有兩層 座位大概二十張左右,望住師傅逐件壽司 遞上 仲可以睇佢嘅廚藝 雙重享受 😍😍先來沙律菜好新鮮,酸酸地好開胃 茶碗蒸簡簡單單,打開胃口喇 春子鯛~ 比較幼小嘅魚, 魚身呈淡粉紅色,口感味道比較柔軟帶子壽司 鮮甜較為爽身 ,淡淡嘅鮮味好細膩🥰🥰赤鱲魚 配上 辣椒蘿卜蓉,中和一下口感更加提升 口感 較為紮實墨魚 🦑配竹炭鹽 青檸汁 好清新嘅感覺,墨魚jam口,師傅 介花之後口感更加好👍👍金目鯛 -200米以下嘅深海魚,色澤鮮紅 冬天最肥美 扁貝 即係帆立貝口感比較鮮甜綿軟深海池魚 做壽司或刺身都比較常見 鱼味很重長崎縣鯖魚 係長崎縣嘅一大名物 鯖魚很在乎新鮮,因為比較容易喪失魚嘅鮮度 所以必須新鮮材選優質 ,果然鮮味十足😋😋馬鮫魚 營養價值比較高 魚刺少肉多 脂肪含量又高 用嚟做刺身壽司都好適合 口感 鮮美😍😍北海道馬糞海膽 🤩非常甘甜 整個口腔都充斥住 海膽嘅鮮味 ,甘甜甘甜真係唔捨得 吞落去🤩鯖魚 魚味很濃 完全沒有腥味,脂肪含量適中,可口件件壽司都
先來沙律菜好新鮮,酸酸地好開胃
茶碗蒸簡簡單單,打開胃口喇
春子鯛~ 比較幼小嘅魚, 魚身呈淡粉紅色,口感味道比較柔軟
帶子壽司 鮮甜較為爽身 ,淡淡嘅鮮味好細膩🥰🥰
金目鯛 -200米以下嘅深海魚,色澤鮮紅 冬天最肥美
扁貝 即係帆立貝口感比較鮮甜綿軟
深海池魚 做壽司或刺身都比較常見 鱼味很重
鯖魚 魚味很濃 完全沒有腥味,脂肪含量適中,可口
件件壽司都有驚喜 師父一路製作一路講解知識也增長不少 真係一次唔錯嘅體驗,下次過嚟試夜晚☺️