香港店鋪租金好貴,如果想以較合理既價格,食到地鋪/連所店餐廳既食物,我當然會選擇上樓鋪啦!今晚來到尖沙咀既日本餐廳,位於藍馬商業大廈樓18樓,職員安排了bar枱坐位給我們,可一邊食,一邊欣賞師傅既廚藝。刺身就在我面前啊⋯⋯除了bar枱之外,還有一間房(和一大班朋友聚餐,可以有點私人空間)特盛鰻魚$178鰻魚好大條啊!哩個份量3-4個人食都可以。鰻魚汁唔會太甜,味道剛剛好,如果太甜既話食起嚟就會好「膩」㗎喇!上錦繡刺身$298一共有8款不同的刺身,當中當然唔少得三文魚和帶子啦!G one salad $128這碟沙拉滿足了我想食蔬菜和刺身的慾望!中間紅色果粒係蕃茄來的。磯煮鮑魚 $118很細心把鮑魚切到細細粒,令到飽魚更入味,容易咀嚼,賣相亦相當精緻。日式味噌煮牛舌$62這碟牛舌味道是濃郁的,每一件牛舌都切成一舊舊,食落好有口感!還配有3粒白蘿蔔呢。

刺身就在我面前啊⋯⋯

特盛鰻魚$178
鰻魚好大條啊!哩個份量3-4個人食都可以。

上錦繡刺身$298
一共有8款不同的刺身,當中當然唔少得三文魚和帶子啦!

G one salad $128

磯煮鮑魚 $118

日式味噌煮牛舌$62
2017-10-09
2017-10-20 182 瀏覽
近排經常係ig見到好多人post鮨一我都唔汁輸,打電話book訂位!去到真係好多人,熱潮好勁!店面比較細,座位唔多,有一行bar枱位今次無緣bar枱,想嚟試嘅朋友們記得要訂位呀! 鮨一沙律先試個沙律做前菜!招牌沙律用上大量角切魚生,望落非常豐富。加上蕃茄同飛魚子,口感十分有層次。魚生口感肥美,加上沙律菜爽口清新!沙律獎酸酸甜甜,開胃得嚟同魚生都好夾特上錦繡刺身+活北寄貝難得嚟到,梗係食好啲!呢個刺身拼盤吸睛到一百分!有八種刺身,牡丹蝦,呑拿魚,油甘魚,海膽,帶子,秋刀魚,鯛魚等由廚師揀上當日新鮮食材,每款有兩件牡丹蝦入口creamy,蝦頭亦非常鮮甜海膽色澤金黃新鮮,沒半點嘅腥味秋刀魚令我覺得驚嘆!師傅刀工好好,唔會有半點嘅骨而且竟然唔腥,魚味濃而回甘久久不散,好好食!呑拿魚用上的應該係中toro油脂分明又未去到好肥有根入口即溶,油脂味豐富!店員推介今日有活嘅北寄貝心郁郁嘅我就叫咗一份!北寄貝厚身厚切,一份都幾多咖味道鮮甜彈牙,唔會韌咬唔開宮崎県超甜粟米店員另外仲推介咗粟米!係粟米!就咁生食!勁新奇但出奇地好食,非常清甜,又唔會有渣有種似食蔗嘅感覺!清酒煮蜆蜆隻隻都大大隻,酒味清香厚肉無
近排經常係ig見到好多人post鮨一
我都唔汁輸,打電話book訂位!
去到真係好多人,熱潮好勁!

店面比較細,座位唔多,有一行bar枱位

今次無緣bar枱,想嚟試嘅朋友們記得要訂位呀!

鮨一沙律

先試個沙律做前菜!
招牌沙律用上大量角切魚生,望落非常豐富。
加上蕃茄同飛魚子,口感十分有層次。
魚生口感肥美,加上沙律菜爽口清新!
沙律獎酸酸甜甜,開胃得嚟同魚生都好夾

特上錦繡刺身+活北寄貝

難得嚟到,梗係食好啲!
呢個刺身拼盤吸睛到一百分!

廚師揀上當日新鮮食材,每款有兩件
牡丹蝦入口creamy,蝦頭亦非常鮮甜
海膽色澤金黃新鮮,沒半點嘅腥味

秋刀魚令我覺得驚嘆!
師傅刀工好好,唔會有半點嘅骨
而且竟然唔腥,魚味濃而回甘久久不散,好好食!

呑拿魚用上的應該係中toro
油脂分明又未去到好肥有根
入口即溶,油脂味豐富!

店員推介今日有活嘅北寄貝
心郁郁嘅我就叫咗一份!
北寄貝厚身厚切,一份都幾多咖
味道鮮甜彈牙,唔會韌咬唔開

宮崎県超甜粟米

店員另外仲推介咗粟米!
係粟米!就咁生食!勁新奇
但出奇地好食,非常清甜,又唔會有渣
有種似食蔗嘅感覺!

清酒煮蜆

蜆隻隻都大大隻,酒味清香

厚肉無沙,亦想煮得幾入味

炸蝦天婦羅

天婦羅即炸熱辣辣
蝦鮮彈牙,炸漿唔厚
炸得金黃香脆又唔會好油

鰻魚炒飯

炒食香噴噴!粒粒分明!
鰻魚切粒一齊炒,有鰻魚嘅香味
另外有紫菜絲鋪面,增加飯嘅香口程度

味道非常有水準,用上高級嘅食材!
不過位有小小窄,但整體都十分滿意!
2017-10-17 258 瀏覽
趴B早前去到尖沙咀厚福街,搵到一間樓上日本餐廳!!重有可以睇住師傅為客人切魚生、製作壽司等!!!甘又點可以唔介紹比大家呢~~~~~ >V<好啦!立即進入趴B評分時間!餐廳環境:🍼🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)餐廳環境一般,整間餐廳有一排對住師傅製作的單邊桌椅外,還有2間房,令一大班朋友可有自己的獨立空間。其他都係2至 4人 的桌椅。 P.S 趴B一行3人,但偏偏坐正一張有滴水的位置….員工態度:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)由於人客太多,職員太少,令到好多時都叫唔到職員過來。雖然如此,職員都會自動幫人客斟水。食物品質:🍼🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼) 千層海膽飯(細:$198碗、大:$298碗)這裡是選用韓國馬糞海膽,還有吞拿魚蓉,好多海膽,帶鮮味,無苦味,不過有馬糞海膽的獨有味道。而吞拿魚蓉有入口後慢慢融化的感覺,配合醋飯食幾夾!重配有紫菜,不過餐廳係先上紫菜,之後隔了10分鐘後再上海膽,令到食紫菜的時侯,已經無甘脆…如果同一時間上會好好多! 鹽燒鯖魚($58)燒得好香好脆!!魚肉仍幾滑! 鹽燒牛舌($28)一共有3塊,厚度適中,有咬口,燒得岩岩好!香! 上錦繡刺身(8款,各

甘又點可以唔介紹比大家呢~~~~~ >V<

好啦!立即進入趴B評分時間!

餐廳環境:🍼🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

P.S 趴B一行3人,但偏偏坐正一張有滴水的位置….

員工態度:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

食物品質:🍼🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

千層海膽飯(細:$198碗、大:$298碗)

鹽燒鯖魚($58)燒得好香好脆!!魚肉仍幾滑!

上錦繡刺身(8款,各2切)($298)因為趴B一行3人,所以就叫職員代為安排每款3切 (不過要加多一份錢)

魚生有劍魚腩、油甘魚、帶子、吞拿魚、北寄貝、三文魚、八爪魚、蝦,共8款,好新鮮!
不過有個少少意見,希望可以用紫蘇葉相隔每款剌生,因為有不少剌生吸晒檸檬或青瓜等的
味道,令味道受到影響。

如果有三文魚籽FANS 可考慮ORDER這個!!!三文魚籽飯($298碗)

價錢評分:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
價格為中上,但明白與地段同食材有關~~~所以可以接受。

趴B總評分:🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
溫馨提示:記得要預先訂位呀,因為趴B出餐廳的時間,人客係多到企滿LIFT口…(當日的時間,是星期六的晚上)

翻撻度:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
如果有新款式趴B會再去食的!!!
2017-07-15
5 分鐘 (堂食)
  • 海膽
2017-10-17 252 瀏覽
人氣!要會一會佢,等左30分鐘,海膽鮮味既,來自韓國,如要轉馬糞,成為$598魚生飯既刺生,最正係赤蝦,大隻,爽甜提議先book位,如果唔係,等位既位置又細又熱,係會發癲既😆
2017-08-09
30 分鐘 (堂食)
2017-10-17 211 瀏覽
好友Juno從日夲回來,她說忘不了東京的美食之旅,最近我知道尖沙咀開了一間鮨一,好評如潮,一於和好友吃過痛快,所以預先訂枱了!我們先來這裏的招牌鮨一千層海膽飯,我們最大目的就是要來見識這個常在Face Book 出現的千層海膽飯,聞名不如見面,海膽果然很狀觀尤如一座小山丘舖在藏有拖羅的飯上面,我們馬上相機先食,而海膽入口又濃又香,而在味蕾上漫漫散開,而拖羅和醋飯也很鮮味,很有水準!女孩子們最愛日夲海葡萄蕃茄沙律,清新而且健康,真的不錯!我們叫了日夲厚岸蠔和粒貝,鮮甜爽口,而厚岸蠔如女孩子手掌般大! 吃一隻己經很足夠了!另外叫了牛舌唐揚,熱辣辣而牛舌很軟而且外脆內軟,真的吃過番尋味!最後叫了2件穴子壽司,也很新鮮,而重要是很有日夲的感覺,實而不話,難怪週一的晚上也客似雲來,我們也吃得痛快!

女孩子們最愛日夲海葡萄蕃茄沙律,清新而且健康,真的不錯!

2017-10-16
1 分鐘 (堂食)
2017-10-15 278 瀏覽
紀念日Lunch book好想黎食海膽杯不過男朋友話不如試多幾款刺身多謝晒~~~我唔客氣喇首先叫左個清酒煮蜆 $62蜆肉全部大大粒,粒粒都開晒新鮮啊~~~有好多蘿白浸喺底,食完蜆再食蘿白有淡淡既清酒香啊主角黎喇特上錦繡刺身,一共八款,各二切廚師發辦,全部都係當日最新鮮既食材而下半部份既係粒貝啊!半時食粒貝多數係浜燒,因為要去到刺身級數既粒貝都比較貴今次第一次食刺身既粒貝,口感韌得黎又脆脆地,而且有獨特既海貝鮮味!錦繡刺身入面有海膽架,海膽非常鮮甜滿足左我黎食海膽杯既願望帶子都好正啊~~~全部刺身都好新鮮今餐的確物有所值!
紀念日
Lunch book好想黎食海膽杯
不過男朋友話不如試多幾款刺身
多謝晒~~~我唔客氣喇

首先叫左個清酒煮蜆 $62
蜆肉全部大大粒,粒粒都開晒
新鮮啊~~~
有好多蘿白浸喺底,食完蜆再食蘿白
有淡淡既清酒香啊
主角黎喇
特上錦繡刺身,一共八款,各二切
廚師發辦,全部都係當日最新鮮既食材

而下半部份既係粒貝啊!
半時食粒貝多數係浜燒,因為要去到刺身級數既粒貝都比較貴

錦繡刺身入面有海膽架,海膽非常鮮甜
滿足左我黎食海膽杯既願望
帶子都好正啊~~~
全部刺身都好新鮮

今餐的確物有所值!
2017-10-03
15 分鐘 (堂食)
午餐
2017-10-12 311 瀏覽
早前在FB和IG都被海膽丼大洗板, 海膽效應令鮨一變得超火熱, 我當然也拉著男友一同朝聖啦~~ 不愧為火熱食店, 未到7時已經滿座, 還不斷有食客輪候, 我們等了20分鐘左右, 正好有人結帳就能入座啦~(灑花 店裡採用和式裝潢, 幸運地坐到壽司吧檯, 能看著師傅處理各種食材哩! 店內桌數不多, 想吃的話建議預先訂座。 鮨一沙律 厚切刺身沙律配特調沙律醬, 新鮮日本蕃茄片片鮮甜多汁, 再灑上黑椒提味, 充滿清爽夏日感覺, 西日fusion配搭和諧。 豐富的特上錦繡刺身, 有帶子、海膽、油甘魚、赤身等8款, 新鮮色澤特別引人食欲。 海膽味道鮮甜, 輕嚼回甘, 配青瓜又多一分清爽感。 快將滿瀉的三文魚籽丼, 脹卜卜魚籽晶瑩誘人, 一咬開咸鮮香味充斥口腔, 超下飯~XD 甲羅燒配著多士一起上桌, 將蟹羔跟蛋黃拌勻, 口感更細滑。 蟹味極濃郁, 怕膩的話配著多士吃剛剛好! 飄著酒香的辣酒煮廣島蠔, 第一次吃到煮熟後還如此肥美的蠔~~ 剛好煮熟的蠔身相當飽滿, 加上辣酒湯汁令蠔鮮味更突出, 啖啖肉我醉了! 炸蝦天婦羅脆漿透薄, 入口外脆內軟, 蝦肉彈牙, 火候掌握甚佳! 作為
早前在FB和IG都被海膽丼大洗板,
海膽效應令鮨一變得超火熱,
我當然也拉著男友一同朝聖啦~~

不愧為火熱食店,
未到7時已經滿座,
還不斷有食客輪候,
我們等了20分鐘左右,
正好有人結帳就能入座啦~(灑花

店裡採用和式裝潢,
幸運地坐到壽司吧檯,
能看著師傅處理各種食材哩!
店內桌數不多,
想吃的話建議預先訂座。

鮨一沙律
厚切刺身沙律配特調沙律醬,
新鮮日本蕃茄片片鮮甜多汁,
再灑上黑椒提味,
充滿清爽夏日感覺,
西日fusion配搭和諧。

豐富的特上錦繡刺身
有帶子、海膽、油甘魚、赤身等8款,
新鮮色澤特別引人食欲。

海膽味道鮮甜,
輕嚼回甘,
配青瓜又多一分清爽感。

快將滿瀉的三文魚籽丼
脹卜卜魚籽晶瑩誘人,
一咬開咸鮮香味充斥口腔,
超下飯~XD

甲羅燒配著多士一起上桌,
將蟹羔跟蛋黃拌勻,
口感更細滑。
蟹味極濃郁,
怕膩的話配著多士吃剛剛好!

飄著酒香的辣酒煮廣島蠔
第一次吃到煮熟後還如此肥美的蠔~~
剛好煮熟的蠔身相當飽滿,
加上辣酒湯汁令蠔鮮味更突出,
啖啖肉我醉了!

炸蝦天婦羅脆漿透薄,
入口外脆內軟,
蝦肉彈牙,
火候掌握甚佳!
作為「配角」的炸麵條跟紫酥葉都較少見~

怕男友吃不飽,
追加了三文魚海膽炒飯
米飯炒得金黃兼粒粒分明,
面層還有大大件海膽,
男友不愛吃倒是便宜我了~XD

如此精緻高質的日本菜,
怪不得生意火紅,
真的值得一試!
2017-10-06
20 分鐘 (堂食)
  • 鮨一沙律
  • 特上錦繡刺身
  • 三文魚籽丼
  • 辣酒煮廣島蠔
2017-10-12 7089 瀏覽
上次晌銅鑼灣嘅「鉄人旨花」食過一次「廚師發辧」,確喺一次難忘體驗;最近,嚟到尖沙咀嘅「鮨一」,品嚐當造時令嘅魚生,亦喺一次難忘體驗,皆因睇住師傅切魚生、擺盤,已喺一種視覺享受。位處藍馬商業大廈18樓嘅「鮨一」,地方唔大,裝修主要喺日系淺木色嘅慣常配搭,表現出親民、暖和嘅感覺。記得訂枱就最穩陣,我哋都嚟得早,眼見已經坐滿晒。我哋訂枱時已要求坐晌吧位,既可欣賞師傅做菜,佢哋個嘅位枱面又比較深長。餐廳內嘅花巧嘅裝飾唔太多,較得意就喺吧位一角放置一大籃新鮮日本蕃茄、迷你招財貓、小型日本郵筒及狸貓仔。翻一轉餐牌,選擇多多,由佐酒小食、沙律、刺身、壽司、手卷、卷物、串燒、爐端燒、一品料理、揚物、炒飯、茶漬飯、冷麵、湯品、啤酒、清酒及汽水、梳打……等等,如居酒屋般應有盡有。而亮點嘅千層海膽飯就額外另一張餐牌列印出嚟,當日所見,為打卡又好,呃讚又好,抑或真正享受海膽嘅豐腴又好,確喺有唔少客人落單,我哋坐晌吧位,睇住師傅密密手唔停咁做。鮨一沙律 $128今次我哋主要目標喺刺身,所以,海膽飯就無刻意去試。先上場喺鎮店沙律,其實喺以魚生做底,內有好多魚生角切、八爪魚,再加埋蟹籽、沙律菜、日本蕃茄,所以,入口
翻一轉餐牌,選擇多多,由佐酒小食、沙律、刺身壽司、手卷、卷物、串燒、爐端燒、一品料理、揚物、炒飯、茶漬飯、冷麵、湯品、啤酒、清酒及汽水、梳打……等等
,如居酒屋般應有盡有。
1956 瀏覽
2058 瀏覽
千層海膽飯
鮨一沙律 $128

今次我哋主要目標喺刺身,所以,海膽飯就無刻意去試。先上場喺鎮店沙律,其實喺以魚生做底,內有好多魚生角切、八爪魚,再加埋蟹籽、沙律菜、日本蕃茄,所以,入口鮮味盡出,蕃茄清甜多汁。
八爪魚燒餅 $28

喺八爪魚小丸子嘅燒餅版,燒餅煎好後,灑上大量紫菜及木魚碎,睇見都幾吸引。入口口感其實跟食小丸子嘅分別唔太大,粉粉軟軟,鹹鹹甜甜,不過,八爪魚粒唔多。
甲羅燒 $98

曾經晌尖沙咀嘅「浜燒」試過一次,知道都幾正,所以,就專登點嚟俾老友試。燒香咗嘅蟹肉連蟹膏,跟蛋黃溝埋一齊,再用嚟塗多士食,多士香脆,蟹膏甘腴,濃香而滑溜。食完,都仲覺得有一朕餘韻晌口腔盤旋。
甲羅燒
甲羅燒
特上錦繡刺身 $468、粒貝 $388、活北寄貝 $248

是日嘅重點登場,就喺刺身,除揀咗個「特上錦繡刺身」外,仲有兩款師傅話新鮮返貨嘅粒貝及活北寄貝。睇師傅切魚生、擺盤時已見興奮,因為,砌得真喺靚,靚得像藝術品般。
特上錦繡刺身、粒貝、活北寄貝
8款刺身,各2切,包括有牡丹蝦、吞拿魚、油甘魚、黑睦、魚、鯛魚、加拿大海膽及日本鮮帶子。小弟就唔逐一評論,因為,食刺身都唔喺我嘅強項,不過,刺身色澤明亮,唔會暗暗啞啞,可以講「新鮮度」睇都睇得到;而整體而言,鮮甜味十足,要爽口有爽口,要油香有油香,要甘腴有甘腴,實在高質
粒貝

食落有啲似灼過嘅象拔蚌咁,軟軟腍腍,味道唔算好有個性,不過,充滿海水嘅鹹鮮味。
粒貝
活北寄貝

壽司嘅北寄貝不時都有接觸,但新鮮貨就較少食,估唔到入口喺煙煙韌韌,卻又有種爽口嘅口感。
活北寄貝
雖然,無上次食廚師發辧咁貴,但食時令嘅日本刺身,都一樣喺高消費項目。今次都好滿足,既能欣賞到師傅做菜嘅功架,又可以品嚐到高水準嘅出品,真喺有「鮨」勢,有實際
2017-10-11 3338 瀏覽
呢間裝修已經係日風, 師傅會企係客人面前整野,可見佢地有信心, 呢到我特別推薦飯,同刺身. 燒魚應該都正,因為經理有自信, 但係我地太飽試唔到廢事浪費食物, 下次會試埋!刺身係堅新鮮, 食落口感有小小入口即溶,師傅處理完我覺得無左好多雜質味,和魚既鮮有係到.一試就知, 因為入口會有小小鮮甜味.食開既人會知道新唔新鮮.壽司飯係用紅紅地色調過味既米黎煮,唔係第一次食, 應該係日本既一d傳統手法黎,因為二間餐廳都係一樣紅色米+味道一樣.呢種壽司食落去味道會更濃, 唔只係個刺身既味,連米都有味,但又唔會擋到刺身d味. 所以壽司我先推薦!湯既味好特別, 有小小類似豆腐/奶味,甜甜地咁既,味道係偏濃烈有小小似鯛魚湯陣味, 鯛魚湯既營養成份好高!帶小小豆奶類既味.細細份幾特別.呢個係日本海萄萄蕃茄沙律,我女朋友比較中意食, 有小小海帶質感既感覺,蕃茄都比較鮮甜, 帶小小酸, 順便開胃!整體呢到服務一流, 店員同經理都十分耐心同NICE!食物質素都高!

呢間裝修已經係日風, 師傅會企係客人面前整野,

刺身係堅新鮮, 食落口感有小小入口即溶,
師傅處理完我覺得無左好多雜質味,和魚既鮮有係到.
一試就知, 因為入口會有小小鮮甜味.
食開既人會知道新唔新鮮.

壽司飯係用紅紅地色調過味既米黎煮,
唔係第一次食, 應該係日本既一d傳統手法黎,
因為二間餐廳都係一樣紅色米+味道一樣.
呢種壽司食落去味道會更濃, 唔只係個刺身既味,連米都有味,
但又唔會擋到刺身d味. 所以壽司我先推薦!
湯既味好特別, 有小小類似豆腐/奶味,甜甜地咁既,
味道係偏濃烈有小小似鯛魚湯陣味, 鯛魚湯既營養成份好高!
帶小小豆奶類既味.細細份幾特別.
呢個係日本海萄萄蕃茄沙律,
我女朋友比較中意食, 有小小海帶質感既感覺,
蕃茄都比較鮮甜, 帶小小酸, 順便開胃!

整體呢到服務一流, 店員同經理都十分耐心同NICE!
食物質素都高!
2017-10-11
2017-10-11 2526 瀏覽
之前鮨一滿瀉的海膽杯和三文魚籽杯在facebook洗板,聽聞引起排隊熱潮。愛吃卻又最怕排隊的我寧願隔幾個月再來,不過鮨一魅力驚人,平日8pm來仍見人龍,幸好等了約10min就可入座了。我們被安排坐在吧枱,能近距離欣賞師傅製作壽司和海膽杯的過程。宮崎県超甜粟米($98)日本白粟米現在是季節性,當然不能錯過。白粟米清脆爽口,完全無渣,味道清甜像蔗汁。特上錦繡刺身($468)原先想試三文魚籽杯,誰知竟然售罄了。改點這個刺身拼盤,有八款刺身之多,更為吸引。當中還有現在秋天時令的秋刀魚刺身!秋刀魚刺身入口嫩滑,細嚼下散發濃濃的魚香,太好吃了!吃到最後,店員還幫我將魚身炸了,炸得外面香脆,細嚼保留魚味。其他魚刺身也非常新鮮,外型很有光澤,入口肉質爽彈帶魚脂香。帶子刺身柔軟有彈性,入口充滿鮮味。海膽也色澤討好,味道很鮮甜!鮨一招牌沙律($128)這個沙律除了有新鮮的沙律菜外,還有許多刺身,例如三文魚、油甘魚、赤身等,全部都切粒,質感厚實,更有口感。中間的溫室蕃茄也清新爽甜,特別一讚的醬汁酸酸的,十分開胃。日式味噌煮牛舌($62)牛舌煮得軟腍入味,吸收味噌的鮮甜,同時又不會味道太鹹。份量也不少,吃得滿

宮崎県超甜粟米($98)

特上錦繡刺身($468)

鮨一招牌沙律($128)

日式味噌煮牛舌($62)
牛舌煮得軟腍入味,吸收味噌的鮮甜,同時又不會味道太鹹。份量也不少,吃得滿足。

日本芝士年糕($38)
這兒的芝士年糕十分岀色,煙韌軟糯的年糕上碟時保持微溫,包着流心的芝士,雙重口感卻沒有平時一般吃到的膩。吃完真有衝動想點多一碟呢!
2017-10-10 241 瀏覽
尖沙咀工作完成,果斷搵好東西吃。 朋友介紹食日本嘢。十二點半到達,已經冇曬枱坐,得番壽司枱,為咗食好嘢冇辦法。先來沙律,沙律用料新鮮,芝麻醬味道口感一流, 配合埋粟米粒, 完全是開胃之作。麵豉湯, 味道夠香, 又有豆腐嘅配搭海藻, 鮮味十足。燉蛋,日本菜之中嘅至愛 ,加上充滿神秘感,未食到落去,根本就唔會知道入面嘅餡料,真係內有乾坤。刺身拼盤 每樣兩塊, 一人一片啱啱好, 仲有原條秋刀魚刺身, 完全冇諗過咁鮮甜。蒲燒鰻魚定食 ,兩個人share啱啱好, 鰻魚size 比一般大, 肉質夠實淨, 唔會一夾就散尖沙咀又一力作, 希望可以keep住水準, 下次再嚟過。
尖沙咀工作完成,果斷搵好東西吃。 朋友介紹食日本嘢。

十二點半到達,已經冇曬枱坐,得番壽司枱,為咗食好嘢冇辦法。

麵豉湯, 味道夠香, 又有豆腐嘅配搭海藻, 鮮味十足。

尖沙咀又一力作, 希望可以keep住水準, 下次再嚟過。
2017-10-10 256 瀏覽
今晚約左朋友食飯,原來佢book左枱食鮨一,早講丫嘛,我lunch先食完海膽,所以今次去一樣無食到最出名嘅海膽杯~雖然book左枱,提早去到,門口已經排滿人!入面亦都坐滿晒!好誇張,仲未計walk in嘅人,真係好有耐性等!原諒我今晚坐嘅位影相比較暗宮崎縣超甜粟米$98:又清甜又多汁,唔係誇張,有一下d汁彈左去對面朋友度...鮨一沙律$128:大大個日本番茄喺中間,好吸睛,入口一樣好juicy,仲有鯛魚刺身、墨魚、三文魚、蝦、蟹籽同菜特上錦繡刺身$468(8款): 雖然無叫海膽飯,呢個拼盤都有海膽呀,估唔到韓國海膽都咁creamy,試完呢個決定下次再黎食過海膽飯。呢個拼盤我最鐘意牡丹蝦,又新鮮又甜!仲有帶子,夠厚肉同爽口甲羅燒$98: 估唔到呢個甲羅燒會做左我今晚嘅no.1。將蛋黃撈埋蟹膏,再搽落塊脆卜卜嘅多士度,果種鮮味真係難以形容!辣酒煮廣島蠔$88: 食埋蠔就差不多比我地食晒所有種類海鮮!蠔身夠肥美,加埋無渣嘅日本蘿蔔一齊煮湯,d精華就喺晒蘿蔔度!八爪魚燒餅$28: 食埋呢個澱粉質落肚就岩岩好!

原諒我今晚坐嘅位影相比較暗

宮崎縣超甜粟米$98:

又清甜又多汁,唔係誇張,有一下d汁彈左去對面朋友度...

鮨一沙律$128:

特上錦繡刺身$468(8款):

甲羅燒$98:

辣酒煮廣島蠔$88:

八爪魚燒餅$28
食埋呢個澱粉質落肚就岩岩好!
2017-10-10 1858 瀏覽
相約了朋友補祝生日,選了尖咀的鮨一,因為朋友見到網上宣傳過有爆多海膽的海膽杯。 星期日晚7點半鐘上到去,人未算多,不過餐廳比預期中細,三位師傅係壽司bar枱準備緊。我地順勢都揀左個近bar枱的位置,貪其可以近距離望到師傅製作。 先來了個鮨一沙律。有最鍾意嘅魚生,滿滿的沙律菜撈埋帶子、三文魚、魷魚粒及蟹子等,卜卜脆之餘又滿足到食刺身的愿望。番茄令人驚喜,因為清甜無比,應是日本貨,成個配搭都係我鍾意嘅野,所以沙律十分不錯。 雞泡魚乾平時放題食得多,但單點就算第一次。切絲的它本身已經有味,作下酒物一流,等食物上枱期間不經不覺被我地清掉大半。磯煮鮑魚推介,切得厚薄適中的它面以蟹膏黎點,鮑身本身煮得稔身,而且濕潤,點上濃稠的蟹膏,兩者恰到好處,滋味非常。點的是特上錦繡刺身,共8款但每款有2件。擺碟精緻。刺身新鮮肥美,最愛油甘魚,嫩白色的它,油脂豐腴,入口陣陣魚油香。大蝦、帶子和馬糞海膽肥美又鮮甜,拖羅雖然不算特別肥美,但鮮紅色的它卻新鮮無比,整體黎講都係一盤有質素的刺身。 見餐牌上有牛舌,當然要試下!這牛舌唔係燒,反而係用味噌煮,感覺有啲似我地的炆蘿蔔。意外之處係份量超多!!!只係60零蚊。大大

見餐牌上有牛舌,當然要試下!這牛舌唔係燒,反而係用味噌煮,感覺有啲似我地的炆蘿蔔。意外之處係份量超多!!!只係60零蚊。大大件蘿蔔,仲有非常多厚切牛舌,爽口彈牙,係我的至愛。

八爪魚燒餅比想像中好食,滿滿的木魚絲包圍住件燒餅,燒餅本身味道好夠,而且入面有粒粒八爪魚,真材實料。

最後食埋個煙韌的芝士年糕,大家都心滿意足。為著海膽杯而黎,雖然最後食唔到,但意外揾到咁扺食的牛舌,都算意外發現。呢度價錢唔算貴,但食物質素有保證,都算係厚福街的新發現。
2017-09-24
慶祝紀念
生日
  • 鮨一沙律,味噌煮牛舌、錦繡刺身,
  • 雞泡魚乾,
  • 磯煮鮑魚,
2017-10-10 1389 瀏覽
夏天唔一定食雪糕雪條先可以消暑,日日食怕且未降到溫已經體重超標。呢日嚟到尖沙咀厚福街的藍馬商業大廈,幫襯近來因千層海膽飯而爆紅的鮨一日本料理。 午市剛開鋪已差不多全院滿座,我倆二人被安排到吧檯高座,坐高櫈當然不會十分舒適,但可以看到師傅握壽司的手藝也算有另一番享受。 日本海葡萄蓄茄沙律 $128 先來充滿海洋味道的海葡萄沙律,據聞當中含鈣量更勝牛奶。 每串海葡萄都有過百粒粒,晶瑩剔透一咬就爆開,海水味一湧而出,是有少少鹹,但知道是天然食品就一於放心食。 上錦繡刺身 $298 這盤刺身認真不貴,一共有8款刺身,每款兩片。  望落色澤新鮮,帶子夠厚肉,連平日經常充當配角的八爪魚都有超大吸盤,口感十足。 另加了磯煮鮑魚 $118,上面鋪了一大團蟹膏,但由於磯煮已令到鮑魚很夠味,所以蟹膏我們是分開食的。 八爪魚燒餅 $28 其中一個超平推介,其實就似是從前放學很愛吃的章魚小丸子,不過用了另一個面貌呈現。燒餅的外圍脆脆地,中間有菜及八爪魚等等增加口感。 日式味噌煮牛舌 $62 睇價錢時沒有預想到份量會這麼大!而且味道一絕,假如配上一碗米粉真的要我食足一星期都甘願~ 近睇就知道牛舌粒粒都異常厚身,

日本海葡萄蓄茄沙律 $128
先來充滿海洋味道的海葡萄沙律,據聞當中含鈣量更勝牛奶。

上錦繡刺身 $298
這盤刺身認真不貴,一共有8款刺身,每款兩片。
磯煮鮑魚

八爪魚燒餅 $28

日式味噌煮牛舌 $62
日式味噌煮牛舌
近睇就知道牛舌粒粒都異常厚身,口感軟腍又入味!蘿蔔反而普普通通,但這道牛舌依然是我在鮨一的首位推介!

什錦天婦羅
什錦天婦羅 $78
炸得一般的天婦羅,粉漿有點過厚,食完一件不會想追食第2件。

辣酒煮廣島蠔 $88
另一個送飯之選,湯底辣辣地夠惹味。
辣酒煮廣島蠔
每隻蠔都肚滿腸肥漲卜卜,更重要的是火喉掌控得宜,廣島蠔咬落嫩滑,口感像豆腐一樣~

兩個人食到捧住個肚走,雖然不是每一款食物都超水準,但最少有一兩款是令我到今天都非常回味~ 各位準備光臨鮨一的朋友留意,一定一定一定要點牛舌!
磯煮鮑魚
2017-10-09 594 瀏覽
好高人氣既^鮨一日本料理^門面貼著"新假期必吃日菜"地址在尖沙咀厚福街 尚算方便容易搵....品評1下招牌菜"鮨一千層海膽Don"使用新鮮本山葵,大份「千層海膽飯」足足有成 140 克足有疊高海膽高過一根手指咁多既海膽Don飯,底下有赤醋飯和吞拿魚腩蓉尚算鮮味,紫海膽入口即化有甜味,加埋新鮮本山葵混合韓國紫海膽,不油不膩~"日本海葡萄蕃茄沙律"綠色小顆粒食落好似飛魚子咁既口感,脆卜卜晶瑩剔透,而且蕃茄+日本海葡萄素聞有豐富營養和食物纖維,非常吸引。海葡萄含豐富纖維同礦物質。其中鈣嘅含量較係牛奶嘅5倍,當中嘅鉀亦有助人體排除多餘嘅鹽分!仲話可以去水腫wo貝類刺身: 活北寄貝有驚喜,北寄貝即叫即開,好滑夠鮮味ah!燒物方面:1.  鹽燒牛舌好有牛味愛牛舌之人不可錯過呢~2. 煙肉帶子卷串超有驚喜,帶子內部熟透滑配埋煙肉甘香鮮味呈金黃色!正到暈呀!"目光魚天婦羅"炸得十分酥脆沾上自家製汁。天趁熱吃超讚der...."鯛魚奶湯"我和朋友非常喜歡喝奶香氣,有好滑既日本豆腐和昆布, 整個湯好似飲好似飲緊牛奶咁呀好鮮甜!

鯛魚奶湯
天婦羅