5天前
話就話我哋同一間公司、但係一個喺大西北另一個就喺九龍東😅 要夾到時間見面真係有啲難度🤜🏻🤛🏻 難得見面,梗係要擦餐勁㗎啦🤭 聽朋友介紹,尖沙咀厚福街附近有間 #日本餐廳 都唔錯,一於試吓佢😚未夠七點,餐廳已經坐滿九成人,weekdays 有咁嘅客量,我估食物同服務一定唔會差🤤 雖然餐廳地方唔算大,不過裝飾得都幾骨子😚 呢日服務員安排我哋坐喺我吧枱前,#小秘書 又可以一邊食嘢、一邊欣賞師傅嘅手藝喇🤪為咗滿足為食嘅嘴仔,當然要將好食嘅叫晒返嚟啦😚🫧日式冷菜#日本白粟米 🌽未經烹調過嘅粟米特別清甜,入口仲有種爆汁嘅感覺😘日本五島列島岩蠔🦪 肥嘟嘟嘅 #岩蠔,加上檸檬柚子啫喱喺面,令海鮮嘅味道更加突出🤤🍣壽司蝦三味(#甜蝦、#赤蝦、#牡丹蝦)🦐 幾款蝦刺身都好新鮮,啖啖肉嘅口感,非常鮮甜🤤貝三味(北極貝、帶子、赤貝)🐚 #北極貝 味道鮮甜🤤 #赤貝 非常厚肉,口感爽彈🤤 厚切嘅 #帶子,亦非常肉感,令口感夠晒滿足🤤 🍱刺身丼飯千層海膽飯 - 師傅用咗 #日本海膽 做主調, #吞拿魚蓉壽司飯 做底,再加上一層又一層嘅海膽,單係外貌已經好吸睛👀 海膽味道香濃,而且份量都唔少,我
為咗滿足為食嘅嘴仔,當然要將好食嘅叫晒返嚟啦😚
🫧日式冷菜
🍣壽司
🍱刺身丼飯
千層海膽飯 - 師傅用咗 #日本海膽 做主調, #吞拿魚蓉壽司飯 做底,再加上一層又一層嘅海膽,單係外貌已經好吸睛👀 海膽味道香濃,而且份量都唔少,我都喺第一次喺香港可以食得咁滿足咋😚
🔥熟食、燒物
#甲羅燒🦀 #蟹膏 味道濃郁,配埋蛋漿一齊放入多士上面食,好有層次感☺️
#清酒煮蜆 🍶 大大隻嘅蜆肉非常肥美,配埋清酒造成嘅湯底,尤其帶出鮮味🤤
#燒鵝肝 🦆 厚厚嘅鵝肝充滿鵝油香,簡直係膽固醇之最😍
#日本九肚魚天婦羅🐡 師傅將 #九肚魚 切成條狀,再鋪上炸漿,口味麻麻哋,都幾惹味🤤
真係冇諗過小店都可以帶來無限驚喜❤️🔥
📍鮨一日本料理(尖沙咀) 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓