2017-09-20 3720 瀏覽
呢排睇SOCIAL NETWORK成日見到D人擺個海膽飯出黎,我睇一睇個HASHTAG,就上網望一望間餐廳,原來係厚福街,厚福街真係犀利,小小一條巷仔,但係就有好多餐廳,要搵正野就記得要上樓今次就上左藍馬商業大廈18樓,餐廳唔算好大,人氣咁旺,記得要BOOK位餐廳標榜使用新鮮本山葵同秋田小町米,唔洗食WASABI擦子膠實在太好八爪魚燒餅 ($28)呢個完全係八爪魚小丸子的變奏版,味道材料完全一樣,只不過佢唔係丸子而係煎成一塊燒餅,最賞心悅目的一定係睇住木魚係度跳舞,細個成日都會買八爪魚小丸子做小食,呢個燒餅係好懷念的味道清酒煮蜆 ($62)蜆肉粒粒肥美,全部開晒蓋夠晒新鮮,清酒的酒精已經全部蒸發左,淨底的只有清酒香,加埋蜆肉的鮮,記得要飲埋個湯鮨一蕃茄沙律 ($128)今晚我地坐吧檯,面前就有一粒粒紅色波波,我八掛拎起左黎睇,原來係蕃茄黎,再問一問師父,原來有款沙律係用呢種蕃茄黎整,呢款日本蕃茄比一般的比較甜,而且一咬落去就爆晒汁,果然與別不同,沙律仲配有好多不同種類的魚生,整個沙律食起黎好豐富炸蝦天掃羅 ($78)天掃羅最考功夫的就係表面個炸漿,呢度的炸漿炸得好鬆化,$78有6隻炸蝦

八爪魚燒餅 ($28)
清酒煮蜆 ($62)
鮨一蕃茄沙律 ($128)
炸蝦天掃羅 ($78)
天掃羅最考功夫的就係表面個炸漿,呢度的炸漿炸得好鬆化,$78有6隻炸蝦天掃羅都幾抵食
每次食日本菜,如果有得揀我都會坐吧檯,因為食野同時仲可以睇到師父的表演,每次可以欣賞到不同師父的刀工同擺盤,都覺得好似藝術品一樣
特上錦繡刺身 ($468)、龍蝦刺身 ($388)
今晚放棄左食海膽飯,因為唔想食到飽晒而試唔到其他刺身,特上錦繡刺身有8款不同刺身,每款2切,岩晒我地2個人SHARE,刺身款款厚切,十分新鮮,雖然無食到海膽飯,但都有機會食到海膽,海膽無難食味道,配青瓜一齊食比較清新
龍蝦刺身呈透明狀,比熟左的龍蝦我比較喜歡食刺身的口感

見到好多人都有叫海膽飯,海膽疊得滿滿快要瀉下來,都真係幾吸引,下次再來挑戰吧
2017-09-12
2017-09-19 191 瀏覽
鮨一位於樓上舖 人流不算太旺不過共有三個師傅 所以食物上菜速度都幾快清酒煮蜆 $62湯底嘅清酒味非常突出蜆肉大粒鮮甜 不過雖然好食 唯份量唔算太多 廚師發板刺身拼盤龍蝦 $388 活北寄貝 $248 粒貝 $388所有食材都非常新鮮食到天然嘅海鮮原味粒背非常爽口 但我更愛活北寄貝因為真係非常鮮甜 令人回味無窮第一次食龍蝦刺身 感覺都幾新奇特別而且仲可以要求店員用龍蝦頭煲麵豉湯忝雜錦刺身沙律 $128多款不同嘅刺身混合特調醬汁沙律清新開胃 健康之餘仲可以清下腸胃八爪魚燒餅 $28感覺好似食緊燒八爪魚丸咁燒汁非常惹味 燒餅炸得好香脆 整體食物質素係唔差而且食材都好新鮮只係價格方面略嫌不太親密

鮨一位於樓上舖 人流不算太旺

整體食物質素係唔差
而且食材都好新鮮
只係價格方面略嫌不太親密

2017-09-19 358 瀏覽
自從香港興起omakase的熱潮,我都甚少吃自助餐了,因為omakase的精細、對新鮮食材選擇的堅持,仲會為客人tailor-made口味,就令我一食就返唔到轉頭。鮨一呢間日本料理,我估最近應該都無咩人未聽過了。所以早前訂定呢度既lunch,一直都期待著可以見下佢地個千層海膽杯既實物!食omakase最鐘意就係可以坐係師傅面前,除左可以近距離欣賞佢既刀工、食物製作、同擺盤,最重要係師傅整完野食會馬上親手遞比你,可以立刻品嚐到食物新鮮既溫度。坐係吧枱前,見到每款魚生都肥美新鮮,未食之前都令我垂涎欲滴!!鮨一沙律 ($128)先上既係前菜沙律。驟眼睇,面頭有沙律菜、蟹子同蕃茄, 以為冇乜特別。點知係禾桿冚珍珠,原來底層有厚切的粒粒雜錦魚生!一開始好奇點解個蕃茄會原隻上,而唔係切粒,但一食就明白晒: 皮薄無籽,而且食落清甜無酸味,與眾不同。沙律的設計都非常有心思,例如沙律醬質地較稀同埋魚生既油脂較少,因為係頭盤既關係,食起上嚟都會冇咁濟。食完個酸酸甜甜既沙律,胃口大增。甲羅燒 ($98)燒香左既蟹膏,食落非常甘香濃郁,齒頰留香的味道很難抗拒吧?撈埋橙黃色的蛋黃,蟹膏變得軟滑無比。用烘過的麵包

鮨一沙律 ($128)
G  One  Salad
G  One  Salad

甲羅燒 ($98)
燒香左既蟹膏,食落非常甘香濃郁,齒頰留香的味道很難抗拒吧?撈埋橙黃色的蛋黃,蟹膏變得軟滑無比。用烘過的麵包塊沾上蟹膏,麵包索哂所有精華,一啖連蟹膏食,簡直就好似上左天堂咁!
甲羅燒
甲羅燒

特上錦繡刺身(8款,每款2片) ($468)
由於一早request左要海膽,所以係刺身拼盤中出現!海膽特別吸睛,好似向日葵咁,而且份量非常多,超過我預期。其他刺身都係一啲常見既刺身種類,例如有三文魚、吞拿魚、油金魚、牡丹蝦、帶子等等,每一款都是厚切的。除了我最愛的海膽,最深得我心既係牡丹蝦同帶子。牡丹蝦夠大隻,軟滑帶點爽,口感一流; 帶子的厚度應該至少有兩厘米,比$5硬幣更大,肥美鮮甜。
特上錦繡刺身(8款)

龍蝦 ($388)
從來都未食過龍蝦刺身,估唔到龍蝦刺身肉質非常爽,爽得黎又唔會太淋,用左檸檬汁提鮮,龍蝦肉更甜更挺身。起左肉既龍蝦,起碼有十件以上,絕對值呢個價。
龍蝦

鮨一千層海膽丼(大) ($298)
重頭戲當然係呢個legendary的海膽丼,海膽多到要用竹籤定位,好誇張。海膽用上韓國馬糞,大小適中,海水味較重和creamy,而且夠乾身,算得係極品。下層係海膽嘅好朋友--呑拿魚蓉,一濃一淡,夾到絕!唯一有少少接受不來既係赤醋飯的酸味,如果可以夾紫菜食的話,應該會更容易接受。
鮨一千層海膽丼

炸蝦天婦羅 ($78)
蝦身零捨長,略嫌粉漿些微厚。另搭青椒、南瓜等蔬菜天婦羅,如果配秋葵就好。
炸蝦天婦羅

總結黎講,鮨一的海膽份量係比其他日本料理多好多倍,無論係刺身拼盤中,抑或千層丼中,都確保你可以享受滿口都係豐腴鮮甜的海膽!
  • 千層海膽飯
  • 甲羅燒
2017-09-17 189 瀏覽
睇飲食雜誌介紹見到呢一間日本餐廳嘅海膽飯十分澎湃,一直都心思思想試,今日終於有機會!來之前一直好期待!等左差不多1小時,終於入席。點知朋友話最近食左好多餐海膽食到怕怕,叫我試吓其他嘢食,於是我就叫咗個刺身拼盤同埋龍蝦刺身。來到場面相當震撼!賣相好精緻!除龍蝦外,刺身拼盤有埋牡丹蝦,帶子,拖羅,海膽,赤鯥鯛等,全部都勁新鮮勁甜!帶子用上北海道大帆立貝,十分厚肉鮮甜!拖羅有入口即溶之感,牡丹蝦很彈牙很甜,海膽很creamy有海水鮮味。龍蝦刺身晶瑩剔透,入口十分爽又彈牙!食入口後,鮮甜味不停響味蕾徘徊!超讚!北海道粟米超級甜,而且粟米汁超多,食嘅時候要小心奕奕以免粟米汁四淺,彈到旁邊嘅人!每一粒粟米都脆卜卜好飽滿多汁!燒芝士年糕好特別,外層薄薄嘅年糕好煙韌有米香,入面充滿着濃郁嘅芝士!G1沙津似乎都係其中一棟招牌菜,多款不同嘅魚生伴以新鮮蔬菜同沙律醬好開胃!八爪魚燒餅初頭以為係一塊又大又圓嘅,原來係三小件,呢個份量二人食剛剛好!八爪魚燒餅上邊有大量木魚,醬汁甜甜地鹹鹹地,八爪魚燒餅口感豐富,不錯嘅小吃!炸蝦天婦羅係朋友叫嘅,平時好驚食天婦羅因為擔心好油膩,但呢度嘅天婦羅一點也不油膩,炸漿很薄

炸蝦天婦羅係朋友叫嘅,平時好驚食天婦羅因為擔心好油膩,但呢度嘅天婦羅一點也不油膩,炸漿很薄很脆,入面嘅蝦保留住鮮味同彈牙!

呢度整體質素不錯,龍蝦刺身刺身拼盤最驚喜!其他配菜小吃亦都好好味!期待下次再來食招牌海膽杯!不過因為餐廳環境比較細小,所以坐得比較迫,但因為食物質素真的不錯可以搭救!始終餐廳最重要係食物質素!
2017-09-15 211 瀏覽
在网上看到海胆杯的图才注意这家店~ 所以来了必点海胆杯啊哈哈。 我们点的大份的 海胆质量还不错 没有腥味还带点甜 分量是蛮足的。其实小份的海胆也蛮多的。 接着点了个辣酒煮蚝。 这个蛮推荐的。虽然汤好像是泡菜味但我很喜欢😃蚝也蛮大粒, 煮的也不会太老,配的白萝卜也很入味~烤物点了鱼还有大葱烤鸡之类的 味道也不错 忘了拍图了。火炙蝶鱼边握寿司 鱼还ok嫩 但是也没有到入口即化那种境界哈哈不过这个价钱可以了啦点了瓶asahi还点了一小瓶清酒 喝了个sake bomb 喝点酒杀杀毒😆隔壁桌点了个鱼子饭 一层鱼子整个覆盖住那碗饭 看起来超级爽的!整家店位置不是很多 一个寿司台 两个包间 加上4、5张单桌。小小的也挺有感觉~

烤物点了鱼还有大葱烤鸡之类的 味道也不错 忘了拍图了。

海胆杯
辣酒煮广岛蚝
蝶鱼握寿司
2017-09-14
海胆杯
辣酒煮广岛蚝
2017-09-14 280 瀏覽
若果大家想食得舒舒服服, 強烈建議千萬唔好光臨此店。否則會「貼錢買難受」! 以下係我既經驗:一個平日星期3一人晚餐, 7:15左右已經有人等位, 我單人匹馬就被安排到一張角落二人枱.坐邊度都冇所謂, 反正都係食完就走, 將心比己, 唔想其他客人等位.帶我入座既店員完全無提及過要搭枱, 亦無問過我介唔介意坐Bar枱 (佢刻意留左2-3個位冇人坐)就響我剛剛準備落單既時候, 佢又帶左另一個客人坐響我同枱對面, 其實果位食客都有D諤然 (??) 好明顯, 佢都係不被通知底下「被」安排同一個完全唔識既人搭枱食,大家都冇諗過去一間日本刺身餐廳會變成大排檔或者茶記咁要搭枱.我再重申, 其實我唔係介意坐邊, 甚至餐廳響繁忙時間要有搭枱安排, 我地都冇Say, 我亦可以一開始選擇唔入座唔需要等位.問題係, 佢地完全無提過將會/有可能有呢個搭枱安排, 令我覺得不受尊重, 同時亦都令此餐廳形象變低級, 枉為具有「日本的服務精神」.問道職員, 佢只係敷衍一句: 多人就係咁!認真的, this is RIDICULOUS!!!
若果大家想食得舒舒服服, 強烈建議千萬唔好光臨此店。
否則會「貼錢買難受」!

以下係我既經驗:
??)
問道職員, 佢只係敷衍一句: 多人就係咁!
認真的, this is RIDICULOUS!!!
2017-09-13 241 瀏覽
呢間食海膽飯嘅餐廳近來很當紅,我們訂位有點急,要晚上9點先有位呢!到店時還是全部滿座,幸好剛在bar 臺位有客人離開,我們很快便被安排入座了。鮨一千層海膽don,$298什麼都未叫,便先叫了主打 -- 鮨一千層海膽don,還要是大的。師傅就在我們面前砌這個飯,一直把海膽疊呀疊,疊到比碗還要高先停手。海膽用上加拿大海膽,夠大件而且完整飽滿,味道較清新。鮨一沙律,$128用上北海道蕃茄,普通蕃茄立即比下去,這個蕃茄不是酸的,而是十分清甜,有蕃茄的茄香但很清新。而沙律不只是新鮮的沙律菜,更有切得大大件的刺身魚生和蟹子,非常抵食!三文魚海膽炒飯,$88炒飯炒得乾身,而且海膽分量不少,兩三匙便有海膽了。三文魚粒都是切得細細的,整個口感相當平衡。甲羅燒,$98甲羅燒是松葉蟹蟹蓋中放上松葉蟹蟹膏燒製,食過有時太濃郁燒後會苦苦的,但這個沒有苦味,但蟹膏依然濃香十足。日本鱈魚乾,$38很想很想飲十四代,見牆上有十四代的酒樽,便說我要點。可惜餐廳說未有酒牌。那這個鱈魚乾唯有送住可樂先,下次來希望有酒牌啦!特上錦繡刺身(8款,各2切),468刺身有牡丹蝦、油甘魚、海膽、吞拿魚、最驚喜的是還有時令的秋刀魚。油

鮨一千層海膽don,$298

鮨一沙律,$128

三文魚海膽炒飯,$88

甲羅燒,$98

日本鱈魚乾,$38

特上錦繡刺身(8款,各2切),468
刺身有牡丹蝦、油甘魚、海膽、吞拿魚、最驚喜的是還有時令的秋刀魚。油甘魚極度肥美甘甜,我把朋友的份量都偷偷吃掉呢!

2017-08-24
2017-09-12 227 瀏覽
終於去食呢間呢期好hit 的日本野其實book 左20:00, 但去到都超多人排隊最終其實要21:00 先入得,建議book 位 ge 朋友早d 上去拎位...同埋可能預佢分兩轉,所以21:00 會好d講番野食,因為有d 唔舒服,叫左個湯飲勁大碗,又幾好味d 蜆好鮮甜~~之前叫左個雜錦刺身,龍蝦刺身同埋活北寄貝上黎個下超震撼,因為超大盤...我地就心知大獲...食完呢盤應該唔洗食佢最出名的海膽飯架laaaaaa刺身拼盤好surprise,有otoro 食!!!好小地方會比otoro laaaa~~~係日本食過,一定唔會食得番個d 味但佢都好肥美~我覺得已經算唔錯其他刺身都有牡丹蝦丫...鯛魚丫個d我覺得有d 驚喜係佢個帶子...講番龍蝦刺身,好正~有小小淡淡的龍蝦味...雖然唔算好甜,但都好味個活北寄貝真心值得叫!甜,爽,正!之後見到師傅係到整呢個uni don其實好心動...但真係太飽食唔落...下次我會食佢架成晚最最最最開心係再次食到北海道粟米我同男朋友講,為左佢我變食素都ok haaaa超甜超好味!雖然$98,但真係好好好滿足丫總括黎講d 野係好味ge...除左佢真係等好耐...
終於去食呢間呢期好hit 的日本野
其實book 左20:00, 但去到都超多人排隊

講番野食,因為有d 唔舒服,叫左個湯飲
勁大碗,又幾好味
d 蜆好鮮甜~~

之前叫左個雜錦刺身,龍蝦刺身同埋活北寄貝

上黎個下超震撼,因為超大盤...
係日本食過,一定唔會食得番個d 味
但佢都好肥美~我覺得已經算唔錯
其他刺身都有牡丹蝦丫...鯛魚丫個d
我覺得有d 驚喜係佢個帶子...

講番龍蝦刺身,好正~
有小小淡淡的龍蝦味...雖然唔算好甜,但都好味
個活北寄貝真心值得叫!甜,爽,正!
之後見到師傅係到整呢個uni don
其實好心動...但真係太飽食唔落...下次我會食佢架

成晚最最最最開心係再次食到北海道粟米
我同男朋友講,為左佢我變食素都ok haaaa
超甜超好味!雖然$98,但真係好好好滿足丫

總括黎講d 野係好味ge...
除左佢真係等好耐...可能lunch 食會好d haaaa
2017-09-11
60 分鐘 (堂食)
  • 千層海膽飯
  • 粟米刺身
  • 龍蝦刺身
​ 日本菜呢好多人都食過,但係數出色的都唔係有好多間 ,喺尖沙咀呢度就有一間鮨一, 佢哋嘅服務非常好你可以自己挑選菜色, 又可以找廚師幫你安排, 只要你講出有幾多位食佢就可以幫你安排啱啱好的份量。 昨晚同朋友食了一個很豐富的晚餐, 首先來一個沙律,佢嘅內容非常豐富㗎, 有多種鮮甜嘅魚生,每一種嘅鮮味都不同, 加上新鮮嘅配菜配答得非常好, 跟著嚟一個錦繡龍蝦刺身, 有八款不同品種嘅刺身, 每款都各有特色鮮味, 首選拖羅刺身啦, 真係唔係間間食到咁嘅質素, 當你咬過一口之後, 跟住你唔會捨得一啖全部食下去, 你會好珍惜地慢慢淺嘗, 因為實在太好味, 仲有馬糞海膽鮮甜香滑, 眼見周邊鄰枱每枱都有點, 超大嘅帶子咬開後, 佢裏面啲汁跟著要流出來,鮮甜多汁。 加上大蝦刺身,幾款嘅鮮甜魚刺身啦, 仲有呢個原隻的龍蝦刺身, 每款刺身你都睇到佢嘅光澤 鮮明, 當你食完呢個刺身之後, 還可以隨你鍾意將呢個龍蝦頭鮮蝦頭, 煮粥又得,煮湯又得, 還有佢嘅八爪魚燒餅, 把八爪魚切粒混合其他配菜一齊燒, 配合非常美味, 有一個鱈魚乾,烤得卜卜脆, 但又非常鬆化,點上他自製的醬汁, 配搭一流,最

日本菜呢好多人都食過,但係數出色的都唔係有好多間
,喺尖沙咀呢度就有一間鮨一,
佢哋嘅服務非常好你可以自己挑選菜色,
又可以找廚師幫你安排,

只要你講出有幾多位食佢就可以幫你安排啱啱好的份量。

昨晚同朋友食了一個很豐富的晚餐,
首先來一個沙律,佢嘅內容非常豐富㗎,
有多種鮮甜嘅魚生,每一種嘅鮮味都不同,
加上新鮮嘅配菜配答得非常好,

跟著嚟一個錦繡龍蝦刺身
有八款不同品種嘅刺身
每款都各有特色鮮味,
首選拖羅刺身啦,
真係唔係間間食到咁嘅質素,
當你咬過一口之後,
跟住你唔會捨得一啖全部食下去,
你會好珍惜地慢慢淺嘗,
因為實在太好味,

仲有馬糞海膽鮮甜香滑,
眼見周邊鄰枱每枱都有點,
超大嘅帶子咬開後,
佢裏面啲汁跟著要流出來,鮮甜多汁。

加上大蝦刺身,幾款嘅鮮甜魚刺身啦,
仲有呢個原隻的龍蝦刺身
每款刺身你都睇到佢嘅光澤 鮮明,
當你食完呢個刺身之後,
還可以隨你鍾意將呢個龍蝦頭鮮蝦頭,
煮粥又得,煮湯又得,

還有佢嘅八爪魚燒餅,
把八爪魚切粒混合其他配菜一齊燒,
配合非常美味,

有一個鱈魚乾,烤得卜卜脆,
但又非常鬆化,點上他自製的醬汁,

配搭一流,最後有一個辣酒煮廣島蠔,
就連我不喜飲酒的人都愛上了,
廣島蠔當然係新鮮,大大隻豐富嘅汁液加上蘿白本身嘅鮮甜,
連蘿蔔都冇得輸,呢個湯真係冇得彈,
離枱之後,即時想到下次一定會再嚟。

這間餐廳最出名的一定是千層海膽丼,這次朋友生日,特意訂座,還留了海膽飯,事關不預留不能會沒有呢!除了海膽丼,還嚐了一些刺身及定食,不得不說這裡的定食很抵食,絕對值得Encore~這個真明鰹薄切是Menu上沒有的食品,碰巧當天來有這種白身魚吃,薄切可以看得出師傅的刀功,面頭有金箔、魚子、蔥粒以及一些帶微酸的醬汁,一次過捲起所有材料吃,配合得十分好。刺身不是爽口的感覺,但魚鮨十足,醬汁的酸令刺身味道更新鮮,讓人停不了的一口又一口的吃。刺身定食百多元原以為只會是普通的質素,怎料完全超乎意料,甜蝦相當大隻,十分鮮甜。帶子厚肉,每一口都是幸福的感覺。終於到主角千層海膽丼上場,果然名不虛傳,海膽鋪滿了整個飯上面,中間還夾著一些吞拿魚蓉,海膽有紫菜伴著,還我可以手拿紫菜包著海膽以及飯,海膽完整新鮮不會苦,但一個人吃的話會太膩。
真明鰹薄切
刺身定食
千層海膽飯
真明鰹薄切
刺身定食
千層海膽飯
  • 千層海膽丼
2017-09-10 189 瀏覽
昨晚我老友生日,我就請佢去食日本菜,因為我知道尖沙咀開咗一間新嘅樓上鋪,口碑好好,上到去真係好多人要等位,等位期間真係好期待係咪真係咁好食㗎,入坐之後我哋又聽下店員嘅意見,跟住就點左幾款菜式。首先我哋就食咗一個牛油果蟹子沙律,佢挑選咗剛剛熟嘅牛油果,再加上粒粒脆嘅蟹子,配上新鮮多種蔬菜同自家製嘅沙律醬,吃完你會胃口大增。跟住上咗錦繡刺身,有八款不同嘅鮮味,有超大嘅鮮帶子,汁液豐富鮮甜,油光色澤閃令令嘅三文魚,見到都流口水,食落更加回味無窮,仲有肥大肉厚嘅魚,鮮甜味出眾,只要點少少豉油個提鮮味已經出曬嚟,仲有其他五款都各具特色。一個牛舌唐揚,外脆內軟,牛舌煮得軟淋淋調味得非常可口,外邊脆卜卜,食落有兩種口感。佢嘅特別推介係鮨一千層海膽 DON佢真係冇誇張,層層疊嘅海膽,絕冇偷工減料,佢仲要係最頂級嘅馬糞海膽,一見到都已經睇到係超級新鮮,味道出眾又鮮甜又軟滑配合埋啲日本米飯,唔係每一間日本餐廳都有這樣的質素。仲有個辣酒煮廣島蠔,就算唔食得辣啲人都會愛上佢,佢唔會真係好辣,但係好有酒香,肥大嘅廣島蠔煮得火候剛剛好,不過火食落口啲蠔汁會在你口腔徘徊。仲有一個特上十貫目,呢個做得十分精細,材料新

仲有一個特上十貫目,呢個做得十分精細,材料新鮮,款式不同,每一件都油光閃閃,拖羅;海膽…總之最名貴嘅魚呢度都有齊, 真係唔可以錯過,排隊都係值得嘅。
2017-09-07 207 瀏覽
海葡萄沙律$128好爽口 幾特別 海葡萄吾係周圍都有得食 所以黎到一定要試 海膽飯 $298 因為係facebook睇到個海膽丼 特登黎試下我地2個女仔食 岩岩好真係好好好多海膽 勁滿足韓國當造海膽 好新鮮 配合醋飯 個人認為醋飯有點太酸 但原來師博係想中和海膽既味道炸蝦天婦羅 $78 手掌甘長 抵食之選!

海葡萄沙律$128
真係好好好多海膽 勁滿足
韓國當造海膽 好新鮮 配合醋飯
個人認為醋飯有點太酸 但原來師博係想中和海膽既味道
炸蝦天婦羅 $78
手掌甘長 抵食之選!
2017-08-31
10 分鐘 (堂食)
  • 海膽飯
2017-09-07 503 瀏覽
今日放自己半日假,看完打死不離三父女之後就去食飯。被安排坐吧枱,尚算舒適。*鮨一沙律($128)新鮮的原個蕃茄,配上多款的角切刺身;是醒胃又清涼的沙律,很適合夏天的食慾。*特上錦繡刺身($468)有八款的刺身,每款兩片,給二人分享。除了平常吃到的帶子、海膽、拖羅和牡丹蝦,還有三款平時較少吃到的刺身;可惜真的不知是什麼魚,只係知道全部都好新鮮。*千層海膽飯(大)($298)基本上,大家都好似為左千層海膽飯而來!每一枱都好似必點。因為兩個人食,點一個大的SHARE好似比較化算。除左有幾層海膽之外,還有一層吞拿魚蓉;飯的份量不多,但是海膽的份量多到滿潟;海膽新鮮、質地軟軟的;飯是用了赤醋,所以色比平常的不同,個人頗喜歡赤醋的味。*日本鱈魚乾($38)鱈魚乾很香脆,是一道很好的送酒小食。雖然沒有飲酒,但小食就是邪惡得令你食完一片又想再食一片。*辣酒煮廣島蠔($88)除了廣島蠔,還有煮得很入味很淋的蘿蔔。這個說真的,個人覺得很辣!因為平時真的少吃辣味。廣島蠔肥滿*八爪魚燒餅($28)平時出去食一個燒餅都要三四十蚊,以其他食物的價位來比較,這個真的很便宜。八爪魚燒餅有很多木魚碎;燒餅汁落得適中,帶
今日放自己半日假,看完打死不離三父女之後就去食飯。

被安排坐吧枱,尚算舒適。

*鮨一沙律($128)
新鮮的原個蕃茄,配上多款的角切刺身
是醒胃又清涼的沙律,很適合夏天的食慾。
鮨一沙律

*特上錦繡刺身($468)
有八款的刺身,每款兩片,給二人分享。
可惜真的不知是什麼魚,只係知道全部都好新鮮。
特上錦繡刺身

*千層海膽飯(大)($298)
基本上,大家都好似為左千層海膽飯而來!
每一枱都好似必點。
因為兩個人食,點一個大的SHARE好似比較化算。
千層海膽飯(大)

除左有幾層海膽之外,還有一層吞拿魚蓉;
飯的份量不多,但是海膽的份量多到滿潟;
海膽新鮮、質地軟軟的;
飯是用了赤醋,所以色比平常的不同,個人頗喜歡赤醋的味。
千層海膽飯(大)

*日本鱈魚乾($38)
鱈魚乾很香脆,是一道很好的送酒小食。
雖然沒有飲酒,但小食就是邪惡得令你食完一片又想再食一片。
日本鱈魚乾

*辣酒煮廣島蠔($88)
除了廣島蠔,還有煮得很入味很淋的蘿蔔。
這個說真的,個人覺得很辣!
因為平時真的少吃辣味。
廣島蠔肥滿
辣酒煮廣島蠔

*八爪魚燒餅($28)
八爪魚燒餅有很多木魚碎;燒餅汁落得適中,帶點咸咸甜甜的,而且很夠熱!
八爪魚燒餅
2017-08-30
鮨一沙律
特上錦繡刺身
日本鱈魚乾
八爪魚燒餅
2017-09-07 3580 瀏覽
位於尖沙咀的 鮨一,是一間最近火紅的日本料理店。為什麼鮨一最近如始火紅,因為 鮨一推出多層海膽丼,令一班海膽丼快要失控了。但我非海膽控,不選海膽,選擇饅魚炸飯,是不是傻仔的選擇呢。特上錦绣刺身$468一大盆的錦绣刺身,有八種刺身,每種二件,朋友不愛刺身,由我一人獨吃,有種在吃放題的感覺呢。錦綉刺身包括: 帶子,油金魚,牡蠣蝦,油金鲜,三文魚,拖羅等等。刺身放上大冰盤上,賣相吸引。帶子原隻呈上,大隻厚肉,肥美腍軟,啖啖肉啖啖鮮甜呢。拖羅油脂佔大部份,入口軟嫩,油脂溢出,唯為味淡。日本鱈魚乾$38雖然我不愛酒,但我常常點 日本鱈魚乾。鱈魚乾烤得香脆,乾身卜卜脆,帶點甘甜,沾上沙律醬更好吃呢。甲羅燒$98最近香港大熱甲羅燒,蟹蓋甲羅燒是必點浜燒之一。肥美鮮香的蟹膏,伴以一隻生雞蛋,口感滑稠,濃郁芬香,放上烤焦面包上,味道更佳。饅魚炒飯$88雖然吃大量刺身,但不吃飯類是不會飽的。一大碟的饅魚炒飯,飯量不少,但饅魚粒略少,建議大家點Jumbo饅魚更開禮哦。
位於尖沙咀的 鮨一,是一間最近火紅的日本料理店。

特上錦绣刺身$468

錦綉刺身

帶子原隻呈上,大隻厚肉,肥美腍軟,啖啖肉啖啖鮮甜呢。

拖羅油脂佔大部份,入口軟嫩,油脂溢出,唯為味淡。

日本鱈魚乾$38

甲羅燒$98

饅魚炒飯$88

2017-09-02
2017-09-04 3170 瀏覽
這次又去品嚐豐富的日本料理,我跟非常喜歡海膽的朋友一起去瘋狂食海膽。我對海膽沒有太大興趣,一心只為陪伴好友,但嚐了一口香滑的海膽後,便一發不可收拾...這是使我不能自控的海膽杯,海膽肥美、幼滑,味道濃郁,最重要的是完全不會腥,使人吃不停!看著廚師堆一座海膽山的時候,感覺十分邪惡,當時心想一定要節制,要讓朋友吃多一點,但我真的無法抗拒海膽的誘惑,吃完一口又一口...辣酒煮廣島蠔熱辣辣,吃完暖笠笠的。蠔的份量太多了吧!蠔很飽滿、肥美,湯比較辣,蘿蔔又甜又多汁!$468的特上錦繡刺身,共有8款刺身,每款兩件,刺身很新鮮。除了海膽,帶子及蝦同樣出色,帶子鮮甜、厚肉,蝦則是大大隻、爽口。又是高膽固醇的甲羅燒,哈哈!蟹膏加蛋黃,真的非常美味。用脆卜卜的多士沾一點蟹膏,太出色了!鮨一沙律有超多刺身,雖然都是頭頭尾尾,比較多筋,但刺身的份量比蔬菜多許多,啖啖刺身,很滿足。我們還點了兩份小食,分別是牛舌及鱈魚干,鱈魚干很脆,而且不油膩。價錢就午餐而言有一點貴,但這頓午餐真的很滿足,很美味!
價錢就午餐而言有一點貴,但這頓午餐真的很滿足,很美味!