2022-03-02 28 瀏覽
好明顯係高級, 有格調又精緻既日式餐廳, 點知D野又真係幾抵食wo!!首先我地點左2個LUNCH SET套餐除左個飯, 仲有跟沙律, 湯, 甜品/ 咖啡, 呢個質素, 呢個環境, 真係CP值好高!!滑蛋豬扒飯豬扒又大又厚, 唔會油膩! 個汁係岩岩好, 甜甜地, 唔會好咸, 2樣野好夾二重定食可以係鰻魚, 炸豬扒, 牛小排, 同埋炸雞揀2樣我地揀左鰻魚同埋牛小排, 睇樣已經覺得好吸引鰻魚燒過好香, 牛小排都好厚, 仲切好左一粒粒另外, 呢到都有好多好特別既串串串燒, 炸串都有炸蛋係糖心蛋黎呀!明太子蓮藕滿滿既明太子炸牛骨髓將牛骨髓卷住串起, 好得意小青椒味道似尖椒, 香但係冇辣味既雞骨腸個日仲遇到一位識得既師傅!! 不過真係太趕時間, 冇時間傾計, 好可惜!!

首先我地點左2個LUNCH SET

滑蛋豬扒飯

可以係鰻魚, 炸豬扒, 牛小排, 同埋炸雞揀2樣
我地揀左鰻魚同埋牛小排, 睇樣已經覺得好吸引
鰻魚燒過好香, 牛小排都好厚, 仲切好左一粒粒

另外, 呢到都有好多好特別既串串
串燒, 炸串都有

炸蛋
係糖心蛋黎呀!

明太子蓮藕
滿滿既明太子

炸牛骨髓
將牛骨髓卷住串起, 好得意

小青椒
味道似尖椒, 香但係冇辣味既

雞骨腸

搬黎呢頭先知原來天后都幾多好野食今日就同老公試吓呢間新開居酒屋Set Lunch定食選擇幾多 仲有串燒同串炸牛舌 ($68)厚切牛舌火喉掌握得岩岩好 嫩滑多汁明太子蓮藕 ($38) 釀咗滿滿嘅明太子 一啖咬落去惹味又爽脆炸蛋 ($28)外層脆醬加入咗櫻花蝦 鹹鹹香昋 外脆內軟二重定食 ($188)我地本身揀蒲燒鰻魚同極黑牛小排不過當日冇牛小排供應 所以轉咗黑豚肉 鰻魚厚肉多汁冇腥味 魚皮仲好有膠質黑豚肉相對普通 下次希望可以試倒牛小排西京比目魚定食 ($138)我好鍾意食燒嘅魚 呢個亦好岩我口味魚皮燒到乾身 少少脆口 魚肉保持嫩滑特別欣賞呢度嘅定食好豐富 其他配菜係誠意製作我最鍾意薯仔沙律 配上師傅自家製果仁沙拉醬 好好味味噌湯亦冇欺場 大大隻鮮甜蜆肉 同好多本菇蒸蛋上面鋪滿瑤柱絲 又香又滑 仲有冬菇同銀杏食飽飽 最後仲送上甜品 紅豆或芝麻雪糕 大滿足
搬黎呢頭先知原來天后都幾多好野食
今日就同老公試吓呢間新開居酒屋
Set Lunch定食選擇幾多 仲有串燒同串炸
牛舌 ($68)
厚切牛舌火喉掌握得岩岩好 嫩滑多汁
明太子蓮藕 ($38)
釀咗滿滿嘅明太子 一啖咬落去惹味又爽脆
炸蛋 ($28)
外層脆醬加入咗櫻花蝦 鹹鹹香昋 外脆內軟
二重定食 ($188)
我地本身揀蒲燒鰻魚同極黑牛小排
不過當日冇牛小排供應 所以轉咗黑豚肉
鰻魚厚肉多汁冇腥味 魚皮仲好有膠質
黑豚肉相對普通 下次希望可以試倒牛小排
西京比目魚定食 ($138)
我好鍾意食燒嘅魚 呢個亦好岩我口味
蒸蛋上面鋪滿瑤柱絲 又香又滑 仲有冬菇同銀杏
食飽飽 最後仲送上甜品 紅豆或芝麻雪糕 大滿足
2022-02-25
2022-02-27 15 瀏覽
天后新開居酒屋 — 申▫️呢間位於天后嘅新開居酒屋,位置好方便,出地鐵站行幾分鐘就到,環境舒服闊落。今次嚟到呢度試咗佢哋嘅lunch set,午市定食係包咗沙律、味噌湯、蒸蛋、甜品或咖啡,定食可選白飯跟湯或紫菜烏冬。今次就叫左西京比目魚定食($138)▫️沙律係薯仔沙律🥗份量好多,有成球薯蓉😆食落好多薯仔粒粒!▫️茶碗蒸🍳面頭放有好多三文魚子😍份量勁多好滿足呀!裏面有冬菇、白果,蒸蛋入口好滑溜!▫️鰹魚湯烏冬烏冬有咬口~▫️燒比目魚醬汁好香甜,入口嫩滑,份量十足!▫️極黑牛小排($78)調味岩岩好、好軟淋!牛油鋪喺牛肉面頭,溶化左食有好香牛油味!▫️牛舌($68)入口軟淋而又帶點爽口😍而且好重牛味!▫️炸生蠔🦪($48)炸得十分酥脆▫️整體性價比好高!包咗好多嘢!淨係食完前菜沙律都飽飽地😂食完成餐都好飽~🤰🏻▫️申、居酒屋 (天后)天后電氣道54號亨環天后5樓▫️#goeat天后#天后居酒屋#天后美食#亨環天后#申居酒屋#香港居酒屋#日本居酒屋#天后日本菜#日本料理#日本串燒#天后串燒#申居酒屋
天后新開居酒屋 — 申
▫️
沙律係薯仔沙律🥗份量好多,有成球薯蓉😆食落好多薯仔粒粒!
茶碗蒸🍳
鰹魚湯烏冬
烏冬有咬口~
燒比目魚
醬汁好香甜,入口嫩滑,份量十足!
▫️
極黑牛小排($78)
牛舌($68)
入口軟淋而又帶點爽口😍而且好重牛味!

▫️
炸生蠔🦪($48)
炸得十分酥脆
▫️
申、居酒屋 (天后)
天后電氣道54號亨環天后5樓
1K
前排見天后開了間環境不錯的居酒屋🏮,就趁weekend去食下(可惜的是未有晚市堂食,不能睇夜景嘆高質串燒🥺)就算是食個普通lunch set,都感受到餐廳對品質的堅持!後來店員才告訴我,若果他們覺得食材來貨時質素不好,是不會賣給客人的👍🏼最簡單的蒸蛋和味噌湯,都充滿著驚喜!蒸蛋一打開蓋,入面竟是滿滿的魚籽!😍超surprise~而蒸蛋好滑香,每一口都食到魚籽,好滿足☺️☺️另外,味噌湯調味適中,入面竟然有大大粒蜆!😋雜錦串燒定食🍱—因為不吃牛的關係,師傅換了免治雞肉棒給我,我還額外點了個雞軟骨串!黑豚串的豬肉肥瘦均勻,咬落去好有油脂香和肉汁,不用落好多調味已經好好食。而免治雞肉棒也相當高質,入面軟骨好有咬口,一定要點多啲濃香蛋黃,味道幾好另外幾款串燒如鰻魚、冬菇都用料高質,燒得剛剛好,絕對好來食串燒。額外點的雞軟骨調味適中,粒粒全軟骨無咩肥。🐟西京比目魚定食—比目魚魚肉嫩香,外皮香脆,入面滑有肉汁,味道微甜😋店員還說一定要食旁邊的酸青瓜,是他們自家製的,清新爽香青瓜添上酸香味,酸酸的好開胃。烏冬彈口且麵質好🌟🌟🌟必食之選!串炸鮑魚入面是好甜香厚肉的鮑魚,水準超高。難得的是外面的炸皮薄薄的,

最簡單的蒸蛋和味噌湯,都充滿著驚喜!
蒸蛋

味噌湯

雜錦串燒定食🍱—
免治雞肉棒

額外點的雞軟骨調味適中,粒粒全軟骨無咩肥。

🐟西京比目魚定食—

串炸鮑魚

🌟🌟🌟必食之選!串炸鮑魚入面是好甜香厚肉的鮑魚,水準超高。難得的是外面的炸皮薄薄的,好有層次感,食落去粒粒脆香。難得地炸串燒都可以好新鮮好好食😋😋😋

旁邊的椰菜絲溝了番茄黑椒汁,爽甜椰菜中帶香蕃茄味,味道好清新。從細節位都可以見到餐廳的心思。
鱈魚乾

鱈魚乾薄脆,而且魚味重,是不錯的餐前小食~

非常欣賞他們的芝士雪糕,食落去好滑香且重芝士味,原來是日本訂來的😋😋😋

另外咖啡都非常濃香咖啡味☕️,絕不馬虎。

這裡每樣都充滿心思,下次要再來!
蒸蛋
味噌湯
免治雞肉棒
串炸鮑魚
鱈魚乾
早前去天后剪頭髮見到附近有座全新嘅大廈 #亨環天后近乎全幢都係食肆今日終於上左去五樓 申·居酒屋 @shinizakayahk 食 #日本菜我地點左二人餐有前菜、沙律、燒物、炸物、飯、湯同甜品超多野食呀~先黎 #唐揚魷魚鬚酥脆可口配上 #美乃滋味道極佳之後係 #海草沙律入面有係其他餐廳比較少見嘅海草口感特別蕃茄仔切得好薄刀工精細仲有個 #杏仁沙律醬 係師傅自製估唔到淨係個沙律都咁有誠意有三款燒物#自家製免治雞肉棒用雞肉同軟骨打碎以增加咬口可以配生雞蛋攪勻嚟食#豆腐田樂串起咗嘅豆腐燒到外皮稍硬面頭塗上甜麵豉醬味道比較特別#原條喜之次鹽燒#喜之次 有 #海中紅寶石 嘅稱號佢係生長於寒帶嘅罕見 #深海魚燒魚雖然有骨但係唔算多而且骨比較長及軟身都唔駛太驚魚肉都幾多肉質鮮嫩味道稍鹹但係可以用 #柚子醋 或者 #檸檬汁 去中和一下#西班牙黑豚串入口軟腍味道濃郁好味~#文化牛脷師傅先將 #牛脷 用 #慢煮 方法處理搽#牛油 同 #牛油果蓉 再焗最後灑上炸過嘅#麵包糠有種入口即溶嘅感覺濃濃嘅牛味同淡淡嘅牛油味非常匹配而旁邊嘅酸瓜可以refresh一下味蕾食完佢再食下一道菜味道就唔同晒#穴子飯穴子又稱星
早前去天后剪頭髮
見到附近有座全新嘅大廈 #亨環天后
近乎全幢都係食肆

我地點左二人餐
有前菜、沙律、燒物、炸物、飯、湯同甜品
超多野食呀~

#麵豉湯
用黑豚肉熬製
再加上麵豉而成
麵豉湯

裏面仲有大蜆、蟹味菇
味道香濃

入口除咗有香濃嘅開心果味
雪糕入面仲有好多開心果果仁碎

呢個雪糕味道係餐廳喺日本訂返嚟
特登喺情人節同元宵佳節嘅時候比客人享用

🍽申、居酒屋 (天后)
📍天后電氣道54號亨環天后5樓

唐揚魷魚鬚、海草沙律
自家製免治雞肉棒、豆腐田樂
穴子飯、麵豉湯
麵豉湯
開心果雪糕
少左外出進餐,午餐嘅預算就可以提高些少😋 位於天后嘅𝘗𝘢𝘳𝘬 𝘈𝘶𝘳𝘢陸續有新店進駐,黎到其中新開嘅「申、居酒屋」🏮二人午餐$960由前菜到串燒都頗有風味,食材新鮮,真係一分錢一分貨😎《 唐揚魷魚鬚 》4 / 5前菜先黎一碟脆口魷魚鬚,即炸熱辣辣,魷魚夠爽😋《 海草沙律 🥗 》4 / 5自家製沙律汁酸咪咪好開胃👍🏻 海草口感爽脆又索汁,加上沙律菜新鮮清爽~《 自家製免治雞肉棒 》4.5 / 5將雞肉同雞軟骨攪碎搓成嘅雞肉棒,配上醬油同雞蛋黃混合嘅秘醬,一啖咬落去鮮味之餘口感「索索聲」好特別🤤《 文化牛脷 》4.5 / 5先將牛脷慢煮,再塗上牛油果醬加麵包糠放入焗爐烤😋 繁複嘅步驟後,外在香脆又有牛油香,內裡又嫩又綿,層次豐富👍🏻《 豆腐田樂 》4 / 5面頭係好特別嘅田樂醬,有啲似中式甜醬加豆瓣醬,甜中帶點鹹鮮🤤 豆腐烤到四條邊脆卜卜,頗有豆香😋《 原條喜之次鹽燒 》4.5 / 5「喜之次」係生長喺日本北海道深海嘅魚,魚脂豐富肉質厚實,只係用簡單嘅鹽燒製法已經足夠提鮮,配合廚師對火候嘅控制,令到魚肉脆身之餘,肉汁都仲鎖住響魚入面🤤《 西班牙黑豚串 》5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟半肥瘦黑豚肉,

《 唐揚魷魚鬚 》4 / 5
前菜先黎一碟脆口魷魚鬚,即炸熱辣辣,魷魚夠爽😋

《 海草沙律 🥗 》4 / 5

《 自家製免治雞肉棒 》4.5 / 5

《 文化牛脷 》4.5 / 5

《 豆腐田樂 》4 / 5

《 原條喜之次鹽燒 》4.5 / 5

《 西班牙黑豚串 》5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟
半肥瘦黑豚肉,炸皮薄薄一層,咬開肉汁流晒出黎🤤 豚肉一啲都唔鞋口,肥膏位置更係入口即溶🤩 店員特別提示我哋一定要用豚肉汁撈椰菜絲食,豚肉汁帶點蘋果味,果然一解油膩👍🏻

《 穴子飯 》4 / 5
豐盛嘅二人餐仲有每人一大碗穴子飯🤩 作為油脂較少嘅星鰻,用天婦羅形式烹調,仍然保持肉質細嫩👍🏻 加上醬汁更鮮甜,配搭上乘日本米飯🍚 米飯好香,口感較乾身,如果多啲醬汁更佳🤤

《 蜆味增湯 》4 / 5
好濃郁嘅蜆湯!令人好懷念日本當地嘅味增湯味🤤

《 芝麻 / 紅豆雪糕 》4 / 5
最後來一球北海道牛乳製作而成嘅雪糕球🍨 牛乳味突出,令到兩者口感特別軟滑👍🏻

整體環境寬敞舒適,服務貼心到位~ 食材用料上乘有新意👍🏻
2022-02-22 507 瀏覽
週末假期去咗銅鑼灣天后「申、居酒屋」吃午餐,店內裝修簡約潔淨,設有bar枱位置,可以近距離欣賞廚師功架~午市設有定食套餐,跟餐有沙律、味噌湯、蒸蛋、甜品或咖啡茄子田樂加咗日本味噌一齊燒熟的茄子🍆口感軟腍剛好,鹹鹹地,幾好味大黑啡菇黑啡菇好juicy,菇味香濃,好好食日本青椒仔青椒仔🫑好新鮮碧綠,口感爽脆,鮮甜無榨套餐沙律午市套餐跟咗沙律🥗係我最愛嘅日式薯仔沙律🥔馬鈴薯同青瓜、紅蘿蔔🥕及蛋黃醬等等材料拌勻,口感好豐富,薯味香濃突出茶碗蒸蛋日式茶碗蒸蛋好嫩滑,帶濃郁蛋香!師傅喺蒸蛋表面加咗大量日本三文魚籽,增添鮮味,好正哦二重定食可以自選兩款主食的「二重定食」蒲燒鰻魚有四件,每塊都肥美厚切的,鰻魚味道好香濃!極黑牛小排串燒有兩串,肥瘦適中,牛肉味好濃郁,好好食西京比目魚定食比目魚有兩件,以西京燒方法炮製,燒得剛剛好!魚皮微脆,魚肉保留鮮嫩多汁口感,充滿魚鮮味,沾上蛋黃醬後食用味道更佳甜品最後甜品係來自日本嘅紅豆雪糕,甜而不膩咖啡熱咖啡濃厚醇香,好高質

茄子田樂

加咗日本味噌一齊燒熟的茄子🍆口感軟腍剛好,鹹鹹地,幾好味

大黑啡菇

黑啡菇好juicy,菇味香濃,好好食

日本青椒仔

青椒仔🫑好新鮮碧綠,口感爽脆,鮮甜無榨

套餐沙律

茶碗蒸蛋

二重定食

可以自選兩款主食的「二重定食」

甜品

最後甜品係來自日本嘅紅豆雪糕,甜而不膩

咖啡

熱咖啡濃厚醇香,好高質
2022-02-21 428 瀏覽
🌸天后美食🌸申、居酒屋👨‍🍳🏮一嚐廚師發辦和風料理今天想吃日本菜,於是到了天后一間主打日式廚師發辦料理的居酒屋-「申、居酒屋」享用是日午餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修精緻,座位寬敞舒適❗店員十分親切殷勤有禮,店員會不時為客人添加茶水及收拾碗碟。我們今天惠顧了申、居酒屋二人餐 $960/2位套餐包括以下菜式:1️⃣🌟前菜前菜為唐揚魷魚鬚,魷魚鬚炸得黃金香脆,魷魚外層酥脆,內裏肉嫩爽口彈牙,非常惹味❗2️⃣🌟沙律沙律配料豐富,有多款新鮮翠綠蔬菜、海帶絲、蕃茄,配搭開胃清新蕃茄醬,味道清新怡人❗3️⃣🌟燒物🐓自家製免治雞肉捧自家製免治雞肉捧質地軟淋多汁,內裏有粒粒雞軟骨,口感相當豐盛,還可配搭日本蛋黃醬汁一起食用,味道相當惹味。🍡豆腐田樂豆腐田樂外脆內軟,豆腐質地香滑美味,豆腐上有香濃味噌醬,配搭日本蛋黃醬汁,味道甜中帶鹹,口感豐盛。🐂文化牛脷文化牛脷經廚師慢煮而成,牛脷份量十足,肉香嫩多汁,有別於一般牛脷,這款牛脷質地相當軟淋,還有清新香滑牛油果蓉及麵包糠,相當香嫩惹味❗️🐠原條喜之次鹽燒原條喜之次燒得相當香脆,魚肉香嫩,帶香鹽鹹香味道,配搭開胃解膩梅汁,非常滋味。4️⃣🌟炸物炸物有西班牙黑豚串炸得黃金香脆,黑豚肉
🌸天后美食🌸申、居酒屋👨‍🍳
🏮一嚐廚師發辦和風料理

自家製免治雞肉捧、豆腐田樂

🐂文化牛脷

🐠原條喜之次鹽燒

4️⃣🌟炸物
炸物有西班牙黑豚串炸得黃金香脆,黑豚肉外皮酥脆,內裏肉質香嫩肥美,還可秘制豚肉汁,味道更為昇華,還有新鮮爽口椰菜絲,配搭相當豐富。

5️⃣🌟 飯
是日套餐的飯是穴子飯,穴子為脂肪較少的名星鰻,穴子炸得黃金香脆,味道鮮甜,配搭紫菜絲拌粒粒日本香飯,配搭相當豐盛❗

6️⃣🌟湯
湯為即叫即製的熱炳炳蜆味噌湯,味噌湯有非常新鮮的大蜆及清新香菇,充滿相當濃郁的味噌,適逢近日天氣寒冷,相當暖胃❗

7️⃣🌟甜品
香滑芝麻雪糕充滿濃郁綠芝麻香,味道清新香甜❗️
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗
雪糕

🧾總體平分
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕

總括而言,此和風餐廳的食物質素高,提供廚師發辦和風料理,菜色擺盤精美❗餐廳鄰近天后站,交通方便,絕對是天后一帶的必食高禹和風料理之選❗
2022-02-20
5 分鐘 (堂食)
唐揚魷魚鬚
  • 牛脷文化燒
  • 燒原條喜之次
  • 免治雞肉捧
2022-02-19 309 瀏覽
🏮新開Decent上樓居酒屋🏮推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️天后食肆大廈隱藏不少美食,這次到訪新開張主打串燒及炸串的居酒屋。由搭巴士於銀幕街落車大約都係1-2分鐘路程,好方便~餐廳裝潢以黑、灰配木系檯椅,感覺Decent。場內有吧檯,旁邊近窗位置有梳化位,整體空間感十足昼定食款式有十多款、串燒、炸串、吉列等等,包括沙律、味噌湯、茶碗蒸、甜品或咖啡。定食款式可選擇白飯或烏冬喜歡食串燒嘅鎖定目標以串燒為主,仲可以一個叫飯一個叫烏冬🥰🍱二重定食 HKD188✨ 一次過享受兩款和式風味,可選擇極黑牛小排、蒲燒鰻魚、南蠻炸雞或炸豬扒。點選牛小排及饅魚,CP值感覺高啲✨2串牛味濃郁的牛小排,中間粉嫩熟成剛好;2串份量的饅魚同樣軟滑,燒汁甜甜哋令味道更豐富🍱雜錦串燒定食 HKD148✨共有5串串燒的雜錦拼盤,有牛味濃厚的極黑牛小排、軟滑蒲燒鰻魚、油脂滿滿銀鱈魚、油脂豬味濃的黑豚及茄子田樂🌟昼定食除以上主食,其他配菜都份量不少亦不馬虎🥗薯仔沙律 - 圓波波一球薯仔沙律,配上自家製果仁沙律醬🥚茶碗蒸 - 晶瑩剔透多汁三文魚籽配上滑溜蒸蛋,一齊食有雙重口感,內藏冬菇及銀杏🍚白飯 & 味噌湯 - 熱焫焫味噌湯有粒大蜆
🏮新開Decent上樓居酒屋🏮
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

由搭巴士於銀幕街落車大約都係1-2分鐘路程,好方便~

喜歡食串燒嘅鎖定目標以串燒為主,仲可以一個叫飯一個叫烏冬🥰

🍱二重定食 HKD188

🍱雜錦串燒定食 HKD148

🌟昼定食除以上主食,其他配菜都份量不少亦不馬虎
🥗薯仔沙律 - 圓波波一球薯仔沙律,配上自家製果仁沙律醬
茶碗蒸
🍚白飯 & 味噌湯 - 熱焫焫味噌湯有粒大蜆及菇,啱哂暖胃
🥢紫菜烏冬 - 標準發揮
🎈甜品或咖啡 - 雪糕點選紅豆口味;另一半就飲咖啡

🔥串燒/串炸
牛舌
👅牛舌 HKD68 - 微脆內爽且牛味濃
牛骨髓
🦴牛骨髓 HKD48 - 外層酥脆,內層牛骨髓嫩滑;手刨椰菜絲爽脆多汁,加上自家製醬汁食落甜甜酸酸好開胃

✨餐廳Logo由潮人葛文輝設計頗特別,近門口位置雕塑更由4A Like Black出品 #打卡位

總結:-
  • 雜錦串燒定食
  • 茶碗蒸
  • 牛舌
  • 牛骨髓
申、居酒屋👻最近疫情嚴重咗都少咗出街今日咁啱出開黎天后見到有依間居酒屋襯機會試下佢先有bar枱可以稍為睇到廚師處理幾唔錯既居酒屋😜.🔅二重定食 HKD 188佢係有四款可以揀兩款我就揀咗鰻魚同埋極黑牛小排鰻魚燒到啱啱好配埋鰻魚汗勁香牛小排有驚喜夠嫩滑又重牛味😛🔅西京比目魚定食 HKD 138油脂夠重既比目魚一啲雪味都無 好高質一定要配蛋黃醬食非常之夾又煎得好🔅燒牛舌 HKD 68生燒既厚切牛舌又夠厚又唔會韌少少黑椒調味已經好夠好juicy既牛舌🤩🔅鱈魚乾 HKD 38炸到脆卜卜咁作為餐前小食一流🔅芝士年糕 HKD 28炸既芝士年糕食得多燒既又真係第一次食火喉控制得啱啱好金黃色表面咁芝士味夠濃好好味☺️.整體黎講:午餐高質 串燒好食😚.🎈 申、居酒屋 (天后)天后電氣道54號亨環天后5樓
申、居酒屋👻

金黃色表面咁
芝士味夠濃好好味☺️
整體黎講:
午餐高質 串燒好食😚
🎈 申、居酒屋 (天后)
天后電氣道54號亨環天后5樓
2022-02-19 20 瀏覽
茶碗蒸有大量蟹籽!蟹籽好鮮甜一啲都唔鯹。蛋好滑溜。入邊重有菇。沙律內有紅蘿蔔片,十分爽脆。加上薯蓉,一粉一爽,口感特別。炸蠔即叫即炸,肉夠鮮甜,絲毫沒有鯹臭味。煎比目魚啖啖肉冇骨,入口即溶。不用點旁邊的沙律醬,吃它的原汁原味已經十分足夠了。配飯同吃,十分飽足。餐湯內原來有蜆,整碗湯充滿蜆的鮮味。牛舌牛舌雖然厚身但夠腍易咬。白蘿蔔超甜而且冇渣。烏冬滑溜夠哂熱,依家天氣咁凍,食完暖笠笠好舒服~🥰嗌左兩串串燒:茄子和菇。兩者都蘸上醬汁,味道甜甜的。菇唔會燒到乾身,重保留到水份。壓軸登場嘅係雪糕!雪糕呈綠色,未食前以為係綠茶,吃下去才知道原來是開心果,有驚喜!配熱紫薯,一冷一熱,冰火交融,十分出色!
茶碗蒸
有大量蟹籽!蟹籽好鮮甜一啲都唔鯹。蛋好滑溜。入邊重有菇。

沙律內有紅蘿蔔片,十分爽脆。加上薯蓉,一粉一爽,口感特別。

炸蠔即叫即炸,肉夠鮮甜,絲毫沒有鯹臭味。

牛舌

壓軸登場嘅係雪糕!
2022-02-16
10 分鐘 (堂食)
今年情人節無特別訂餐,見呢間新開居酒屋裝修靚,又有counter位就訂周末提早慶祝~ 餐廳有omakase、二人餐,仲有lunch set供應。點了兩份lunch set 先送上沙律、蒸蛋打開茶碗蒸見到舖滿好多三文魚子,真係好驚喜吖!蒸蛋好滑溜加埋三文魚子味道更咸鮮~🥢二重定食選配白飯、味噌湯味噌湯有大蜆,鮮味唔咸~ 主食四選二,點了:蒲燒鰻魚 肉質肥美厚身,燒得香口,鰻魚汁濃稠適中。極黑牛小排 牛味濃又juicy,肉質鮮嫰鬆軟帶油脂。雜錦串燒定食$148一客5串雞骨腸🍖雖然叫雞骨腸,其實係豬肉製成~拎住枝雞骨食有別一般串燒,咬落去腸衣薄脆皮,油香四溢!黑豚🥩用上五花腩部分,油花均勻有嚼感。茄子田樂🍆鎖住茄子既水份,咬落去柔滑軟綿~生燒鰻魚跟蒲燒鰻魚相比,少左醬汁更乾身有焦香仲有牛小排點配湯烏冬,口感滑溜,昆布木魚湯夠暖胃🍜另外點幾款炸串,睇住師傳準備寧舍有風味牛骨髓 係火煱常客,用作炸物真係第一次試香脆既麵包糠包住,咬落去外脆口內香軟沙椎魚 鬆軟嫩滑幾厚身墨魚咀 一串4粒,爽脆彈牙。最後點了咖啡、甜品各一Single espresso 濃厚甘香,很合心意豆乳雪糕香滑豆味重
餐廳有omakase、二人餐,仲有lunch set供應。

點了兩份lunch set
先送上沙律、蒸蛋
打開茶碗蒸見到舖滿好多三文魚子,真係好驚喜吖!
蒸蛋好滑溜加埋三文魚子味道更咸鮮~

🥢二重定食
選配白飯、味噌湯
味噌湯有大蜆,鮮味唔咸~

主食四選二,點了:
蒲燒鰻魚
肉質肥美厚身,燒得香口,鰻魚汁濃稠適中。

極黑牛小排
牛味濃又juicy,肉質鮮嫰鬆軟帶油脂。

雜錦串燒定食$148

一客5串
雞骨腸🍖
雖然叫雞骨腸,其實係豬肉製成~
拎住枝雞骨食有別一般串燒,咬落去腸衣薄脆皮,油香四溢!
黑豚🥩用上五花腩部分,油花均勻有嚼感。
茄子田樂🍆鎖住茄子既水份,咬落去柔滑軟綿~
生燒鰻魚
跟蒲燒鰻魚相比,少左醬汁更乾身有焦香
仲有牛小排

點配湯烏冬,口感滑溜,昆布木魚湯夠暖胃🍜

另外點幾款炸串,睇住師傳準備寧舍有風味

牛骨髓
係火煱常客,用作炸物真係第一次試
香脆既麵包糠包住,咬落去外脆口內香軟
沙椎魚 鬆軟嫩滑幾厚身

墨魚咀 一串4粒,爽脆彈牙。

最後點了咖啡、甜品各一
Single espresso 濃厚甘香,很合心意

豆乳雪糕香滑豆味重
2022-02-15 158 瀏覽
Omakase 天后新開張嘅日式店🇯🇵 有串燒炸物omakase 都可以散叫 食材由日本直送 即叫即燒 熱辣辣🔥好食~ - 申 .  居酒屋 🎎二人餐  ($960)(原價 $1200 ) - 前菜 -唐揚魷魚鬚 魷魚好爽口彈牙 炸皮唔厚 非常香脆 好食 沙律 -海草沙律 海草新鮮 有D海水味 食落好爽口 好fresh 加埋蕃茄好開胃 燒物 1-自家製免冶雞肉棒 超吸引 肉質淋身 入面有粒粒軟骨 食落口感豐富 撈蛋黃醬汁好好食 最後直接飲埋個蛋黃醬汁 正 (/建議留低之後點肉食) 燒物 2-文化牛脷 牛脷厚切牛舌啖啖肉 勁淋身 牛味非常出 慢煮完 再加上牛油果蓉同麵包糠 然後再焗 味道好香 我覺得好食 但有D人會鍾意爽口嘅牛脷~ 燒物 3-豆腐田樂 臭豆腐D朋友仔! 豆腐外面好脆 入面好滑 面頭係D味增 鹹鹹甜甜 燒物 4- 原條喜之次鹽燒 嘩嘩嘩 原條上 油香十足 外層燒得香脆 好重鹹香味 點梅汁解下膩 但比較實淨 要D時間肉 炸物 -西班牙黑豚串 好好食 皮脆肉嫩 帶點油脂 再加上豬扒醋汁/蛋黃醬汁 好正 記得食埋堆新鮮椰菜 好fresh 飯 - 穴子飯 個人覺得好好食 穴子即係名
Omakase 天后新開張嘅日式店🇯🇵
有串燒炸物omakase 都可以散叫
食材由日本直送 即叫即燒 熱辣辣🔥好食~

燒物 1-自家製免冶雞肉棒

超吸引 肉質淋身 入面有粒粒軟骨 食落口感豐富
撈蛋黃醬汁好好食 最後直接飲埋個蛋黃醬汁 正
(/建議留低之後點肉食)

燒物 2-文化牛脷

牛脷厚切牛舌啖啖肉 勁淋身
牛味非常出 慢煮完 再加上牛油果蓉同麵包糠 然後再焗
味道好香 我覺得好食
但有D人會鍾意爽口嘅牛脷~

燒物 3-豆腐田樂

臭豆腐D朋友仔!
豆腐外面好脆 入面好滑 面頭係D味增 鹹鹹甜甜

好濃郁 不過有點鹹

甜品 - 芝士雪糕

芝士味非常香濃突出 好好食

整體質素不錯 同埋坐得舒服
唔食魚生嘅朋友可以bookmark~
2022-02-14
2022-02-14 87 瀏覽
天后開始多美食,原來都開始有大廈係全棟都係餐廳咁! 今次我地來到🎏申 居酒屋! 環境唔大,但好型格! 開放式廚房,可以見到師傅切刺身同烤肉等,後面成道酒牆咁,為居酒屋添上high end既感覺! 我地中午去到,叫左兩份Lunch set同串燒😋 每份lunch set會包埋沙律、茶碗蒸同湯,甜品或咖啡! 沙律都幾大碟,好fresh,鍾意有埋秋葵;而蒸蛋都夠香夠滑! 我地兩款lunch set主食如下:..🥩二重定食 - 極黑牛小排及蒲燒鰻魚呢個二重定食裡面分別有五樣主食揀兩樣配白飯,所以我地揀左牛同鰻魚。極黑牛小排以串燒呈上,食落去好有驚喜! 超好食! 好高質! 肉味濃郁,口感好豐富! 而鰻魚都烤得好香好好味!..🥘 滑蛋豬扒飯 日式既滑蛋豬扒飯,醬汁好juicy,蛋夠滑,而吉列炸豬扒都炸得好香,唔會厚粉,肉嫩多汁,配埋紫菜絲同菇撈飯食好正!!..🍢炸蠔 及 炸帆立貝串燒就叫左呢兩串,炸帆立貝好大件,而且特別在上邊會鋪滿沙律醬加魚籽,口感好豐富!! 而炸蠔都好juicy好味!..🍨柚子雪芭、咖啡及乳酸梳打跟餐可以揀甜品或咖啡,所以我地一人揀一款,甜品每日唔同既,柚子雪芭好fresh,好
🥩二重定食 - 極黑牛小排及蒲燒鰻魚
🥘 滑蛋豬扒飯
🍢炸蠔 及 炸帆立貝
🍨柚子雪芭、咖啡及乳酸梳打
跟餐可以揀甜品或咖啡,所以我地一人揀一款,甜品每日唔同既,柚子雪芭好fresh,好濃柚子味好香! 而咖啡係一細杯espresso咁,會俾奶同糖另上,唔錯! 另外再叫左杯乳酸梳打,好解渴!.
呢度仲有小小既戶外露台,幾特別! 成個環境真係好舒服,價錢唔貴,可以一試!
2022-02-06
2022-02-13 10 瀏覽
今次去左呢間餐廳食omakase 我去既當日仲有75折 原本$688/位不過唔知優惠做到幾時 到時記得問清楚😉前菜唐揚魷魚鬚🦑炸得熱辣辣 外皮唔會好厚 肉質爽彈易咬 面頭灑左少少椒鹽作調味沙律🥗海草沙律沙律醬係自家製既果仁沙律醬 幾中意海草既口感 幾得意燒物自家製免治雞肉棒呢個係雞肉棒唔似食緊雞 因為唔鞋 食落又有少少軟骨 個蛋黃同醬油令雞肉棒個味再豐富D文化牛脷呢個牛脷肉質彈牙 配搭牛油果醬 同焗脆左既麵包糠豆腐田樂豆腐外脆內軟 肉醬甜甜地 同豆腐好夾原條喜之次鹽燒 肉質都嫩 個豉油唔會太咸 清清地 炸物西班牙黑豚串 一層肥 一層瘦 外皮炸得好酥脆 個汁可以幫助解膩 飯穴子飯呢個都係炸得勁脆 😛去到呢個位已經好飽🤣湯蜆味噌汁呢個係好清既味噌湯 有少少海水味 蜆都好鮮甜甜品 芝士蛋糕味雪糕 呢個好似食緊芝士蛋糕咁🥺好濃😋

前菜
唐揚魷魚鬚🦑