2023-02-21 28 瀏覽
九龍城呢邊出名多高質嘢 今日呢間北斗 係出咗名食高質嘅omakase今日有日本師傅坐鎮 仲咁啱撞到c allstar嘅成員都幫襯呢間餐廳😂師傅好細心解釋每一道菜畀我哋 首先係頭盤嘅白子 加上一個酸酸甜甜嘅醋好開胃😘之後再來一壺好別緻嘅湯 叫做松茸鯛魚湯 有唔少嘅魚肉同埋菇😊 個湯熬得好清甜 正😍之後就係幾款好特別嘅刺身 包括咗帆立貝刺身 劍魚腩刺身 北奇貝刺身 同埋拖羅刺身等等 每一個部分都咁矜貴 同普通日本餐廳食嘅好唔同 特別深印象係拖羅個油脂 入口即溶😛😛跟住就係北海道嘅生蠔 有手掌咁大隻 蠔味都好重亦都好重海水味 好新鮮😝😝呢度㗎咋嘛都係特別出名 例如有炸茄子煙燻金倉魚 籽慈昆布 全部都炸得外脆內嫩 特別個金倉魚面啲魚皮都可以炸到好鬆脆 正😎重點就係個a5神戶和牛 每一嚿和牛都燒得啱啱好 油脂分佈好好入口即溶 有重牛味❤️唔驚唔夠飽 有個明太子湯飯 食完嘢呢個靜岡哈密瓜作結 完美晚上😊

北斗 (九龍城)九龍城福佬村道59號地下B號舖好正好地道🥰🥰🥰  仲好抵食!有經常食好西既同事成日讚公司附近呢間廚師發板好地道,食物新奇!佢去咗幾次,幾次都有唔同當造的食物俾佢🤤🤤 聽佢不停讚都好吸引我呀😍😍😍今日終於拉咗朋友去同我一齊試😻 我地食晚餐,餐廳有兩款晚市套餐俾我地選擇,分別係北餐($980)和斗餐($1380)。斗餐比北餐多咗刺身和燒物😊我地想試多啲野,所以叫咗斗餐😃😃😃有幾道菜我係最鐘意既,分別係白子及深海池魚- 刺身好新鮮!伴碟仲要好靚!色香味俱全🥰🥰松茸石垣調魚湯- 岩哂而家凍凍地既天氣😽 我地一路飲湯一路食松茸和石垣調魚,一路睇師傅喺我地前面準備下一道菜😍😍😍帆立貝海膽- 正!海膽唔係劣質貨!對得住呢個價錢!北海道生蠔🦪- 我好少食日本既生蠔😀 原來可以媲美其他國家嫁😁😁😁而家正值秋冬時節,當然唔少得有當造的蟹!😻😻😻呢餐超級正!同事無介紹錯! 但餐廳座位有限,大家記得book 位呀!我已經book 咗黎緊同屋企人慶祝生日!

北斗 (九龍城)
九龍城福佬村道59號地下B號舖

好正好地道🥰🥰🥰  仲好抵食!

我地想試多啲野,所以叫咗斗餐😃😃😃

有幾道菜我係最鐘意既,分別係白子及深海池魚
- 刺身好新鮮!伴碟仲要好靚!色香味俱全🥰🥰

松茸石垣調魚湯

帆立貝海膽
- 正!海膽唔係劣質貨!對得住呢個價錢!

北海道生蠔🦪
- 我好少食日本既生蠔😀 原來可以媲美其他國家嫁😁😁😁

而家正值秋冬時節,當然唔少得有當造的蟹!
😻😻😻

• 生蠔
2023-02-04 28 瀏覽
The omakase in different restaurants has different styles. This time, there is a Japanese chef in charge. The ingredients are airlifted from Japan to Hong Kong every day. There are also special skewers, which are worthy to try.The restaurant offers two omakase set meals, which are $980 and $1380 respectively, and the difference is more than $400 for sashimi and grilled food. In terms of cost performance, it must be a simple $1380 set meal😃Black Truffle Sea Urchin ShrimpShrimp body is extremely c

Shrimp body is extremely crispy, and sea urchin is extremely delicious, which is exciting

Stand Fish Matsutake Soup
Serving in a small cup is extra delicate, this matsutake soup is very sweet but not greasy

The sashimi includes grapefruit scallops,deep-sea pond fish, and sea lion fish. In fact, it is a kind of hamachi, but it is relatively large and has a lot of oil distribution. The fish oil that falls off is particularly sweet and fragrant

Grilled toro with seaweed
Burning toro makes the fragrance of the oil diffuse, adding a piece of seaweed immediately neutralizes it

Oysters
The sauce brings the umami taste to another level, that umami taste is really lingering for three days

When it comes to fried food, all the fried food is not oily at all, and only a little flour can be used to have a thin layer of crispy skin. The food inside not only keeps fresh, but also makes the overall taste more delicious

Japanese Sweet Pepper
Don’t worry, it’s not spicy but the chili taste is more fragrant than ordinary chili

Mushroom Tempura
Crab meat stuffed in mushrooms, very thoughtful
Added sea bath jelly and sakura prawns below, the combination is a surprise

Japanese Horse Dung Sea Urchin Squid Roll
Be careful when it’s hot.Because it’s fresh and ready to fry, but the squid and sea urchin inside are very fresh, it’s really a test of the chef’s skill. It is super delicious

Fried eel
Very soft and ripe, with a few sweet flavors

Fried Whole Matsuba Crab
The presentation is so exquisite, the crab meat is so large that you can eat it together with the shell, it’s really all meat

Japanese A5 Wagyu Beef
Three or four mature, the wagyu beef is fragrant, so let me introduce it again, it is very delicious

Finally, there is Wagyu soba noodles and Shizuoka honeydew melon, which is really a very satisfying dinner
2023-01-24 37 瀏覽
位於九龍城福佬村道59號地下B號舖「北斗」矜貴嘅懷石料理menu由日本主廚 #廚師發辦,並採用日本直送及時令食材,全晚共十五道菜,每道都極具心思,由擺盤到食材都完全感受倒日本人對食物嘅專重及執著!🍴廚師發辦$1380/位🐠先付 Appetizer ~日本深海池魚肉厚 鮮嫩肥美 脂厚油香 入口魚油甘香細膩!富山灣的白蝦非常鮮甜 口感彈牙又細綿黏口 配搭上馬糞海膽 味道口感更上一層樓。🫕清湯:~石門鯛魚配合舞茸菇的茶壺湯 清澈嘅湯頭清香鮮甜。🐡刺身:~北海道帶子 肉厚味甜 肉質有彈性飽滿 肉質柔軟 鮮味濃郁 配馬糞海膽的creamy 鮮上加鮮。~劍魚腩 肉質柔軟脂肪多 鮮甜而不油膩。 ~銀鱈魚|第一次吃銀鱈魚刺身想不到魚肉這麽結實 好爽口又鮮。~紫菜拖羅 脆卜卜紫菜包住經火炙的拖羅 增加口感。~岩手縣生蠔🦪大過手掌 creamy鮮甜 配上柚子醬油啫喱及檸檬泡泡 超正。🍢串揚燒物:~唐辛子天婦羅 選用京都的辣椒 脆口爽甜 不辣。~金鯛魚 炸至脆卜卜魚鱗加上魚肉清甜。~吉列牡丹蝦 炸蝦肉質彈牙鮮甜 火炙蝦膏creamy 。~吉列鰻魚 炸鰻魚難度極高,師傅要控制好油溫 時間 先炸得甘軟嫩。~釀蟹
🍴廚師發辦$1380/位

🐠先付 Appetizer

🫕清湯:
~石門鯛魚配合舞茸菇的茶壺湯 清澈嘅湯頭清香鮮甜。

🐡刺身
~劍魚腩 肉質柔軟脂肪多 鮮甜而不油膩。
~紫菜拖羅 脆卜卜紫菜包住經火炙的拖羅 增加口感。

🍢串揚燒物:
~唐辛子天婦羅 選用京都的辣椒 脆口爽甜 不辣。
~金鯛魚 炸至脆卜卜魚鱗加上魚肉清甜。
~吉列牡丹蝦 炸蝦肉質彈牙鮮甜 火炙蝦膏creamy 。
~釀蟹蓋 鮮甜蟹肉 飽滿又美味。
~神戶牛 燒一口 油香融化於舌尖極嫩滑。

🍜食市
~和牛蕎麥麵 清香 口感柔軟的蕎麥麵配和牛 正。

🍈甜品
~靜岡蜜瓜香甜多汁。
2023-01-18
2023-01-24 21 瀏覽
「北斗」裝修比較光亮、簡約,主要以雲石設計為主。客人一樣都係坐吧檯,睇住師傅整嘢食。今次晚市就主要有兩個套餐,一個係$1380,日本師傅好誠懇為我們介紹每道菜式,知道佢哋喺落足心機鑽研菜式,食材每日新鮮由日本直送到港,務求令客人食得開心!🔹前菜深海池魚|肉質緊實而爽口 味道鮮甜馬糞海膽|香甜濃郁富士灣白蝦|一啖一口 肉質彈牙 爽口滋味🔹清湯石門鯛魚的茶壺湯|鮮甜無比🔹刺身馬糞海膽拼北海道帶子|帶子肥美 海膽creamy劍魚拖羅|肉質細滑豐腴 入口綿軟 鮮甜美味銀鱈魚|第一次吃銀鱈魚刺身 想不到魚肉這麼結實 好爽口又鮮拖羅|經炙燒拖羅帶出魚油香 入口軟嫩 同香脆紫菜一齊食 更好味岩手縣•令和の怪物|手掌般大的蠔 牛奶般嫩滑鮮甜🔹串揚燒物唐辛子天婦羅|選用京都辛子 完全冇辣味 脆口鮮甜金鯛魚|魚鱗炸至脆卜卜 加上魚肉清甜 吃起來又香又脆。吉列牡丹蝦|火炙蝦膏鮮甜美味 炸蝦身肉質彈牙吉列穴子|炸鰻魚食落嫩滑釀蟹蓋|飽滿蟹肉蟹膏 鮮美在口中迴盪A5神戶牛|火一勺 油香與舌香味相融 極嫩的口感🔹食市和牛蕎麥麵|蕎麥麵的濃烈清香 口感柔軟🔹甜品靜岡蜜瓜|香甜多汁
「北斗」裝修比較光亮、簡約,主要以雲石設計為主。客人一樣都係坐吧檯,睇住師傅整嘢食。今次晚市就主要有兩個套餐,一個係[北]$980,一個係[斗]$1380,日本師傅好誠懇為我們介紹每道菜式,知道佢哋喺落足心機鑽研菜式,食材每日新鮮由日本直送到港,務求令客人食得開心!

🔹前菜

銀鱈魚|第一次吃銀鱈魚刺身 想不到魚肉這麼結實 好爽口又鮮
岩手縣•令和の怪物|手掌般大的蠔 牛奶般嫩滑鮮甜

🔹串揚燒物
唐辛子天婦羅|選用京都辛子 完全冇辣味 脆口鮮甜
金鯛魚|魚鱗炸至脆卜卜 加上魚肉清甜 吃起來又香又脆。
吉列牡丹蝦|火炙蝦膏鮮甜美味 炸蝦身肉質彈牙

和牛蕎麥麵|蕎麥麵的濃烈清香 口感柔軟

🔹甜品
靜岡蜜瓜|香甜多汁
2023-01-18
唔同餐廳嘅omakase都有唔同風格,今次哩間有日本廚師坐鎮主理,食材每日由日本空運到港,仲有特色嘅串揚物,好值得一試餐廳提供兩款omakase套餐,分別係$980同$1380,差$400多咗刺身同燒物,性價比嚟講一定係要簡$1380嘅套餐😃👉🏻黑松露海膽蝦蝦身極度爽脆,海膽鮮味極致,令人為之一振👉🏻立魚松茸湯用小杯子盛載份外精緻,呢個松茸湯非常清甜而不膩刺身分別有👉🏻柚子帶子、👉🏻深海池魚、仲有👉🏻海獅魚,其實佢係油甘魚嘅一種,但比較大條,油脂分布較多,食落嘅魚油特別甘香 👉🏻燒拖羅配紫菜燒拖羅令油香散晒出嚟,加返塊紫菜即刻中和返生蠔🦪 醬汁另鮮味提升到另一個層次,嗰隻鮮味真係繞梁三日😭嚟到炸物,所有嘅炸物一啲都唔油,而且只係用好少嘅麵粉就可以有一層薄薄的脆皮,裏面嘅食物不但保持新鮮,亦可令整體味道更加香口👉🏻日本甜辣椒放心係唔辣嘅🤣但辣椒味比普通辣椒特別香 👉🏻冬菇天婦羅冬菇裏面釀咗蟹肉,非常有心思下面仲加咗海澡啫喱同櫻花蝦,成個配搭好有驚喜👉🏻日本馬糞海膽魷魚卷小心熱🤣因為真係新鮮即炸,但裏面嘅魷魚同海膽仲係非常新鮮,真係好考廚師嘅功力👍🏻呢個好好味👉🏻炸鰻魚 非常軟熟,食落甜甜

👉🏻黑松露海膽蝦
蝦身極度爽脆,海膽鮮味極致,令人為之一振

👉🏻立魚松茸湯
用小杯子盛載份外精緻,呢個松茸湯非常清甜而不膩

👉🏻燒拖羅配紫菜
燒拖羅令油香散晒出嚟,加返塊紫菜即刻中和返

生蠔🦪
醬汁另鮮味提升到另一個層次,嗰隻鮮味真係繞梁三日😭

👉🏻日本甜辣椒
放心係唔辣嘅🤣但辣椒味比普通辣椒特別香

👉🏻冬菇天婦羅
冬菇裏面釀咗蟹肉,非常有心思
下面仲加咗海澡啫喱同櫻花蝦,成個配搭好有驚喜

👉🏻日本馬糞海膽魷魚卷

👉🏻炸鰻魚
非常軟熟,食落甜甜地幾香口

👉🏻炸原隻松葉蟹
賣相好精緻,蟹肉分量超多,可以連殼一齊食,真係啖啖都是肉😚

👉🏻日本A5和牛
三四成熟,和牛既香味唔使我再介紹,就係非常好味😋😜

最後仲有個和牛蕎麥麵同靜岡蜜瓜,真係一個非常滿足夜晚餐😌
2023-01-11 428 瀏覽
為左氹女朋友開心,緊係要搵啲特別啲嘅餐廳啦~女朋友鍾意日本菜,今日就搵左主打廚師發辦“北斗”,即係有menu 等於無menu嗰種😜馬糞海膽+深海池魚刺身海膽橘紅色,入口味道濃郁,甘甜度很高👍池魚口感滑嫩,鮮味十足😍紫蘇葉魚清湯清甜可口,紫蘇葉更帶出鮮味用茶壺飲湯,好特別😍北寄貝刺身熟嘅北寄貝跟北寄貝刺身真的是完全不一樣,刺身爽口鮮甜得多,平時真的很少食到呢🤩火灸銀雪魚火灸銀雪魚跟煎銀雪魚不一樣,口感完全不同,前者真的好食好多,真係長知識👍灸燒拖羅拖羅本身已經無得輸,就咁食都超正,灸燒一下啲魚油更出,包埋脆脆嘅紫菜,真係另有一番味道,層次感更高😍日本生蠔size不少,鮮甜,海水味重,吾腥🤩茄子天婦羅日本茄子外皮的酥脆外衣,讓茄子更添爆滿的口感👍煙燻金槍魚把金槍魚放在玻璃瓶,用煙燻,無論視覺同嗅覺都為之一振,好有創意嘅做法🤩帶魚鱗嚟炸,魚鱗嘅脆加魚肉嘅鮮,又是另一境界😋😋😋籽慈昆布鋪滿櫻花蝦,魚籽加昆布,爽口加脆口,爽👍炸海鰻海鰻比鰻魚鮮甜,用薄薄嘅脆漿,外脆內鮮,火喉拿捏得真好👍伊勢海龍,海膽海膽鋪在龍蝦肉上,賣相相當吸引,龍蝦輕輕灸燒一下,又像刺身,又像熟蝦,味道無比鮮甜,滿口都鮮味十

馬糞海膽+深海池魚刺身
海膽橘紅色,入口味道濃郁,甘甜度很高👍
池魚口感滑嫩,鮮味十足😍

紫蘇葉魚清湯
清甜可口,紫蘇葉更帶出鮮味用茶壺飲湯,好特別😍

北寄貝刺身

火灸銀雪魚

灸燒拖羅

日本生蠔
size不少,鮮甜,海水味重,吾腥🤩

茄子天婦羅
日本茄子外皮的酥脆外衣,讓茄子更添爆滿的口感👍

煙燻金槍魚
帶魚鱗嚟炸,魚鱗嘅脆加魚肉嘅鮮,又是另一境界😋😋😋

籽慈昆布
鋪滿櫻花蝦,魚籽加昆布,爽口加脆口,爽👍

炸海鰻
海鰻比鰻魚鮮甜,用薄薄嘅脆漿,外脆內鮮,火喉拿捏得真好👍

伊勢海龍,海膽
海膽鋪在龍蝦肉上,賣相相當吸引,龍蝦輕輕灸燒一下,又像刺身,又像熟蝦,味道無比鮮甜,滿口都鮮味十足🤩

和牛肉蕎麥麵
識食緊係先試啖湯,清香,淡淡嘅牛肉味,麵質軟硬適中,食埋飽晒😜

最後以靜岡蜜瓜作甜品,甜甜蜜蜜,真的是sweet ending😍

2023-01-05
  • 北寄貝刺身
  • 火灸銀雪魚
  • 灸燒拖羅
  • 煙燻金槍魚
  • 日本生蠔
  • 深海池魚
2023-01-08 23 瀏覽
平時食omakase都係食刺身壽司多位於九龍城嘅北斗以串揚為主打今次真係第一次去試絕對推介俾大家————————-白子 魚刺身每次食omakase都唔少得食白子味道鮮甜嫩滑魚味濃 相當好食北寄貝刺身平時食熟食得多刺身都係第一次試鮮甜爽口呢個絕對唔係茶而係鰹魚湯唔會太鹹 比較鮮甜飲完會想再繼續飲岩手縣生蠔平時好少食生蠔嘅我都幾鍾意呢款生蠔蠔味唔算好重主要係食鮮甜嘅味道火炙吞拿魚吞拿魚本身已經夠油在火炙埋非常香睇相未必估到呢碟係乜其實係炸咗嘅希靈魚脆卜卜嘅口感好神奇火炙魚睇相就感覺到燒完好正充滿油脂 入口即溶另一款魚味道冇第一款咁好可能因為油脂冇咁多但都唔錯炸魚食完串燒嘅魚就食炸過嘅魚魚有一絲絲嘅感覺味道都係偏向較濃連埋魚鱗一齊食感覺幾特別大蝦炸過嘅口感好好食鮮甜而且肉比較爽口仲有龍蝦海膽用火燒一燒令到香氣再錦上添花明太子漬飯明太子辣辣地食埋好滿足再加埋個靜岡蜜瓜做甜品呢一餐我比100分
平時食omakase都係食刺身壽司

明太子辣辣地食埋好滿足

再加埋個靜岡蜜瓜做甜品
呢一餐我比100分
2023-01-07 27 瀏覽
呢間北斗係小店型式經營,入到去已經好有日本當地既感覺😳呢度既師傅好健談,除左講左好多食材方面既知識,仲講左好多地道野俾我地聽,真係會想再黎同佢傾耐D午餐有兩個廚師發板既餐,分別係北 同 斗前菜係蟹膏豆腐配北海道海膽海膽好新鮮同鮮甜,入口即融,配上蟹膏豆腐岩岩好,我覺得係呢道菜海膽唔係主角,個豆腐先係🤣因為真係又滑又香刺身方面有兩款。劍魚腩。食到魚肉既香咪同甜味,口感扎實。大拖羅。油脂感十足,感覺到既新鮮,同埋師傅都幾厚切,所以好過癮北海道生蠔 柚子酸汁我覺得調味岩岩好,柚子既酸唔會掩蓋到蠔味太刀魚炸衣唔會太厚,仲食到魚本身既口感希靈魚 中間係昆布 木魚 王蝦日本鴨胸魷魚蟹肉叫個真係功夫之作,蟹肉味道濃郁,而魷魚炸完之後仲保持到咁嫩滑,兩者配合得好好龍蝦-紫蘇葉呢個真係今日既焦點,火候恰到好處,表現到龍蝦肉既彈牙,明太子醬得配合得好好明太子茶漬飯最後呢個真係大滿足,明太子既辣同茶漬飯既清,好夾而且食完個胃好暖,舒服曬

午餐有兩個廚師發板既餐,分別係北 同 斗

前菜係蟹膏豆腐配北海道海膽

刺身方面有兩款

。劍魚腩。食到魚肉既香咪同甜味,口感扎實

北海道生蠔 柚子酸汁
我覺得調味岩岩好,柚子既酸唔會掩蓋到蠔味

太刀魚
炸衣唔會太厚,仲食到魚本身既口感

希靈魚 中間係昆布 木魚 王蝦

日本鴨胸

魷魚蟹肉

龍蝦-紫蘇葉

明太子茶漬飯

2023-01-07 329 瀏覽
平日好小食omakase今日朋友帶我去一間係九龍城都幾出名嘅omkase 試試佢omakase 香港多數都係食下壽司,刺身果d今日依間係有日本地道d 嘅omakase冇壽司嘅,多左d 燒物 炸物(串揚)門面唔太大,好易行過menu 簡單,睇你想唔想食刺身同燒物,同睇你想比幾多錢今日幸運地,日本師傅親自上場去招呼我地中文講得唔錯,師傅幾好傾先黎個前菜白子同有小小刺身omakase 嘅食材多數係冷門d ,出面連鎖壽司店唔太一樣白子,想知咩黎卡上網search建議食完先search, 好食,冇伏清湯出奇地清甜好飲刺身右下係大家最愛嘅大toro, 仲要燒過下魚油爆出黎生蠔唔食蠔嘅我,都食左同出面酒店唔同又大隻,堅fresh依間omakase 主打係d 燒物 串揚炸得香脆,d 粉薄,唔影響口感。仲有海擔 同燒龍蝦又有個明太子湯飯最後仲有個日本瓜做甜品
平日好小食omakase
今日朋友帶我去一間係九龍城都幾出名嘅omkase 試試佢

omakase 香港多數都係食下壽司刺身果d
今日依間係有日本地道d 嘅omakase
壽司嘅,多左d 燒物 炸物(串揚)

門面唔太大,好易行過

menu 簡單,睇你想唔想食刺身同燒物,同睇你想比幾多錢

今日幸運地,日本師傅親自上場去招呼我地
中文講得唔錯,師傅幾好傾

前菜

先黎個前菜
白子同有小小刺身
白子,想知咩黎卡上網search
建議食完先search, 好食,冇伏

出奇地清甜好飲

刺身
右下係大家最愛嘅大toro, 仲要燒過下
魚油爆出黎

唔食蠔嘅我,都食左
同出面酒店唔同
又大隻,堅fresh

串揚  / 燒物

依間omakase 主打係d 燒物 串揚
炸得香脆,d 粉薄,唔影響口感。

食事

前菜
串揚  / 燒物
食事
2023-01-06 16 瀏覽
北斗 (九龍城)九龍城福佬村道59號地下B號舖Omakase @ 九龍城 北斗 好正嘅廚師發板!餐廳有北 同 斗 兩個套餐選擇,斗的食物係多啲!呢間餐廳嘅廚師發板係超級正宗,以「由淡至濃,從冷到熱」的大原則出菜,首先有開胃的精緻前菜,然後是涼食刺身,再到熟食煮物、燒物,到最後就會奉上湯品及水果,完美的展現起承轉合的味覺層次!第一道菜係白子及深海池魚松茸石垣調魚湯帆立貝海膽北海道生蠔🦪而家正值秋冬時節,當然唔少得有當造的蟹!依個廚師發板每樣食物都超級吸引,全部都來自日本唔同嘅地方,店員都有好詳細嘅介紹,店員識得係正宗日本人識得講英文,仲好搞笑添,同我哋有講有笑😍
北斗 (九龍城)
九龍城福佬村道59號地下B號舖

Omakase @ 九龍城 北斗

好正嘅廚師發板!
餐廳有北 同 斗 兩個套餐選擇,斗的食物係多啲!

第一道菜係白子及深海池魚

松茸石垣調魚湯

帆立貝海膽

北海道生蠔🦪

而家正值秋冬時節,當然唔少得有當造的蟹!

2023-01-02
2023-01-06 210 瀏覽
九龍城一向都多食肆,質素都一般較高,尤其是日式餐廳,今日第一次試主打廚師發辦嘅日式餐廳“北斗”。餐牌可選擇的是價錢,菜式就是時令,廚師發辦哦🤩我選擇了“斗”$880共有12度菜深海池魚+海膽池魚肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜👍橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶😍𩶘魚清湯用茶壺盛著,另有一番味道👍清甜嘅魚湯帶點紫蘇味,更豐層次感😋北寄貝平常吃的北寄貝因為大多是已煮熟的急凍貨,所以主要呈橙紅色。而新鮮的北寄貝則不同,肉質爽口有嚼頭,清甜得多👍火灸銀雪魚銀雪魚嫩滑口感,火灸過好香好重魚味,跟平時食煎銀雪魚味道截然不同🤩灸燒拖羅拖羅輕輕火灸過,再用紫菜包住嚟食,一嫩一脆👍口感極佳,魚油脂在口腔爆發😋😋😋日本生蠔蠔味十足,肉質肥美、味道鮮甜,我的至愛😅茄子天婦羅日式茄子不但美味,還可以吃到不軟爛的口感,特別清甜👍煙燻金槍魚上檯一刻真的很吸引,聞到陣陣煙燻味道,賣相已經贏晒。帶魚鱗,很特別,魚鱗比魚皮炸得更香,更脆🤩又試到另一種獨特嘅口感😋😋😋子慈昆布一口咬開就見到滿滿嘅魚籽,魚籽爽脆可口,夾上紫菜櫻花蝦更滋味👍炸海鰻海鰻比鰻魚天鮮甜,外脆內軟,正🤩伊勢海龍+海膽龍蝦肉輕輕灸燒一下,

餐牌可選擇的是價錢,菜式就是時令,廚師發辦哦🤩

我選擇了“斗”$880
共有12度菜

深海池魚+海膽
池魚肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜👍
橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶😍

𩶘魚清湯
用茶壺盛著,另有一番味道👍
清甜嘅魚湯帶點紫蘇味,更豐層次感😋

北寄貝

火灸銀雪魚

灸燒拖羅

日本生蠔
蠔味十足,肉質肥美、味道鮮甜,我的至愛😅

茄子天婦羅
日式茄子不但美味,還可以吃到不軟爛的口感,特別清甜👍

煙燻金槍魚
上檯一刻真的很吸引,聞到陣陣煙燻味道,賣相已經贏晒。

子慈昆布

炸海鰻
海鰻比鰻魚天鮮甜,外脆內軟,正🤩

伊勢海龍+海膽
龍蝦肉輕輕灸燒一下,蝦肉爽口彈牙,無比鮮甜😋😋😋

和牛肉蕎麥麵
啖湯好清甜,蕎麥麵爽口,軟硬度適中,飽腹😅

夕張蜜瓜為完美嘅一餐劃上句號,滿意,滿足👍
2023-01-05
  • 北寄貝刺身
  • 𩶘魚清湯
  • 深海池魚刺身
2022-12-10 72 瀏覽
一次難忘既用餐體驗,今日同朋友去左一間食日本串楊專門店!小店以木門和風裝修!牆上雀仔壁畫亦好吸晴!第一次食串楊廚師發辦!改變左我對日式炸物既看法!貴為第一間串楊Omakase專門店,「串揚」同「炸天婦羅」一樣好考大廚嘅功力,我最怕食落去成口油既感覺!聽師傅講佢地用左手磨麵包碎去做脆漿以170-180度油溫做成串楊外皮,今日見到面前件件炸物皮薄,色澤金黃,入口完全唔覺得油膩!呢點確實正!深海池魚配柚子酸汁 真雪白子每啖都好creamy 白色拖羅厚切劍魚腩有咬口魚油豐富黑鯥魚加左日本蒜茸芽蔥提鮮紫菜煙燻帆立貝配北海道馬糞海膽魚子醬鱈魚乾上青森大間吞拿魚配魚子醬以米製成嘅雪鹽簡單調味北海道仙鳳指生蠔配根子柚子啫喱醬蠔身肥厚帶有甘甜香醇的滋味!松茸石垣鯛清湯飲落超甜石垣鯛煲湯後肉質唔會變柴松茸厚身菇菌味濃串楊香霜蟹肉蟹膏混合一起後放回炸好既串楊蟹蓋上.蟹肉絲每條都掛滿蟹膏.好正全楊牧丹蝦把整隻蝦拆開蝦膏炸到乾身!蝦肉包左麵包糠炸到外脆內彈牙!北海道產小洋蔥一啲都唔辣仲好甜爽穴子魚仔食落甜甜地.冇骨啖啖肉!秋都魚卷好再炸一邊以紫蘇葉墊底加入日本蒜蓉及芽蔥,雙重口感燒物神户和牛燒到啱啱好趁熱食真係

深海池魚配柚子酸汁
真雪白子每啖都好creamy
白色拖羅厚切劍魚腩有咬口魚油豐富
黑鯥魚加左日本蒜茸芽蔥提鮮

紫菜煙燻帆立貝配北海道馬糞海膽魚子醬

鱈魚乾上青森大間吞拿魚配魚子醬以米製成嘅雪鹽簡單調味

北海道仙鳳指生蠔配根子柚子啫喱醬
蠔身肥厚帶有甘甜香醇的滋味!

松茸石垣鯛清湯飲落超甜
石垣鯛煲湯後肉質唔會變柴
松茸厚身菇菌味濃

串楊

北海道產小洋蔥一啲都唔辣仲好甜爽

穴子魚仔食落甜甜地.冇骨啖啖肉!

秋都魚卷好再炸一邊以紫蘇葉墊底加入日本蒜蓉及芽蔥,雙重口感

燒物神户和牛燒到啱啱好趁熱食真係口感一流

近江和牛喬麥麵湯底夠清味道正常!

靜岡縣蜜瓜出名就係甜!

除左食材花盡心思外!現場日本師傅會以英文邊食邊同客人交流!主廚亦細心介紹每一道菜!服務真係好到無容置疑!另外原來餐廳係日本有自家釀酒廠!特別釀製了幾款Sake!鍾意飲酒既朋友可以去試下最新鮮既清酒呀!
  • 松茸石垣鯛清湯
  • 穴子魚仔
2022-12-05 17 瀏覽
位於九龍城嘅日式餐廳《北斗》,食材新鮮,晚餐嘅omakase 有「北」同「斗」兩款選擇,我同朋友都揀咗「斗 」$1380—先付—蕎頭|牛蒡一前菜—深海池魚,肉質細緻爽口帶油份,味道甜美真鱈魚白子,口感柔滑,味道鮮甜豐腴—清湯一舞茸𩶘魚湯入口非常清甜,飲完仲可以食埋入面嘅嫩滑𩶘魚同舞茸—刺身—海膽帆立貝帆立貝鮮甜美味,中間海膽嫩滑濃郁甘甜,加上脆身紫菜作伴,口感層次豐富*劍魚腩劍魚腩顏色粉嫩,厚肉肥美,肉質柔軟,鮮甜而不膩*炙燒黑睦魚炙燒後將魚油迫出,令口感更香滑,脂香非常回味*大拖羅鱈魚干大拖羅入口即化,滿口油脂,配上魚子醬同脆身嘅雪魚干,增添風味*生蠔口感肥美creamy,蠔味濃郁,配上柚子汁更帶出蠔嘅鮮味🤤一串揚一希靈魚籽昆布,入口非常爽脆,魚籽帶出嘅味道極為鮮甜,面頭配上櫻花蝦同木耳增添口感*炸牡丹蝦天婦羅🍤,蝦殼拆得完美無瑕超級靚,作擺盤,牡丹蝦炸衣薄身,蝦肉爽彈,再配上濃郁鮮甜嘅蝦膏,超級正🤤*炸穴子肉質纖細脂肪少,口感細密秋刀魚串揚,用上時令嘅秋刀魚,卷起整成好似波棒糖造型,鮮味十足*炸松葉蟹蓋,蟹膏加上一絲絲嘅鮮甜蟹肉,味道濃郁,滋味非常*食到呢度已經超級飽😅—燒物一神戶

「斗 」$1380

—先付—
蕎頭|牛蒡

一前菜—
深海池魚,肉質細緻爽口帶油份,味道甜美
真鱈魚白子,口感柔滑,味道鮮甜豐腴

—清湯一
舞茸𩶘魚湯入口非常清甜,飲完仲可以食埋入面嘅嫩滑𩶘魚同舞茸

海膽帆立貝
劍魚腩

劍魚腩顏色粉嫩,厚肉肥美,肉質柔軟,鮮甜而不膩
炙燒黑睦魚
炙燒後將魚油迫出,令口感更香滑,脂香非常回味

大拖羅鱈魚干

生蠔
口感肥美creamy,蠔味濃郁,配上柚子汁更帶出蠔嘅鮮味🤤

一串揚一

炸穴子肉質纖細脂肪少,口感細密

炸松葉蟹蓋,蟹膏加上一絲絲嘅鮮甜蟹肉,味道濃郁,滋味非常

食到呢度已經超級飽😅

—燒物一
神戶和牛,鮮嫩多汁,油脂清爽

—食事一
牛肉蕎麥麵,牛肉麵質彈牙爽口

甜品
靜岡密瓜,爽甜又多汁,非常滿足
2022-12-04 21 瀏覽
今晚閨蜜帶我嚟食好嘢,原來九龍除咗泰國美食外,仲有隱世高質日本omakase餐廳,我哋㨂咗(斗)$1380/位,食材係由日本空運到港,非常新鮮美味😋深海池魚+北海道真雪魚白子池魚肉質肥美,鮮嫩甘香,白子口感嫩滑,入口即溶舞茸𩶘魚湯用茶壺裝湯,倒落杯仔度飲,湯底鮮味濃郁,飲完仲可以食D湯渣海膽帆立貝用香脆嘅紫菜包住肥厚帆立貝同海膽,味道鮮甜美味劍魚腩,炙燒黑目魚2款魚肉質新鮮嫩滑,啖啖肉大拖羅雪魚干,秋刀魚串揚拖羅油份滿滿,入口即化配上脆脆嘅雪魚干,香脆惹味,秋刀魚串揚,連畺同葉一齊食,一D都唔腥,味道特別生蠔🦪生蠔肉身飽滿肥美,食落有清甜海水味,鮮甜多汁穴子串揚,希靈魚籽海帶櫻花蝦,牡丹蝦膏串揚🦐穴子串掦點上檸檬汁,提升鮮味,希靈魚上面有櫻花蝦,滿滿魚春中間夾住昆布脆卜卜,口感一流,牡丹蝦肉上面鋪咗滿滿蝦膏,脆脆蝦肉非常彈牙,蝦膏鮮甜美味松葉蟹蓋🦀炸咗蟹蓋入面有一條條幼細蟹肉配合蟹膏,熱熱辣辣,味道鮮味可口神戶和牛和牛脂肪比例好平均,鮮嫩可口牛肉蕎麥麵,湯底清甜,麵條彈牙靜岡密瓜,香甜多汁

深海池魚+北海道真雪魚白子
池魚肉質肥美,鮮嫩甘香,白子口感嫩滑,入口即溶

舞茸𩶘魚湯
用茶壺裝湯,倒落杯仔度飲,湯底鮮味濃郁,飲完仲可以食D湯渣

海膽帆立貝
用香脆嘅紫菜包住肥厚帆立貝同海膽,味道鮮甜美味

劍魚腩,炙燒黑目魚
2款魚肉質新鮮嫩滑,啖啖肉

大拖羅雪魚干,秋刀魚串揚

生蠔🦪
生蠔肉身飽滿肥美,食落有清甜海水味,鮮甜多汁

穴子串揚,希靈魚籽海帶櫻花蝦,牡丹蝦膏串揚🦐

松葉蟹蓋🦀

神戶和牛
和牛脂肪比例好平均,鮮嫩可口

牛肉蕎麥麵,湯底清甜,麵條彈牙
靜岡密瓜,香甜多汁