2022-12-02
之前聽朋友介紹過九龍城既「北斗」簡約光猛居酒屋格局面積不大🤗共有10個位置都坐得好舒服呢😊呢間「串楊」專門店😊晚上分別有「北」「斗」兩個Omakase選擇🤗我地今晚就揀左$1380 「斗」日本師傅奉上熱辣辣綠茶🍵另外仲預備左檸檬汁🍋及日本豉油比我地作調味😊💓先付燒過表面真雪白子真係超creamy 😋深海池魚薄切配柚子🍊酸汁 💓前菜紫菜上有煙燻帆立貝配北海道馬糞海膽魚子醬💓清湯松茸石垣鯛清湯超甜🙂💓刺身 新鮮劍魚腩滿嘴的油脂香氣在口腔整個化開配上梅子鹽提鮮超級好吃😋💫黑鯥魚魚皮炙燒過配日本🧄蒜茸芽蔥💫青森大間吞拿魚🐠上有魚子醬雪鹽🤗下面鱈魚干口感脆卜卜😍一口入喉有夠過癮😍💫北海道仙鳳趾生蠔🦪肥嘟嘟飽滿多汁既蠔肉 內軟外帶脆配根子柚子啫喱醬😇💓串楊💫北海道產小洋蔥🧅天婦蘿超甜外脆內爽口💫最深刻既牧丹蝦🦐全楊😋師傅把勁多蝦膏燒熟食落似咸蛋黃味道🤤蝦肉超甜😍💫穴子BB🐠食落甜甜地又唔會太乾身🤗師傅係慢煮時加入鰻魚汁後再炸到香脆😊💫時令秋都魚加入日本蒜蓉芽蔥並用紫蘇葉包住食讓濃郁的風味帶上一些紫蘇香氣整個層次大提升👍💫超愛這道香霜蟹🦀mix蟹膏唐楊🤤拆肉後混合蟹膏放入蟹蓋製成唐楊😍啖啖咸香蟹肉食
💓先付
💓刺身
💫黑鯥魚魚皮炙燒過配日本🧄蒜茸芽蔥
💓串楊
💫北海道產小洋蔥🧅天婦蘿超甜外脆內爽口
💫超愛這道香霜蟹🦀mix蟹膏唐楊🤤拆肉後混合蟹膏放入蟹蓋製成唐楊😍啖啖咸香蟹肉食到好想Encore😬
💓燒物
💫神户和牛🐮燒到6成熟牛味濃又juices😋
💫最後一道係近江和牛喬麥麵🍜牛肉😊呢一刻已經非常飽😊細細碗麵質順滑!唔錯
💓甜品
💫靜岡縣蜜瓜香甜可口🤤為這頓特別的串楊Omakase作結真美好🥰