2022-10-01 26 瀏覽
九龍城一帶都多野食,今次經過就試試北斗Omakase ,入到去唔算大,但職員就非常熱情招待,而我今次叫左$880既set海膽豆腐 豆腐既香味加上海膽鮮味,兩個字絕配🆙🆙東京齋 以為有好多味精,但原來唔係,比想像中清甜☺️帶子 無加任何添加劑既帶子,加左岩鹽調味🥰池魚 燒過既池魚,帶出池魚既魚油,非常香🙏😻拖羅 放係麵包上面隔油,非常有特色😝蠔 大大隻既生蠔,好有鮮味🤩目光魚 只能用好好味黎形容🤣魷魚蟹肉 即時炸出黎既炸物,係完全食得出分別🫣希靈魚 吃落去有卜卜脆既聲,加埋上面櫻花蝦,食落完全唔似係一個炸物😙鴨胸 食落既感覺似係司華力腸😂明太子龍蝦 🦞半生熟既龍蝦,加埋醬汁,一級棒🤪🤪明太子湯飯 食落會辣辣地,非常新奇😋Nat 密瓜 呢個密瓜不得了,真係食過其中最好食既密瓜🍈

海膽豆腐 豆腐既香味加上海膽鮮味,兩個字絕配🆙🆙
東京齋 以為有好多味精,但原來唔係,比想像中清甜☺️
帶子 無加任何添加劑既帶子,加左岩鹽調味🥰
池魚 燒過既池魚,帶出池魚既魚油,非常香🙏😻
拖羅 放係麵包上面隔油,非常有特色😝
蠔 大大隻既生蠔,好有鮮味🤩
目光魚 只能用好好味黎形容🤣
魷魚蟹肉 即時炸出黎既炸物,係完全食得出分別🫣
鴨胸 食落既感覺似係司華力腸😂
明太子龍蝦 🦞半生熟既龍蝦,加埋醬汁,一級棒🤪🤪
明太子湯飯 食落會辣辣地,非常新奇😋
Nat 密瓜 呢個密瓜不得了,真係食過其中最好食既密瓜🍈
2022-09-30 26 瀏覽
一入到嚟佢俾餐牌我揀食乜,有2個價🤔 $580/$880,如果有食過你會發現同以前嘅三個價唔同☺️ 上次就食佢中價($680),咁難得特登再入嚟食,我就揀咗$880嗰餐🥰 師傅係日本人,識講廣東話,但係就唔太正😂 要好努力先知佢講緊乜😂 都帶俾我哋好多歡樂☺️ 講返食物先🥰 我就重點推介啦☺️前菜嘅海膽豆腐☺️ 上次食完,對佢有好深嘅印象,豆腐好滑之餘,仲有好濃郁嘅海膽味,加埋上面嘅海膽,口感好好😋刺身最記憶深刻係池魚💗,佢燒過,有入口即溶嘅感覺☺️炸物最矚目嘅就係目光魚同希靈魚☺️目光魚口感好特別,中意食魚嘅我覺得佢好正☺️平時都好少食希靈魚,因為覺得唔太好食,但佢呢嗰炸物,加埋櫻花蝦乾係面,真係好正💗明太子龍蝦🦞- 如果有食過浜淹你都可以想像到佢有幾高質☺️總括嚟講😚 佢係用炸物做主打嘅Omakase,如果不太中意食生嘢,呢到係一個幾好嘅選擇💗

講返食物先🥰 我就重點推介啦☺️

刺身最記憶深刻係池魚💗,佢燒過,有入口即溶嘅感覺☺️

炸物最矚目嘅就係目光魚同希靈魚☺️

目光魚口感好特別,中意食魚嘅我覺得佢好正☺️

明太子龍蝦🦞- 如果有食過浜淹你都可以想像到佢有幾高質☺️

2022-09-29 26 瀏覽
位於九龍城嘅omakase餐廳,lunch set 有分兩個價位,第一款係以串揚為主,沒有刺生的。而另一款就包括刺身同串揚。今次刺身同串揚都試哂,質素都相當唔錯,就算唔食刺生嘅人都可以食到omakase啦。聽師傳講大部分食材都係由日本送到,每日都有食材由東京嘅豐洲海鮮市場空運到港,非常新鮮。師傅來自日本,來港三十年,用廣東話同食客交流,介紹食材。感受到師傳對於食物嘅用心。海膽豆腐鮮甜嘅海膽配上嫩滑嘅豆腐,加埋個蟹膏嘅醬汁,鮮味滿分帶子上面有粒粒嘅黑椒,帶子咬落彈牙鮮甜池魚加左豉油炙燒嘅池魚,食落帶少少魚油,充滿魚香大拖羅 肥美嘅大拖羅上面有魚子醬同山葵,底下就有香脆同充滿鹹香嘅鱈魚乾,一齊入口嘅感覺有趣得黎幾夾生蠔 生蠔好大隻同肥美,入口好creamy,加埋柚子味嘅jelly,開胃解膩。另外個碟都好靚,就好似蠔殼一樣炸蟹膏蟹肉卷咬落彈牙,中間係蟹膏蟹肉炸目光魚炸得金黃香脆,咬落去魚肉非常嫩滑鮮甜,聽師傅介紹係深海魚嘅一種炸希靈魚 上面有好多蝦米,咬落口魚籽非常爽脆,加埋沙律醬,酸酸地都幾特別炸鴨胸鴨胸嫩滑,一啲都唔乾 龍蝦配明太子醬肉質彈牙嘅龍蝦,配上鹹香嘅明太子醬,無論係望落食落都

海膽豆腐
鮮甜嘅海膽配上嫩滑嘅豆腐,加埋個蟹膏嘅醬汁,鮮味滿分

帶子
上面有粒粒嘅黑椒,帶子咬落彈牙鮮甜

池魚
加左豉油炙燒嘅池魚,食落帶少少魚油,充滿魚香

大拖羅

生蠔

炸蟹膏蟹肉卷
咬落彈牙,中間係蟹膏蟹肉

炸目光魚

炸希靈魚

炸鴨胸
鴨胸嫩滑,一啲都唔乾

龍蝦配明太子醬
肉質彈牙嘅龍蝦,配上鹹香嘅明太子醬,無論係望落食落都好吸引

明太子茶漬飯
茶漬飯配上明太子,解膩又好食

蜜瓜
來自千葉嘅蜜瓜,超甜多汁
2022-09-28 47 瀏覽
九龍城美食林立 有好多唔同嘅餐廳原來呢度都有得食日本嘅Omakasee ! 係福佬村道有間好別致既日本餐廳 位置小小 但勝在全部Bar檯可以同師傅交流Lunch time 黎到 有兩款套餐選擇叫左880既套餐 因為呢個裡面有海鮮刺身食先上嘅第一道餸係海膽豆腐 豆腐本身好滑 有淡淡嘅豆味 配上海膽既鮮甜成個配搭好好味 打開你嘅味蕾 好岩做第一道接落黎就有 鯛魚菇菌湯魚質地好滑 加埋d菇 味道好清甜 北海道帶子兩粒上檯都大大粒 口感一流 一食就知好新鮮 加上少少黑椒點綴然後配上個汁 成個都好開胃 炙燒魚真係冇得輸 魚油好香又肥美嘅魚刺身配埋下面 脆卜卜鱈魚乾 口感好好魚乾都係咸香味 我幾中意 生蠔勁大隻 肥嘟嘟 配埋柚子啫喱酸酸甜甜咁帶到海鮮既鮮味好正最尾串燒都好豐富 最鍾意就係炸希靈魚之前好驚食因為比較胆 但呢個口感非常之彈牙而且好香其他串燒都非常之出色好味 主食仲有個茶漬飯加上明太子明太子有少少辣辣地 但配埋飯就啱啱好 最尾以千葉蜜瓜作結 極度甜又多汁整體嚟講食得好滿足 大力推薦❤️
九龍城美食林立 有好多唔同嘅餐廳
原來呢度都有得食日本嘅Omakasee !
係福佬村道有間好別致既日本餐廳

明太子有少少辣辣地 但配埋飯就啱啱好

最尾以千葉蜜瓜作結 極度甜又多汁
整體嚟講食得好滿足 大力推薦❤️
2022-09-27 12 瀏覽
又一間懷舊麵包店要執,嗰日同媽咪去完潮聖就去搵到呢間北斗試下lunch omakase ,佢地個omakase 特別位係用咗串揚replace sushi! 我地試咗斗 $880個SET有齊刺身同串揚,另外餐廳仲有個日本人師傅,佢會用英文同日名介紹啲野食~ 感覺突然好去日本咁😳📍北海道海膽配海膽豆腐海膽口感奶滑濃郁,入口即溶味道鮮甜再配埋海膽豆腐鮮上加鮮📍鯛魚雜菌湯肉質軟滑細緻鮮嫩配埋清甜雜菌湯兩者出奇地夾📍北海道帶子帶子厚身勁大粒,加埋有黑椒柚子汁調味入口鮮味📍野生深海池魚面頭稍為炙燒過令魚既油香更香更出,因為野生關係個口感更為爽口📍劍魚腩佢比一般既劍魚腩色澤較透,呈偏白色而且口感亦偏爽彈📍岩手縣蠔肉身超肥美入口Creamy,配搭埋柚子醬黎食更能帶出蠔鮮味📍串揚丨太刀魚太刀魚肉質較緊實,油脂也較多。脂質豐厚的柔嫩口感📍串揚丨魷魚松葉蟹肉膏卷厚厚魷魚肉入面包住松葉蟹肉膏,魷魚口感軟腍加上絲絲清甜蟹肉,📍串揚丨炸希靈魚賣相一流,上面舖咗滿滿蝦米,炸過嘅希靈魚少咗嗰種腥同酸味,我鐘意呢種食法 !📍串揚丨鴨胸勁大一舊,肉質超JUICY 再加埋煙煄味,濃味人表示好鐘意~ 📍明太子醬 伊勢龍蝦龍

我地試咗斗 $880

📍北海道海膽配海膽豆腐
海膽口感奶滑濃郁,入口即溶味道鮮甜再配埋海膽豆腐鮮上加鮮

📍鯛魚雜菌湯
肉質軟滑細緻鮮嫩配埋清甜雜菌湯兩者出奇地夾

📍北海道帶子
帶子厚身勁大粒,加埋有黑椒柚子汁調味入口鮮味

📍野生深海池魚

📍劍魚腩
佢比一般既劍魚腩色澤較透,呈偏白色而且口感亦偏爽彈

📍岩手縣蠔
肉身超肥美入口Creamy,配搭埋柚子醬黎食更能帶出蠔鮮味

📍串揚丨太刀魚
太刀魚肉質較緊實,油脂也較多。脂質豐厚的柔嫩口感

📍串揚丨魷魚松葉蟹肉膏卷

📍串揚丨炸希靈魚

📍串揚丨鴨胸

📍明太子醬 伊勢龍蝦
龍蝦肉煮得剛好,肉質彈牙爽口,再加埋明太子醬 陣陣辛辣感刺激你嘅味蕾

📍明太子茶漬飯
米飯吸收晒高湯精華,再配搭明太子一齊撈黎食,辣辣地食得好過癮

📍靜岡蜜瓜
最後食埋個超甜蜜瓜就大滿足~
2022-09-27 15 瀏覽
又係omakase 時間!今次由識飲識食朋友帶路,去咗九龍城呢間北斗試下佢地既lunch omakase ,佢地既omakase 特別在有串揚,經理話原來呢間既隔離居酒屋原來都係佢地架! 佢地有兩款lunch set,一款5百幾得串揚,而我地試既呢款斗 $880就再有埋刺身~~ 一入黎有位日本人師傅就用英文同我地打招呼,同逐一用英文介紹啲野食!北海道海膽配海膽豆腐雙重海膽,先有海鮮海膽入口即溶再配埋海膽豆腐係double 既鮮味鯛魚雜菌湯清甜雜菌湯再加埋一小塊鯛魚魚肉,魚肉非常柔滑北海道帶子帶子大大粒而且好厚身,師傳喺上面加咗黑椒同埋少少柚子汁調味,咁樣更能提鮮野生深海池魚師傅強調,野生既池魚肉質比平時既更爽口有口感,而火炙後口感更住,入口已涉出濃濃魚油香劍魚腩豐富脂肪令口感嫩滑,而且肉質極為細膩岩手縣蠔黎自岩手縣既蠔,肉身超飽滿口感Creamy,配搭埋柚子醬黎食就一流之後就進入串揚環節太刀魚太刀魚肉質較緊實,油脂也較多。脂質豐厚口感柔嫩魷魚松葉蟹肉膏卷啖啖魷魚肉加埋松葉蟹肉膏,根本就是不敗配搭炸希靈魚上面除咗蝦米仲有木魚碎,感覺好似大阪燒咁!希靈魚炸咗之後口感更佳,而且仲降低咗嗰腥味

北海道海膽配海膽豆腐

鯛魚雜菌湯
清甜雜菌湯再加埋一小塊鯛魚魚肉,魚肉非常柔滑

北海道帶子

野生深海池魚

劍魚腩
豐富脂肪令口感嫩滑,而且肉質極為細膩

岩手縣蠔

之後就進入串揚環節

太刀魚
太刀魚肉質較緊實,油脂也較多。脂質豐厚口感柔嫩

魷魚松葉蟹肉膏卷
啖啖魷魚肉加埋松葉蟹肉膏,根本就是不敗配搭

炸希靈魚

鴨胸
厚厚一件 師傅未介紹我仲以為係豬肉粒!

明太子醬 伊勢龍蝦
龍蝦肉已剝殼,就一大粒龍蝦肉!食既時候配埋明太子醬,點點辣味好惹味

明太子茶漬飯
又係明太子,清清既茶漬飯撞埋明太子,一清一辣,係好過癮既組合!

靜岡蜜瓜
清甜蜜瓜食完就滿足了
2022-09-27 56 瀏覽
師傅真係日本人,佢有講大板既串揚係好過東京。.叫左個午市 斗TUSSLE $880一開頭已經Set好場,包唔洗食,係吸油既1.前菜:海膽豆腐 海膽入口即化,底蘊甘甜,配埋凍既滑豆腐、芝麻醬,已經相眼發光。2.鯛魚雜菌湯魚湯,但好清甜,個肉質都鮮嫩3.北海道帶子刺身 帶子肉厚味甜,好有彈性。師傅已經調左啲黑椒,提升原有鮮味4.鰭魚拖羅好厚身,肉質緊實爽口,呢個加埋少少梅調味,甜甜地又酸酸地🫶🏻 師傅我愛你5.吞拿魚 大拖羅到我最鐘意既一道,個肉啖啖好香既油脂 (係爆出黎),靚既魚,完全唔覺得好油,食完雙眼發光。今次配蝦片、Wasabi、黑松露,所有野都好夾❤️6.北海道生蠔 好大隻蠔,好新鮮Creamy同肥美🙈 配海藻、蔥、燒汁。係好幸福跟著就到串揚食物啦🫶🏻 佢主要有三個醬:黃芥末配檸檬汁, 胡椒, 醬油。我自己最鍾意點黃芥末配檸檬7.炸魷魚配蟹 加左麵包糠脆口,但炸皮好薄,師夫好勁。魷魚好厚、鮮、彈芽😍 仲要捲著蟹肉8.炸目光魚 (深海魚):即叫即炸😆 外皮又好薄、肉質極鮮嫩😍 9.炸青魚子 (木魚 和蝦):第一次食魚子拎去炸好爽好立體,好似綿密嘅爆爆珠😆 配沙律醬、木魚、櫻花蝦,好有
師傅真係日本人,佢有講大板既串揚係好過東京。
叫左個午市 斗TUSSLE $880
一開頭已經Set好場,包唔洗食,係吸油既

1.前菜:海膽豆腐

2.鯛魚雜菌湯
魚湯,但好清甜,個肉質都鮮嫩

3.北海道帶子刺身
帶子肉厚味甜,好有彈性。師傅已經調左啲黑椒,提升原有鮮味

4.鰭魚拖羅

5.吞拿魚 大拖羅

6.北海道生蠔

7.炸魷魚配蟹

8.炸目光魚 (深海魚):
即叫即炸😆 外皮又好薄、肉質極鮮嫩😍

9.炸青魚子 (木魚 和蝦):
第一次食魚子拎去炸好爽好立體,好似綿密嘅爆爆珠😆 配沙律醬、木魚、櫻花蝦,好有層次,正

10.炸鴨胸
就算拎去炸,都Keep到啲肉質好Juicy,個炸皮脆過魚,配埋汁好正😍

熱食
11.熱帶子
好有火灸味,仲要唔係全熟,配埋醬,好有層次🫶🏻

12.明太子茶漬飯
啲飯做到粒粒分明之餘,俾香濃嘅鰹魚湯包裹住,好正

甜品
13.密瓜
食完咁多美食,食個新鮮甜美密瓜,成件事都好天然,好舒服

食完好飽好幸福❤️ 會再黎
生日月份是幸福的
九龍城福佬村道59號地下B號舖
#hkig#hkfoodie#like4likes#omakasehk#instafood
2022-09-27 14 瀏覽
Omakase Lunch was great! Value for money! Seafood was fresh! Love the first dish. Uni and fish on a tofu. Highly recommended! 👍
午餐
2022-09-22 17 瀏覽
Very nice lunch Omakase in this small Japanese restaurant and served personally by the chefWe had the North and South menu ($880 & $580 resp) which featured either more Sashimi or more Tempura and we wanted to try bothThe flavours are delicate and balanced. Nice to try the fried as well as freshly cut sashimi I would only say that if it’s quite full, then some may feel claustrophobic but apart from that good opportunity to take nice photosIngredients all very high quality

2022-08-22
午餐
2022-09-14 18 瀏覽
炸物omakase 聽落都幾特別一直接觸開既都係 刺身 壽司、熟食等等炸物真係第一次試呢間個環境雖然較細,但坐耐左覺得幾放鬆一來佢既背景音樂令人好放鬆同埋廚具都幾有心機介紹食物,都有交流下前菜有呢件 我覺得都幾特別 同開胃食落個豆腐都幾有驚喜佢唔會碎曬係個口到 跟住呢個炸蝦 係連個頭都食得 除左條尾個蝦頭好香脆蝦肉都幾鮮甜呢個紫菜海膽+蟹肉 塊紫菜仲脆過啲薯片 海膽又甜 蟹肉唔會腥蜜瓜又甜又香又多汁食咁多炸物都唔覺油膩真係值得一試
炸物omakase 聽落都幾特別

一直接觸開既都係 刺身 壽司、熟食等等
炸物真係第一次試
呢間個環境雖然較細,但坐耐左覺得幾放鬆
一來佢既背景音樂令人好放鬆
同埋廚具都幾有心機介紹食物,都有交流下

前菜有呢件 我覺得都幾特別 同開胃

食咁多炸物都唔覺油膩
真係值得一試
2022-09-12
2022-08-29 481 瀏覽
難得同事咁盛意拳拳聊我Lunch食Omakase 冒住遲到嘅危機都要Join啦緊係🤣午餐Menu有2款Set我同朋友都揀咗貴啲嗰款斗 - $880🌝🌝🌝🌝/5因為可以食埋刺身同埋燒物前菜有北海道蝦海膽配蟹肉豆腐海膽望落色彩光澤食落都好甜蝦肉好爽口清甜最Amaze我嘅係個豆腐食落入面個蟹味好濃--鯛魚雜菌湯個湯好清好甜鯛魚肉都好厚魚肉做得好好就係佢唔會鞋口👍🏼北海道帶子刺身有少少黑椒係面用咗柚子汁同青檸汁做調味唔洗再加任何醬汁已經可以食到帶子嘅鮮甜而且帶子好大粒厚身😋深海池魚刺身厚切😍肉質都好爽口個味唔算好重所以都算易入口火炙拖羅火炙完嘅拖羅俾紫菜包住魚油香好重紫菜都好脆生蠔肥美,Creamy係我鍾意個啲唔重海水同金屬味嘅生蠔側邊仲有啲柚子醋酸汁啫喱都幾特別之後就到一系列嘅串揚沙錐魚咬開好熱沙錐魚肉好滑亦都唔會好油呢個我無加調味都覺得好夠更加食到個鮮味炸魚春入面仲有一層海帶夾係中間上面舖滿櫻花蝦一開頭都未知係魚春嚟咬開見到係好厚實,有滿滿嘅魚春口感好好,好似咬開咗好多珠珠咁而且都幾香炸魷魚好滑,好新鮮咬開有少少驚艷到我同朋友因為魷魚仲係好嫩滑爽口一啲都唔韌炸煙鴨胸厚切到我初時以為佢係吉列
難得同事咁盛意拳拳聊我Lunch食Omakase

炸魚春
入面仲有一層海帶夾係中間
上面舖滿櫻花蝦
一開頭都未知係魚春嚟
咬開見到係好厚實,有滿滿嘅魚春
口感好好,好似咬開咗好多珠珠咁
而且都幾香

餐廳位置唔多
記得Book位先去😝
2022-08-24
2022-08-28 41 瀏覽
中午放鬆下,食返個高質既Omakase,選左午餐SET, 斗,有埋刺身跟燒物=)先來的有醃漬既蒜頭跟牛蒡,食落開胃。而跟住既海膽豆腐,滿滿既海膽鋪係面,配埋香滑既豆腐,不錯的前菜,野菌魚肉湯,清香鮮甜。跟住既係刺身,北海道帶子 - 厚身得黎,配埋小小Wasabi,更加出色。另一款刺身則忘了是什麽,但微微灼燒過,味道跟口感都不錯。紫菜拖羅,不論口感跟味道都好好,一口滿足。日本生豪,大大隻生豪配埋佢既柚子啫喱,清新得黎,更顯鮮味。接著上既串揚,沙椎 - 鮮美之餘,再配搭上佢既胡椒鹽,更加好味。希靈魚 - 大量既木魚絲跟櫻花蝦,搭配希靈魚既口感,好正。魷魚卷紫菜蟹膏 - 爽口既魷魚包著紫菜跟蟹膏,不論爽口既魷魚跟濃香蟹膏都咁出色。鴨胸 - 炸過後,仍然肉香多汁。燒物則有伊勢龍蝦,爽口既龍蝦肉配埋佢既醬汁,夠哂吸引。跟住,則有明太子茶漬飯,微辛既明太子拌飯,食落清甜之餘又帶點辛味,好岩我。最後,日本蜜瓜埋尾,清甜多汁。豐富之餘又好味的一餐。
中午放鬆下,食返個高質既Omakase,
選左午餐SET, 斗,
有埋刺身跟燒物=)
先來的有醃漬既蒜頭跟牛蒡,食落開胃。
野菌魚肉湯,清香鮮甜。
跟住既係刺身
北海道帶子 - 厚身得黎,配埋小小Wasabi,更加出色。
另一款刺身則忘了是什麽,但微微灼燒過,味道跟口感都不錯。
紫菜拖羅,不論口感跟味道都好好,一口滿足。
日本生豪,大大隻生豪配埋佢既柚子啫喱,清新得黎,更顯鮮味。
接著上既串揚,
沙椎 - 鮮美之餘,再配搭上佢既胡椒鹽,更加好味。
希靈魚 - 大量既木魚絲跟櫻花蝦,搭配希靈魚既口感,好正。
鴨胸 - 炸過後,仍然肉香多汁。
燒物則有伊勢龍蝦,
爽口既龍蝦肉配埋佢既醬汁,
夠哂吸引。
跟住,則有明太子茶漬飯,
微辛既明太子拌飯,食落清甜之餘又帶點辛味,好岩我。
最後,日本蜜瓜埋尾,清甜多汁。

豐富之餘又好味的一餐。
2022-08-22 381 瀏覽
🍙有水準廚師發辦在九龍城福佬村道有一間小小嘅日式溫馨小店,門口的裝修猶如置身日本街頭的感覺,感覺十分寧靜舒暢。這裏廚師發板午餐共有兩款,我選了$880那一款午餐,內含十二道菜式。首先來的是海膽豆腐,大家都知道海膽是有分公乸的,我這件海膽包含兩種性別,鮮甜的及濃味的兩者兼有,除了海膽出色之外這個豆腐亦不容忽視,豆腐內有濃濃的海鮮味,實在不可多得,十分欣賞,超贊!跟着來的是昆布雕鱼汤,昆布湯底甜美,雕魚肉厚。 跟着上菜的是 帶子刺身,北海道帶子肉質肥厚,鮮甜,爽口,有彈性,好味。跟着來的是火灸鰤魚刺身,鰤魚刺身甜美香滑。近日,日本初秋北海道蠔特別肥美,師傅選用了北海道蠔肉配以柚子醋酸汁啫喱,蠔肉很滑。火灸大拖羅,大拖羅用紫菜包住,紫菜十分脆口,拖羅肥美甘香。跟着來的是幾款炸物,分別是炸魷魚蟹肉蟹膏紫菜卷,炸沙椎魚,炸鴨胸,希靈魚串揚。一定要讚的是,這裏的炸物,那層粉漿十分薄,十分脆口,真是巧奪天工。跟着來的是伊勢龍蝦,龍蝦爽口彈牙配以特別醬汁,好味。最後上的是茶漬飯及日本紅肉蜜瓜。日本蜜瓜清甜,爽口。這頓飯每道菜都像藝術品一般,精緻美麗,新鮮可口,滿足色香味的追求,在這裏吃午餐,真是賞心樂
🍙有水準廚師發辦

跟着來的是昆布雕鱼汤,昆布湯底甜美,雕魚肉厚。

跟着上菜的是
帶子刺身,北海道帶子肉質肥厚,鮮甜,爽口,有彈性,好味。

跟着來的是火灸鰤魚刺身,鰤魚刺身甜美香滑。

火灸大拖羅,大拖羅用紫菜包住,紫菜十分脆口,拖羅肥美甘香。

跟着來的是伊勢龍蝦,龍蝦爽口彈牙配以特別醬汁,好味。

最後上的是茶漬飯及日本紅肉蜜瓜。日本蜜瓜清甜,爽口。

這頓飯每道菜都像藝術品一般,精緻美麗,新鮮可口,滿足色香味的追求,在這裏吃午餐,真是賞心樂事,真正慢活人生哦!

❤️北斗 (九龍城)
九龍城福佬村道59號地下B號舖

#九龍城美食 #九龍城好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday
2022-08-18 297 瀏覽
呢間真係好高質素嘅omakase, 今日食咗個lunch$880,真係非常滿足,我會選擇午餐,因為價錢比較相宜性價高,餐廳座位不多全部bar 位,廚師同埋客人都不斷有交流,食材好新鮮一直師傅只是負責招待客人我見菜式全部都是入面店員由廚房出的,第一次食omakase 既串揚,夠晒特別一坐低就有醃製過嘅蒜頭🧄食落真係好開胃,再加埋日本嘅熱茶非常暖位海膽凍豆腐,海膽份量好多,睇到賣相都知好新鮮,豆腐質地都好結實,顏色黃黃地,陣陣嘅豆腐清香配搭埋海膽嘅鮮味,真係好好食,每一口都食到鮮甜嘅海膽味道雜菌魚肉湯,魚肉湯雖然清,但係味道好鮮甜,加上一大片魚肉,每一口都嘗到清香嘅魚味。日本生蠔,生蠔嘅size好大隻,肉身比較厚,入口味道好鮮甜,加上少少蔥花吊出生蠔嘅嘅鮮味,口感仲要好爽。北海道帶子,帶子肉身好厚,食落去好有口感,另外食到一陣柚子嘅味道,兩個味道配搭得啱啱好,提升左帶子嘅鮮味。紫菜包拖羅,基本上唔需要調味,拖羅味道新鮮,加上魚油嘅香味,每食一啖都係一個享受。肥美嘅拖羅特別有口感,仲要入口即溶就咁用紫菜包住,味道已經好豐富,成為今日最難忘嘅一道菜伊勢龍蝦,龍蝦肉味道好清新,肉質爽滑彈牙,龍蝦

海膽凍豆腐,
配搭埋海膽嘅鮮味,真係好好食,每一口都食到鮮甜嘅海膽味道

雜菌魚肉湯,魚肉湯雖然清,
但係味道好鮮甜,加上一大片魚肉,
每一口都嘗到清香嘅魚味。
加上少少蔥花吊出生蠔嘅嘅鮮味,口感仲要好爽。

每食一啖都係一個享受。肥美嘅拖羅特別有口感,仲要入口即溶
就咁用紫菜包住,味道已經好豐富,成為今日最難忘嘅一道菜
伊勢龍蝦,
龍蝦肉味道好清新,肉質爽滑彈牙,龍蝦肉味道好鮮甜,龍蝦唔會太熟,一食就知好新鮮
上面仲放有蔥花
仲要加埋明太子忌廉嘅湯汁
炸魷魚卷配蟹膏,
望落去色澤已經好吸引,中間嘅蟹膏味道好香,
配埋魷魚嘅鮮甜味,味道層次豐富。魷魚肉質爽口彈牙,口感一流
炸鴨胸,鴨胸上台仲係好多肉汁,肉味香濃,外層炸到金黃色,入口熱辣辣。

明太子茶漬飯,明太子撈飯味道真係好香,一陣陣嘅鹹香味,用左素鰹魚湯,配埋茶漬飯一齊食味道真係好夾。
最後就係日本蜜瓜,爽甜多汁,味道清新
  • 海膽豆腐
2022-08-18 33 瀏覽
今日特登book咗喺九龍城食Omakase, 北斗Hokuto,因為呢間餐廳係朋友推介,所以特登過嚟試吓,去到舖頭門口已經見到好有日本嘅風情,餐廳嘅裝修簡約整潔,加上有少少雀仔嘅音樂,比到我一種好舒服,好舒適嘅感覺,喺度食飯簡直係一個享受,每一個食材,廚師都會細心解釋。一坐低面前已經準備好消毒紙巾,口罩套,日本人真係特別細心。首先就有個開胃漬物,味噌蒜頭,淮山。蒜頭好入味,淮山亦都好爽口。日本豆腐海膽,海膽望落去好新鮮,入口味道好鮮甜,豆腐味道好清香,海膽同豆腐嘅味道好夾,將海膽嘅鮮味提升一個層次。鯛魚雜菌湯,湯嘅味道好清甜,入口有淡淡嘅魚肉香味,魚香慢慢滲出嚟,魚肉好滑好鮮甜。北海道帶子柚子海鹽,厚切嘅帶子好有口感,入口味道好鮮,食到帶子嘅鮮味加上柚子味,令到個鮮味更加突出,最重要就係旁邊嘅海鹽,整體味道非常之夾。紫菜包拖羅,望落去已經好吸引,拖羅好厚生,魚油慢慢滲出來,一啖食落去味道真係好鮮甜。岩手縣生蠔,蠔身比較肥美,入口味道好清新,可能加咗啲柚子汁令到鮮味更加突出,日本生蠔唔會太鹹,但係鮮味無窮。希靈魚炸物,估唔到希靈魚炸香味道係咁好,我覺得比刺身更好味,食落去好有口感。魷魚紫
魷魚紫菜蟹膏卷,外面炸到金黃色,用一層魷魚包住,入邊係蟹膏,入口味道好鮮甜,而且味道層次好豐富,蟹膏香味慢慢滲出,最欣賞就係廚師嘅刀工,將魷魚切到好有口感。
炸鴨胸,肉汁慢慢滲出來,火候控制得啱啱好,肉質好鮮嫩,每一口都有鴨胸嘅香味。
伊勢龍蝦,龍蝦肉質好爽,味道好新鮮,每一啖龍蝦肉都爽口彈牙。
最後就嚟咗個明太子茶漬飯,同埋日本蜜瓜。
喺呢度食Omakase簡直係一個享受,每一件食物都好似藝術品咁,無論口感,味道,視覺,感覺都係一個享受。