2023-05-16 336 瀏覽
看上去不太起眼的小店,卻帶給我無限驚喜💞位於九龍城嘅《北斗》,主打廚師發辦,午市及晚市分別有「北」和「斗」兩款套餐。今晚同老公要左兩個「斗」套餐,包括有先付-前菜-清湯-刺身-串揚-燒物-食事-甜品。所有食材都非常新鮮,原來大部份都係店主親自由大阪中央魚市場拎貨返黎🙌🏻✨白蝦刺身配上馬份海膽 - 白蝦晶瑩通透,好清甜,口感柔軟。馬糞海膽非常濃郁幼滑。海膽愛好者實在難以抗拒☺️✨鯛魚白子 - 入口清爽口感綿滑,配上清新柚子汁,完全唔腥。✨慕蓉大蜆清湯 - 以茶壺似嘅器皿裝住,賣相好優雅,倒出黎慢慢品嚐。應該係我食過最大隻蜆肉😳超級肥美。湯亦好清甜。✨北寄貝刺身 - 清爽鮮甜✨火炙黑鯥魚 - 平日比較少食。火炙後油脂香味更突出,加上微微焦香,但唔覺膩。配上日本生蒜,非常誘人☺️✨深海池魚 - 肉質細嫩,油香濃,配上日本薑蓉同日本一味葱令鮮味更突出。✨吞拿魚蛇腹 - 吞拿魚魚下腹嘅一側,魚肉油脂極豐富,入口極香滑。以炙燒形式處理,更加全迫出油香,建議一啖放哂入口,更加滋味🤤✨宮城蠔 - 清甜爽口,配以柚子酸汁啫喱更清新,食完仲有少少回甘。✨京都特產千両茄子 - 茄子皮上𠝹上細紋,蘸滿薄薄麵包糠
看上去不太起眼的小店,卻帶給我無限驚喜💞

✨北寄貝刺身 - 清爽鮮甜

✨京都特產千両茄子 - 茄子皮上𠝹上細紋,蘸滿薄薄麵包糠再炸,酥脆非常,茄子仲要非常多汁(真係小心熱🤣)

✨沙錐魚 - 沙錐味道鮮味、唔腥、又無乜骨。裡面加入紫蘇葉同加拿大海膽,多左一份甘香🥰

✨日本魷魚配松葉蟹蟹肉蟹膏 - 魷魚肉質非常爽脆彈牙,中間包住鮮香味十足嘅蟹膏蟹肉,整體外爽內軟。

✨北海道洋蔥 - 第一次食酥炸洋蔥。呢款洋蔥比一般食到嘅更甜、更香、更辣,而且仲好多汁。

✨北海道活帆立貝 - 帆立貝非常厚身,味道好鮮甜,只需加少少海鹽提味已經足夠。

✨近江和牛 - 近江牛係日本三大和牛之一。油脂豐富柔軟,做成鐵板似嘅效果,味道更香濃,幾乎入口即溶☺️

✨明太子茶漬飯 -
茶漬飯味道偏清香帶有芝麻香,配搭濃味明太子剛剛好。

✨靜江縣蜜瓜 - 向來有高品質保證嘅靜江縣蜜瓜,清甜、多汁、厚肉,真係無得輸💗
2023-05-08
2023-05-07 33 瀏覽
今晚去九龍城食飯,周圍好多餐廳,行行吓見到一間日本餐廳,門口裝修得好靚,入去試吓😄餐廳主廚係日本人,原來這裏是Omakase串揚料理,座位也很舒適,氛圍令人置身在日本。炙燒鰹魚~這道菜用上了新鮮的鰹魚,然後用火炙燒,內裡仍然保持著鮮嫩的口感。火炙拖羅紙菜~入口即溶,充滿魚油香味,加上外面薄脆紫菜,超正。甘鯛立鱗燒~這道菜非常特別,魚鱗炸到脆卜卜,魚肉保持鮮嫩,高水準之作。炸魷魚,上面鋪滿魚子,魷魚保持濕潤,配上魚子,讓這道菜變得更加豐富。炸洋蔥~非常香脆,口感非常好。還有和牛粒+茶漬飯。和牛粒肉質鮮嫩,完全冇揸,配上味道較淡的茶漬飯,簡直天衣無縫。最後配上蜜瓜甜品做結尾,呢一餐非常完美。

炸洋蔥~非常香脆,口感非常好。

最後配上蜜瓜甜品做結尾,呢一餐非常完美。
2023-05-06 30 瀏覽
Extremely surprised at the amazing value for such high quality food. From the tentative staff and their willingness to explain each dishes ingredient origins, to the perfectly arranged display. I would recommend everyone to come atleast once.Bonus surprise is for Birthday booking, the Chef would buy a small Cake for the special person from famous fakery Tony Wong also on the same area.
2023-05-06
  • 北海道帶子
  • 深海池魚
  • 生蠔
2023-05-05 278 瀏覽
朋友推介,認識到「北斗」餐廳,所以預先book定位去食人生第一次Omakase 午餐。期待已久,今日中午去到,門面已經好似日本街道上嘅小店,入面全部座位都可以同廚師面對面傾計😘由居港三十七年嘅日本師傅主理嘅Omakase👨🏻‍🍳,一邊食一邊介紹食材,亦會講下日本歷史,真係長知識嘅一餐,彷彿置身✈️日本食個lunch。午市Lunch set 有二款,今日食呢個「先付一前菜一清湯一刺身一串揚一燒物一食事一甜品」$880前菜:紫蘇花 + 真鯛白子(第一次食,完全唔腥) 北海道海膽(日本最好食嘅海膽,又鮮又清甜)清湯:鯛魚湯(鮮魚清湯味)刺身:北海道帆立貝(鮮嫩柔軟) 深海池魚(冬天肥d) 日本大拖羅 (拖羅佈滿魚油花紋, 入口即化, 油香四溢,完全不膩 ) 宮城縣松島蠣 + 柚子酸汁啫喱(濃郁的牡蠣味道與柚子的酸味中和)串揚:炸北海道洋蔥🧅 (北海道直送嘅迷你洋蔥,真係好甜,我都係第一次見) 炸沙「魚喜」魚,又稱:海女皇(魚嘅肉質好滑、魚骨幼細,入口即化)燒物:阿拉斯加三文魚籽、富

午市Lunch set 有二款,今日食呢個
「先付一前菜一清湯一刺身一串揚一燒物一食事一甜品」$880

前菜:紫蘇花 + 真鯛白子(第一次食,完全唔腥)
北海道海膽(日本最好食嘅海膽,又鮮又清甜)
清湯:鯛魚湯(鮮魚清湯味)

刺身:北海道帆立貝(鮮嫩柔軟)
深海池魚(冬天肥d)

燒物:阿拉斯加三文魚籽、富山灣白蝦🦐 、炸紫菜 (三文魚籽嘅甜香、白蝦甜美黏口)
[懷石料理]日本魷魚🦑+韓國蟹肉🦀(原來兩樣夾埋係可以好match )
加拿大海膽(味道較濃)
伊勢龍蝦🦞(燒得好香、好彈牙)

食事:明太子茶漬飯 (辣辣地嘅明太子、鰹魚木汁、飯素)

甜品:靜岡「皇冠密瓜🍈」(超甜)

今次真係唔駛飛去日本,都可以食到好正嘅Omakase👨🏻‍🍳,機票錢都慳返🤭🤭
2023-05-04
2023-05-05 39 瀏覽
收到政府消費券,一於支持本地消費,今日嚟到九龍城福佬村道呢間Omakase專門店 !門口裝修已經很有日本風味,入到去高級吧枱,精美餐具和擺設,都非常專業,廚師係日本人,非常有禮貌,仲識少少廣東話,真係ICHI BAN 😄廚師話,大部份材料由宮城縣仙台直送,食材非常新鮮!真鯛魚白子~精心切片,鮮嫩多汁,入口即化,配上清淡的醬汁,恰到好處。接下來是大蜆湯,湯頭清澈,蜆肉彈牙,讓人回味無窮。蜆肉的鮮味在湯中得到了很好的釋放,每一口都讓人感到滿足。厚切帶子也是一道非常出色的菜品。帶子肉質鮮美,且厚實的切面讓人一口咬下去,就能感受到帶子的鮮味和口感。大生蠔肉質爽甜,大大姐,鮮嫩的蠔肉與蔥花和醬汁的搭配非常美味,讓人一下子就進入了品嚐美食的狀態。和牛粒是另一道非常吸引人的菜品,每一口都能感受到優質和牛肉的豐富香氣和口感,讓人感到非常滿足。茶漬飯,這道簡單的菜品卻給人留下了深刻的印象,米飯軟糯,茶漬醬汁的味道非常清新,是一道非常適合作為結尾的菜品。
廚師話,大部份材料由宮城縣仙台直送,食材非常新鮮!

2023-04-25 23 瀏覽
消費券到手,又係時候食返餐好嘢👏🏻同朋友一早約咗呢間《北斗》食omakase omakase 有兩款選擇「北」$980同「斗」$1380,我哋揀咗後者,會多咗刺身同燒物😋—先付—墨魚🦑一前菜—北海道帶子|海膽帶子非常厚肉,鮮甜爽彈海膽味道濃郁,口感嫩滑—清湯一地蛤清湯入口非常清甜,飲完仲可以食埋入面大大粒嘅鮮甜蛤肉—刺身—北海道北寄貝北寄貝甘甜爽脆,加上柚子皮調味,味道更有層次*深海池魚腩深海池魚腩顏色粉嫩,厚肉肥美,肉質細緻爽口而魚脂豐厚*炙燒鰹魚炙燒後將魚油迫出,令口感更香滑,脂香非常回味*火炙拖羅拖羅入口即化,滿口油脂香*宮城生蠔🦪柚子啫喱口感新鮮肥美而爽滑,配上柚子啫喱帶出蠔嘅鮮味🤤一串揚一日本茄子外酥內軟帶點清甜味*炸紫菜馬糞海膽馬糞海膽味道濃郁入口嫩滑配上脆卜卜嘅炸紫菜,口感對比鮮明,令人再三回味*日本文甲魷魚文甲魷魚入口軟糯鮮甜又有口感,又大又厚越嚼越香,肉質爽脆*炸穴子肉質纖細脂肪少,口感細密*炸松葉蟹蓋,蟹膏加上一絲絲嘅鮮甜蟹肉,味道濃郁,滋味非常*—燒物一神戶和牛,鮮嫩多汁,油脂清爽—食事一明太子漬飯明太子顆粒細小、口感綿密,撈埋飯好夾又好味—甜品—靜岡密瓜,爽甜又
消費券到手,又係時候食返餐好嘢👏🏻
同朋友一早約咗呢間《北斗》食omakase

—先付—
墨魚🦑

一前菜—
北海道帶子|海膽
帶子非常厚肉,鮮甜爽彈
海膽味道濃郁,口感嫩滑

—清湯一
地蛤清湯入口非常清甜,飲完仲可以食埋入面大大粒嘅鮮甜蛤肉

北海道北寄貝
北寄貝甘甜爽脆,加上柚子皮調味,味道更有層次
深海池魚腩
深海池魚腩顏色粉嫩,厚肉肥美,肉質細緻爽口而魚脂豐厚
炙燒鰹魚
炙燒後將魚油迫出,令口感更香滑,脂香非常回味
火炙拖羅
拖羅入口即化,滿口油脂香

宮城生蠔🦪柚子啫喱
口感新鮮肥美而爽滑,配上柚子啫喱帶出蠔嘅鮮味🤤

一串揚一
日本茄子
外酥內軟帶點清甜味

炸紫菜馬糞海膽
日本文甲魷魚
文甲魷魚入口軟糯鮮甜又有口感,又大又厚越嚼越香,肉質爽脆
炸穴子肉質纖細脂肪少,口感細密

炸松葉蟹蓋,蟹膏加上一絲絲嘅鮮甜蟹肉,味道濃郁,滋味非常
—燒物一
神戶和牛,鮮嫩多汁,油脂清爽

—食事一
明太子漬飯
明太子顆粒細小、口感綿密,撈埋飯好夾又好味

甜品
靜岡密瓜,爽甜又多汁,非常滿足

2023-04-22 270 瀏覽
去到九龍城覓食一番,在九龍城廣場附近有家日料店,是吃廚師發辦的😎。在平日下午時間去,慢慢享受日料時光。店舖環境裝修簡約,是以以吧枱為主的🙈。-▪︎斗 TUSSLE HKD$880套餐包括前菜、清湯、刺身、串揚、食事及甜品。由廚師決定當天食物,感覺挺有驚喜的,所以有時間也會跟朋友一起去的😚。-前菜:鯛魚白子 這個用了食用菊花和紫蘇花,令其賣相較美觀。白子質感冰涼,感覺像吃雪糕🤣。另配柚子酸汁,去除了食物的腥味。-清湯:鯛魚茶碗湯熱辣辣的味道很香,用茶壺裝著感覺美觀😎,又可保濕湯品的溫度。用茶杯慢慢飲,飲到魚湯味道鮮甜,不會感到腥的。-刺身北海道帆立貝配柚子皮用小匙羹裝著挺可愛的,帆立貝厚肉大隻。口感較清新🤩,酸酸的味道挺開胃的。.深海池魚腩這個是半熟的口感,經過炙燒後油份較香😚。魚肉肉質滑身,油脂味挺香的。.藍鰭吞拿魚大拖羅這個配紫菜吃的,所以口感脆脆的。大拖羅的油份較重,所以味道挺香的😚。師傅推介一口吃下去,因為油份更香的。.宮城縣生蠔配柚子啫喱生蠔大隻賣相飽滿,肉質較厚身嫰滑🤩,爽口鮮甜帶點海水味。醬汁味道酸酸的很開胃,配柚子啫喱口感豐富😚。-串揚萬願子青椒炸漿皮薄酥脆一份有兩件,散發
▪︎斗 TUSSLE HKD$880

藍鰭吞拿魚大拖羅

宮城縣生蠔配柚子啫喱
串揚

萬願子青椒
炸漿皮薄酥脆一份有兩件,散發著微辣的椒香味。這品種的椒味較重,而且挺有咬感的☺️。

金鯛立鱗燒
連魚燐一起炸賣相特別,口感脆卜卜但不油膩。魚肉肉質嫰滑🤤,整體口感特別。
日本魷魚赤海膽

魷魚厚身口感爽脆,而且較有咬感🤤。赤海膽色澤鮮色,味道鮮味微咸。

海鰻魚串
金黃色酥脆的外皮,是長條形狀的賣相,這個吃的時候要小心點,剛做出來的熱辣辣。海鰻肉質煙韌🤤,吃不到骨頭的。

食事:伊城龍蝦配蟹籽茶漬飯
主食是爽口彈牙的龍蝦,賣相鮮色肉質大隻鮮味😆。這個是配茶漬飯吃的,飯質煙韌不會太腍,茶底味道清香。

甜品:靜崗縣蜜瓜
吃飽後來一口冰涼的蜜瓜,有種透心涼的感覺🥰。蜜瓜味道清甜爽脆。
2023-04-17
2023-04-19 36 瀏覽
九龍城除咗泰菜之外今次比我搵到一間有質數嘅Omakase食材全都是由日本直送,師傅用心製作,細心介紹每道菜式先付一前菜一清湯一刺身一串揚一燒物一食事一甜品✨北海道帶子.海膽帶子都分唔同嘅級數,呢隻非常厚肉,口感爽彈,配埋鮮甜嘅海膽,為今餐打響頭炮✨蜆湯好少食到咁肥美大隻嘅蜆肉加埋爽口嘅鮮菇,湯底味道清甜存放於茶壺之中,又幾有特式✨北海道北寄貝刺身北寄貝刺身口感爽彈沾少少wasabi, 徹底享受到原有嘅鮮味✨深海池魚腩泛著銀光嘅池魚,口感爽脆完全唔腥,脂肪比例恰好✨火炙鰹魚火炙燒過嘅鰹魚味道更香口,鰹魚新鮮口感豐富✨火炙拖羅超肥美...拎住影相啲油脂都滴出嚟味道甘香芳醇.入口即溶✨宮城縣仙鳳趾活生蠔口感爽滑.大隻又肥美面層加上柚子啫喱,令味道更清新食完刺身接著就有令人回味嘅串揚✨日本茄子茄子肉厚.炸完唔會油淋淋面層炸粉香脆亦唔厚,口感細膩✨炸紫菜配馬糞海膽底層脆卜卜嘅紫菜.炸得香口放上軟滑嘅海膽,兩種口感融合顯得更立體✨日本文甲魷魚魷魚非常新鮮,炸過之後依然爽彈軟滑✨海鰻魚炸得又香又脆,而且無油膩感✨松葉蟹松葉蟹嘅蟹肉 同 蟹膏 融入在一起放於蟹蓋上蟹味超濃郁.一啖又一啖...停不了口✨

九龍城除咗泰菜之外
今次比我搵到一間有質數嘅Omakase
食材全都是由日本直送,
師傅用心製作,細心介紹每道菜式

先付一前菜一清湯一刺身一串揚一燒物一食事一甜品

✨北海道帶子.海膽
帶子都分唔同嘅級數,
呢隻非常厚肉,口感爽彈,
配埋鮮甜嘅海膽,
為今餐打響頭炮

✨蜆湯
好少食到咁肥美大隻嘅蜆肉
加埋爽口嘅鮮菇,湯底味道清甜
存放於茶壺之中,又幾有特式

✨北海道北寄貝刺身
北寄貝刺身口感爽彈
沾少少wasabi, 徹底享受到原有嘅鮮味

✨深海池魚腩
泛著銀光嘅池魚,口感爽脆
完全唔腥,脂肪比例恰好

✨火炙鰹魚
火炙燒過嘅鰹魚
味道更香口,鰹魚新鮮口感豐富

✨火炙拖羅
超肥美...拎住影相啲油脂都滴出嚟
味道甘香芳醇.入口即溶

✨宮城縣仙鳳趾活生蠔
口感爽滑.大隻又肥美
面層加上柚子啫喱,令味道更清新

食完刺身
接著就有令人回味嘅串揚

✨日本茄子
茄子肉厚.炸完唔會油淋淋
面層炸粉香脆亦唔厚,口感細膩

✨炸紫菜配馬糞海膽
底層脆卜卜嘅紫菜.炸得香口
放上軟滑嘅海膽,兩種口感融合顯得更立體

✨日本文甲魷魚

松葉蟹嘅蟹肉 同 蟹膏 融入在一起放於蟹蓋上
蟹味超濃郁.一啖又一啖...停不了口

✨神戶牛柳
5 成熟嘅牛柳,質感軟腍
油花均勻,豐富肉汁好Juicy

✨明太子茶漬飯
將明太子輕輕撈勻一齊食,
可以同前幾道菜中和一下

✨靜岡縣蜜瓜
最後送上又甜又多汁嘅日本蜜瓜
甜度熟度恰好,今餐滿意又滿足

2023-04-19 210 瀏覽
九龍城真係越來越多嘢食,唔只係得泰國菜,近年亦都開咗唔少日式餐廳之前嚟過呢度食Hamataki浜滝,今次食隔離間姊妹店Hokuto北斗,地方唔大但食物一樣有質素,一樣係日式料理,不過今次係廚師發板晚市Omakase有兩個set,分別係「北」- $980、「斗」- $1380,我哋呢日品嘗了「斗」- $1380- 先付 -🥢北海道帶子🥢螢光魷魚 配柚子酸汁帶子厚身又新鮮- 吸物 -🥄大蜆清湯第一次好似飲茶咁飲清湯,入面大蜆真係好大又鮮味- 刺身 -🥢北海道北寄貝爽口,配埋柚子皮更清香🐟深海池魚厚切,魚油豐富無得輸🐠醬油燒鰹魚一樣魚油豐富,輕輕燒過更香更正🥢大拖羅燒過油脂咇晒出嚟🦪宮城蠔新鮮,配酸汁啫喱,味道更好- 串揚 -🥢萬願寺唐辛子微微辛口,但炸過加埋少少調味粉都唔錯🐠金鯛魚立鱗燒魚肉滑,立鱗燒脆口🥢北海道海膽海苔天婦羅呢個好正!海膽唔腥唔臭,同海苔天婦羅一齊食好好食🥢鯛魚白子第一次食炸嘅白子,都係似豆腐質地,炸過再配七味粉易入口🥢希靈魚子昆布紮實爽口,食落好多希靈魚子- 燒物 -🐮神戶牛好肥美- 食事 -🍚明太子茶漬飯好少見會係茶漬飯,不過我覺得好好,成件事冇咁油膩冇咁heavy👍

- 先付 -
🥢北海道帶子
🥢螢光魷魚 配柚子酸汁
帶子厚身又新鮮

- 吸物 -
🥄大蜆清湯
第一次好似飲茶咁飲清湯,入面大蜆真係好大又鮮味

- 刺身 -
🥢北海道北寄貝
爽口,配埋柚子皮更清香
🐟深海池魚
厚切,魚油豐富無得輸

🐠醬油燒鰹魚
一樣魚油豐富,輕輕燒過更香更正

🥢大拖羅
燒過油脂咇晒出嚟

🦪宮城蠔
新鮮,配酸汁啫喱,味道更好

- 串揚 -
🥢萬願寺唐辛子
微微辛口,但炸過加埋少少調味粉都唔錯

🐠金鯛魚立鱗燒
魚肉滑,立鱗燒脆口

🥢北海道海膽海苔天婦羅
呢個好正!海膽唔腥唔臭,同海苔天婦羅一齊食好好食

🥢鯛魚白子
第一次食炸嘅白子,都係似豆腐質地,炸過再配七味粉易入口
🥢希靈魚子昆布
紮實爽口,食落好多希靈魚子

- 燒物 -
🐮神戶牛
好肥美

- 食事 -
🍚明太子茶漬飯
好少見會係茶漬飯,不過我覺得好好,成件事冇咁油膩冇咁heavy👍🏻

- 甘味 -
🍈靜岡縣蜜瓜

💰「斗」- $1380 per one
🚩北斗 (九龍城) @hokuto_hongkong
📍九龍城福佬村道59號地下B號舖
2023-04-15
10 分鐘 (堂食)
2023-04-19 121 瀏覽
牡丹蝦刺身:呢款牡丹蝦刺身好新鮮甜,啲蝦肉好脆身。地蛤清湯:湯頭非常清甜,啲蛤肉又大又鮮,好開胃。北海道凡立貝:呢款北海道凡立貝好新鮮,啲肉好韌又彈牙,其他餐廳或者自己買都好難食到咁大隻嘅凡立貝。深海池魚:啲深海池魚都好鮮美,質感好好,令人一試難忘。火炙赤鯥:呢款火炙赤鯥魚油味突出,加上啲微微嘅焦香味,真係令人食到停唔住口。火炙大拖羅:呢款火炙大拖羅都好juicy,用紫菜包住嚟食,入口肥美濃郁。宮城蠔:呢款宮城蠔好鮮甜,啲肉質好滑,比較淡味,較易入口。炸金鯛:啲炸金鯛將外皮炸到好香脆,一啲油膩感都無,魚肉細嫩順滑,豐富嘅層次感。炸北海道馬糞海膽配炸紫菜:呢款炸北海道馬糞海膽配炸紫菜,啲馬糞海膽鮮甜滑嫩,炸紫菜酥脆可口,味道十分卓越。炸海鰻(慢煮):呢款慢煮嘅炸海鰻,啲鰻肉柔嫩味美,令人一試難忘。炸蟹蓋:呢款炸蟹蓋,啲蟹肉好鮮甜,配埋啲酥脆嘅炸皮,真係好正!煎神戶和牛:呢款神戶和牛肉質柔軟又滑口,煎得啱啱好,入口即化,牛味濃郁。明太子茶漬飯:呢款茶漬飯配埋明太子,味道好香,夾埋啲魚籽同海苔,味道更加豐富。靜岡蜜瓜:呢款靜岡蜜瓜好甜好爽口,夠晒juicy,香甜十足。
牡丹蝦刺身:呢款牡丹蝦刺身好新鮮甜,啲蝦肉好脆身。

地蛤清湯:湯頭非常清甜,啲蛤肉又大又鮮,好開胃。

深海池魚:啲深海池魚都好鮮美,質感好好,令人一試難忘。

宮城蠔:呢款宮城蠔好鮮甜,啲肉質好滑,比較淡味,較易入口。

• 明太子茶漬飯
九龍城出名泰菜就個個都知,但係都俾我搵到一間大隱隱於市嘅日本餐廳,主打懷石Omakase。店舖細細,但係門口就以典型嘅日式建築裝修,非常吸晴同好啱打卡👍🏻,店內就以簡單嘅L形吧枱為主,位置都好有限。午市有兩款套餐選擇—「北」&「斗」,我就揀咗「斗」✨前菜- 漬物 芥末山藥 漬魷魚前菜擺盤好靚,師傅好nice咁逐一介紹各樣前菜。樣樣都不過不失,但係芥末山藥最驚喜,口感爽口清甜,淡淡芥末增加左山藥嘅甜度,顛覆我對山藥嘅既定形象😳😳✨蜆湯擺盤超級吸晴,蜆湯非常清甜可口,入面有一大粒蜆肉同杏鮑菇👍🏻刺身✨柚子帶子配海膽新鮮嘅帶子就會有佢獨有嘅鮮甜味,配上柚子汁,更加清甜開胃,而海膽都好新鮮,一啲苦澀味都冇。✨火炙鰹魚&赤鯥鰹魚就正常水準,而赤鯥表皮燒過之後油香味撲鼻,食落魚味鮮甜,口感豐富👍🏻✨火炙大Toro: 紫菜包住炙燒完嘅大toro入口即融,滿口油香,脷之滿足🤤✨宮城蠔配三文魚籽: 大大隻宮城蠔,飽滿多汁,鮮甜美味,鹹鹹嘅三文魚籽更吊出蠔嘅鮮味👍🏻串揚 ✨串揚京都萬願寺辣椒 師傅介紹出自京都嘅萬願寺辣椒100隻得1隻會辣,可惜我食嘅係另外嗰99隻,辣椒表皮由麵包糠加蛋漿,炸到香脆,食落去

午市有兩款套餐選擇—「北」&「斗」,我就揀咗「斗」

✨前菜- 漬物 芥末山藥 漬魷魚

火炙大Toro

宮城蠔配三文魚籽

串揚
✨串揚京都萬願寺辣椒
師傅介紹出自京都嘅萬願寺辣椒100隻得1隻會辣,可惜我食嘅係另外嗰99隻,辣椒表皮由麵包糠加蛋漿,炸到香脆,食落去鮮甜多汁,十分開胃
京都萬願寺辣椒

✨串揚沙錐魚: 表皮脆卜卜但一啲都唔粉,沙錐魚肉質鮮嫩美味,一絲魚骨都無
串揚沙錐魚

✨串掦子持昆布
第一次認識子持昆布,原來係日本鯡魚係昆布上產卵,而魚卵連住昆布就係子持昆布。師傅話出面好多都係人工製造,而佢哋舖頭提供嘅係純天然👍🏻👍🏻 食落去係魚卵脆卜卜嘅口感,表面加咗櫻花蝦同柴魚絲,增加咗鮮味👍🏻
✨串揚鯛魚白子: 食落去滑lulu,好似食啫喱咁,配上酸汁令成件白子更加開胃
子持昆布&鯛魚白子

✨明太子龍蝦🦞: 龍蝦肉煙靭彈牙,配埋明太子醬更加惹味
太子醬龍蝦

✨辣味明太子茶漬飯: 辣味明太子提升咗茶漬飯嘅層次,好惹味
明太子茶漬飯

✨靜崗縣蜜瓜:果肉鮮甜多汁,完美咁完結左呢一餐特色嘅懷石Omakase
2023-04-13
串揚沙錐魚
子持昆布&鯛魚白子
太子醬龍蝦
2023-04-11 38 瀏覽
今天早上同大仔去開九龍城,見到OpenRice 附近有間好特別既串揚懷石料理omakase,啱晒我唔想食咁多飯既人。果然名不虛傳,這頓$880的Omakase一共有13道菜,不僅讓我們大飽口福,健談既關西日本師傅仲每道菜都向我們解釋,真係長知識。新鮮的帶子與海膽讓我們回味無窮,而且擺盤好靚。接著是大蜆清湯,湯頭鮮甜到不得了,大蜆真係好大隻。北寄貝刺身爽口得黎加埋柚子味,好特別。深海池魚刺身原來同池魚係唔一樣,因深海更凍,所以更肥美甘香。燒赤睦則是另一道令人驚喜的美食。赤睦本身油脂較厚,經過燒烤後油膩感大幅度降低,仲加埋焦香味做到外脆內軟。大拖羅搭配紫菜。日本茄子和沙追魚串炸得香脆可口。子持昆布則是獨具特色。上面附著的是鯡魚的卵,經過炸製後,無咁鹹,口感亦更特別。海饅伊勢海老搭配加拿大海膽,彈牙的海老與creamy既海膽出奇配合。最後,茶漬飯同靜岡皇冠蜜瓜作為完美的結尾希望下次可以試埋晚餐

新鮮的帶子與海膽讓我們回味無窮,而且擺盤好靚。

接著是大蜆清湯,湯頭鮮甜到不得了,大蜆真係好大隻。

北寄貝刺身爽口得黎加埋柚子味,好特別。

大拖羅搭配紫菜。

日本茄子和沙追魚串炸得香脆可口。

海饅

最後,茶漬飯同靜岡皇冠蜜瓜作為完美的結尾

希望下次可以試埋晚餐
2023-04-11 35 瀏覽
今日放假,約左朋友去九龍城北斗下午食omakase慶祝生日,OpenRice 果然無呃人,我地簡左斗$880,有成13道菜,唔單止飽仲好美味。帶子和海膽非常新鮮,帶子好肥美,味道鮮甜。大蜆清湯,湯頭非常鮮甜,睇相就見到有幾大隻,仲要仲好好味。北寄貝刺身口感爽口,夾有柚子味,好清新,十分適合夏天。深海池魚刺身肥美,入口即溶,非常好吃。燒赤睦,由於本身赤睦較肥,所以燒一燒後無咁油膩,而且表層的焦香味更惹味。大拖羅配上紫菜,感動到喊。紫菜同大拖羅平衡左油膩感,大滿足。串揚日本茄子同沙追魚炸得非常香脆,亦唔會好油。子持昆布呢個好特別,上面附著的是鯡魚的蛋,由於鯡魚的卵黏性很強,當鯡魚產卵時,黏性強的卵就會附著於昆布上,昆布提供很好的孵化場所,不過近年來鯡魚的捕獲量逐年減少,子持昆布的數量也跟著下降。不過通常比較鹹,師傅就用炸物方式,令到更啱香港人口味。 穴子(海饅)一流伊勢海老配加拿大海膽,非常正既配搭,海老彈牙非常。茶漬飯好好味都已經好飽飽啦,但都忍唔住食晒咁最後以靜岡皇冠蜜瓜作結,大滿足既一餐,友人表示十分滿意。

帶子和海膽非常新鮮,帶子好肥美,味道鮮甜。

大蜆清湯,湯頭非常鮮甜,睇相就見到有幾大隻,仲要仲好好味。

北寄貝刺身口感爽口,夾有柚子味,好清新,十分適合夏天。

深海池魚刺身肥美,入口即溶,非常好吃。

串揚日本茄子同沙追魚炸得非常香脆,亦唔會好油。

穴子(海饅)一流

伊勢海老配加拿大海膽,非常正既配搭,海老彈牙非常。

今餐的Omakase 是真的很豐富!我們今餐有幸吃Omakase 是真的很興奮 !所以今餐我們什麼也不會說 。。。 就只會跟大家順序分享吃過的每道廚師特選, 以文字和圖片會友。。。讓大家和我們一起遊歷日本各縣市的特產美食名物!淡Wasabi味 山藥 配 粒粒八爪魚鬚山藥帶著淡淡的wasabi味,似有若無,材質很清爽; 八爪魚粒清爽得來帶點彈牙口感,令我更期待接著下來的廚師發板美食。。。肥美拖羅 、海膽與三文魚子海膽入口即溶, 令我想起杜如風在她的飲食節目裏面一直強調「海膽和梁朝偉」均是她的最愛。。。 所以,可以把海膽比喻成「花樣年華」內的梁朝偉嗎?😂日式鰹魚木魚清湯用好像清酒杯大小的小湯碗喝清湯,是福福郎的第一次, 湯胚很清澈,喝下去是淡淡的魚香,喝完後口腔則留油淡淡的餘香, 很有韻味的一道推介!北海道元貝 (下圖左上)如果月亮可以代表你對一個人的心;那這顆口感軟糯的鮮帶子,就一定可以代表店家對食材的認真、執著和對食客的尊重。 ( 因為真的很新鮮、肉質彈牙, 點了醬油後更加美味!)手工切劍魚腩 (上圖右上)這塊劍魚腩是師傅刀工「力的表演」啊!! 三兩下手勢便把這件 原來已經很美味的的
今餐的Omakase 是真的很豐富!

我們今餐有幸吃Omakase 是真的很興奮 !

淡Wasabi味 山藥 配 粒粒八爪魚鬚

肥美拖羅 、海膽與三文魚子

日式鰹魚木魚清湯

北海道元貝 (下圖左上)

手工切劍魚腩 (上圖右上)

這塊劍魚腩是師傅刀工「力的表演」啊!! 三兩下手勢便把這件 原來已經很美味的的魚生, 褪變成為Art Basel 內藝術品般的食、色、性也。。。

P.S. 這件看來晶瑩通透、白裏透光的劍魚腩,吃起來略帶一點海水鹹味,肉質Q彈, 無需點任何醬汁來食,已經很不錯!

宮城縣肥美松島生蠔

我很喜歡這只放生蠔的盤,很有藝術感!

這隻生蠔 ,差不多有我半隻手掌那麼大,really ,size does matter。。。 首先已經贏了食客目光的注視!

再看它的肉質、呈現著一絲新鮮的流光感, 宮城縣最盛產的,就是肉質肥美、質感像牛奶般的松島生蠔, 今天有幸品嚐,實在為之雀躍不已!

一啖品嚐!蠔味和海水味十分平衡, 單是用了少許店家的柚子醋和檸檬汁提鮮,已經令到食味十分突出,Oishi おいしい / yummy yummy 啊!!!

京都茄子

終於都到今天的「串揚」重頭戲了! 茄子皮切了十字紋, 沾上薄薄的脆漿和調味, 皮脆肉軟,吃起來囗感真的好。。。

瀨戶內海 金鯛魚立鱗燒

這件串揚,最好味的地方就是它的魚皮和魚鱗,甘脆得來一點油膩感也沒有,且魚肉也細嫩順滑, 推介!

酥炸油錐魚

很喜歡這條魚的造型。

吃起來有點像我們粵式的炸九肚魚, 但我覺得它比九肚魚好味, 因為它的肉帶一點魚鮮,吃起來先鹹後甜(魚肉的鮮甜味),推介x2!

紫菜wasabi串揚魷魚件

卷起的魷魚 一啖放入口很有份量感。。。 口感大滿足!

火炙Otoro 拖羅腩

我會挑選這件事今天三大最好吃的廚師特選之一, 經過火炙的拖羅腩, 魚油的甘味都被烤出來了, 未吃已經感到香氣四溢, 值得推介 (x3)

廚師精製明太子茶泡飯

明太子本身較鹹,廚師巧妙地把這食材和飯及紫菜混合起來, 剛好中和了鹹味,並提升了整碗泡飯的鮮味 ,happy I got U !

靜岡縣蜜瓜水果小碟

名牌蜜瓜很美味,一試入魂!是水果甜度豐足, 還是肉質軟滑、入口即溶?who cares。。。 好食就是了!

今餐的Omakase 真的很豐富, 真是味覺大滿足了!

補充一句,餐廳的面積不大,但設計很優雅和cozy, 真的很適合三五知己週末在這裏聊聊天, 閒話家常 渡渡日!Bravo!

#kuro福福郎 #日式風味 #北斗 #omakase #bonappetite #真功夫 #九龍城 #廚師發板 #串揚

。。。。。。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」,參閱我的其他文章。
2023-04-03
慶祝紀念
紀念日
  • 金綢立鱗燒
2023-04-08 71 瀏覽
放假啦!身邊朋友都必問:「會飛邊?」我每次都傷心地回:「沒有地方飛!」的確好想飛日本,可惜時間、金錢都令我卻步!未能出發,只好安排吃多幾餐我最愛的廚師發辦代替,開心指數都不少呀!今晚就訂了位於九龍城的北斗,期待!一拉開門就見到牆上那隻巨大的彩雀,好吸睛!接着就聽到幾聲清脆的雀聲,好有心思!店子位置不多,只有一張L型吧枱,正好讓師傅們關顧每一個客人。晚巿廚師發辦有兩選擇,正正是店名,北North($980)和斗Tussle ($1380)。我選了後者,有先付、前菜、清湯、刺身、串揚、燒物、食事和甜品,非常豐富。***********************先付是富山灣芥末八爪魚,切成小粒,爽身鮮味,帶少少芥末辛辣,刺激味蕾,好的開始。***********************接着前菜,北海道鮑魚加了小黃菊花瓣和紫蘇花芯,賣相很優美。鮑魚已切成一片片,方便進食。鮑魚刺身入口冰涼,肉質又爽脆又鮮味,師傅加了少許柚子酸汁,酸咪咪,好fresh!***********************蜆清湯以一個日式茶壺配功夫杯盛載上枱,好有特色。一揭開蓋子,陣陣鮮香,湯身好清晰,見到大大隻的蜆肉和一
富山灣芥末八爪魚
先付富山灣芥末八爪魚,切成小粒,爽身鮮味,帶少少芥末辛辣,刺激味蕾,好的開始。
北海道鮑魚
接着前菜北海道鮑魚加了小黃菊花瓣和紫蘇花芯,賣相很優美。鮑魚已切成一片片,方便進食。鮑魚刺身入口冰涼,肉質又爽脆又鮮味,師傅加了少許柚子酸汁,酸咪咪,好fresh!
蜆清湯
蜆清湯以一個日式茶壺配功夫杯盛載上枱,好有特色。一揭開蓋子,陣陣鮮香,湯身好清晰,見到大大隻的蜆肉和一些菇菌,味道充滿蜆的鹹鮮,而蜆肉就又肥大又鮮美,正!啖啖令人滿足。
劍魚腩
刺身陸逐出場,共有五款。先是劍魚腩,師傅𠝹上紋,好靚!色澤亮麗粉紅,肥美爽嫩,配了少少梅子鹽,味道特別,但很夾!
火炙深海池魚
再來火炙深海池魚,師傅加了少許醬油和芥末。選用腩位,口感柔軟微爽,經火炙後迫出油份,令肥美的腩位更加油潤,油香進一步提升。
火炙赤鯥魚
接着火炙赤鯥魚,輕燒至外皮有些焦色,好香!肉質柔軟,入口油潤,吃後魚油充滿口腔,教人回味!
火炙大拖羅
到我最愛的火炙大拖羅,師傅加了些岩鹽和蒜蓉調味,吃時不用再作任何添加。其本身已很肥美,同樣因經火炙,油份被迫出,魚味更香濃,滿載魚油香,久久留在口腔,再用脆口的紫菜夾着,美味得難以抗拒。
東北宮城松島蠔
最後是東北宮城松島蠔好有份量,肉厚肥大,特別是蠔肚,既爽口又creamy,兩種口感兼備。蠔味濃郁,鹹鮮有致,優質!配上晶瑩的柚子啫喱,很美!伴着同吃清新一點,很匹配。真的啖啖教人回味……
萬願寺甜辣椒
串揚也有五款,先上京都萬願寺甜辣椒,師傅話傳說中100條之中有1條辣,是否真呢?因為我真是吃到一點辛辣喎!大大條的甜辣椒外金黃香脆,內柔軟,富獨有的椒香。我就喜歡用片紫蘇葉夾住食,更獨特。
北海道馬糞海膽配北海道帶子
嘩嘩嘩!見到這串北海道馬糞海膽配北海道帶子就勁興奮。北海道帶子爽口鮮美,炸至熱辣辣兼外脆;而馬糞海膽鮮甜甘香,冰凍黏滑,一齊吃帶出完全相反的感覺,好難忘!
甘鯛串揚
這款甘鯛串揚同樣好味得很,連鱗炸至金黃,魚鱗片片豎起。皮鱗極至金黃香脆,而魚肉則潔白鮮嫩,啖啖魚油,相當油潤。師傅只灑了少許味椒鹽調味,簡簡單單更能嚐到魚的鮮香,正!
子持昆布
子持昆布是什麼來呢?師傅詳細解說,真有心!原來是希靈魚魚籽在海中自行黐住整片昆布,天然無加工,好有趣。昆布夾在魚籽中間,炸至金黃,面頭灑了櫻花蝦、木魚絲和嘅了沙律醬。魚籽卜卜脆的口感,鮮味十足,再加埋櫻花蝦和木魚絲就再添些鹹鮮,很有心思的配搭。
煙燻松葉蟹
壓軸出場是令我讚不絕口的煙燻松葉蟹。師傅慢慢揭開碗蓋,煙霧漸漸散出便見到金黃的炸釀蟹蓋,充滿視覺的享受。面層酥脆可口,吃落並沒有油淋淋之感,讚!蟹蓋釀了層厚厚的蟹肉,啖啖肉,甘香鮮味,充滿蟹香,美味得令人難以抗拒。
神戶和牛
燒物神戶和牛,放在一個日式小碗,再以一朵小黃菊襯托,好優美!外表燒至帶些焦香,肉心還是粉紅,肉質腍嫩,牛味香濃,油香滿溢,一啖一口,口口滋味!
明太子茶漬飯
已有八成飽,但還有食事呀!今晚是明太子茶漬飯,有暖笠笠的感覺!大半米飯浸在茶中,並加入了飯素,跟明太子拌勻同吃,帶些鮮辣,還有茶香,好飽足!
靜崗蜜瓜
最後以靜崗蜜瓜作為甜品,甜美多汁,完美的總結,太棒!
-----------------------
日藉師傅渡邊先生親切健談,除了每道菜式逐一介紹之外,還講了一些日本景點給我,令我更下定決心準備暑假出發。日本,等我吧!
2023-04-04
富山灣芥末八爪魚