2021-10-23 1517 浏览
登龍街永光中心呢間Gaijin法日fushion餐廳,開業不久,已聽聞佢哋嘅出品水準高,今日就約定朋友上去食Lunch😄餐廳裝修帶高雅感覺,枱同枱間用白色木屏風間隔,私隱度高👍侍應姐姐態度親切,遞上餐牌同介紹今日嘅餐湯、沙律同廚師精選菜式👍,我哋要咗份16oz厚燒M6有骨肉眼(兩位用)午餐一齊食,午餐連頭盤同飲品,另外又追加咗兩款頭盤😄先來牛角包同芝士包牛角包同芝士包微暖,一啖一個,鬆、酥+軟,超好食,仲有得refill添🤩煙三文魚凱撒沙律煙三文魚大大片,沙律醬均勻包住新鮮嘅沙律菜,開胃好食😋烤魷魚沙律伴意大利醬烤魷魚鮮味有嚼勁,沙律有粟米粒、青瓜同什錦BB蕃茄,清新開胃😋北海道帶子刺身薄片帶子鮮甜切薄片,配上日式醬汁同三文魚籽,正💯😋香煎法國鵝肝鵝肝煎香,底層用烘脆多士墊底,鵝肝香口,入口即溶,蘸少少黑甜醋食,好食到🤩16oz厚燒M6有骨肉眼(兩位)肉眼扒四成熟,大大件,上枱已經切開一嚿嚿,見到肉色均勻粉嫩嘅肉眼扒,食慾大增😅 ,肉眼扒軟腍,肉汁豐富,牛味濃郁,唔點醬汁,更加原汁原味🤩,配菜薯條炸得乾身香脆,什菜已調味醃漬,份量都幾多😋餐飲要咗凍檸茶同Latte,Latte綿滑,為呢
餐廳裝修帶高雅感覺,枱同枱間用白色木屏風間隔,私隱度高👍

先來牛角包同芝士包

煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚大大片,沙律醬均勻包住新鮮嘅沙律菜,開胃好食😋

烤魷魚沙律伴意大利醬

北海道帶子刺身薄片
帶子鮮甜切薄片,配上日式醬汁同三文魚籽,正💯😋

香煎法國鵝肝

16oz厚燒M6有骨肉眼(兩位)

餐飲要咗凍檸茶同Latte,Latte綿滑,為呢餐劃上完美句號🥰
2021-10-20
午餐
與友人相約想食個放鬆又高質既晚餐,今次黎到《GAIJIN》,想試下啲唔同既野食,所以MAIN方面,一個叫法式油封鴨腿同美國頂級封門牛柳🥩一如既往地餐包非常美味,烤得恰當好處,微微熱配上特製牛油🧈忍唔住要再order一份!前菜時令生蠔🦪加左分子料理珠珠(青蘋果、檸檬味)令味道更鮮,而且生蠔手掌✋🏻大隻,好creamy,如果可以都想黎多隻🙈意大利巴馬火腿配哈蜜瓜,都好香,哈蜜瓜都又甜又多汁!🍈龍蝦湯好濃既龍蝦膏味,睇得出係真材實料,落足料先可以有呢種味道👍🏻法式油封鴨腿,肉質鬆軟易入口,油封過既鴨皮特別香,但又唔會油膩,配菜有紫薯+薯仔,特別煎煮過,所以連皮食中冇問題👍🏻美國頂級封門牛柳,廚師推薦4成熟,因為同友人都唔怕生關係,所以就4成,不得不提廚師👨🏻‍🍳功力好好,煎得岩岩好香,保留肉香,因為牛柳既部位比較少脂肪,所以一煎得唔好就會好乾,但依然都係一啲都唔「鞋」,所以都食得好開心!甜品方面有朱古力慕絲同檸檬慕絲,朱古力甜而不膩,係好重朱古力味,唔會死甜果種;而檸檬慕絲,就酸酸甜甜,餅底都非常香脆,配搭起身超夾好正啊!🍋🍋而且兩款都有蛋白糖,咁就唔會淨係食cake咁單調🤩————————

意大利巴馬火腿配哈蜜瓜,都好香,哈蜜瓜都又甜又多汁!🍈

————————————————

環境:👅👅👅👅
食物:👅👅👅👅
性價:👅👅👅👅
服務:👅👅👅👅

2021-10-20 93 浏览
尋日放學去咗銅鑼灣嘅Gaijin,食完又返去上堂,差啲遲到。呢度嘅環境好優美,配美食一流!一開始就有兩款麵包,好多時食西餐都係好硬嘅法包,呢到竟然係忌廉牛角包同埋芝士包!除咗好鬆軟之外,麵包都好有牛油香。佢哋提供嘅牛油表面有啲橄欖油,覺得好高級。前菜烤魷魚沙律半意大利青醬未食過咁正嘅沙律,烤魷魚嘅份量都唔少。是日餐湯:蕃茄魚湯比較杰身嘅湯,口感好又好味!頭盤香煎法國鵝肝 (+$88)同樣都係放上法包到食!肥美而不肥膩!另外仲有香甜嘅無花果同比較杰身嘅意大利醋作為陪伴碟。好味到@ 想食埋啲無花果皮。佢又歧視我唔識串Baguette,我地都係無知/ 無資女。和牛他他 (+$85)生牛肉混合蕃茄同埋青醬,味道清新,亦都可以搽上法包到食。絕配!主菜美國頂級封門柳$298每次食牛肉都會叫五成熟夠晒穩陣!牛肉肉質鮮嫩,入口有好多肉汁。仲有蕃茄菇同埋翠玉瓜,食完用最緊要食菜。另外仲有灑滿卡津香粉嘅薯條,好惹味!廚師精選:豬腩卷配焦糖菠蘿 $268原來佢哋每日午市都有兩個廚師推介。店員一直好詳細解釋餐牌,我哋一聽到呢個有菠蘿就叫咗。同樣有蔬菜同埋薯條!Chocolate (+$10)本身個餐包咖啡同茶

前菜
烤魷魚沙律半意大利青醬
未食過咁正嘅沙律,烤魷魚嘅份量都唔少。

是日餐湯:蕃茄魚湯
比較杰身嘅湯,口感好又好味!

頭盤
香煎法國鵝肝 (+$88)

和牛他他 (+$85)

主菜
美國頂級封門柳$298

廚師精選:豬腩卷配焦糖菠蘿 $268

Chocolate (+$10)
本身個餐包咖啡同茶,不過我呢個肥婆就係都要飲朱古力。佢啲泡打得好厚,好肥好滋味!

Latte (+$8)
咖啡味濃郁,拉花好靚!
早排黎過呢間位於銅鑼灣登龍街嘅日法fusion扒房GAIJIN食午餐,今日想食精緻fine dining晚餐,就黎呢度encore,令人非常期待!晚市套餐有主菜七選一,分別有意粉,意大利飯,魚柳,豬扒,牛扒,羊架等,價錢由$328至$428不等,另收加一。價錢包4道菜,分別係前菜3揀1,湯2揀1,主菜7揀1,同精選甜品。另外亦有5道菜餐牌,包3款前菜,1款主菜2揀1,同精選甜品,價錢$788另加一。我同同行友人當然要揀唔同既菜式分享黎試試水準,於是一個叫晚市套餐,一個叫5道菜晚市套餐。餐包配忌廉芝士餐前麵包有泡芙形原味小麵包同每人半件迷你牛角包,未食先聞到好香牛油味。牛角包非常酥脆,食得出係有好多層,算係幾出色!原味小麵包鹹鹹哋,入面冇饀,可以點另上嘅香滑忌廉芝士一齊食。食完可再添。先講5道菜晚市套餐。第一道菜係世界各地精選時令生蠔,擺盤好靚,服務員建議用筷子食。大大隻連殼生蠔上面加左幾粒三文魚籽,仲有青檸雪葩。蠔本身非常新鮮實在,好濃海水味,配香甜青檸雪葩一齊食好夾,令隻蠔冇咁鹹。第二道菜係松葉蟹。呢道菜係一隻已剝殼嘅超級鮮甜松葉蟹腳,上面放有鹹香黑飛魚籽,下面嘅醬係用蟹膏蟹粉打出黎

餐包配忌廉芝士

先講5道菜晚市套餐。

松葉蟹

第二道菜係松葉蟹。呢道菜係一隻已剝殼嘅超級鮮甜松葉蟹腳,上面放有鹹香黑飛魚籽,下面嘅醬係用蟹膏蟹粉打出黎嘅,有微微燒烤味,超香,放左喺塊厚厚香脆多士上面,外圍係紫蘇葉同紫蘇梅子汁,最後撒上花瓣裝飾。呢道菜有多重口感同味道,而主角蟹肉蟹膏都好鮮,好好味。

法式鵪鶉酥皮包

第三道菜係法式鵪鶉酥皮包。酥皮包係超脆嘅酥皮包住碎鵪鶉肉同一隻鵪鶉蛋,用一條韭菜花綁住,下面墊左松露汁。酥皮質感絕對合格有餘,又薄又脆,個汁好滑而帶微微松露香,味道口感都幾好。如果鵪鶉肉味同質感再突出啲就更好。
法式油封鴨腿

第四道菜我揀左法式油封鴨腿。呢道菜有一大隻鴨髀整得塊皮好薄脆,而入面嘅肉鹹香又唔算太韌,配伴碟嘅香甜桃肉好夾。下面墊左少少吸哂汁嘅羽衣甘藍,伴有3件好特別嘅紫番薯。

榛子朱古力慕絲

甜品有兩款揀,分別係檸檬類同呢款蘑菇造型嘅榛子朱古力慕絲。首先擺盆精緻,材料豐富。滑溜嘅白色雲呢拿慕絲同香濃嘅榛子朱古力慕絲就係主角蘑菇,配伴碟嘅勁多朱古力脆脆,白色小蘑菇同黃色蛋白脆脆一齊食好正,而完全唔會過甜。另外仲伴有栗子雪糕,整得好滑。想甜少少既話有少少用朱古力醬卷出黎既裝飾一齊食,想酸少少就有黃色同紅色既果醬。呢款甜品完全食得出厨師既心思。

而家講晚市套餐。

日本嚴選當造刺身

前菜我哋梗緊揀日本嚴選當造刺身。日本嚴選當造刺身係油甘魚,有3塊,上面加左點點黃色柚子醬,下面墊左兩塊爽脆香甜又酸酸哋嘅紅心蘿蔔。油甘魚本身好新鮮,估唔到唔配豉油芥末都咁好味喎,配呢個汁好清爽。
法式龍蝦湯

呢個法式龍蝦湯要加$45。上枱嘅時候服務員特登提提隻碟好熱。個湯真係非常熱,天氣凉飲實在係正! 個湯龍蝦味夠濃,如果有少少龍蝦肉食仲正。

紐西蘭BB羊架 $428 另加一

紐西蘭BB羊架

主菜當然揀我至愛既紐西蘭BB羊架,羊架一客三大件,廚師建議四成熟,當然照跟。羊架肉質超嫩又唔羶,啖啖肉之餘仲有脆皮,上面灑上少少蔥花,配伴碟嘅香辣青咖哩汁好好味。另外伴碟仲有好多唔同種類嘅薯菜,分別有新薯,特別嘅紫薯,少見嘅鬼佬長西蘭花,蜜糖豆,韭菜花,菇一片,意大利青瓜,同車厘茄,好健康。呢個主菜堅讚!

紅桑子慕絲朱古力撻

精選甜品係紅桑子慕絲朱古力撻,一啲都唔求其,好似名牌蛋糕店咁插左張紙牌仔。紅桑子慕絲夠滑,味道酸酸甜甜咁,配厚脆朱古力味撻底好味道。鍾意酸味伴碟仲有少少黃色同紅色果醬俾你點。簡單但認真既一道甜品

總括而言,基本上所有菜式都非常精緻有花思,而食物質素都好唔錯。服務勤快,要求幫手影相服務員都好樂意,每道菜都係兩位食客一齊上免等,基本上每道菜式都會介紹下,所有熱盤隻碟都係超熱等等。餐廳裝修以黑色爲主,感覺摩登。餐廳門口附近好似有個包霜,人多黎包房都幾好。呢個價錢食到呢個質素既fine dining都好抵!
2021-10-18
2021-10-18 60 浏览
一波三折既晚餐終於食到😀見openrice好多人讚所以就算2次撞正打風食唔到最後都堅持要去😋果然冇失望平時好少寫評語但今次食物質素好好d staff 好有禮貌好細心上碟隻碟都係暖的確保上台食飯都係熱的,呢個位好讚👍🏻我地都係揀左2set 5 course一開始上麵包🥯d麵包係好深刻 因為太好食同佢既牛油都做得好得意牛角包🥐外皮好脆內𥚃鬆軟另一個圓形係有芝士係入面,同樣外脆內軟食完好想再食,好開心可以refill🤤🤤時令生蠔🦪好精緻好靚,附合哂相機📷食先我同男友食完都覺得好正蠔好大隻,佢d汁調得好好味酸酸甜甜但完全冇搶左蠔既鮮味食完一隻之後好想再食🤭松葉蟹多士未試過多士甘樣食,原來都好夾再加埋側邊d紫蘇汁又係一道驚喜既菜式鵪鶉蛋蘇皮包呢個味道印像不是太深刻🤪到main course因我地兩人都不食鴨肶所以加左$198轉左西冷扒我地叫左7成熟,都有入口融既感覺好juicy,但可惜份量不太夠,只得兩小件(男士應該不會太飽)侍應好細心問要不要芥末醬牛配芥未醬係好夾🤤但可惜未影相時即場放左上去,好彩美圖秀秀執得走,建議可分開上到最後就係甜品🍮甜品都有驚喜,有2款甜品,甘我地就各一因為提前係ope
一波三折既晚餐終於食到😀

平時好少寫評語
但今次食物質素好好
d staff 好有禮貌好細心
上碟隻碟都係暖的
確保上台食飯都係熱的,呢個位好讚👍🏻

我地都係揀左2set 5 course
一開始上麵包🥯
d麵包係好深刻 因為太好食
同佢既牛油都做得好得意
牛角包🥐外皮好脆內𥚃鬆軟
另一個圓形係有芝士係入面,同樣外脆內軟
食完好想再食,好開心可以refill🤤🤤

時令生蠔🦪
好精緻好靚,附合哂相機📷食先
我同男友食完都覺得好正
蠔好大隻,佢d汁調得好好味
酸酸甜甜但完全冇搶左蠔既鮮味
食完一隻之後好想再食🤭

松葉蟹多士
未試過多士甘樣食,原來都好夾
再加埋側邊d紫蘇汁

侍應好細心問要不要芥末醬
牛配芥未醬係好夾🤤

到最後就係甜品🍮
甜品都有驚喜,有2款甜品,甘我地就各一
因為提前係openrice request左寫字,黎到時侯冇寫點知原來有驚喜既♥️
餐廳好好另外送左個甜品寫左字既,好suprise
係一個柚子雪葩,本身自己好中意食柚子味甜品,好酸酸甜甜勁開胃
另2款甜品都係好精緻,
一個係檸檬慕絲配TIRAMISU雪糕
一個係蘑菇,朱古力味
2個都好好食,全清😋

總括整個晚餐
無論係食飯高質 餐廳員工都好nice好細心
會推介比朋友試♥️
  • 時令生蠔
  • 餐包
9 0 後 的 味 蕾 .同男朋友慶祝週年紀念,上openrice搵到呢間零負評既Fine Dining 西餐廳,預先book定位,係一間樓上餐廳,燈光比較昏暗,每張枱都放左一個電子蠟燭,相當有氣氛,點左佢兩款套餐share食,食完覺得實至名歸!—————————————————————✅法日fusion菜式✅用心製作、擺盤精美✅米之蓮水準食物質素✅餐廳員工好有禮貌✅多款美酒選擇.🔸Five Course Menu🔸——————————————🔸北海道生蠔🦪好大隻,加入青檸雪葩,超creamy 、肥美鮮甜,青蘋果 令整體非常清新,亦減少左海水味,🤤.🔸松葉蟹多士蟹肉條條分明 麵包好酥脆 ,一切層層分明,蟹膏味道濃郁,紫蘇梅子汁令整體好醒胃,上面仲放咗啲魚子,蟹膏味完全蓋過魚子味.🔸法式鵪鶉酥皮包設計超精美,迷你福袋造型,一咬落去都係鵪鶉蛋嘅味道,配搭埋黑松露creamy sauce,口感非常豐富.🔸法式油封鴨髀絕對驚喜,鴨髀好大隻,廚師煎封左表面,鎖住油份喺肉入邊,皮脆,鴨肉味香,肉質實而嫩,配埋脆口羽衣甘藍,超美味.🔸 榛子慕絲蛋糕+栗子雪糕甜品超可愛,以蘑菇造型製成嘅Haze
9 0 後 的 味 蕾

—————————————————————
✅法日fusion菜式
✅用心製作、擺盤精美
✅米之蓮水準食物質素

🔸松葉蟹多士

🔸法式鵪鶉酥皮包

🔸法式油封鴨髀

🔸 榛子慕絲蛋糕+栗子雪糕
甜品超可愛,以蘑菇造型製成嘅Hazelnut Moose Cake,配粟子味濃郁嘅雪糕🤤

🔸Dinner Menu🔸
三款頭盤選擇+七款Main選擇
————————
🔸日式刺身
兩片油甘魚,夠腍,完全無筋,配柚子醬汁,好match,食完仲有兩塊酸紅蘿蔔,醒胃

🔸 南瓜湯
入口有陣淡淡黃咖喱嘅味道,好特別,底部仲有啲南瓜子,增加口感

🔸美國頂級封門柳👍🏻👍🏻
驚艷之作,封門柳每一片都好均勻,煮得超軟腍,又帶有少少咬口,脂肪極少,牛味夠香

🔸Raspberry lemon tart
用一個微微酸既甜品作結尾,簡直係中和晒所有食物嘅肥膩感,滿足既一餐

🔸餐包 (牛角包+芝心軟包)
餐廳將所有包焗到熱,對食物要求好高,芝心包好軟綿,牛角包又勁酥脆,層層分明

🔸梅酒
揀咗兩款梅酒,一款鹽味梅酒,好飲,推薦嘗試,入口有陣鹹鹹地嘅鹽味,然後好快飲到梅酒嘅香味,另一款桃味,呢杯桃味好重,梅酒味就唔算重
生活需要一點儀式感🥳 偶爾食返餐好啲為自己打下氣係好重要㗎🥰呢間真係好吸引 營造到高級感‼️ ( ˘͈ ᵕ ˘͈ )食物質素好驚喜 完全唔係流水式 每份都好特別🤤❣️𝗙𝗶𝘃𝗲 𝗰𝗼𝘂𝗿𝗲 𝗺𝗲𝗻𝘂𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱 超級好食嘅Bread selection 有 croissant 🥐 同cream cheese bun😭 兩款牛油味都超重 而且上枱仲好酥脆😚 配上牛油 血管堵塞都值🧈𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿— 北海道珍蠔 配三文魚子 青蘋果 lime sorbet 柚子汁咁啱法國同日本嘅🦪 都各有特色 呢隻蠔係偏creamy~有手掌咁大隻🤚🏻 配搭亦都可以辟除好多腥味💯𝗠𝗮𝘁𝘀𝘂𝗯𝗮 𝗰𝗿𝗮𝗯— 松葉蟹腳 蟹粉多士 紫蘇梅子汁用料靚 面頭仲有魚子醬 多士脆到不得了但唔油😼擺盤都好靚 蟹粉蟹膏味欲罷不能(◍︎˃̶ᗜ˂̶◍︎)✩︎𝗤𝘂𝗮𝗶𝗹 𝗳𝗶𝗹𝗼 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗿𝘆— 法式鵪鶉酥皮包 配鵪鶉蛋 鴨肝 松露汁不得了‼️ 從來都冇食過鵪鶉 估唔到香港食到😂我覺得係介乎雞同鴨之間嘅味 (比較似雞)🐥🐥🦆酥皮可以做到咁脆又乾爽 裏面嘅餡又啱啱好🥰松露汁好香好creamy 好驚喜呀💯𝗙𝗶𝘀𝗵 𝗳𝗶𝗹𝗹𝗲𝘁— 法式油封鱲魚 配素食意粉原本M
呢間真係好吸引 營造到高級感‼️ ( ˘͈ ᵕ ˘͈ )
食物質素好驚喜 完全唔係流水式 每份都好特別🤤

❣️𝗙𝗶𝘃𝗲 𝗰𝗼𝘂𝗿𝗲 𝗺𝗲𝗻𝘂
𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱
Bread

𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿
咁啱法國同日本嘅🦪 都各有特色 呢隻蠔係偏creamy~
有手掌咁大隻🤚🏻 配搭亦都可以辟除好多腥味💯

酥皮可以做到咁脆又乾爽 裏面嘅餡又啱啱好🥰
松露汁好香好creamy 好驚喜呀💯

𝗙𝗶𝘀𝗵 𝗳𝗶𝗹𝗹𝗲𝘁
— 法式油封鱲魚 配素食意粉
原本Menu係duck confit/wagyu 不過都可以轉其他㗎😚
呢個冇咁Heavy 魚保證新鮮🐟 因為每日攞到嘅🐟都唔同 所以Menu都會有分別😌 鱲魚肉質實淨煎香配上cream sauce ( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ )
翠玉瓜意粉🍝 味道都冇大分別 係口感上清爽👅

𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗿𝗲𝗱 𝗯𝗲𝗮𝗻 𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲
— 抹茶慕絲 紅豆 芝麻雪糕
賣相好可愛🥰 好日式嘅配搭🇯🇵
細節見到誠意 餅碎同果醬都俾咗唔同款配搭下😍
餅底仲係朱古力脆脆 可以無限encore (๑´ڡ`๑)

❣️𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗺𝗲𝗻𝘂 $398
𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝘀𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶
— 油甘魚 配香橙醬 刁草油
新鮮又清新嘅油甘魚 做appetizer 係冇得輸🤤
另外仲可以揀八爪魚或者parma ham蜜瓜💕

𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗯𝗶𝘀𝗾𝘂𝗲 +$38
又係用時間同心機煮出嚟嘅龍蝦湯🦞 抗拒唔到😭
食到蝦殼炒香打碎嗰種甘苦味 餘韻悠長¨̮♡︎
自己一個飲晒就有啲heavy 建議share~
𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗯𝗶𝘀𝗾𝘂𝗲

— 美國頂級封門柳
力讚呢度嘅餐具同presentation‼️細心睇佢每道菜嘅餐具都唔同 連呢幾塊牛都可以擺得咁靚🥩
叫咗5成熟好靚🥰 肉味濃又冇筋想再食🤤
配菜亦都有好多款 用咗細薯仔可以連皮食 仲有紫薯(冇見過咁細粒!) (◍︎˃̶ᗜ˂̶◍︎)✩︎
加啲mustard食更正 可以問店員哦💕

𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲🍍
每日嘅甜品都唔同 呢個都好啱心水好refreshing😍
有少少椰子味 好似一個mousse pina colada😂
面頭係一個菠蘿果凍🍍 中間有海綿蛋糕💯

推薦俾想食好啲嘅朋友仔💕有時貴價餐廳都冇相對嘅食物質素同環境服務會嬲👺 但係呢間真係值得*ˊᵕˋ)੭ 菜式少見有驚喜 食物質素好掂‼️ 裝修未到好靚但有格調同舒服 openrice訂位仲有折😏
Bread
𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗯𝗶𝘀𝗾𝘂𝗲
  • 北寄貝刺身
  • 甜品
  • 美國頂級封門柳
  • 法式龍蝦湯
2021-10-12 78 浏览
這間位於銅鑼灣登龍街的法日餐廳,菜式高質精緻,午市套餐由$158起,性價比高,值得一試。🌸迷你牛角包、忌廉芝士包餐包可以無限加添,兩款麵包烘得熱騰騰、香噴噴,每個細細口,再配上橄欖油牛油,非常滋味。🌸南瓜忌廉湯南瓜味香濃,質感幼滑豐富,湯裡面還加了少量南瓜子增添口感。🌸魷魚沙律小編最怕吃到橡筋圈的魷魚,這裡的魷魚煮得恰到好處,腍身得很,沙律配菜還有粟米粒、青瓜、蕃茄仔,口感清爽,加上兩片薄脆點綴,增加美感。🌸北海道帶子刺身薄片北海道帶子刺身配以日式醬油柚子汁,調味得宜,清新怡人。🌸香煎法國鵝肝鵝肝煎得香脆,偏瘦但鵝肝味重,鵝肝下面放了一片薄薄脆多士,一齊吃非常享受。清甜的無花果伴菜,配搭得宜。🌸海膽汁海鮮意大利飯意大利飯軟硬適中,海膽味非常突出,整個口腔瀰漫著濃濃的海膽鮮味。海鮮有青口、魷魚、鮮蝦、帶子,非常豐富。🌸美國頂級封門柳三成熟的頂級封門柳,露出迷人的嫣紅色澤,油脂不多,肉質嫩滑有嚼勁,牛味馥郁。🌸芒果慕絲蛋糕甜度適中,清新輕盈,完美作結。最後不得不讚,餐廳有著法國菜的上菜執著,就是對出菜時的菜要夠熱,連盤子也熱過,到客人桌上不會是冷的,讓食客可以慢慢品嚐,也不會吃到變冷,絕對

🌸迷你牛角包、忌廉芝士包

🌸南瓜忌廉湯
南瓜味香濃,質感幼滑豐富,湯裡面還加了少量南瓜子增添口感。

🌸魷魚沙律

🌸北海道帶子刺身薄片
北海道帶子刺身配以日式醬油柚子汁,調味得宜,清新怡人。

🌸香煎法國鵝肝

🌸海膽汁海鮮意大利飯

🌸美國頂級封門柳

🌸芒果慕絲蛋糕
甜度適中,清新輕盈,完美作結。

最後不得不讚,餐廳有著法國菜的上菜執著,就是對出菜時的菜要夠熱,連盤子也熱過,到客人桌上不會是冷的,讓食客可以慢慢品嚐,也不會吃到變冷,絕對值得一讚。
服務訂枱時註明要房內枱,但店員致電confirm時卻未有提及座位安排,只好自己問店員,店員方表示房內另一枱是全女仕,怕會嘈,但我還是要那枱了。可以說女店員細心,但不小心。到店時由男店員服務,他解釋Menu很詳細,亦很有禮,但其實最嘈吵不是另一枱,而是男店員,他的聲量大得令人尷尬🥲環境店子不大,房內燈條成了打卡拍照的好位置,感覺像在Studio拍照。房外則用天花射燈,影相應該會有陰影。餐廳尚算靜,不會嘈雜,除了男店員說話的時候,聲線會傳遍整餐廳。食物不過不失,能用適中來形容,沒有特別驚喜的菜式。麵包倒不錯,追加了一回。該新鮮的新鮮,肉類也不會過火,擺碟看得出心思👍🏻唯獨甜品味道確實要改善,雪糕成了最美味的甜點。因餐廳經常轉menu,之前在openrice看到的菜式也沒有,單點也不會有。剛好我們是次是紀念周年日,餐廳送了小小驚喜👍🏻是次點了一份Dinner Menu及5-Course Menu,另加240ml Sake。總括來說不過不失,埋單$1500,人均不過$750。

食物

2021-10-11 38 浏览
餐廳的門面招牌也有高級。麵包是兩款,分別是牛角包和芝士忌廉包。兩款都被切成一半,為了方便客人進食。有麵包的溫度保持得非常好,捧上掌心依然非常熱騰騰,最高興的是麵包是可以添加的,而我食了兩次。🥐旁邊的牛油也既小且可愛。前菜就有燒魷魚沙律,燒得剛剛好,非常足料,食材非常新鮮,係健康的選擇。前菜是冷盤有三文魚醃製,冬菇和扁豆,淋上芝麻醬,非常清新開胃。加$70就有香煎法國鵝肝😃鵝肝有手心的大隻,肥厚度滿足。入口即溶,配合下面的法式多士,一軟一脆,旁邊的無花果燒得好香,令人回味我非常滿意。主食第一碟點了美國頂級封門柳(6oz) $298煎得五成 ,非常好食。肉質還是燒得粉嫩色的。旁邊的哈哈小包裝就是薯條,非常童真。主食另一款是香煎盲鰽魚配返嘅蕃茄沙律$118意大利茄子整成像麵條一樣,用茄汁整。魚係用油封嘅方式整,蘿蔔辣辣的。甜品點了這招牌菜$70,就是香橙朱古力慕絲蛋糕 這mousse cake 外型十足一個炸彈,上面條繩子是可以點蠟燭的,朱古力外殼先用叉子先敲碎,發現內裏有巨大的香橙朱古力球,內裏有爆炸糖,爆炸糖在口裏融化的感覺好有趣。旁邊白色的就是焙茶雪葩,這口味作雪葩,配上旁邊的橙醬,感

餐廳的門面招牌也有高級。

加$70就有香煎法國鵝肝😃
鵝肝有手心的大隻,肥厚度滿足。

主食第一碟點了美國頂級封門柳(6oz) $298
煎得五成 ,非常好食。
肉質還是燒得粉嫩色的。
旁邊的哈哈小包裝就是薯條,非常童真。

主食另一款是香煎盲鰽魚配返嘅蕃茄沙律$118
意大利茄子整成像麵條一樣,用茄汁整。
魚係用油封嘅方式整,
蘿蔔辣辣的。

甜品點了這招牌菜$70,就是香橙朱古力慕絲蛋糕 這mousse cake 外型十足一個炸彈,上面條繩子是可以點蠟燭的,朱古力外殼先用叉子先敲碎,發現內裏有巨大的香橙朱古力球,內裏有爆炸糖,爆炸糖在口裏融化的感覺好有趣。旁邊白色的就是焙茶雪葩,這口味作雪葩,配上旁邊的橙醬,感覺好清新。

另一碟甜品也外型像支箭,應該是愛情之箭,未食已經覺得甜入心。廚師真的別具心思。白色的長方形蛋糕就是焦糖蛋糕,質感像豆腐一樣軟綿綿。旁邊兩邊箭頭的就是火龍果。

跟餐的是檸檬茶,紅茶茶包剛剛好,不錯。

餐廳的環境也好特別,那扇門用海洋藍為主,關門更作私人派對,例如生日會的用途。而另一邊則用黑牆底用白光管作亮點,感覺好前衛。而餐廳的細心位就提供客人的籃子🧺裝手提包。
餐廳另一亮點位應該就是那懷舊的留聲機擺設,感覺好別緻。

這是餐廳的水吧

Gaijin
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
「放假最好就係食、食、食!亅 「今日我要同大家推薦食呢間、呢間、重有呢間!不過,同欣宜同許廷鏗不同, 現在疫情舒緩了,唔使買返屋企食, 我哋今日直接去餐廳食。。。」「咁今餐就近近地 。。。揀一間有品味的銅鑼灣樓上 fusion餐廳食先啦!!」「咦!呢間係日式+法式fusion 餐廳喎, 淨係睇個招牌 嘅設計都好特別, 食物應該都有驚喜 ,就選這家吧!」「出品看來都真的不錯喎!!」麵包籃 (連鵪鶉蛋造型cream cheese + 牛油)個牛油靚到唔捨得食。。。麵包是烘著、吃起來還是暖的,好有誠意。頭盤 1. 紫薯湯這個湯的顏色很漂亮, 喝起來是鹹鹹甜甜的, 喜不喜歡。。。就真的要看個人口味了!2. 魷魚沙律沙律菜很新鮮,魷魚也弄得很彈牙 。呢排興「魷魚遊戲亅, 吃這個都算很應景哦!主菜1. 加拿大豬鞍扒肉、全部都係肉 。。。這個豬鞍扒弄得很美味, 最啱「食肉獸亅享用, 吃完大滿足!2. 廚師精選焗羊膝這個羊膝煮得很「淋滑亅及入味、而且一點羊氈味也沒有, 調味跟一般西式的煮法有點不同, 應該是廚師秘製醃料的功勞。「唯一美中不足的就是香港的天氣10月還很熱, 在30度的天氣下吃這個羊膝。
「放假最好就係食、食、食!亅

「出品看來都真的不錯喎!!」

麵包籃 (連鵪鶉蛋造型cream cheese + 牛油)
個牛油靚到唔捨得食。。。

麵包是烘著、吃起來還是暖的,好有誠意。

頭盤

1. 紫薯湯

2. 魷魚沙律

主菜

1. 加拿大豬鞍扒

2. 廚師精選焗羊膝

「唯一美中不足的就是香港的天氣10月還很熱, 在30度的天氣下吃這個羊膝。。。會不會太「補身亅了一點,哈哈!」

精選甜品 - coffee moose、龍珠果及柿子
除了擺盤擺得很漂亮外,這個也是美味之選!不錯。

。。。🦉

福福郎:「放假喎!我地都要撐。。。地區好味道!亅

朋友:「今日吃完了這餐, 心情真的開朗了很多 。。。holiday mood 濃到滿瀉 !
Moreover, thank you for your treat ! Yeh!亅

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章啦!
2021-10-06
  • 加拿大豬鞍扒
  • 廚師精選:秘製羊膝
2021-10-05 355 浏览
GAIJIN (銅鑼灣)Five course menu $758/ person🌟世界各地精選時令生蠔時令生蠔配上澳洲青蘋果同青檸雪葩,生蠔好大隻同creamy,帶有淡淡海水味又鮮甜。🌟松葉蟹 松葉蟹腳上放咗魚子醬,松葉蟹腳既海水味重咸味重,下面係脆脆既蟹粉多士,配埋紫蘇梅子汁,口感豐富。🌟法式鵪鶉酥皮包酥皮裏面包咗鵪鶉、鵪鶉蛋同鴨肝,上面既酥皮炸脆咗,而下面既係軟既,松露汁同內餡味道幾夾。🌟紐西蘭BB羊架一份有3至4支,叫咗五成熟,肉質好嫩滑,外皮煎香咗,有唔少蔬菜作配菜,味道唔錯,擺盤都好靚。🌟精選甜品: 抺茶紅豆個甜品唔會好甜,裏面仲夾咗啲紅豆。個雪糕既奶好重,味道好好。。Dinner menu 🌟日本嚴選當造刺身今日既刺身係油甘魚,有3件油甘魚刺身連埋紫心蘿蔔。醬汁酸甜開胃。🌟法式龍蝦湯 +$38🌟美國頂級封門柳 $398 封門柳都係叫咗五成熟,肉呈粉紅,肉質嫩滑唔會鞋,有蔬菜作配菜,仲可以點少少芥末。🌟精選甜品: 紅石榴 mousse cakemousse中間有層酸酸地既醬,食落有咁膩。。人均:$400-$800📍銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
GAIJIN (銅鑼灣)

Five course menu $758/ person
🌟世界各地精選時令生蠔

🌟松葉蟹

🌟法式鵪鶉酥皮包

🌟紐西蘭BB羊架

🌟精選甜品: 抺茶紅豆

甜品唔會好甜,裏面仲夾咗啲紅豆。個雪糕既奶好重,味道好好。

Dinner menu
🌟日本嚴選當造刺身

🌟法式龍蝦湯 +$38

🌟美國頂級封門柳 $398

🌟精選甜品: 紅石榴 mousse cake

mousse中間有層酸酸地既醬,食落有咁膩。

人均:$400-$800
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
2021-10-04
2021-10-04 166 浏览
這次和家人吃飯,想吃點新奇一點的菜式,平時就很喜歡吃日本菜的我們,就找了一間日法混合菜,餐廳無論服務裝潢都別有用心,偶爾試一下精緻一點的菜式轉換心情🥳也特別開心!—————————————————Dinner menu $298日本嚴選當造刺身油甘魚非常新鮮,加上一點橄欖油和果醬,與平日吃的刺身味道上已有十分不同的感覺👍🏻紫薯忌廉湯🍠淡淡紫薯香氣沒想到會跟忌廉湯那麼融合,身為白湯愛好者,第一次嚐試到,真的太喜歡了😍一點都不會奇怪💜北海道海膽意大利飯海膽味十足!因為是意大利飯關係,每一粒米都沾滿了海膽汁,喜歡海膽的朋友真的會大滿足!!精選甜品-朱古力慕絲法國菜的甜品最能顯出精緻,朱古力內也有不同的餡料,每一點果醬亦能令慕絲的味道更提升上一個層次🤩———————————————Five Course Menu $759時令生蠔🦪生蠔✨尺寸有手掌心大,加上三文魚籽、爆珠,非常鮮甜,非常滿足,店員會細心提醒使用筷子進食,以免吉穿生蠔,貼心服務令人十分舒適☺️松葉蟹🦀香脆的多士上鋪滿了,紫蘇梅子汁、松葉蟹、魚籽醬,奢華的多士,一口放進口裡,多重滋味,令人回味無窮🤤🤤法式鵪鶉酥皮包看似平平無奇,其實

—————————————————

———————————————
Five Course Menu $759

松葉蟹🦀

法式鵪鶉酥皮包
看似平平無奇,其實內有乾坤,包括有鵪鶉、鵪鶉蛋、鴨肝,配上濃郁的黑松露醬,真是一大享受😎

澳洲M5和牛肉眼
牛扒order七成熟,不費吹灰之力,就可以將其切開,可見多麼肉質幼嫩💖廚師的功力多深厚,加上棉滑的薯泥,食肉獸真的不能放過😍😍

精選甜品-抹茶慕絲
同樣地抹茶慕絲一樣高水準,果醬令慕絲味道升華,不會太甜太膩,為晚餐畫上完美的句點🙏🏻💖

————————————————

紫薯忌廉湯
朱古力慕絲
餐包
2021-10-04 30 浏览
朋友推薦我這間法式餐廳!餐廳環境雅致,坐下點餐後店員隨後會送上餐包,我最喜歡就是牛角包!牛角包暖暖的外脆內軟吃到層層的口感。帶子刺身帶子雖然切開了薄片,但味道依然非常鮮甜 !配上三文魚子鮮甜的味道在口腔久久不散。加拿大豬鞍扒 豬鞍煎得非常好,豬肉嫩滑多汁!加上香葱點綴增加食欲,旁邊附上新鮮炸的薯條炸,金黃色的薯條每條都很香脆,配菜的時蔬香甜墨魚汁海鮮意大利飯這個意大利飯真係令人意外地覺得好好食!首先意大利飯吸收了海鮮和墨魚汁的精華和鮮味,每一口飯都好像是海鮮精華的味道,味道濃厚但不膩。值得推介。餐廳的甜品也是非常不錯!

帶子刺身

加拿大豬鞍扒

墨魚汁海鮮意大利飯

餐廳的甜品也是非常不錯!
2021-10-04 232 浏览
向來認識我嘅朋友都知道我非常鍾意食法國菜,苦苦糾纏好耐之後,終於男朋友肯帶我過嚟食好嘢,今次又揀咗呢一間位於銅鑼灣,食法日fusion菜嘅Gaijin☺️入到去燈光會比較昏暗一啲,有浪漫嘅氣氛,雖然鋪仔細細但係都裝修得唔錯。我哋叫咗一個5 courses set,另外一個就dinner set,咁我哋就可以試唔同嘅嘢😁一坐低,餐廳首先會俾bread basket😆係有切咗一半嘅croissant同埋Cheese bun 😍係出乎意料地好食,由呢度都可以睇得出,餐廳對每一個細節都幾有用心機。5 Courses Menu $758Oyster 呢個一啲都唔普通,佢係屬於分子料理嘅北海道珍蠔,上面嘅topping檸檬sorbet已溶,仲有柚子汁、pickle左嘅青蘋果、檸檬爆珠,啱啱好可以釣到蠔嘅鮮味出嚟,而且增加左口感同層次,食落去日本北海道嘅珍蠔係好creamy同埋礦物味比較重。2nd course原本係Matsuba Crab,因為今日毛蟹腳靚d,所以就轉左😁大大條,食落去鮮甜十分,另外仲有蟹粉多士,係整到超級脆,好驚喜!!係你冇諗過嘅口感!好特別啊!Quail Filo Pastry

5 Courses Menu $758

Oyster

Quail Filo Pastry

之後就係上呢一個pastry,係法式鵪鶉酥皮包,裏面包含嘅嘢好豐富,有鵪鶉、鵪鶉蛋、鴨肝,當然唔少得仲要有啲truffle sauce去提鮮😆個外貌好似係法國版嘅“福袋”一樣XD好可愛又精緻☺️

Duck Confit

呢個真係令我讚不絕口!我以為會好細件,點知竟然有咁大件Duck Confit😱外皮煎到有啲脆,而入面嘅肉係非常之嫩,一切開就有鴨嘅甘油流出!😍

再講埋佢哋嘅配菜,係羽衣甘藍同埋紫薯蓉,食落去啱啱好可以解膩,而且只是用係非常之甜,有保留到顆粒,好有口感。

Daily Dessert

最後甜品係咖啡慕絲蛋糕,呢個就冇乜特別,所以我俾咗男朋友食哈哈😄

Chef Special Dinner Set $398

Japan Seasonal Sashimi

Appetiser係刺身☺️三大片油甘魚刺身排列得好靚,再配上檸檬柚子醬汁,係喺日本菜餐廳食唔到嘅清新同甜美☺️☺️

Lobster Bisque +$38

一場嚟到,當然要試試佢嘅龍蝦湯!可能太大期望,又唔出嚟反而覺得中規中矩,我希望龍蝦味可以濃啲><

Main我哋揀咗廚師推介嘅紅酒燉羊膝,雖然上菜之前已經同我哋講好大份,但係上到嚟真係嚇一嚇親,雖然係法國菜,但係份量比平時我喺出面食嘅羊膝更加大舊!

Chocolate Boom

朱古力脆皮入面包住橙朱古力慕絲同cinnamon cherry jelly,食落去唔太甜,層次好豐富,加上旁邊嘅雪芭同埋爆炸糖,係一個好有新意俾到驚喜嘅甜品

另外我哋襯 Happy Hour叫咗兩杯梅酒,係買一送一,一到食住咁精緻嘅菜式,一到少酌,真係好享受。

希望好快下次可以再嚟食呢一間咁高質素嘅法日fusion菜☺️☺️

📍Gaijin
銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓