今日嚟到登龍街永光中心 9 樓嘅 Gaijin 食好西 !  我哋分別 order 咗 5 course menu 同 dinner menu ! 麵包配橄欖油同加左紫菜嘅牛油 , 賣相超精緻 , 牛角包同埋忌廉芝士包熱辣辣 , 牛角包超鬆脆 , 唔點牛油都好好食 , 大家一定要試 ! 餐前麵包已經咁有誠意 , 值得一讚 ! 👍煙燻法國鵪鶉髀 鵪鶉髀肉味濃 , 又彈牙 , 旁邊嘅蔬菜酥餅口感豐富 , 中間係炸意粉 , 當薯條食 , 好過癮 🤭 令和之怪物日本新鮮生蠔配青檸雪葩 , 味道清新 , 令蠔嘅鮮味更突出 , 😮😮 蠔好大隻 , 好好肉地 !! 大滿足英國皇家風味煙三文魚柳黑飛魚子配煙三文魚 , 賣相精緻又奢華 , 超厚切煙三文魚口感一流 , 唔會太鹹 , 好食呀 ~~龍蝦湯 (+$45)顏色一絕 , 飲得出唔係淡茂茂 , 唔足料嗰啲龍蝦湯 ! 北海道海膽意粉 唔好睇佢細細份 , 其實都幾多嫁 ,  意粉醬汁有濃濃海膽味 😋 美國頂級封門柳 打邊爐食得多封門柳片 , 好少就咁食 , 牛味濃 , 冇肥膏 , 值得一試 ~紐西蘭羊架多肉又唔多肥膏 , 有肉味 , 唔羶 , 生熟程度又
麵包
煙燻法國鵪鶉髀
令和之怪物
英國皇家風味煙三文魚柳
龍蝦湯 (+$45)
顏色一絕 , 飲得出唔係淡茂茂 , 唔足料嗰啲龍蝦湯 !

北海道海膽意粉
美國頂級封門柳
紐西蘭羊架
多肉又唔多肥膏 , 有肉味 , 唔羶 , 生熟程度又掌握得好好 ,  配埋黃色嘅醬汁 , 少少辣辣地超正 !! 無野可以挑剔 !! 極力推介 !!! 🧡🧡
甜品
賣相冇得輸 , 可愛到唔捨得食呀 !!
菇菇係朱古力樽子 mousse , 配埋朱古力雪糕 , 2 種唔同溫度嘅食材撞埋一齊 , 刺激感滿滿 😏
另一個係伯爵茶朱古力 mousse 撻 , 擺盤好似銀河星空 , 美得不想破壞 ~

整體嚟講 , 食物擺放精緻 , 味道有層次 , 睇得出每道菜都落足心機 , 店員服務周到 , 每個菜式都會加以講解 , 推薦大家嚟呢度 enjoy enjoy !! 記住食羊架 !! 😏😏
  • 紐西蘭羊架
  • 餐包
  • 美國頂級封門柳
  • 時令生蠔
2021-12-07 84 浏览
每逢有朋友生日食慶生飯,我都會諗起位於銅鑼灣嘅 GAIJIN。餐廳裝修簡潔乾淨,燈光柔和,氣氛浪漫;餐廳主打法、日fusion菜,食材同汁醬配搭,以至擺碟都相當細緻講究,而且各侍應都會好細心講解當日嘅晚餐配搭,非常細心有禮,真心比🖐🏻五星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️。首先會送上暖笠笠嘅麵包,迷你忌廉芝士飽、牛角飽🥐,造型精美(仲係可以refill架)😋。我鍾意食生蠔🦪,所以order左 five course時令生蠔🦪,擺盤好靚,上邊鋪上三文魚子同檸檬汁,底部有柚子汁,一定要整個放入口咬開,原汁原味,口感非常creamy ,檸檬汁更加令生蠔鮮味提升。🥢英國皇家風味三文魚柳,三文魚柳口感厚實,上面鋪上飛魚子,拌碟有白露筍,汁醬方面我較喜歡梅子汁,味道同三文魚相當夾。🍝北海道海膽意粉,意粉較有咬口,我鍾意呢個口感,海膽鮮甜,意粉非常掛汁,入口濕潤。🍴法國有骨牛仔扒,白肉牛仔扒,油香豐腴,份量好多,已預先切好5件,入口鬆軟,肥瘦均稱,近肥肉質感更鬆更甘香😋。甜品,酸味蘋果mousse cake,造型極似一個檸檬🍋,好得意,切開mousse cake好鬆軟,中間仲有粒粒蘋果肉,整個味道唔會太甜。Dinner C

我鍾意食生蠔🦪,所以order左 five course

Dinner Course
🥢刺身 - 紅心蘿蔔拌油甘魚配香橙汁,剌身部份色澤光亮,相當新鮮,相當唔錯嘅前菜。

🥣龍蝦湯,入口啖啖濃烈嘅龍蝦湯味道,湯面嘅忌廉更加有畫龍點睛之處,令龍蝦湯更加滑溜,而且湯面加上櫻花蝦,更加令湯鮮度提升😋。

🍴日本海膽汁海鮮意大利飯,海鮮有大蝦,墨魚等等… 海膽汁稀杰度適中,將每粒飯均勻包裹,非常掛汁,risotto口感一流,海膽汁鮮度爆燈。

牛奶朱古力忌廉撻,整齊味道balance得好好,唔會太甜。
2021-12-06 1529 浏览
最近勁多朋友都推薦小妹食E間日本×法國菜, 今晚終於約到朋友一齊去試下係味真係咁正先😋! 餐廳燈光微暗, 幾有情調, 每張枱都有一塊白色完整嘅彷扇門而不是透明膠版, 感覺有番少少私隱度, 餐廳提供嘅食物種類幾多, 亦有不少紅白酒🥂🍷選擇, 小妹同朋友最後就揀左一個Dinner Set同一個Five Course share食!🌟餐包🥐餐包有牛角包同忌廉芝士包, 店員會另外上一個小牛油, 上面放有少量oliver oil, 牛角包牛油味好香, 食落熱辣辣, 外脆內軟, 忌廉芝士包芝士味控制得岩岩好, 因為過濃就會膩左食唔落之後嘅野🌟油甘魚刺身是日空運到港嘅刺身係油甘魚, 下面鋪住紫蘇葉, 旁邊放左漬物, 油甘魚厚切肥美, 鮮甜味美!🌟法式龍蝦湯🦞🥣龍蝦湯味道超濃郁, 好似好多隻龍蝦係口腔入面咁, 口感濃稠幼滑幾好飲!🌟香煎法國鵝肝鵝肝拌以黑醋, 芒果醬同焦糖菠蘿醬, 鵝肝煎得好香, 兩邊都係金黃色, 入口柔軟綿滑, 鵝油香填滿整個口腔, 加點焦糖菠蘿醬一齊食可以平衡番個膩感! 下面嘅多士好脆, 吸左少量鵝油, 食落更香口!🌟日本岩手縣手蠔--令和之怪物令和之怪物大家一定唔會陌生, 令和之

🌟餐包🥐

🌟油甘魚刺身

🌟法式龍蝦湯🦞🥣

🌟香煎法國鵝肝

🌟日本岩手縣手蠔--令和之怪物
令和之怪物大家一定唔會陌生, 令和之怪物好大隻, 入口嫩滑, 肉質清爽, 蠔味好突出, 係口腔last好耐配以澳洲青蘋果醋同青檸雪葩, 令味道同口感更清新

🌟英國皇家風味煙三文魚柳🐟
煙三文魚上面擺上閃爍嘅黑魚子醬, 拌以白蘆筍, 三文魚特意用上蘋果木煙燻過, 食落煙燻味香而不俗, 厚厚嘅三文魚沾上甜甜地嘅蜜糖芥末, 加埋魚子醬口感相當豐富, 非常有層次感

🌟北海道海膽意粉
意粉上擺左一堆肥美嘅北海道海膽, 意粉軟硬適中, 每一條意粉都被海膽汁包住, 啖啖都食到鮮味

🌟法國有骨牛仔扒
牛仔扒係白肉嚟, 用左4至6個月大嘅牛煮成, 口感柔嫩多汁, 旁邊配搭左多款時令新鮮蔬菜好似薯仔🥔, 紅蘿蔔🥕, 雜菌🍄同蕃茄仔🍅

🌟美國頂級封門柳🐂🥩
封門柳點左4成熟, 色澤粉嫩, 牛味濃郁, 口感軟腍鮮嫩

🌟榛子朱古力慕絲蛋糕🍫🍰配雪糕🍦
唔好以為set dinner嘅甜品就會好hea, 正當小妹同朋友估緊會係咩甜品嘅時候, 驚喜就嚟啦🥳! 甜品係個小森林🌲🏞, 非常精緻, 打卡一流🤳🏻! E個磨菇仔🍄其實係榛子朱古力慕絲蛋糕嚟, 下面用左白朱古力慕絲, 食落朱古力味好濃, 味道適中唔太甜, 配搭咖啡雪糕☕🍦幾好味, 旁邊仲有奇異果醬, 朱古力等等嘅‘‘怖景’’, 食落好有驚喜, 睇得又食得😆!

🌟抺茶慕絲蛋糕🍵🍰
抹茶波波嘅擺盤好有銀河星宿🌌嘅感覺, 入口抹茶味濃厚帶回甘, 食落口感軟綿, 甜度適中幾好味
2021-11-30
2021-12-05 623 浏览
上網見到有間銅鑼灣高質fine dining 好多人介紹 今日等我嚟試下啦 餐廳有2款menu 普通set dinner 同埋five course menu 我地每款叫一set 點完野食就有餐包 芝士忌廉包 牛角包 配橄欖紫菜牛油 食個時仲熱ga講下個five course先 1.時令生蠔有柚子汁岩手縣生蠔 超大隻好juicy 呀 上面仲有d魚子2.英國皇家風味煙三文魚扒配黑飛魚子 白蘆筍 honey mustard同埋梅子汁 煙三文魚唔洗點醬都好食 3.北海道海膽意粉 面頭有大大舊海膽 同意粉個味好夾 4.法國有骨牛仔扒 係白肉嘅 所以唔洗揀生熟程度 牛仔扒肉汁都仲可以鎖住係入面5.甜品係朱古力雪糕配檸檬樣嘅cake 朱古力雪糕好濃仲有d碎粒 好正呀 另外set dinner1.油甘魚刺身配柚子汁 紅心蘿蔔 刺身好新鮮 2.龍蝦湯 如果有埋龍蝦肉就正啦3.紐西蘭羊架 有3舊骨 好鍾意佢嘅汁同羊架味道好好 唔會有羊蘇味 平時唔食羊嘅我都食左幾舊 4.甜品 綠茶紅豆cake Overall嚟講 呢餐飯食得好滿意 味道中上 職員服務好好 會同每一枱慢慢講解個menu 但環境就有d嘈 可能

講下個five course先

3.北海道海膽意粉 面頭有大大舊海膽 同意粉個味好夾

另外set dinner
1.油甘魚刺身配柚子汁 紅心蘿蔔 刺身好新鮮

2.龍蝦湯 如果有埋龍蝦肉就正啦

4.甜品 綠茶紅豆cake

但環境就有d嘈 可能咁啱個日d人講野大聲🤣
2021-12-03 94 浏览
琴晚同男朋友去左呢間勁有情調嘅西餐廳食飯,佢嘅燈光,環境佈置已經非常浪漫,最記得佢放咗一部舊式嘅黑膠音樂碟音樂機做擺置,恍如回到八九十年代,好有feel,坐低之後侍應開始介紹下佢哋嘅餐牌,佢有兩個set介紹俾我哋,兩個set都各有特色,當中有一個set係可以自行配搭唔同款式嘅菜式,另一個就已經設定好整個餐單,喺兩個晚餐上邊有幾道菜我比較難忘,首先係佢嘅時令日本岩手縣生蠔,非常肥美,而且鮮甜海水味特重,加上佢面頭有一啲日本薑蔥同埋魚子喺上邊,加埋一齊更加豐富左隻蠔嘅鮮味,另外佢個法式生牛肉薄片,肉質新鮮而且切得好薄,口感一流,英國皇家風味煙三文魚魚柳,整得非常好食,佢面頭有啲飛魚子係到, 顯得成道菜非常珍貴,再加埋肥美嘅煙三文魚,一食落口佢嘅魚油包住我成個口腔,完全係味覺嘅享受,佢個晚餐仲有一個廚師精選意粉我都覺得好好食,呢個蕃茄香辣蟹肉天使麵用咗蟹肉蕃茄煮成,當中再加入左啲少少辣嘅調味料,蕃茄嘅鮮甜,蟹肉新鮮得來仲要係用蟹鉗既肉嚟整,每一啖天使麵都夾雜蟹肉同埋蕃茄嘅濃香,而且雖然佢話係香辣但其實一啲都冇辣味,所以唔使驚個意粉會太過辣,以我一個咁鍾意食蟹嘅人來講,個天使麵簡直一百分,輪到佢個主菜,法國有骨牛仔扒,呢個牛仔扒肉質厚實,而且食起嚟非常鬆軟,牛味突出,絕對唔會有太過韌嘅情況發生,佢嘅用料睇得出非常上乘,最後甜品方面,分別有,Hazelnut chocolate同埋綠茶mousse,Hazelnut chocolate外觀非常得意,佢係以一個蘑菇型嘅外觀示人,真係唔捨得食,而綠茶mousse外邊就用綠茶來做皮,拮開佢入邊就包住滿滿嘅慕絲,食落唔會覺得太甜,而且佢嘅綠茶味好濃,非常好食,總括而言,呢間餐廳嘅質素非常高,睇得出廚師對每一道菜嘅用心,而且佢嘅情調同埋餐廳嘅環境絕對啱晒情侶們一齊嚟浪漫一番。
2021-12-03 98 浏览
之前有個朋友大力推介呢一間餐廳 趁今日有時間就去試下🤗叫左2個Lunch Set 同埋加左2個Appetizers佢哋嘅麵包有芝士忌廉包同埋牛角包 送到黎仲係暖既 好軟熟 好好味 仲有橄欖紫菜牛油 幾特別 食完唔夠可以再添大蝦胡麻醬沙律 - 胡麻醬沙律不嬲都係無得輸 佢有幾隻大蝦 仲有好多蟹柳絲同埋蟹籽 好清新既頭盤香蒜薯仔湯 - 呢個湯好特別 好少有湯會有香蒜 個蒜味唔會太重 岩岩好 佢無落好多鹽 但都好夠味 海膽汁魷魚意大利飯 ($158) - 好好好好味 全個Lunch最好味既一道菜 首先米既口感煮得岩岩好 意大利飯其實唔易煮 好易會過硬或者過林 海膽汁好香甜 同個飯好夾 入面嘅海鮮有魷魚大蝦等等 每一啖飯都食到海鮮 完全唔吝嗇美國頂級封門柳 ($298) - 呢個主菜性價比就低咗少少 得六舊 封門柳牛味係好重好香 旁邊嘅配菜煮得好好味 尤其是係西蘭花🥦北海道帶子刺身薄片 ($78) - 呢個係必食 帶子刺身好新鮮 配埋d香橙醬同埋叼草油 好Refreshing 香煎法國鵝肝 ($88) - 我唔食鵝肝既 聽朋友話食鵝肝最緊要係外面煎得夠脆 裏面就要Creamy 佢話呢度都做到呢

之前有個朋友大力推介呢一間餐廳 趁今日有時間就去試下🤗

香煎法國鵝肝 ($88) - 我唔食鵝肝既 聽朋友話食鵝肝最緊要係外面煎得夠脆 裏面就要Creamy 佢話呢度都做到呢個效果 除左有黑醋之外 仲有個Passion Fruit醬 可以解膩 見佢30秒內食晒 應該都好好味🤣

最後餐飲叫左2杯洋甘菊茶 好大壺 佢地仲好好咁送左2個甜品 話無叫甜品既食客佢地都會送個小甜品 今日係芝麻Mousse Cake 唔太甜 好好味 仲有一件火龍果同柿 今餐食得好滿足😋
2021-11-29
  • 餐包
  • 海膽汁海鮮意大利飯
2021-12-02 61 浏览
好耐冇同男朋友撐枱腳,今次佢就帶咗我黎食哩間Gaijjn,揀左Five Course Menu同Dinner Menu-麵包超好食!新鮮即刻焗出嚟!熱辣辣😍-Oyster-Balik Style Smoked Salmon Fillet-Hokkaido Uni Pasta海膽鮮甜,仲用咗我最愛嘅Angel Hair,好creamy😋-NZ Lamb Rack廚師推介4成,男朋友最愛❤️-Frech Style Beef Carpaccio-Soup of the day-USA Prime Hanger Steak (60z) 廚師推介4成,好嫩,加少少海鹽已經好正🤏我最愛❤️-

麵包超好食!新鮮即刻焗出嚟!熱辣辣😍
Oyster

Hokkaido Uni Pasta

NZ Lamb Rack

廚師推介4成,男朋友最愛❤️
Frech Style Beef Carpaccio

Soup of the day

USA Prime Hanger Steak (60z)

廚師推介4成,好嫩,加少少海鹽已經好正🤏

我最愛❤️

2021-12-01 72 浏览
再次到訪銅鑼灣呢間主打日式法國fusion餐廳🥰 環境一流 食物永遠唔會令人失望 晚餐可以揀Dinner menu同5 course menu 食材高質素 配搭吸引🤤今晚我哋試哂2個menu🥰 坐低店員會先介紹menu 各款today chef special 分別有咩食物 非常細心👍🏻order後店員會為你送上熱辣辣既牛角包同cream cheese軟包☺️ 牛角包香脆 軟包芝士味都好香濃 牛油加上橄欖油同紫菜 非常用心好好食👍🏻 令人不敢對之後落嚟既食物有好大期望😍Dinner Menu係4 course 我地左以下食物:前菜:3揀1 我地揀左煙燻法國鵪鶉腿😋 煙燻味好外 鵪鶉腿外皮金黃香脆 配上蔬菜酥皮盒👅餐湯:加左$45試佢哋嘅法式龍蝦湯 由多種食材熬製而成 龍蝦味鮮甜 口感濃稠🦞主菜: 揀左6oz 美國頂級封門柳 肉味已經好濃 Medium岩岩好 入口超juicy好腍 點少少鹽/芥末已經💯 配菜既菇 薯仔同各款蔬菜都一絲不苟 😋甜品:今晚係既甜品係抹茶紅豆mousses cake🥰 第一啖食落去已經係香濃嘅抹茶mousses 中間有香甜嘅紅豆餡 同底層抹茶蛋糕 賣相精緻又好味🤤

Dinner Menu係4 course 我地左以下食物:

5 Course Dinner 會多一款Starter 分別有以下食物:
1. Oyster 會揀選時令生蠔🦪 今晚係食最大熱既日本令和之怪物生蠔🤤 Jumbo Size 每隻都非常飽滿😍 蠔口感比較creamy 加上青蘋果粒 青檸雪葩 味道份外鮮甜😋 仲好細心咁提供筷子 確保唔會影響蠔既味道👅

2. 英國皇家風味煙三文魚柳 配上白蘆筍 三文魚柳厚身 煙燻過好香👍🏻 面頭放上黑飛魚籽 加少少蜜糖芥茉 味道昇華😍

3. 北海道海膽意粉🍝 超級期待嘅一個course 意粉上面放咗一個小山丘高既海膽 味道鮮甜🤩 今晚嘅意粉係天使麵 用上日本海膽汁同新鮮蕃茄製作 非常creamy 好食🤤

4. 主菜揀咗法國有骨牛仔扒 係Veal Steak所以肉質特別嫩滑 超厚肉 點d海鹽食一流👅

5. 甜品我哋升級左做Hazelnut mousse cake 🍰 賣相係蘑菇造型 Hazelnut mousses cake 味道唔會好甜 口感幼滑👍🏻 配上椰子雪糕 令人覺得好滿足🥥

食咗咁多樣菜式 完全冇一款令我哋失望😚 性價比都幾高 好值得一試🌟
2021-11-29 57 浏览
Happy Friday! 銅鑼灣放工同男朋友Relax下,見OpenRice呢間都幾多好評就上嚟試吓佢裝修好得意有啲復古味道我哋兩個叫左five course menu 頭盤每一款包都好好食日本紅蝦他他上面配有三文魚子,咬落爽脆,同紅蝦嘅甜味配合得啱啱好日本岩手縣生蠔🦪,super yummy!!! 喺香港唔係度度都可以食到好食嘅日本蠔,呢間值得表揚👍🏻南瓜湯日本岩燒鮑魚配以清酒牛油煮法,色香味俱全男朋友唔識得牛扒所以叫咗日式雞扒,佢話好好味香煎法國鴨胸,煎到半生熟嘅鮮鴨胸唔係度度都食到,滑溜嘅口感一流最後甜品一人一份,原來呢度除咗主菜之外甜品都非常出色!!超鍾意呢個朱古力波波好香濃嘅黑朱古力味,唔太甜,完全係我杯茶!你間餐廳我覺得好適合情侶慶祝節日,無論味道同埋氣氛都非常之好

佢裝修好得意有啲復古味道

我哋兩個叫左five course menu

頭盤每一款包都好好食

日本紅蝦他他

上面配有三文魚子,咬落爽脆,同紅蝦嘅甜味配合得啱啱好

日本岩手縣生蠔🦪,super yummy!!!
喺香港唔係度度都可以食到好食嘅日本蠔,呢間值得表揚👍🏻

南瓜湯

日本岩燒鮑魚
配以清酒牛油煮法,色香味俱全

男朋友唔識得牛扒所以叫咗日式雞扒,佢話好好味

好香濃嘅黑朱古力味,唔太甜,完全係我杯茶!

2021-11-28 53 浏览
Appetizer▶️是日精選沙律沙律菜醬汁酸酸地好開胃、沙律菜都係新鮮。▶️希臘羊奶芝士泡沫 配地中海雜菜有淡淡的羊奶味芝士,食落幾香仲有餘香嘅味道,配地中海雜菜風味幾特別,有埋翠翠多士。▶️香煎法國鵝肝 +$88鵝肝煎得好香,鵝肝又香配上多士,外脆內軟嘅口感,好味😋Main ▶️海膽意大利飯🇮🇹$158意大利粉做到軟硬適中,海膽汁味道新鮮,配料仲有魷魚圈、蝦等等配料▶️美國頂級封門柳$298封門柳揀咗5成,肉質好林、好香,牛味香,相當高質。▶️精選甜品 $75甜品整成蘑菇樣,相當cute ~ 主要以Kwan為主,仲配有雪糕🍦另外一個係焦糖味,味道都唔會太甜口感幾滑。▶️飲品揀咗Mocha味道唔錯呢間食物高質,非常滿意💜

Appetizer

▶️是日精選沙律
沙律菜醬汁酸酸地好開胃、沙律菜都係新鮮。

▶️希臘羊奶芝士泡沫 配地中海雜菜

▶️香煎法國鵝肝 +$88
鵝肝煎得好香,鵝肝又香配上多士,外脆內軟嘅口感,好味😋

Main
▶️海膽意大利飯🇮🇹$158

▶️美國頂級封門柳$298
封門柳揀咗5成,肉質好林、好香,牛味香,相當高質。

▶️精選甜品 $75

另外一個係焦糖味,味道都唔會太甜口感幾滑。

▶️飲品揀咗Mocha味道唔錯
呢間食物高質,非常滿意💜

1K
成日都話,辛苦得來志在食,見到這間精緻fusion餐廳做緊85折promotion,就拉了同事陪我去食個fine dine級數、平民價錢的精緻lunch。lunch選擇都頗多的,還可以加appetizer或甜品,令到個set 更豐富!餐廳的餐包是烘熱的,暖暖的香脆外皮配加了紫菜的牛油,非常暖香。麵包仲可以refill的!🌟Appetizer先說一下set lunch本身可以選擇的款式。🐑希臘羊奶芝士泡沫配地中海雜菜非常特別,是打了成foam的羊奶來, texture滑香且creamy,用來點麵包一流。底下是番茄洋蔥粒,可以中和一下膩的感覺,配搭細緻。🥗當日的是日精選沙律是大蝦沙律,大蝦非常彈口,配上芝麻醬沙律菜,非常開胃。另外,我們還加了多個appetizer,而且這款是絕對值得一吃😋😋北海道帶子刺身薄片是非一般的賣相與配搭。帶子刺身上加了柚子醬和三文魚子,還有日本醬油,完全的帶出了帶子的鮮甜味道,吃過後滿口都好fresh🌟main dish 好鍾意呢款加拿大豬鞍扒,外皮烤到非常脆香,熟度剛剛好,肉質軟嫩且juicy,再加上醬汁,調配一流。最鍾意係旁邊的肥入口即溶的感覺☺️另一款main

🌟Appetizer

先說一下set lunch本身可以選擇的款式。
希臘羊奶芝士泡沫配地中海雜菜

精選沙律

🌟main dish

廚師精選意大利飯

另一款main係廚師精選意大利飯,果日係海膽汁海鮮意大利飯,非常creamy香濃,而且多魷魚和菇都好多~

🌟甜品
2 款甜品都非常非常精緻,好似藝術品般!

呢款豆腐芝士蛋糕係送的,非常香滑,甜度剛好
精選甜品

想食精緻點的,可以食呢款精選甜品,蘑菇是hazelnut朱古力,一食落去滿口香濃朱古力味😋還有下面的抹茶碎和朱古力碎伴雪糕食,好滋味

一定再來食高質食物😍
希臘羊奶芝士泡沫配地中海雜菜
精選沙律
廚師精選意大利飯
精選甜品
2021-11-26 154 浏览
呢間西餐廳嘅特色係好多菜式餐牌上都冇清晰列明,而當客人入座後,餐廳waiter就會走埋黎細心逐一介紹menu。成件事非常personalized,service一流👍🏻☺️!Bread 🌟超級好食嘅Bread selection !有非常鬆軟酥脆嘅croissant 同cream cheese bun,兩款牛油味都超重,配埋牛油一齊食好食到不能抗拒,連怕肥嘅我都忍唔住要放肆一次!😂Appetizer 🌟📍大蝦蟹籽胡麻沙律 - 蝦肉彈牙,沙律菜新鮮爽脆,味道清新幾開胃。📍八爪魚沙律 - 味道都好特別但偏向咸同濃味,味道係幾特別嘅而且八爪魚口感好軟腍。📍北海道帶子刺身薄片 - 顏色鮮艷賣相已值100分帶子非常鮮甜,三文魚籽配埋微酸甜醬汁,好refrsheing!Main 🌟📍美國頂級封門柳 - 擺盤賣相一流,見到已經令人垂涎欲滴!熟度方面我揀左medium,肉質超嫩熟度剛好又唔會有血水,而且牛味好濃郁。配菜亦一點不馬虎,每款都經過調味而且烤得好香口。順帶一提薯蓉真係超級好食,奶油味濃到一個點而且口感好細滑,食完一啖又一啖停唔到口!!📍紅酒燴和牛面頰肉 - 呢款係廚師精選系列唔係日日有嫁!身為

Bread 🌟

Appetizer 🌟
📍北海道帶子刺身薄片 - 顏色鮮艷賣相已值100分

Main 🌟

📍紅酒燴和牛面頰肉 - 呢款係廚師精選系列唔係日日有嫁!身為和牛愛好者嘅我二話不說就揀左呢個!牛肉味同樣非常香濃,而且炆得好腍好入味,個紅酒汁reduction同牛肉味道好夾,食到最後唔係好夠汁我問佢拎多一碟汁😂

🌟甜品
跟餐送嘅栗子蛋糕,另外加錢試左Lime Mouse cake。mooncake整到成個真嘅檸檬🍋一樣賣相好可愛😍,食落帶香濃清甜嘅檸檬味,配上自家製椰子雪糕同埋一D類似nut嘅配料,為今餐劃上完美句號。
2021-11-25
午餐
2021-11-26 59 浏览
到了一家很讚的樓上餐店~是近期吃過最滿意的法日fusion西式餐店✔✔✔綜合環境服務和食物質素都覺讚derrrrr點了二人份的M6有骨肉眼(圖二)午市套餐先有超討好的餐包✔✔✔是包餡芝士小餐包和迷你牛角包配上的牛油更是添上海苔的 很有心思吧!套餐的大蝦胡麻沙律和風味重,當天的大蒜薯仔湯也是風味十足的另外外加了一份 黑醋鵝肝多士☜☜鵝肝(圖三)香煎得外脆內嫩 油份十足兩旁的黑醋和果醬正好一作平衡之用,而菠蘿蜜餞更起畫龍點晴之用呢前菜已感滿意 主菜更是使人回味!!5成熟的肉眼燒得剛剛好☜☜肉質軟嫩又不失牛香♬♬♪16安士的嫩肉再配上豐富薯菜,完全足夠二至三人分吃追加的甜點同樣精彩,賣相精緻可愛!!味道和層次感也很到位呢♥♥♥
到了一家很讚的樓上餐店~

是近期吃過最滿意的法日fusion西式餐店✔✔✔

綜合環境服務和食物質素都覺讚derrrrr

點了二人份的M6有骨肉眼(圖二)午市套餐

先有超討好的餐包✔✔✔
是包餡芝士小餐包和迷你牛角包

配上的牛油更是添上海苔的 很有心思吧!

套餐的大蝦胡麻沙律和風味重,當天的大蒜薯仔湯也是風味十足的

另外外加了一份 黑醋鵝肝多士☜☜
鵝肝(圖三)香煎得外脆內嫩 油份十足

前菜已感滿意 主菜更是使人回味!!
5成熟的肉眼燒得剛剛好☜☜

肉質軟嫩又不失牛香♬♬♪

16安士的嫩肉再配上豐富薯菜,完全足夠二至三人分吃

追加的甜點同樣精彩,賣相精緻可愛!!
味道和層次感也很到位呢♥♥♥

2021-11-26 127 浏览
初時睇OpenRice見依間好評過百,但話難食同OK好食嘅食評就相當少,就好怕間餐廳係搵人寫食評。同時又見啲食飯咁打卡feel,就仲驚。今次借友人生日去試。今次叫咗一份dinner menu同一份5 course menu for 兩個大人,一個小朋友食。餐包嚟講,牛角包內軟外脆,芝士餡包不過不失,食完唔會好濟油封鴨腿唔會醃過味紫薯湯就有少少失色,無咩味海膽意粉唔錯,個汁唔會死稠,都唔會食到好滯甜品都幾有特色,造型係個檸檬,入面就有蛋糕服務嚟講我好滿意,員工會主動介紹食物,啲醬用咩整都會講

餐包嚟講,牛角包內軟外脆,芝士餡包不過不失,食完唔會好濟
油封鴨腿唔會醃過味
紫薯湯就有少少失色,無咩味
海膽意粉唔錯,個汁唔會死稠,都唔會食到好滯
甜品都幾有特色,造型係個檸檬,入面就有蛋糕

服務嚟講我好滿意,員工會主動介紹食物,啲醬用咩整都會講
餐包
2021-11-25 47 浏览
早半年左右已經食過一次呢間法國菜。環境靜,服務好,拍拖約會揀呢度一流。-Dinner set $398煙燻法國鵪鶉腿 鵪鶉肉質嫩滑有彈性,煙燻香氣好重但唔會太鹹。配埋清淡嘅白露筍都幾夾。法式龍蝦湯(+$48)質地香滑,味道濃郁。紅酒燴和牛面頰超推薦!牛面頰肉質嫩滑亦帶有些少膠質,幾乎入口即溶。紅酒汁香甜唔苦,味道順口。甜品朱古力撻皮好香脆。Filling有啲提子冧酒香味。-Five Course Menu $798令和怪物大隻飽滿,澳洲青蘋果同檸檬雪葩提升咗鮮味。英國皇家風味煙三文魚柳厚身而且肥美。配搭魚子醬鮮味鹹香。Honey mustard同埋梅子紫蘇醬各有特式。北海道海膽意粉海膽毫無明礬味,甜味好重。意粉沾滿海膽汁,啖啖都好有鮮味。油封鴨鴨皮香脆,鴨肉易咬而且超多肉汁。配埋偏酸嘅菠蘿油膩感大減。甜品檸檬慕絲質地幼滑,而且酸甜解膩。
Dinner set $398

煙燻法國鵪鶉腿

法式龍蝦湯(+$48)
質地香滑,味道濃郁。

紅酒燴和牛面頰

甜品
朱古力撻皮好香脆。Filling有啲提子冧酒香味。
Five Course Menu $798

令和怪物
大隻飽滿,澳洲青蘋果同檸檬雪葩提升咗鮮味。

英國皇家風味煙三文魚柳

北海道海膽意粉
海膽毫無明礬味,甜味好重。意粉沾滿海膽汁,啖啖都好有鮮味。

油封鴨
鴨皮香脆,鴨肉易咬而且超多肉汁。配埋偏酸嘅菠蘿油膩感大減。

甜品
檸檬慕絲質地幼滑,而且酸甜解膩。