2021-09-30 61 浏览
放假同朋友食晏,想傾下計又食好少少,朋友介紹左我來登龍街永光中心既Gaijin,朋友真係無介紹錯,環境好靜,食物質素高,店員既服務亦非常好,由入場至離場既體驗都真係無乜挑剔位午餐主要係睇lunch menu,我同朋友咩都想試,就叫唔同款咩都試下餐包 (牛角包及芝士包)三個字 — 勁好味!好鬆,好軟,細細隻,唔係要塞飽你,而係為下面既菜式做個好開始,跟包既牛油都好似藝術品咁,將一小磚牛油整到好似一個小水塘既形狀,上面就放左少少檻欖油,真係第一次見咁靚既牛油燒大蝦芒果沙律同其他西餐廳既 ”沙律”好唔同,不是普通想像中的沙律,沙律有一隻已去殻燒蝦,有幾片水果 (火龍果/桃/蘋果),另外有個炸cheese risotto 波,真係好特別,水果中和返炸物,唔會滯是日餐湯係紫薯忌廉湯落單既時候店員好細心咁提示是日餐湯不會很濃味,湯上枱時碟熱,真係有返咁上下既餐廳先會熱碟來裝湯,未飲已印象分很好,湯既擺盤靚不在話下,湯很滑,亦飲得出很豐富的紫薯味道美國頂級封門柳 (main course)五成熟既封門柳煮得剛剛好,好嫩,唔會血淋淋,肉味香濃,肉質軟腍,非常滿意紅酒燴羊膝 (廚師精選-main cou

餐包 (牛角包及芝士包)

是日餐湯係紫薯忌廉湯

美國頂級封門柳 (main course)

紅酒燴羊膝 (廚師精選-main course)
店員介紹廚師精選時好細心咁提示羊膝幾大件,比較多肉,原來碟羊膝真係好大件……最後我地都食剩左啲啲肉,因為真係好飽,羊膝好淋好滑,一啲都唔羶,岩哂鍾意食羊又怕羶既朋友

甜品 (紅豆綠茶Mousse /藍梅 Mousse
cake)
一貫擺盤非常靚既甜品,甜度好適中,Mousse cake 好滑,為整個Lunch劃上完美句號

題外話,店員服務真係好好,我地比較晏上去,接近廚房落場既時間,店員想上菜前都一定會問我地可否上菜/甜品,唔會硬塞啲食物上枱
2021-09-30 80 浏览
今日嚟到一間銅鑼灣上樓嘅西餐廳食lunch,環境幾有情調!! 🔘是日餐湯濃郁嘅蕃茄湯配上basil,好香香草嘅味道,要讚一讚上菜嘅時候個碗係熱嘅, keep到食物嘅溫度,牛角包好鬆軟好食仲可以refill!! 🔘燒大蝦芒果沙律 有大片香甜的芒果同埋桃,配搭cream cheese波波,開胃前菜!! 另外加錢order嘅appetisers 🔘北海道帶子刺身薄片食材新鮮,擺盤幾靚顏色好鮮艷,見到都好有食慾!! 🔘香煎法國鵝肝見到有鵝肝心諗一定要嗌啦,有一排冇食過,鵝肝厚切煎得都幾靚,同個cherry sauce幾夾!! 🔘廚師精選燒西班牙豬腩,豬腩肉燒到外脆內軟,仲有一大片燒香左嘅菠蘿,中和返豬腩肉嘅肥膩!! 🔘香煎盲曹魚配蕃茄沙律係比較結實嘅魚肉,外皮煎到好脆,配搭不同顏色的番茄片!! 最後有個小小嘅芝士蛋糕作結,非常滿意嘅一餐,食物有質素,服務都唔錯!!

🔘是日餐湯

🔘燒大蝦芒果沙律

另外加錢order嘅appetisers
🔘北海道帶子刺身薄片
食材新鮮,擺盤幾靚顏色好鮮艷,見到都好有食慾!!

🔘香煎法國鵝肝

🔘廚師精選

🔘香煎盲曹魚配蕃茄沙律
係比較結實嘅魚肉,外皮煎到好脆,配搭不同顏色的番茄片!!

2021-09-25 53 浏览
朋友同我慶祝生日揀左呢個法日fusion菜,睇相都覺得又靚又好好食咁。我地叫左2個set lunch,價錢唔算貴已經食到好飽。店員先遞上麵包,係芝士忌廉包同牛角包,超好食好鬆軟,食完可以refill嫁。燒大蝦芒果沙律大蝦厚肉爽口,芒果鮮甜,有一粒炸物,入面係risotto黎,好特別。香煎法國鵝肝煎得外脆內軟,油脂豐富,齒頰留香。美國頂級封門柳牛肉果濃郁,肉質嫩滑,脂肪比例平均,配菜薯條炸到香脆。叫左個廚師精選今日係紅酒繪羊膝配薯蓉,不得之了,羊膝燴得好香,肉質嫩滑無比,薯蓉creamy而且好滑。

香煎法國鵝肝
煎得外脆內軟,油脂豐富,齒頰留香。

美國頂級封門柳
牛肉果濃郁,肉質嫩滑,脂肪比例平均,配菜薯條炸到香脆。

2021-09-21 86 浏览
食材非常新鮮,特别係生蠔,食到淡淡既海水味,好正; 服務同事耐心介紹食物,提供優惠套餐及酒水優惠,都會同客人進行互相。餐廳唔大,不過环境好舒服,氣氛唔錯,可以慢慢享受美食...甜品係抹茶紅豆及 榛子雪糕,好好味 下次會再來!
  • 餐包
  • 牛油果野菌忌廉酥皮盒
  • 時令生蠔
  • 甜品
2021-09-20 53 浏览
今日去開銅鑼灣行街 見到有條街有好多餐廳 所以就去睇下有咩食😆咁啱朋友介紹Gaijin呢間日式X法式既餐牌 所以就上咗去試下 一出𨋢就已經感受到日本既feel 但入到餐廳又有種法國既感覺 好神奇🤣 我地各嗌咗兩個sets 分別係Five Course Menu & Dinner menu 首先會有芝士包同牛角包做前菜 仲有牛油俾我哋點🧈兩款包準備擺入口個陣 已經聞到好香既牛油味 芝士包上有好多焦焦地既芝士 咬落好香濃 另外牛角包都好鬆脆 配埋淡淡味既牛油就更香更滑😋仲有得refill 添架Dinner menu $388日本嚴選當造刺身 - 油甘魚配和風柚子汁🐟望落去油甘魚好肥美 上面仲有啲和風柚子汁 成個設計都好靚好有日式嘅感覺🐟食落去和風柚子汁嘅味道會出先 而油甘魚嘅味道就係後出 柚子汁有帶返油甘魚嘅味道出嚟 味道層次豐富 另外仲有兩塊醃咗嘅紅蘿蔔 味道酸酸地 幾開胃🤤是日餐湯 - 忌廉薯仔湯🥔呢個湯好香仲幾足料 入面既忌廉味幾香濃 上面仲有一塊薄薄既 薯仔切既薯仔片 有脆卜卜既感覺幾得意 薯仔味好香濃 每啖都有微微 粉粉地既感覺🥔 但又唔會好飽 而且佢既碟係有啲餘溫 可以keep

Dinner menu $388
日本嚴選當造刺身 - 油甘魚配和風柚子汁🐟

是日餐湯 - 忌廉薯仔湯🥔
呢個湯好香仲幾足料 入面既忌廉味幾香濃 上面仲有一塊薄薄既 薯仔切既薯仔片 有脆卜卜既感覺幾得意 薯仔味好香濃 每啖都有微微 粉粉地既感覺🥔 但又唔會好飽 而且佢既碟係有啲餘溫 可以keep住湯既溫度😋

紐西蘭羊膝🐑
佢既羊味好濃 肉質好淋 一切就已經切到 而且仲幾大舊 羊肉既黑椒味好濃😆而且佢仲有啲薯蓉同雜菜作配搭 薯蓉幾有芝士味 配埋羊肉一齊食都幾夾 雜菜有荷蘭豆、翠玉瓜等等 煮得淋之餘仲好入味

精選甜品-榛子朱古力撻
甜品質素幾高😍 對於我呢啲榛子fan嚟講 真心幾滿足🤩 撻上鋪上一層可可粉 撻皮厚實 唔會好易碎個款😛 最鍾意佢中間嘅榛子慕絲 口感細滑濃味 原來中心位置仲有Nutella 所以榛子味強勁😋

Five-course $758
時令生蠔
當日嘅蠔係北海道真蠔🦪 新鮮送到 真蠔厚肉飽滿 creamy 味道鮮甜 唔會好鹹😛原來佢用咗分子料理製作咗檸檬爆珠放喺蠔上 撈埋三文魚子味道層次豐富 另外仲用咗青蘋果粒同柚子汁為蠔調味 酸酸哋 係一個唔錯嘅開胃菜🤪

松葉蟹
松葉蟹矜貴 份量亦唔少 有成隻蟹腳 仲好多肉 一絲絲蟹肉咁食 鮮甜😋 另外炸多士炸得好鬆脆 唔油膩 多士上面仲有蟹肉撈蟹膏 味道濃郁🦀 表面仲加咗黑非魚子醬 令成道菜味道昇華唔少🥳

法式鵪鶉酥皮湯
估唔到佢嘅酥皮湯咁特別 本身以為係一個普通酥皮湯 同平時嘅餐廳一樣🤓 原來佢特意紮成一個袋款 以酥皮皮包住鵪鶉餡料 令我印象深刻啦😛 下面搭配左一層黑松露湯汁 濃厚度啱啱好 可以一路食酥皮 一路點汁😋 黑松露同黑椒味都相對重

法式油封鴨腿
油封鴨腿經典傳統菜 大大隻😎 油封腿外皮煎香 乾身 不過如果可以再脆啲就正啦 鴨腿肉多 無太多嘅油脂感😜 鴨腿下配咗已經略有調味嘅紫薯蓉香滑 為成個餸增添質感🍠 食完成份油封鴨腿都已經好飽😚

朱古力橙味炸彈配芝麻雪糕
佢嘅賣相好靚好特別 用咗苦苦地既朱古力去做炸彈既外表💣食個陣仲好似玩緊卜卜蛋糕咁 有得食又有得玩朱古力少少苦 又唔會太甜 所以食落去唔會好飽 炸彈裏面就滿咗濃濃既朱古力 仲有比較結實啲既朱古力慕絲 底下仲有啲香橙醬同香橙粒粒 食落酸酸地幾開胃 整體嚟講呢個朱古力橙味炸彈作為結尾都唔錯🍊
餐廳主打法日Fusion菜,菜式精緻又高水準,性價比唔錯!設計以黑色為主調,既有格調又有氣氛,環境亦好舒適🥰✨ Lunch Set✧Soup/ salad, Main Course & Drink✧❀ 餐包 🥐點餐後店員會送上迷你牛角包及忌廉芝士包,食落熱辣辣,牛角包外脆內軟,忌廉芝士包好鬆軟,味道唔錯,仲可以refill😋❀ 是日餐湯 🥣蕃茄湯味道香濃,酸甜開胃❀ 燒大蝦芒果沙律 🥗擺盤好精緻💕蝦燒得香口,食落有少少辣,質感彈牙,配埋一片片紅火龍果、芒果及桃,味道清新。依款沙律好特別,旁邊仲配有一粒炸龍蝦意大利飯,外皮炸得香脆,入面有濃郁既龍蝦味risotto,鮮味十足❀ 香煎法國鵝肝 🦆 (跟餐+$78)多士上有一大塊鵝肝😍 鵝肝煎得好香口,入口即溶!旁邊仲配有陳醋汁、熱情果醬及紅酒車厘子,陳醋較一般黑醋濃稠,跟鵝肝好夾,亦可中和油膩感❀ 加拿大豬鞍扒 🐷豬鞍嫩滑無筋,而且好厚身,如果多點醬汁會更惹味~旁邊既薯條炸得好香脆,配菜亦好鮮甜❀ 美國頂級封門柳 🐮叫左五成熟,外邊烤得香口微焦,內裏粉嫩。封門柳食落鮮嫩多汁,而且牛味濃郁~同樣配搭了新鮮既蔬菜及香脆既薯條❀ 精選甜品 🍰 (

✨ Lunch Set

❀ 餐包 🥐
餐包

❀ 是日餐湯 🥣
蕃茄湯味道香濃,酸甜開胃

❀ 燒大蝦芒果沙律 🥗
燒大蝦芒果沙律

❀ 香煎法國鵝肝 🦆 (跟餐+$78)

❀ 加拿大豬鞍扒 🐷
加拿大豬鞍扒

❀ 美國頂級封門柳 🐮
美國頂級封門柳

❀ 精選甜品 🍰 (跟餐+$70)
甜品揀了抹茶紅豆慕絲蛋糕配朱古力雪糕。抹茶慕絲味道香濃,入面包住一層紅豆蓉,底層有朱古力餅底,帶點煙韌,表面更灑上抹茶曲奇餅碎。旁邊配有朱古力雪糕,朱古力味好濃又唔膩,底部有朱古力脆脆,整體味道及口感都好豐富呢~

❀ 餐飲 🫖
熱洋甘菊茶及凍檸茶
午餐
餐包
加拿大豬鞍扒
2021-09-16 64 浏览
因為可能好耐都冇得再見哩位朋友,所以決定要搵間有情調既餐廳聚會👭💕-d麵包🥐都好好味!食晒之後店員仲會問你需唔需要refill😋有需要可以同佢地講☺️-揀咗Dinner Menu $498-日本嚴選當造刺身當日既當造刺身係油甘魚🐟好新鮮-法式龍蝦湯 +38-澳洲M5和牛肉眼必點🔥🔥🔥好嫩滑,重牛味🐂而且真係煎到medium切開係粉嫩嘅,完全冇根,都無肥膏-另外加左香煎法國鵝肝 +88滿滿既油脂,好幸福🥰-另外朋友order左Five Course Menu $758-世界各地精選時令生蠔生蠔🦪大大粒,配菜同醬汁都有落功夫👏🏻-北極貝刺身Gaijin d擺碟全部都有落過心思🥰啲北極貝好爽口,加咗涼薯更清爽,在配搭蟹皇柚子汁,真係幾夾,有驚喜👏🏻-脆鱗甘鯛脆卜卜既🐟,好鮮甜又霖既蘿蔔-香煎法國牛仔柳因為朋友唔食得生,所以揀左呢款,佢既牛味會再重啲🐂--Gaijin令我同朋友都有個開心回憶既夜晚🌠環境同服務員態度又好,for情侶同閨蜜聚會都可以🙌🏻

揀咗Dinner Menu $498
日本嚴選當造刺身

當日既當造刺身係油甘魚🐟好新鮮

法式龍蝦湯 +38

必點🔥🔥🔥
好嫩滑,重牛味🐂而且真係煎到medium

切開係粉嫩嘅,完全冇根,都無肥膏
另外加左香煎法國鵝肝 +88

滿滿既油脂,好幸福🥰
世界各地精選時令生蠔

生蠔🦪大大粒,配菜同醬汁都有落功夫👏🏻
北極貝刺身

Gaijin d擺碟全部都有落過心思🥰
脆鱗甘鯛

脆卜卜既🐟,好鮮甜又霖既蘿蔔

香煎法國牛仔柳

因為朋友唔食得生,所以揀左呢款,佢既牛味會再重啲🐂

Gaijin令我同朋友都有個開心回憶既夜晚🌠
環境同服務員態度又好,for情侶同閨蜜聚會都可以🙌🏻
2021-09-14 68 浏览
GAIJIN係一間法日餐廳。早早Book定枱同🐽仔慶祝記念日👩‍❤️‍💋‍👨。💟餐包係牛角酥+芝士包為食妹👧🏻鍾意食芝士包。芝味濃郁。嘻嘻。忍唔住仲refill咗😛。👧🏻選咗五道菜晚餐🟣北海道真蠔🦪🦪上面加咗青檸雪葩同蘋果粒。配搭非常特別。估唔到好夾😍。🟣北寄貝剌身北寄貝mix埋涼薯絲。配上柚子汁。開胃涼菜😛。🟣脆鱗甘鯛鱗皮酥脆。魚肉嫩滑。大根墊底。🟣燒龍蝦🦞配龍蝦意大利飯澳洲青龍蝦🦞尾去埋殻。啖啖肉好滋味😋。意大利飯粒粒分明。吸盡🦞醬汁。口感一流😲。🟣Dessert抹茶紅豆慕絲蛋糕配雲尼拿雪糕🐽選咗四道菜晚餐🔵意大利巴馬火腿配新鮮蜜瓜巴馬火腿配蜜瓜呢個配搭一定夾😍。擺盤精美🤩。🔵Daily Soup 🥣 紫薯🍠忌廉湯🍠味道滲透口腔。入口香滑。🔵美國頂級封門柳五成熟嘅封門柳肉嫩juicy。上枱已經🔪成一件件。方便進食😜。🔵Dessert 焙茶Tart Tart皮香脆。焙茶清清地。唔會太漏😎。

💟餐包係牛角酥+芝士包
👧🏻選咗五道菜晚餐
🟣北海道真蠔🦪
🦪上面加咗青檸雪葩同蘋果粒。配搭非常特別。估唔到好夾😍。
🟣北寄貝剌身
北寄貝mix埋涼薯絲。配上柚子汁。開胃涼菜😛。
🟣脆鱗甘鯛
鱗皮酥脆。魚肉嫩滑。大根墊底。
🟣燒龍蝦🦞配龍蝦意大利飯
🟣Dessert
抹茶紅豆慕絲蛋糕配雲尼拿雪糕
🐽選咗四道菜晚餐
🔵意大利巴馬火腿配新鮮蜜瓜
巴馬火腿配蜜瓜呢個配搭一定夾😍。擺盤精美🤩。
🔵Daily Soup 🥣
紫薯🍠忌廉湯
🍠味道滲透口腔。入口香滑。
🔵美國頂級封門柳
🔵Dessert
焙茶Tart
Tart皮香脆。焙茶清清地。唔會太漏😎。
2021-09-12 539 浏览
GAIJIN約左朋友食LUNCH,去銅鑼食法國菜,過一個滿足的中午❤️❤️OPENRICE 訂桌仲有85折🥰🥰牛角酥及芝士包🥐牛角酥好鬆脆,仲加埋CREAM CHEESE,同芝士包,好好食😍😍餐湯-南瓜湯🥣香濃滑口,好重南瓜味,湯上面仲有一塊脆脆😍😍燒大蝦芒果沙律🥗煙三文魚凱撒沙律🥗沙律擺盤已經好靚,蝦仲好大件,好食😋 😋煙三文魚都好新鮮再加埋沙律好正,FRESH😬😬美國頂級封門柳(6oz) $288 😋賣相好吸引,香噴噴,肉味香濃,入口嫩滑,有口感,食入口啖啖肉,推介😀😀仲有薯條🍟、蔬菜茄子🍆😋😋香煎慢煮白豚豬腩 $268 😋白豚豬腩 好厚身,食入口油脂同肉比例岩岩好,外脆內軟,口感一流,煮到好香,好惹味❤️❤️+$78 香煎法國鵝肝鵝肝係法國的傳統名菜,一定要食,鵝肝入口即溶,食完滿滿幸福😀😀紅酒車厘子的配搭好靚🍒甜品 + $70抹茶紅豆慕絲+雪糕😋我係抹茶控,抹茶加紅豆係好正組合,抹茶味好濃,夾埋食好味😀😀餐廳仲送左兩件小慕絲,好好食,好岩我們想食甜品有第二個胃😋😋餐飲熱檸水及凍檸檬茶地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:5/5
GAIJIN

牛角酥及芝士包🥐

餐湯-南瓜湯🥣
香濃滑口,好重南瓜味,湯上面仲有一塊脆脆😍😍

燒大蝦芒果沙律🥗

味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5
2021-09-11 885 浏览
呢間主打法日fusion菜既餐廳位於銅鑼灣既上樓大廈,運用法日唔同既食材,造出一道道精繳既菜式Beef Tartare食到有生洋蔥,酸酸辣辣,成個他他個味調得好好食,用炸春卷皮,炸紫蘇葉去配他他,一齊食真係幾特別,出面好少會係咁既配搭Sapporo Draft BeerHappy hour買一送一,好夠凍,爽呀我地分別叫左Dinner menu & Five course menu兩個set都會有既餐包,圓形既係芝士卷,另一個係牛角包,兩個都非常酥脆5 Course Menu:令和怪物Omakasa常見既令和生蠔,手掌咁大隻既生蠔爽甜美味,運用了化子料理既造法,加了青檸雪葩、檸檬爆珠、澳洲青蘋果作配搭,令到隻蠔更加清新北寄貝刺身北寄貝切成條狀,混入沙葛,蟹黃柚子汁、甜椒辣醬,味道既層次好豐富,爽甜酸辣一次過係個口入面爆發香煎法國鵝肝鵝肝外層煎得香脆,內裡仲係微微呈粉紅色,甘香無比,紅酒車厘子、陳醋、熱情果醬正好中和返鵝肝既油膩感,好出色脆鱗甘鯛之前係一間好出名既鐵板燒店食過呢款菜式,呢度既脆鱗甘鯛都絕對唔失色,魚鱗香脆,魚肉仍保持嫩滑,略嫌味道淡左少少,不過成道菜最出色係墊底個大根,清

Beef Tartare

Sapporo Draft Beer
Happy hour買一送一,好夠凍,爽呀

5 Course Menu:

脆鱗甘鯛
之前係一間好出名既鐵板燒店食過呢款菜式,呢度既脆鱗甘鯛都絕對唔失色,魚鱗香脆,魚肉仍保持嫩滑,略嫌味道淡左少少,不過成道菜最出色係墊底個大根,清甜又入味,一d渣都無,個鰹魚高湯清到一滴油都無,真係連湯都飲埋,非常高水準

香煎慢煮白豚豬腩
呢個豬腩肉就好似港式燒味既燒肉咁,用左慢煮方式煮製,但食落唔覺得特別嫩滑,個皮仲係唔脆帶韌,有d失望,反而個燒菠蘿做得更出色

香煎法國牛仔柳
牛仔柳5成熟,肉質軟腍食落仲好juicy

燒龍蝦配龍蝦意大利飯
每一啖都食到濃郁既龍蝦味,意大利飯軟硬適中,仲有啖啖既龍蝦肉,好香好好食

抹茶紅豆慕絲
抹茶味非常香濃,仲有絕配既紅豆,再加球芝麻雪糕,唔甜之餘仲唔覺得膩

香橙朱古力慕絲
朱古力慕絲都幾幼滑,入面有香橙醬,炸彈既造型好得意,仲有爆炸糖伴碟

Dinner menu:
油甘魚刺身
油甘魚刺身配上醬汁味道都好夾,唔洗蘸豉油Wasabi都好夠味,新鮮好食,酸蘿蔔更有清清味蕾既作用

香燒八爪魚配甜粟米
整碟好有法國菜既感覺,八爪魚微微炙燒後,配上甜粟米醬,車厘茄,再加上魚子醬,色彩同味道配搭都一流

法式龍蝦湯
龍蝦味無想像中咁濃,加上面既忌廉疑似有少少失手,有點失望

北海道海膽意大利飯
整個飯都食到香濃既海膽鮮味,北海道海膽食落更creamy,真係要新鮮先有既味道

澳洲M5和牛肉眼
呢個澳洲M5和牛都真係拍得住日本和牛,雖然脂肪比例唔算最多,但肉質好嫩滑,肉味香濃

檸檬慕絲
以檸檬造形亮相,真係好似原隻檸檬咁,其實係檸檬慕絲,食落都幾酸下,未必人人接受到

沒有華麗既裝修,但有精湛既廚藝,每道菜都食得出廚師既用心同功架,擺碟精緻,味道出眾,無諗過上樓餐廳會有咁高既水準,好有驚喜
2021-09-10 74 浏览
比我發掘到呢間平價fine dine之選☺️位於銅鑼灣,價錢親民,叫Gaijin既餐廳🍴果日上去係食Set lunch,覺得都幾豐富。最平可以百幾蚊一個Set。佢會有d餐包比你,係岩岩熱好左既牛角包同芝士波波。勁好食😋😂 我食完之後餐廳員工仲好好人咁再幫我refill 左一次,極度nice! 頭盤可以揀沙律或者餐湯,一個Main,仲包埋甜品,另有咖啡/飲品,亦都可以加錢要個前菜,所以都幾飽同覺得幾好食😆我自己同朋友頭盤揀左燒大蝦芒果沙律,估唔到除左蝦之外仲有一個龍蝦炸波波,好好食👍 果日既湯係紫薯忌廉,夠濃同入味,薯🍠味好香!我同朋友share飲😋 之後係加左小小錢要埋佢個帶子同埋香煎鵝肝,帶子佢用左橄欖汁同埋有d三文魚子配搭,好開胃,我覺得廚師應該本身係米芝蓮酒店做過廚師吧?如果唔係一定做唔出呢d味道,好好食!Main course我地揀左五成熟既美國封門柳,同埋佢地話日日新鮮元朗運黎既烏頭魚!個人認為牛煎得都夠香唔un,份量都岩女仔食,至於個魚就都感覺新鮮,不過個人偏好覺得其他菜式好似更出色,好想食埋其他長通粉同豬既菜式!同埋好可愛既就係,兩個餐都配埋哈哈笑薯條,好得意😎 總括黎講兩

果日上去係食Set lunch,覺得都幾豐富。
最平可以百幾蚊一個Set。

總括黎講兩個人加埋食左咁多野都係人均$3XX覺得好抵😬 期待廚師更多好既作品👍
每逢同朋友有慶祝活動,我最鍾意係去銅鑼灣 登龍街嘅 GAIJIN,餐廳將法國菜同日菜嘅特色容為一體,發揮得淋漓盡致;日本菜愛吃時令,法國菜則喜歡創新,連用碟、擺盤等都十分講究。GAIJIN 裝修型格,燈光柔和,坐位舒適,好適合我今晚同朋友慶祝生日,等佢可以邊打卡邊享受晚餐😋。店員好有禮貌地介紹今晚嘅Dinner Menu 同 Five Course Menu,兩者入邊嘅主菜都好多選擇,意大利飯、意粉、豬扒、牛扒、羊架等等…樣樣都有,緊有一款岩心水😋(可以refill)嘅餐前飽點 - 牛角飽🥐,忌廉芝士飽,造型細小,微微暖暖,一啖一口剛剛好,查些小牛油同橄欖油令麵包更加香滑。Set Dinner :🥢油甘魚 - 則邊用上幾片紅心蘿蔔作裝飾,油甘魚色澤光亮,紋理清晰,有厚度,入口肥美,拌以柚子汁作提鮮作用。🥣加$38就可以upgrade做龍蝦湯 - 湯底濃稠度適中,啖啖引入龍蝦精華😋🍴美國頂級封門柳🥩 - 封門柳係牛既橫隔膜肌肉,油花較小,但牛肉味好重,適合我呢啲愛重口味人士😆,medium cook,已預先切成4件,入口肉汁四散,肉味濃郁,非常鬆軟有口感;底部墊上薯仔、紫薯,軟糯粉甜,一

牛角飽🥐、忌廉芝士飽

Set Dinner :

龍蝦湯

🍴美國頂級封門柳🥩 - 封門柳係牛既橫隔膜肌肉,油花較小,但牛肉味好重,適合我呢啲愛重口味人士😆,medium cook,已預先切成4件,入口肉汁四散,肉味濃郁,非常鬆軟有口感;底部墊上薯仔、紫薯,軟糯粉甜,一個既好味又增加飽肚感嘅拌菜😋。
🍴美國頂級封門柳🥩

🍮甜品係柑桔🍊味mousse - 味道微酸,口味清新。
柑桔🍊mousse

5 Course :
🥢北角道🦪生蠔,拌檸檬爆珠,生蠔夠大隻厚身,入口好creamy ,海水味唔重,配埋檸檬爆珠令蠔鮮更加提升😋。
🦪北海道真蠔

🥢蟹王柚子汁配北寄貝刺身 - 爽口鮮甜,
北寄貝刺身

🥢脆鱗甘鯛 - 魚皮好脆,食落卜卜聲,魚肉無比鮮甜嫩滑,底部嘅日本大根吸盡鰹魚高湯精華,清甜可口。
🥢脆鱗甘鯛

🍴燒龍蝦配龍蝦意大利飯 - 龍蝦已拆肉,份量都唔小,啖啖肉口感爽脆彈牙;龍蝦汁燴番個Risotto,每粒飯都掛晒汁,入口每粒飯係口腔爆彈,鮮度十足。
🍴燒龍蝦配龍蝦意大利飯

🍮甜品 - 香橙朱古力mousse配倍茶雪糕,💣炸彈嘅造型好吸睛,朋友都忍唔住影相打卡攞like😆,外層係脆皮朱古力,入邊mousse好軟身,入口先係濃朱古力味,好快橙味就跑左出黎;拌埋側邊嘅倍茶雪糕一齊食,味道balance得剛剛好,唔會太甜。
香橙朱古力mousse配倍茶雪糕

🥢脆鱗甘鯛
🍴燒龍蝦配龍蝦意大利飯
香橙朱古力mousse配倍茶雪糕
2021-09-08 60 浏览
前兩日同一個好耐冇見嘅朋友食飯,我地諗住食好啲,就去左銅鑼灣呢間餐廳。朋友比較大食,佢話要叫5 course menu。有三款前菜、一款主食同埋一款甜品。前菜第一款係北海道岩蠔,食落富有海水味,大大隻,有成隻手掌咁大。配埋檸檬雪葩同埋柚子汁,係西日fusion嘅感覺。第二款係北寄貝刺身配沙葛絲。北寄貝刺身已經切成條狀,食用方便。第三款係脆鱗甘鯛,以前食omakase嗰陣食過呢道菜,嗰陣都覺得好好味。估唔到呢到整呢道菜都整到有omakase咁嘅質素,好食。底下嘅蘿蔔索曬鯛魚高湯,正。主食我地揀左燒龍蝦配龍蝦意大利飯。Risotto嘅龍蝦味好濃,好正。食得出上面隻龍蝦好新鮮彈牙,唔洗自己剝殼好方便。甜品係朱古力mousse cake配血橙雪糕,朱古力味好濃郁,朋友好鍾意食朱古力,好啱佢。佢話每啖都係一種享受。冇咁大食嘅我就揀Dinner Menu,就一款前菜、一款主食同埋一款甜品。前菜我揀左意大利巴馬火腿配新鮮蜜瓜。揀呢個嘅原因好簡單,因為我好鍾意食ham,一啖充滿鹹香嘅parma ham,一啖清甜嘅蜜瓜,正。餐湯今日嘅湯係法式薏米忌廉湯。湯好creamy,薏米味好濃。同埋因為有薏米,飲落

前菜

主食

前菜

餐湯
今日嘅湯係法式薏米忌廉湯。湯好creamy,薏米味好濃。同埋因為有薏米,飲落有啲黏黏地嘅口感,幾特別,相當值得一試。

主食
揀左鹿兒島白豚豬扒。豬扒好厚,已經切好左四份,食落柔軟嫩滑,肉味香濃,唔需要過多嘅調味,食到豚肉本身天然嘅滋味已經好足夠。

甜品
係係一個撻,撻底嘅上面係香茅檸檬Mousse Cake,檸檬味好清新,酸酸甜甜,配埋朱古力味嘅撻底好夾。
2021-08-19
2021-09-08 54 浏览
難得閒日放假,就係為左同朋友可以黎個全日美食團,由朝食到晚!而我地就揀左係位於永光中心9樓既日法FUSION餐廳食LUNCH.餐廳12點開門,我地11:50分已去到,侍應見我地已經到左於是好好人咁開門俾我地入去坐住先.除左有LUNCH SET食之外,另外有個5-course menu,由於我地都趕時間同埋唔係太肚餓所以就揀左LUNCH SET.>>>首先會上左麵包先麵包配牛油橄欖油2款麵包分別係Cream cheese & Croissant麵包好鬆軟,一啖擺入口,好好味侍應會問你使米加麵包,我地encore食多2件😋三文魚凱撒沙律三文魚我好鍾意食,加返脆脆麵包,凱撒醬撈得好均勻,係我少數鍾意既沙律燒大蝦芒果沙律隻蝦燒得好香好靚,中間個波波入邊係龍蝦汁risotto,配埋芒果同核,成碟野好色彩繽紛.北海道刺身帶子薄片 $70呢個我地另外加錢嗌既,帶子上面鋪左三文魚子同芒果,加重口感之餘亦加重味道層次.美國頂級封門柳 $298我地嗌左MEDIUM,煮出黎岩岩好,係我想要既效果.我鍾意封門柳油花雖少,但肉質夠腍,肉味濃加拿大豬鞍扒 $198食落無雪藏豬既味道,個扒幾

>>>
首先會上左麵包先
麵包配牛油橄欖油
麵包好鬆軟,一啖擺入口,好好味
侍應會問你使米加麵包,我地encore食多2件😋

三文魚凱撒沙律

北海道刺身帶子薄片 $70

美國頂級封門柳 $298

加拿大豬鞍扒 $198
食落無雪藏豬既味道,個扒幾厚肉,食落唔會覺得柴口,只係略嫌整得乾身無乜肉汁.

焦糖Cheese Cake
Cheese cake配埋龍珠果同藍莓,酸酸甜甜幾好味

Mocha +$10
Latte +$8
2021-09-08 481 浏览
GAIJIN (銅鑼灣)今晚放工後與閨密👭去一間法國🇫🇷日式餐廳食fusion 菜😋 用新鮮日本🇯🇵食材用法式做法呈現,好期待❤️小編與閨密分別揀了 Five Course Menu $758和 Dinner Set $398重點一提,這間餐廳的cheese brioche 和 🥐 croissants 是每日新鮮製造,好新鮮好香牛油味,而且可以refill😆😆 麵包控不能錯過喔~Five Course Menu🍴Oyster 時令生蠔🦪🍴Hokkigai 北寄貝刺身🍴Amadia 脆鱗甘鯛🍴Grill Lobster 🦞 & Lobster Risotto 🍴精選甜品Dinner Set🍴日本當造刺身🍴是日餐湯-紫薯忌廉湯🍴美國頂級封門柳 (60 oz)🍴精選甜品❣️雖然小編唔食生蠔,但友人話非常鮮甜🥰 而且上面加了檸檬🍋分子料理和蘋果茸,酸酸甜甜的果香味更提鮮~ 而且用木盒子配海藍色沙子的容器,顏色好配💛❣️北寄貝的擺碟像一件藝術品,擺放了石卵和木頭🪵,營造大自然的感覺,讓人賞心悅目💓❣️ 脆鱗甘鯛用日本空運的新鮮甘鯛魚,魚🐟皮超脆! 魚肉嫩滑,下面是大根,大根吸收了鰹魚高湯,好入味😋❣️主
GAIJIN (銅鑼灣)

Five Course Menu
🍴Oyster 時令生蠔🦪
🍴Hokkigai 北寄貝刺身
🍴Amadia 脆鱗甘鯛
🍴精選甜品

Dinner Set
🍴日本當造刺身
🍴是日餐湯-紫薯忌廉湯

🍴美國頂級封門柳 (60 oz)
🍴精選甜品

❣️主菜燒龍蝦🦞肉質結實,意大利飯飯粒軟硬適中,吸收龍蝦的鮮味和精華,不會太鹹💓

❣️dinner set 的主菜美國頂級封門柳牛味濃郁,揀了5成熟,真的做到外面煎得香口,但入面是嫩滑👍🏻👍🏻 再配上了連皮小焗薯,份量岩岩😋

❣️今晚的精精甜品分別是柑桔🍊慕絲蛋糕和抹茶紅豆慕絲蛋糕配伯爵茶雪糕😆😆 淨係賣相已經好吸引❤️ 2款也不會太甜,柑桔酸酸甜甜好開胃,而且很滑身沒有粒狀👍🏻 抹茶和紅豆絕配~ 而且底下更加了可可脆身餅底,再配上伯爵茶味雪糕,整道甜品層次豐富🥰

今餐非常高質🥰 每道菜式賣相別繳,睇得又食得😚😚 而係店員服務周到,會每項菜式為食客講解~

*需加一服務費
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓