2022-11-08 76 浏览
臘肉卡邦尼意粉 🍝 $238 (8.5/10)卡邦尼意粉大家應該都很熟悉吧 大部分都是採用煙肉的 這個反而是採用金華火腿 跟臘肉 中西合璧 很有創意呢 鹹香味也跟突出 當然少不了卡邦尼平常的配料 包括起司 洋蔥粒 意粉的軟硬度適中 掛汁還不錯 蘋果蓉斧頭豬扒 🐖 $338 (8.5/10) 超級大的一塊豬排 因為是慢煮的關係 豬肉的口感嫩滑 帶點肉汁 再加上由貝天葵同蘋果蓉製成的醬 酸酸甜甜很清新 也很特別 配菜馬鈴薯跟脆肉瓜八珍甜醋羽衣甘藍沙律 🥗 $158 (8/10)沒想到中式的甜醋加在沙拉還是蠻搭的 很有驚喜 跟平常我們吃到的義大利醋不一樣 八珍甜醋的酸甜吃起來跟開胃 中和了羽衣甘藍自帶的微甘 羽衣甘藍感爽脆 加上一點腰果 口感更豐富 OVERALL: 推薦😆 (8/10)位於灣仔船街的尾段 有點隱蔽 餐廳有個小小的室外位置 後面還掛著大大的霓虹燈 跟朋友喝幾杯蠻有氣氛的 室內的裝潢比較有家的感覺 我們是平日晚上到訪 人流不算太多 但還是建議大家先訂位子吧
臘肉卡邦尼意粉 🍝 $238 (8.5/10)

蘋果蓉斧頭豬扒 🐖 $338 (8.5/10)

八珍甜醋羽衣甘藍沙律 🥗 $158 (8/10)

OVERALL: 推薦😆 (8/10)

臘肉卡邦尼意粉
2022-11-03
臘肉卡邦尼意粉
八珍甜醋羽衣甘藍沙律
今次又帶媽媽去食好西,平時行開灣仔船街都唔覺入面有餐廳,呢間餐廳一直走到尾就會見到佢嘅霓虹燈牌,暗黑中的一點光,餐廳主打fusion西餐,中西合璧🤝🏻,估唔到又幾正!😎 餐廳樓高兩層,牆身以白色為主,畫上了一些壁畫,燈光昏暗,幾有情調,適合大家靜靜地把酒談心~🥂 1. 🐷蘋果蓉斧頭豬扒 ($338)🐷斧頭豬扒好大塊又厚身,帶點肉汁,再點一點蘋果蓉紫貝天葵醬汁,味道酸酸甜甜,多了份清新~ 仲有薯仔和脆肉瓜伴碟,可以增加飽肚感~👍🏻2. 特色卡邦尼意粉 ($238)卡邦尼意粉上面放上芝士、烤過的臘肉、洋蔥粒和香蔥粒,醬汁好多,扁意粉熟度剛剛好,煙韌有咬口,超掛汁,芝士味超級濃!意粉分量都幾多,可以同朋友開心share😎3. 🐣凱撒沙律🥗 ($158)羅馬生菜新鮮爽脆,沙律灑上巴馬臣芝士、鹹蛋黃、鹹魚、香脆的臘肉和烤過的麵包粒,再淋上咸蛋黃醬在沙律上,鹹鹹香香幾有特色!👍

1. 🐷蘋果蓉斧頭豬扒 ($338)

2. 特色卡邦尼意粉 ($238)

3. 🐣凱撒沙律🥗 ($158)

2022-09-09
  • 蘋果蓉斧頭豬扒
2022-11-01 852 浏览
📍由於係港島區返工 所以今次就揀咗喺灣仔同朋友食飯 👣行過船街 見到船街盡頭有一塊相當搶眼嘅霓虹✨燈牌 原來係一間主打中式 x西式Fusion菜嘅西餐廳戶外環境設有高枱櫈 好寫意好Chill 😙 室內走溫馨小屋感覺 環境好舒服! 餐牌選擇唔算多但相當精緻 睇得出每款食物配搭都有花過心思 🙈🌀八珍甜醋羽衣甘藍沙律 好難想像咁中式嘅八珍甜醋點樣放落沙律到 不過出奇地好夾 好有驚喜❤️八珍甜醋酸酸甜甜 有別於意大利黑醋咁重酸澀味 食落更加開胃 羽衣甘藍口感爽脆 再加埋少許Nuts 口感多咗重層次 好鍾意呢個沙律! 而且羽衣甘藍營養價值極高 食完覺得自己健康咗😏 🌀蘋果蓉斧頭豬扒 經過12小時慢煮 豬扒口感相當嫩滑 而且肉汁豐富 油香味重 火候控制上做得好好🙆🏻‍♀️聽店員介紹先知道個醬汁係有紫貝天葵同蘋果蓉製成 食落酸酸甜甜 剛好中和咗豬扒嘅油膩感 🌀臘肉卡邦尼意粉餐廳必點!🙆🏻‍♀️ 睇落同平時Carbonara冇咩分別 但其實用咗臘肉同金華火腿取代咗煙肉 意粉食得出金華火腿獨特的香氣 濃郁香醇嘅豬肉油香 配合埋蛋黃汁烹調嘅意粉 口感多咗層次 好成功咁喺西餐入面帶出咗香港風味💟
📍

由於係港島區返工 所以今次就揀咗喺灣仔同朋友食飯 👣

🌀八珍甜醋羽衣甘藍沙律

🌀蘋果蓉斧頭豬扒

🌀臘肉卡邦尼意粉

• 八珍甜醋羽衣甘藍沙律
2022-11-01 50 浏览
萬聖節吾敢去人多地方,收左工就去利東街行下感受下都好。灣仔好多小餐廳小酒館幾有特色,行到去船街街尾見到有間餐廳幾隱閉,又有個小露台幾得意。 星期一吾多人就入去試下。店員推介今日啲生蠔吾錯,我哋就叫左2隻試下先, 啲蠔幾新鮮,海水味幾濃。可惜得一款蠔,無得試多幾隻。主食叫左特色卡邦尼意粉同避風塘豬排。卡邦尼意粉唔係用傳統嘅煙肉,用上左中式既金華火腿同臘肉。 肉香同油香特別明顯,鹹香十足,手工意粉彈牙有咬口。避風塘豬扒吾係就咁煎同炸,係預先慢煮後再半煎,面頭再加上大量熟蒜,超級香口,入面又好juicy。因為份量都幾大份最後就冇嗌到甜品食。依度重有好多fusion 菜。下次人多啲可以試多幾款。
萬聖節吾敢去人多地方,收左工就去利東街行下感受下都好。

主食叫左特色卡邦尼意粉同避風塘豬排。

2022-10-28 45 浏览
勁隱世既法式小餐館,樓底有兩層,暗黃既燈光加環境裝修都充滿住一種古典美店員見我地第一次黎仲會介紹啲特色菜式,基本上每款都係中西合壁*羽衣甘藍沙律🥗 $158用左八珍甜醋調配醬汁,味道酸酸甜甜,岩岩好減低左苦澀同草青味🤭 而且令裡面既腰果同瓜子變得更加好味*豬扒蘋果蓉斧頭豬扒🐷 $338用左21天熟成豬,好軟腍,切開仲有少少粉嫩配埋紫貝天葵蘋果蓉,入口更加fresh*卡邦尼意粉🍝 $238扁意粉夠煙韌同嚼勁最好特別用左金華火腿、臘肉取代煙肉,再配搭中式香蔥,但又保留左傳統做法用蛋黃同芝士包住每條麵😜

*羽衣甘藍沙律🥗 $158
而且令裡面既腰果同瓜子變得更加好味
*豬扒蘋果蓉斧頭豬扒🐷 $338
用左21天熟成豬,好軟腍,切開仲有少少粉嫩
配埋紫貝天葵蘋果蓉,入口更加fresh
*卡邦尼意粉🍝 $238
扁意粉夠煙韌同嚼勁

2022-10-26 35 浏览
灣仔有間好隱蔽嘅西餐廳,食物質素唔錯,價錢中上,就嚟萬聖節,佢哋仲擺咗啲裝飾添!😗😗叫咗一個前菜,兩個主菜,同一份甜品,兩個女仔食就啱啱好🥰🥰餐廳嘅菜主要以中西合璧為主,好創新嘅煮法🤣🤣🤩八珍甜醋羽衣甘藍沙律🥗八珍甜醋分外香🙈🙈🙈,成日聽廣告就聽得多,其實講真我就冇特別鍾意食甜醋,但係今日試咗甜醋配羽衣甘藍沙律,原來好夾喎!仲比起撈沙律醬仲好味,酸酸甜甜,中和左羽衣甘藍嘅草澀味😛😛😛好聰明嘅做法🙃🙃🤩蘋果蓉斧頭豬扒醬汁好特別,係紫貝天葵同蘋果蓉,通常紫貝天葵都係飲品先會出現☺️☺️,主要功效係清熱同幫助消化,連埋蘋果蓉,感覺很清新🤓🤓斧頭豬扒肉質淋,非常之厚😍😍🤩金華火腿臘肉特色卡邦尼意粉🍝叫得特色嘅卡邦尼意粉,特別之處就係用咗金華火腿同臘肉,真係冇諗過臘肉可以用來整意粉,鹹味好出,配埋卡邦尼意粉好夾😋😋😋🤩Mix Nuts Pann Cotta超有驚喜嘅甜品!🥳🥳原來入面有爆炸糖!搞到我都嚇咗一跳,本身以為係奶味布甸,點知食食吓有爆炸糖嘅?🙈🙈🙈

🤩八珍甜醋羽衣甘藍沙律🥗

🤩蘋果蓉斧頭豬扒

🤩金華火腿臘肉特色卡邦尼意粉🍝

🤩Mix Nuts Pann Cotta
2022-10-23 34 浏览
一見到招牌同餐牌就感受到fla舟ship嘅玩味 對佢嘅fusion菜更期待😍法國香草脆田螺 $98田螺全部都拆曬殼 🤩用一個個有坑紋模仿緊真殼嘅酥皮餅底裝住非常有心思同方便🫶田螺幾新鮮 有牛油同蒜香煙韌嘅質感 同酥皮嘅香脆撞埋一齊😆口感好特別蘋果蓉斧頭豬扒 $338雖然肉厚 但因為夠鮮嫩 所以唔韌 好易切開😋食落去肉汁濃郁 配埋紫貝天葵醬 同蘋果蓉一齊食成個菜即刻fresh左🤤唔會漏又唔會肥膩特色卡邦尼意粉 $238特色卡邦尼嘅材料好特別🤓金華火腿同臘肉化替咗煙肉香噴噴 咸香味更加突出☺️意粉煮到al dente用咗傳統嘅蛋汁做法望落以為會乾身 但食落好掛汁😙Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟餐廳名:Flagship 地點:灣仔船街35號地舖⏰:Mon-Fri,Sun 12:00-22:00 Sat 12:00-23:00
一見到招牌同餐牌就感受到fla舟ship嘅玩味

地點:灣仔船街35號地舖
⏰:Mon-Fri,Sun 12:00-22:00
Sat 12:00-23:00
2022-10-22 39 浏览
Flagship • 灣仔灣仔利東街行過少少有一間幾隱蔽嘅西式扒房,係一條橫街嘅盡頭,唔太顯眼,但一入到餐廳入面又有啲意外。室內裝飾有西式畫作同酒樽作點綴,幾有格調。一入去店員非常細心同我地講解餐牌,好有禮貌,服務態度好好!餐廳除左主打西式,另一賣點係佢嘅fusion菜,食物配搭設計新穎,岩曬鍾意試新野嘅人~👍🏼👍🏼..✅ 特色卡邦尼意粉 🍝 $238呢碟係其中一道主打嘅fusion菜,卡邦尼意粉汁醬係用正宗嘅煮法,加上鹹蛋黃煮成,鹹香惹味~菜式加上中式臘肉同金華火腿,取代西式嘅火腿,配搭特別,幾唔錯!😋..✅ 蘋果蓉斧頭豬扒 🐷 $338豬肉熟嘅程度控制得幾好,帶有粉嫩,而且保留少少肉汁。斧頭豬扒食落去軟嫩,肉味幾香。而伴碟都係比較簡單,蘋果蓉加上紫貝天葵製成,甜甜嘅蘋果蓉襯托豬扒嘅油香,幾好~..✅ 紅菜頭沙律 🥗 $158紅菜頭切粒之後上面加上醋,仲有芝士同特色汁,酸酸地配上紅菜頭嘅甜味,幾開胃,而芝士鹹鹹地,為成個菜式添加左新層次,作為前菜絕對係一個唔錯嘅選擇~
Flagship • 灣仔
✅ 特色卡邦尼意粉 🍝 $238
✅ 蘋果蓉斧頭豬扒 🐷 $338
✅ 紅菜頭沙律 🥗 $158
估唔到係利東街附近有間咁特別餐廳 轉角位就見到大大個𝙵𝚕𝚊𝚐𝚜𝚑𝚒𝚙燈牌 🤭每道菜式配搭新奇 令人異想不到 🤙🏻三道西式菜主要利用具有獨特既烟熏味傳統金華火腿同臘肉而成💁🏻‍♀️ 💙𝚂𝚑𝚒𝚙𝚜 𝙲𝚎𝚜𝚊𝚛 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍🥗 普通𝙲𝚎𝚜𝚊𝚛 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍都用巴馬臣芝士/煙肉碎 金華火腿 鹹蛋 鹹香 為清新既口感爽脆沙律帶來豐富味覺 每條沙律菜鋪滿醬汁 十分濕潤 🤍𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 𝙲𝚑𝚒𝚗𝚎𝚜𝚎 𝚂𝚝𝚢𝚕𝚎 保留傳統香濃蛋黃味 冇用鮮奶油 一咬熏烤金華火腿同臘肉肉汁四溢 意粉麵質煙韌 💙𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙿𝚞𝚛é𝚎 𝚃𝚘𝚖𝚊𝚑𝚊𝚠𝚔 𝙿𝚘𝚛𝚔 肉質結實 細嫩中帶有嚼勁 油花慢慢流出 烤到外焦脆內柔嫩
估唔到係利東街附近有間咁特別餐廳

意粉麵質煙韌

💙𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙿𝚞𝚛é𝚎 𝚃𝚘𝚖𝚊𝚑𝚊𝚠𝚔 𝙿𝚘𝚛𝚔
肉質結實 細嫩中帶有嚼勁
油花慢慢流出 烤到外焦脆內柔嫩
Looking for a western/Chinese fusion fine dine? Check out Flagship! Located right in between Admiralty and Wanchai station - this cute restaurant offers a lot of interesting dishes. My favourite was definitely the Carbonara Chinese Style 🍝! Firstly, the carbonara was seasoned and cooked perfectly. Also love the small details like using Jinhua diced meat and local cured meat (臘腸) as the meat piece instead of bacon. It added a lot of textures - so this is a must order! Also thought their kale salad 🥗 was delicious, they used Patchun vinegar to mix it through. Surprisingly not too bitter. Finally the apple purée tomahawk salad. This is actually pork meat 🍖 that was slow cooked for 12 hours 🤩🤩 meat was very tender. Def worth checking out!
🌟🍝 Carbonara Chinese Style ($238)
🌟 🍖 Apple Purée Tomahawk Steak ($338)
🥗 Kale with Patchun Vinegar Sauce ($158)
2022-10-18 36 浏览
停泊在灣仔船街深處的小船屋Flagship,夜裏閃着漫天燈火引導着你的光臨。餐牌,是我行我素的東拼西湊,或是創意還是冒險?來跟走一趟創新的味覺旅程,沒有絕對,就只看對不對上你的胃口餐廳內牆身擦上藍白海洋小風情,有點破落,又帶點韻味。兩層的空間,人流不多,自覺安靜寫意🔸頭盤- 生蠔 $48/ piece 小小一隻,勝在海水味重,吃着清爽🔸特色卡邦尼意粉 $223這款絕不一樣的卡邦尼意粉正中我口味,煙肉換成金華火腿和港式臘肉,灑上蔥油,以雞蛋代替忌廉汁,成個汁比較乾身,臘肉的油脂和蔥油的濃郁而不膩,意粉質感是傳統的意大利式煙韌有嚼勁,雞蛋和油脂充分包覆滲透,每啖都滋味無窮🤭同行友人覺得它像西式版蔥油炒麵😆🔸蘋果蓉斧頭豬扒 $338 超巨型的斧頭,要平均處理巨型肉塊功夫不能少,肉質煮得恰到火候,整體平均保持柔軟富有粘稠感的口感,油脂豐盈,配搭上自家製酸甜清爽可口的蘋果蓉,令兩者達致平衡🤩 愛吃肉肉的不容錯過仲有多款fusion小菜心思思好想試❤️主菜份量挺大的,要是晒所有菜式看來唔容易

🔸頭盤- 生蠔 $48/ piece
小小一隻,勝在海水味重,吃着清爽

🔸特色卡邦尼意粉 $223
同行友人覺得它像西式版蔥油炒麵😆

🔸蘋果蓉斧頭豬扒 $338

2022-10-17 39 浏览
灣仔船街盡頭有間西餐小店,霓虹燈招牌好eye catching,餐廳樓高2層,環境舒適,主打中西fusion菜好特別😍八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158八珍甜醋份外香🎶 細細個就聽過呢首歌,但係用佢整沙律真係好少見,味道出奇地夾,仲減低左羽衣甘藍嘅草青味😋特色卡邦尼意粉 $238 呢到嘅卡邦尼係用傳統方法煮,淨係用咗蛋黃同芝士,唔落忌廉,但佢就用咗中式嘅金華火腿同臘肉嚟取代西式嘅煙肉粒,都幾特別😆蘋果蓉斧頭豬扒 $338呢個斧頭豬扒味道較為濃郁,因為呢個部位係帶有唔少嘅油脂,所以煎出來一啲都唔會乾身,反而係好鬆好juicy,配埋加咗紫貝天葵嘅蘋果蓉,酸酸甜甜好開胃😙

八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158

特色卡邦尼意粉 $238

蘋果蓉斧頭豬扒 $338
2022-10-17 33 浏览
灣仔船街嘅盡頭,發現咗一間好有特色嘅西餐廳,門口有霓虹燈牌☺️入面有啲可愛嘅璧畫😚入到去好有外國小屋嘅感覺。Oyster $96🦪先嚟兩隻蠔,大隻又洗得乾淨💟好有海水味💕Chinese Style Carbonara $238好特別嘅卡邦尼,用翻傳統嘅蛋黃,唔係求其開罐忌廉汁,所以特別香。呢個中式嘅煮法係用咗蔥花同臘肉☺️估唔到又幾襯💕好似比平時卡邦尼更加惹味,同埋無咁鹹💕Apple Puree Tomahawk Pork $338呢度嘅斧頭扒油脂層量適中,分佈平均,所以食到肉嘅鮮香之餘,又有脂香。職員話蘋果蓉混合咗紫貝天葵,所以份外清甜解膩。

Oyster $96🦪
先嚟兩隻蠔,大隻又洗得乾淨💟好有海水味💕

Chinese Style Carbonara $238

2022-10-13 97 浏览
近著灣仔站,這間餐廳分為兩層,裝修以純白木系為主,主打特色的中西Fusion菜式,更有生蠔和酒品供應,頗適合朋友間聚餐或慶祝。蘋果蓉斧頭豬扒 - $338經12小時慢煮的豬扒好大塊,鎖著豐溢的肉汁,擁有大理石般的油花,油香滲透豬肉中,入口柔軟無筋且肉味濃郁,連著斧頭骨的肉更加特別鮮嫩多汁,配上綿密香甜的蘋果蓉特別加入酸甜的紫背天葵,還有些翠肉瓜和香菇等蔬菜平衡肉膩感。特色卡邦尼意粉 - $238意條掛滿濃郁的芝士和蛋黃,無加入忌廉質感更加濃稠,再以中式的金華火腿和廣式的臘肉取代傳統的煙肉,味道同樣咸香,好特別。八珍甜醋羽衣甘藍沙律 - $158爽脆的羽衣甘藍有著豐富的營養,以酸中帶甜的八珍甜醋代替傳統的意大利黑醋,能減低羽衣甘藍的微苦,加上清甜多汁的車厘茄和爽口的堅果,更加清新。

蘋果蓉斧頭豬扒 - $338
特色卡邦尼意粉
特色卡邦尼意粉

特色卡邦尼意粉 - $238

八珍甜醋羽衣甘藍沙律 - $158
2022-10-12
Flagship | 高質西餐fusion菜🔥裝修布置都係仿住一架船 連名都係flagship 又係灣仔既船街 種種加埋一齊又幾有意思✨呢間餐廳係行小店風情 入邊既座位唔太多 複古既木材 深色既木色 都感受到餐廳擺左心思落去裝修度 入到餐廳入邊就係光猛既燈光 偏黃色既光線 有種浪漫情調👍🏻🔶kale salad 羽衣甘藍沙律八珍甜醋 + 羽衣甘藍既配搭 八珍甜醋偏向酸酸甜甜 羽衣甘藍新鮮 爽脆而且有咬口 兩者配合埋一齊有種講唔出既夾✨ 相對比意大利黑醋 八珍甜醋帶微甜 更加開胃兩者聽落兩者風馬牛不相及 但係食完之後又覺得好特別之餘 出奇地夾❤️🔶21天熟成厚切豬扒熟成豬扒醬汁係濃縮既蘋果打汁 形成蘋果蓉 豬扒係勁厚 但係煮熟之餘仲保持到豬扒既肉汁 唔會乾身👍🏻🔶特色卡邦尼意粉Carbonara 用左正宗蛋黃同芝士做個意粉汁 意粉軟硬度岩岩好 做到有al dente 口感 之餘又唔過過硬 呢一點要稱讚一下😉 平時係意粉係落煙肉 而今次係金華火腿 聽落又係幾得意 食落更加稱不絕口 ❤️金華火腿相較煙肉更加濃郁既肉味 而配埋有咬口既意粉一齊食 意粉係偏向乾身 令到個意粉汁完全痴住每一條意粉 好有
Flagship | 高質西餐fusion菜🔥

🍴整體評價:
灣仔既超高質西餐fusion菜
除左裝修 店名 設計 擺左心思之外
廚師對食物好講究 對煮食好有要求❤️
除左創意配搭之餘 唔同類型食物配搭後 味道都有提升 另外仲有種得意既感覺 👍🏻
十分推薦❤️❤️❤️❤️❤️
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 灣仔船街35號地舖

付款方式
Visa Master AlipayHK 支付寶 現金 AE Apple Pay 微信支付 OpenRice Pay