今晚係灣仔船街的一間西餐廳食飯,廚師將中式食材融入西餐,中西菜式融合帶黎新的味覺體驗。餐廳有兩層,就算係坐上層,侍應都照顧周到。🔸香煎章魚鬚章魚質地軟硬適中,腍得黎有嚼勁,外表焦香,內裏鹹香。羽衣甘藍爽脆,有百花蜜的甜味和黑胡椒的辣味,食落唔會寡。🔸特色卡邦尼意粉廚師用咗臘肉和金華火腿配意粉,呢兩樣食材通常都係中菜見得多。臘肉和金華火腿的鹹香味超突出,醬汁濃稠,意粉口感軟硬適中,掛汁。🔸避風塘豬排厚身的西班牙豬排肉質都一樣腍滑多汁,確係難得。避風塘炸蒜又係中菜常見。👍🏻而我欣賞廚師一啲都唔馬虎,會將豬排的一邊鋪滿避風塘炸蒜,同時加了蜜糖芥末醬平衡返炸蒜的鹹味,味道剛好,唔會太濃,配菜味道清甜。

餐廳有兩層,就算係坐上層,侍應都照顧周到。

🔸香煎章魚鬚
章魚質地軟硬適中,腍得黎有嚼勁,外表焦香,內裏鹹香。
羽衣甘藍爽脆,有百花蜜的甜味和黑胡椒的辣味,食落唔會寡。

🔸特色卡邦尼意粉

🔸避風塘豬排
厚身的西班牙豬排肉質都一樣腍滑多汁,確係難得。
避風塘炸蒜又係中菜常見。
2025-06-18 0 浏览
今晚我同契女襯放工去咗灣仔船街一間用舊樓改建嘅Fusion餐廳Flagship,真係秒愛上!外牆仍然保留住舊日氣息,一入去又時尚又舒適,嗰種懷舊x現代嘅感覺,勁有層次!🍴 食咗三款fusion菜+兩杯cocktail,真係冇中伏,每款都好有誠意!- 四川麻唔辣炒蚬:平時驚辣,但呢味絕對接受到!藤椒麻得嚟唔辣,香氣爆燈,蚬肉爽甜,仲配咗香脆多士,點埋醬汁一齊食,超滿足!- 避風塘伊比利亞豬排:一上枱炸蒜香即刻衝晒出嚟!七成熟既豬排肉嫩多汁,表面仲有蜜糖芥末,鹹香中帶甜,層次分明。- 冬陰功大蝦意粉:酸酸辣辣超開胃~意粉吸晒湯汁精華,大蝦又鮮又彈牙!食落勁有泰國同意大利風味嘅融合感。🍹 cocktail水準唔輸酒吧!一杯果香味濃,一杯就酒香突出,啱晒食飯時慢慢歎。整體氣氛好正,店員仲會主動介紹菜式,服務貼心。加埋咁有故事感嘅裝修,成個用餐體驗就好似過咗一場味蕾同時空之旅~📷 下次一定要再嚟!打卡唔止好睇,仲真係好好食 🫶🏻

📷 下次一定要再嚟!打卡唔止好睇,仲真係好好食 🫶🏻
放工與友人吃飯,來到灣仔船街巷尾的小餐館,小店氣氛溫馨,餐牌的菜式充滿玩味麻唔辣四川蜆 $168花椒麻味綿長,香味濃郁,真的不辣,很有趣的體驗,新鮮蜆肉煮得剛好,很鮮甜而且無沙,好吃避風塘豬排 $348避風塘炸蒜粒鋪滿整塊豬排,一上桌香氣撲鼻,切開豬扒仍帶粉紅色,口感嫩滑,豬肉味濃,配炸脆的蒜粒非常合配,果然是招牌菜冬陰功大蝦意粉 $198冬陰功酸辣惹味,與芝士醬汁融合,兩隻大蝦口感紮實,吃得出新鮮,推介每款都有驚喜的fushion菜,值得再來

麻唔辣四川蜆 $168

避風塘豬排 $348

冬陰功大蝦意粉 $198

每款都有驚喜的fushion菜,值得再來
  • 麻唔辣四川蜆
  • 冬蔭功大蝦意粉
餐廳中西合壁菜式好盞鬼😋!位於灣仔滿佈酒吧嘅角落,但係一啲都唔輸蝕🤗!用中式食材去炮製西式嘅料理,意想唔到係咁夾😍𝑭𝑶𝑶𝑫𝑺1〉麻唔辣四川蜆  $168(推薦🌟)個菜名已經好過癮!食落仲好意想不到~完全唔辣!同佢個菜名一樣~可以感受到麻香,但又唔會有辣味嘅出現,好有趣!(對於唔食辣嘅WO妹簡直係恩物)~味道方面都好出色,麻香十足!而且蜆都好新鮮同埋大大粒~正!2〉21天熟成厚切豬扒  $338(大推薦🌟)大讚!一上枱已經見到大大塊好吸引!食落好Juicy!肉質嫩滑~擺碟好特別啊!3〉特色卡邦尼意粉 $238(推薦🌟)啲意粉索晒濃濃嘅蛋香!麵條彈牙好味!相比起平時嘅卡邦尼意粉,用咗另一款豬肉去配搭~會煎到微微香脆~食落口感好豐富!-

𝑭𝑶𝑶𝑫𝑺
1〉麻唔辣四川蜆  $168(推薦🌟)

2〉21天熟成厚切豬扒  $338(大推薦🌟)

3〉特色卡邦尼意粉 $238(推薦🌟)

2025-05-09
2025-06-12 0 浏览
🍱餐廳:Flagship🏫地址:灣仔船街 35號地舖食過返尋味嘅餐廳,再次開心分享😃~香煎章魚鬚🐙先吃一個頭盤,章魚鬚🐙配上羽衣甘藍沙律菜,章魚鬚肉質很嫩滑,很有章魚的鮮味,羽衣甘藍亦很鮮嫩,而且很新鮮。加上清新嘅沙律醬汁,酸酸甜甜十分開胃。~🐷21天熟成厚切豬扒🐖厚厚嘅大塊豬扒,配上紅色甜甜果醬醬汁,配搭很適合,雖然肉厚但係肉質仍然能保持嫩滑,還有加上一些配菜,份量也十分足夠。 ~特色卡邦尼意粉🍝香噴噴嘅卡邦尼意粉,但煮法卻很特別,與平時吃的有些不同。廚師用了臘肉代替煙肉,意粉仍然很香滑,並帶出陣陣嘅臘肉香味,給我們有一種不同嘅感覺。 店舖雖然不算太大,但分有兩層,如果想坐得幽靜可以選擇樓上。餐廳佈置也很有特色,位置也很方便,在合和中心旁邊,有機會可以再來試一試。
🍱餐廳:Flagship
🏫地址:灣仔船街 35號地舖

食過返尋味嘅餐廳,再次開心分享😃
~香煎章魚鬚🐙

~🐷21天熟成厚切豬扒🐖

~特色卡邦尼意粉🍝

有次跟朋友嚟完Flagship就心心念念想再嚟食呢度獨一無二嘅fusion西餐,今晚又有機會嚟呢間低調高質嘅西餐廳避風塘豬排 - 今次揀咗好有港式風味嘅避風塘豬排,豬肉香氣突出,口感軟腍,蜜糖芥末汁入晒味,甜甜地又好味又開胃,加埋風味十足嘅避風塘炸蒜,味道好豐富,伴碟嘅蒜頭同蔬菜都好出色特色卡邦尼意粉 - 用上蛋黃醬嘅卡邦尼意粉,調味濃而不膩,有別於坊間嘅做法,Flagship用咗金華火腿同臘肉,陣中式香味好突出好特別,配西式嘅意粉又好夾,食落好有層次,絕對係心機誠意之作鹹蛋黃醬凱撒沙律 - 又一fusion菜式,新鮮嘅沙律菜,配上鹹香十足嘅鹹蛋黃醬,仲有煙肉、麵包糠同芝士粉,香脆爽口Flahsip嘅佈置俾人一種溫馨小店嘅感覺,兔仔細細,但係座位闊落,打理得好乾淨,店員又會好細心咁介紹食物,服務好好餐牌提供嘅選擇好多,款款都好有特色,唔會喺其他西餐廳試到,每次嚟都會想試唔同嘅嘢,新鮮感十足,性價比又高,已經好期待下次再嚟

2025-06-04 559 浏览
朋友帶我黎Flagship食fusion 菜佢話啲菜式中西合壁幾特別 餐廳係合和商場隔離 逛完商場就去食飯Flagship有上下兩層 裝修簡約舒服餐牌好大張 有前菜 沙律 主菜同甜品店員會主動介紹特色菜式🧀流心水牛芝士沙律擺盤好靚 水牛芝士表面舖滿蕃茄粉 用脆卜卜既羽衣甘藍圍住店員幫我地攪勻全部材料沙律酸酸甜甜 水牛芝士既奶香濃厚呢個配搭既沙律幾特別🐖避風塘豬扒用中式既避風塘煮法煮豬扒真係第一次食豬扒勁厚肉質嫩滑多汁 中間仲有少少粉紅色表面係勁多避風塘炸蒜 香味四溢配菜有原個蒜頭 四季豆 瓜同蘑菇配菜都炒過先上 好用心的小店🥓🍝特色卡邦尼意粉中式既金華火腿同臘肉配西式既卡邦尼意粉特別得黎又出奇地好食 意粉好掛汁
朋友帶我黎Flagship食fusion 菜

中式既金華火腿同臘肉配西式既卡邦尼意粉
特別得黎又出奇地好食 意粉好掛汁
流心水牛芝士沙律
2025-06-04 462 浏览
灣仔中西fusion餐廳,食物款式特別味道相當唔錯。避風塘豬扒有驚喜,肉質粉嫩,配搭炸蒜同蜜糖芥末醬香口惹味。八爪魚肉質軟嫩,配搭紅莓汁酸甜開胃。最後卡邦尼意粉配搭金華火腿既鹹香,蛋汁濃郁,好食!

2025-06-03 407 浏览
上次經過灣仔合和商場後面,見到呢間隱蔽小店,今次同朋友嚟食,發現佢唔係一般嘅西餐,而係主打Fusion菜嘅★̆̈ 香煎章魚鬚 $148呢道前菜以羽衣甘藍做菜底,沙律汁竟然用咗八珍甜醋,初入口覺得偏甜,但越食越覺得特別。章魚鬚大條又彈牙,仲有三文魚籽增加口感層次★̆̈ 特色卡邦尼意粉 $238用蛋黃煮嘅意粉,顏色金黃,口感Q彈又掛汁,金華火腿同臘肉代替咗平時嘅煙肉,鹹香味更加濃郁,最後灑上芝士粉同蔥花,令味道更加豐富,係一道高質嘅Fusion意粉★̆̈ 避風塘豬排 $348用梅花肉製作嘅豬排,嫩滑又多肉汁,輕輕一切就分開,豬扒同避風塘粒之間仲加咗一層蜜糖芥茉,帶嚟甜鹹交融同脆脆口感,層次好豐富。配菜亦都非常豐富,有蘆筍、炸蒜粒、菇同翠玉瓜,每樣都吸哂肉汁嘅香味,正阿🤤

★̆̈ 香煎章魚鬚 $148
呢道前菜以羽衣甘藍做菜底,沙律汁竟然用咗

★̆̈ 特色卡邦尼意粉 $238

★̆̈ 避風塘豬排 $348

2025-05-28
  • 特色卡邦尼意粉
2025-06-02 405 浏览
又去到灣仔覓食!行行吓嚟到座落船街角落嘅一間餐館。見到佢門口有道懷舊港式鐵閘,而入面係食fusion菜!即刻覺得好新奇,就同朋友入去試吓😚 ⭐️ 香煎章魚鬚 - $148章魚煎得啱啱好,咬落軟腍易入口,配上三文魚子有種爆汁嘅感覺👍🏻餐廳特別用咗八珍甜醋嚟掩蓋羽衣甘藍本身嘅苦味,成件事好夾,好適合做前菜😋⭐️ 21天熟成厚切豬扒 - $338比起一般豬扒,首先佢好有份量🤣而且感覺佢經過長時間醃製,唔需要配搭醬料,就咁食都好夠味!肉質亦非常嫩滑,粉色嘅肉入口好滿足⭐️ 特色卡邦尼意粉 - $238呢道fusion菜外表好吸引,表面金黃色,比醬汁包住,未食都已經流晒口水🤤味道方面,加咗金華火腿同臘肉去配搭,令個意粉食落更濃郁😋

⭐️ 香煎章魚鬚 - $148

⭐️ 21天熟成厚切豬扒 - $338

⭐️ 特色卡邦尼意粉 - $238

2025-05-29 305 浏览
呢間餐廳叫Flagship,周圍都見到船嘅裝飾, 例如有船嘅字眼同埋船嘅畫! 想營造返有海上面嘅感覺!就咁睇地下會以為得好少位,其實佢仲有樓上一層㗎! 香煎章魚Octopus 🐙呢個魷魚鬚係一個前菜嚟,配埋呢個羽衣甘藍嘅沙律好開胃! 金華火腿臘肉特色卡邦尼意粉用中式金華火腿同臘肉代替傳統煙肉,用金華火腿同臘肉去取替傳統嘅香煎煙肉, 係比較特別! 呢個就係佢fusion嘅一個特別位!千層脆窩夫配油封鴨脾(Confit Duck Leg)鴨肉本身味道濃, 經過鴨油慢煮,肉質好冧切嘅時候完全唔洗用力, 超嫩滑, 窩夫唔會太大件而且外皮煎到金黃香脆,配搭酥脆窩夫

2025-05-29 346 浏览
嘩!今次同朋友去咗灣仔船街嘅隱世小店 Flagship 食飯,真係有驚喜喎!🤩 餐廳門面低調,但入到去就覺得好有格調,懷舊英倫風嘅裝潢,播住啲懷舊金曲,氣氛一流,好啱同朋友聚餐傾偈。我哋試咗幾樣佢哋嘅招牌菜,首先係香煎章魚鬚 ($148)。嘩!個章魚鬚煎到啱啱好,外層有少少焦香,咬落去爽口彈牙,仲好有鮮味😋。配埋碟上面嘅羽衣甘藍同埋三文魚籽,口感好豐富。個沙律汁仲加咗神秘既汁,酸酸甜甜好開胃,好有創意!跟住就係重點推介嘅避風塘豬扒 ($348)。呢個豬扒一上枱已經聞到好香蒜蓉味🤤!塊豬扒超厚切,但慢煮到肉質保持嫩滑多汁,中間仲係靚靚嘅粉紅色,火喉控制得好好。面頭舖滿勁量嘅避風塘炸蒜,夠晒惹味,層次感十足,真係必食推介!最後就係個特色卡邦尼意粉 ($238)。平時食開嘅卡邦尼都係用煙肉,但呢度嘅版本好特別,係用咗金華火腿同臘肉!估唔到中西合璧又幾夾喎,金華火腿同臘肉嘅鹹香令到成個意粉味道更加濃郁惹味,意粉煮得啱啱好,每條都掛滿蛋黃汁,口感勁rich,真係令人一試難忘。總括嚟講,Flagship 嘅菜式擺盤靚,味道又有驚喜,Fusion 菜做得好出色,環境都好舒服,值得一試再試!👍

【拍拖食乜好】❤️ 灣仔隱世Fusion菜 — Flagship 🥂 提早慶祝520💖今日同師兄喺灣仔收工,想搵間餐廳食飯飲酒慶祝吓🥂 行行吓就俾我哋發現咗呢間隱藏喺船街嘅小店 — Flagship!🤩 餐廳主打Fusion菜,好多菜式都好有創意!😋我哋叫咗以下呢幾款:麻而不辣四川蜆 (HKD 168): 蜆肉飽滿鮮甜,juicy到爆汁💦!麻香濃郁,但完全唔辣,非常惹味!😋特式卡邦尼意粉 (HKD 238): 呢個真係估佢唔到!佢哋冇用忌廉,而係用傳統方法,加入蛋黃,再配搭金華火腿同臘肉🥓,鹹香十足,好有驚喜!意粉煮得al dente,口感一流!🍝 絕對係必試之選!👍🏻21日風乾熟成豬扒 (HKD 338): 肉質鮮嫩多汁,調味恰到好處,非常入味!重點係旁邊嘅焗蒜🧄,完美咁中和咗豬扒嘅油膩感,令成個菜式更加出色!餐廳嘅酒水選擇都好多,我哋叫咗杯紅酒🍷同生啤🍺,價錢都幾合理!👍🏻總括嚟講,Flagship 好啱情侶撐枱腳、朋友聚會!💖 推薦俾大家!💯

我哋叫咗以下呢幾款:

2025-05-19
  • 麻唔辣四川蜆
  • 特色卡邦尼意粉
2025-05-27 175 浏览
船街隱世小店,中西fusion菜,原來呢條街晚上好熱鬧,成條街都好多外籍人士喺度傾偈飲酒食晚餐🤩成個氣氛都好正㗎!七點去到坐滿晒人,所以建議book位香煎魷魚鬚非常之值得推介,佢哋嘅魷魚鬚超級香軟,一啲都唔韌,落咗少少鹽輕輕調味已經好香,上面仲鋪滿咗粒粒鮮味三文魚子,同魷魚鬚一齊慢慢放入口係多重口感享受。21天熟成厚切豬扒差唔多大過我塊面實在太屈機,睇落去冇咩特色,但係切開真係好正,超級超級厚身,所以咬落去超有口感。邊邊位置嘅脂肪比較多,嗰個位先至最正,由於脂肪比例較高咬落去爽口有陣陣油香,超級好食,而且份量好多可能三個人都夠食。特色卡邦尼意粉配上風乾火腿、西式臘肉、香蔥、芝士粉等等調味,味道鹹香同平時勁多汁嗰啲完全唔同,有少少好似炒過嘅感覺。佢哋嘅蛋醬超香濃,鹹香味道同意粉混合yumm

香煎魷魚鬚

21天熟成厚切豬扒

• 21天熟成厚切豬扒
  • 香煎章魚鬚
  • Carbonara
2025-05-27 131 浏览
🩵Octopus香煎章魚鬚🐙 近身位置好飽滿,煙靭有咬口!尾尾位置仲煎到幾香脆,一條章魚鬚食到唔同口感,幾特別🙈 下面仲有配新鮮蔬菜,配酸酸甜甜開胃醬汁,唔錯👍🏻👍🏻🩵Carbonara Chinese Style傳統做法煙肉改左做金華火腿/臘肉,將西式既菜完美變成中式既菜😆 又幾夾~🩵Confit Duck leg千層脆窩夫油封鴨脾🧇🦆 窩夫好鬆脆,鴨脾面頭仲舖左隻太陽蛋🍳😍 鴨肉撈埋蛋汁食仲好食!
🩵Octopus

🩵Carbonara Chinese Style