黎到灣仔船街道搵食,見都幾多人入去食,外面環境裝飾充滿懷舊風,原來係主打Fusion中西合璧既西餐廳,餐廳以工業風混搭復古元素,室外有半開放式吧枱位,啱晒夜晚chill住飲嘢睇街景🍻 室內暗黃色的燈光,富有情調,室內座位有2層,空間感十足,員工有禮,仲主動推薦介紹menu👍🏻無論同閨蜜gathering定dating都超有氣氛👭✔️ 特色卡邦尼意粉〔真心推介😋〕 $238 Carbonara Chinese Style👍🏻 掛汁👍🏻 濃郁蛋黃醬汁 👍🏻 金華火腿鹹香 👍🏻 中西合璧毫無違和感 👍🏻 必試✔️ 千層脆窩夫油封鴨脾〔真心推介😋〕 $298 Fluffy Layered Waffles Confit Duck Leg👍🏻 外皮酥脆👍🏻 肉質嫩滑👍🏻 窩夫層次分明👍🏻 打卡一流✔️ 麻唔辣四川蜆 〔真心推介😋〕 $168 Clams in Fusion Sichuan Sauce👍🏻 蜆肉肥美無沙 👍🏻 唔辣👍🏻 麻香過癮👍🏻 唔嗆喉 👍🏻 送酒一流

✔️ 特色卡邦尼意粉〔真心推介😋〕 $238

👍🏻 麻香過癮
👍🏻 唔嗆喉
👍🏻 送酒一流
2025-08-07 0 浏览
中西Fusion驚喜小館,年輕店長美味之料理香煎章魚鬚章魚腳煎到微焦脆口,彈牙不會韌,陣陣海鹽焦香!羽衣甘藍很有心思,淋上百花蜜和黑椒,甜辣交織,解膩又清爽~邪惡中式卡邦尼臘味靈魂!金華火腿臘肉代替煙肉,咸香!奶油醬意粉,芝士碎香濃,濃郁中菜魂,創意! 熟成豬扒慢煮味道。 厚切西班牙豬扒粉嫩多汁,原粒焗蒜,非常惹味~慢煮功力深厚,肉質軟身,切開玫瑰色,精緻高水準作品驚喜餐廳,食材融入西餐,理念吸引創新
中西Fusion驚喜小館,年輕店長美味之料理

邪惡中式卡邦尼

熟成豬扒

驚喜餐廳,食材融入西餐,理念吸引創新
角巷中的西式創新味覺驚喜窄巷深處隱藏一家西餐廳,菜式有别於一般餐廳,小店有心思,碩果僅存。香煎章魚鬚章魚觸鬚末端微微捲曲,咬下時外層有少少既焦脆感,內裡卻仍保持著彈牙既嫩度,加埋開胃既沙律菜,係一款好好既前菜。熟成21日厚切豬扒熟成後既豬扒,肉味更濃郁,玫瑰色切面加上Juicy肉汁,發酵產生既肉香,令人回味無窮。最特色莫過於變奏版既卡邦尼意粉蛋黃醬包裹住意粉,廣式臘肉替代煙肉,甜潤油脂與芝士夾埋好有創意。東西風味新配搭,好一度fusion菜。小店環境恬靜而優美,幾舒適既感覺,值得一來,性價比也不錯。
角巷中的西式創新味覺驚喜

熟成21日厚切豬扒

最特色莫過於變奏版既卡邦尼意粉

小店環境恬靜而優美,幾舒適既感覺,值得一來,性價比也不錯。
位於灣仔內街角落處的西餐,雖然路過不起眼,餐廳面積亦不大 (地面大概五六張四人枱,不過有樓上雅座),但網上也略有名氣。用OpenRice訂位原來有每位一杯免費飲料(house wine/啤酒/果汁都可以),非常慷慨。菜式方面有不少糅合亞洲風味的fusion菜,都幾有趣。香煎章魚鬚 Pan-seared Octopus ($148) ★★★★✰頭盤有章魚沙律,雖然是沙律但章魚有略為煎香,又不會過熟太韌,而且配上三文魚子增加海鮮風味。沙律方面有羽衣甘藍。略嫌沙律汁甜了一點。 避風塘豬排 Salt & Pepper, Honey Mustard, Pork Collar ($348) ★★★★✰雖然主菜豬扒價錢不菲,不過份量的確可觀。豬排超過兩釐米厚,火候很難掌握,切下去才發覺剛剛熟,有咬口之餘不會很難撕開。配碟的焗蒜與豬扒意外哋合襯。避風塘的脆蒜鹹香味若隱若現,可能始終是西餐菜式調味不能太過「早式」,不過感覺食落的「避風塘風味」不夠強。 番薯條 Sweet Potato Fries ($68) ★★★★✰Side dish很大碟,幾個人分享都沒有問題。 牛肝菌菇燴意大利飯 Shiitake
菜式方面有不少糅合亞洲風味的fusion菜,都幾有趣。
香煎章魚鬚 Pan-seared Octopus
番薯條 Sweet Potato Fries
Side dish很大碟,幾個人分享都沒有問題。
 牛肝菌菇燴意大利飯 Shiitake King Trumpet & Mixed Mushroom ($208) ★★★★★
用了數款菇菌類煮菇味十分香,risotto飯粒軟硬度適中,沒有什麼可挑剔。

我們坐的座位在樓梯底旁邊有點逼夾感,不過無阻三五知己相聚。侍應非常熱情友善,加上那杯免費welcoming drink,絕對是合格以上的晚膳。
香煎章魚鬚 Pan-seared Octopus
番薯條 Sweet Potato Fries
  • 避風塘豬排 Salt & Pepper
  • Honey Mustard
  • Pork Collar
【🚢Flagship|⚓️灣仔船街浪漫晚餐】餐廳位於灣仔船街35號,自成一角,小店風味而且異國氣氛濃厚,有渡假感覺!菜式都幾多特別野,配搭新穎,我今次就平實之選食住先!.🦑香煎章魚鬚原條章魚煎好,慢慢切開,切薄薄地好鮮甜又有嚼勁,用上羽衣甘藍襯底,三文魚籽同埋蜜糖燒汁,開胃惹味!.🦑中式卡邦尼意粉我係卡邦尼控,廚師用咗中式金華火腿,感覺好「香港」風味,少少鹹蠟肉香口,係幾特別!.🦑21天熟成厚切豬扒熟成牛扒成得多,熟成豬扒比較少見,肉質軟滑,最最最滿意係佢原個蒜頭焗煎得好靚,將蒜頭唧出,慢慢配豬扒食,蒜香包圍軟腍腍嘅肉,滿足感高高!
【🚢Flagship|⚓️灣仔船街浪漫晚餐】

🦑香煎章魚鬚

🦑中式卡邦尼意粉

🦑21天熟成厚切豬扒

琴晚同friend去灣仔試咗間西餐廳,環境靚又舒服,啱晒傾偈放鬆心情~每道菜都好有誠意,用料講究,味道令人難忘 😋!🔹 香煎八爪魚🐙 Pan-seared Octopus 外層煎得脆卜卜,入面彈牙又Juicy!配埋微酸沙律,好醒胃!羽衣甘蘭配左啲特制汁唔苦苦好清甜😚應該係Lemon juice+Olive 🔹 21天熟成厚切豬扒🥩🍏 21-Day Dry Aged Tomahawk Pork 肉味超濃!配蘋果醬超Match開胃,食落唔會太膩,啖啖都係滿足感🔹 中式風味卡邦尼意粉🍝🥓Carbonara Chinese style with Chinese Jinhua dried ham加入金華火腿+臘肉,鹹香層次爆棚!帶少少中菜味,幾幾創新😆😆

🔹 香煎八爪魚🐙 Pan-seared Octopus

2025-07-29 0 浏览
喺船街角落嗰棟香港古樓裏面,有間裝修好有格調嘅西餐廳,周圍都係打卡位,氛圍感爆燈,人氣高到爆,建議訂位先,而且食材配搭夠晒新鮮有驚喜。 .🌟香煎八爪魚鬚八爪魚腳煎得又嫩又爽口,焦香十足,配埋新鮮沙律同甜酸醬,開胃又清爽。再加啲烤過嘅飛魚籽,鹹香帶煙燻味,層次即刻豐富晒! .🌟特色卡邦尼意粉 呢個卡邦尼意粉玩創新,用金華火腿同臘肉代替煙肉,鹹香得嚟唔膩口,口感更加正!蛋黃醬依然夠晒creamy,掛滿每條意粉,火腿嘅鮮味同臘肉嘅煙燻香完美結合,中西fusion超驚喜! .🌟21日熟成厚切豬扒 塊豬扒經過21日乾式熟成,肉質嫩滑多汁,肉香濃到爆!配埋烤到香噴噴嘅杏鮑菇同清甜蔬菜,再加埋綿滑嘅烤蒜蓉,每一啖都滿足到震,肉食獸必試!
🌟香煎八爪魚鬚
🌟特色卡邦尼意粉
🌟21日熟成厚切豬扒
特色卡邦尼意粉
21日熟成厚切豬扒
特色卡邦尼意粉
21日熟成厚切豬扒
2025-07-26 367 浏览
灣仔的旗艦餐廳主打新派西餐,這次試的幾道菜都很有水準。前菜「香煎章魚鬚」用上新鮮魷魚,口感彈牙,加上三文魚子的鹹鮮和雨衣甘藍的爽脆,再淋上特製醬汁,味道配搭得剛剛好,非常開胃。主菜「冬陰公大蝦意粉」是個有趣的組合,本來擔心冬陰功和忌廉會不搭,但吃下去卻意外地夾。蝦肉新鮮,忌廉的香滑中和了冬陰功的酸辣,吃起來順口又惹味。另一道「廿一天熟成厚切豬排」也讓人驚喜,肉質比一般豬排更軟嫩,咬下去肉汁豐富,值得推薦。最後的「Homemade Lemon Tart」酸甜清新,配上輕盈的淡忌廉,不會太膩,是個完美的結尾。這間餐廳的菜式有創意之餘,味道也拿捏得準,如果想試點不一樣的西餐,這裡是個不錯的選擇!
灣仔的旗艦餐廳主打新派西餐,這次試的幾道菜都很有水準。

2025-07-22
2025-07-26 368 浏览
我哋叫咗香煎墨魚鬍($148)、避風塘豬扒($348)同埋特色卡邦尼意粉($238)咁首先講咗嗰個避風塘豬扒先啦呢個豬扒食落去真係幾有咬口🥳🥳覺得佢煮得幾啱啱好而且真係好多炸蒜😂😂(我都幾鍾意食豬扒旁邊嘅蘑菇~)之後嘅香煎墨魚鬍食落去好煙韌彈牙❣️❣️旁邊嘅蔬菜配埋柚子醬之後亦都好Fresh跟住就讀埋佢哋嘅特色卡邦尼意粉呢個Carbonara最特別嘅係佢哋唔係用煙肉而係用金華火腿+臘肉嚟整‼️‼️所以食落去真係幾有新鮮感而且配埋一齊食其實都算幾夾Carbonara亦都真係好入味😘😘食完又唔會覺得太Heavy

咁首先講咗嗰個避風塘豬扒先啦
呢個豬扒食落去真係幾有咬口🥳🥳
覺得佢煮得幾啱啱好
而且真係好多炸蒜😂😂
(我都幾鍾意食豬扒旁邊嘅蘑菇~)
之後嘅香煎墨魚鬍食落去好煙韌彈牙❣️❣️

Carbonara亦都真係好入味😘😘
食完又唔會覺得太Heavy
  • 避風塘豬扒
2025-07-24 335 浏览
喺灣仔Flagship食咗一餐好味fusion菜!好多人收工後同朋友嚟呢度chill一chill~ 香煎章魚鬚($148)肉質彈牙,三文魚籽點綴顯得矜貴,八珍甜醋配羽衣甘藍完美蓋過苦澀味,係一碟幾開胃嘅前菜;冬陰公大蝦意粉($198)酸辣開胃,蝦肉彈牙,醬汁濃郁;21天熟成厚切豬扒($338)燒得香口,配菜精緻。餐廳分上下層,設計獨特,裝飾有心思,環境整潔有格調,地方雖小但人氣旺,值得一試!😋 #FlagshipWanChai #HKFoodie #FusionEats #WanChaiDining #HongKongEats #FoodLoversHK #GourmetHK #HKFoodScene #TasteHK #FoodieGathering

呢間餐廳其實我睇左好多人post,一直好想試但一直無機會。難得朋友話要去灣仔,就即刻book左💛入到來,佢好似法式bistro,入面雖然唔大,但氣氛好足,好適合date night/girls night🥂/香煎章魚鬚$148/估唔到呢個可以咁濃咁鮮🐙佢入口超嫩,嫩到以為自己食緊魚柳,配埋三文魚籽同citrusy 嘅羽衣甘藍🥬,係唔錯嘅🥗/21天熟成厚切豬扒$338/用上蜜糖芥末來醃,佢味道會帶少許甜甜。另外因為慢煮嘅關係,肉質較嫩同juicy🐷🐷/中式卡邦尼$238/用上傳統走cream-純用蛋黃形式烹煮。咁中式係邊呢?佢唔係用正常嘅煙肉,而係用左金華火腿同臘肉,真係幾創新🥓

/香煎章魚鬚$148/

/21天熟成厚切豬扒$338/

/中式卡邦尼$238/
  • 特色卡邦尼意粉
呢間餐廳係船街最入面,係外面睇好有文青小店feel☺️Weekday dinner時段都full晒,建議大家要book位 - Pan seared Octopus香煎章魚鬚 $148強烈推薦!章魚鬚煎得好香,而且一碟都有唔少章魚,性價比唔錯配埋羽衣甘藍同蜜糖汁,好match,愈食愈開胃🤤 - 特色卡邦尼意粉(With Chinese Jinhua dried ham(金華火腿)& local cured meat):$238用左金華火腿+臘肉+蛋黃醬去煮嘅carbonara,幾特別🤭比一般carbonara更有咸香同油香 - Marinated And Slow Cooked for 12 Hours 21天熟成厚切豬扒:$338 上碟個陣震撼左一下,用左紅菜頭汁製造潑墨效果😮厚切豬扒極具份量,亦正正因為份量咁大,再用慢煮方法去煮,切開仲有少少肉汁 味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5
呢間餐廳係船街最入面,係外面睇好有文青小店feel☺️

強烈推薦!章魚鬚煎得好香,而且一碟都有唔少章魚,性價比唔錯
配埋羽衣甘藍同蜜糖汁,好match,愈食愈開胃🤤

比一般carbonara更有咸香同油香

上碟個陣震撼左一下,用左紅菜頭汁製造潑墨效果😮

味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5
用餐优惠
試食活動
  • 21天熟成厚切豬扒
2025-07-17 462 浏览
今日去咗灣仔 Ship Street 嘅 Flagship 食飯,真心有驚喜,餐廳裝修型格有氣氛,啱晒打卡,服務又細心。要特別推介今日試嘅三款招牌菜:香煎章魚鬚 🐙🌿一上枱就聞到陣陣香氣,章魚鬚外層煎到微脆,有焦香但完全唔會韌,入口爽彈,加咗少少香草點綴,味道即刻提升多一個層次。最正係佢個 marinate,好入味之餘又唔會搶走原本章魚鮮味,真心香嫰可口!一啲都唔怕腥味,好有水準。21天熟成厚切豬扒 🐖🥩呢個厚切豬扒一睇就知係重手貨,外面燒到有靚靚 grill mark,內裏肉質嫩滑,唔會太乾。食落豬味特別香濃,而且肉汁好豐富。難得入口食到肉質扎實又有層次,不枉「21天熟成」嘅名號!配菜有烤蒜頭同時蔬菜,成個組合好滿足。特色卡邦尼意粉 🍝🥓呢個卡邦尼意粉超有特色,唔係一般用煙肉,而係用咗金華火腿同埋臘腸,中西合璧得嚟又一啲都唔奇怪,反而好有驚喜。醬汁夠濃郁,帶少少鹹香,掛住每條意粉都好入味。加咗啲葱花做 garnish,成個味道口感好豐富,真係會想一啖接一啖。總結:Flagship 係一間有心思嘅中西混合餐廳,無論係食物質素、賣相、環境都非常出色,有驚喜!三款菜都各有特色,特別係嗰個章

香煎章魚鬚 🐙🌿

21天熟成厚切豬扒 🐖🥩

特色卡邦尼意粉 🍝🥓

總結:Flagship 係一間有心思嘅中西混合餐廳,無論係食物質素、賣相、環境都非常出色,有驚喜!三款菜都各有特色,特別係嗰個章魚鬚真心推介,下次會再去!
2025-07-14 634 浏览
餐廳喺新開的灣仔合和商場下面,食fusion 菜.... 好多食料好似9唔搭8,但食落先知咁正~,值得一試!社交平台見到話主廚係90後. 一心將西式元素同中式味道融合~ 有心有力~ 麻唔辣四川蜆($168),蜆肉大粒又鮮甜,花椒嘅麻味好突出,雖然冇辣味,但牛油香同海鮮甜味交融,真係好特別再來就係特色卡邦尼意粉($238),用臘肉同金華火腿代替煙肉,奶油醬好濃郁,鹹香味更加突出!芝士、蒜頭同蘑菇搭埋,食落真係好好味。最後要試嘅係21天熟成厚切豬扒($388),豬扒嫩滑多汁,配上蘋果蓉同洛神花醬,酸甜開胃。再加埋焗蒜,外脆內軟,搭配住豬扒一齊食,真係好出色。小店需要預位或者等位, 因為好OT / 灣仔返工的情侶放工來食~

2025-07-07
2025-07-10 804 浏览
呢間位於灣仔船街入面嘅fusion餐廳,都開咗幾多年,喺船街最入面一間,門面幾低調,如果唔係特登搵真係會miss咗。餐廳環境走一個歐陸小酒館style,得好幾張枱樓上應該都仲有啲位,但幾有氣氛。今次我哋兩個人叫咗三道菜:🐙 煎八爪魚擺盤幾吸睛,用上大大條章魚腳,配上沙律菜、食用花同三文魚籽,味道可以。🥩 20日慢煮Tomahawk豬扒配蘋果蓉豬扒厚切,骨位完整保留,伴菜有燒蒜頭、紅蘿蔔同節瓜,蘋果蓉加落肉度,配搭幾特別。🍝 臘肉Carbonara呢個佢用咗中式臘肉代替傳統嘅意式煙肉,帶少少鹹香味,加埋蛋汁,係一個幾有fusion感覺嘅做法。兩個人埋單差唔多$800,整體食物選擇都幾有創意。

🐙 煎八爪魚

🥩 20日慢煮Tomahawk豬扒配蘋果蓉

🍝 臘肉Carbonara

兩個人埋單差唔多$800,整體食物選擇都幾有創意。