2022-10-08 98 浏览
07/10/2022星期五,約了好友一同去Flagship食午餐。第一次去,位置也很易找到。餐廳不大,但氣氛是有的。我們只點了麻唔辣炒蜆和避風塘豬排諗住share。餐廳職員很親切也帶點幽默😄麻唔辣炒蜆真係名副其實的只係麻而不會辣,蜆肉冇沙而且好肥美😋食到舔舔脷😋避風塘豬排真係好香好香好香呀😋肉面佈滿炸蒜粒,肉質軟熟唔乾而且好有肉汁😋勁好味👍🏻👍🏻👍🏻(聽職員講解豬排係慢煮完再煎的)😋我已經再預訂咗下星期再去了🥰

麻唔辣炒蜆
避風塘豬排
麻唔辣炒蜆
避風塘豬排
灣仔都堪稱美食區,今次係小巷搵到間隱世fusion菜小店💃🏻💃🏻🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀⠀🥢 Typhoon style Pork collar 💰338 伊比利亞黑毛豬加上慢煮烹煮方式💨肉質呈現嫩粉紅,入口嫩冧♥️‼️🥢 Carbonara Chinese Style💰238 金華火腿鮮甜加上臘腸甘香,炒出黎乾身又芝味嘅意粉,瞬間清碟😋😋🥢Kale With PatChun Vinegar Salad 💰158 爽脆口感嘅羽衣甘蘭配上甜醋,酸酸甜甜,係一個好營養既開胃前菜

🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻
⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀⠀

🥢 Carbonara Chinese Style💰238

2022-09-28
今次去到灣仔既一間隱蔽西餐廳 地鐵行過去大約5分鐘左右 餐廳有2層 個feel勁chill同relax😳店員超用心介紹每一道菜式同大約烹調方式🧡食物價錢偏高 勝在款式特別及用心製作-▪️Typhoon style Pork collar ($338)避風塘豬排樣子很Cute! 鋪滿避風塘炸蒜超入味 豬排係採用左慢煮 肉質很嫩🥰▫️Carbonara Chinese Style ($238)中式Carbonara第一次見🍝蛋香味出 混用左臘肉代替煙肉 口感更特別!▪️Kale Salad ($158)有羽衣甘藍、開心果粒 調味方面用左八珍甜醋 中和左羽衣甘藍既青草味 酸酸甜甜幾開胃

▪️Kale Salad ($158)

• 特色卡邦尼意粉
2022-09-30 44 浏览
-{灣仔港式fusion西餐🥙}🤤Kale Salad🤤 ($98)用左八珍甜醋黎減少陣草青味😛酸酸甜甜嘅味的確好夾🥳👖褲評: 8/10🤤Carbonara Chinese Style🤤 ($238)用臘味黎代替平時嘅煙肉既可取代煙肉嘅油脂香又可以帶啲咸香😉用蛋黃汁煮好香口👍意粉有硬度好掛汁☺️Fusion得黎係幾出色😎👖褲評: 8.3/10🤤Dry Aged Pork 21 days🤤 ($338)紫貝天葵汁帶酸味可以去油膩😋肉質實得黎唔韌 仲有啲肥肉癡住好香口🥳兩個人share啱啱好😂👖褲評: 8.5/10整體野食都好高質💁‍♀️好有香港特式😌夜晚黎好有格調 但食食下停左電好采都仲有啲冷氣😂性價比: 8/10服務: 8.5/10環境: 8/10🚩 Flagship 🚩地址: 灣仔船街35號地舖 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai灣仔
{灣仔港式fusion西餐🥙}
🤤Kale Salad🤤 ($98)
用左八珍甜醋黎減少陣草青味😛酸酸甜甜嘅味的確好夾🥳

• Carbonara
  • Carbonara Chinese style
  • Dry Age Pork 21 Days
2022-09-28 37 浏览
Flagship (灣仔).間中我地兩個喜歡去啲小店食特色野,flagship就係隱蔽嘅特色店. ▪️Kale Salad ▪️.好特別呀係八珍甜醋羽衣甘藍沙律,少少甜好易入口,羽衣甘藍又有營養💜.▪️ Typhoon style Pork collar ▪️.中西fusion菜,避風塘風味嘅豬扒,肉質都算嫩口,有肉汁幾juicy.▪️ Carbonara Chinese Style ▪️.呢個好香,金華火腿取代左我本身都唔喜歡食嘅煙肉黎做carbonara,乾身嘅意粉又入味.📌 Flagship (灣仔)灣仔船街35號地舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
Flagship (灣仔)

▪️Kale Salad ▪️

▪️ Carbonara Chinese Style ▪️
📌 Flagship (灣仔)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-09-25 43 浏览
➡️食盡灣仔之西餐 — Flagship—————————————————呢間位於灣仔船街嘅Flagship,雖然位於街尾位置,但係離遠都已經見到佢個好閃嘅招牌🤣 踏上木板梯級,登船啦!🔸 八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158羽衣甘藍其實我平時唔太鍾意食 因為覺得味道一般,但係配八珍甜醋嘅crossover真係第一次食, 原來八珍甜醋夾埋羽衣甘藍係咁match, 甜甜地既羽衣甘藍好易入口!😛🔸 避風塘豬扒 $338又係一個出色既中西合璧🥰 豬扒既熟度控制得好好,岩岩好熟唔會鞋, 避風塘豬扒好新奇嘅感覺,又真係好食,推介!🔸 特色卡邦尼意粉 $238呢碟卡邦尼意粉同平時嘅卡邦尼意粉唔同, 因為佢係落咗金華火腿去取代平時既煙肉呀😆😆, 鹹鹹香香唔錯, 同埋佢亦都唔似平時咁多汁, 而係有一種中式炒麵嘅感覺🤯💭Overall comment:餐廳嘅fusion菜好有特色,中西合璧運用得好好, 值得過嚟一試因為平時嘅西餐絕對冇得食呢啲菜式😚🍽食物: 7.5/10🌌環境: 7.5/10👔服務: 7.5/10🎖CP值: 7/10
➡️食盡灣仔之西餐 — Flagship

🌌環境: 7.5/10
👔服務: 7.5/10
🎖CP值: 7/10
2022-09-23 45 浏览
喺灣仔船街一小角發掘到呢一間中西fusion菜式,每款菜式都好特別,好適合喜歡嘗試新菜式嘅朋友。八珍甜醋就咁聽落以為係啲好老土嘢,但估唔到同羽衣甘藍又會咁夾,上面仲有腰果同開心果做點綴,識落好開胃😋避風塘豬扒上鋪滿了炸蒜,豬扒用慢煮方式,肉質仲係好Juicey🤤 特色卡邦尼意粉用咗中華火腿同埋臘肉,估唔到原來咁嘅配搭都可以好夾,好奇自己究竟係屋企可唔可以都試吓咁整呢?🤓꧁☬小編食左咩☬꧂✅八珍甜醋羽衣甘藍沙律🥗✅避風塘豬扒✅特色卡邦尼意粉(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $400

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅八珍甜醋羽衣甘藍沙律🥗
✅避風塘豬扒
✅特色卡邦尼意粉

(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $400
2022-09-22 46 浏览
餐館設有2層,裝修氣氛走西式小餐館路線,感覺舒適🫶🏻🍽🥗 八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158店家以八珍甜醋作為醬汁的base,再稍作調配,味道微甜又帶果香味,好食!羽衣甘藍好新鮮,完全無苦澀味!車厘茄唔酸!更有香口的南瓜籽及腰果碎增添口感,這款沙律值得order!🍝 特色卡邦尼意粉 $238蛋黃味濃郁,微微鹹香的意粉。以傳統卡邦尼烹煮方式,只用蛋黃及芝士作為濃稠的醬汁,蛋黃香味掛麵,再糅合中西風味,以中式金華火腿及臘肉取代西式煙肉粒,幾好食!🐖 避風塘豬排 $338伊比利亞黑毛豬排以港式避風塘風味烹煮,以煎炒得juicy的杏鮑菇、翠玉瓜伴碟。啖啖肉又嫩的豬排以鹽、黑胡椒及蜜糖調味,再配搭避風塘式的花生碎、炸乾蔥及炸蒜碎,惹味!再蘸上伴碟的黃芥末醬,又再多一層中西合壁風味_______________Flagship (灣仔)灣仔船街35號地舖_______________

餐館設有2層,裝修氣氛走西式小餐館路線,感覺舒適🫶🏻🍽

🥗 八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158

🍝 特色卡邦尼意粉 $238

🐖 避風塘豬排 $338

_______________

Flagship (灣仔)

_______________
2022-09-20
My friend and I went to a restaurant called "Flagship" located in G/F, 35 Ship Street, Wan Chai灣仔船街35號地舖This restaurant has a terrace for who like outdoor and has 1st and 2nd floor."Pickled sauce fish fillet"酸菜魚HKD$288Very interesting using western cooking method to interpret chinese flavour dish!!The sauce packed with intense Pickled fish flavour!!exactly taste like those in the Chinese restaurant!!"Pasta in reamy cilantro sauce"香菜青醬意粉HKD$168tasty vegetarian dish.With bright and light aromatic

灣仔船街35號地舖

"Pickled sauce fish fillet"
酸菜魚
HKD$288

香菜青醬意粉
HKD$168

tasty vegetarian dish.With bright and light aromatic cilantro sauce.

Cheesy enrich the taste and texture of the pasta!

"Kale with Patchun vinegar salad"
八珍甜醋羽衣甘藍沙律
HKD$158

wooooooooo,instead of using italian balsamic vinegar,this restaurant using well known traditional local brand "Patchun" vinegar as the ingredient of the dressing!!

The result is unexpectedly great!!

The nut addes crunchiness and nuttiness to the salad.

Yummmmmmmmm

2022-09-21 93 浏览
餐廳座位少,但勝在座位距離適中,談話不會對其他客人做成搔擾.服務員十分有禮貌,值得一讚。唯一建議是音樂聲有點大。食物質素高,但定價有點高,選擇不多。總括來說,值得推薦。
2022-09-17
  • 21天熟成厚切豬扒
灣仔一向都多西餐廳,今次我哋去位於船街盡頭嘅Flagship試吓,見openrice同Instagram都幾多好評,嘢食偏向中西fusion,幾特別,👩🏻同朋友都好期待今次嘅Dinner。.八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158首先叫咗個appetizer開吓胃先,八珍甜醋用嚟整豬腳薑就聽得多啦,用嚟整沙律🥗就未聽過。八珍甜醋偏甜,唔係好食得到酸味,羽衣甘藍🥬爽脆,雖然都係有些少苦澀味,但配埋甜醋食都幾夾幾有層次,topping有啲蕃茄仔同Nuts。.特色卡邦尼意粉 $238Flagship嘅特色卡邦尼意粉唔係用煙肉,而係用金華火腿同臘肉,臘肉煎得幾香脆,鹹香係有嘅,而意粉就用咗Linguine扁意粉。雖然Flagship寫到明係特式(中式)嘅卡邦尼意粉,唔可以用煙肉嚟Judge佢,但蛋汁欠奉,朋友都話唔講都唔會諗到係卡邦尼意粉嘅fusion版😵‍💫。.21日熟成厚切豬扒 $338之前👩🏻食過長沙灣Follow嘅豬鞍,朋友又食過觀塘Nutmad嘅黑毛豬,都盛讚好味,見到Flagship價錢比前兩間都貴一大截,自然滿心期待😚。誰不知上枱只有拳頭👊🏻段大小…切開入面就唔係剛剛好熟嘅嫩粉紅色,而係熟
八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158
特色卡邦尼意粉 $238
21日熟成厚切豬扒 $338
之前👩🏻食過長沙灣Follow嘅豬鞍,朋友又食過觀塘Nutmad嘅黑毛豬,都盛讚好味,見到Flagship價錢比前兩間都貴一大截,自然滿心期待😚。誰不知上枱只有拳頭👊🏻段大小…切開入面就唔係剛剛好熟嘅嫩粉紅色,而係熟到無得再熟嘅豬扒,食落口仲有少少嚡…而且豬扒本身無乜味,靠醬汁吊味,本身話醬汁有蘋果蓉,但食落都只係得酸酸甜甜嘅味道,唔覺有蘋果蓉嘅清甜。
香煎八爪魚 $128
本來朋友想叫焗法國蝸牛🐌,但當日無晒貨,所以叫咗依個香煎八爪魚。八爪魚又係用羽衣甘藍🥬作配菜,食得出八爪魚都係Pre-cooked嗰啲來佬貨,唔會煎得韌,而且都煎得唔香🤡,調味就靠晒碟上面嘅檸檬汁🍋,好食嘅但👩🏻係屋企都整到😃👩🏻‍🍳。
而且服務質素都麻麻,職員只顧住隔離枱嘅朋友,我哋落咗單之後一個鐘,連嘢飲都無,而且地下客人只得我哋枱同另一枱(職員嘅朋友)都可以漏單😵,如果無心做生意,其實當日可以Close for internal party😅。如果食物質素好嘅話,可能都可以挽回我哋對Flagship嘅印象,但食物方面都麻麻哋。食物唔難食,但咁嘅價錢岀到去可以食到高質好多,一人一杯wine🍷之後,依餐盛惠$12xx,三個女仔完全食唔飽,毫無滿足感,就算唔高質都起碼俾我哋食得飽丫🫠,依個價錢同食物質量唔成正比🫥,應該唔會再有下次了。
2022-09-18 44 浏览
餐廳位於灣仔船街,樓高2層,裝修雅緻,係法式小館既格調♥️,主打Fusion菜,好有心思咁將中式元素加進西餐,食物都幾高質😆。🔸鹹蛋黃醬凱撒沙律 落左去骨鹹魚和鹹蛋黃醬,估唔到和新鮮既沙律菜和麵包粒非常夾😆,食落份外滋味。🔸避風塘豬扒 用咗伊比利亞黑比豬扒😍,大量避風塘炸蒜覆蓋著豬扒嘅表層,十分惹味😛,豬扒切開都好靚♥️,微微地粉紅色,十分香口和juicy。🔸特色卡邦尼意粉 一方面,呢個Carbonara 既醬汁好正宗👍,蛋黃🍳同芝士🧀既味道好突出,另一方面,用左金華火腿和臘腸來取代一般的煙肉😍,真係幾好食。📍Flagship灣仔船街35號地舖

🔸鹹蛋黃醬凱撒沙律

🔸避風塘豬扒

🔸特色卡邦尼意粉

📍Flagship
灣仔船街35號地舖
呢間位於船街嘅fusion 菜餐廳,餐牌上不少菜式糅合中式元素。早幾日同朋友二訪呢間fusion 菜餐廳,一試上次沒有試到嘅fusion 菜式▶️咸蛋黃醬凱撒沙律 - 用鹹蛋黃同鹹魚blend 成醬汁,代替沙律醬,材料就用上麵包粒、臘肉碎同焗鹹蛋黃碎,將傳統沙律fusion 化,醒胃前菜首選▶️蘋果蓉斧頭豬扒 - 斧頭豬扒非常厚肉,煎到外脆內嫩,食落好juicy,大廚巧妙地用上紫貝、天葵同蘋果蓉伴碟,有清新口感之餘亦可解豬扒嘅油膩感▶️特色卡邦尼意粉 - 用上金華火腿同臘肉代替pancetta,陣陣蛋香味之餘亦充滿鹹香味,而意粉亦都好掛汁,值得一試

• Dry Age Pork 21 Days
2022-09-13 45 浏览
特色fusion餐廳👍1. Ships Cesar Salad $158係有咸蛋黃碎同啲臘肉嘅cesar salad 清淡中帶點不平凡 咸蛋黃嘅咸香 同臘肉嘅油香 調香左成個沙律 生菜嘅清甜又中和番個咸味嘅衝擊 幾特別2. Dry age Pork 21 days $338個肉幾厚身 幾有自帶豬嘅肉味 口感實在得黎都煮得幾軟腍 而且都有啲肉汁 加埋啲蘋果蓉食 酸酸甜甜 幾易入口 唔錯3. Carbonara Chinese Style $238呢個都好特別 用臘腸臘肉去取代左煙肉 但又出奇地幾夾 而且呢兩種肉比煙肉仲多左個甜味 唔會淨係得咸咸香香嘅味道咁單一 意粉用左扁意粉 口感彈牙 偏硬身 個蛋汁都幾均勻 幾特別…………………….🌝小店環境幾浪漫幾有feel 嘢食特別又好味 都值得一試🌚位於灣仔一條小街嘅盡頭 隱世啲…………………….
特色fusion餐廳👍

1. Ships Cesar Salad $158

2. Dry age Pork 21 days $338

…………………….
🌝小店環境幾浪漫幾有feel 嘢食特別又好味 都值得一試
🌚位於灣仔一條小街嘅盡頭 隱世啲
…………………….
2022-09-11 49 浏览
朋友係要見嘅!最近同朋友去咗一間灣仔隱世餐廳食飯拾級而上,打開玻璃門後係法式小餐館嘅氛圍雲石枱面氣質優雅,陳設浪漫,牆上有富藝術感的塗鴉感覺好似去了趟旅行咁!前菜係Ship's Caesar Salad表面睇係一般的Caesar Salad,但食落可不是一般的Caesar Salad!裏面加咗鹹蛋黃同埋鹹魚碎,入口十分驚喜!鹹香粒粒,醬汁濃稠,同爽脆嘅生菜好夾,越嗒越有味!主菜係Typhoon Shelter Pork Collar 避風塘豬排待應介紹係用咗西班牙伊比利亞豬排上面舖滿炸蒜,切開粉紅色嘅西班牙伊比利亞豬排大約9成熟,入口好juicy,好嫩滑,有咬口但無渣!拌碟有粟米筍同埋翠肉瓜,仲有少少芥末醬主食叫咗Pesto Linguine香菜青醬闊條麵呢個青醬意粉用咗芫茜、松子仁、薄荷葉成個意粉都好清新,有啖啖嘅芫茜味同薄荷味,但唔會好重草青味而松子仁增加咗口感,闊條麵軟硬適中,整體都好喜歡!整體體驗都很難忘!環境富法式異國餐館嘅情調Ship's Caesar Salad充滿港式漁香風味避風塘豬排更加係入口難忘,嫩滑多汁 !最後食埋個香菜青醬闊條麵, 真係非常之滿足!
朋友係要見嘅!
最近同朋友去咗一間灣仔隱世餐廳食飯
拾級而上,打開玻璃門後係法式小餐館嘅氛圍
雲石枱面氣質優雅,陳設浪漫,牆上有富藝術感的塗鴉
感覺好似去了趟旅行咁!

前菜係Ship's Caesar Salad

裏面加咗鹹蛋黃同埋鹹魚碎,入口十分驚喜!
鹹香粒粒,醬汁濃稠,同爽脆嘅生菜好夾,越嗒越有味!

待應介紹係用咗西班牙伊比利亞豬排
上面舖滿炸蒜,切開粉紅色嘅西班牙伊比利亞豬排

大約9成熟,入口好juicy,好嫩滑,有咬口但無渣!
拌碟有粟米筍同埋翠肉瓜,仲有少少芥末醬

主食叫咗Pesto Linguine香菜青醬闊條麵

呢個青醬意粉用咗芫茜、松子仁、薄荷葉
成個意粉都好清新,有啖啖嘅芫茜味同薄荷味,但唔會好重草青味
而松子仁增加咗口感,闊條麵軟硬適中,整體都好喜歡!

整體體驗都很難忘!環境富法式異國餐館嘅情調
Ship's Caesar Salad充滿港式漁香風味
避風塘豬排更加係入口難忘,嫩滑多汁 !
最後食埋個香菜青醬闊條麵, 真係非常之滿足!