9唔搭8變原來好夾?😆 講緊嘅係fusion菜😙 Fusion菜平時就聽得多,不過創新還創新,夾唔夾得埋都好緊要~ 喺灣仔船街嘅Flagship主打中西合璧嘅fusion菜,食中菜/西餐食到悶悶地嘅可以黎尋找新鮮感😛🌃 環境 (4/5)Flagship位於灣仔船街,要由大街轉入去先見到,估唔到喺鬧市中都有咁隱秘嘅地方😚 餐廳大門大大個霓虹燈牌,周圍已經掛滿聖誕裝飾🎅🏻超有氣氛🎄餐廳面積唔算大,細細地幾溫馨☺️ 室內以藍白色同木色為主,店如其名,好有海上郵輪嘅感覺🌊餐廳有兩層,感覺都唔會過於擠逼,可以靜靜地傾計~ 😋 食物 (4/5)🥗 鹹蛋黃醬凱撒沙律 $158🐟 酸菜魚 $288🍝 特色卡邦尼意粉 $238雖然係小店,但呢度嘅服務都好用心,店員會詳細介紹同推薦菜式🥰 由於第一次黎,店員推介我哋試吓佢哋嘅招牌菜🤩 我哋嗌咗個鹹蛋黃醬凱撒沙律做前菜🥗 有別於一般嘅caesar salad,餐廳加入鹹魚,鹹蛋黃同臘肉調味🐟 配合羅馬生菜同麵包糠,鹹鹹香香,幾新奇但又唔會覺得違和😚 如果整體再多少少醬就好啦👍🏻酸菜魚就食得多,但酸菜魚味鱸魚就真係第一次食🤩 餐廳用西式鱸魚做材料,再用中式酸

🌃 環境 (4/5)

😋 食物 (4/5)
🥗 鹹蛋黃醬凱撒沙律 $158
🐟 酸菜魚 $288
🍝 特色卡邦尼意粉 $238

酸菜魚就食得多,但酸菜魚味鱸魚就真係第一次食🤩 餐廳用西式鱸魚做材料,再用中式酸菜魚嘅材料醃製調味🐟 鱸魚烤到外脆內嫩,入口真係食得出酸菜魚嘅味😯 個人覺得呢道菜嘅中西融合處理得好好,有驚喜😋❣️

另一道主菜係餐廳嘅signature carbonara🍝 除咗傳統嘅蛋黃醬之外,意粉醬仲加入咗金華火腿同臘肉調製而成,鹹香味十足😛 意粉比較粗身而且有咬口,撈勻啲醬汁食真係極度重口味😛 呢道菜推薦2-3個人share😚

💰 價錢
Average price $350/pp
雖然Flagship嘅菜式唔稱得上好平,但作為港島區西餐黎講佢嘅價錢都算合理😗尤其餐廳以中西fusion做主打,菜式同味道都幾特別,加上環境唔錯,幾適合朋友黎小聚😚
  • 特色卡邦尼意粉
  • Ship’s Caesar Salad
2022-11-29 1063 浏览
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 𝙁𝙡𝙖𝙜𝙨𝙝𝙞𝙥灣仔船街35號地舖✦ 大閘蟹糕燴飯大閘蟹當造季節緊係要試下呢個,一上枱已經覺得好得意,煲仔飯造型,入面有好多蟹肉蟹膏,risotto軟硬適中,幾好幾好。✦ 紐西蘭脆皮三文魚呢個我超鍾意,塊片脆到好似食緊薯片咁,勁大舊好好肉,但一條骨都無,超正!佢d配菜都好好食,特別鍾意佢個南瓜蓉,甜甜地又滑身,好味!(๑˃̵ᴗ˂̵)✦ 麻唔辣四川蜆就好似佢個名咁,主要係麻無乜辣嘅,我呢個食辣廢人都覺得好味,食食下個咀會麻左好攪笑,d蜆隻隻都好肥嘟嘟,食落好鮮味,如果鍾意個汁仲可以加錢配多幾塊包點黎食,都幾特別。原來船街盡頭位有間咁得意嘅餐廳,用船做主題,餐廳有2層,我個日坐上層,都算闊落舒服,食物都幾特別,中西式crossover咁,有好多得意選擇(可以望下尾圖menu),店員服務都好好,會講解下menu,上菜時又會介紹下,唔錯呀(≧∀≦)
☆ 𝙁𝙡𝙖𝙜𝙨𝙝𝙞𝙥
灣仔船街35號地舖

✦ 大閘蟹糕燴飯

✦ 紐西蘭脆皮三文魚

✦ 麻唔辣四川蜆

• 紐西蘭脆皮三文魚
📌 Flagship - 灣仔船街35號地舖🗓(28/11) 星期一 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:呢間餐廳可以講係隱身於旺區,最特別就係佢會將一些中式嘅烹調手法fusion到西式菜式入面,帶比人意想不到嘅驚喜。有d菜式食完或者睇到個名,都會有衝動想返屋企試下煮出嚟,睇下夾唔夾🤣。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今日叫左1個前菜同兩個主菜,等我同大家講下中西合璧味道先。麻唔辣四川蜆 - 店員介紹呢個煮蜆係特登調重四川個隻麻香味,但一d都唔辣,我本身都好鐘意食個種麻香味,所以真係好啱我,再要讚嘅係隻隻蜆都好大隻同好新鮮,佢仲要除左四川麻香味外,仲保留左西餐煮蜆最必須嘅牛油香味,呢個煮蜆係我食過咁多間西餐廳最好食嘅一個👍👍,一d都無誇張。特色卡邦尼意粉 - 一般卡邦尼意粉都會加煙肉/莎樂美腸,但佢地就轉用左中式嘅金華火腿同臘肉,真係別有一番風味,口感都唔同左,最令我滿意嘅係佢用扁意粉代替普通圓意粉,咁樣做除左方便掛汁,咬落仲更加煙靭有口感。酸菜魚 - 呢個淨睇擺盤就好明顯係西式嘅煎魚柳,但佢地就用左偏向中式嘅盲曹魚,墊底個汁就完全係酸菜魚味,只係改變左平時酸菜魚個種湯上,轉變為一
📌 Flagship - 灣仔船街35號地舖
🗓(28/11) 星期一 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

酸菜魚 - 呢個淨睇擺盤就好明顯係西式嘅煎魚柳,但佢地就用左偏向中式嘅盲曹魚,墊底個汁就完全係酸菜魚味,只係改變左平時酸菜魚個種湯上,轉變為一個比較杰身嘅汁醬,我就比較鐘意食佢地呢個酸菜魚,因為無用湯浸住個魚,而個盲曹魚佢地有煎封過,所以食到個魚皮係脆口,肉質亦無比湯水浸到淋晒。

🍽環境:首先,餐廳個招牌已經好特別,係中英混合去顯示自己餐廳名,之後室內嘅佈置亦好有歐陸/海洋氣息,牆身掛左帆船油畫,同其他特色擺設,餐廳仲有幾張樓上坐位及室外空間,整體感覺好似帶你離開左香港呢個石屎森林咁。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:員工服務態度好好,職員會主動問客人有無咩特別野唔食而去介紹餐牌及唔同特色嘅食物/飲品,由材料/烹調手法/特點都會詳盡解釋。

💰💸價錢:叫左呢3個菜式,埋單大約$700,雖然睇落價錢好似唔平,但得到我呢句「係我食過咁多間西餐廳最好食嘅一個煮蜆」,我自己就覺得值回票價喇。

🐲💬總結:佢除左煮蜆係一絕,另外個兩個主菜都係屬終高水準,我期待下次嚟試埋佢其他菜式,例如:避風塘豬扒/腐乳汁羊架/大閘蟹膏燴飯等等......

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
酸菜魚
2022-11-28
酸菜魚
2022-11-23 113 浏览
呢度係一間中西合璧fusion 既創意餐廳💛 見到餐牌都有啲好新奇百趣嘅食物 😁🦀Seasonal Creamy Hairy Crab torched with buttery smell 用蟹肉蟹膏製作成嘅risotto 好驚喜、味道好濃郁😋 兩個人一齊食啱啱好👫🍣Crispy King Salmon 係刺身級三文魚,原條切的,而側邊係用刁草做的sauce,好香🥗中西合璧用八珍甜醋整嘅沙律,好開胃,羽衣甘藍好新鮮爽脆呢度嘅侍應仲好有禮貌好有耐心介紹 食得舒服💜
大閘蟹糕燴飯

紐西蘭脆皮三文魚

🥗中西合璧用八珍甜醋整嘅沙律,好開胃,羽衣甘藍好新鮮爽脆
八珍甜醋羽衣甘藍沙律

呢度嘅侍應仲好有禮貌好有耐心介紹 食得舒服💜

大閘蟹糕燴飯
紐西蘭脆皮三文魚
八珍甜醋羽衣甘藍沙律
  • 紐西蘭三文魚
2022-11-23 73 浏览
麻唔辣四川蜆$168特式卡邦尼意粉$238纽西蘭脆皮三文魚$288好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:收到pre wedding 相,好開心,決定要同男朋友食餐好。記得之前去過灣仔一間fusion 菜餐廳,不論食物或環境都不錯,所以就再訪。餐廳menu 會不定期轉換,因應季節,會有seasonal specialty,如最近就有大閘蟹糕燴飯,所以不定期去仍會有新鮮感。今次經侍應耐心介紹餐牌下,試了1款前菜,2款主食。麻唔辣四川蜆適合想求刺激但又不能吃辣的食客,超多花椒,麻麻的,好過癮。蜆肉新鮮沒有沙。那碟汁好好味,好想用來拌意粉/飯吃,慶幸廚師細心地加了2片法包,可以吸盡湯汁。若不是減肥中,一定會多點一份法包把整碟汁吃掉😆特式卡邦尼意粉🍝特別之處不是用煙肉做,而是用跟煙肉差不多口感的金華火腿及臘肉,比煙肉多了份咸香味。意粉亦al dente👍🏻纽西蘭脆皮三文魚用了刺身級別的三文魚,魚皮煎得脆口,但三文魚肉不會過熟,好juicy。喜歡那個特製刁草汁,跟三文魚絕配。餐廳除了食物好,服務也值得讚
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
推介原因:

纽西蘭脆皮三文魚

餐廳除了食物好,服務也值得讚。侍應不單耐心介紹餐牌,上餐時亦會介紹每一道菜。用餐後又會問問客人食物合不合口味。是5星服務呀!
2022-11-23 43 浏览
Flagship🍷今次嚟到灣仔,灣仔最興就酒吧街啦,今次帶🐣去試一間好有特色嘅餐廳🥰Flagship,係一間食Fusion 菜嘅餐廳😎入面大搞新意思😍因為下層坐滿人嘅關係,我地坐咗樓上個層,環境再闊落咗,有格調😏🍷🍷🍷🍷 Clams in Sichuan Style $168佢呢個前菜偏向中式化,咁佢係有麻辣係到,但只有麻麻地嘅味道,但就唔辣,佢個汁好重麻味,個餐會配上兩塊細多士,點埋個汁食,都好夾😎加上佢蜆嘅份量好多,仲好大隻,完成食得出係新鮮蜆,大大隻,咬落去水份好夠,夠哂鮮甜🤤🍷🍷🍷🍷Hairy Crab Risotto $368用大閘蟹整嘅Risotto,佢仲要係用成隻蟹整嘅,入面係勁濃郁嘅蟹膏,啖啖都食到蟹肉同膏🥳🥳鍾意食大閘蟹嘅人不坊可以試埋呢個🥹🥹🍷🍷🍷🍷King Salmon $268佢呢到嘅三文魚扒煎到個皮好脆🥰🥰🥰食落去超好食,脆卜卜,再加上佢地自己整咗個自家醬汁。非常好食。連唔食魚嘅我...我都爭住食😍因為煎三文魚算係我最愛嘅扒類🥳🍷🍷🍷🍷 Churros一見到甜品有Churros....🐣已經表明主菜你食多D,佢要留肚😳Churros..佢係有心思將佢地變成心心
Flagship🍷

🍷🍷🍷🍷Hairy Crab Risotto $368

🍷🍷🍷🍷King Salmon $268

🍷🍷🍷🍷 Churros

一見到甜品有Churros....🐣已經表明主菜你食多D,佢要留肚😳Churros..佢係有心思將佢地變成心心,再有朱古力醬🤤🤤再加上士多啤梨粒🥰呢個甜品將我嘅晚餐橫上一個完美句號🥹超正😍

值得一提係個staff好有心機,每枱客都介紹下餐牌,會問下有咩食物敏感,什至每件菜式都會介紹一次,非常好👍🏻

灣仔一間fusion 菜餐廳 主打中西合璧成日返工都見到餐牌招牌 今次終於有機會試下😎八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158 先叫左一份沙律🥗 小妹平時食沙律都係用沙律醬多餐廳今次用上八珍甜醋同自家製醬一路食都不禁唱起 八珍甜醋份外香🎶🎵食落就好似乳豬醬嘅味道另外係羽衣甘藍沙律 內加人Nuts 增加口感蘋果蓉斧頭豬扒 $338以慢煮方式烹調 將肉汁鎖住 食落好juicy😌咬落仲要好鬆軟 好易切 唔會好韌👍🏼👍🏼呢塊斧頭豬扒都幾大塊 份量足夠醬汁都相當特別 用上洛神花加蘋果蓉 可以解膩仲有唔同款配菜 可以夾埋一齊☺️臘肉卡邦尼意粉 $238好耐冇食Carbonara了😍今次呢款同以往嘅Carbonara有一啲唔啁今次係用上金華火腿同埋 臘肉😎食落鹹味更自然✨而且食落都好香意粉軟硬度都剛剛好 成個食落都好正🥰
灣仔一間fusion 菜餐廳 主打中西合璧

臘肉卡邦尼意粉 $238
好耐冇食Carbonara了😍
而且食落都好香
意粉軟硬度都剛剛好 成個食落都好正🥰
大家食得西餐多可能都會覺得悶悶地🧐黎依間餐廳會食到岀面食唔到嘅自家製創意料理!令人喜岀望外!🥚咸蛋黃醬凱撒沙律 $158一上枱就聞到陣咸香味😆店員話加咗咸魚入去,仲親自剔魚骨添~食落去又幾好食喎😳咸蛋醬同d沙律菜好夾🍴避風塘豬扒 $338必推依道菜!!睇相就見到豬扒表面舖滿炸蒜粒😍9成熟嘅豬扒一切開勁多肉汁🤤而且肉味濃郁,肉質嫩滑豐厚!好食到連d配菜都清哂!🍝特色卡邦尼 $238點解叫特色?因為用咗金華火腿同臘肉取代平時嘅煙肉~又係上枱就聞到陣陣咸香味🤣咸肉令到Creamy嘅意粉提咗味!食落無咁齋👍特別得黎估唔到咁好食!

🥚咸蛋黃醬凱撒沙律 $158

🍴避風塘豬扒 $338

🍝特色卡邦尼 $238

2022-11-19 44 浏览
灣仔呢邊除咗多Bakery 細心留意 原來暗藏好嘢一不留神 就會miss 咗🥰呢間餐廳主打🍽香港食材X西方菜式即係會用咗港式元素擺入西餐到今次就叫咗幾樣食吓 🥗 八珍甜醋羽衣甘藍沙律🎶八珍甜醋~~~分外香❣️香港人一定聽過 但你又食過未?羽衣甘藍自己比較少接觸淨係知道佢係Superfood佢冇咗平時食沙律菜會有嘅苦味口感就有啲似紫蘇葉/紫菜同甜醋一齊食 有微妙嘅化學作用會令你有食中式乳豬嘅錯覺自己會想多番啲汁 不過會有埋南瓜籽一齊上多番啲口感 當堂感覺健康❣️🍝特色卡邦尼意粉佢並唔係普通嘅卡邦尼係用上咗金華火腿同埋臘肉呢度用咗扁意粉 口感會挺身啲金華火腿嘅鹹香 臘肉嘅焦香出奇地夾咗 又唔會有油膩感🐷 蘋果蓉斧頭豬扒佢慢煮咗1️⃣2️⃣個鐘❣️❣️❣️呢塊慢煮豬令我對slow cook 呢個做法改觀😂😂首先就咁食佢塊🐷係非常夠味肉汁好夠 鎖住哂 好juicy🫰🫰一啲都唔靭 唔老❣️❣️❣️伴菜有豆角苗 紅椒薯仔 原個蒜頭🧄非常出色 焗完後會香味🆙夾埋🐷同蘋果蓉一齊食 不得了❣️❣️❣️❣️🗣店員會細心介紹餐牌餐廳分咗上下兩層 空間感強係可以慶祝同傾偈嘅好地方食物環境都好滿意🫰🫰🫰
灣仔呢邊除咗多Bakery

即係會用咗港式元素擺入西餐到
今次就叫咗幾樣食吓

🥗 八珍甜醋羽衣甘藍沙律
🎶八珍甜醋~~~分外香❣️
香港人一定聽過 但你又食過未?

羽衣甘藍自己比較少接觸

餐廳分咗上下兩層 空間感強
係可以慶祝同傾偈嘅好地方
食物環境都好滿意🫰🫰🫰

2022-11-17 46 浏览
呢間fusion餐廳喺我嘅to eat list已經一段時間上年wine & dine見佢喺名單上打算去食點知去到撞正休息時間摸門釘今晚同朋友去利東街睇下出左聖誕裝飾未諗起呢間近近地 試下walk in啦職員好熱情咁推介必食item 搞到我樣樣都想食最後點左三樣野share紅菜頭沙律我真係勁愛紅菜頭呢隻super food清甜嘅紅菜頭加左意大利醋 芝士碎同nuts口感豐富又健康 避風塘豬扒將香港避風塘特式煮法融入西餐西班牙栗飼肉眼扒肉質柔軟慢煮完再煎香熟度啱啱好 充滿肉汁裹滿避風塘炸蒜真係超惹味呀特式卡邦尼意粉店員推介時令我最有興趣嘅一道菜平時嘅carbonara都係用煙肉但呢度係用左金華火腿同臘肉兩款中式食材食落真係唔同啲 特別香口 呢度fusion超成功原來經openrice訂位仲每人送杯酒類飲品下次都係上網訂定位先著數啲
上年wine & dine見佢喺名單上打算去食

食落真係唔同啲 特別香口 呢度fusion超成功

原來經openrice訂位仲每人送杯酒類飲品
下次都係上網訂定位先著數啲
2022-11-16 847 浏览
今日嚟咗灣仔呢間以船為主題嘅西餐廳🛳️ 入邊嘅裝修好簡潔 令人有好舒適嘅感覺 特別係店員嘅服務態度好好🥰 真係好想下次再嚟幫襯😉法國香草脆田螺呢個前菜係店員推介俾我哋嘅 通常食焗田螺都會好狼狽 因為要用叉喺個殼度撩啲肉出嚟🐚 但係呢個田螺可以成粒一齊食 因為個殼係模仿返田螺殼嘅外型 而口感好似甜筒咁嘅脆脆 田螺肉上面仲有香草醬😻 真係好香蘋果蓉斧頭豬扒呢個豬鞍上碟時已經香氣撲鼻😙 原來係豬背脊骨第一嚿 由於佢有返咁上下厚身 要佢全熟都擔心肉質好韌 但呢間餐廳嘅烹調方法完全唔會有呢個問題🐷 豬鞍一切開仲有好多肉汁 好juicy 側邊仲有自家製洛神花加蘋果蓉 配埋豬鞍食更可以解膩🙈 仲有燒翠玉瓜同焗蒜頭作伴碟🧄特色卡邦尼意粉呢個意粉首先係我比較喜愛嘅扁意粉😛 同埋比較傳統用蛋黃醬嚟調味 面頭嘅係較中式啲嘅金華火腿同臘肉 味道鹹香 質感又同煙肉相似 食落其實幾有驚喜🍝服務我真係好想俾6分佢🙈 因爲店員好有耐性 而且每碟食物都有同我地簡單介紹吓💛 我個人就最鍾意個豬鞍喇 真係啖啖肉得嚟又唔會太肥膩

蘋果蓉斧頭豬扒
蘋果蓉斧頭豬扒

2022-11-16 42 浏览
餐廳係一條小巷盡頭,裝修得好別緻,可以坐係到飲下野傾下計,餐牌有小食、主菜等等…蘋果蓉斧頭豬扒🍖連骨豬扒特別嫩滑好食😋煮完仲係好林身好好味,點埋蘋果蓉醬仲正,配菜有熟蒜頭🧄已經好林夾埋一齊食就更加掂👍🏻👍🏻特別卡邦尼意粉🍝並不是一般煮法,用左中式金華火腿、臘肉來代替煙肉,好有中國風,成件事都好夾好味道。法國香草脆田螺未食過連殼食嘅田螺,殼好似雪糕筒咁脆,一啖一口小食一流,多多都唔夠喉。

蘋果蓉斧頭豬扒🍖

特別卡邦尼意粉🍝

法國香草脆田螺
最近去咗灣仔試咗一間Fusion 菜嘅餐廳都幾正的,係西餐裏頭加入中式嘅元素,味道特別又創新,打破一般西餐嘅沉悶感!🥰👍🏻坐落喺灣仔船街嘅船屋餐廳樓高兩層,地下個層仲有戶外嘅座位,而且仲佈置得好靚,加上位置隱蔽及自成一角,有置身於係外國嘅感覺,好Chill 呀!😝😎坐低後店員細心介紹餐廳嘅菜式,所以我哋就點咗以下呢三個菜式啦…🥰🌟蘋果蓉斧頭豬扒 $338用上豬肋骨第一節慢煮12個鐘,食落肉質鮮嫩,再配埋隔離嘅紫背天葵蘋果蓉醬食,有助減輕油膩作用及增強清新感的🤤👍🏻🌟特色卡邦尼意粉 $238呢一個唔係一般嘅卡邦尼意粉,而係加入咗金華火腿及臘肉嘅中西合璧版本,食落帶鹹香,多咗一種惹味嘅感覺😆😁🌟鹹蛋黃醬凱撒沙律 $158簡單一個凱撒沙律,加入咗鹹蛋及鹹魚醬後,就完全變得不平凡,味道鹹鹹香香,完全唔似食緊一個普通嘅沙律菜😜🤪食完絕對感受到廚師嘅用心,中西合璧Crossover嘅Fusion 菜絕對令人有一個意外嘅驚喜!各有特色!🥰🥰

🌟蘋果蓉斧頭豬扒 $338

🌟特色卡邦尼意粉 $238

🌟鹹蛋黃醬凱撒沙律 $158

2022-11-12 47 浏览
行完灣仔利東街,無意間發現呢間餐廳因為佢差唔多船街最入既位置我比左佢個戶外座位吸引左😳💕原來佢主打fusion 菜 係西餐當中加入中式既元素,我地食左一款前菜 兩個主食,擺盤上碟都相當細緻精美啊💕🔸法國香草脆田螺呢個已經超細心,田螺已經拆晒殼,再用脆皮餅底模仿本身既殼,食到田螺之餘,仲加點外脆,呢點好欣賞呀😝佢既香草汁令田螺好入味,唔會有腥味😙🔸特式卡邦尼意粉有別於一段西式餐廳用煙肉芝士忌廉既做法,配料係金華火腿同臘肉,再以蛋黃汁煮既意粉,臘肉香脆,無平時芝士忌廉既膩感,相當好味💕🔸避風塘豬扒通常肉我都叫牛扒,但呢個係佢地既皇牌叫黎試試佢💕佢係用伊比利亞黑毛豬扒,以慢煮12小時,時間控制得好好!豬扒係好嫩滑軟腍,仲帶有少少邊既脂肪,油香味濃😳上面放上避風塘炸蒜,口感相當豐富切個陣以為自己切緊牛扒🤣好高質💕
行完灣仔利東街,無意間發現呢間餐廳
因為佢差唔多船街最入既位置
我比左佢個戶外座位吸引左😳💕
原來佢主打fusion 菜
係西餐當中加入中式既元素,
我地食左一款前菜 兩個主食,
擺盤上碟都相當細緻精美啊💕

🔸法國香草脆田螺
呢個已經超細心,田螺已經拆晒殼,
再用脆皮餅底模仿本身既殼,食到田螺之餘,
仲加點外脆,呢點好欣賞呀😝
佢既香草汁令田螺好入味,唔會有腥味😙

🔸特式卡邦尼意粉
有別於一段西式餐廳用煙肉芝士忌廉既做法,
配料係金華火腿同臘肉,再以蛋黃汁煮既意粉,
臘肉香脆,無平時芝士忌廉既膩感,相當好味💕

🔸避風塘豬扒
通常肉我都叫牛扒,
但呢個係佢地既皇牌叫黎試試佢💕
佢係用伊比利亞黑毛豬扒,以慢煮12小時,
時間控制得好好!豬扒係好嫩滑軟腍,
仲帶有少少邊既脂肪,油香味濃😳
上面放上避風塘炸蒜,口感相當豐富
切個陣以為自己切緊牛扒🤣好高質💕

灣仔船街的最尾處有一間隱世的高質西餐廳門口掛滿小燈泡,都幾浪漫🌟餐廳有兩層,以白色為主調的法式優雅風🥖仲有一幅黑白graffiti 特色牆係一間好cosy 的小餐館🥰餐牌的菜式每道都別出心裁中西合璧的創新配搭好有心思每道菜都有有新意🤩每樣都想試😂最後精選4️⃣道菜🔺紅菜頭沙律$158🔺Beet & Feta Salad酒紅色的賣相好吸引♥️仲有香脆的南瓜籽和果仁🌰同埋香濃的Feta cheese 🧀 紅菜頭非常清甜,好多汁好fresh🥗健康又好味加埋黑醋汁🫙味道多層次🥰🔺法國香草脆田螺 $98🔺Crusty Escargot 第一次食胃螺🙈擺脫傳純田螺殼🐚換上香脆的麵餅🫓外皮酥化✨田螺有滿滿的牛油香味同香草的味道作為頭盤真係好正🌟🔺避風塘豬排 $338🔺Typhoon Shelter Pork Collar(Salt & Pepper, Honey Mustard, Pork Collar)擺盤精緻💕同時又有大排檔風味🤩豬扒上鋪滿金黃色的炸蒜🔥切開豬扒超級juicy🍗豐富的肉汁流出黎🤤🤤半肥瘦粉嫩爽口的豬肉🈵伴隨香脆的炸蒜口感味道都滿分‼️豬扒底仲有蕃薯蓉同蔬菜粒蕃薯蓉甜美💯口感順滑❣️味道層次
灣仔船街的最尾處有一間隱世的高質西餐廳
門口掛滿小燈泡,都幾浪漫🌟
餐廳有兩層,以白色為主調的法式優雅風🥖
仲有一幅黑白graffiti 特色牆

Beet & Feta Salad
酒紅色的賣相好吸引♥️
仲有香脆的南瓜籽和果仁🌰
同埋香濃的Feta cheese 🧀
紅菜頭非常清甜,好多汁好fresh🥗健康又好味
加埋黑醋汁🫙味道多層次🥰

🔺法國香草脆田螺 $98🔺