2021-01-31 964 浏览
有個大project要做,我諗如果唔食返個omakase嘅話,應該係冇力做嘅....... 一嚟到就見到寫咗我個名嘅歡迎字句,好窩心!!!午餐Omakase ($680) 前菜煮物大根超香甜,一啲渣都冇;茶碗蒸滑溜,仲有絲絲嘅蟹肉!鮟鱇魚肝係我最愛嘅時令鮟鱇魚肝呀!!!加咗柚子醋,再連埋昆布一齊食,一啲油膩感覺都冇。不過鮟鱇魚肝喎,乜都唔洗加都夠已經好滿足啦!活赤貝呈橙紅色又有光澤,食之前拍一拍,肉質爽厚彈牙,仲有啲海水味添BB吞拿魚輕輕捲起嘅BB吞拿魚魚背,肉身呈紅色,不含油脂,肉質實淨生蠔今日嘅生蠔叫令和之怪物,加咗柚子啫喱、食用玫瑰、辣蘿蔔及萬用蔥。生蠔好大隻,差不多有成隻手板咁大!蠔身非常肥美,質感爽脆,加咗柚子啫喱更加可以激發出蠔嘅鮮味障泥烏賊第一次食,平時嘅烏賊比較彈牙,但呢種障泥烏賊口感黏糯膠口,上面加咗海膽及三文魚子,鮮味大大提升銀鱈魚西京燒魚皮好脆又有焦香,肉質嫩滑天婦羅有蝦、番薯及南瓜。上菜時奇怪手點解冇醬汁及蘿蔔茸嘅?原來係因為炸嗰陣已經加咗海鹽,所以唔需要點任何醬汁都已經好有鮮味終於食到壽司嘞~鰤魚係野生鰤魚呀!肉質甜美,脂膏豐腴帆立貝加咗新鮮竹炭鹽、青檸,又拍

午餐Omakase ($680)

前菜
煮物大根超香甜,一啲渣都冇;茶碗蒸滑溜,仲有絲絲嘅蟹肉!

BB吞拿魚
輕輕捲起嘅BB吞拿魚魚背,肉身呈紅色,不含油脂,肉質實淨

銀鱈魚西京燒
魚皮好脆又有焦香,肉質嫩滑

天婦羅

終於食到壽司嘞~

鰤魚
係野生鰤魚呀!肉質甜美,脂膏豐腴

帆立貝
加咗新鮮竹炭鹽、青檸,又拍一拍,肉質更爽口

刺身級銀鱈魚
又有食銀鱈魚嘞!輕輕燒過後,魚肉帶豐腴油分,口感嫩滑,鮮甜嘅味道比頭先西京燒嘅更加突出!

珍寶大蝦
上面加咗蝦頭膏及蝦子,甜上加甜!!!

藍鰭吞拿魚腩
用岩鹽紫菜包住食,啲油香喺口腔度久久不散!

赤馬糞海膽
每一粒都唔同顏色係佢嘅特色,味道濃郁,鮮味中帶少苦

麵豉湯
入面加咗生紫菜,不過煮到爛咗了,唔講唔知

甜品
隻咖啡杯好靚!旁邊嘅威化夾住意大利芝士雪糕,好味!仲有蕨餅,飽晒!
2021-01-31 37 浏览
疫情打撃左好多餐廳生意反觀亦有餐廳係逆市創業求生今次呢間高級日式omakase竟然推岀晚市晏食 即係晚市25道菜嘅omakase都可以係午市食到只要較啱時間 兩至三點入座整返個late lunch 或者叫early dinner又係幾過癮嘅一件事新張期間仲有九折 真係爽25品Omakase $1280/位漬物有少見嘅 葫蘆漬 同蒜油漬享受Omakase緊係要配返枝Sake前菜沖繩特產海髮菜 配醋及薑蓉非常清新醒胃北海道鱈魚白子 配昆布柚子醋上枱前再炙燒一下 一改白子印象食落好滑香口 藉得一讚10日熟成八爪魚 配芥末用上木魚 味淋 同清酒柔煮非常惹味鬆軟天草縣天然真鯛刺身 配海膽用柚子皮點綴提鮮 海膽同真鯛互相輝映帆立貝刺身 配青檸汁經師傅拍打一下 非常紥實鮮甜鹽燒帆立貝裙邊因用上原隻新鮮帆立貝所以會有裙邊 師傅亦匠心做左鹽燒惹味 餸酒一流 細節中顯岀心思松葉蟹膏豆腐 配蟹肉及黑魚子食岀啖啖蟹味金線鯛壽司 炙燒魚皮 更添香味鰆魚刺身 2至3月時令 配炙燒安康魚肝 非常軟熟 口感一流牡丹蝦刺身 配蝦頭膏 甘香十足白見貝刺身(即香港叫象拔蚌)火炙𠝹花 爽口彈牙赤貝刺身 醒青檸汁 爽甜無比深海
疫情打撃左好多餐廳生意

金線鯛壽司 炙燒魚皮 更添香味

鰆魚刺身 2至3月時令 配炙燒

安康魚肝 非常軟熟 口感一流

牡丹蝦刺身 配蝦頭膏 甘香十足

白見貝刺身(即香港叫象拔蚌)
火炙𠝹花 爽口彈牙

甜品 布甸蛋

湯 生紫草湯

甜品 黑胡麻蛋糕 配巨蜂啫喱醬
2021-01-30 60 浏览
見今年又無得去旅行,所以搵餐好少少既omakase 食下,見呢間鮨逸新開就試下!當日叫左個25品既omakase set豪一豪去!首先食既係沖縄水雲配上土佐醋同薑蓉,酸酸地幾清新,水雲又爽口,配上薑蓉都幾好食!鱈魚白子,冬天係白子既季節,當然唔少得!酸汁同白子滑滑既口感融為一體,無得輸。熟成八爪魚加上用上柔煮既旁式烹調,分解了一些煙韌的口感,令八爪魚變得軟軟而且入味,都唔錯!新鮮帆立貝加上竹炭鹽吊出鮮味,而群邊就用左燒既方法食埋,亦因此證明左係新鮮,因為師傅話買雪藏既帆立貝係唔會包群邊!鮫鰈魚平時魚味比較清淡,所以配上濃味既肝醬同矜貴嘅日本芽䓤,呢個配搭簡直一絕,而且係厚切嘅方法,真係超好食!海膽豆腐配上蟹肉同黑魚子,滑溜嘅豆腐配上相對濃味嘅魚子醬同蟹肉,反而有一種格外嘅鮮甜北海道刺身級銀鱈魚,燒過嘅銀雪魚,迫左佢嘅油份出嚟,令佢格外嘅香同滑,呢個又係超正!Bb呑拿魚,配上柚子胡椒,小小嘅辣味配上吞拿魚都幾特別!鮟鱇魚肝非常細滑,要種入口就覺得幸福嘅感覺!北海道牡丹蝦配上蝦膏同蝦子,鮮味十足!小長井蠔雖然師傅話唔算係勁大隻個啲,但肉質好飽滿同鮮甜深海池魚同鰤魚都好新鮮真名鰹第一次食,燒

Bb呑拿魚,配上柚子胡椒,小小嘅辣味配上吞拿魚都幾特別!

鮟鱇魚肝非常細滑,要種入口就覺得幸福嘅感覺!

北海道牡丹蝦配上蝦膏同蝦子,鮮味十足!

小長井蠔雖然師傅話唔算係勁大隻個啲,但肉質好飽滿同鮮甜

深海池魚同鰤魚都好新鮮

真名鰹第一次食,燒香左又係好鐘意油香十足既口感,好驚喜!

白見貝比較少食,鮮甜而且口感好爽;燒過又有另一返風味!

蟹膏鮑魚爽口,佢咪濃郁既蟹膏更帶出鮑魚既鮮味

新鮮海鰻天婦羅,呢個真心驚喜地好食,熱辣辣炸完出嚟嘅口感都係好實淨,完全無因為炸過而影響咗海鰻嘅口感,新鮮真係唔同啲!

新鮮北寄貝經過拍打之後,肌肉收緊左變得更
爽口,正!

燒交碟魚邊油份滲晒出嚟,岩晒我既口味

馬糞海膽好鮮甜,分量勁澎湃,見到都好開心!

藍鰭吞拿魚都已經唔使講,入口即溶咁滯!呑拿魚醬油漬就冇咁油,但係都好味!

士多啤梨天婦羅都係第一次試,再點埋啲煉奶食,都幾圓滿!仲有甜品同玉子添😌

總括來講,我覺得呢個omakase set $1280黎講都真係幾滿意,因為佢海鮮嘅種類都幾多元化,而且煮法都唔會話一味得刺身壽司,中間都會間斷有啲熟食,感覺上成個experence就無咁單調,而且師傅都非常詳細咁介紹,真係值得推介!

2021-01-30 33 浏览
好掛住日本呀!成年無去過日本,好唔慣呀!所以要去間充滿日本氣息既omakase食返餐先滿足到我!今日揀左13品季節午市套餐!廚師好貼心咁問我哋有冇野唔食👍🏻👍🏻服務一流前菜:漬蘿蔔+蟹肉蒸蛋個碗底有好多蟹肉!個蛋滑之外,仲多左蟹既鮮甜味!安康魚肝師傅加左柚子醋,一啲都唔腥!魚肝質感有啲似三文魚深海池魚好鍾意食到深海池魚既肥美口感刺身北寄貝北寄貝口感爽脆鮮甜,師傅係上碟前再拍打一下,質感更加爽脆!正!鰤魚魚味好濃,食完仲有after taste!師傅話今次用左7日大既鰤魚小長井日本蠔蠔隻好肥美呀!一啖食落口,鮮甜既味道係口腔度爆開,真係好滿足!西京銀鱈魚櫻花蝦沙律天婦羅盛 (紫番薯+蓮藕+大蝦)紫蕃薯&蓮藕好好味!炸得岩岩好,有脆脆既口感!不過大蝦就有啲過熟,肉質有啲鞋!鯛魚帆立貝師傅撒左啲鹽,令帆立貝既鮮味更突出!刺身級別銀鱈魚食完熟食既銀鱈魚,再食埋刺身,感覺很完滿!熟食同刺身係兩種不同的食法,熟食的口感比較軟滑,刺身口感比較實,但多左份油香!2種食法我都好鍾意❤️珍寶甜蝦加左蝦膏、蝦籽,鮮味倍增!藍鯨吞拿魚油香好豐富呀!微微用火槍燒過,油香更正,配合紫菜一齊,食落無咁油膩!同埋紫菜係
好掛住日本呀!成年無去過日本,好唔慣呀!
所以要去間充滿日本氣息既omakase食返餐先滿足到我!

今日揀左13品季節午市套餐!
廚師好貼心咁問我哋有冇野唔食👍🏻👍🏻服務一流

前菜:漬蘿蔔+蟹肉蒸蛋
個碗底有好多蟹肉!個蛋滑之外,仲多左蟹既鮮甜味!

安康魚肝
師傅加左柚子醋,一啲都唔腥!
魚肝質感有啲似三文魚

深海池魚
好鍾意食到深海池魚既肥美口感

刺身北寄貝

鰤魚
魚味好濃,食完仲有after taste!
師傅話今次用左7日大既鰤魚

小長井日本蠔

西京銀鱈魚

櫻花蝦沙律

天婦羅盛 (紫番薯+蓮藕+大蝦)
紫蕃薯&蓮藕好好味!炸得岩岩好,有脆脆既口感!
不過大蝦就有啲過熟,肉質有啲鞋!

鯛魚

帆立貝
師傅撒左啲鹽,令帆立貝既鮮味更突出!

刺身級別銀鱈魚
食完熟食既銀鱈魚,再食埋刺身,感覺很完滿!
熟食同刺身係兩種不同的食法,
熟食的口感比較軟滑,
刺身口感比較實,但多左份油香!
2種食法我都好鍾意❤️

珍寶甜蝦
加左蝦膏、蝦籽,鮮味倍增!

藍鯨吞拿魚
油香好豐富呀!微微用火槍燒過,
油香更正,配合紫菜一齊,
食落無咁油膩!
同埋紫菜係脆架!

海膽杯
哇!有好多海膽食呀!
鮮味十足,完美作結😋

仲有咖啡 & 咖啡甜品,岩哂我呢個咖啡控!
2021-01-28 591 浏览
疫情下的omakase呢間新開既omakase 質素很不錯食材新鮮之餘,仲係時令的前菜:蟹肉茶碗蛋蛋蒸得好滑,同時亦充斥了滿滿蟹肉既鮮甜味仲有八爪魚添,肉質好爽彈,一啲都唔韌「安康魚肝」「北寄貝刺身」爽彈既口感完全係我至愛!左上:「帆立貝」撒左少許鹽,令味道不會咁單調右上:「鯛魚」口感比較實淨,簡單的醬油已經能帶出其鮮味左下:「深海池魚」肉質鮮嫩肥美,濃厚既魚油,入口甘香!右下:「鰤魚」呢隻魚有餘韻好有驚喜!魚味仍然係口腔迴旋一段時間「刺身級別銀鱈魚」肉質有少少實淨,但仍然有滑既口感呢款係我唯一鍾意食既實淨口感!「珍寶甜蝦」呢隻甜蝦既size真係勁去頭去尾後都仲好大隻!超級鮮甜,再加埋蝦膏&蝦籽,味道更豐富「小長井日本蠔」呢隻蠔雖然唔算大隻,但係非常肥美加左少許柚子醋,令味道更提鮮!呢個正呀「藍鯨吞拿魚」經過微微既火炙,將油脂逼出黎,口感更軟滑加左啲岩鹽,再連埋紫菜一齊食,可以分散油膩感「北海道海膽杯」呢個海膽杯真係不得了完全可以滿足到海膽腔海膽份量一啲都唔少「西京燒銀鱈魚」燒得好香,以西京燒既方法,味道會有少少既甜味!肉質滑得黎仲好有彈性黑糖蕨餅+咖啡雪糕脆餅呢個咖啡雪糕有好香濃咖啡
疫情下的omakase

呢間新開既omakase 質素很不錯
食材新鮮之餘,仲係時令的
前菜:蟹肉茶碗蛋
蛋蒸得好滑,同時亦充斥了滿滿蟹肉既鮮甜味

仲有八爪魚添,肉質好爽彈,一啲都唔韌

「安康魚肝」

「北寄貝刺身
爽彈既口感完全係我至愛!

左上:「帆立貝」
撒左少許鹽,令味道不會咁單調

右上:「鯛魚」
口感比較實淨,簡單的醬油已經能帶出其鮮味
左下:「深海池魚」
肉質鮮嫩肥美,濃厚既魚油,入口甘香!
右下:「鰤魚」
呢隻魚有餘韻
好有驚喜!
魚味仍然係口腔迴旋一段時間

刺身級別銀鱈魚」
肉質有少少實淨,
但仍然有滑既口感
呢款係我唯一鍾意食既實淨口感!

「珍寶甜蝦」
呢隻甜蝦既size真係勁

去頭去尾後都仲好大隻!
超級鮮甜,再加埋蝦膏&蝦籽,
味道更豐富

「小長井日本蠔」
呢隻蠔雖然唔算大隻,
但係非常肥美

加左少許柚子醋,令味道更提鮮!
呢個正呀

「藍鯨吞拿魚」
經過微微既火炙,
將油脂逼出黎,
口感更軟滑

加左啲岩鹽,
再連埋紫菜一齊食,
可以分散油膩感

「北海道海膽杯」
呢個海膽杯真係不得了

完全可以滿足到海膽腔
海膽份量一啲都唔少

「西京燒銀鱈魚」
燒得好香,以西京燒既方法,味道會有少少既甜味!
肉質滑得黎仲好有彈性

黑糖蕨餅+咖啡雪糕脆餅
呢個咖啡雪糕有好香濃咖啡味,
中間仲有一粒粒既咖啡啫喱,
連埋脆餅一齊食,完全係食到唔同既口感

呢個雪糕脆餅岩哂我口味

不過蕨餅就有啲失色,
質感過於實淨,無Q彈既口感!
2021-01-27
午餐
2021-01-27 30 浏览
銅鑼灣新開了omakase的店「鮨逸」,銅鑼灣地鐵站一出對面就是,地理位置上贏盡優勢。上到27樓一出𨋢就感受到仿如去了日本的感覺,居高臨下的視野令人印象深刻。一如以往的omakase,師傅先會問有沒有甚麼不吃的。「蟹吧?」口快快說了。應該好好想一想才是。先上了一些前菜,先是來自沖縄的水雲,是藻的一類吧?配以土佐醋和薑蓉,酸酸的好開胃。鱈魚白子,這是另一樣我不吃的食材之一。不過見師傅已準備了,就試試下。嗯,不懂得欣賞。但妹卻吃得津津有味。熟成八爪魚,用了柔煮的方法,分解了一些煙韌的口感。吃落去軟綿綿的,蒙著眼完全會感受不到像坊間的八爪魚。新鮮帆立貝,配上竹炭鹽,很爽甜!鮫鰈魚刺身,面頭塗上了肝醬,包住了日本芽䓤有點小清新!為這個本身沒有什麼味的白身魚加上味道的層次。海膽豆腐面頭有黑魚子,而因為我不吃蟹,師傅沒有放上松葉蟹,可惜。北海道刺身級銀鱈魚,燒過過能帶出鮮味,入口沒有油膩感。BB呑拿魚,面頭加上柚子胡椒,辛口得來有點小清新。無筋的肉質也很滑。因為不吃鮟鱇魚肝,所以師傅特意為我準備了間八魚薄切,面頭的紫蘇花和柚子啫喱,令本身魚肉沒有太大味道的間八加添一份香氣。北海道牡丹蝦來自北海道的

新鮮帆立貝,配上竹炭鹽,很爽甜!

北海道刺身級銀鱈魚,燒過過能帶出鮮味,入口沒有油膩感。

北海道牡丹蝦
來自北海道的牡丹蝦蝦肉十分爽甜,另外用了蝦膏來跟蝦肉同吃,更加提鮮。

小長井蠔,特別喜歡來自日本的生蠔。比歐美的蠔更顯得肉質飽滿,而且金屬味不會太重。入口啖啖肉,而且淡淡海水味不會太搶鏡。只要用上一小撮柚子啫喱點綴一下立即加分!

刺身方面還有深海池魚、鰤魚
(用了熟成的方法處理,能自然分解魚身比較硬的地方)、真名鰹、白見貝(先吃刺身,後吃的是加了醬油燒過的,更加香甜),每一款都各有特色!

蟹膏鮑魚
這個佐酒小食,師傅特別強調用來跟客人送酒用的小菜之一,鮑魚食落彈牙,加上蟹膏的濃厚,兩樣來自大海的食材本來大纜都扯唔埋,但出奇地夾。送酒一定可以飲多幾杯。

新鮮海鰻天婦羅
新鮮海鰻用來做天婦羅聽落去有少少奢侈,但係我相信都係小店其中一樣招牌嘅食法。炸了後加上海鹽和少少柚子皮,師傅特別強調不用醬汁的原因是為了令客人更加品嚐得到新鮮海鰻的鮮嫩口感。 鰻魚食落去真係有魚嘅香味,肉質有彈性,而且完全唔會霉!

新鮮北寄貝
新鮮嘅北寄貝出面真係比較少食,呢一款來自北海道。師傅拍一下之後,貝本身的肉質會收縮 。食落去好爽甜,口感特別!

各種壽司也相當不錯,尤其推介鮮甜的馬糞海膽,這個真的只有甜,一點腥味也沒有!另外就是我最愛的呑拿魚,藍鰭吞拿魚和呑拿魚醬油漬!

士多啤梨天婦羅
甜甜酸酸,經過炸左之後再加煉奶,是初嚐試的配搭,作為清一清味蕾的好選擇。

最後以味噌湯和甜品作結,可能前面的菜式太精彩,味噌湯和甜品都顯得相對地普通。本來還以為會有魚的味噌湯。不過麵豉湯來說,師傅特別強調加了新鮮的紫菜來增加香氣,這一點不得不提。

謝謝師傅為我們帶來此盛宴,尤其在疫情不能到日本的日子,每一次吃到如此新鮮的食材,也令我想起日子,希望疫情早日過去,所有事回復正常。
2021-01-25 479 浏览
沒有晚市時間已經接近兩個月,呢種反常嘅生活模式,其實真係唔可以習慣,沒有見朋友,沒有聚會的日子,人生真的很難,生活幾勞累都要抖一唞氣,要食好一點對自己好一點。$680既午市廚師發板,價錢算吸引,反正今日喺銅鑼灣,見佢新開張冇耐,就試一試佢啦,喺疫情期間開店,我諗冇一定實力都有一定嘅勇氣。雖然今日天氣唔算凍,一坐低就有玩暖粒粒嘅茶碗蒸奉桌作頭盤,雞蛋用上鮮甜嘅高湯,仲有大大啖嘅蟹肉,好開心滿足。鞍康魚乾,加咗新鮮昆布同埋有柚子汁,識落完全冇腥味,再加上一份清甜嘅新鮮感覺。昆布漬左口魚,係準備咗一整晚嘅漬物,上面配左啲柚子啫喱,再加上紫蘇花,味道好元化,識落好精緻,完全唔似食緊魚。再嚟係熟成咗八日嘅油甘魚,魚味好濃郁,同平時就咁食嘅油甘魚刺身太大分別了, 師傅話如果可以熟成多幾日,味道會更加好。由日本岩手縣空運到港嘅珍寶蠔,嘩見到呢個就好想去日本呀,師傅加咗柚子醋同埋紫蘇花,食落好爽滑,係真係可以一啖sir入口,酸酸甜甜嘅醋配上蠔既鮮味,冇得輸。銀雪魚西京燒,呢個午市嘅廚師發板,真係有好多嘢食,魚燒得好好,冇任何嘅雪藏味或者腥味,魚質又好滑。中段有沙津,蓮藕片炸得好簿脆,食落仲甜既。跟住就

中段有沙津,蓮藕片炸得好簿脆,食落仲甜既。

跟住就係一連串既魚生壽司,最鐘意既都係夾住係筷子既竹炭新鮮帶子,師傅加上左青檸汁同埋Wasabi,食落有口感之餘,仲因為係超新鮮嘅關係,肉質超爽滑彈牙;仲有珍寶大蝦壽司,新鮮嘅大蝦除咗彈牙之外,面頭仲有放上咗佢嘅蝦膏,蝦味道好濃, 食完成個口都係蝦嘅細胞;最後就係藍鰭吞拿魚,淨係放入口已經覺得魚肉開始溶化,所有嘢好味到,一滴豉油都冇掂過。

跟住師傅拎咗一大盒海膽出嚟,整咗呢個馬糞海膽壽司,佢鋪咗三四層海膽,好似個海膽塔咁樣,我一口將呢個塔擺入口,濃味到我唔捨得吞。

食完晒就有麵豉湯,佢係用想新鮮嘅紫菜同埋日本嘅豆腐,所有嘢都好清好滑嫩。

最後有咖啡同埋甜品,呢個樹頭杯入邊裝滿左咖啡,我第一次見有咁大杯,仲要幾好飲,唔記得問佢哋係用邊隻咖啡豆,甜品係芝士蛋糕味雪糕配上日本夾餅,仲有黃豆嶡餅。好鍾意雪糕嘅味道,芝士味好香不過又唔係食完會好甜滯嘅嗰種。

平日既午市餐廳人唔多,疫情期間覺得特別舒服,食完呢餐仲有好滿足,又可以繼續沉悶嘅工作。
2021-01-20
2021-01-24 117 浏览
冇左晚市堂食之後都唔記得有幾耐冇食日本菜,特別係廚師發辦,生日當日係平日要返工,所以預早喺周末黎哩間新開嘅鮨店慶生。鮨逸係銅鑼灣一間新開嘅鮨店,走中高檔路線,午餐由$288至$680,由於而家冇晚市堂食,所以午餐其實六點前都有供應,其中廚師發辦套餐有分兩個價錢,分別係十三品刺身/壽司($680)同十一品刺身/壽司($380),定價合理。不過埋單先發現,原來佢地仲有一個廿五品刺身/壽司$1280嘅廚師發辦套餐,除左刺身/壽司多過人,只要點哩個餐,仲有全單八折優惠,如果本身鍾意飲酒嘅朋友,其實都幾抵,但要留意返,哩個套餐係要預早兩日預訂。哩類鮨店座位例牌有分壽司吧檯同普通餐枱,我地當然揀坐吧檯,可以邊食邊睇師傅表演。豉油碟有浮雕,一倒鼓油入去就睇得好清楚。我地點左全十三品嘅廚師發辦套餐($680),包左沙律、茶碗蒸、十三款唔同刺身/壽司、味噌湯、甜品同咖啡,非常豐富。沙律 - 入面有幾款唔同蔬菜,顏色繽紛,醋汁亦落得夠,酸酸地亦開胃。茶碗蒸 - 蒸蛋熱辣辣好嫩滑,入面有蟹柳、豬肉、冬菇同白果,都幾多料。食完沙律同茶碗蒸就到戲玉,開始食十三品唔同嘅刺身/壽司。真蠔 -  從蠔殼釘住大大嘅名牌

豉油碟有浮雕,一倒鼓油入去就睇得好清楚。

茶碗蒸
食完沙律同茶碗蒸就到戲玉,開始食十三品唔同嘅刺身/壽司

真蠔 -  從蠔殼釘住大大嘅名牌可以知道哩隻真蠔係係岩手縣出產,可以話係品質証明,因為有長長海岸線嘅岩手縣係日本四大國產生蠔嘅來源地之一,佢地嘅生蠔都出名肥大肉厚同海水味重。哩隻真蠔上面加左土佐醋同紫蘇花,土佐醋中和左真蠔嘅海水味,食落唔好好咸但就多左啲醋酸味,同西式食法嘅生蠔好唔同,可以話係完全另一番風味。
真蠔
梅酒($98/杯) - 哩度嘅酒水比居酒屋貴少少,不過以哩類鮨店黎講價錢都算正路,哩隻梅海梅味幾香甜,都幾易入口,最值得一讚係佢地用不鏽鋼冰代替波冰,即使飲到最後梅酒味道都唔會因為融冰而變淡,都叫交足功課。

梅酒
帆立貝 - 帆立貝磯燒過再用紫菜包住食,所以除左鮮味之餘仲多左陣焦香,紫菜冇受潮夠乾爽,所以食落仲脆卜卜。
帆立貝
鰆魚 - 哩隻魚喺鮨店唔算常見,有邊讀邊好容易會令人以為佢係春天嘅季節魚,其實佢地除左夏季產卵後唔係時令之外,其他季節都啱食,其中冬天嘅寒鰆更加係特別肥美,師傅用火槍將魚皮燒過,令魚皮食落脆脆地,就咁加少少芥末提鮮已經好好食。

鰆魚
油甘魚 - 一般人都會覺得魚生越新鮮越好,其實唔一定,好似哩道油甘魚刺身就係熟成左四日,即係用特殊嘅醃製方法延長左保鮮期,但咁樣唔代表唔新鮮,反而會令魚味更加香濃好食,哩件油魚刺身肉質有啲爽口,魚油甘香得黎唔會太膩。
油甘魚
活赤貝 - 赤貼食落好爽口好鮮甜,就咁食已經好好食。

活赤貝
真鯛壽司- 食廚師發辦真係令我見識多左好多唔同嘅日本刺身,唔係下下淨識海膽拖羅,好似有魚之王樣美名嘅真鯛平時壽司店都唔常見,就算見倒你都未必會點黎食,不過其實佢係日本係過年過節必食嘅佳餚,日本人探病或者祝賀都好鍾意送真鯛,因為佢肉質細嫩,油脂甘甜,師傅仲喺上面掃左少少柚子令鮮味更突出。有一流嘅魚生都要有好味嘅壽司飯配合,哩度嘅壽司飯握得夠實之餘,Q度亦啱啱好,同上面嘅魚生完美配合。

真鯛壽司
間八魚腩壽司 - 間八係日本頂級壽司食材三甲之一,佢同油甘魚其實係同一種魚,只係哩種魚成長周期有三年咁耐,唔同階段都有唔同名,魚身要超過兩米長嘅鰤魚先會叫間八,而平時成日食倒嘅油甘魚只有15至50cm長,可以想像間八嘅成長期要幾耐同幾珍貴。除左體形大同珍貴之外,間八肉質肥嫩,魚脂亦特別豐富,而魚腩又係成條間八最肥美嘅部份,師傅喺上面加左少少柚子,食落多左陣柚子清香味。
間八魚腩壽司
深海池魚壽司 - 深海池魚唔算罕見,中價位嘅壽司店都唔難食得倒,不過上面放黑松露就第一次見。深海池魚肉質比較爽脆,油份適中,黑松露香味非常突出,但又唔會遮左深海池魚嘅魚味,估唔到又幾夾。
深海池魚壽司
鬚長蝦壽司 - 平時食牡丹蝦就食得多,鬚長蝦係第一次食,雖然佢冇牡丹蝦咁矜貴,但師傅將鬚長蝦醃漬左,上面再鋪上昆布同鬚長蝦嘅蝦膏,鮮味其實唔差得過牡丹蝦幾多,食落都好爽口。
鬚長蝦壽司
銀鱈魚壽司 - 平時食日本野唔難見倒有西京燒銀鱈魚定食,但用銀鱈魚黎做壽司就比較少見,師傅話只有刺身級嘅銀鱈魚先可以用黎做刺身/壽司,食落比熟食嘅銀鱈魚爽口結實。
銀鱈魚壽司
中拖羅壽司 - 好多人都對大拖羅趨之若騖,但我自己其實鍾意中拖羅多啲,因為中拖羅油脂味冇大拖羅咁重,唔會食到成口油,但魚味又濃啲,加上冇筋,口感非常軟滑。
中拖羅壽司
海膽杯 - 海膽用左北海道嘅馬糞海膽,基本上冇得輸,非常鮮甜入口涼涼地,不過相比其他鮨店,份量比較細杯,但以哩個價錢都冇投訴。
海膽杯
蔥吞拿魚手卷 - 蔥吞拿魚平均分佈喺成條手卷入面,每一啖都食倒,口感軟滑油份適中,紫菜亦乾爽脆口,手卷半身冇落調味,食時要按自己喜好蘸豉油。
蔥吞拿魚手卷
味噌湯 - 熱辣辣唔會過咸,裡面啲豆腐好滑。
味噌湯
柚子雪葩夾餅 - 廚師發辦好多時用雪葩做甜品,鮨逸個雪葩就多左兩塊餅夾住,柚子雪葩酸酸地好清新,餅乾係有啲似威化餅口感,一齊食又幾match。
柚子雪葩夾餅
咖啡 - 最後以一杯咖啡作結,咖啡香得黎唔會太苦,就算平時唔好咖啡嘅我都接受倒。
咖啡

總結,廚師發辦套餐比晚市平一半,但質素一樣咁高,刺身/壽司款式有啲係出面比較少見,配搭亦有新意,睇得出有花過心思,如果本身鍾意食刺身/壽司又或會飲酒的,強烈建議點$1280的套餐,雖然價錢貴左一倍,但有全單八折,除返都唔係爭好遠。
茶碗蒸
蔥吞拿魚手卷
味噌湯
柚子雪葩夾餅
咖啡
好耐無食日本嘢,朋友話銅鑼灣開咗間新餐廳,就去一試,好耐無食,食豪些,就來一個$680 omakase 先來前菜,有煮物大根同蒸蛋,大根好淋好入味,蒸蛋好滑,仲有蟹肉同魚。跟住開始食刺身安康魚乾時令嘢,下面放了昆布,上面加上柚子醋,好creamy ,幾樣嘢一齊食唔油膩活赤背上碟前,拍一下,肉質更爽口,配青檸更能帶出鮮甜味BB吞拿魚用上魚背,肉質嫩滑細緻生蠔好特別嘅名 - 令和之怪物,來自九洲嘅真蠔,配上柚子jelly、食用玫瑰、辣蘿蔔同萬用蔥,入口酸酸地,又爽脆障泥烏賊入口膠膠哋,好鮮甜,上面仲有海膽同三文魚籽,令口感更有層次銀雪魚西京燒厚厚嘅魚肉,配上醬汁外脆內嫩天婦羅有蝦、番薯同南瓜,第一次食無汁嘅天婦羅,全因炸嗰時已經加咗海鹽,入口特別脆。食完食個沙律,清清口,開始食壽司鰤魚壽司野生嘅鰤魚,魚味特別濃帆立貝壽司加咗新鮮竹炭鹽、青檸,上碟前拍一下,肉質更實淨刺身級銀雪魚壽司輕輕燒過,魚油更出,好香好滑珍寶大蝦壽司蝦本身已經好甜,上面放上蝦頭煮嘅膏同蝦籽,好嘢味藍鰭吞拿魚腩壽司簡簡單單,加上岩鹽,用紫菜包住食,鮮甜,又有唔同口感雲丹盛用上赤馬糞海膽,原來唔同顏色嘅海膽就係馬糞海膽嘅特

前菜:煮物大根同蒸蛋

跟住開始食刺身

活赤背
上碟前,拍一下,肉質更爽口,配青檸更能帶出鮮甜味

BB吞拿魚
用上魚背,肉質嫩滑細緻

生蠔- 令和之怪物

障泥烏賊
入口膠膠哋,好鮮甜,上面仲有海膽同三文魚籽,令口感更有層次

銀雪魚西京燒
厚厚嘅魚肉,配上醬汁外脆內嫩

天婦羅

食完食個沙律,清清口,開始食壽司

鰤魚壽司
野生嘅鰤魚,魚味特別濃

帆立貝壽司
加咗新鮮竹炭鹽、青檸,上碟前拍一下,肉質更實淨

刺身級銀雪魚壽司
輕輕燒過,魚油更出,好香好滑

珍寶大蝦壽司
蝦本身已經好甜,上面放上蝦頭煮嘅膏同蝦籽,好嘢味

藍鰭吞拿魚腩壽司
簡簡單單,加上岩鹽,用紫菜包住食,鮮甜,又有唔同口感

雲丹盛
用上赤馬糞海膽,原來唔同顏色嘅海膽就係馬糞海膽嘅特色,好睇又好食
雲丹盛

最後飲埋個用生紫菜煲嘅湯同食埋個甜品甜品係意大利芝士雪糕,蕨餅,個意大利雪糕放響威化餅上,好似食三文治咁,好特別
紫菜湯
意大利芝士雪糕及蕨餅
意大利芝士雪糕

下次想食壽司,13件壽司係先食12件, 第13件自選一款encore,期待
2021-01-21
前菜:煮物大根同蒸蛋
生蠔- 令和之怪物
意大利芝士雪糕及蕨餅
意大利芝士雪糕
2021-01-22 44 浏览
疫情關係,足不出戶已有一段日子,昔日經常約同三五知己一起聚餐的習慣似乎需要調整,今午只約一位老友在銅鑼灣午膳,這麽久沒有見面,當然要吃餐好的。鄰近銅鑼灣地鐵站C出口的駱克駅站27樓最近開了一間「廚師發辦」專門店。餐廳佈置簡約優雅,由於時間尚早,人客未算多,看過餐牌,點了兩份Omakase套餐(季節會席)。每份季節會席包括刺身、壽司、煑物、一品料理、天婦羅和三色丼。頭盤蔬菜沙律,新鮮爽甜,醋汁醒胃。蒸蛋 - 入口嫰滑,蛋香味濃。 刺身:真鯛 - 油脂含量偏低,肉質柔韌,味道鮮甜。鰆魚 - 第一次吃,味道清淡,肉質軟滑。油甘魚 - 新鮮肥美,油花甘香,入口溶化。壽司:中拖羅 - 魚腩中後部位,油分適中,甘香味濃。間八魚 - 又是第一次品嚐,肉質雪白爽口。魷魚 - 新鮮柔韌牡丹蝦 - 媲美龍蝦刺身,有蝦王之美譽,入口甜美彈牙。煑物 - 日式蒟蒻煑,因低卡路里而成為日本熱門食材之一,雖然蒟蒻本身淡而無味,但加了調味料,味道和口感都很好。蒜片牛柳粒 - 香脆的蒜片相當好吃兼惹味,牛柳粒肉質鬆軟味濃。天婦羅 - 薄薄的粉醬令炸物脆而不膩。三色丼 - 三文魚子、免治吞拿魚和我至愛的海膽,三合一的放入

每份季節會席包括刺身壽司、煑物、一品料理、天婦羅和三色丼。
頭盤蔬菜沙律,新鮮爽甜,醋汁醒胃。

蒸蛋 - 入口嫰滑,蛋香味濃。

刺身:
真鯛 - 油脂含量偏低,肉質柔韌,味道鮮甜。
鰆魚 - 第一次吃,味道清淡,肉質軟滑。
油甘魚 - 新鮮肥美,油花甘香,入口溶化。
壽司
中拖羅 - 魚腩中後部位,油分適中,甘香味濃。

間八魚 - 又是第一次品嚐,肉質雪白爽口。

魷魚 - 新鮮柔韌
牡丹蝦 - 媲美龍蝦刺身,有蝦王之美譽,入口甜美彈牙。

天婦羅 - 薄薄的粉醬令炸物脆而不膩。

三色丼 - 三文魚子、免治吞拿魚和我至愛的海膽,三合一的放入口裡,那種滿足,非筆墨可以形容。

再來一碗熱騰騰的味噌湯和甜品,為此餐「廚師發辦」劃上完美句號。

2021-01-18
2021-01-21 28 浏览
最近朋友圈掀起lunch 豪食狂熱,中午要食得大滿足,就非去靚食材既日本嘢莫屬!朋友介紹既鮨逸,告訴我一定要試佢哋嘅丼飯。上到餐廳就被佢充滿幻想的藍色燈籠所吸引,好童話,顛覆左我丼飯店裝修的理解。。。。好有格局的一家日本店。好吧,就叫288元的拖羅丼飯!不久,丼飯上場了!估唔到二、三百蚊呢個價錢,喺鮨逸可以食到好豐盛的拖羅!好幾塊厚砌拖羅,值回票價,大拖羅、中拖羅,因為我好中意食三文魚籽,特別要求左晶凝通透的三文魚籽!好扺食!拖羅入口即溶,魚脂豐富魚肉絲般柔滑!成個丼飯都係珍品滿載。真的超意外地大滿足!真係估唔到份量同食材,性價比都令人喜出望外。這款清酒更是為丼飯錦上添花!吃完滿足地看著吧頭的師傅忙忙碌碌,下次一定要吃鮨逸的 Omakase !!

朋友介紹既鮨逸,告訴我一定要試佢哋嘅丼飯。

好吧,就叫288元的拖羅丼飯!

拖羅入口即溶,魚脂豐富魚肉絲般柔滑!

這款清酒更是為丼飯錦上添花!

2021-01-20 45 浏览
極致 奢華我最愛的omakase😍銅鑼灣新場 性價比超高 ! 晚市二十五道食物、採用秋冬當造食材。鱈魚白子鱈魚白子的時令通常在冬季,繁殖季孕育和儲備的精囊異常豐腴。第一次食用,口感就像豆腐花,很滑,很易入口。平目魚(左口魚)魚肉較結實,魚油非常豐富這次食的是左口魚邊,含有豐富的魚油,師傅用噴槍燒完即上碟熟食油甘魚原來油甘魚都可以熟食,肉質結實爽口,魚味鮮甜新鮮北寄貝師傅以灰色的新鮮狀態示人,進食時還會郁動,第一次這樣生食,入口甘甜而爽滑。火燒北寄貝終於都可以一嚐兩種食法,經過火燒後,味道偏甜間八魚 (勘八)間八被認為是頂級壽司食材的前三名,今日確實難得,終於有機會一試,我認為這種魚不好沾醬油,而是考驗師傅刀工,味道的確很好。日本蟹膏豆腐秋冬當然要食蟹!松葉蟹膏上加上黑魚子,味道超濃烈!金線鯛 強烈建議不要沾上醬油吃,否則會污染味蕾,這樣會浪費咁高質的魚生䲠魚既然名字已經充滿春天既視感了,很容易讓人認為「鰆」的時令就是春。其實,不可一概而論。鰆是不安分的洄遊性魚,而到了冬季,大型的鰆已經積累了豐厚的脂肪,肉身肥美,口感更佳,此時的鰆被稱為「寒鰆」。但寒冷季節的鰆一般低調地潛伏在較深海域,
極致 奢華
我最愛的omakase😍
銅鑼灣新場
性價比超高 ! 晚市二十五道食物、採用秋冬當造食材。

鱈魚白子

平目魚(左口魚)
魚肉較結實,魚油非常豐富
這次食的是左口魚邊,含有豐富的魚油,師傅用噴槍燒完即上碟

熟食油甘魚
原來油甘魚都可以熟食,肉質結實爽口,魚味鮮甜

火燒北寄貝
終於都可以一嚐兩種食法,經過火燒後,味道偏甜

間八魚 (勘八)

日本蟹膏豆腐
秋冬當然要食蟹!松葉蟹膏上加上黑魚子,味道超濃烈!

金線鯛

䲠魚
鰆是不安分的洄遊性魚,而到了冬季,大型的鰆已經積累了豐厚的脂肪,肉身肥美,口感更佳,此時的鰆被稱為「寒鰆」。但寒冷季節的鰆一般低調地潛伏在較深海域,捕撈起來不如春季的鰆那麼容易。

帆立貝邊燒
味道苦,配上紫菜口感爽口彈牙、非常有滿足感

帶子機邊燒
口感香脆,有點像吃雞皮串燒的感覺

鮟康魚肝
因為長時間都是趴在海床上,所以肚子特別軟嫩,腹部的兩隻鰭很像人的手,鮟鱇魚都靠它在海底行走,鮟康魚的魚肝基本上佔了身體的三份一,食落口感滑嫩。

北海道牡丹蝦
牡丹蝦蝦肉甜美細滑,肉的甜味,在牙齒之間逐漸散開,鮮味十足!

新鰭店空降銅鑼灣 ,「鮨逸」我常説逆市開餐廳要很有勇氣,財力。我相信這位老闆應該擁有以上的特點。 這裡裝潢不花巧,以冷色為主調,廚師位背著一列大窗,更顯得相當開揚,中午時份光線射入店內又是另一種感覺。午市 Omaskase 分別是Chef’s Special Omaskase Set $380 – 11 道菜Seasonal Omaskase Set $680 -13 道菜兩款Omakase 相差三百,但既然來吃就要吃好一點吧,$680 的是時令海鮮,就選它吧。共13 道菜前菜二品炸蓮藕片沙律蓮藕片薄脆咸香,沙律菜清甜爽口、配小量醋已夠提味,溫柔地打開味曽。 蟹肉燉蛋, 亦是Omaskase 必備的其中一員。燉蛋放左很有質感器皿內,打開蓋子輕煙飄出來,我最期待的畫面出現,滑溜的燉蛋內,有蟹肉、魚肉、銀杏,如尋寶一樣,襯托出鮮甜美味。 刺身有四款,先由師傅以手握壽司奉上 「帶子手卷」 北海渡 XXL 級大帶子輕輕被火炙過,微微煙燻味和鮮甜味產生協同效應;肥厚的帶子單獨吃略嫌單調,配脆口紫菜亦是另一味道。熟成5 天「油甘魚」熟成牛我就聽得多,熟成魚真係首次品賞。師傅見我咁好學,所以好詳細
新鰭店空降銅鑼灣 ,「鮨逸」

午市 Omaskase 分別是

共13 道菜

前菜二品
炸蓮藕片沙律

蟹肉燉蛋, 亦是Omaskase 必備的其中一員。

刺身有四款,先由師傅以手握壽司奉上 「帶子手卷」

北海渡 XXL 級大帶子輕輕被火炙過,微微煙燻味和

熟成5 天「油甘魚」

熟成牛我就聽得多,熟成魚真係首次品賞。師傅見我咁好學,所以好詳細咁解釋左熟成魚這個term, 今日除咗食好嘢外,絕對系長知識。

我本身已經超愛油甘魚,而它經過熟成後5日後出來的味道更濃郁,厚切油甘魚口更紮實,after taste 在口腔內徘徊,超幸福的味道。

眼前的是白雪雪的「䲠魚」

白身魚的味道相對清淡,所以師傅將它略略調味,已塗上醬油和wasabi 。

沒有濃烈的魚腥味,油脂不高,口感棉密,其淡淡的鮮味與甘味,很特別的口感。

師傅用手大力一拍就將「活赤貝」放在我眼前。

活赤貝灑上日本青檸,青檸的獨特芳香令赤貝更提鮮,以爽口、鬆脆的口感來形容貝類好似有點怪,但試過你就明白。

小卷「天草縣真鯛」

真鯛又稱為「魚之王樣」,可見其魔力。

以透薄的真鯛卷著蘿蔔苗、海膽,再加上小許柚子鹽,令味道變得複雜,先吃到海膽的鮮味,夾著菜苗清新,魚味反而冇咁突出。

按著是壽司部份  「左口魚壽司

師傅以全統江戶前製法,以昆布醃魚一晚、做成昆布漬,以薄薄的昆布蓋住左口魚,魚身肥厚多脂,油質幼嫩,最特別是其煙靭的口感;壽司飯酸味不高,師傅只用一種醋調味,避免了酸度影響了魚生的味道。

「間八魚壽司
熟成七日,以柚子鹽調味,口感靭中帶少許爽口,微微的辣和柚子鹽帶出魚香,是肥而不膩的白身魚。

刺身級 「銀雪魚壽司

眾所皆知銀雪魚擁有超豐富魚油,刺身級銀雪魚非常罕有,
師傅將它略略炙燒譲魚油更突出,油脂在口腔內爆發,魚肉細嫩軟稔,稱得上是入口即化,一絕!

最後一款刺身 「縿鰝 」即是金槍魚

熟成六日,油脂豐腴,爽口鮮甜, 回甘悠長。

「珍寶甜蝦」

蝦膏取自幾十隻蝦頭煮出來,滴滴珍貴,似乎師傅還未滿意,再加上黑色半透明蝦籽置在甜蝦上,

豪氣地一啪,多重鮮味在咀巴爆發。

「海膽雲丹盛」

展現出北海渡海膽的霸氣,海膽厚身,入口creamy 鮮甜。

「中拖羅」醬油漬熟成

三種油脂不同的吞拿魚中我較愛油脂恰到好處的中拖羅,經過熟成後的中拖羅,味道更濃郁鮮甜,口感柔軟,吃過就知道分別。

最後一款手握壽司「香蔥拖羅蓉手卷」

充滿油脂香的拖羅蓉,還夾著香蔥、芝麻香,加埋脆紫菜,完美的收尾。

吃過一連串的剌身、壽司後,有碗熱騰騰的 「麵豉湯」暖胃一流。

最後還有即磨咖啡,以棉花糖取代糖,小甜冇加奶,挺濃郁的咖啡香,令人即時回魂。

甜點是日本蕨餅和芝士雪糕

試一口「芝士雪糕」好濃芝士味,不過我較喜歡咸味芝士食法。

灑上小許黃豆粉在蕨餅上,味道更加好吃,煙靭輕盈實在令人想吃多幾粒。
2021-01-18
2021-01-20 157 浏览
銅鑼灣新開張的鮨逸,熟客很多,現在是沒有夜市,下午客人都坐得滿滿的,果然有號召力。Tiffany blue 的吊飾,令人眼前一亮。今天book 枱前,已提前要求品嚐晚市才有的25道的 omakase 廚師發板,享用最齊的品目。哈哈!先來一個八爪魚頭款!刺身是頭盤,鮨逸選取的季節刺身很特別,有真鯛、鱆紅魚、春魚、帶子裙邊、燒平貝。真鯛是很鮮美的魚肉,口感清淡,所以第一口先享受一下,再層層推進上鱆紅魚和春魚用竹枝穿著帶子裙邊的食法很特別,加上燒過的平貝,很驚喜!下一道更上一層樓的蟹肉豆腐,我最難忘那鮮得不能再鮮的蟹肉碎,豆腐的豆香自然被蓋過,但豆腐吃的是那綿綿的口感呢!金線鯛壽司和深海池魚壽司,配合壽司飯比刺身食法更令人滿足。再來就是給味蕾的深度刺激- 真蠔,牡丹蝦和安康魚肝!真蠔帶檸檬啫喱,不做添加任何汁料已鮮味十足!牡丹蝦已拆好蝦籽、蝦膏,每一部分都要你細味!安康魚肝是無法抗拒的逸品。好吧,看來要來一枝清酒爽下!店長說中意Dry 的,就嘗一嘗這支375ml 迷你版的大吟釀醉樂。快樂乾幾杯後,又來眼前一亮!北寄貝刺身爽脆,煮得入味的鮑魚,都是送酒良伴。三種非常有特色的石垣鯛壽司、鰤魚壽司

Tiffany blue 的吊飾,令人眼前一亮。

先來一個八爪魚頭款!

用竹枝穿著帶子裙邊的食法很特別,加上燒過的平貝,很驚喜!

金線鯛壽司和深海池魚壽司,配合壽司飯比刺身食法更令人滿足。

再來就是給味蕾的深度刺激- 真蠔,牡丹蝦和安康魚肝!

真蠔帶檸檬啫喱,不做添加任何汁料已鮮味十足!

牡丹蝦已拆好蝦籽、蝦膏,每一部分都要你細味!

安康魚肝是無法抗拒的逸品。

好吧,看來要來一枝清酒爽下!

快樂乾幾杯後,又來眼前一亮!

北寄貝刺身爽脆,煮得入味的鮑魚,都是送酒良伴。

三種非常有特色的石垣鯛壽司、鰤魚壽司、左口魚邊壽司,口味層層推進,太好了。

以為已經差不多品嚐完,再來的象拔蚌壽司、吞拿魚壽司、拖羅壽司和海膽壽司,才令人忍不住尖叫!

入口即溶的拖羅加甜到入心的海膽,怎會夠喉!

今次真係要加許自己book 晚市既 Omakase , 食左呢set 翻唔到轉頭!

2021-01-20 36 浏览
此店坐落於銅鑼灣鬧市區,旺中帶靜,環境優雅,景觀開揚Omakase有25道菜人均消費$1500左右(已包加一)所有食材都是上盛之選沒有家鄉返的朋友可以去懷舊一下日本風味鱈魚白子不可描述的美味。白子(シラコ),日語意為「白色的孩子」,其實就是雄性鱈魚、琵琶魚、河豚魚等魚類的生殖腺。因含有豐富的蛋白質所以被奉為補身極品。「白子」入口感覺滑膩,很有特色。平目魚(左口魚)屬於鮮味甘香魚,魚邊油分更多,入口更見濃郁甘香。用上昆布醃製、廚師加上柚子、帶出其清新的味道熟食油甘魚雖然一年四季都有得食,但11月至翌年三月才是當造期新鮮北寄貝真的極為新鮮!為什麼我夠膽這樣說?因為我們平日所吃到的北寄貝圍邊是紅色、其實是已經弄熟了,因為某部份人怕腥,所以,大多數都會見到紅邊,但係真正新鮮的北寄貝係呈灰色邊,師傅即時用手快速地「達」暈佢,它還在蠕動,收緊肌肉,形態好像鮑魚般,入口味道同樣鮮甜。火燒北寄貝想不到,經過火槍燒後,味道會如此鮮甜間八魚 (勘八)味道很好,我知道這個菜式很考師傅的刀工。配上海膽,超濃烈的海膽味日本蟹膏豆腐感覺就如初生嬰兒肌膚一樣那麼嫩,光滑,味道如大海般濃烈,簡簡單單的料理,已經感到很

此店坐落於銅鑼灣鬧市區,旺中帶靜,環境優雅,景觀開揚
Omakase有25道菜
人均消費$1500左右(已包加一)
所有食材都是上盛之選
沒有家鄉返的朋友
可以去懷舊一下日本風味

鱈魚白子

平目魚(左口魚)

熟食油甘魚
雖然一年四季都有得食,但11月至翌年三月才是當造期

火燒北寄貝
想不到,經過火槍燒後,味道會如此鮮甜

間八魚 (勘八)

日本蟹膏豆腐
感覺就如初生嬰兒肌膚一樣那麼嫩,光滑,味道如大海般濃烈,簡簡單單的料理,已經感到很幸福。

金線鯛
魚身表面的確好像有一道金線,望落閃令令,切開後形成一片片,厚薄度適中

䲠魚
鰆魚肉中脂肪含量一般低於10%,口感爽,脆口

帆立貝邊燒
肉質方面,柱肉厚實帶微苦,原隻燒,再分成兩份,半份都頗大粒!

帶子機邊燒
將帶子裙邊燒成菜色,香脆可口 ,送酒一流

鮟康魚肝
這就是傳說中的海底鵝肝!鮟鱇魚全身7個部位都可以食用,分別是魚鰭、皮、肝、胃、鰓、卵巢及魚肉,其中鮟鱇魚肝有海底鵝肝之美稱。味道嫩滑無比。

北海道牡丹蝦
映入眼簾是綠色蝦子、再配上其蝦膏製成醬,肉質帶彈性,頭的部份,更是整隻蝦的精華所在,極為新鮮

岩手縣真蠔
岩手縣是日本地域最大的一個縣、孕育出不少知名的蠔種,體型大、多肉肥厚,海水味濃烈,奶滑質感,回甘味強。

深海池魚
師傅手勢真係好,將壽司反轉,米飯也會保持原狀,然後以魚生蘸點豉油食、正。池魚肉質鮮嫩肥美,入口爽脆帶油份,濃郁獨特的魚香味香魚味十足,令人一試難忘。

石垣鯛
肉質細膩,味道鮮甜,油脂豐富。
再教大家一個食刺身真正方法,直接把芥末蘸點在刺身上,千萬將之與豉油混在一起,這樣便會影響食材的質素,及搶去海產的鮮味,你不是享受豉油呀。

14日鰤魚
鰤魚其實是體積較大的油甘魚,要重達6公斤或以上才能稱之為鰤魚。肉身白雪雪,沒有強烈的魚腥味,清香鮮甜

蟹膏鮑魚
非常有創意的菜色,沒有想過蟹膏可以配搭鮑魚,兩者之間感覺幾特別

活赤貝
面前的新鮮赤貝刺身外表呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足,而且含有富營養價值。

海鰻天婦羅
海鰻因為本身補血祛濕的營養價值,算得上芒種時節中,非常有特色的營養美食,口感爽口彈口

日本馬糞海膽
我會以伴碟的薑絲當成豉油掃,為馬糞海膽卷添上豉油,這樣就食得乾淨企理。吃上去口感奶滑而又濃郁,而且入口即溶,味道相當鮮甜!

雪花拖羅
腹位拖羅位肥美,入口即溶,魚香持久,食得滿口油香,以淺粉紅兼雪花紋路分布均勻 ,肉質屬於上乘

吞拿魚醬油漬
製作確是有點難度的, 因為, 師傅一方面要調教合適的醬油味道, 另一方面亦要控制醬油在浸漬「吞拿魚」時的溫度, 稍一不慎, 便會令這個「醬油漬吞拿魚」的質感和味道出了岔子。最後,你會發現冇咗鐵銹味,口感相當重。

士多啤梨天婦羅
士多啤梨就食得多、但係士多啤梨天婦羅就真係第一次!很創新的概念。

雞旦布丁🍮
終於去到尾聲,要食甜品啦!為呢餐畫上完美句號。

越後梅純米大吟釀
這款『純米大吟釀』淡麗中帶著優雅甘甜,搭餐範圍更廣,我認為除咗omakase ,其他餐飲配搭都適宜。飲完之後,即刻上網訂購幾支回家😹