2021-05-08 129 浏览
今个月的薪水没了💸💸 和朋友来放电! 干饭啦!来吃个厨师发办套餐(24道)他们家每天晚上只有一个套餐开始吧!第一道 高甜度鹿儿岛番茄+岩盐非常清甜爽口跟平常的蕃茄很不同第二道 水母刺身+柚子醋不要怕水母刺身其实是海蜇!很脆口! 柚子味带出了海蜇的鲜味第三道: 荧光鱿鱼(时令)酱油姜蓉滑溜溜的鱿鱼和酱油很配第四道 大坑贝贝类(肉身嫩+边位爽口),大坑贝特别鲜甜第五至六道 是吞拿鱼寿司和油甘鱼寿司非常厚切的鱼片!师傅已为寿司调味好能吃出刺身的鲜味第七道池鱼葱把池鱼切成一丝丝再拌入食用花、吃出淡淡酱油香和花香第八道北海道白贝用清酒煮的,特别鲜甜第九道 三松悬石鲷较肥美, 熟成期为 3日,比较鲜有淡淡柚子醋味。第十道北寄贝寿司我觉得还可以啦第十一道东京湾(江户前)黑目鱼本来是淡味的鱼, 但只烧后味会变浓!第十二道海胆豆腐(马粪海胆)豆腐本身有加入海胆一起蒸煮 适合送酒黑鱼子!第十三道 北海道牡丹虾(花雕 积 )浸一晚有酱油和酒!这道虾就厉害了,是日本人仿效我们中国做醉鸡的做法做的!这个花雕虾 做法把酱油减半用的是坚鱼酱油第十四日本第一蚝华莲壳薄肉饱满爽脆鲜美第十五道地甘鱼寿司较肥美,重油香味第
今个月的薪水没了💸💸 和朋友来放电! 干饭啦!

来吃个厨师发办套餐(24道)他们家每天晚上只有一个套餐

不要怕水母刺身其实是海蜇!很脆口! 柚子味带出了海蜇的鲜味

第三道: 荧光鱿鱼(时令)酱油姜蓉
滑溜溜的鱿鱼和酱油很配

第四道 大坑贝贝类
(肉身嫩+边位爽口),
大坑贝特别鲜甜

第五至六道 是吞拿鱼寿司和油甘鱼寿司
非常厚切的鱼片!师傅已为寿司调味好能吃出刺身的鲜味

第七道池鱼葱
把池鱼切成一丝丝再拌入食用花、吃出淡淡酱油香和花香

第八道北海道白贝
用清酒煮的,特别鲜甜

第九道 三松悬石鲷
较肥美, 熟成期为 3日,比较鲜有淡淡柚子醋味。

第十道北寄贝寿司
我觉得还可以啦

第十一道东京湾(江户前)黑目鱼
本来是淡味的鱼, 但只烧后味会变浓!

第十二道海胆豆腐(马粪海胆)
豆腐本身有加入海胆一起蒸煮 适合送酒黑鱼子!

第十四日本第一蚝华莲
壳薄肉饱满爽脆鲜美

第十五道地甘鱼寿司
较肥美,重油香味

第十六道花竹虾(日本名是车海老)
先把虾煮15秒、一成熟迫鲜味、外表熟內里生爽口!

第十七道 赤陆鱼寿司
厚身超浓油香

第十八道新鲜白见贝(象拔蚌)
清甜嫩身口感不会硬

第十九道
熟成3日油甘鱼肥美卷埋double口感,

第二十机煮鲍鱼三小时捞蟹膏
由于我们有喝酒,所以师傅为我们加上蟹膏拌鲍鱼提升我们口中酒的味蕾

第二十一道 香煎狮鱼鱼蛟
多脂肪油香重

第二十二道 马粪海胆紫苏叶
海胆我打分为100 满分!紫苏叶好脆!这两个食材很搭配
第二十三道 海鳗寿司
入口即化,不用怕有鱼刺!是师傅前天煮了3小时的海鳗,再放入雪柜冷藏到第二天我们吃的!

第二十四道草莓天妇罗
超级甜,需要马上吃,否则天妇罗的炸皮会软化

玉子烧
正常发挥!

由於相最多放12張
所以冇得一道道 show 比大家睇!

最后有面豉汤和芝士雪糕不算在25道菜内!

超级满足!但这价钱值了!不用到日本也能吃到正宗的日本料理
2021-05-05 81 浏览
食 omakase 最鍾意就係睇住師傅即席烹調製作, 而且師傅仲非常詳盡咁解釋每一道菜。 呢小碟係海膽豆腐,蒸完再雪反凍 口感特別, 而且好甜 用花雕積嘅牡丹蝦,中華日本crossover ,精粹喺蝦頭同蝦膏,入哂味 ,好重好重花雕味。食完有醉醉地 feel 😂 長崎縣華烈蠔 ~ 日本2 年冠 爽身 ,無鐵銹味,無死鹹海水味 , 非常鮮甜 地金目鯛 ~ 比金目鯛更加高級嘅貨色 魚肉之間多左層油脂, 更香口更綿密富山灣白蝦, 好黏口的日本本土用的靚貨👍🏻長崎縣石斑科嘅赤六魚 , 口感綿綿的, 微灸一下, 加上薰香味, nice 👍🏻 白見貝 即係 象拔蚌 , 日本飛機貨, 新鮮爽甜。熟成咗四日的 hamachi 燒魚獅 魚魚鮫

呢小碟係海膽豆腐,蒸完再雪反凍
口感特別, 而且好甜

食完有醉醉地 feel 😂

長崎縣華烈蠔 ~ 日本2 年冠
爽身 ,無鐵銹味,無死鹹海水味 , 非常鮮甜

地金目鯛 ~ 比金目鯛更加高級嘅貨色
魚肉之間多左層油脂, 更香口更綿密

富山灣白蝦, 好黏口的

日本本土用的靚貨👍🏻

白見貝 即係 象拔蚌 , 日本飛機貨, 新鮮爽甜。

熟成咗四日的 hamachi

燒魚獅 魚魚鮫
2021-05-04 121 浏览
今年復活節冇得飛去日本旅行,反而增加了本地消費,我太掛住日本美食,決定愛自己多一點,訂枱食高水準廚師發辦,同事推介銅鑼灣性價比高的鮨逸。我確實很喜歡店家的食材非常新鮮、店內裝修有特色及食物出品充滿創意。店長服務態度好又有誠意,仲超級無敵似 mirror 其中一位成員添!食高質素的日本料理,好好感受日本風,敬請期待!越後櫻 醉樂無極 $280同事先挑了枝日本清酒,大吟釀 300ml 小支,清酒配搭刺身十分夾。入口果香四溢,清爽順喉,好啱女仔口味。Omakase Set 全25品 $12801. 鹿兒島蕃茄前差三小碟,鹿兒島小蕃茄,上面灑少許岩鹽,甜度更能提升,清爽口感不錯。2. 螢光魷魚一般是季節限定的,生食鮮甜,非常惹味。3. 沖繩島名物水雲品嚐水雲 清涼冷盤,入口細滑,配以醋汁酸酸甜甜很開胃,上面鋪滿松葉蟹肉,一絲絲的口感簡直一流!4. 鮮帆立貝紫菜新鮮帆立貝刺身食落帶點爽口,厚切質感實在,輕火灸過,油份足充,用脆口的紫菜包住食更加有層次。5. 間白魚 薄切兼且晶瑩通透的間白魚, 肉質滑兼爽脆清甜,卷着海膽一起吃,肉質嫩滑軟腍,回味無窮。6. 深海池魚賣相精緻,深海池魚碎切配上食

食高質素的日本料理,好好感受日本風,敬請期待!

越後櫻 醉樂無極 $280

Omakase Set 全25品 $1280

1. 鹿兒島蕃茄

2. 螢光魷魚

一般是季節限定的,生食鮮甜,非常惹味。

3. 沖繩島名物水雲

4. 鮮帆立貝紫菜

5. 間白魚

6. 深海池魚

賣相精緻,深海池魚碎切配上食用花朶,油份豐富,肥美嫩滑。

7. 鹽燒白貝
白貝鮮甜肉厚,口感爽脆多汁,鹽燒白貝的鮮甜味更加突出。

8. 赤貝壽司

色澤光鮮的赤貝,外表呈燈紅色,口感十分爽嫩,鮮甜味美,還有淡淡的海水味。

9. 地金目鯛壽司

地金目鯛油份較高,魚油滿溢,肉質細緻,入口即化,慢慢品嚐軟嫩的魚油香。

10. 真名鰹壽司

他們好像是比拼誰的魚油最多,哈哈!真名鰹身價非常高,魚油極多,魚肉厚身,入口富有彈力。

11. 華蓮蠔

店長稱為蠔皇的華蓮蠔,可遇不可求,今晚難得食到日本長崎縣日本第一。華蓮蠔肉厚肥美,蠔身飽滿,入口感覺如絲細滑,非常鮮甜,蠔味十分濃厚,加上醬汁和蔥花更能提升蠔香。

12. 海膽 鮮腐皮

海膽配百葉的做法十分有特色,清淡的鮮腐皮上面再配鮮甜濃郁的海膽,兩者質感也十分嫩滑。

13. 北海道牡丹蝦刺身
如酒杯大隻的牡丹蝦,先把蝦膏、蝦子放進嘴裡,然後到牡丹蝦刺身,鮮甜黏口的肉質保持新鮮,什麼調味也不用已經好好食。

14. 鮫鰈魚壽司

鮫鰈魚肉質有彈性,配上清香柚子汁更加甜美,魚油豐富,口感鮮滑細膩。

15. 鰆魚壽司

季節魚外表顯得十分油潤,魚的鮮甜味獨特,鰆魚魚肉味道濃郁,肉質鮮嫩多汁。

16. 富山灣白蝦壽司

蝦肉鮮甜爽滑,波波造型很可愛。

17. 北海道白見貝刺身

白見貝,店長介紹的時候也說口感像似象拔蚌,甚至比象拔蚌更加鮮甜,口感特別爽韌。

18. 熟成油甘魚

厚切的熟成油甘魚刺身,食落鮮甜,魚味香濃,口感非常鮮嫩。

19. 香魚BB

酥脆可口,肉質軟滑,活生生的造型特別生猛。

20. 磯煮鮑魚

師傅介紹用上幾小時慢煮鮑魚,使肉質軟腍入味,再拌以蟹膏。鮑魚鮮嫩可口,蟹膏鮮味十足,味道層次豐富。

21. 海鰻壽司

輕輕火炙海鰻表面,海鰻汁甜度剛剛好,口感柔軟味道鮮甜。

22. 拖羅

傳說中的藍鰭吞拿魚,拖羅顏色粉嫩,可以說是刺身中之極品,優質肥美魚油,拖羅味濃,脂肪高,滿口魚油香。

23. 紫菜天婦羅夾海膽

我最愛的馬糞海膽,鮮甜而不膩,肥美豐腴,入口即溶,口感一試難忘。

24. 天婦士多啤梨

第一次食炸士多啤梨,配搭海鹽味道有趣,口感特別,天婦羅香脆,加上煉奶,入口滑溜。

25. 玉子燒

口感似布甸,蛋味十足,帶一點焦糖味。

26. 熱騰騰的湯,非常鮮味,有暖胃的感覺。

27. 雪葩夾餅

完美的結局就是這甜品,益力多雪葩非常清爽,跟夾餅一起食,十分滿足。

極力推介鮨逸,omakase 近距離欣賞到師傅的手藝,每一樣都超級新鮮,這個價錢絕對超值。

• 藍鰭吞拿魚腩壽司
  • 鰆魚
  • 活赤貝
  • 地金目鯛壽司
  • 赤馬糞海膽
  • 水果蕃茄
2021-05-04 438 浏览
一直都很想試廚師發辦,可惜找不到知音人,難得跟我同月同日生的妺妹,有著和我一樣愛吃的性格,於是今晚就來豪一次。😆😆我們試了這個25品的廚師發辦,還叫了一枝大吟釀。我們選擇喜歡的酒杯,店長還替我們安排了冰,冰鎮著酒,十分貼心。這枝伯樂星大吟釀清爽易入口,而且甜而帶米香,非常適合女士們。前菜有鹿兒島糖茄:糖茄很甜,撒了少許岩鹽,中和了蕃茄的甜度。螢光魷魚:魷魚味濃郁,配上秘製醬汁,帶出魷魚的鮮味。沖繩水雲配蟹肉:水雲配上醋來吃已經很開胃,再加上鮮甜的松葉蟹肉,入口非常順滑。池魚:一絲絲的池魚,加上少少蔥花和菊花,可以提升鮮味,再配上柚子醋,特別開胃大溝貝:一件好腍,另一件好爽,但兩件都好鮮甜間白魚馬糞海膽:淡淡的魚味加上濃郁的海膽鮮味,入口鮮甜,口感特別真鯛白子:不知道這是什麼還好,吃完覺得好滑溜,再問店長才知道這是魚的精巢😅😅地金目鯛壽司:鯛魚很鮮,魚油香兼爽口交疊魚壽司配魚膏:魚膏好濃郁,配上爽口及帶有鮮味的魚,味道很有層次北寄貝壽司:爽口彈牙,而且鮮甜花雕牡丹蝦:超大隻蝦頭,蝦膏濃郁,蝦肉爽口,配上微微的花雕酒,絕配海膽湯葉:很滑的腐皮上面加了海膽,腐皮豆味很濃日本長崎縣鮮蠔:蠔身肥

螢光魷魚:魷魚味濃郁,配上秘製醬汁,帶出魷魚的鮮味。

大溝貝:一件好腍,另一件好爽,但兩件都好鮮甜

地金目鯛壽司:鯛魚很鮮,魚油香兼爽口

北寄貝壽司:爽口彈牙,而且鮮甜

海膽湯葉:很滑的腐皮上面加了海膽,腐皮豆味很濃

日本長崎縣鮮蠔:蠔身肥美,蠔味濃郁,而且鮮甜

富沙灣白蝦黑魚子:新鮮白蝦去殼再加上黑魚子,鮮味提升百倍

油甘魚黑松露:厚身的油甘魚魚腩配上香濃的黑松露,魚油香!口腔內的味道極豐富

白健貝:好鮮,口感非常爽

紫菜包海鰻:紫菜很脆口,包著鰻魚一口吃,很爽!(我指心情)

拖羅:肥美,魚油香最突出
蟹膏鮑魚:爽口帶淋的鮮鮑魚,配上濃郁蟹膏,好有新鮮感

甜甜玉子燒:似焦糖布甸,好滑溜,蛋味濃

香魚bb: 炸出來的魚可以”企”在碟上,絕對看得出師傅的功架,味道香脆可口

士多啤梨天婦羅:第一次食這樣的天婦羅,士多啤梨很甜而且Juicy ,又帶點天婦羅的油香味

紫菜天婦羅夾海膽:天婦羅紫菜夾著鮮甜的馬糞海膽一起吃,先有脆的口感,繼而creamy的海膽爆到滿口鮮味

喜之次Kinki :輕輕的燒一燒,散發了魚油的香

䱽魚:魚身厚,有口感

麵豉湯:滑滑的豆腐粒加在鮮甜的麵豉湯,看似普通,但味道卻非一般

柚子雪葩:柚子味微酸帶甜,配上脆脆威化,很想encore
2021-04-20
2021-04-30 73 浏览
位於銅鑼灣的鮨逸,是一間高級日本料理餐廳。餐廳開業不久,主打港人最愛的廚師發辨。主廚在多家知名高級日本餐廳效力近30年,經驗豐富,實力非凡,想一嚐高質的魚鮮味美,不如來這裡試一試吧! 餐廳坐落商業大廈的最高層,景觀開揚舒適。店內設有壽司吧枱,可容納二十多位客人。當日七時到達,未有其他人客光顧,可以與大廚談談他的廚藝心得啦~ 我們晚市光顧,廚師發辨劃一價錢為$1280/位,包含前菜、刺身、壽司、煮物、味噌湯、甜品等等,共25款美食,必定令大家大飽口福啦! 先有清甜爽口的靜岡縣蕃茄,喚醒味蕾,為接下來的大餐做好準備。 池魚配上柚子醋和紫蘇花,色彩漂亮,優雅別緻,味道濃郁細膩。 經師傅拍打過的活赤貝,爽口彈牙,帶有微微的海水味。 師傅把馬糞海膽捲入鯛魚之中,兩種不同的魚鮮和口感在口中爆發,相當不錯。 深海池魚配上黑松露醬,濃香惹味,有意想不到的配搭效果呢。 炙熱過的金目鯛,魚油被逼出,香氣撲鼻,非常美味呀! 豆味濃郁的滑嫩腐皮,與馬糞海膽和紫海膽一同入口,滑溜甘甜。賣相精美的牡丹蝦,配上蝦膏和蝦籽,味道超濃,沖擊味蕾呀!帶有黑邊的黑鯥魚壽司,魚肉結實,沾上醬油已足味。白蝦壽司,配上德國黑魚子
位於銅鑼灣的鮨逸
,是一間高級日本料理餐廳。

我們晚市光顧,廚師發辨劃一價錢為$1280/位
,包含前菜、刺身壽司、煮物、味噌湯、甜品等等,共25款美食,必定令大家大飽口福啦!

池魚配上柚子醋和紫蘇花,色彩漂亮,優雅別緻,味道濃郁細膩。

經師傅拍打過的活赤貝,爽口彈牙,帶有微微的海水味。

師傅把馬糞海膽捲入鯛魚之中
,兩種不同的魚鮮和口感在口中爆發,相當不錯。

深海池魚配上黑松露醬,濃香惹味,有意想不到的配搭效果呢。

炙熱過的金目鯛
,魚油被逼出,香氣撲鼻,非常美味呀!

豆味濃郁的滑嫩腐皮
,與馬糞海膽和紫海膽一同入口,滑溜甘甜。

賣相精美的牡丹蝦,配上蝦膏和蝦籽,味道超濃,沖擊味蕾呀!

帶有黑邊的黑鯥魚壽司,魚肉結實,沾上醬油已足味。

白蝦壽司,配上德國黑魚子醬,加上少量岩鹽,帶出海鮮原有鮮味。

我向來很愛吃野生銀鱈魚
,這條來自北海道的銀鱈魚,經師傅燒過後,油香爆發,好好吃呢。

原個紫海膽配三文魚子,氣派十足。紫海膽清甜鮮美,三文魚子鹹味得宜,不用配其他調味都已經很足夠啦~

我向來很愛吃磯煮鮑魚
,烹調4小時的鮑魚,軟腍入味,彈牙可口,每片都被大量蟹膏包裹,膏味超濃郁呀!

最後我有最愛的藍鰭吞拿魚腩壽司
,吞拿魚腩相當肥美,脂肪豐富,入口油香爆發,很滿足呀!

炸福岡草莓,令人很有驚喜! 草莓甜蜜蜜,炸得糖份更高,汁水滿滿呀!
閨蜜相約飯聚,選定崇光百貨附近的『鮨逸』食廚師發辦,原來她是這裏的常客,每次來都飽得未能把最後一道甜品食完,今次又帶我來挑戰這個 1280元 25 道菜品的廚師發辦, 更豪言如果我能挑戰成功,下次的自助晚餐便由她請客。✨1餐廳環境寬敞舒適,我們坐到吧枱前,邊聽師父講解食材產地,邊品嚐一道接一道的時令季節小品,盡情把酒言歡,相當愜意。✨1。🌟 靜岡縣水果蕃茄~打頭陣的蕃茄皮薄多汁,比一般蕃茄甜度更高,開胃但略為普通。✨2。🌟沖繩水雲配松葉蟹肉~水雲是海藻的一種,口感有點像髮菜,配上酸度略高的醋汁及松葉蟹肉同食,非常清新。✨3。🌟富山縣螢光魷魚~經鰹魚豉油醃製過的螢光魷魚入口順滑,且非常黏口,咸鮮度十足。✨4。🌟日本平貝紫菜手卷~師傅用了磯燒的做法,元貝鮮味中帶一層醬油的焦香,夾著香脆紫菜同食,是下酒佳餚。✨5。🌟九州池魚~切得細薄的池魚肉,伴上柚子醋和食用菊花,口感甜酸醒胃。✨6。🌟日本間白魚卷馬冀海膽~比較淡味的間白魚卷著濃味的馬糞海膽, 入口鮮甜無比,令人回味再三。✨7。🌟鯛魚白子~熟透的鯛魚白子比蛋白更加嫩滑,且散發淡淡酒香,口感有點似嫩豆腐。✨8。🌟地金目鯛~全身通紅,堪稱『魚中

1。🌟 靜岡縣水果蕃茄~

2。🌟沖繩水雲配松葉蟹肉~

沖繩水雲配松葉蟹肉

3。🌟富山縣螢光魷魚~
經鰹魚豉油醃製過的螢光魷魚入口順滑,
且非常黏口,咸鮮度十足。✨

4。🌟日本平貝紫菜手卷~

5。🌟九州池魚~
切得細薄的池魚肉,伴上柚子醋和食用菊花,
口感甜酸醒胃。✨

日本平貝紫菜手卷

6。🌟日本間白魚卷馬冀海膽~
比較淡味的間白魚卷著濃味的馬糞海膽,
入口鮮甜無比,令人回味再三。✨

日本間白魚卷馬糞海膽

7。🌟鯛魚白子~
熟透的鯛魚白子比蛋白更加嫩滑,
且散發淡淡酒香,口感有點似嫩豆腐。✨

8。🌟地金目鯛~
全身通紅,堪稱『魚中貴族』的地金目鯛,魚身油份極重, 師父大方厚切,輕輕燒過魚皮後,入口香軟嫩滑,堪稱極品。✨

9。🌟活北寄貝壽司
師傅即場從魚缸中撈出新鮮活北寄貝製作,
入口嫩滑鮮爽。✨

10。🌟 黑松露醬配深海池魚腩~
香氣極重的黑松露醬配上肉質緊實鮮甜的池魚,
完全沒有腥味,兩者非常配合。✨

鯛魚白子

11。🌟 鮮腐皮伴海膽~
嫩滑的鮮腐皮,入口立馬融化且豆香極濃,
配上甜美海膽,很鮮。✨

12。🌟牡丹蝦花雕漬~
紅粉的牡丹蝦去殼後,經花雕酒和鰹魚豉油浸過一晚, 入口鮮中帶酒香, 蝦頭部位味道勝似陳年舊酒,極為鮮美。✨

牡丹蝦花雕漬

13。🌟長崎小長井『華漣』蠔~
身形嬌小的華漣蠔肥美飽滿,口感如絲般細緻嫩滑,得到『日本一』的美譽,確是實至名歸。✨

長崎小長井『華漣』蠔

14。🌟鰆魚伴日本炸蒜 ~
炸得透徹的日本炸蒜碎,入口香脆且蒜味突出,
配合經鰹魚豉油煮過的厚切鰆魚同食,
份外鮮香。✨

15。🌟富山灣白蝦~
師父在小巧且晶瑩剔透的去殼白蝦上灑上岩鹽,
金箔,再加入黑松露醬,將白蝦的鮮美發揮到極致。✨

16。🌟燒赤鯥魚壽司
矜貴的深海赤鯥, 魚皮用火槍輕燒過,
帶出魚油香味,入口甘香甜美,
讓人想再來一件。✨

富山灣白蝦

17。🌟北海道白寄貝~
師傅即場從魚缸中撈出新鮮的北海道象拔蚌製作,口感比普通象拔蚌軟嫩爽甜。✨

18。🌟油甘魚腩~
極厚切的油甘魚腩經過熟成5天的洗禮,
入口味道更香醇厚實,油脂甘香,口感絕妙。✨

油甘魚腩

19。🌟蟹膏伴鮑魚~
賣相較為普通,怎料入口濃烈的蟹膏鮮香
和柔嫩的鮑魚鮮味爆出, 口感絕妙。✨

20。🌟燒鰤魚魚鮫~
滿滿的嫩滑魚肉加上燒得脆口的魚皮,
又是一道佐酒佳品。✨

21。🌟紫菜伴馬糞海膽~
紫菜用天婦羅的手法炸成薄脆,
配上鮮甜無比的馬糞海膽,入口滋味無窮。✨

蟹膏伴鮑魚

22。🌟 紫菜藍鮨吞拿拖羅手卷~
厚身的藍鯨拖羅經燒過後依然油分充足,
肉質富有彈力, 完全沒有筋,
紫菜包著同食,感覺妙不可言。✨

23。🌟 紫菜海鰻手卷~
海鰻肉質軟嫩中帶有燒過的焦香,
師父海鰻上灑上芝麻,可謂妙筆生輝,
香上加香。✨

24。🌟炸福岡『甜王』士多啤梨~
第一次嘗到經薄漿脆炸的士多啤梨,
『 甜王』士多啤梨果真非常甜美,
加上少許鹽和煉奶, 令士多啤梨更甜,
非常特別。✨

25。🌟日本蛋布甸~
外形方方正正,口感實在的雞蛋布甸,
此款相對較為普通。✨

炸福岡『甜王』士多啤梨

⭐新鮮紫菜麵豉湯
坐了接近3 個小時,身體難免有點寒意,
這碗細心的紫菜麵豉湯正好暖暖身,
雖看不見湯內有肉類,但依然鮮甜可口。✨

⭐柚子雪葩
雪葩柚子味道特出,口感酸中帶甜,
讓人愛不釋手。✨

除25 款精選菜品外,
還有暖肚的紫菜麵豉湯和柚子雪葩作結尾,
吃了足足三個小時,
才把這頓超級『廚師發辦』捧腹食完,
除蕃茄,魚鮫及蛋布甸較為普通外,
其他菜品絕對能稱得上『極品』,
感受到師傅的用心製作,
跟閨蜜齊齊盡興而歸。✨
沖繩水雲配松葉蟹肉
炸福岡『甜王』士多啤梨
  • 長崎小長井[華漣]蠔
  • 紫菜藍鯨吞拿拖羅手卷
2021-04-27 120 浏览
2月的時候仍未開放晚市堂食, 所以我地既結婚週年就選了這個壽司店吃我地既午餐omakase, 係朋友一直都常訪推介給我的前菜, 茶碗蒸, 13貫壽司, 湯, 甜品 $348/位 (而新張期間仲免加一)大部分既食材都好新鮮, 好正, 不過都離不開深海池魚, 左口魚果D對於經常食壽司的我來說都係大路野, 飯就是用白醋的, 飯的份量比我食開的店還少真心食完13件都好似無食過野咁XDD 佢地第13件係可以encore 之前, 自己揀老公就揀左佢最愛的海貼膽, 我相信好多人都會揀海膽xd 感覺好抵而我就揀左銀鱈魚bb配黑松露醬, 對我來說好特別, 又好香油脂 (因為過幾日又會去別的omakase)服務方面都不曾, 師傅就好靜, 無乜野講, feel 到佢嘗試搵下話題, 但明顯知佢係不善交通的人我地仲自己帶左個cake 去切, 不另收切餅費, 好好呢!!我老公表示又平又抵食, 可以當飯堂, 而我就覺得佢地d 飯可以再多d同埋佢地無手卷, 睇唔到師傅既手藝同即場發揮的水準
吃我地既午餐omakase, 係朋友一直都常訪推介給我的

同埋佢地無手卷, 睇唔到師傅既手藝同即場發揮的水準

2021-02-02
庆祝纪念
纪念日
2021-04-27 224 浏览
在銅鑼灣這個鬧市裏食25道omakase , $1280位都是物有所值的首先要開支酒配搭我們今晚豐富的晚餐,因為沒有太多要求,我們便請店員推介一下,我們兩個女生今晚便不喝濃酒,想試點清淡一點但可以伴我們整晚佳餚,店員推介這支不在餐單上的伯樂星,希望我們都會可以找到自己的伯樂,酒味清爽,有米香易入口,我倆真的不自覺地很快便喝醉了由左至右蕃茄-蕃茄多汁配海藻螢光魷魚 -通常燒魷魚,今次是刺身魷魚,魷魚爽口蟹肉水雲-水雲即是藻,通常是冲澠常見食材,口感像海帶但較滑,還有淡淡的梅味由右至左刺生包馬糞海膽-魚味較淡配馬冀濃大溝貝一清甜爽口有少少柚子上面配搭,雖然知名度高但係性價比高池魚-酸酸地加菊花,清新得黎又開胃由左到右真鯛白子一雖然自己冇食過雞子,但食白子時腦海浮現出雞子,經証實係魚嘅雞子,即魚「穫」,店員話像魚味棉花糖,我自己會形容為魚味嘅豆腐地金目鯛-油份多,加火燒增加油香北寄貝-爽脆由中左右海膽湯葉-湯葉是日本豆腐皮,很香濃的的豆香,中和海膽鮮甜的海膽味花雕牡丹蝦-牡丹蝦大肉濃就不在話下,店員建議先食蝦身再食蝦頭再食蝦膏,的而且確蝦膏是非常濃的蝦膏鮮甜味,但食時真的要小心蟹殼割口日本長

由左至右
蕃茄-蕃茄多汁配海藻
螢光魷魚 -通常燒魷魚,今次是刺身魷魚,魷魚爽口

由右至左
刺生包馬糞海膽-魚味較淡配馬冀濃
池魚-酸酸地加菊花,清新得黎又開胃

由左到右
地金目鯛-油份多,加火燒增加油香
北寄貝-爽脆

由中左右
日本長崎縣小長井蠔-日本一,蠔身飽滿有after taste,口感濃厚但又清甜

真明堅一䱽魚,魚油重,魚味濃
喜知次kinki-日本魚神,魚油份高

白見貝-即是象拔蚌的一種,非常爽口
油甘魚魚腩加黑松露-有少少wasabi,厚切油甘魚,魚油十足,加上黑松露的香氣,口感提升

富沙灣白蝦加黑魚子-大量小白蝦堆砌成,可見師傅處理蝦款的巧手

紫菜海鰻一紫菜甜甜地又脆,好少海鰻配整塊海鰻,依個好好味,要先食,避免紫菜變林
拖羅 -入口有溶化感,滿魚油香

炸紫菜夾海膽-好特別嘅配搭,三文治

炸士多啤梨-少少酸但juicy 有士多啤梨,有清理口腔嘅魚油感覺

玉子燒- 自家製 cream brûlée ,但是咸食,非常滑口,滿有蛋香
1K
2021-04-25 202 浏览
今晚同致愛兩人去食25道菜嘅omakase ,這裡位置方便一出升降機全層都係餐廳,一排吧枱位置,見到師傅好忙碌為食客準備食材,還會介紹食物,真係邊吃邊長知識!餐牌內只有一個25品嘅omakase set,當然就係食這個啦,落單後就係第1款菜式是超多汁及醒胃鮮甜嘅日本蕃茄,真係夠晒香甜多汁!第2道是富山灣來嘅螢光魷魚,細細隻,口感嫩滑鮮味,加埋浸過醬油,入口味道濃郁!第3道就係水雲,在水雲上放了鮮甜松葉蟹肉,加上帶酸嘅醋汁,清涼可口,入口細滑如絲,十分醒胃!第4道就係火炙元貝,元貝上塗上了醬油後用火炙一下,再配上一片香脆紫菜卷住入口,絕對有雙重口感,同埋元貝肉質夠晒鮮味!第5道係鱆紅魚包住馬糞海膽,本身肉質爽口鮮味嘅鱆紅魚肉加上味道濃郁咁甜,回甘強美道極鮮嘅馬糞海膽,真係令人十分回味!第6道池魚,本身池魚肉質緊實爽口,味道鮮甜,配上蔥粒,加埋個柚子醋一齊入口,感覺份外清新!第7道白貝,師傅用鹽燒白貝,燒得剛剛好,將白貝嘅肉汁鎖住,入口個種獨特甜味同細緻嘅口感真係令人回味!雖然用上了鹽燒,但一啲都唔會覺得咸,味道反而更鮮!第8道赤貝壽司,色澤亮麗,肉裡又軟又嫩,口感外層爽脆,由師傅純熟嘅手

第8道赤貝壽司,色澤亮麗,肉裡又軟又嫩,口感外層爽脆,由師傅純熟嘅手藝製作,感覺特別新鮮!
第9道地金目鯛壽司,地金目鯛肉質細緻肥美,魚肉呈淡淡嘅櫻花粉紅色,魚肉鮮甜嫩滑!火炙後油脂更香濃!

第10道真名鰹壽司,魚鮨豐富,入口十分有口感,肉質富有彈力!
第11道華蓮蠔,這款蠔層次豐富,口感比一般平時食開嘅生蠔獨特,入口時有如絲絨嘅細密感覺,雖然體型細小,但肉質充滿彈性而且鮮甜,這款有日本一殊榮嘅蠔真係一定要試!
第12道鮮腐皮伴海膽,鮮腐皮入口嫩滑,加埋入口鮮甜嘅海膽味道十分配合!

第13道牡丹蝦刺身,師傅將大大隻牡丹蝦去殼,並將蝦膏取出放在彈牙爽口嘅蝦肉上,入口十分鮮味還有濃郁嘅蝦膏味!

第14道鮫鰈魚壽司,鮫鰈魚魚油豐盈,肉質嫩滑之餘都好有彈力,壽司上還放了鮫鰈魚肝醬,令入口味道更加濃郁豐富!
第15道鰆魚壽司,本身肉質柔軟肥美,經師傅火炙後,油脂更香濃入口味道更出。

第16道富山灣白蝦壽司,白蝦蝦肉味道甘味加上入口有細而綿嘅質感加上少少嘅柚子果皮,入口十分清新!

第17道白見貝刺身,是用象拔蚌新鮮切片出來,入口煙韌爽甜!
第18道熟成油甘魚刺身,上面放了松露醬作點綴,入口時肉質甘甜,口感油滑幼細,魚味濃郁,加埋香濃嘅松露醬,味道配合!
第19道香魚,上枱時原整一條放在碟上,炸得十分金香,可以原全食用,食到中間位置會有回甘嘅感覺!
第20道磯煮鮑魚,本身已經似肉質柔嫩口感鮮甜嘅磯煮鮑魚上還塗滿了香濃嘅蟹膏,入口時先感受到外面香濃鮮味嘅蟹膏,再加埋本身鮑魚肉質嘅味道,真係十分滿足!

第21道火炙穴子,穴子上加上醬油再火炙,配埋脆身紫菜卷住入口,外脆內軟,因用上了香脆紫菜穴子本身嘅油脂不會沾到手上!
第22道中拖羅,充滿脂肪比例較高,入口非常甘香嘅中拖羅,放進口中,油脂在口中滲出來嘅感覺真係十分滿足!

第23道紫菜天婦羅包住了海膽,紫菜先漫了天婦羅醬炸得定形再加上鮮甜嘅海膽,外脆內軟,一凍一熱,雙重口感!
第24道天婦羅士多啤梨,用上薄薄嘅炸漿將香甜大粒嘅士多啤梨炸得外脆內裡充滿肉汁,咬下去時肉汁在口中爆開,作為尾聲都係唔錯嘅組合!
最後一道玉子燒,自家製嘅甜品,入口蛋味濃郁,但又唔有太膩嘅感覺!

以為已經食完,最後還有麵豉湯,暖一暖過胃,還有雪葩夾餅!
節奏剛好,師傅會按客人速度調節,十分滿意今晚嘅食物質素同埋師傅熱心講解,加埋店員嘅服務!
下次又可以再來看看有沒有新食材出現!
2021-04-25 48 浏览
早前是我和老公寶寶的周年記念日,當然是要大肆慶祝一番,老公寶寶向來知道我鍾情日本菜式,便悄悄提早預訂了這間位於銅鑼灣開業不久的鮨逸,說是要給予我一個節日驚喜。鹿兒島高糖度蕃茄蕃茄來自於日本的鹿兒島,特點是擁有極高糖度,因栽種人員會在其收成之前先灑適量的鹽分於地下,此做法令蕃茄食用時口感綿沙多汁,味道更為濃郁鮮甜,果香十足。水母刺身水母色澤晶瑩透亮,師傅特意選用其最厚身的部份以製作刺身,因而食用時口感彈牙爽脆,硬實鮮味,配搭上青瓜片同食更是增添清香脆口。富山灣螢光魷魚此款魷魚是富山灣甚具代表性的海洋生物,有著富山灣的神秘之稱,由於捕撈時會發出藍光因而得名螢光魷魚。簡單加入刺身豉油作調味後,肉質入口柔韌軟腍,濃郁多汁,鮮甜爽脆。北海道大溝貝師傅於上桌前會先進行拍打動作,務求令肉質收緊,以達至口感更爽脆。把芥末和柚子皮加添於大溝貝之上作調味,入口酸甜清香,鮮味十足,爽彈鮮甜。淡路島池魚池魚又名為真鰺,是鰺科的一種魚類,出產自日本西部的淡路島。師傅選用上紫蘇葉、豉油、青蔥為魚肉作配搭點綴,食用時口感緊實爽彈,味道鹹香鮮嫩,清甜且略帶油香。千草縣真鮨 馬糞海膽把來自千草縣的真鮨包裹上北海道的馬糞
鹿兒島高糖度蕃茄
水母刺身
富山灣螢光魷魚
北海道大溝貝
淡路島池魚
千草縣真鮨 馬糞海膽
把來自千草縣的真鮨包裹上北海道的馬糞海膽後,再加入適量芥末調味,食用口感豐腴鮮嫩,滑溜即化,味道則濃郁香醇,清甜鮮美。
北海道白蜆
白蜆使用清酒煮製而成,奉上可見肉質是甚為肥美飽滿,咀嚼時結實爽口,鮮甜香嫩,並散發出陣陣酒香,而且師傅處理得乾淨非常,毫無砂粒。
北海道北寄貝壽司
北寄貝上桌前同樣需進行拍打動作,因而可見其肉質呈現緊實豎起的狀態。把北寄貝配搭上壽司醋飯食用,口感濕潤彈牙,甘甜滑溜,脆嫩鮮味。
地金目鯛壽司
地金目鯛也就是比金目鯛更為肥美而且更高一級的魚類。師傅會先把魚肉使用火槍輕微燒灼以逼出油份,再配搭醋飯製成壽司,口感清甜鮮嫩,甘香濃郁。
清柳貝壽司
師傅將清柳貝拍打以令其肉質達至緊實,並於表面𠝹開數刀,讓顧客更容易食用咀嚼,最後再加入壽司飯同食,口感軟嫩鮮香,爽口彈牙。
海膽豆腐 北海道馬糞海膽 黑魚籽
此道菜餚用上三種矜貴材料製作而成,底層是海膽豆腐,相較之下較為結實,口感滑溜即化,並有着陣陣海膽鮮香。上層則是馬糞海膽配黑魚籽,味道鹹香濃郁,鮮味十足。
北海道牡丹蝦花
此款佳餚是師傅獨家精心炮製的款式,選用上來自於日本北海道的牡丹蝦製作,並使用花雕酒蒸煮而成,入口蝦肉黏度極高,細綿甜美,味道散發着花雕獨特醇厚的酒香,再配上豐腴甘香的蝦膏,整體讓人念念不忘。
長崎縣小長井華蓮蠔
華蓮蠔肉質厚身飽滿,將其放置於半透的碟子上盛載並加入花朵點綴,賣相更顯矜貴非凡。此款蠔隻結實爽彈,清甜香濃,且充滿著海洋鮮味,再配搭青蔥、漬物,令味道增添微酸清新。
三重縣新鮮鯖魚
由於鯖魚十分新鮮,再加上師傅用了紫蘇葉緩和魚味,因而肉質並沒有太重的魚腥味,配搭上壽司飯同食,味道鮮甜嫩滑,且油脂甘香豐富。
富山灣白蝦
選用來自富山灣的白蝦,配搭上黑魚子、壽司飯一同製作,再於頂部添加上金箔,令整體賣相精緻吸睛,是道相機吃先的菜餚。食用時爽脆鮮甜,鹹香回甘。
赤鯥壽司
赤鯥是屬刺身中名貴的極品,是款與喜之次齊名的魚類,其肉質的特色是肥美且油脂豐富,因而師傅會輕微炙烤以逼出油分,再配搭上微酸醋飯,口感清甜滑溜,焦香鮮嫩。
北海道白見貝
出產自北海道的白見貝同樣是需進行拍打動作才奉上桌,所以肉質可見豎直緊實,於頂部加入少量芥末作點綴提鮮,口感爽脆彈牙,獨特鮮甜。
油甘魚
油甘魚屬較淡味的白身魚類,經過醃製後是已熟成三天的刺身,把其厚肉肥美的肉質切開數刀後端上桌,並加入芥末調味,口感柔軟細滑,鹹香即化,且滿口魚油香氣。
蟹膏鮑魚
鮑魚經過慢煮四小時後,再使用蟹膏撈製均勻而成,其肉質嫩滑鮮美,軟腍細嫩,易於咀嚼,味道清甜濃郁,且富有鮮香馥郁的蟹膏香氣。
吞拿魚魚鮫
魚鮫是吞拿魚極為珍貴的部份,屬於魚隻下巴位置,其肉質擁有着雪花般的花紋並充滿魚油脂肪,食用時入口即溶,嫩滑香口,魚味濃郁,並富有魚油鮮香。
紫蘇葉天婦羅 馬糞海膽
師傅把紫蘇葉炸製成天婦羅以作為底部承托,口感脆硬香酥,濃郁獨特。上層用上大量馬糞海膽作配料,並加入芥末提鮮,入口時滑溜鮮甜,香濃即化。
大拖羅壽司
大拖羅在魚腩的最前位置,特色是脂肪甚多,師傅將其舖蓋於壽司飯上,並灑上白芝麻作點綴和用上紫菜包裹,食用時入口即化,軟綿鹹香,魚味濃郁。
赤身壽司
赤身即是瘦肉,魚背不含油脂的部位,由於其血液中含鐵含氧較高,因而魚肉呈現紅色狀態。配搭上醬油漬、白芝麻、壽司飯製作,味道富有魚香,鹹鮮濃郁。
福岡甜王天婦羅
福岡甜王亦即是士多啤梨,外觀可見是大顆圓潤,師傅選擇將其炸製成天婦羅,並配搭上煉奶而成,入口外酥內嫩,香甜多汁,果香十足。
玉子布丁
玉子在日語裏就是雞蛋的意思。布丁外型四方呈金黃色澤,食用時柔軟滑溜,香甜嫩口,且滿嘴皆散發著濃郁蛋香,作為飯後的甜點之一實在讓人滿足。
麵豉湯
飯後喝上一碗熱騰騰的麵豉湯正適合不過,不但有着暖胃的用途,同時亦可作清味蕾之用。飲用前將其攪拌均勻即可享用,味道鹹香濃郁,鮮味十足。
芝士雪糕 最中餅
最中餅亦即是薄身的脆皮,屬於日本的甜食之一,口感酥脆鮮香,並散發天然糯米香味,中間再夾上芝士味雪糕作餡料,令整體口感味道層次更為豐富,雪糕絲滑即化,清爽香甜,芝士味道亦獨特甚濃。

總結而言,餐廳裝潢以木系為主題,配上採光度十足的大玻璃窗户,感覺開揚舒適。菜餚賣相精緻矜貴,款項多樣豐富,食材新鮮足料,味道高質出色,是適合聚餐慶祝和打卡的好地方。
2021-04-24 64 浏览
第一次食25品嘅廚師發辦,同其他餐廳差唔多嘅價錢竟然食到比以往多出好幾樣嘅壽司,性價比算高師傅比我嘅感覺係好樸實,雖然未至於好似之前大陸見過嘅師傅剃曬光頭咁匠氣,但從言談舉止中見到做野認真唔輕浮,我幾鍾意環境清幽,有獨立廁所,可惜有d背光,唔太方便打卡影食物高甜度鹿兒島番茄配岩鹽:糖分高,甜味掩蓋曬一般番茄嘅酸,配岩鹽令到佢多一份香味水母刺身+柚子醋:採用海蜇最粗身嘅位置,爽脆,柚子醋有一貫的開胃熒光魷魚:師傅話宜家熒光魷魚係時令,熒光魷魚冇之前遇到過嘅苦澀味,我幾滿意,魷魚味好濃郁,配埋醬油姜蓉,鮮味出而且冇腥氣貝類一向係我最愛,唔洗多餘調味已經有好突出嘅鮮甜,今次師傅將貝類分開咗肉身邊位兩個部位,肉身鮮嫩、邊位爽口,配埋少少芥末吊到個清香吞拿魚油甘魚:厚切肥美,入口有融化嘅口感池魚:充滿蔥花、醬油香,成道菜比較注重於調味而唔係魚肉自己嘅香,明顯感覺到師傅開始將個菜式嘅濃味度開始推進北海道白貝:用清酒處理,無需多講,只要係貝類我都鍾意終於到壽司,三松懸石鯛壽司:肥,師傅話魚肉熟成3日,食落會更鮮,上面有淡淡柚子醋香北寄貝壽司爽口鮮甜呢款忘記係東京灣嘅咩魚:個人覺得魚味反而偏淡,炙燒味

環境清幽,有獨立廁所,可惜有d背光,唔太方便打卡影食物

吞拿魚油甘魚:厚切肥美,入口有融化嘅口感

北海道白貝:用清酒處理,無需多講,只要係貝類我都鍾意

北寄貝壽司爽口鮮甜

呢款忘記係東京灣嘅咩魚:個人覺得魚味反而偏淡,炙燒味濃,主要靠燒烤帶味,魚味一般般

海膽豆腐:採用馬糞海膽,豆腐本身有海膽撈埋,成道菜充滿海膽香,完全冇苦澀味,適合送酒,上面嘅係黑魚子

講起酒,我地今次叫咗750mL嘅梅酒,入口非常清甜,冇酒精嘅苦澀味,好似果汁咁易入口,真係會不知不覺咁飲曬而去到最後先feel到唔小心醉咗😂

北海道牡丹蝦好正,用花雕浸一晚配合醬油調味,類似醉蟹做法,不過醬油減半,醬油方面就採用鰹魚醬油,再提鮮,係一道帶有少少中菜特色嘅中華料理,口感包持到牡丹蝦嘅香糯,味道就充滿酒香與醬油嘅鹹鮮,蝦頭係精華啊,師傅再三強調蝦頭必試埋,因為d酒香醬油香入曬蝦頭,連埋蝦頭膏食係非一般嘅享受

日本一華蓮蠔:大開眼界,殼薄肉超級飽滿,肉質爽脆鮮美,真係第一次食蠔係咁嘅口感,簡直打開新世界大門

地甘魚:係再肥d,油香再濃d

花竹蝦(車海老):外表熟但其實只係淥15秒得一成熟,主要目的係迫鮮味,內裡其實仍然係生,口感超爽口

赤陸魚壽司:好厚身超濃油香

新鮮象拔蚌:清甜嫩身唔硬

熟成3日油甘魚:肥美!卷埋食口感好似翻倍咗咁

磯煮鮑魚:煮三小時,撈埋蟹膏,睇圖都可以想像到嗰日嘅香味係一直落到喉嚨,師傅話我地飲酒嘅客,佢先撈蟹膏,因為個濃郁嘅味道送酒最合適

獅魚魚蛟:多脂肪油香

馬糞海膽配紫蘇葉:入口豐庾,鮮味一流,紫蘇葉獨特香氣滲出,濃味再高一個層次

吞拿魚壽司:魚味濃,口感軟身

海鰻:入口即溶

草莓天婦羅:真係超級甜!甜到好似食糖漿咁,本身草莓已經甜度十足,再加埋熱食+生果變熟嘅作用,個甜度係幾何級數咁上升

最後食埋玉子燒同雪糕就完成今餐,由7點半食到10點冇停過,師傅又係時候要忙碌準備聽日嘅食材。平時食13~15道菜已經好飽,今次25道加埋甜品玉子燒真係double滿足,食物安排誠意十足,質量具備,係我2021年內最滿意嘅一餐

難得朋友請客,就去食我最鍾意嘅廚師發板日本菜,餐牌上的Omakase 套餐好吸引,有我最鍾意嘅刺身同壽司,而且價錢合理,所以我哋就叫咗兩位廚師發板套餐。去到吧枱位置已經滿座,非常爆滿,不過坐四人枱一樣咁舒服😌先叫兩杯蘋果汁濕濕口,入面有兩粒鐵冰可以keep住凍嘅溫度,第一次見。師傅精心烹調嘅美食好吸引,首先要相機食先,店員建議我哋由左至右食,首先是水云即是海髮菜,面頭有蟹肉酸酸地好美味、然後螢光魷魚燒燒得好香、最後係水母刺身,口感硬爽脆!刺身方便睇到都覺得好新鮮,一共有四款,包括真雕刺身,薄切捲住食再加少少豉油Wasabi,仲有少少辣都幾滋味、池魚加埋細細粒薑蔥更添口感、大溝貝刺身有兩大件,好軟身又爽又林、最後就是炙燒過的河豚魚白子,又幾Creamy的。除此之外,仲有我最鍾意的牡丹蝦刺身、油甘魚刺身及三文魚冰頭漬,甜甜酸酸的味道好開胃 仲有重頭戲我最鍾意嘅壽司,包括有赤貝、鱈魚、喜之次、黑木魚、三星漬、醋鯖魚、海鰻、海膽及大拖羅等,當中的赤貝拍打完食落去更爽口彈牙,而且味道好Fresh好新鮮,另外大拖羅入口即溶,好Creamy呀。還有北寄貝刺身、鮑魚及鰆魚,三種不同層次的口感,令我食到
難得朋友請客,就去食我最鍾意嘅廚師發板日本菜,餐牌上的Omakase 套餐好吸引,有我最鍾意嘅刺身壽司,而且價錢合理,所以我哋就叫咗兩位廚師發板套餐。

去到吧枱位置已經滿座,非常爆滿,不過坐四人枱一樣咁舒服😌

還有北寄貝刺身、鮑魚及鰆魚,三種不同層次的口感,令我食到好滿足。

然後就是松葉蟹肉拼三文魚籽卷物,一啖食落去好有肉感,還有魚油四溢。

即叫即炸的香魚天婦羅,俗稱尖魚,帶一點甘苦味道,而且香脆可口呢。

食咗咁多豐富的美食,飲一碗紫菜麵豉湯先,再配埋第一次食嘅士多啤梨天婦羅🍤、玉子燒布甸及蛋薑味雪糕夾餅,今餐真係滿足而飽肚。

估唔到每一款美食都咁有心思咁特別,可見餐廳對客人的真誠真摯,相信不久我會再來幫襯!
早幾日預約了銅鑼灣的這家高級日本壽司店,相約太太來食晚市Omakase,慶祝和她相識九周年位置:位於銅鑼灣駱克道近Sogo位置的商廈27樓,正在港鐵銅鑼灣站C出口鈄對面,附近有電車、巴士、小巴等等交通四通八達,地點非常方便環境:餐廳面積不大,帶和風簡約裝修,感覺寧靜和諧,有提供獨立廁所,另外設一長吧台位,可在Omakase期間與師傅交流服務:餐廳經理服務殷勤,主動幫忙加茶及飲品和收拾碗碟。負責Omakase的師傅簡單明快的介紹每道食材及樂意跟客人交流,而助手會主動添加客人碟上的酸瓜、牛蒡及薑片,服務認真到位食物:由於主要是Omakase,餐廳需要預先訂座,有些食材即日才訂枱更會無法提供,而我早在一星期前已提前預定晚餐據悉晚市只提供Omakase共25道廚師發辦菜式,當晚則有:1. 靜岡縣水果蕃茄~蕃茄糖分高,甜多於酸很開胃的第一道菜2. 沖繩縣水雲配蟹柳~水雲即是海藻,像麵一條條,混合酸甜的醬汁及蟹柳的質感,相當清新3. 富山縣螢光魷魚~師傅說是時令食材,用鏗魚豉油浸過的刺身螢光魷魚,口感嫩滑很鮮味4. 日本平貝伴紫菜~磯燒過的平貝像夾心餅一樣用紫菜夾住食,香氣撲鼻而且很軟滑,加上紫菜

位置:

環境:

服務:

食物:
靜岡縣水果蕃茄、沖繩縣水雲配蟹柳、富山縣螢光魷魚及日本平貝伴紫菜
1. 靜岡縣水果蕃茄~蕃茄糖分高,甜多於酸很開胃的第一道菜

4. 日本平貝伴紫菜~磯燒過的平貝像夾心餅一樣用紫菜夾住食,香氣撲鼻而且很軟滑,加上紫菜本身脆脆的口感很特別

九州池魚、間白魚馬冀海膽卷、鯛魚白子及地金目鯛
5. 九州池魚~加入柚子醋及紫蘇花調味,帶有陣陣柚子及紫蘇香氣,而池魚夠嫩滑

6. 間白魚馬冀海膽卷~間白魚肉質煙韌,配上鮮甜的馬冀海膽及蘿蔔苗很配合

7. 鯛魚白子~熱食的時令小食,想像不到熟食的白子會如此鮮甜濃厚

8. 地金目鯛~跟沒油份普通的金目鯛截然不同, 油份多,表面做了炙燒效果,增添了融化的油香

活北寄貝壽司、深海池魚魚腩壽司、湯葉伴海膽及牡丹蝦花雕漬
9. 活北寄貝壽司~鮮甜幼滑的活北寄貝,較少餐廳會提供活食

10. 深海池魚魚腩壽司~厚切的魚腩位有咬口,加上松露醬更能提鮮魚香

11. 湯葉伴海膽~日本的腐皮豆味香濃,吃下去很軟滑像喝豆漿一樣,配合香甜的馬冀海膽令整體更鮮甜

12. 牡丹蝦花雕漬~師傅說靈感來自他日本旅遊期間食過的花雕蟹,日本人參考上海醉蟹改良而成。餐廳用花雕及鏗魚豉油浸一個晚上,令蝦身而至蝦頭吸收花雕的香氣精華

長崎縣小長井華漣蠔、鰆魚壽司、富山灣白蝦壽司及炙燒赤睦壽司
13. 長崎縣小長井華漣蠔~連續三年有「日本一」美譽的品種,蠔肉飽滿鮮嫩,配上柚子醋再度升華

14. 鰆魚壽司~燒香後油脂融化,配合炸蒜碎及鏗魚豉油香味十足

15. 富山灣白蝦壽司~師傅的巧手刀工,把白蝦去殼一層層擺在壽司飯上,加入金箔及魚子醬更見高貴

16. 炙燒赤睦壽司~炙燒過的赤睦香而有咬口,可惜吃上去有根

北海道白寄貝刺身、油甘魚魚腩刺身、蟹膏伴鮑魚及燒鰤魚胶
17. 北海道白寄貝刺身~即大家熟悉的象拔蚌,刺身鮮甜軟滑但不失口感

18. 油甘魚魚腩刺身~師傅指已熟成五日所以更加滑,同時非常厚切及油脂十足

19. 蟹膏伴鮑魚~鮑魚用傳統磯燒處理熟成四小時,超軟身,香濃的蟹膏更起提鮮作用

20. 燒鰤魚胶~像燒鯖魚,油香十足煙韌,配上檸檬消減油膩感

馬冀海膽伴海苔、拖羅手卷及海鰻手卷
21. 馬冀海膽伴海苔~馬冀海膽放在用薄薄天婦羅粉炸過的海苔上,海苔非常香脆海膽鮮甜,口感豐富

22. 拖羅手卷~用上藍鮨吞拿魚魚腩,炙燒後香滑及入口即溶

23. 海鰻手卷~鰻魚燒香後放入大量鰻魚汁及芝麻,既香亦鮮甜

福岡甜王士多啤梨、日本蛋布甸、新鮮紫菜麵豉湯及柚子雪葩
24. 福岡甜王士多啤梨~做了天婦羅的效果,再灑上海鹽及日本甜奶,是一件酸酸甜甜的甜點

25. 日本蛋布甸~餐廳自家手作,用雞蛋做成布甸口感,蛋香味濃

25道菜後,餐廳經理奉上餐湯及甜品收尾:
新鮮紫菜麵豉湯~用鮮紫菜煮的新鮮麵豉湯湯,和坊間的粉沖麵豉湯不同,非常鮮甜,之後也沒有口渴的感覺

柚子雪葩~清甜的柚子味,雪葩中帶有柚子肉,所以既消暑亦有口感

薑味汽水
總括而言,這家日本料理服務及食物都非常好,唯有不足是餐廳面積不大及師傅不多,如日後擴充營業,相信離米芝蓮不遠矣
2021-04-15
馬冀海膽伴海苔、拖羅手卷及海鰻手卷
福岡甜王士多啤梨、日本蛋布甸、新鮮紫菜麵豉湯及柚子雪葩
薑味汽水
2021-04-16 114 浏览
金目鯛帶子油甘魚熟蝦春魚右口魚牡丹蝦x蝦膏醬油漬赤身右口魚邊(好好食!燒過一燒好香,好重油份但入口即溶)拖羅海鰻馬糞海膽13貫omakase壽司set,第13貫可以揀返食過入面你最鍾意嘅一款食多次🤤樣樣都好好食,攪到我個時諗左好耐😂如果比你揀你又會揀邊一款呢?lunch食好抵玩,都係$3xx,沙律新鮮好味,自家製玉子燒好香,拍得住係日本食咁,麵豉湯正常發揮,同埋我想講連個茶碗蒸都好好味,又滑又多料😋

金目鯛
帶子
油甘魚
熟蝦

春魚
右口魚
牡丹蝦x蝦膏
醬油漬赤身

右口魚邊(好好食!燒過一燒好香,好重油份但入口即溶)
拖羅
海鰻
馬糞海膽

2021-03-22
我一向都係 #Omakase迷趁着疫情晚市堂食開返第一時間就要Book去食Omakase幸好一早已經book咗位估唔到今晚全場爆滿一打開Lift門已經見到餐廳長長的吧枱位置坐滿客人環境很舒適很闊落店員隨即給我們兩杯熱茶而Omakase Set 套餐很豐富當中包括有 Sashimi、Otsumami、Sushi、Set Meal Served With Soup & Dessert咁多嘢食價錢都只係 $1280/位食到我哋好滿足⊰⊹════════════════⊹⊱✎食後感 :✨【 #Appetizer 】師傅建議我們由左邊食起 : 1. 水雲Mix 海髮菜、面頭有蟹肉一齊食,酸酸甜甜好開胃2. 螢光魷魚燒味道新鮮、一啖食哂3. 第一次食水母刺身,口感帶一點硬爽脆,爽爽聲【 #Sashimi 】師傅建議我們由左上至左下食起 : 1. 有三片真雕薄切刺身,捲住嚟食味道有少少辣2. 池魚刺身細細條配以薑蔥豉油好入味3. 大溝貝刺身好軟身好林4. 河豚魚白子燒過後更香,而且好易入口5. 花雕漬浸的牡丹蝦刺身,面頭有滿滿的蝦籽蝦膏,一啖食落口好Creamy6. 油甘魚刺身好有肉感7. 三文
我一向都係 #Omakase迷

長長的吧枱位置坐滿客人
環境很舒適很闊落
店員隨即給我們兩杯熱茶
而Omakase Set 套餐很豐富
當中包括有 Sashimi、Otsumami、Sushi、
咁多嘢食價錢都只係 $1280/位

松葉蟹肉+三文魚籽卷物望落去好有份量
一大啖食落去有不同層次嘅口感
三文魚籽爆開油香四溢

【 #Hotdish 】
這一條香魚天婦羅 (尖魚)
本身食植物為主

很鮮甜呢!

【 #Fruit & Dessert 】
水果甜品🍮就是很特別的士多啤梨天婦羅🍤
一層煉奶包裹着
香脆可口、鮮甜多汁的士多啤梨🍓
加上甜甜地嘅煉奶味都好match
還有很滑溜的玉子燒布甸及蛋薑味雪糕夾餅