2021-12-27 60 浏览
「辛苦搵來志在食」,上星期終於完成手頭上所有工作,難得有時間當然要用美食來慰勞一下自己。近年香港人對日本菜的要求愈來愈高,Omakase的熱潮亦無半點減退。我都不例外,忙完即刻訂位到銅鑼灣一間價位親民的Omakase壽司店「鮨逸」吃晚市25道菜。餐廳的裝潢極具日本風格,食具及擺設亦十分細緻講究,感覺高貴又舒適。今晚十分開心能坐到吧枱,能與師傅零距離交流每道菜,令我每每吃完一道菜,都期待着下一道菜的來臨。枝豆栗子日本常見的前菜之一。翠綠的枝豆有鹹香,配上塗了牛油的栗子,色澤亮麗且粉糯香甜,是上佳的佐酒小食松葉蟹肉沖繩水雲🦀蟹肉肉質細緻,味道軟綿鮮甜;水雲口感柔軟黏滑,吃前記得將蟹肉和水雲攪勻食會更具鮮味蟹膏豆腐顧名思義是用蟹膏製造的豆腐。蟹膏味濃,嫩滑無比。師傳用上蟹肉和黑魚子點綴,增添色彩之餘亦令整體味道更為鮮甜梅酒聞一聞已有陣陣梅香,味道酸酸甜甜易入口,酒精濃度不高,特別適合不嚐酒的人來一杯🥃北海道鱈魚白子看似很腥但咬落毫無腥味,且入口即化,配上酸酸地的醬汁和海帶,非常醒胃石垣貝石垣貝被師傅往枱板猛力一摔便即時收縮,口感爽彈帶脆,鮮味十足,記得上碟打卡後要立即食用薄切油甘魚師傅細心提

枝豆栗子

松葉蟹肉沖繩水雲

蟹膏豆腐

梅酒

北海道鱈魚白子

石垣貝

薄切油甘魚
師傅細心提醒有少少辣,而且可以卷起來進食。油甘魚魚油甘香細膩,配上微酸的醬汁更能帶出油甘魚的鮮味

磯燒帶子
香脆的紫菜裹住了微微火炙過、再以七味粉來調味的帶子,既鮮甜香辛,且外脆內軟,口感一流🤭

柚子石垣鯛
石垣鯛油脂豐富,而且魚味濃,味道爽甜,蘸上柚子汁能平衡油脂感,亦能提升魚肉的鮮味,咀嚼時透出陣陣柚子清香

赤貝壽司
切花後的赤貝十分美觀👍 肉質厚身又無腥味,口感爽口帶脆

秋刀魚
秋刀魚肉質肥美,魚油豐富,油脂甘香,令人一試難忘! 配搭薑葱能幫助去腥,亦能減淡油膩感

三文魚籽腐皮
腐皮豆味極濃,口感綿滑順口,加上新鮮的三文魚籽令口感層次更加豐富

白見貝
即是日本象拔蚌,爽甜彈牙無添加😍 好想再來多件啊!

牡丹蝦
賣相相當細緻典雅。蝦肉呈透明非常新鮮,口感爽甜,連蝦肉上燒熟的蝦膏同時食用令鮮味更突出,味道層次upgrade!

令和の怪物生蠔
整個蠔有如手掌般大,蠔肉肥美飽滿,口感creamy,配上柚子醋使味道清新帶微酸,令人回味無窮😋

沖繩車海老
師傅用火槍輕輕炙燒使蝦只有一成熟,此做法能讓蝦肉的天然甜味更濃縮飽滿。蝦肉口感爽口彈牙,鮮甜味美

油坊主
是日本深海魚之一,單聽名字便已經知道這是油脂十分豐富的魚類。師傅略略炙燒魚肉表面,上碟時油香四溢,咬落爽口鮮甜,滿口滲出油香🤤

筋子
即三文魚籽。跟平時食用的三文魚籽不同之處是筋子仍保留薄膜,故一粒連住一粒。每粒筋子圓潤飽滿,咬落「爆漿」且口感爽彈,非常新鮮

吞拿魚背脊配紫海膽
吞拿魚背油脂比較少,肉質實,入口爽而不膩,配上口感creamy帶黏稠的紫海膽,甘中帶甜。吞拿魚背並沒有搶走紫海膽的鮮味,配合得宜👏

鏗魚
香脆的紫菜裹住略略燒過的鏗魚,再加上紫蘇葉、炸蒜同芝麻去增加味道層次,也不錯

南非鮑魚
鮑魚經過慢火磯煮4小時後鮑魚味仍然濃郁😍 口感彈牙有嚼勁,連蟹膏同時食用更顯鮮味,味道層次升級!

太刀魚天婦羅
新鮮熱辣辣炸起,面層加了少少鹽,口感香脆鬆化超好味👍

吞拿魚腩
油脂分佈平均,肉質肥厚甘香,入口即溶,令人意猶未盡

香箱蟹肉拌飯
香箱蟹🦀是松葉蟹的雌蟹,蟹味濃郁,而且鮮甜肉嫩多汁,連蟹籽和飯同時食用能進一步提升味道和口感層次

天婦羅紫菜配馬糞海膽
全晚最愛的一道菜。馬糞海膽甘香又清甜,連天婦羅紫菜同時食用,凍與脆的口感相互交織,口感相得益彰,好想再encore🤭

布丁蛋
由日本雞蛋所造,有着金黃色嘅四方外型,蛋香味濃,入口綿密嫩滑無比

烏魚白子舞茸熱湯
烏魚白子的口感比鱈魚白子更實,加上舞茸令熱湯更清甜,是最佳的餐後暖胃、解膩之選

沖繩海鹽雪糕
雪糕入口順滑,食落甜中帶鹹,好滿足!
附用貝殼匙羹來吃雪糕令人感覺高級,這點絕對加分👏

總括而言,除了食材質素上乘配搭得宜外,同時亦能兼顧食物賣相,一次過滿足了我的視覺、嗅覺和味覺,相當不錯的美味盛宴。

2021-12-20 2433 浏览
好姊妹早前曾吃過一間水準高的Omakase,說我必定喜歡,於是今天午膳時間帶我到這間位於銅鑼灣駱克駅27樓的「鮨逸」,剛進入地下升降機大堂便看到大大的餐廳廣告燈箱。店內裝潢以日式木系為主,除了面對廚師的十多張高椅外,店內還有數張四人座位。剛坐下來,店員便奉上熱茶和毛巾,十分細心。由姊妹決定點了季節の廚師發板。前菜:蒸茄子橫切茄子上放上不少木魚絲,肉質多汁軟腍,帶點鹹味。茶碗蒸蒸蛋嫩滑,還有新鮮蟹肉、魚肉、蟹柳、昆布、銀杏、香菇,材料十足。刺身油甘魚薄切油甘魚味道香甜,上面放小菊花和碎蔥花,加上醋汁,帶出鮮味。平目魚昆布漬即左口魚,加上紫蘇花和柚子醬汁,加添鮮香。琵琶蝦外型特別,廚師提醒要趁熱食,蝦味香濃。岩手縣米崎真蠔蠔肉十分飽滿,蠔味濃厚,非常鮮甜。牡丹蝦取出蝦膏略煮後跟蝦肉一起吃,蝦肉彈牙、蝦膏甘香,每口鮮味。希靈魚天婦羅酥脆表皮,加上少許鹽後,口感美味。櫻花蝦沙律香脆的櫻花蝦配沙律,多了一份層次感和新鮮感。吃過沙律後便是壽司出場:沖繩花竹蝦廚師從魚缸裏取出,非常新鮮,肉質爽甜。大溝貝廚師說因大溝貝處理時仍是活的,所以要用刀拍打肉身,讓其收縮,食落爽脆清甜。鯖魚新鮮鯖魚,蓋著肌之雪

由姊妹決定點了季節の廚師發板。

前菜:蒸茄子
橫切茄子上放上不少木魚絲,肉質多汁軟腍,帶點鹹味。
蒸茄子

刺身

平目魚昆布漬
即左口魚,加上紫蘇花和柚子醬汁,加添鮮香。
平目魚昆布潰

琵琶蝦
外型特別,廚師提醒要趁熱食,蝦味香濃。

岩手縣米崎真蠔
蠔肉十分飽滿,蠔味濃厚,非常鮮甜。

牡丹蝦
取出蝦膏略煮後跟蝦肉一起吃,蝦肉彈牙、蝦膏甘香,每口鮮味。

希靈魚天婦羅
酥脆表皮,加上少許鹽後,口感美味。
希靈魚天婦羅

櫻花蝦沙律
香脆的櫻花蝦配沙律,多了一份層次感和新鮮感。

吃過沙律後便是壽司出場:

沖繩花竹蝦
廚師從魚缸裏取出,非常新鮮,肉質爽甜。

鯖魚
新鮮鯖魚,蓋著肌之雪昆布,令魚味提升。

秋刀魚
秋刀魚是最具代表性的秋季食材,配博多蔥醬,魚肉較香濃,肉質鮮嫩。
大拖羅
表面鋪上一片片用米漿和鹽混合曬乾而成的淡雪鹽,只略帶鹹味;大拖羅油脂細膩豐富,入口即溶。

馬糞海膽
呈金黃色的馬糞海膽, 十分香甜,口感creamy,用鬆脆紫菜夾着一起吃,非常滋味。

中拖羅手卷
味道甘香,配以脆蘿蔔和天婦羅碎,口感特別。
拖羅手卷

麵豉湯
香滑的麵豉湯是吃日本料理必備。

甜點和熱咖啡
甜點有濃滑的紅豆雪糕和香濃熱咖啡,非常滿足。

整體而言:地點方便,食材新鮮,廚師很有禮貌地講解,令我們獲益良多,並享受了一個水準高的廚師發辦。
2021-12-08
拖羅手卷
2021-12-20 82 浏览
個friend諗住請我食Farewelldinner,我以為會食西餐,點知竟然係日式omakase,好surprise嘢食未到,靚酒先上一嚟就係又貴又靚嘅清酒 梵好飲到嗰種糙米味,仲要用四個細酒瓶用冰鎮方式儲存,令酒能夠保持冰凍酒杯都好靚,有唔同顏色同花紋俾你揀每人一隻肥美生蠔,啖啖肉大拖羅好耐冇食過拖羅,今次仲要係大拖!好肥美,油脂好強烈!食完真係令人好激動,不過真係一件起兩件止,唔能夠食太油嘅嘢海膽炸紫菜天婦羅海膽一啲都唔腥,配埋脆口嘅天婦羅紫菜片,味道好夾左邊既係油甘魚,非常薄片,伴醬油食味道啱啱好,仲有少少菊花片左邊起係花竹蝦,生根子(魚籽),油方煮花竹蝦好爽口,幾厚肉生根子直頭係一粒粒咁痴住,環環相扣,原本個味已經好喊,完全唔需要醬油油方煮賣相唔算好好,但火炙既表面非常香口惹味左邊係一小片既鰤魚,加上少許wasabi,清得黎帶點刺激感赤身吞拿魚中間既小卷,非常薄身,口感嫩滑,一口就可以食左南非機煮鮑魚慢煮左4個鐘既鮑魚,完全冇煙韌既口感加上特有醬料,味道異常濃郁比較主菜既一碟,牡丹蝦,魚子豆腐,同埋尤魚火炙帶子外面輕輕燒焦,加點七味粉,入面仍然keep 到嫩滑口感柚子雪芭咬落
嘢食未到,靚酒先上
一嚟就係又貴又靚嘅清酒 梵
酒杯都好靚,有唔同顏色同花紋俾你揀
每人一隻肥美生蠔,啖啖肉
海膽炸紫菜天婦羅
海膽一啲都唔腥,配埋脆口嘅天婦羅紫菜片,味道好夾
左邊起係花竹蝦,生根子(魚籽),油方煮

花竹蝦好爽口,幾厚肉

油方煮賣相唔算好好,但火炙既表面非常香口惹味
左邊係一小片既鰤魚,加上少許wasabi,清得黎帶點刺激感

赤身吞拿魚
中間既小卷,非常薄身,口感嫩滑,一口就可以食左

南非機煮鮑魚
慢煮左4個鐘既鮑魚,完全冇煙韌既口感
加上特有醬料,味道異常濃郁

比較主菜既一碟,牡丹蝦,魚子豆腐,同埋尤魚

火炙帶子
外面輕輕燒焦,加點七味粉,入面仍然keep 到嫩滑口感

柚子雪芭
咬落果味好重,仲要有少少果肉俾你咬下
雪芭口感會比較硬身,但味道就一流
  • 北海道牡丹蝦
  • 天婦羅
2021-12-19 203 浏览
今天來到這日本料理。Signature Sushi Recommendation 15貫+手卷 包括汁物、前菜、甜品或咖啡。看來不錯,就選這個套餐吧。 前菜:櫻花蝦沙律櫻花蝦酥脆香口,沙律菜新鮮爽脆。 茶碗蒸 蛋嫩香滑,餡料豐富,有蟹肉,菇,魚肉和白果。 深海池魚:油香細膩,肉質結實而爽口。 黑立:肉質軟腍味鮮。 鮫蝶魚:生長於深海的右口魚,肉質爽滑。 油甘魚:肉質厚實肥嫩。 北海道新鮮帶子: 帶子上添了點竹炭鹽,為帶子提鮮。 甜蝦壽司:把蝦頭內的蝦膏做醬,非常甜美。 葉血引:肥美彈牙,口感有點像拖羅,相對油脂較少。 烏賊:肉質柔軟,富有彈性,味道清爽。烏賊上灑上日本七彩芝麻,每種顏色的芝麻是由不同的蔬菜製成 新鮮鯖魚 :魚脂豐富。鯖魚上鋪上機之雪昆布作提鮮作用。 日燒右口魚裙邊:經炙燒後的右口魚裙邊,使人嚐到滿口濃郁甘香。 大拖羅:把淡雪鹽灑在大拖羅上,淡雪鹽是以米漿加入鹽製成的鹽片,淡淡的鹹味,不會蓋過大拖羅的鮮味。大拖羅油脂細膩豐富,入口即溶。 日本瀨尿蝦:新鮮直運香港,完全不經雪藏。未曾嚐過如此新鮮爽口和多汁的瀨尿蝦 馬糞海膽:滿口濃厚的海鮮味。嚐完以上十三件壽司後,自選其中兩
今天來到這日本料理。

前菜:櫻花蝦沙律

櫻花蝦酥脆香口,沙律菜新鮮爽脆。

茶碗蒸

蛋嫩香滑,餡料豐富,有蟹肉,菇,魚肉和白果。
茶碗蒸

深海池魚:油香細膩,肉質結實而爽口。
深海池魚

黑立:肉質軟腍味鮮。
黑立

鮫蝶魚:生長於深海的右口魚,肉質爽滑。
鮫蝶魚

油甘魚:肉質厚實肥嫩。
油甘魚

北海道新鮮帶子: 帶子上添了點竹炭鹽,為帶子提鮮。
北海道新鮮帶子

甜蝦壽司:把蝦頭內的蝦膏做醬,非常甜美。
甜蝦壽司

葉血引:肥美彈牙,口感有點像拖羅,相對油脂較少。
葉血引

烏賊

新鮮鯖魚 :魚脂豐富。鯖魚上鋪上機之雪昆布作提鮮作用。
新鮮鯖魚

日燒右口魚裙邊

日本瀨尿蝦

馬糞海膽:滿口濃厚的海鮮味。
馬糞海膽

嚐完以上十三件壽司後,自選其中兩件最喜愛的,廚師再呈上。我就選了大拖羅和馬糞海膽

美食陸續來。

玉子燒:綿密質感,帶微微的甜味。
玉子燒

汁物:味噌湯味道濃郁鮮美。
汁物:味噌湯

手卷:中拖羅碎肉,混入脆蘿蔔和天婦羅碎,倍增口感。
手卷

咖啡/雪糕 (2選1):我選了雪糕。紅豆雪糕滲透啖啖紅豆香味。
雪糕 : 紅豆雪糕

廚師態度專業,每道菜都用心製作,又悉心介紹給客人,食品質素優良。廚師又親切的與客人如朋友般交談,令客人有賓至如歸的感覺。
2021-12-08
汁物:味噌湯
手卷
雪糕 : 紅豆雪糕
2021-12-19 1508 浏览
餐廳面積不算大,客人們都坐在壽司吧前面,今次我和朋友叫了 omakase 25道菜。先來是前菜,第一道是枝豆粟子,粟子用牛油炒過。第二道是蟹肉配上沖繩水雪,蟹肉清甜配上海帶和酸醋,幾醒胃。第三度是鱈魚白子,白子其實是魚的精囊,吃起來口感特別,像是囗味濃郁的豆腐。吃過前菜後,再來的就是刺身。今日師傅都準備了幾樣新鮮時令刺身,先來的是爽口的石垣貝刺身,爽口,之後是幾片油甘魚薄切,配上wasabi 醬,平衡返油甘魚的油脂味,北海道鹽燒白貝幾爽甜。之後有幾款壽司,石鯛上點綴了少許柚子糊椒,魚肉爽身,味較清淡,活赤貝配上酸柑醬,秋刀魚加了博多蔥,魚味濃郁。一連吃過幾款刺身壽司之後,師傅送上一道湯葉,是新鮮腐皮,豆味濃郁。之後再來兩道剌身,有白健貝和牡丹蝦,牡丹蝦幾大隻,味道鮮甜。比較難忘的有好幾道菜,其中一個是生蠔,今天餐廳提供的是令和怪物,師傅介紹來自岩手縣,吃落蠔身特別爽口。另外是未食過的一樣魚刺身,師傅介紹比較罕有,叫做油坊主,配上日本炸蒜,有好香魚油味。香箱蟹都時令食材,是雌性的松葉蟹,多蟹膏,蟹肉清甜。大拖羅魚油香濃,燒過後十分美味。最後的海鹽雪糕,令人懷念沖繩的陽光與海灘。總體來說,

香箱蟹都時令食材,是雌性的松葉蟹,多蟹膏,蟹肉清甜。

大拖羅魚油香濃,燒過後十分美味。

最後的海鹽雪糕,令人懷念沖繩的陽光與海灘。

總體來說,今次omakase 令人非常滿意,無論食物質素還是餐廳服務都很好,性價比不錯。
2021-11-30
2021-12-15 58 浏览
期待已久嘅鮨逸Omakase今日終於食到喇。有老細係度,一於揀個最貴嘅餐 逸Itsu先😆😆 $1480 另加一,total 25道菜🤩🤩 我地坐吧枱,一路食一路睇住師傅為我哋準備和介紹菜式。🇯🇵前菜先嚟枝豆,牛油炒香栗子🌰 ,之後係水雲松葉蟹,海藻浸係啲酸汁度,滑嘟嘟,好開胃,亦能引岀蟹嘅鮮味。壽司伴碟有子薑,紅酒蕎頭,牛蒡,漬蘿蔔。食壽司刺身,一定要歎番杯靚酒,先至係極致嘅享受😎 今日點嘅係梅酒$88,入口順滑,梅味點到即止,一啖刺身,一呷梅酒,滿滿幸福感。🇯🇵蟹膏豆腐 蟹肉好鮮,豆腐好重蟹膏味,質感好嫩滑,唔錯。刺身🔸鱈魚白子😳白子好綿滑,好似食緊豆花咁,配海帶柚子醋,冇腥味,入口即化。🔸岩手縣石垣貝師傅重重地將石垣貝摔在枱上,會回彈至原來的樣子,食落好爽口鮮甜。🔸油金魚薄切 酸汁😍師傳刀功幾好,油甘魚切得好薄,魚肉索晒個酸汁,魚肉甘香爽滑,魚脂豐富,連wasabi 汁捲住菊花一齊食,唔錯🔸紫菜火炙帶子帶子薄切,微微火炙過,再加七味粉嘅辣同帶子嘅鮮好夾,同超脆嘅紫菜一齊食,口感好正!🔸白見貝即日本象拔蚌,新鮮透明,肉質較硬而咬落爽口。🔸牡丹蝦 蝦膏係燒熟咗嘅蝦肉晶凝通透,鮮甜,蝦膏

我地坐吧枱,一路食一路睇住師傅為我哋準備和介紹菜式。

🇯🇵蟹膏豆腐
蟹肉好鮮,豆腐好重蟹膏味,質感好嫩滑,唔錯。

刺身
🔸鱈魚白子😳

🔸岩手縣石垣貝

🔸油金魚薄切 酸汁😍

🔸紫菜火炙帶子

🔸白見貝
即日本象拔蚌,新鮮透明,肉質較硬而咬落爽口。

🔸牡丹蝦 蝦膏係燒熟咗嘅
蝦肉晶凝通透,鮮甜,蝦膏味道濃郁,回甘,同蝦肉一一齊食,包你話正。

🔸宮城松島蠔🦪
我自己鐘意比較爽口嘅蠔,呢個啱晒我爽口鮮甜,大隻厚肉,好鮮亦有礦物味,好食😋

🔸天婦羅紫菜白海膽
呢個超好食,係超。好。食。珍貴嘅綿滑白海膽加上酥脆嘅天婦羅紫菜,個口感真係好難忘,白海膽超甘甜冰涼,水份重,紫菜嘅鮮味和白海膽嘅甘甜互相揮映,好正😳

🔸吞拿魚背脊 紫海膽
海膽creamy,味道濃厚,我覺得蓋過了吞拿魚嘅甘甜味。

🔸火炙鰹魚 紫蘇葉
鰹魚表面微微火炙過,中間仲係軟綿,脆口紫菜加一片紫蘇葉,口感層次豐富,還夾著少少惹味嘅炸蒜蓉芝麻,整個味道升級🥰
壽司🍣

▪️柚子汁石垣鯛🐟
魚肉爽口,加點油子汁,味道更清新,

▪️赤貝
平時食放題或者普通嘅壽司店好少叫赤貝,因為覺微好腥,但呢隻好爽口味甘又鮮甜,仲要好大隻,好滿足。

▪️薑蔥秋刀魚
秋天嘅秋刀魚係最肥美,用嚟做刺身一定係新鮮,厚肉,魚味濃郁🥰

▪️沖繩車海老🦐
面頭輕燒過,一成熟左右,下面蝦肉仲係透明嘅,爽口好食。

▪️油坊主🐟
呢個未食過,係鱈魚科,師傳話可長大至六十公斤,肉質爽口,經火炙後滿滿魚油香,😍正到冇朋友!

▪️筋子
即新鮮三文魚子,由於薄膜將粒粒魚籽連起,魚籽可以一抽過拎起😍😍師傅話係新鮮嘅先會有呢塊薄膜。

▪️吞拿魚腩壽司
魚腩肥美,滿滿油脂,入口甘香油潤,係人間美食😍。

▪️香箱蟹🦀
即係雌性松葉蟹,體型雖比平時食嘅松葉蟹小,但都鮮味十足,滿滿嘅蟹肉好細緻幼嫩,仲有蟹膏同蝦籽,味道難忘。

🔅三文魚籽腐皮
腐皮重豆味,魚籽清甜,個配搭又真係好唔錯😋

🔅南非鮑魚慢煮4小時配蟹膏
個鮑魚師傅話經過四小時嘅慢煮,保持鮮味和彈性,咬落帶嚼勁,配埋個甘香蟹膏,真係perfect match!

🔅天婦羅太刀魚 岩鹽
即整嘅,一定趁熱先好食,外層炸衣薄薄的,好香脆可口,配合透明稠身嘅海藻汁,口感變得滑溜帶脆。太刀魚用雪白嫩滑,好juicy,讚!

🔅布甸蛋🍮
其實係焗蛋,甜甜地亦有蛋香,可以當甜品咁食。

🔅烏魚白子湯🍲
食左咁多生冷魚生,呢個時候飲番個熱辣辣嘅湯暖下胃就剛剛好。望落個湯好清,有清香菇味,仲有粒白子,比鱈魚白子硬身啲,但都好滑。

♥️沖繩焦糖海鹽雪糕🍨
最後以冰凍軟滑雪糕作結,為今餐畫上完美句號。
2021-12-11 66 浏览
又黎到一年一度既Festive Season,再加上我同朋友仲有消費券未用,咁就當然要搵一間高質素既日本餐廳啦,今次黎到銅鑼灣依一間鮨逸試一下佢地既25道菜既Omakase,佢地主打不時不食既新鮮食材,25款當中仲有一d平時少見既刺身壽司,每一款都絕對對得起價錢。頭盤:日本枝豆&牛油味粟子+ 水雲蟹肉依兩款前菜已到嘗試到食材既新鮮,都幾開胃鮟鱇魚肝配柚子醋魚肝配柚子醋酸酸甜甜,更易入口。鱈魚白子+柚子醋繼續係柚子醋既菜式,餐廳選用左時令鱈魚白子,唔講大家唔知,白子即係魚既精囊,營養價值非常高,係平時少見既食材再黎就係一連串既壽司同刺身,每款都富有特色,當中我最喜愛既就係秋刀魚同大拖羅,聽師傅講秋刀子已經係水尾,再下星期已經唔會有,所以真係好好彩☺️。拖羅油脂豐富,係我既favourite!仲有其他壽司刺身都係師傅精心炮製,睇得出師傅對食材既執著大船渡灣令和怪獸蠔平時生蠔就食得多,見到啲款咁霸氣嘅就非常少見,上面貼住張紙寫住大船渡灣令和怪獸蠔,師傅話咁樣代表對依款蠔非常有信心先會咁做,結果不出所料10分新鮮,海水味好清甜薄切油甘魚依款就試到師傅嘅刀功,油甘魚經過薄切之後冇咗平時食幾塊就膩既

頭盤:日本枝豆&牛油味粟子+ 水雲蟹肉

依兩款前菜已到嘗試到食材既新鮮,都幾開胃

鮟鱇魚肝配柚子醋

魚肝配柚子醋酸酸甜甜,更易入口。

鱈魚白子+柚子醋

再黎就係一連串既壽司刺身,每款都富有特色,當中我最喜愛既就係秋刀魚同大拖羅,聽師傅講秋刀子已經係水尾,再下星期已經唔會有,所以真係好好彩☺️。拖羅油脂豐富,係我既favourite!仲有其他壽司刺身都係師傅精心炮製,睇得出師傅對食材既執著

大船渡灣令和怪獸蠔

薄切油甘魚

依款就試到師傅嘅刀功,油甘魚經過薄切之後冇咗平時食幾塊就膩既感覺

北海道燒白貝

呢款來自北海道嘅白貝都好鮮甜爽口,即係喺秋天先會有嘅海鮮

湯葉刺身

湯業績係我哋講嘅腐皮但係依個係超濃豆味嘅腐皮,食落好似食咗好多碗豆腐花咁樣

活車海老

車海老係空運到港,跟住再放喺魚缸度,有客人先再處理所以食得出10分新鮮,加上師傅仲話呢款蝦一定要有蝦膏先會入貨,咁先會食嘢依款蝦既幾好食之處

日本熊本士多啤梨天婦羅

終於嚟到成晚最特別嘅菜式就係士多啤梨天婦羅,炸槳唔算厚身,士多啤梨有少少溫度食落好甜。

香箱蟹

香箱蟹唔需要多講,ichiban!

日本玉子

呢個日本玉子都令到我好有驚喜,的骰嘅外型係幾昅晴架!
2021-12-06
  • 北海道牡丹蝦
  • 草莓天婦羅
2021-12-11 66 浏览
今晚豪一豪去食一餐 omakase, 誤打誤撞地去揀咗哩間餐廳, 但又有suprise.所有野食都好好味好精緻,由第一道菜食到最後嘅雪糕, 都是有驚喜和回味!師父解釋每道菜都好清楚!讚!

師父解釋每道菜都好清楚!讚!

2021-12-04
庆祝纪念
生日
  • 深海池魚壽司
  • 鮟鱇魚肝
  • 赤馬糞海膽
2021-12-10 61 浏览
早兩日收工同朋友仔去咗鮨逸食Omakase😙慢慢食開心傾吓計❤️$1480 就有25道菜,超抵食💯每道菜師傅都精心製作,食材高質好美味😋✨日本枝豆同栗子 栗子🌰用牛油炒過,好香牛油味,香甜✨沖繩水雲配松葉蟹肉即係海髮菜,喺海草嘅一種,加咗少少醋,味道酸酸甜甜,好鮮味又開胃✨鮟鱇魚肝蒸熟咗鮟鱇魚肝,味道酸酸地,好滑入口即溶✨石垣貝 香口鮮甜✨間八魚 配左個Wasabi汁,食嘅時候同小菊花夾住一齊食,好特別✨北海道鹽燒白貝好肥美鮮甜✨深海池魚上面配左柚子胡椒,會有少少辣,味道好特別✨活赤背 配咗個酸汁,好厚啖啖肉 ✨北海道銀鱈魚BB 得呢個品種喺刺身嘅級別,好肥美,好鍾意食呢個❤️✨新鮮嘅鱈魚白籽 呢個食落真喺好睇個人口味啱唔啱食😂喺好滑嘅,可以試吓✨湯葉 新鮮嘅腐皮,豆味好濃郁,呢個我都好鍾意❤️✨白見背 即喺日本嘅白象拔蚌,食落好煙銀同爽口✨北海道牡丹蝦切咗個蝦頭的蝦膏出嚟,再配合自家製醬料連埋蝦肉蝦膏一齊食,味道好鮮甜✨令和怪物 生蠔好厚肉,夠鮮!✨沖繩花竹蝦 一成熟,上面用咗新鮮嘅柚子皮,食落仲好爽口同彈牙✨油坊主表面燒過,香味十足北海道嘅大溝背 好鮮甜 好爽口✨吞拿魚醬油漬 卷左日本紫
早兩日收工同朋友仔去咗鮨逸食Omakase😙
慢慢食開心傾吓計❤️

$1480 就有25道菜,超抵食💯
每道菜師傅都精心製作,食材高質好美味😋

✨日本枝豆同栗子
栗子🌰用牛油炒過,好香牛油味,香甜

✨沖繩水雲配松葉蟹肉

✨鮟鱇魚肝
蒸熟咗鮟鱇魚肝,味道酸酸地,好滑入口即溶

✨石垣貝
香口鮮甜

✨間八魚
配左個Wasabi汁,食嘅時候同小菊花夾住一齊食,好特別

✨北海道鹽燒白貝
好肥美鮮甜

✨深海池魚
上面配左柚子胡椒,會有少少辣,味道好特別

✨活赤背
配咗個酸汁,好厚啖啖肉

✨北海道銀鱈魚BB
得呢個品種喺刺身嘅級別,好肥美,好鍾意食呢個❤️

✨新鮮嘅鱈魚白籽
呢個食落真喺好睇個人口味啱唔啱食😂
喺好滑嘅,可以試吓

✨湯葉
新鮮嘅腐皮,豆味好濃郁,呢個我都好鍾意❤️

✨白見背
即喺日本嘅白象拔蚌,食落好煙銀同爽口

✨北海道牡丹蝦
切咗個蝦頭的蝦膏出嚟,再配合自家製醬料
連埋蝦肉蝦膏一齊食,味道好鮮甜

✨令和怪物
生蠔好厚肉,夠鮮!

✨沖繩花竹蝦
一成熟,上面用咗新鮮嘅柚子皮,食落仲好爽口同彈牙

✨油坊主
表面燒過,香味十足

北海道嘅大溝背 好鮮甜 好爽口

✨吞拿魚醬油漬
卷左日本紫海膽,軟滑香甜

✨獅魚腩
爽口清新

✨磯煮南非鮑魚
慢煮咗4小時,切薄片配埋蟹膏食,好煙銀,有咬口

✨長崎縣嘅草莓天婦羅🍤
士多啤梨🍓酸酸甜甜,外面脆卜卜甜甜地~

✨松葉蟹肉
蟹乸🦀️好甜

✨馬糞海膽
海膽好鮮甜,紫菜炸到脆卜卜又不油膩,口感層次好豐富,最鍾意食呢個❤️

✨拖羅好肥美

✨玉子布丁🍮
蛋味香濃,軟滑

✨烏頭白子湯
食咗咁多刺身,飲返個湯暖暖胃,味道清清地好解膩

✨開心果味雪糕
雪糕上面鋪滿配上紅荳蓉,最後食返個雪糕超滿足💯
2021-12-08 1304 浏览
又係係銅鑼灣覓食嘅時候🤤朋友升職加人工,話請我食餐好嘅,咁我就梗係唔客氣啦😋😋朋友提議食Omakase,叫我搵餐廳,做好功課就搵到呢間鮨逸🥰-餐廳位於27樓,如果咁啱安排坐係窗邊仲可以有靚靚嘅夜景🌃睇呀😋不過今晚好好彩,坐到最後嘅bar枱,有得睇住師傅整野食👍-呢到總共有2個餐,分別係25品同16品,價錢唔係爭得好遠,當然要食25品啦😆😆而且加埋湯同雪糕,其實係有27品架~~-1.前菜:日本枝豆+牛油味粟子:值得一讚牛油味粟子,牛油味令到粒粟子更香更甜🤤2:水雲蟹肉:水雲其實係海髮菜,好爽脆,加埋個汁酸酸地好開胃🤤3.鮟鱇魚肝配柚子醋:口感好滑嫩同細滑、入口即溶💕💕4.活北寄貝:第一次見深紫嘅色,肉質好厚而且爽脆,味道超鮮甜💗💗-5.鱈魚白子+柚子醋:綿密入口即溶嘅口感,會一試難忘😆6.薄切油甘魚:雖然係薄切,但都啖啖肉,加上wasabi dressing同食用花,提升層次🥰7.北海道燒白貝:食到白貝嘅原味😋生熟控制得啱啱好🤤8.櫻魚:櫻鯛嘅顏色好似櫻花🌸咁粉嫩,口感濃郁😋-9.秋刀魚:季尾嘅魚,好彩仲好肥美😍魚油好重10.湯葉刺身:豆味十分濃郁😆11.愛知縣白象貝:好爽脆,加入少量w

3.鮟鱇魚肝配柚子醋:口感好滑嫩同細滑、入口即溶💕💕

5.鱈魚白子+柚子醋:綿密入口即溶嘅口感,會一試難忘😆
7.北海道燒白貝:食到白貝嘅原味😋生熟控制得啱啱好🤤
8.櫻魚:櫻鯛嘅顏色好似櫻花🌸咁粉嫩,口感濃郁😋

9.秋刀魚:季尾嘅魚,好彩仲好肥美😍魚油好重
10.湯葉刺身:豆味十分濃郁😆
11.愛知縣白象貝:好爽脆,加入少量wasabi更提鮮💗
12.北海道牧丹蝦刺身:師傅話呢批蝦好靚,係蝦頭拎啲蝦膏出黎,再一口將蝦膏同蝦身一齊食,鮮味十足🤤😍

13.大船渡灣 令和怪獸蠔:呢隻蠔之所以有個牌,係因為日本人覺得好proud of佢地嘅産物🤣蠔嘅size有成隻手掌咁大,好creamy,食完嘅餘韻留左好耐💕
14.油坊主:師傅話係好罕有嘅深海魚,重成60kg,炙燒後加入日本蒜油,超香口
15.筋子:一啲腥味都冇👍👍口感好似啪啪紙係口入面咁🤣
16.活車海老:新鮮係佢地嘅魚缸撈出黎,焯到一成熟再做成壽司,非常爽脆😍

17.吞拿魚醬油漬海膽:相互嘅作用係大家都可以提鮮👍👍
18.鰤魚腩:油分重,又係食到😋😋😋
19.慢煮4小時磯煮鮑魚撈蟹膏:呢個好回味無窮😍慢煮嘅鮑魚好淋,再加埋蟹膏,勁鮮味😻😻
20.拖羅:望住好粉嫩而且油花滿滿嘅拖羅就😍😍😍,略嫌唔夠厚切🤣

21.赤貝:新鮮度十足,拍一拍即刻收縮🤣

22.日本熊本士多啤梨天婦羅:呢個勁特別,士多啤梨啱啱開始當造,裹上薄薄天婦羅漿再拎去炸,之後再加入海鹽同日本煉奶,又甜又多汁🤤🍓
23.香箱蟹:係雌性松葉蟹,餐廳將蟹肉全部拎哂出黎,再撈埋蟹膏同蟹籽,非常甘香
24.白海膽手卷:白海膽係海膽嘅最高級別,不過略嫌唔夠鮮甜
25.日本玉子:食得出加入左鰹魚嘅味道,口感好似布甸,好滑🤤

26.烏魚白子舞茸菇清湯:清湯飲落口好舒服,雖然已經好飽,但都覺得好好飲🤣
27.香蕉雪糕:香蕉雪糕直頭好似係將條香蕉打爛再雪翻咁,超濃蕉味,又唔太甜😋

2021-12-05 1034 浏览
餐廳面積不算大,吧枱位大約有十多個。已經開始了聖誕的佈置,晚上來到很有氣氛。店員的服務好,收碟及加茶都是自動自覺。.全25品 | $1480前菜有枝豆粟子,粟子使用牛油炒過。有好香的牛油味。沖繩水雲、鮟康魚肝、鱈魚白子等加了柚子醋,味道較酸及開胃。水雲加入了一絲絲的蟹肉,鱈魚白子有點像豆腐花,是魚的精囊。開始這晚的刺身石垣貝鮮甜薄切油甘魚及芥茉醬,用芥末根莖製成,不會太辣,加了食用菊花、芝麻粒。北海道燒白貝鮮甜,不過貝殼上的湯味鹹。石鯛配柚子胡椒,肉質爽,味道較淡,多些柚子胡椒更好。活赤貝,肉質爽甜。秋刀魚加了博多蔥醬,魚肉味濃。湯葉豆味濃郁,是新鮮腐皮,加上三文魚籽襯托顏色。白見貝,味道十分鮮甜,爽口,味道較濃。北寄貝更加甜,但不如白見貝般爽口,帶點軟熟。令和怪物,蠔來自岩手縣,口感爽,土佐醋啫喱酸酸的幾開胃。車海老串燒,花竹蝦彈牙,加了柚子皮。油坊主,配上日本炸蒜,有好香魚油味。筋子連膜,用上北海道三文魚,是我第一次食到這麼鮮甜。紫海膽被醃吞拿魚包著,有點蓋住了海膽的味道。南非鮑魚慢煮四小時,撈上蟹膏麵豉醬。.另外,還有鰹魚加紫蘇葉、太刀魚天婦羅、香箱蟹蟹醋啫喱等。香箱蟹肉加上內子

全25品 | $1480

開始這晚的刺身

石垣貝鮮甜
北海道燒白貝鮮甜,不過貝殼上的湯味鹹。
石鯛配柚子胡椒,肉質爽,味道較淡,多些柚子胡椒更好。
活赤貝,肉質爽甜。
秋刀魚加了博多蔥醬,魚肉味濃。
湯葉豆味濃郁,是新鮮腐皮,加上三文魚籽襯托顏色。
白見貝,味道十分鮮甜,爽口,味道較濃。
北寄貝更加甜,但不如白見貝般爽口,帶點軟熟。

令和怪物,蠔來自岩手縣,口感爽,土佐醋啫喱酸酸的幾開胃。

車海老串燒,花竹蝦彈牙,加了柚子皮。

油坊主,配上日本炸蒜,有好香魚油味。
筋子連膜,用上北海道三文魚,是我第一次食到這麼鮮甜。

紫海膽被醃吞拿魚包著,有點蓋住了海膽的味道。

南非鮑魚慢煮四小時,撈上蟹膏麵豉醬。
另外,還有鰹魚加紫蘇葉、太刀魚天婦羅、香箱蟹蟹醋啫喱等。香箱蟹肉加上內子外子一起食,蟹膏味香。最令我興奮的是大拖羅,最多油脂,燒過後入口即溶。

最後的海鹽雪糕,為這個晚餐畫上句號。
2021-11-30
  • 大拖羅壽司
好耐冇食廚師發辦,見冇得去旅行,將啲錢去食好啲,今日訂了鮨逸,估唔到有咁多驚喜,食物和服務質素都非常好。餐牌有好多選擇,廚師發辦都有兩款,選了逸廚師發辦$1480,全25品。先品嚐栗子,用了蜜糖牛油炒過,更香甜,配了枝豆。前菜要開胃啲,廚師安排了松葉蟹肉加沖繩水雲褐藻,滑溜溜的,望似蒸蛋又似豆腐,原來係用了松葉蟹肉汁醃成的,還加了黑魚籽和松葉蟹肉,真鯛昆布漬紫蘇花加了柚子醋,原來紫蘇花的味道更帶出真鯛的魚鮮味。岩手縣的石坦貝,師傅貼心介紹要拍打佢令肉質更彈牙。安康魚肝估唔到咁香,對於平時唔食潤類的我也覺得好食。油甘魚卷起小菊花和沾上芥末汁食,好香甜,口感多層次。蜜柑鯛魚,原來源自日本人響魚苗時已用蜜柑餵飼,令魚肉有蜜柑味,真講究,清甜,珍寶帶子燒過用紫菜包埋食,好鮮。秋刀魚壽司,唔腥喎。日本新鮮腐皮菜名叫湯葉,加了三文魚籽好鮮甜。白見貝,味道似象拔蚌,較爽口北海道杜丹蝦,好大隻,連蝦膏一齊食。車海老,花竹蝦由魚缸撈出,好新鮮做刺身不得了,宮城松島蠔,珍寶size ,好爽口,又清甜,輕味海水味,更帶出鮮蠔味。右口魚 ,北海道鰈魚,配魚肝醬,爽口爽脆,三文魚筋子,好鮮甜,名貴之選,赤身魚加

先品嚐栗子,用了蜜糖牛油炒過,更香甜,配了枝豆。

前菜要開胃啲,廚師安排了松葉蟹肉加沖繩水雲褐藻,滑溜溜的,

岩手縣的石坦貝,師傅貼心介紹要拍打佢令肉質更彈牙。

安康魚肝估唔到咁香,對於平時唔食潤類的我也覺得好食。

油甘魚卷起小菊花和沾上芥末汁食,好香甜,口感多層次。

珍寶帶子燒過用紫菜包埋食,好鮮。

秋刀魚壽司,唔腥喎。

日本新鮮腐皮菜名叫湯葉,加了三文魚籽好鮮甜。

白見貝,味道似象拔蚌,較爽口

北海道杜丹蝦,好大隻,連蝦膏一齊食。

車海老,花竹蝦由魚缸撈出,好新鮮做刺身不得了,

右口魚 ,北海道鰈魚,配魚肝醬,爽口爽脆,

三文魚筋子,好鮮甜,

名貴之選,赤身魚加兩層日本紫海膽 ,好鮮甜,食完有幸福感覺。

油坊主魚,第一次食,原來係一條巨型魚,用了火炙烹調,魚油突出,夠好香,肉質彈牙。

南非鮑魚,慢煮烹調,加埋蟹膏麵鼓醬,冇得彈。

日本太刀魚天婦羅,牙帶魚,配高湯紫菜,好清甜,鮮紫菜好香。

松葉蟹腳肉,加蟹醋啫喱,

壓軸登場,新鮮藍鮨吞拿魚拖羅,又一名貴菜色,估唔到響香港都食到咁高質的拖羅。

第一次品嚐最高級的北海道白海膽,口感creamy, 鮮甜,食完好幸福的感覺。

仲有個烏魚白子清高湯,暖笠笠,好飲超清甜,飲完喉嚨好舒服。

甜品柚子雪葩,好清涼。

享用左高貴高質的廚師發辦,真是一大樂事。
2021-11-23
2021-12-03 61 浏览
今晚來到銅鑼灣駱克駅的人氣日本料理店—鮨逸、一嘗25貫 廚師發辦料理。前菜有水雲、枝豆、慢煮牛油栗子。最左邊的豆腐鋪上蝦肉和黑魚子、份外矜貴。炙燒帶子灑上七味粉、非常鮮美。壽司送上 — 赤貝爽口鮮甜、秋刀魚亦是時令魚、肉質油潤。非常肥美大隻的日本宮城蠔車海老鮮甜、加上魚子口感更爽脆。象拔蚌幾新鮮、湯葉豆味沒有想像中重、但清清地可一解膩感。南非鮑魚上面鋪上蟹膏、味道更加濃郁。再來是油日鰤魚醬油漬吞拿魚包著海膽,有點cross over 的感覺。鰤魚口感幼滑、細膩油潤。毛蟹蟹膏壽司這個很好吃!鮮甜蟹肉伴上酸酸甜甜的醋啫喱和蟹膏、配搭得宜。海膽配紫菜天婦羅脆脆的好好吃。拖羅鮮味帶油香、旁邊的是玉子燒~甜品為草莓雪糕。25貫的Omakase真的很豐富!

炙燒帶子灑上七味粉、非常鮮美。

壽司送上 — 赤貝爽口鮮甜、秋刀魚亦是時令魚、肉質油潤。

非常肥美大隻的日本宮城蠔

南非鮑魚上面鋪上蟹膏、味道更加濃郁。

甜品為草莓雪糕。25貫的Omakase真的很豐富!

2021-12-03 204 浏览
好久沒有吃日式菜,來到銅鑼灣一嘗25品Omakase。 店子不算大,星期一晚上已經吧檯位置已經坐滿了。首先前菜送來水雲、枝豆、煮粟子和海膽豆腐,十分懷念那沖繩的味道 — 冰冰涼涼會滑進喉嚨的水雲。然後是活北寄貝,新鮮爽甜。白魽魚清爽軟嫩。然後是鱈魚白子,有點抗拒那滑滑的感覺,幸好沒有鯹味。第一次吃名為系引縿的魚、配上柚子胡椒跟魚的油香中和得剛好。赤貝合乎預期地爽脆時令的秋刀魚配上蔥粒肉質更顯油潤。油甘魚腩是我的最愛,好肥美!蘸上特製醬油的象拔蚌新鮮爽脆。一層層的湯葉好特別 伴上三文魚子的鹹鮮很好吃呢!宮城蠔果然份量十足、大大隻好厚肉爽滑。再來油甘魚腩壽司,中間的是油方煮、非常肥美滿有油香、筋子保留著原始的味道。醬油漬吞拿魚包著海膽,有點cross over 的感覺。鰤魚口感幼滑、細膩油潤。太刀魚天婦羅炸得香脆、伴上紫菜汁味道挺夾的。舞茸烏魚子湯— 聽說舞茸是一種高蛋白、低脂肪的珍貴菇種、營養價值非常高。毛蟹蟹膏壽司 賣相精緻、蟹肉好鮮甜、清新的醋啫喱伴上較濃味的蟹膏蟹司是不錯的配搭!最後以草莓雪糕為這豐富的25道佳餚作結,滿足!

時令的秋刀魚配上蔥粒肉質更顯油潤。

宮城蠔果然份量十足、大大隻好厚肉爽滑。

太刀魚天婦羅炸得香脆、伴上紫菜汁味道挺夾的。

最後以草莓雪糕為這豐富的25道佳餚作結,滿足!

2021-12-03 178 浏览
同屋企人慶祝盛事,當然要食好啲,去左鮨逸,就仿如置身日本食Omakase, 無論食物質素、壽司師傅、店員服務及環境都好精緻講究,極致的享受。今日叫了逸Omakase set ($1480),全25品。1.秋天的栗子,用牛油炒,底再加了好像焦糖般的,份外甜,旁邊還有枝豆。2. 面層松葉蟹肉好鮮甜,下層酸酸地,係沖繩。水雲褐藻,爽口。3.豆腐用了松葉蟹肉汁醃製,面層有同黑魚籽和松葉蟹肉,4.賣相精緻,用了盒仔放,打開好清雅的真鯛昆布漬紫蘇花加了柚子醋(即香港的立魚)醃完昆布可令魚味提鮮5.岩手縣的石坦貝,師傅強調仲好新鮮,要拍佢再收縮,等佢更有嚼口。6.安康魚肝已蒸熟,配了蘿蔔蓉酸味味的帶出魚肝鮮甜味,完全唔腥。7.油甘魚薄切,配了食用小菊花及少量wasabi 汁,卷埋食,好香甜,口感好多層次。8. 蜜柑鯛魚,師傅介紹係日本人響魚苗時已用蜜柑餵飼,令魚肉有蜜柑味,日本人對食品研究真係極致,食落真係有輕微蜜柑香味(陳皮)面還放了竹炭葉面,清甜,9. 新鮮巨型帶子灑了七味粉,好鮮甜,口感彈牙,再用了紫菜包埋食,好名貴。10. 新鮮秋刀魚加了博多蔥醬壽司,11. 湯葉,日本新鮮腐皮,面加了三文魚

3.豆腐用了松葉蟹肉汁醃製,面層有同黑魚籽和松葉蟹肉,

10. 新鮮秋刀魚加了博多蔥醬壽司

11. 湯葉,日本新鮮腐皮,面加了三文魚籽更鮮甜
11. 白見貝,味道似象拔蚌,較爽口

12. 北海道杜丹蝦,蝦膏已起出來一齊食,黏口,蝦味好濃郁。
13. 車海老,花竹蝦刺身
14.好似手掌咁大的宮城松島蠔,好爽口,又清甜,加了酸汁清爽,冰涼。
15. 沖繩活花竹蝦,柚子清香。一成熟,師傅話啲肌肉細胞未死,爽口。

16. 北海道鰈魚即右口魚 ,配魚肝醬,爽口爽脆,
17. 三文魚筋子,有黏膜,勁鮮甜,好像得鮮甜味,冇魚腥味。
18. 赤身魚加兩層日本紫海膽 ,第一次感受double deck 海膽, 雙重享受, 又鮮又甜,仲有回甘甜味。唔算creamy。
19. 第一次食油坊主魚,個名好特別,原來魚重60kg, 要三個人先抬得起,好有份量,呢款魚勁多脂肪,師傅選了火炙烹調,迫曬魚油出來,夠焦香,魚油又香,所以面加了炸蒜碎,可以更特出魚香,肉質彈牙。

20. 南非鮑魚,慢煮了四小時,肉質非常彈牙 有嚼口,放了鮑魚肝之餘,最正係再撈埋蟹膏麵鼓醬,味蕾享受,味道百感交集,攪唔清自已食緊蟹定係鮑魚,廚師選料大膽。
21. 用了日本太刀魚天婦羅,即牙帶魚,配高湯紫菜,好清甜,鮮紫菜好香。
22. 成隻松葉蟹腳拆肉,面有蟹醋啫喱,好似粒寶石咁精瑩,底有壽司飯。
23. 重頭戲,新鮮藍鮨吞拿魚拖羅,油脂好香,師傅好貼心,問我地要唔要火炙,我聽完想試下,屋企人就原汁原味食,極級享受魚及魚脂香,火炙還加了大蔥碎,都好味。
24. 再來最高級數的北海道白海膽,原來係咁清甜,完全冇左那種甘味,好鮮,味道再次最昇華。
25. 烏魚白子蒸熟,放入清高湯,超清甜,飲完喉嚨好舒服。
最後還有甜品,係柚子雪葩,好清新,

非常完滿的一餐,食完感覺又由日本之旅回到香港,接受現實喇!
2021-11-23