2021-10-12 86 浏览
今晚朋友帶我食原汁原味廚司發辦,選擇了二十五道菜的「逸」餐。由前菜到甜品,每道菜都令人難忘。鱈魚白子十分新鮮,很滋補。石垣貝拍一拍卷在一塊,很爽口。間白魚配新鮮芥末、芝麻、香蔥,爽口。秋刀魚配蔥和芝麻,魚味相對較濃。湯葉刺身即腐皮配三文魚子,主角是湯葉,三文魚子是配角,很香濃,很滑溜。白健厚身,很清爽,很鮮甜。鰹魚炙熱後,配炸蒜,肉質滑,很香濃。根子配青檸,吃落口有一個個氣泡,口感得意。比起三文魚子軟身點。熟成過的吞拿魚海膽夾著紫菜,海膽很香,魚肉很嫩,紫菜很脆。大拖羅厚實,用紫菜包著,配芝麻和香蔥,入口即溶。毛蟹壽司配蟹膏,滿滿的蟹肉,用蟹膏點綴,大滿足。炸紫菜配白海膽香濃滑溜的高級海膽,配淡雪鹽,加上酥脆紫菜,一脆一滑,互相輝影。

鱈魚白子
十分新鮮,很滋補。石垣貝
拍一拍卷在一塊,很爽口。
間白魚
配新鮮芥末、芝麻、香蔥,爽口。
秋刀魚
配蔥和芝麻,魚味相對較濃。

湯葉刺身
白健
厚身,很清爽,很鮮甜。鰹魚
炙熱後,配炸蒜,肉質滑,很香濃。
根子
海膽夾著紫菜,海膽很香,魚肉很嫩,紫菜很脆。

大拖羅
厚實,用紫菜包著,配芝麻和香蔥,入口即溶。
毛蟹壽司
配蟹膏,滿滿的蟹肉,用蟹膏點綴,大滿足。
炸紫菜配白海膽
2021-10-12 163 浏览
獎勵一下自己近來的努力,預訂了附近一直想試的omakase,地點在灣仔地鐵站附近商廈,方便易找,餐廳裝潢小巧溫暖,坐在吧台,師傅貼心的介紹食物處理方法,環境衛生食得安心。漬物開胃,伴在碟旁,點了一杯林樆蘋果汁,日本直送,濃厚蘋果香味撲鼻,甜滋滋刺激味蕾☺️北海道白粟米意想不到香甜多汁,水份夠又鮮嫩,季節限定😙柚子醋白子當季限定,鱈魚白子表面滑溜,入口即溶的口感,含豐富蛋白質☺️石桓貝師傅輕拍一下即時收縮,新鮮非常,餐廳養缸即開即食,肉質甘甜厚實。燒帆立貝帆立貝爽甜,彈牙厚實有紋路,加上七味粉和紫菜,原汁原味。金時鯛壽司薄切得透光,油潤肥美,細膩口感。秋刀魚秋風起,肥美非常的秋刀魚,脂肪比例飽滿,油脂豐富,鮮嫩鮮甜,較濃味。三文魚籽百頁百頁豆香浀厚,三文魚籽晶瑩剔透,飽滿帶鮮味。北海道牡丹蝦燒蟹膏香濃,牡丹蝦綿軟帶彈性,甜味佈滿口中。北海道昆布森蠔外觀肥美肉厚,口感幼滑細嫩裙邊爽口,豐富多汁略帶咸味,不會過濃。白見貝師傅拍打兩下會綣曲,爽彈非常,帶獨特口感,鮮甜無添加。沖繩花竹蝦用熱水冷水淋至一成熟,蝦味濃郁,爽脆清甜帶口感,鮮味十足。鰤魚季節限定,6日熟成,含豐富魚油,肉質會較為軟淋。拖羅

北海道白粟米
意想不到香甜多汁,水份夠又鮮嫩,季節限定😙
柚子醋白子
石桓貝
燒帆立貝
帆立貝爽甜,彈牙厚實有紋路,加上七味粉和紫菜,原汁原味。

金時鯛壽司
薄切得透光,油潤肥美,細膩口感。
三文魚籽百頁
百頁豆香浀厚,三文魚籽晶瑩剔透,飽滿帶鮮味。
北海道牡丹蝦
燒蟹膏香濃,牡丹蝦綿軟帶彈性,甜味佈滿口中。

北海道昆布森蠔

白見貝
師傅拍打兩下會綣曲,爽彈非常,帶獨特口感,鮮甜無添加。
沖繩花竹蝦
用熱水冷水淋至一成熟,蝦味濃郁,爽脆清甜帶口感,鮮味十足。
鰤魚
季節限定,6日熟成,含豐富魚油,肉質會較為軟淋。
拖羅
油脂分布平均,油香十足,心目中日本料理首選,入口即化開,魚香味濃厚香滑☺️

醬油漬赤身海膽
赤身位置較為清爽,醬油帶出鮮甜味,軟韌兼容,海膽甘甜清香,互相暉映🥰

北海道螺片
螺片肥美,肉質彈牙爽口,帶海水濃厚鮮甜味。
磯煮鮑魚
慢煮4小時的心機菜式,肉質依然保持鮮嫩彈牙,用蟹膏包裹住,咸香得來略帶甜味。
燒喜之次
表面燒至均勻金黃色,香脆可口,魚肉嫩滑帶香味,保留肉汁不乾身。

北海道毛蟹
師傅已貼心拆肉,肉質飽滿鮮嫩帶甜味,蟹膏味香濃,層次豐富。

白海膽
上乘食材,色澤較淺色,水分較重身,肉質最嫩滑,甘甜濃郁,驚喜鮮味🥰

秀珍菇真鯛湯
熱辣辣鮮甜湯汁,魚味濃厚無腥味,解膩一流。

最後來一個清涼又開胃的甜品,益力多雪糕,整個晚上享受非常,跟師傅聊天,氣氛溫馨專業,用料上乘,季節限定料理新鮮又豐富,值得推介,下次來要淺嚐店長介紹的酒精飲品!
2021-10-05
  • 磯煮鮑魚
  • 北海道毛蟹
  • 白海膽
2021-10-11 101 浏览
為了慶祝和老公六週年結婚紀念日,預約了Omakase 慶祝這六年來的一切。點了個套餐,共有25品不同的菜式。北海道白粟米,十分清甜多汁。沖繩海藻配蟹肉,爽爽的,酸酸的,很開胃。海膽豆腐,香滑濃郁的海膽,入口即化。帶子炙燒過,配七味粉,夾住紫菜,另一番風味。大分池魚,簡單配醬油,反而突出其鮮味。赤貝,肉厚,身爽,味鮮。北海道牡丹蝦,大大隻,蝦子配蝦膏,味道濃郁。熟成油甘魚,厚切,香濃滑口,齒頰留香。白蝦配魚子醬,顏色突出,多隻白蝦仔聚在一起,醬香蝦鮮。北海道粒貝,非常清爽,簡單配芥末,味道鮮甜。慢煮鮑魚配蟹膏,慢煮了四小時,味道濃郁,肉稔可口。福罔太刀魚,炸得很香脆,熱辣辣,脆卜卜。最後更有玉子布丁和湯。很欣賞餐廳用最原始的新鮮材料,簡單配醬油或芥末或香蔥和芝麻,突出食物的鮮味。

2021-10-10 136 浏览
銅鑼灣壽司這裏的壽司Omakase 性價比很高,25品才$1480,而且食材優質。包括:1)北海道ムラサキウニ 北海道紫海膽:新鮮海膽下面放了由海膽絞碎製成的果凍,非常特別。2)真鯛の昆布締め 真鯛配上昆布高湯煮3)イシガキガイ 石垣貝:秋天是石垣貝的收成期,特別鮮甜肥美。4)カンパチ 章紅魚:配上醬油和食用菊花,配搭新鮮。5)北海道シロガイ 北海道白貝:日式煮白貝,鮮甜有風味。6)シマアジ 深海池魚:池魚新鮮。舎利軟熟,份量適中,握得鬆軟度也剛剛好;醤油偏甜,味道不錯。7)生ホッキ貝 生北寄具8)秋刀魚 :秋天的秋刀魚特別肥美。秋刀魚獨有的魚香香濃。9)ゆば 湯腐皮:煮得很軟滑,非常正宗的味道。10)白ミルガイ 象拔蚌:象拔蚌刺身肉質鮮甜彈牙。11)牡丹エビ、エビ子、エビ味噌 牡丹蝦、蝦子、蝦味噌:蝦非常鮮甜,肉質軟綿綿。蝦子和蝦味噌味道也很特別。12)北海道仙鳳趾牡蠣 北海道仙鳳趾生蠔:仙鳳趾位於北海道東南面的海域,因為氣溫偏低,全年也能夠產蠔。蠔的特點是size 很大,有潮水的香味跟軟綿綿的食感。13)車エビ 車蝦:蝦肉質新鮮彈牙,配搭柚子胡椒。14)銀鱈魚:第一次吃生的銀雪
銅鑼灣壽司

包括:

1)北海道ムラサキウニ

2)真鯛の昆布締め
真鯛配上昆布高湯煮

3)イシガキガイ
石垣貝:秋天是石垣貝的收成期,特別鮮甜肥美。

4)カンパチ
章紅魚:配上醬油和食用菊花,配搭新鮮。

5)北海道シロガイ
北海道白貝:日式煮白貝,鮮甜有風味。

6)シマアジ

7)生ホッキ貝
生北寄具

8)秋刀魚 :秋天的秋刀魚特別肥美。秋刀魚獨有的魚香香濃。

9)ゆば
湯腐皮:煮得很軟滑,非常正宗的味道。

10)白ミルガイ
象拔蚌:象拔蚌刺身肉質鮮甜彈牙。

11)牡丹エビ、エビ子、エビ味噌

12)北海道仙鳳趾牡蠣

13)車エビ
車蝦:蝦肉質新鮮彈牙,配搭柚子胡椒。

14)銀鱈魚:第一次吃生的銀雪魚。油脂豐盈美味,配搭炸蒜。

15)筋子:非常肥美和新鮮。

16)岩手県ムラサキウニ
岩手県紫海膽:海膽很鮮甜美味。加入了高湯啫喱和三文魚籽。

17)つぶ貝
螺:新鮮爽口。

18)アワビ
鮑魚:日本鮑魚煮得軟腍,外層塗上了蟹味噌。

19)いちじく天ぷら
無花果天婦羅:很特別的天婦羅。無花果炸得外脆而裏面保留濕潤。

20)大トロ
吞拿魚腩:跟紫菜一起吃能夠減淡油膩感。

21)毛蟹:毛蟹肉加上蟹醋啫喱,味道和食感也有層次。

22)北海道白ウニ
北海道白海膽:白海膽味道偏淡,配搭沖繩雪鹽提升口味。

23)慕蓉菇真鯛湯:味道清香淡雅

這裏食材和烹調也很有特色,staff 有禮貌,環境舒服,值得再來。
$1900 (晚餐)
2021-10-10 87 浏览
今次食嘅set係有25碟,今日就同大家介紹25碟之中我最欣賞嘅6款🍵▪️沖繩水雲髮菜🥢呢個係頭盤,味道酸酸地,非常之開胃,食刺身同海鮮之前食一杯就最啱喇!將水雲同髮菜撈埋食,再加上濃郁嘅汁底,放入口完全feel到一絲絲嘅冰涼感,夏天食呢個沖繩水雲髮菜簡直係不二之選❄️▪️烏賊配海膽本身唔太食海膽因為怕腥味,但係黎到食omakase就諗都冇諗放入口食🙈 果然冇令我失望,海膽嘅口感好rich同超creamy,完全冇腥味。一樣都係撈完再食,細條狀嘅烏賊配搭埋海膽咬落去好似食緊soba蕎麥麵咁樣,好特別。▪️北海道白貝好大隻嘅白貝啊!放入口咬嘅每一啖都係滿滿嘅彈性,好爽好脆,咬到最後仲有一陣甜味滲出黎,陣味留喺個口入面揮之不去,真係好唔捨得呑🥺 食完入面嘅肉仲可以飲埋盛住湯汁,味道超濃郁🥄▪️銀鱈魚壽司🍣此銀鱈魚非彼銀鱈魚,呢個係刺身級嘅銀鱈魚bb,聽師傅講仲可以生食添!可能係bb嘅關係,魚肉極之嫩滑,比起平時食嘅仲更加軟熟同鮮香。▪️赤鯥魚壽司🍣壽司比火槍噴過燒過,迫晒魚油出黎,師傅喺面前一路燒嘅時候已經聞到好香。口感真係超級鬆軟,好好食,加埋白飯真係一級棒,如果可以真係好想encore🥰 ▪️拖羅壽司🍣

▪️沖繩水雲髮菜🥢

▪️烏賊配海膽

▪️北海道白貝

▪️銀鱈魚壽司🍣

▪️赤鯥魚壽司🍣

▪️拖羅壽司🍣
最後就係呢樣喇~ 望到拖羅嘅雪花紋已經想即刻放入口🤤 拖羅嘅厚度啱啱好,配合埋適量醬油,完全係入口即溶,基本上需要咬嘅都係飯。即使係入口即溶,飯同拖羅嘅分佈仍然係好平均。呢個可以話係食過最好食嘅拖羅壽司
2021-10-10 91 浏览
間唔中想食好小小 見到有好多人都介紹呢間 於是就book左星期六lunch 試😋😋 鮨逸位於銅鑼灣地鐵站附近 地理位置好方便 個日我食lunch 第二場1:30左右 上到去都有8成full. 我同朋友都簡咗13貫壽司Omakase! 前菜有櫻花蝦沙律🥗同味噌湯 個櫻花蝦炸到好香脆 好好味😋 之後師傅開始上時令壽司🍣 用心介紹 呢間Omakase 出色之處 係會用好多唔同配搭/配料去突出返魚生鮮味!例如用淡雪鹽配吞拿魚 味道好夾😋 全餐飯既亮點係炸海苔海膽!師傅應該知道我食左好多壽司飯太飯 所以到中後段 用即炸海苔取代飯 個配搭係又凍又熱 好特別 又好好味 食完12件壽司 可以再encore多件 而我當然係簡返海苔海膽!

2021-10-09 107 浏览
今晚黎到銅鑼灣食Omakase, 座位寬敞, 有3位師傅負責全場食物, 感覺清雅. 食Omakase硬係要坐bar枱, 可以同師傅交流下.叫左”逸”套餐, 包括刺身, 酒肴, 壽司, 甜品等等, 全25品.北海道白玉粟米前菜都好重要, 有漬黃蘿蔔, 牛蒡同酸疆. 第一道菜係北海道白玉粟米, 粟米大大粒, 好爽口, 仲超級甜, 係粟米既另一個境界.沖繩水雲水雲都屬於海藻既一種, 係沖繩獨有既特產, 口感黏黏滑滑, 放入口就瀡左入口嚨. 上面加左蟹肉, 增添海鮮感.蟹膏豆腐 並唔係一般既豆腐, 師傳將蟹膏混入豆腐, 再整成蟹膏豆腐, 濃烈既蟹膏味加上滑滑豆腐, 上面再加蟹肉同魚子醬, 無得彈.鱈魚白子 好幼滑, 蛋白質豐富.石垣貝 鮮味爽口, 即開即食, 全完食到海鮮味.薄切油甘魚 平時食油甘魚多數都係刺身壽司, 今次師傅用漬油甘魚, 醬油同油甘魚好夾, 完全食到另一個口味.磯燒帶子 帶子燒左大約半熟, 加上少少醬油, 用脆脆紫菜包住食, 真係會食上癮.葉血引壽司 未聽過”葉血引”呢款魚, 肉質唔錯, 師傅話係時令當造品種秋刀魚壽司 以前係日本都食過秋刀魚刺身, 同熟既秋刀魚完全唔同, 秋

北海道白玉粟米
沖繩水雲
蟹膏豆腐
鱈魚白子
好幼滑, 蛋白質豐富.
石垣貝
鮮味爽口, 即開即食, 全完食到海鮮味.

薄切油甘魚
磯燒帶子
葉血引壽司
未聽過”葉血引”呢款魚, 肉質唔錯, 師傅話係時令當造品種
秋刀魚壽司
以前係日本都食過秋刀魚刺身, 同熟既秋刀魚完全唔同, 秋刀魚刺身好鮮味, 唔會有熟秋刀魚既腥味.
赤貝壽司
超級新鮮, 爽口, 脆卜卜.
湯葉
其實係腐皮, 好滑身, 加工後配上大大粒三文魚子.
北海道牡丹蝦
蝦係店內魚缸即撈上黎, 絕對新鮮, 肉質爽口, 師傅會挑埋蝦頭裡面既蝦膏, 成隻蝦都食晒, 唔會嘥.
白見貝
都係新鮮即劏, 爽口鮮味, 唔使加任何調味.
仙鳳趾真蠔
好大隻, 新鮮, 啖啖海水味, 正!
沖繩花竹蝦
新鮮即撈, 超大隻, 師傅係你面前將蝦去殼, 外面用火槍燒左1成, 裡面仲係生蝦, 超爽口鮮味!
黑龍魚壽司
師傅話都唔係常有, 口感好好.
筋子壽司
平時既三文魚子係已經除去薄膜, 而筋子未除去薄膜, 相比係更新鮮既三文魚子, 都相當考師傅既處理手法.
北海道響螺
全場最超脆卜卜爽口, 北海道響螺比普通響螺更鮮味.
醬油漬赤身包海膽
漬後赤身好入味, 配上海膽無得頂.
磯煮鮑魚
鮑魚肉質好冧, 煮到啱啱好, 配上蟹膏, 再加上另一層海鮮味.
天婦羅無花果
第一次食, 薄薄漿粉, 炸到熱辣辣, 無花果帶微酸.
大拖羅壽司
重點出場, 果然無令人失望, 肉質鮮甜美味, 入口即溶.
北海道蟹肉蟹膏拌飯
呢個都係絕配蟹肉蟹膏拌飯, 淨係聽個名都已經流口水.
白海膽
白海膽都算係頂級海膽, 鮮味甜味絕對不容置疑, 用紫菜包住食都係慣常絕佳選擇.
布甸蛋
蛋味極濃, 一口一粒.
磨菇麵豉湯
麵豉湯清新, 顏色雖然清徹, 但味濃.
益力多味雪葩
好濃味既益力多味雪葩, 飯後甜品一流!
2021-10-04
今次係小編第一次食阿媽家姐,當然要好好記錄吓👭🏻平時晚市每間都要過千,所以呢個lunch set cp值係勁高,for初嘗又未想比咁貴或者慶祝都係一個好選擇🥳當日見唔少海鮮都係即刻撈上嚟,好新鮮😚同埋師傅會好有耐性咁介紹每一道菜式,而且仲同我地傾計講笑,令到成餐飯嘅氣氛冇咁單調🤣▫️Seasonal Omakase Set | $680@位麵豉湯/茶碗蒸/冷南瓜/櫻花蝦沙律蒸蛋好熱好滑,入面有蟹肉、魷魚、冬菇、銀杏,啖啖都好足料🥚其他前菜都做得唔錯,係個好開始🤤真鯛昆布漬/間白魚薄切經昆布汁醃製過嘅真鯛肉質更加緊緻,食落帶鹹香同柚子嘅清香🍊間白魚入口細嫩,配上蘿蔔蓉同酸汁,格外清爽開胃🥕北海道牡丹蝦/北海道真蠔師傅將蝦膏拆出嚟炙燒,然後放上厚肉、膠原滿滿嘅蝦身度,令鮮味頓時倍增🤩生蠔creamy肥美,海水味唔重,就連平時少食蠔嘅小編都接受到☺️琵琶蝦/車海老天婦羅師傅用咗清酒同鹽煮蝦,令到蝦肉更鮮甜彈牙🦞天婦羅嘅炸粉夠薄,啱啱好裹住隻蝦,而入面嘅蝦係僅僅熟,好juicy🍤壽司五貫有左口魚、池魚、花竹蝦、拖羅同鯖魚,當中拖羅顏色粉嫩,入口即溶☄️另外花竹蝦同左口魚用咗熟成嘅製法,分別煮至1同5

麵豉湯/茶碗蒸/冷南瓜/櫻花蝦沙律

真鯛昆布漬/間白魚薄切

北海道牡丹蝦/北海道真蠔

琵琶蝦/車海老天婦羅

壽司五貫
有左口魚、池魚、花竹蝦、拖羅同鯖魚,當中拖羅顏色粉嫩,入口即溶☄️另外花竹蝦同左口魚用咗熟成嘅製法,分別煮至1同5成熟,食落香味更突出🤗

北海道紫海膽
份量好慷慨,有半板咁多,完全蓋晒啲飯😂海膽爽滑清甜,如果可以比埋塊紫菜夾住食就perfect🤫

拖羅蓉手卷
呢個要即刻食❗️紫菜夠脆,軟綿綿嘅吞拿魚蓉加咗天婦羅粒增添口感,好滿足😌

紅豆雪糕/咖啡
咖啡杯係好cute嘅樹木造型🪵味道偏苦,建議一啖咖啡一啖雪糕,咁就可以中和返😇

* 餐廳設加一服務費

💫9/10
2021-10-06
  • 天婦羅
  • 大拖羅壽司
2021-10-09 80 浏览
今日有值得高興既事要慶祝,當然要食好D, 同舊同事聚一聚食返餐好又豪既,就係我最愛嘅廚師發板,朋友推介呢間抵食,CP值超高,25道菜都只係$1480/位。 北海道白玉粟米 第一次食北海道白玉粟米,原來粟米係可以生食,真係第一次,呢款粟米係白色,唔同我地一般食開黃色個款,食落好甜,好juicy。 沖繩水雲 水雲即係海藻,帶黏滑口感,酸酸地,好開胃。 蟹膏豆腐 豆腐好滑,好香蟹膏味。 鱈魚白子 白子就係魚既精巢,屬季節性食物,口感滑腻,含有豐富蛋白質。 石垣貝 石垣貝肉質鮮甜,口感厚實。 薄切油甘魚 將油甘魚薄切,再配埋沙律醬汁食,濃味但好惹味。 磯燒帶子 將帶子略略燒到有D焦味,再用紫菜夾住,好香口。 葉血引壽司 第一次食葉血引,師傅話係稀有品種,係一種好珍貴既食材,魚肉帶鮮紅色,口感鮮甜。 秋刀魚壽司 之前係北海道食過已經念念不忘,秋刀魚係季節性既魚,呢個時候最當造,味道濃郁。 赤貝壽司 口感爽脆,夠哂鮮甜。 湯葉 湯葉即係腐皮,將味道偏淡晚配埋濃味既三文魚籽又幾夾。 北海道牡丹蝦 見列師傅係魚缸即刻撈出嚟,一定新鮮,肉質鮮甜,將蝦頭既蝦膏燒過,好香 白見貝 即係我地平時食開既象拔蚌,

北海道白玉粟米

沖繩水雲

水雲即係海藻,帶黏滑口感,酸酸地,好開胃。

蟹膏豆腐

豆腐好滑,好香蟹膏味。

鱈魚白子

白子就係魚既精巢,屬季節性食物,口感滑腻,含有豐富蛋白質。

石垣貝

石垣貝肉質鮮甜,口感厚實。

薄切油甘魚

將油甘魚薄切,再配埋沙律醬汁食,濃味但好惹味。

磯燒帶子

將帶子略略燒到有D焦味,再用紫菜夾住,好香口。

葉血引壽司

秋刀魚壽司

赤貝壽司

口感爽脆,夠哂鮮甜。

湯葉

湯葉即係腐皮,將味道偏淡晚配埋濃味既三文魚籽又幾夾。

白見貝
即係我地平時食開既象拔蚌,鮮甜,口感爽脆。

仙鳳趾真蠔
生蠔有成隻手咁大隻,蠔味濃郁,配埋特製醬汁,好夾。

沖繩花竹蝦
花竹蝦如其名,顏色一節深,一節淺,輕輕燒過既花竹蝦,外面熟,裡面仲保持住生,口感依然爽脆。

黑龍魚壽司
魚肉呈粉紅色,口感彈牙。

筋子壽司
都係時令食材,入秋開始有得食,筋子要用麵豉醃製3 天先食得,味道香濃,咬落成口都係汁。

北海道響螺
我最鍾意食響螺,咬落脆卜卜,好鮮甜。

醬油漬赤身包海膽
醃過既赤身好入味,再加埋鮮甜既汴膽,雙重口感。

磯煮鮑魚
鮑魚煮左4個鐘,口感好軟熟,再加上鮮味既蟹膏,好入味。

天婦羅無花果
第一次食天婦羅無花果,粉漿夠哂薄,無花果好甜,好新穎。

大拖羅壽司
終於到我最鍾意嘅大拖羅,油脂分布好平均,入口即溶。

北海道蟹肉蟹膏拌飯
有濃味既蟹膏一定要配埋飯先好食,蟹肉好鮮。

白海膽
白海膽號稱為海膽既最高級別,果然係唔同D,真係特別鮮甜,海水味濃郁,鮮味十足。

布甸蛋
布甸口感超滑,蛋味香濃。

磨菇麵豉湯

益力多味雪葩
食左咁多味菜之後,最後黎到甜品,有益力多味雪葩,益力多味都好夠味,幫助消化。
2021-10-04
2021-10-06 1025 浏览
同朋友慶祝生日,把心一橫叫咗全最貴嘅逸omakase set ($1480),完全冇後悔,非常高水準。昆布漬鯛魚非常清新,魷魚𠝹左花好入味,就好似用魚生代替茶去清味蕾咁。 油甘魚調味比較濃,但依然食到新鮮魚味。 石垣貝有昆布香味,軟滑爽口。椿岩蠔好有驚喜,由外貌上已經感受到日本新鮮空運既光澤感。 入口就發現酸汁都已經做多左,佢本身已經極度好食,軟腍多汁,令人好有幸福感。牡丹蝦一啖放哂入口,蟹膏同蟹肉相輔相成,爽滑彈牙嘅口感之中,又迸發出牡丹蝦獨有嘅鮮味。 即使幾貴既日本餐廳都係撞手神,有時食到粉粉地咁會好可惜,今晚完全冇呢個問題。紫海膽謀殺左唔少菲林,店員話可以同朋友交換試吓,因為每隻紫海膽都唔同味。 我拎中咗隻比較淡嘅海膽,而朋友嗰隻就超級甜,同一個價錢又完全唔同嘅感受,好彩朋友肯同我一人一半。 即使係日本當地食原個海膽都冇咁正,由殼挖出黎既感覺呃唔到人,非常新鮮。唔需要逐樣去講,因為每一啖都好鮮,一定會再黎。
唔需要逐樣去講,因為每一啖都好鮮,一定會再黎。
成個set性價比好高,25樣食物(未計湯同雪糕),太多相想分享根據食嘅次序打:北海道白粟米*水雲漬配蟹肉*海膽豆腐* (即係首圖)昆布漬真鯛 配柚子醋*岩手縣石垣貝*間八魚* (薄切)鹽燒白貝*左口魚壽司*北寄貝壽司*秋刀魚打左星嘅我都好鍾意XD秋刀魚只係個人唔係特別太好,其實都唔差嘅,全部食材都好新鮮,特別鍾意個海膽豆腐,師傅話係加埋海膽一齊整,特別鮮甜。根據食嘅次序打:湯葉刺身* (即係腐皮)白見貝北海道的牡丹蝦刺身* (首圖)唔記得邊到嘅蠔*燈籠果* (for清下口腔)沖繩縣車海老*石垣鯛毛蟹壽司*湯葉真係好有係日本嘅感覺,豆味濃到,牡丹蝦鮮甜配埋蝦子蝦膏食一流,隻蠔令我諗起黑門市場,大大隻勁新鮮,一次過食晒好滿足(〃ω〃) 食到呢part都係好滿足,連粒燈籠果都清甜過人XD 跟住師傅特登拆蝦之前比我影下相先,大大隻好鬼正,又係好鮮甜。根據食嘅次序打:原隻紫海膽*磯煮鮑魚*粒貝*燒油甘魚魚餃拖羅手卷*吞拿魚腦天壽司*炸紫菜海膽* (配淡雪鹽)玉子布甸慕容菇真鯛清湯士多啤梨雪糕原隻紫海膽本身已經好鮮甜,配埋高湯啫喱三文魚籽即時將個味道提升左!師傅話磯煮鮑魚煮超過4個鐘,之後撈蝦膏,

北海道白粟米*
水雲漬配蟹肉*
海膽豆腐* (即係首圖)
昆布漬真鯛 配柚子醋*
岩手縣石垣貝*
間八魚* (薄切)
鹽燒白貝*
左口魚壽司*
北寄貝壽司*

打左星嘅我都好鍾意XD

根據食嘅次序打:
湯葉刺身* (即係腐皮)
白見貝
北海道的牡丹蝦刺身* (首圖)
唔記得邊到嘅蠔*
燈籠果* (for清下口腔)
沖繩縣車海老*

粒貝*
燒油甘魚魚餃
拖羅手卷*
吞拿魚腦天壽司*
炸紫菜海膽* (配淡雪鹽)
玉子布甸
慕容菇真鯛清湯
士多啤梨雪糕

原隻紫海膽本身已經好鮮甜,配埋高湯啫喱三文魚籽即時將個味道提升左!師傅話磯煮鮑魚煮超過4個鐘,之後撈蝦膏,超軟淋好好味呀!呑拿魚腦天係香港係少食到嘅,燒一燒好香,油份好重入口即溶,好鬼正!太多想分享,不過都係留返大家有機會去感受下。

終於都分享晒呢一餐,25樣食物,最後仲有湯同雪糕,一整餐飯都好滿足,而且師傅各方面服務都好好,有機會會再去食過(*´꒳`*)
2021-10-01 1007 浏览
今日在铜锣湾工作正好老婆在附近shopping便约她一起l在这間餐厅lunch。我们看见menu有有Seasonal Omakase便立即orde了。第二个set点了Chef Special Set。Seasonal Omakase 主食是13款由厨司发辨的寿司,最后仲可以加添任何2件。首先上桌沙律和蒸蛋。沙律汁用撄花虾制成,好香口,好好味。蒸蛋有好多蟹肉,好正呀。仲有用杯盛着的牡丹虾,真是好鲜甜。跟着就是心13款由厨师发辨的寿司。里面有很多都第一次食,就算是已经食过的例如是拖罗,每种鱼都极鲜甜,不少有弹牙的口感,完全可以不用酱汁。个set最后有抹茶雪糕球和即磨㗎啡。㗎啡好够浓,好開心。第二个set主食都系美味可口的寿司,寿司多同上个set一样,正好,又可品尝多一次,哈哈。它特别在于有海胆寿司饭。海胆好鲜甜又够多,每口饭都可以有又甜又creamy的海胆,真是超满足enjoy。

仲有用杯盛着的牡丹虾,真是好鲜甜。

个set最后有抹茶雪糕球和即磨㗎啡。㗎啡好够浓,好開心。

• 茶碗蒸
  • 咖啡
  • 藍鰭吞拿魚腩壽司
  • 吞拿魚醬油漬壽司
  • 赤馬糞海膽
實在太長時間沒有去旅行了,對日本的料理非常掛念,特別想食Omakase!今晚就跟閨密預訂了位於銅鑼灣的「鮨逸」。餐廳環境舒服恬靜,設有吧檯,師傅會跟客人仔細介紹料理。而且Omakase有兩個套餐可以選擇,亦有刺身及其他料理可以單點。最後我們就點了只需$1480就有25款刺身和日式料理的逸Omakase set了~除了刺身和料理外還有甜品和熱湯,性價比極高! 美食當然要有美酒陪襯,點了一支原酒 純米吟釀- Taka chiyo 59。酒味不濃,味道清甜帶米香,非常適合女仕的口味。先送上漬物,種類多,味道不會過濃又開胃~【北海道白粟米】非常好味,一咬下去會爆汁,味道如水果般甜,甜中帶點忌廉香味。【魚子醬海膽豆腐】豆腐清新的豆香以鮮甜的海膽和魚子醬調味,賣相精緻又美味。【水雲蟹肉拌酸醋】以水雲配蟹肉,口感豐富,味道酸酸甜甜。【真鯛】真鯛的口感彈牙,以柚子醋汁和紫蘇花調味,帶出真鯛的油香。【油甘魚】薄切油甘魚配師傅特製的醬汁,將刺身捲上蔥花、花粒和醬汁一起食,味道豐富有層次。【赤貝】師傅有先放入山葵以帶出赤貝的鮮甜,赤貝配搭底下的昆布,不用配醬油就已經鮮味可口。【燒北海道白貝】 簡單地以沖繩海

酒味不濃,味道清甜帶米香,非常適合女仕的口味。

先送上漬物,種類多,味道不會過濃又開胃~

【北海道白粟米】

【魚子醬海膽豆腐】
豆腐清新的豆香以鮮甜的海膽和魚子醬調味,賣相精緻又美味。
【水雲蟹肉拌酸醋】
以水雲配蟹肉,口感豐富,味道酸酸甜甜。

【真鯛】
真鯛的口感彈牙,以柚子醋汁和紫蘇花調味,帶出真鯛的油香。
【油甘魚】
【赤貝】

【燒北海道白貝】
簡單地以沖繩海鹽燒的白貝爽甜多汁,簡單的調味更能食出白貝原有的鮮甜。

【石鯛壽司
石鯛上灑上竹炭鹽調味,帶出淡淡魚香。
【活北寄貝壽司
師傅在北寄貝掃上醬油,口感爽口彈牙,味道清甜。
【秋刀魚壽司
秋刀魚以醬油、蔥和薑蓉調味,三款之中最濃味。

【牡丹蝦配蝦膏】
牡丹蝦好甜,口感脆嫩,師傅將蝦頭的蝦膏掘了出來,可以跟蝦身一起食,甘甜鮮味的蝦膏帶來濃濃的後勁,好出色。

【日本豆腐皮三文魚籽】
豆腐皮的豆香好濃,配合之下三文魚籽的鹹香和口感更顯突出。
【白見貝】
味道鮮甜,經過師傅的切法和拍打手法後,口感更爽脆!

【日本生蠔】
這個生蠔極肥大,口感creamy而且極鮮甜!以啫喱醋、蔥花和辣蘿蔔調味,令生蠔的甘甜更平衡。

【金目鯛壽司
金目鯛永遠都不會令我失望~師傅將魚皮燒香,令金目鯛獨有的魚油香逼了出來,一放入口,口腔就被魚油狠狠重擊,眼前一亮!
【花竹蝦壽司
餐廳用魚缸養著,確保新鮮,師傅輕輕燒過蝦的表面,達到一成熟,令口感更有層次,配搭蝦身上的柚子皮,味道更清爽。
【赤鯥魚壽司
魚味更濃,以炙燒的處理過後魚油香味撲鼻,口感嫩滑無比,令我回味無窮!

【粒貝刺身
切成薄片的粒貝口感爽脆,以醬油和山葵帶出粒貝的鮮甜。
【北海道紫海膽】
極肥美,不用額外調味,是我今年食過最好味的海膽!
甘甜度極高,口感細滑,好出色啊~

【譏煮南非鮑魚】
經三小時的慢煮,口感好有嚼勁,特別在師傅以蟹膏調味,甘香惹味。

【無花果天婦羅】
第一次食無花果的天婦羅,薄薄又鬆脆的炸衣裹著口感細軟的無花果,一咬下去就有爆汁的效果,口感特別。

【拖羅】
富有天然魚油香,口感軟綿,入口即化!
【海膽配紫菜天婦羅】
海膽的口感奶滑,跟香脆的紫菜天婦羅形成豐富的口感,而且海膽非常鮮甜,非常出色~
【燒拖羅】
炙燒過的拖羅多了一層口感,魚油香依然芳香。
【玉子燒】
最後的一道料理,玉子燒燒得布甸般細嫩柔滑,蛋香中帶點甜,好好味!

最後就送上熱湯和甜品

【舞茸菇鱈魚白子清湯】
味道清甜,白子咬開的口感像奶油般嫩滑,而且非常有營養價值,清湯的清甜令舞茸菇獨有的香味更突出。

【芝麻雪糕配十勝紅豆】
芝麻味好濃,跟紅豆配搭得宜,令互相的特別更突出。

職員好貼心,會仔細介紹食材和告知哪款應該先食。25款料理,每道都非常有誠意設計,而且用料上乘,性價比極高!非常滿足啊~
2021-09-20
  • 地金目鯛壽司
  • 大拖羅壽司
2021-09-30 764 浏览
Omakase食得多已經好熟悉佢嘅套路,基本上食完一堆調味創新嘅魚生,再嚟海膽、拖羅,已經可以好滿足咁離場。 今晚帶着咁樣嘅期許嚟到,估唔到完全刷新左我對omakase嘅印象,窮果然係限制咗我嘅想像。由前菜開始已經驚為天人,水雲松葉蟹肉酸酸甜甜好開胃,蟹肉係酸汁入面都仲食到個甜味,非常新鮮。海膽豆腐一食就已經覺得值回票價,海膽十級濃郁鮮甜,可以話係最高嘅海膽甜度,朋友一啖食晒話下面個糕冇咩特別,而我分開黎食就食得出界乎海膽同蟹膏之間嘅甘香。 好耐冇食北海道白粟米,新鮮爽甜多汁。北海道白貝燒時間控制得啱啱好,僅僅熟好鮮甜,唔使任何花巧調味已經好好味。第一次食葉血引,魚鮮味濃郁,濃而不膩,但可能未到秋冬,油脂冇想像中咁豐富。 北寄貝同秋刀魚同樣咁新鮮,尤其是秋刀魚完全唔腥,平時喺其他omakase面頭都會放少少柚子之類嘅香料辟味,呢度靠原味已經取勝。三文魚籽湯葉喺眾多佳餚之中顯得較為平凡,但豆味好清香。 白見貝係今晚所有貝類入邊我嘅最愛,好鍾意有厚度嘅爽口口感。牡丹蝦好有心咁先將蝦膏輕輕烤熟,仲有tiffany blue既蝦籽。 由於想細味蝦嘅每個部份以免其中一樣太搶味,所以我係分開食嘅。
牡丹蝦好有心咁先將蝦膏輕輕烤熟,仲有tiffany blue既蝦籽。 由於想細味蝦嘅每個部份以免其中一樣太搶味,所以我係分開食嘅。 最好奇嘅蝦籽原來淡淡地幾清新,主要係食個口感,蝦膏極度甘香,好似將成隻蝦嘅精華集合晒咁。 牡丹蝦身好大隻厚肉,無論香港定日本黎講都係最新鮮嘅水準,師傅咁樣處理完全完美呈現左蝦嘅每一部份。
岩手縣椿岩蠔係我人生食過最好食嘅蠔。 尤記得喺日本魚市場食過手掌咁大嘅蠔,勁飽滿又勁甜,仲以為已經係生蠔嘅巔峰,但今晚發現咗一個全新嘅世界。 椿岩蠔一咬落去同普通新鮮嘅蠔冇乜分別,但咀嚼間發現蠔肉居然好似雲朵咁軟綿綿,原來真正嘅creamy係咁樣,個分別就好似普通pancake同疏乎厘pancake咁樣。 口感特別之外,仲軟滑到隱約間有啲奶味咁,蠔鮮味亦超級濃,完全係食過返唔到轉頭。
車海老壽司做左一成熟,比起生蝦更加甜,超厚超彈牙。 Follow咗唔少日本foodie,咁多年來黎對車海老壽司都好有憧憬,呢度出品同幻想中一樣咁好食。
毛蟹好好心機拆晒蟹肉同蟹膏,係新鮮蟹肉啱啱整好嘅質感。 美中不足嘅係底下居然係飯,如果講明係毛蟹壽司一啖食哂,個落差會冇咁大。
原個紫海膽賣相極度霸氣,海膽甜度本身已經冇得輸,一絲腥味都冇。 略嫌三文魚子同鰹魚啫喱鹹咗少少,單獨咁食紫海膽已經好完美。

磯煮蟹膏鮑魚選用左厚切煙韌嘅鮑魚,雖然係比較常見嘅配搭,但用料靚啲的確係唔同啲。 龍珠果比想像中甜好多,好岩用黎清一清喉嚨。
無花果天婦羅好多汁,雖然未算係我食過最甜嘅無花果,但酸酸甜甜咁都幾開胃。
赤身醬油漬正常發揮,拖羅一咬落去油脂就盈滿口腔,大滿足。 海膽天婦羅唔會炸到熟曬,仲食到同刺身一樣嘅甜度,亦唔會俾紫菜搶味,純粹係喺甜到極點嘅海膽基礎上再加上酥脆嘅口感,做得好好。 玉子布丁表面平平無奇,但驚為天人地有綿密濃厚嘅口感,蛋味好濃又好香甜。
最後奉上魚湯同雪糕,前者令我回想起喺日本食百年歷史鰻魚飯嗰時飲到嘅湯,後者足料食到自家製嘅味道,為今晚畫上圓滿嘅句號。
2021-09-30 57 浏览
今日朋友仔生日,所以同佢來食餐好既。生日我覺得最好就係食Omakase,厨師幫你諗,俾最新鮮既你食,我地去咗位於銅鑼灣的鮨逸慶祝一下我地點咗逸omakase set ($1480), 總共有 25道菜,呢個價錢都幾化算。先來一個🥢白粟米 - 日本北海道直送,是生的,可直接食,咬下去十分清甜,多汁🥢沖繩海草配上松枼蟹肉,酸酸涼涼的,非常開胃🥢海膽豆腐配上海膽和魚子醬,海膽豆腐是把海膽打爛做成豆腐,賣相一流🥢真鯛用昆布淆成汁醃製過,有鹹香味,真鯛也帶有魚香🥢沖繩岩手縣石湖貝味道鮮甜爽口,原來每年只有夏天先有得食🥢薄切油甘魚,配上香蔥和食用花一齊食,魚肉肥美甘香🥢白貝 - 是熱食來的,白貝食到最後,口腔會有甜味🥢蜜桔鯛壽司 - 鯛魚細細個開始就用蜜桔作為主糧,令到魚肉的after taste 有淡淡的蜜桔香味,非常特別,它們還有牌照認證呢🥢生北寄貝壽司 - 生北寄貝即開即食,肉質肥美爽甜,十分清新🥢秋刀魚壽司 - 秋刀魚十月份肉是最肥美的,咬下去滿口都是魚油🥢三文魚籽湯頁 - 有香濃的豆乳香味,配上帶咸香的三文魚籽一起食,特別提味🥢白見貝,就是象拔蚌,經過打拍幾下,這個白見貝如此爽口,鮮甜美

🥢沖繩海草配上松枼蟹肉,酸酸涼涼的,非常開胃

🥢真鯛用昆布淆成汁醃製過,有鹹香味,真鯛也帶有魚香

🥢沖繩岩手縣石湖貝味道鮮甜爽口,原來每年只有夏天先有得食

🥢薄切油甘魚,配上香蔥和食用花一齊食,魚肉肥美甘香

🥢白貝 - 是熱食來的,白貝食到最後,口腔會有甜味

🥢白見貝,就是象拔蚌,經過打拍幾下,這個白見貝如此爽口,鮮甜美味

🥢北海道牡丹蝦配上蝦的蝦糕一起吃,食到蝦味的甘甜味

🥢岩手蠔大大隻,好creamy 而且好甜

岩手蠔

🥢花竹蝦壽司 - 師傅會用熱水燙一燙花竹蝦,燙到1 成熟,令蝦味更特出,更爽甜

🥢右口魚壽司- 右口魚又稱鮫鰈魚,配上蒸熟的鮫鰈魚肝臟一起,有另一返風味,魚肝十分肥美

🥢大拖羅壽司 - 大拖羅入口即溶,肥到冇朋友

🥢北海道喜之次壽司 - 喜之次真的是油香十足

🥢紫海膽配三文魚子醬油漬 - 原個紫海膽上,可以用羮食,十分豪氣,紫海膽食完口腔會有回甘既甜味,配上木魚湯啫喱

紫海膽配三文魚子醬油漬

🥢花咲蟹(毛蟹) - 花咲蟹全年只限夏季捕撈,產量非常少,固此特別珍貴,師傅把花咲蟹拆肉,再配上花咲蟹蟹膏一起,十分清甜,又有蟹的香味

🥢北海道螺片 - 是生劏的,師傅切好,拍兩下,塗上自家製醬油,加少少wasibu 就叫我快啲食,超爽甜

🥢磯煮蟹膏鮑魚 - 鮑魚慢煮四個鐘,加入了蟹膏提味,惹味惹味

🥢天婦羅無花果 - 炸粉薄薄的炸得非常香口,無花果甜甜的

🥢白海膽 - 不得了啦,肉質嫩滑而且水分重
白海膽

🥢王子布甸 - 把雞蛋作成布甸,口感特別

🥢舞茸菌真鯛清湯 - 舞茸菌真的後香,又清新

🥢最後是豆腐雪糕

整體CP 值十分高,師傅手勢好好,又細心講解,份量控制得剛好,不會過飽,真的不錯

岩手蠔
紫海膽配三文魚子醬油漬