2021-11-30 137 浏览
常言道:民以食為先,今天午餐我選擇一間以食為鮮的日式料理「鮨逸」,享受食物的鮮味與廚師的心思。我選擇由廚師發辦〝季節全13品的套餐〞,內容非常豐富,由暖和的茶碗蒸展開序幕。豐富的海鮮,在嫩滑的水蛋面層,通透水凝脂上,更顯現立體感。雕魚昆布漬,味道雅淡的雕魚配合醬油,在小巧食用花卉點綴下,滲出淡淡花香。牡丹蝦是北海道三大名蝦之一,肉質甜美細滑、綿軟中帶彈性;蝦膏甘香豐腴、濃郁,也很欣賞剌身擺設很俱美感。油甘魚剌生,魚質肥美甘香,將油甘魚剌生捲曲花瓣與醬油品嘗,魚香與花香令口腔香氣四溢!日本岩手縣米崎蠔,蠔肉光滑細膩,黃澄澄像遮喱狀舖在蠔面是醋。沖繩琵琶蝦,外型特別,肉質豐厚,鮮蝦味濃甜,吃得很有滿足感。希魚天婦羅,外,酥香薄脆,內,柔嫩可口。櫻花蝦沙律,炸香的櫻花蝦令沙律味道提升,口感更豐富。深海池魚配松露醬壽司,池魚肉質細緻爽口帶油份,味道甜美,配合松露醬,一口完美的壽司配搭。赤貝,外表呈燈紅色,色澤亮麗,肉質爽厚,鮮甜味美。秋刀魚,最適合秋天食用,此刻魚肉最油潤豐厚,濃郁的魚香與大廚調配豉油交疊融合,很感受到一份難忘的好味道!沖繩車海老,肉質厚實緊致、鮮嫩味美。拖羅魚,富魚油脂的甘香

豐富的海鮮,在嫩滑的水蛋面層,通透水凝脂上,更顯現立體感。

希魚天婦羅,外,酥香薄脆,內,柔嫩可口。

櫻花蝦沙律,炸香的櫻花蝦令沙律味道提升,口感更豐富。

赤貝,外表呈燈紅色,色澤亮麗,肉質爽厚,鮮甜味美。

沖繩車海老,肉質厚實緊致、鮮嫩味美。

拖羅魚,富魚油脂的甘香,味道濃郁,入口即溶,配以香脆紫菜共嘗口感極佳。

雲丹盛是海膽另一個稱呼,我的紫海膽色澤金黃,甘甜清香。

拖羅手捲,滿滿豐富的口感!

咖啡,精緻的杯子與兩顆綿花糖比咖啡更吸引呵!

曲奇雪糕十勝紅豆,我很喜歡這款雪糕味道與貝殼造的小匙羹。

久不久有一些時間,我會讓自己靜靜地享受天然食物的美味,欣賞廚師為顧客所花的心思,美食可以帶我進入視覺、味覺與嗅覺多元化享受,滿足口腹慾望之餘也能富足心靈,今天午餐令我滿載而歸。

2021-11-29
2021-11-24 104 浏览
先選酒杯,今日是梵 - 清酒。今日的omakase set是 逸 Itsu $1480,總共有25道菜。枝豆粟子 水雲蟹肉 鮟康魚肝水雲蟹肉汁的味道十分豐富,少少醋酸,又有昆布的味道,給我的印象深刻。油甘魚 石垣貝 白子白子my favourite!磯邊燒帆立貝帆立貝入口即化,生食的質感左口 秋刀 赤貝左口魚味道不錯。秋刀魚給我的感覺最大,因為與燒秋刀魚的味道反差很大,毫無腥味。三文魚子豆腐皮 白健貝 牡丹蝦豆腐皮就沒什麼味道,白健貝就不算靭。花竹蝦 生筋子 油坊主花竹蝦新鮮。生筋子不需要沾醬油,本身的魚子咸味都十分足夠。油坊煮經過火灸後出了小小油香,但就稍為有少少靭,不過魚味不錯。海膽配赤身 鰤魚 南非鮑海膽加赤身都好食。鰤魚good。南非鮑是其中一個MVP,慢煮不會韌,鮑魚汁的鮑魚味道又十分突出,上菜時侍應說這道南非鮑魚是慢煮了8小時,將鮑魚煮得變淋而不會變韌。福岡太刀魚這個炸魚熟了都沒什麼紋理,夠淋夠油。松島蠔飽滿!烏魚白子舞茸菇湯湯十分濃稠。松葉蟹飯最後來個主食。大拖羅 海膽加脆炸紫菜玉子布甸 柚子雪糕柚子夠清香。對我來講,這餐Omakase 的食材種類比其他同價的多好多,有兩

先選酒杯,今日是梵 - 清酒。

枝豆粟子 水雲蟹肉 鮟康魚肝

油甘魚 石垣貝 白子
白子my favourite!

磯邊燒帆立貝
帆立貝入口即化,生食的質感

左口 秋刀 赤貝

三文魚子豆腐皮 白健貝 牡丹蝦
豆腐皮就沒什麼味道,白健貝就不算靭。

花竹蝦 生筋子 油坊主

海膽配赤身 鰤魚 南非鮑

福岡太刀魚
這個炸魚熟了都沒什麼紋理,夠淋夠油。

松島蠔

最後來個主食。

大拖羅 海膽加脆炸紫菜

玉子布甸 柚子雪糕
柚子夠清香。

對我來講,這餐Omakase 的食材種類比其他同價的多好多,有兩道蟹、兩種蝦、海膽魚肝白子、貝類、魚類盡出,食方面冇得彈。而座位上,坐吧枱的顧客可以盡情與師傅交流,感覺做Omakase 的師傅對溝通能力上的要求都十分高。
2021-11-22
$1950 (晚餐)
  • 水雲蟹肉
  • 秋刀
  • 南非鮑
2021-11-21 131 浏览
好方便易搵喺正銅鑼灣一期至近嗰間吉野家隔一個舖位 駱克駅大廈27 樓 全層午市做兩場:11:45am-1:30pmAnd 1:45-3:00 pm 一開 lift 門覺得好光猛開陽閒日星期一 即日book枱有幸被安排坐到sushi bar 好開心可以一路見到師父整嘢食俾我哋日本蘿蔔 酸薑 日本淮山伴碟 (好細條嗰隻)Lunch set有六個Menu$350係食個最簡單快捷嘅便當或者另一款 $380 多啲唔同嘅嘢食壽司控可以主打食佢三款壽司set lunch $298-$348-$498$680有蒸蛋 魚生 沙律 天婦羅 壽司 手卷 麵豉湯 甜品 綠茶雪糕 咖啡(隻杯好有特色成碌樹木咁) 今日未食早餐遲咗book枱得返 1:45 既然咁肚餓梗係揀個最豐富嘅 $680 +10% = $750 per head 貪佢包羅萬有 又唔使齋食壽司咁齋 (好多嘢食 飽到暈)我覺得佢呢個價錢其實幾抵食可以媲美其它日本餐廳 $980 嗰啲set lunch 如果要食呢個奉勸各位唔好遲到準時去如果唔係你會覺得完全唔夠時間食咁多嘢始終每一場都係得 1小時零15分本人覺得呢個餐最好係食一個半小時就會食得舒
好方便易搵喺正銅鑼灣一期至近嗰間吉野家隔一個舖位
駱克駅大廈27 樓 全層

午市做兩場:11:45am-1:30pm
And 1:45-3:00 pm
一開 lift 門覺得好光猛開陽

閒日星期一 即日book枱有幸被安排坐到sushi bar

好開心可以一路見到師父整嘢食俾我哋
日本蘿蔔 酸薑 日本淮山伴碟 (好細條嗰隻)

Lunch set有六個Menu
$350係食個最簡單快捷嘅便當
或者另一款 $380 多啲唔同嘅嘢食

今日未食早餐遲咗book枱
貪佢包羅萬有 又唔使齋食壽司咁齋
(好多嘢食 飽到暈)

我覺得佢呢個價錢其實幾抵食
本人覺得呢個餐最好係食一個半小時就會食得舒服啲

唔使一食飽就要即刻走人咁

一路食師傅會每道菜都介紹
可惜我金魚嘅記憶 我已經唔記曬啲魚叫咩名
只記得佢個壽司五貫裏面 除咗有兩款魚壽司 有拖羅 有蝦 同埋有個超級多嘅海膽

跟海膽嘅紫菜好脆 碎拖羅手卷都係

白魚Tempura
蝦米沙律🥗
壽司五貫
2021-11-18 93 浏览
老婆生日🎂當然要用心凖備,最喜歡日本旅行都無左,omakase 系不二之選😉😉鮨逸係同事推介近期大熱,一於訂枱😌😌環境高雅,師傅健談,坐在吧檯可以欣賞製作過程😄😄水雲松葉蟹肉~水雲柔軟爽滑,蟹肉鮮甜,佐醋,酸酸甜甜特別開胃😬海膽豆腐~味道甘甜而且滑,面頭的馬糞及黑魚子是極品鱈魚白子配柚子醋汁~creamy矜貴,仲大量蛋白質,美顏🥰🥰石垣貝~師傅刀工一流,新鮮清甜,加上小小檸蜜汁,fresh炙燒帶子~炙燒後帶子好香赤貝~師傅刀工一流,新鮮清甜,加上小小檸蜜汁,fresh秋刀魚~當作當然好吃,魚油豐富,魚味重赤身海膽卷~咬開感受到濃濃嘅海膽甜味,兩者配合得好好白健貝 象拔蚌口感非常爽身,鮮美無比松葉蟹肉蟹膏飯超濃ge蟹膏撞落鮮甜嘅蟹肉,層次分明黑鯥壽司~魚皮經過微烤更能逼出魚油,魚香味散發,肉質嫩滑鮮甜。活赤貝壽司~要即刻食,一耐左會硬左~影響口感口感爽脆中柔軟幼嫩,帶濃厚的鮮甜味北海道牡丹蝦刺身,蝦肉甘甜帶香 ,膠者的咬口yummy yummy松島蠔~蠔肉飽滿,食落非常鮮甜昆布漬鯛魚~好創新的烹調手法,鯛魚漬過後,魚味更為突出筋子~矜貴新鮮,很少店舖能夠得到,當然格外鮮甜沖繩花竹蝦~超大

海膽豆腐~味道甘甜而且滑,面頭的馬糞及黑魚子是極品

石垣貝~師傅刀工一流,新鮮清甜,加上小小檸蜜汁,fresh
炙燒帶子~炙燒後帶子好香

赤貝~師傅刀工一流,新鮮清甜,加上小小檸蜜汁,fresh

秋刀魚~當作當然好吃,魚油豐富,魚味重

赤身海膽卷~咬開感受到濃濃嘅海膽甜味,兩者配合得好好

白健貝 象拔蚌
口感非常爽身,鮮美無比

松葉蟹肉蟹膏飯
超濃ge蟹膏撞落鮮甜嘅蟹肉,層次分明

活赤貝壽司~要即刻食,一耐左會硬左~影響口感
口感爽脆中柔軟幼嫩,帶濃厚的鮮甜味

松島蠔~蠔肉飽滿,食落非常鮮甜

昆布漬鯛魚~好創新的烹調手法,鯛魚漬過後,魚味更為突出

筋子~矜貴新鮮,很少店舖能夠得到,當然格外鮮甜

沖繩花竹蝦~超大隻,見着師傅在魚缸撈起即做,鮮美之極😌

磯煮鮑魚~鮑魚好彈牙
蟹膏濃但唔會遮咗鮑魚嘅香味🤩🤩

拖羅~魚油甚多,好肥美,入口即化,非常好食😋😋

湯葉魚籽~湯葉即是鮮腐皮,豆味很重

玉子布丁🍮~自家製項目,蛋味很香,加上彈彈布丁口感!

魚天婦羅
有日本的味道,通常到日本總會吃上一、二次炸物天婦羅,非常香脆,火候剛好😝

一倫過後,正值秋涼,喝上一碗魚湯,爽!

芝士雪糕~挺特別的,芝士味濃,雪糕綿滑😍

驚喜從1带到25,非常值得一試
生日
2021-11-16 245 浏览
Anniversary 當然要隆重其視,今次特別D,同老公一齊揀🥰🥰我倆都超喜歡吃Omakase,見位於銅鑼灣的駱克駅 評價很好,廚師發板打卡店,一於book定枱request坐吧枱😬😬地方裝修好靚位於27樓,吧枱大約不到十張,還有 table 檯呢😬點了1480 set 25道菜式,可以試晒所有菜式☺️☺️師傅好健談,仲一路準備食材一路同我哋講解食材知識添,真係好睇又好食😋水雲松葉蟹肉酸酸甜甜,加上蟹肉鮮甜滋味,作為前菜好開胃😋😋海膽豆腐師傅說豆腐加上了大量海膽蒸煮,再有新鮮海膽和魚子點綴,真係yummy 🤤 鱈魚白子 正是seasonal,白子綿滑,秋冬特別鮮味,再加上柚子醋汁和昆布,很美妙的搭配🤩 石垣貝,師傅功架十足,往抬扳一摔,立刻樹了起來,外形討好,鮮脆爽口,可見新鮮程度😍😍磯燒帶子炙燒後用紫菜包住食,大得誇張,要分幾口,紫菜很脆,口感一流👍👍赤貝最愛之一,鮮甜爽脆,師傅刀工一流🥰🥰秋刀魚昵個季節最適合,魚油豐富包滿,加上自家製source ,非常美味😋😋赤身海膽卷赤身漬過,使之魚味更濃,加上紫海膽,非常甜美🤤🤤湯葉配了三文魚子清清地,可以吃出湯葉的原味☺️白健貝 就是我們平時吃

點了1480 set 25道菜式,可以試晒所有菜式☺️☺️

水雲松葉蟹肉
酸酸甜甜,加上蟹肉鮮甜滋味,作為前菜好開胃😋😋

海膽豆腐

鱈魚白子

磯燒帶子

赤貝
最愛之一,鮮甜爽脆,師傅刀工一流🥰🥰

秋刀魚

赤身海膽卷
赤身漬過,使之魚味更濃,加上紫海膽,非常甜美🤤🤤

湯葉配了三文魚子
清清地,可以吃出湯葉的原味☺️

白健貝 就是我們平時吃的象拔蚌,肉厚鮮甜

牡丹蝦
超大!算是我吃過最大的吧!每一口都非常舔,jam口鮮甜,連蝦頭都不放過😜😜

日本松島蠔
擺盘非常精美,蠔身十分厚,蠔味甚濃,而且爽口,好大隻😋😋

昆布漬鯛魚
薄切的方法使之更為入味,魚身鮮甜,配上自家醬汁,味道很不錯😌

筋子
起級新鮮,大大顆,不是周圍可以品嚐

沖繩花竹蝦
比起平時吃花竹更為鮮味,魚缸即撈即做,看著師傅純熟手藝,真是享受😎

磯煮鮑魚加蟹膏
彈牙 入味,經過磯煮4小時,濃湯不膩,加上蟹膏搞拌,鮮上加鮮😝😝

大拖羅-入口即融來形容一點不過份,拖羅之極至😌😌

玉子布丁-自家製,有獨特口味

北海道白海膽
海膽當中的名牌,creamy 鮮味,加上紫菜天婦羅,口感更加提升

吃完涼食,喝一口熱湯🍲真不錯!

芝士雪糕,集芝士蛋糕之香濃和雪糕清爽於一身😛😛

好驚喜,25道菜無一失埸,道道用心,一試難忘,定必再來🤩🤩
《🍣鮨逸🇯🇵》好開心🥳,難得午餐時間可以休息吓,去左銅鑼灣鮨逸來個Omakase午餐🍣❤️👍🏻!不論環境,服務,食物質素,各樣都相當高質💯!見到佢哋有成缸活海鮮,相當出色!!🌈Seasonal Omakase Set $680全13品,有刺身🐟、壽司🍣、海膽、生蠔、燒物、天婦羅🍤、手卷,甜品和咖啡等⋯每款都相當高質!✨蟹肉茶碗蒸,相當高質,打開碗蓋,香氣撲鼻,雞蛋細滑,好多材料,好多蟹肉,鮮味無窮!✨北海道牡丹蝦🦐,好震撼!超級鮮味,口感一流,點睛之處是蝦膏好香好濃,係極度新鮮的蝦才會有的黏性!👍🏻👍🏻👍🏻✨沖繩琵琶蝦🦐,是熟蝦的食法,也是滋味無窮,口感爽脆,相當好吃!✨雲丹盛海膽杯,使用紫海膽,新鮮程度像直接將整個海洋送進口,入口即溶,高質🌊🌈😋✨5貫壽司,不時不食,他們選用了最新鮮食材,拖羅、秋刀魚、花竹蝦、銀雪魚BB和鯖魚,手握技巧穩陣,五款都相當新鮮,鮮美無窮,味道口感一流🤩😍✨想不到飯後的甜品和咖啡都相當優質,尤其咖啡,意想不到的香濃,較為Nutty☕️,黑芝麻雪糕極濃郁!
《🍣鮨逸🇯🇵》

🌈Seasonal Omakase Set $680
每款都相當高質!

2021-11-10 89 浏览
每一道食物都很用心整,用料又新鮮,好滿足的一餐 水雲松葉蟹肉。食到蟹肉甜味,配酸汁很開胃海膽豆腐。 海膽淡淡的,味道鮮甜石垣貝。厚身爽口鱈魚白子。加了柚子汁,滑溜質感鮟鱇魚肝。軟綿綿很甘香磯燒帶子。烤至半熟,用脆紫菜包住食正深海池魚赤貝秋刀魚。加了蔥油平衡番,有秋刀魚鮮味但又完全唔腥白健貝。爽口脆身湯葉配了三文魚子。腐皮很滑身,濃濃的豆味牡丹蝦。蝦身加上蝦膏係上面。蝦味很濃郁,質感爽身,加埋蝦膏甘香松島蠔。手掌般大,肉厚肥美。加了柚子酸甜啫喱,帶出蠔味筋子。新鮮的三文魚魚子,有薄膜包著,帶點咬口,好有鮮味左口魚邊。輕輕燒過,油脂分佈正,左口魚味很香甜花竹蝦油金魚。好滑身,油脂平均。喜歡配的醬汁,香濃又唔會蓋過魚味鯛魚。口感充滿膠質,配柚子汁好夾 蟹膏鮑魚。煙韌,味道既甘又香 天婦羅馬份白海膽。配紫菜天婦羅,海膽好清甜,再帶點點甘味。與紫菜一齊食定分開食都好正瀨尿蝦大拖羅。一咬下去充滿油脂香玉子布丁。出色甜點,蛋味超香白子慕容菇清湯。好清好甜,飲碗暖暖的湯岩岩好芝士味雪糕。有驚喜,好濃郁芝士味,但一點都唔膩
每一道食物都很用心整,用料又新鮮,好滿足的一餐

水雲松葉蟹肉。食到蟹肉甜味,配酸汁很開胃
海膽豆腐。 海膽淡淡的,味道鮮甜

石垣貝。厚身爽口
鱈魚白子。加了柚子汁,滑溜質感
鮟鱇魚肝。軟綿綿很甘香

磯燒帶子。烤至半熟,用脆紫菜包住食正

深海池魚
赤貝
秋刀魚。加了蔥油平衡番,有秋刀魚鮮味但又完全唔腥

白健貝。爽口脆身
湯葉配了三文魚子。腐皮很滑身,濃濃的豆味

松島蠔。手掌般大,肉厚肥美。加了柚子酸甜啫喱,帶出蠔味

筋子。新鮮的三文魚魚子,有薄膜包著,帶點咬口,好有鮮味
左口魚邊。輕輕燒過,油脂分佈正,左口魚味很香甜
花竹蝦

油金魚。好滑身,油脂平均。喜歡配的醬汁,香濃又唔會蓋過魚味
鯛魚。口感充滿膠質,配柚子汁好夾

蟹膏鮑魚。煙韌,味道既甘又香

天婦羅

瀨尿蝦
大拖羅。一咬下去充滿油脂香
玉子布丁。出色甜點,蛋味超香

白子慕容菇清湯。好清好甜,飲碗暖暖的湯岩岩好

芝士味雪糕。有驚喜,好濃郁芝士味,但一點都唔膩
  • 左口魚邊
  • 油甘魚
  • 北海道牡丹蝦
晚市竟然有$1480 25道菜既Omakase,食材獨特、新鮮,仲要位於銅鑼灣中心地段,性價比超高🤩鮨逸晚市總共有2個Omakase套餐可供選擇,分別有姬Hime 16道菜($1280)及逸 Itsu 25道菜($1480),而我就決定試呢度最出名既逸 Itsu 25道菜套餐😌😌Itsu 25道菜($1480)-日本牛油炒粟子粟子軟硬適中,配埋牛油香味十足-枝豆枝豆外面加左鹽,十分鹹香-沖繩水雲即係海發菜,質感有啲似粉絲,配合酸汁有飲湯既感覺,加埋蟹肉更鮮甜-鮟鱇魚肝 鮟鱇魚肝又名海中鵝肝 ,屬於冬季食物,每年11月-2月先有,呢個用到傳統做法,以錫紙蒸,再用海帶酸汁打底,鮟鱇魚肝質感厚實,食落好香-真鯛昆布漬本身呢道菜係食白子,但因為我要求左唔食白子,所以轉左做真鯛昆布漬,鯛魚肉質實在,略為乾身,底部酸汁增加其濕潤度,令魚肉食落多汁兼開胃石垣貝(岩手縣)第一次試石坦貝,上桌時司傅會用力拍打一下石垣貝,質感爽口,味道鮮甜-油甘魚一碟三片油甘魚,質感實在,沒有油脂配上帶酸味濃稠醬汁,味道清新-磯燒帆立貝燒過既帆立貝肉質依然鮮嫩,配埋紫菜食,口感過癮-葉血引屬於稀有品種,外面好難食到,配上

Itsu 25道菜($1480)
-日本牛油炒粟子
粟子軟硬適中,配埋牛油香味十足

-枝豆
枝豆外面加左鹽,十分鹹香

-沖繩水雲

-鮟鱇魚肝

-真鯛昆布漬

石垣貝(岩手縣)

-油甘魚

-磯燒帆立貝
燒過既帆立貝肉質依然鮮嫩,配埋紫菜食,口感過癮

-葉血引
屬於稀有品種,外面好難食到,配上香蔥,毫無腥味

-赤貝
近年少見咁好食既赤貝,由於師傅走血位技術好,所以味道好鮮甜,沒有半點腥味

-沙甸魚壽司
-冇骨,表面既蔥油完美中和魚既腥味,連怕食魚既人都食到

-湯業
即係腐竹,質感軟黏,介乎係豆漿及腐皮之間,配上三文魚子及酸汁,十分開胃

-北海道牡丹蝦
牡丹蝦大隻厚肉,肉質爽口,配合麵豉醬及wasabi,食得滿足

-春魚
本身呢度菜係食象拔蚌,但因為我要求唔食象拔蚌,所以變左食春魚,春魚表面被炙燒過,有種炭烤香味,中間魚肉保持魚生質感及冰凍感,一塊肉可以試齊熟同生兩種質感

-宮城松島蠔
手掌咁大既蠔,質感creamy,沒有腥味,配上醬油味啫喱,口感更佳

-油坊主
屬於鱈魚既一種,油份高,食落質感似拖羅,加上用到炙燒方法,香味十足

-筋子
第一日知筋子同三文魚子係兩樣野黎,筋子會連埋筋膜一齊食,有三文魚子既爆漿感,同時有食筋部既韌度,味道係帶有柚子味的,隨後會有醬油味道散發係口腔中

-醬油漬赤身加紫海膽 (北海道先有)
Creamy得黎味道清甜既紫海膽為赤身帶黎更軟滑既質感外,又不會蓋過赤身既味道

-磯煮鮑魚
慢煮4小時既鮑魚切至薄身,外圍口感軟淋,口間彈牙,配合蟹膏食,味道濃郁

-紅鰤魚
10kg以上叫鰤,10kg以下叫油金魚,鰤魚係野生既,厚切紅鰤魚由於油脂感極重,食落似大拖羅,但味道相對大拖羅清新

-牙帶魚天婦羅
魚肉多汁,軟淋,天婦羅表層薄脆,食落無負擔感

-花竹蝦 沖繩
師傅細心兼手勢好好,連蝦尾殼都剝得好完整,花竹蝦質感非常爽口

-松葉蟹肉 (11月先有)
松葉蟹膏配蟹肉,味道鮮甜帶海水味,加上整成啫喱狀的醬汁配Wasabi

-燒大拖羅配香蔥,紫菜
燒過嘅大拖羅油脂十足,十分香口,配埋香蔥及紫菜有中和油膩嘅感覺,未到恰到好處

馬糞海膽
-超足料,海膽濃厚質感,好夠甜

-玉子布甸
有食焦糖布甸的感覺,但蛋味更濃郁

舞茸菇 烏魚白子湯
-少見白子會加入湯裏面,舞茸菇菇味濃,爽口,清湯順口,好解膩

-士多啤梨雪糕
奶味重,真實士多啤梨味,食到士多啤梨味顆粒,味道清新

飲品:Ginger Ale $56
帶有薑味既汽水,加入檸檬,增加清新感,解渴之餘唔會蓋過食物既味道

好少見咁有心做Omakase既餐廳了,貝殼類海鮮既血位真係去得好乾淨先可以咁鮮甜,一啲腥味都冇,而沙甸魚呢種出名魚骨多既魚都可以去得咁乾淨👍🏻,師傅亦難得超細心咁幫我地連蝦尾殼都去除左,但卻可以成舊肉完整保留,咁先可以食落啖啖肉🥰基本上醬油及wasabi都唔需要額外為我地準備,食物既味道都已經好足夠呢,25道菜食到人捧腹離座,食得好滿足,好推介大家去試👍🏻👍🏻👍🏻
2021-11-09
  • 石垣貝
  • 赤貝
  • 宮城松島蠔
  • 油坊主
  • 紅鰤魚
  • 牙帶魚天婦羅
  • 燒大拖羅配香蔥,紫菜
  • 馬糞海膽
  • 士多啤梨雪糕
2021-11-06 984 浏览
終於都約到期待已久嘅日式料理,去咗銅鑼灣一間新嘅食廈,地方雖小但都乾淨企理,我哋叫咗個季節料理$1480加一~以下就講吓有咩食先😜🌟水雲蟹肉、海膽豆腐、枝豆加栗子清甜蟹肉配酸醋水雲,令人胃口大開~🌟鮮北寄貝、白子柚子醋汁、安康魚肝北寄貝爽口鮮嫩,白子好甘香無腥味,魚肝都係甘香順口🌟磯邊燒帆立貝 七味粉巨型帆立貝加少少七味粉調味,再加爽脆紫菜一食難忘~🌟深海池魚:不肥不瘦剛剛好,又有魚香🌟赤貝:爽滑有咬口🌟秋刀魚:魚味比較濃,加蔥食唔錯🌟白見貝:以為係帶子質感,但較清爽彈牙🌟三文魚籽腐皮:豆味好香濃🌟牡丹蝦:蝦肉爽口甜美,加蝦膏當醬汁食超正🌟松島蠔:巨型肥美,一啖滑落口🌟筋子三文魚籽:第一次食連串嘅三文魚子,好鮮甜🌟左口魚邊:魚油脂好香,好味到唔捨得吞🥰🌟花竹蝦:爽脆嘅蝦肉🌟油甘魚:魚肉嫩滑,又油香但唔油膩🌟石垣鯛:味道夠清淡,質感痴牙🌟蟹膏鮑魚:好似乾鮑咁入味,但又有鮮鮑嘅爽口🌟太刀魚天婦羅:無骨,外脆內軟,仲可以暖下胃🌟馬糞海膽:海膽甘香,連紫菜食最正🌟大拖羅:肥美又腍滑~滿口油香好滿足呀~🌟賴尿蝦:中式食得多,第一次壽司咁食~好鮮味🌟玉子布丁:甜甜哋好易入口🌟烏魚白子松菇湯:好清但

🌟水雲蟹肉、海膽豆腐、枝豆加栗子
清甜蟹肉配酸醋水雲,令人胃口大開~

🌟鮮北寄貝、白子柚子醋汁、安康魚肝
北寄貝爽口鮮嫩,白子好甘香無腥味,魚肝都係甘香順口

🌟磯邊燒帆立貝 七味粉
巨型帆立貝加少少七味粉調味,再加爽脆紫菜一食難忘~

🌟深海池魚:不肥不瘦剛剛好,又有魚香
🌟赤貝:爽滑有咬口
🌟秋刀魚:魚味比較濃,加蔥食唔錯

🌟白見貝:以為係帶子質感,但較清爽彈牙
🌟三文魚籽腐皮:豆味好香濃
🌟牡丹蝦:蝦肉爽口甜美,加蝦膏當醬汁食超正

🌟松島蠔:巨型肥美,一啖滑落口

🌟筋子三文魚籽:第一次食連串嘅三文魚子,好鮮甜
🌟左口魚邊:魚油脂好香,好味到唔捨得吞🥰
🌟花竹蝦:爽脆嘅蝦肉

🌟油甘魚:魚肉嫩滑,又油香但唔油膩
🌟石垣鯛:味道夠清淡,質感痴牙
🌟蟹膏鮑魚:好似乾鮑咁入味,但又有鮮鮑嘅爽口

🌟太刀魚天婦羅:無骨,外脆內軟,仲可以暖下胃

🌟馬糞海膽:海膽甘香,連紫菜食最正
🌟大拖羅:肥美又腍滑~滿口油香好滿足呀~
🌟賴尿蝦:中式食得多,第一次壽司咁食~好鮮味
🌟玉子布丁:甜甜哋好易入口

🌟烏魚白子松菇湯:好清但菇味好濃郁~

🌟芝士雪糕:超重芝士味,好似食緊芝士蛋糕咁好正!
  • 深海池魚壽司
慶祝生日食Omakase , 揀左好幾間最後都係試下呢間。上到樓同待應講book 左幾點,佢帶我地埋counter 量體溫,我見佢冇下一步再同佢講多次姓乜同電話號碼,點知佢同我講「安心出行定寫紙?我等緊你呀」未見官先打三十,櫈都未坐底無啦啦食你一棍😅如果唔係慶祝正日生日 真心即走。叫客量完體溫跟手就應該問客用咩方法登記 點解係你等我?我等緊你serve 我先岩呀,坐位上有晒安心code 即係都好樂意比客人坐低再慢慢掃code/寫紙登記,洗乜一定要個客做左呢個step 先帶位呢?流程安排出事,侍應說話技巧更加要改進🥲重點⚠️⚠️⚠️食品質素無問題,好新鮮,主廚介紹好詳細 態度友善♥️Oder $1480 逸 全set 25貫,另送熱湯 雪糕✨最晚最鐘意 獅魚腩油脂豐富 海膽鮮甜creamy
慶祝生日食Omakase , 揀左好幾間最後都係試下呢間。

流程安排出事,侍應說話技巧更加要改進🥲

重點⚠️⚠️⚠️
食品質素無問題,好新鮮,主廚介紹好詳細 態度友善♥️
Oder $1480 逸 全set 25貫,另送熱湯 雪糕
✨最晚最鐘意 獅魚腩油脂豐富 海膽鮮甜creamy

2021-11-01
生日
2021-10-18 362 浏览
去食lunch, 叫左15件,坐bar檯。一開波食個沙律係正常,個人口味唔鐘意咁多醬,問題唔大。個蒸蛋都叫唔錯,幾滑!到上壽司,我見到係我落單後冇耐就有另一位師傅成碟切好左嘅魚生俾serve 我地嘅師傅都知有伏味。見到師傅打開個飯盒出哂煙,伏味就更濃。上第一件白身魚,見到鼓油就極少,好淡。入到口,件魚好凍,舊飯好暖,有冰火feel。飯本身嘅質素唔掂,唔夠飽滿而且好爛下,醋味亦好淡,似白飯咁。好失望。之後有兩件都唔錯嘅,帆立貝同魷魚都唔差,係個飯影響哂黎到有件壽司,師傅就話呢件特別,叫葉血引!孤陋寡聞嘅我地第一次食咁都期待係啲咩味!嘩!真係好特別!特別腥!我地見師傅咁自豪,唯有應句呀,好特別呀☺️之後嘅海膽係幾好嘅,中拖就勉強合格水平。15件壽司嘅set, 第14同15件係可以揀番頭13件嘅黎encore,做法好有創意值得一讚。當師傅問到我哋想食邊兩件嘅時候,我地二人都苦笑對望,因為都唔容易揀得落手。整體黎講,魚生由於係切定再雪番,基本上都好乾,冇哂鮮味魚味。師傅鼓油亦落得輕手得好緊要。飯係真係食過差唔多級數嘅壽司店中最差,沒有之一。其實都成5百蚊一個人,咁嘅質素係完全唔能夠接受。呢間壽司
去食lunch, 叫左15件,坐bar檯。

之後有兩件都唔錯嘅,帆立貝同魷魚都唔差,係個飯影響哂

之後嘅海膽係幾好嘅,中拖就勉強合格水平。

呢間壽司店攞到咁多個「笑臉」,但佢又一啲都唔full(星期日lunch 只得5檯客),究竟點做到嘅呢?☺️☺️☺️☺️☺️

我好少寫食評,通常間餐廳食到嬲我先會寫,呢間絕對比到力量我。

週年紀念,食個好西慶祝下~上網做咗少少research,搵到有人介紹性價比高嘅OMEKASE,就拉埋男朋友過來食下(俾錢)來之前很期待,實際吃過後也沒有失望~~鮨逸坐落銅鑼灣駱克道商廈,鄰近地鐵站C出口,地點方便。位於商廈高層,內裝修簡單典雅但一絲不苟,很多小擺設也看得出設計者的心思。承襲日本師傅手藝,鮨逸主廚曾先後效力多家知名高級日本餐廳近三十年。餐廳主打高質廚師發辦,提供季節性美食。今次試了午市主打季節廚師發板套餐 Seasonal Omakase Set。 HK$680 全十三品包括前菜、沙律、蒸蛋、五款刺身、五款壽司、燒物、雲丹盛、手卷、雪糕及咖啡。午市則比晚市平一半以上,超高性價比之選!👍🌼前菜兩款,包括茶碗蒸、冷菠菜盛載茶碗蒸的餐具相當別緻,厚身保暖,而匙羹可插在碗邊,很方便。蛋蒸製的時間剛好,蛋質挺身而幼嫩,高湯味道濃沃。用料十足,包括蟹肉、魷魚、蝦、鮮菇、銀杏等,配起來分外鮮甜美味。切成小段的冷菠菜翠綠幼嫩,加上了些木魚絲,添上鹹鮮之餘十分開胃 👍👍👇👇👇 🌼 第一貫:真鯛昆布漬 真鯛魚新鮮,切成條狀。經昆布醃製一晚令到漬物提鮮,口感爽帶煙韌。食用時混合柚子醋和紫蘇花點

來之前很期待,實際吃過後也沒有失望~~

🌼前菜兩款,包括茶碗蒸、冷菠菜
茶碗蒸,冷菠菜
🌼 第一貫:真鯛昆布漬
真鯛魚新鮮,切成條狀。經昆布醃製一晚令到漬物提鮮,口感爽帶煙韌。食用時混合柚子醋和紫蘇花點綴,味道鹹香帶微酸,魚味香淡。非常醒胃醒神。盛載器皿亦十分精緻。😍😍
真鯛昆布漬
🌼 第二貫:北海道牡丹蝦
這一貫的食材配搭一流!牡丹蝦好有份量, 肉質鮮甜,肥美,紮實有微爽彈,且富黏性。蝦頭拆出的蝦膏經微微燒過,味道好濃厚好香!配合牡丹蝦肉一啖過食,好rich咸蝦香味,好有層次,超高享受!🙌🙌🙌
北海道牡丹蝦
🌼 第三貫:間八魚
薄切鮮甜間八魚(油甘魚) 配上特製Wasabi醬汁、食用菊花,碎蔥花和蘿白蓉捲在一起吃。味道偏濃味,但魚鲜味沒有被遮蓋。師傅刀工一流, 簿到透明咁,正!🤸‍♀️🤸‍♀️
間八魚
🌼 第四貫:北海道真蠔
北海道仙鳳趾真蠔賣相超吸引!蠔尺寸有如掌心一樣大,十分大隻巨型肥美。蠔肉白嫩柔滑,口感creamy,海水味重。配上蒟蒻柚子醋果凍,增加口感之餘更能帶出海鮮的味道。食到我lam lam利,好有滿足感🥰💯
北海道真蠔
🌼 第五貫:灼沖繩琵琶蝦
琵琶蝦是少有的日本食材, 屬於季節性海鮮。賣相古怪,但吃起來竟然比龍蝦肉質更為鮮嫩! 師傅在旁邊水缸新鮮活捉,以沖繩海鹽白烚吊出海鮮味。不用配任何調味已經很好吃。 🙆‍♀️🙆‍♀️
灼沖繩琵琶蝦
🌼 第六貫:赤蝦天婦羅,櫻花蝦沙律
師傅樣我們吃這一貫熟食隔一隔消消濟,分別上了一份炸物赤蝦天婦羅及櫻花蝦沙律。

天婦羅色澤金黃平均,漿粉透薄;上碟時新鮮滾熱辣,碎卜卜香脆可口,炸得剛剛好且完全沒有油淋淋之感。魚肉肉質爽彈亦能保持鮮嫩,啖啖肉,令人吃得更滋味! 櫻花蝦沙律配搭胡麻醬夠哂清新可以消膩減滯,準備好食壽司!🛀
赤蝦天婦羅,櫻花蝦沙律
🌼 第七貫:油甘魚壽司
油甘魚腩,油脂分布平均,入口即溶🤩🤩
油甘魚壽司
🌼 第八貫:北寄貝壽司
北寄貝有別之前食開的紅色北寄貝,即開即食的北寄貝入口爽脆彈牙,味超鮮甜又濃味,口感又有彈性。爽!🤭🤭🤭
北寄貝壽司
🌼 第九貫:秋刀魚(季節魚)
秋刀魚乃屬秋丶冬季季節魚,秋天季節食尤其鮮甜肥美。本身都有驚秋刀會腥,但真係睇少左新鮮秋刀魚既威力!味道超濃郁而不失鮮味,一啲都無魚醒味,魚肉大塊又有口感~呢一貫真係一改我對秋刀既印象🤫
秋刀魚(季節魚)壽司
🌼 第十貫:沖繩花竹海老
花竹海老在餐廳水缸新鮮活捉,即開即食,惜才極度新鮮。蝦肉本身味道比較平淡,口感比全生的刺身較紮實和有爽脆。師傅以熱水稍微燙熟再浸冰水保持蝦肉透明,再巧妙地配上柚子皮,入口更爽,更能夠帶出新海老甜味迷!😶😶
沖繩花竹海老壽司
🌼 第十一貫:大拖羅
呢一貫容許我用更多文字形容~~

大拖羅肉質鮮嫩柔軟,色澤粉嫩亮麗;油花豐腴細滑,只有超少量筋位,咀嚼入口後滿口啖啖油香,加速溶化! 師傅以炸蒜及鰹魚豉油稍作調味,持而恰到好處。魚脂濃郁香滑,超!級!回!味!😝😝😝
大拖羅壽司
🌼 第十二貫:北海道紫海膽盛
大家都知每隻海膽不同味道~~ 北海道紫海膽呈橙黃色,顆粒明顯完整,肥美;入口沒有其他海膽那般濃味,吃起來味道很清淡,但甘甜, 無腥味。~~整貫海膽盛份量激多!!份量相等於大半板大粒原粒海膽,身為海膽控完全係大滿足 💓😵💓
北海道紫海膽盛
🌼 第十三貫:拖羅手卷
最後一貫師傅以驚喜的手卷作結尾~!大拖羅蓉的油潤鮮味,配上了洋蔥和炸蒜薄脆,吃起來口感豐富, 亦增加了吞拿魚蓉味道。
值得一題, 手卷用的紫菜上枱之前都會再用微熱烤一下,脆脆的,可見餐廳十分注重細節~💟
拖羅手卷
🌼 新鮮紫菜麵豉湯
是日是新鮮紫菜麵豉湯,配合嫩滑豆腐,味道簡單得來鮮香又溫暖。✨✨
新鮮紫菜麵豉湯
🌼 甜品及咖啡
侍應最後送上一杯暖笠笠的咖啡及雪糕為這一餐超豐富omakase 體驗的結尾。

咖啡以一個很精緻的木製杯子盛載,旁邊放了兩粒小棉花糖;喝起來有濃郁的咖啡豆味,不太苦澀。甜品為冰凍幼滑紅豆雪糕,不太甜,入面仲有粒粒紅豆蓉。好完美的一頓晚餐!大滿足!
甜品及咖啡

整體而評,由食材、味道、服務到價錢等不同範疇來看,都很有水準。絕對是會一直會定期回去之選。

食物:★★★★★

拖羅手卷
新鮮紫菜麵豉湯
甜品及咖啡
2021-10-16 103 浏览
今次去試吓銅鑼灣新開嘅鮨逸食物種類豐富亦見心機好似第三道嘅蟹糕豆腐睇落平凡食落有濃濃蟹膏味配上蟹肉鮮上加鮮另一道鮑魚亦用上蟹膏調味鍾意食蟹嘅人一定覺得滿足貝類同魚類都係不時不食較特別嘅係北海道嘅水八爪魚師傅專登介紹有兩個唔同部位吸盤位口感特別爽口仲有第一次試嘅蜜柑鯛食落有淡淡果香長崎嘅椿岩蠔大大隻入口鮮甜食完有淡淡金屬餘韻😌最令人期待嘅海膽竟然原個上肥美嘅岩手縣紫海膽大大啖超級滿足稍後仲有根室白海膽配炸紫菜香味濃郁口感豐富而家諗返起都流口水食到最後已經好飽所以選擇同朋友share個甜品不過個開心果雪糕都好有驚喜😳每一道都水準以上值得一試
今次去試吓銅鑼灣新開嘅鮨逸

不過個開心果雪糕都好有驚喜😳
每一道都水準以上
值得一試
2021-10-13 123 浏览
適逢生日,今年想去食omakase 慶祝一下🙂千揀萬揀,一於揀你 鮨逸坐sushi bar可以睇到師傅整嘅壽司,同傾下計我哋兩個今日揀咗$680 set,下單後很快便送來茶碗蒸同appetiser係茄子茶碗蒸鮮嫩,放入口中已滑下喉嚨上方係深海池魚,伴以醬汁同蔥花同吃,清新胃口左圖為真鯛,清甜有𡁻頭右圖為北海道 仙鳳趾蠔,肉身肥厚 鮮甜滑口上方:紫蘇葉包蝦同蝦膏 同吃 勁鮮甜濃稠的鮮味包着我味蕾,太正了!下方:琵琶蝦即撈即烚,肉質鮮甜爽彈,印象深刻,問師父只以少少酒,海鹽同煮,新鮮材料真的不用太多調味已很好吃上方:沖繩車海老,師傅先給我拍照下方:天婦羅蝦,火候恰到好處,脆漿也很薄,食到中間仲有啲膏,omg上方:沖繩車海老壽司 ,蝦肉鮮甜爽彈左下方:拖羅配以少許淡雪鹽同吃,入口即溶,帶少少鹽的鹹味作結尾,happyyyy右下方:時令 秋刀魚壽司 ,肉質飽滿,但個人覺得佢甜中有少少腥味上方:石元貝壽司,彈牙甘甜下方:北海道帆立貝壽司,配以少許碳鹽同吃鮮甜滑嫩因我老公不吃海膽 師傅為他轉了魚子令我有機會海膽加魚子同吃,海膽的甘甜加上魚子的鹹鮮,幸福得說不出話來,而且佢哋嘅飯都值得一讚,唔會太酸
適逢生日,今年想去食omakase 慶祝一下🙂
千揀萬揀,一於揀你 鮨逸

坐sushi bar可以睇到師傅整嘅壽司,同傾下計

茶碗蒸鮮嫩,放入口中已滑下喉嚨

上方係深海池魚,伴以醬汁同蔥花同吃,清新胃口

左圖為真鯛,清甜有𡁻頭

右圖為北海道 仙鳳趾蠔,肉身肥厚 鮮甜滑口

上方:沖繩車海老,師傅先給我拍照

上方:沖繩車海老壽司 ,蝦肉鮮甜爽彈

上方:石元貝壽司,彈牙甘甜

下方:北海道帆立貝壽司,配以少許碳鹽同吃鮮甜滑嫩

因我老公不吃海膽 師傅為他轉了魚子
令我有機會海膽加魚子同吃,海膽的甘甜加上魚子的鹹鮮,幸福得說不出話來,而且佢哋嘅飯都值得一讚,唔會太酸,帶點甜味

休息咗一陣 師傅捲埋吞拿魚碎手卷,加埋天婦羅脆脆同吃 好夾啊喂🔈🔈

呢度服務也不錯,而且師傅百忙中(適逢lunchtime)也會為你介紹壽司,留意你枱面有什麼需要同埋掌握上食物節奏

最後奉上miso soup ,雲呢拿雪糕伴十勝紅豆同埋咖啡,為呢一餐omakase畫上一個幸福完美的句號
2021-10-12 1490 浏览
經朋友介紹來了這間omakase來享受一下。位置易找之餘不用大排電梯長龍,小巧的店面極具日本風格,適量的座位避免了繁雜的環境同時亦方便了廚師專心處理食材及為客人介紹菜式,可見店主的悉心安排。套餐選了25道菜的Itsu逸,在吧檯可直接欣賞廚師準備菜式,全程吃足近兩小時。😙沖繩水雲海髮菜加入松葉蟹肉和酸醋汁,黏滑而帶一點點爽口,精緻醒胃菜👍🏻蟹膏豆腐略帶一點青綠的豆腐磚以蟹肉鋪面,分一小口一小口地吃亦能充分品嘗到其香濃的蟹膏味。😋白子經廚師介紹,即營養豐富的鱈魚精囊,本季節才有的高級食材。簡單配上柚子醋汁,能完美品嘗到白子的香濃和入口即溶的口感。😍石垣貝極為新鮮,砧板上能看見其肌肉跳動。廚師會用力將其拍打一下令肌肉收縮,口感提升。🤣深海池魚薄切依然能品嘗到肥美的肉質,賠償芥末沙律汁和食用菊花,捲起來吃,賞心悅目。😚赤貝外表帶光澤,濃厚鮮味加上爽脆口感,鮮味十足。😉秋刀魚帶皮的刺身,又是當紅的時令食材,油脂豐厚,每一口咬下去都能帶油香。😜北海道昆布森蠔換上另一個精美的擺盤,如手掌心一樣大小的生蠔,挑戰一口吃掉,差點直接滑進喉嚨。咀嚼下肉身溶化濃郁非常,然後剩下的裙邊爽口,口感的二次享受。🥰象

沖繩水雲

蟹膏豆腐

白子

石垣貝

深海池魚

赤貝
外表帶光澤,濃厚鮮味加上爽脆口感,鮮味十足。😉

秋刀魚

北海道昆布森蠔

象拔蚌
就在旁邊的活缸養著,即開即切即食,爽口又美味。🤓

沖繩花竹蝦
廚師介紹輕輕的制過,熱水後冷水煮至精準的一成熟,表面再磨上薄薄一浸新鮮的柚子末,令你能感受到高級食材就因廚師的手再度升華。🤩

筋子
廚師特意保留住營養價值極高的筋子卵巢薄膜,清理後整串醃漬,為筋子帶來多一份口感。😆

鰤魚
六日熟成的時令食材,廚師再將表層去掉,肉身依然厚實,油脂分布完美。😛

赤身海膽卷
赤身口感超淋,配上又是入口即溶的海膽,可能整卷掉進口中,美味相輝映。😝

磯煮鮑魚
新鮮南非鮑魚片加上香濃蟹膏慢煮三小時而成,品嘗完表面蟹膏味後軟淋的鮑魚味依然特出。😍

拖羅
平均的油脂分布,做到真正的入口即溶,脂肪精華甘香而不會過分。😋

白海膽
顏色偏淺,但味道一樣濃郁滑。清脆的紫菜包著一口吃掉,能感受到得海膽水份較多的口感。🥰

玉子布丁
一口形狀,口感綿滑帶香濃蛋香,香甜得像甜點😍

悠久之梅雫 - 銀撰梅酒
經店長介紹,由南高梅加上十年熟成古酒釀造而成的梅酒,相比其他梅酒比較淡口,其柔和口感十分適合配搭魚生等美食。🥃

最後來一個秀珍菇真鯛湯,清香解膩,益力多雪糕酸甜交替,整晚享受上乘日本料理,掛念日本的心得到慰藉🥰🥰🥰🥰
  • 大拖羅壽司
  • 北海道牡丹蝦