2022-02-09 122 浏览
想食間好食啲嘅日本菜但係又驚中伏?今日我去咗銅鑼灣嘅日本菜,壽司都好高質,叫咗一個15件壽司嘅套餐,入面有湯,沙律,雪糕或咖啡,日本蒸蛋。芝麻醬沙律,入面有蕃茄同生菜,開胃之選日本蒸蛋超好味,同我平時自己係屋企整簡直係天淵之別,佢入面材料更加豐富,有蟹肉🥰🥰15件壽司入面有13件,有兩件就可以再重複叫。等我精選下我覺得最好食嘅壽司,如果大家想食,散叫都可以第一位紫海膽我就選擇左海膽作為重複食嘅壽司,唔知係咪因為疫情關係,師傅都俾咗好多海膽我食,佢驚未到同我平時食開海膽一樣,有種清新嘅香味,所以我就再encore😍😍😍第二位黑松露油甘魚我未試過油甘魚配黑松露醬,出奇地夾,原本我只係食西餐會食黑松露意粉,冇諗過原來黑松露醬配魚都好味,黑松露嘅香又唔會蓋左有油甘魚嘅鮮味。第三位鯖魚雖然鯖魚好似冇乜特別,成日都有得食,但我又覺得而家嘅鯖魚可能係好新鮮?所以食落嘅口感同平時食嘅煎鯖魚好大分別,而且我都好鍾意佢獨特嘅香味豆腐雪糕好正呀佢嘅甜品,作為甜品控,呢個套餐只可以揀雪糕或者咖啡,我就梗係揀咗甜品啦,師傅話每一日嘅甜品都唔同,係由新鮮食材組成嘅,琴日就係綠茶雪糕,今日就係豆腐雪糕,豆腐味超級濃
沙律,雪糕或咖啡,日本蒸蛋。
芝麻醬沙律,入面有蕃茄同生菜,開胃之選
15件壽司入面有13件,有兩件就可以再重複叫。
等我精選下我覺得最好食嘅壽司,如果大家想食,散叫都可以

第一位紫海膽

第二位黑松露油甘魚

第三位鯖魚

豆腐雪糕
好正呀佢嘅甜品,作為甜品控,呢個套餐只可以揀雪糕或者咖啡,我就梗係揀咗甜品啦,師傅話每一日嘅甜品都唔同,係由新鮮食材組成嘅,琴日就係綠茶雪糕,今日就係豆腐雪糕,豆腐味超級濃,作為最後嘅終結都唔錯❤️
2022-02-07 116 浏览
小小的一間餐廳,但裝潢精緻,環境舒適。我點了的這個Signature Sushi recommendation,有15貫壽司+1件手卷 ($498)。首先由廚師發板13款壽司,剩餘兩件兩件壽司,是由客人自己在13款內選擇去encore。當天廚師分別安排了蜜柑鯛、𩶘魚、深海池魚、活赤貝、春魚、烏賊、希魚、全熟車海老、地甘木鯛、油口魚邊、鯖魚、拖羅及月子(海鰻)配鮑魚汁等壽司,食材新鮮甜美!套餐內還包了沙律、一杯咖啡及一球豆腐雪糕,非常滿足的一頓!
小小的一間餐廳,但裝潢精緻,環境舒適。

套餐內還包了沙律、一杯咖啡及一球豆腐雪糕,非常滿足的一頓!
2022-02-07 96 浏览
牛年終於收爐,想吃頓好所以嘗試了我人生第一次的seasonal omakase set。首先由一件爽口新鮮的茄子打開味蕾。昆布漬配紫蘇,微微的酸甜,提起了胃口。貌似生腸的刺身,口感很特別。螢光魷魚,口感比較軟身。肥美的生蠔,絕對是這個lunch set的高潮!琵琶蝦,小小的一隻,啖啖肉,爽口鮮甜。炸銀雪魚配沙律,很香口但一點也不肥膩,沙律食材新鮮。濃郁的海膽香氣,連在旁的紫菜也保持爽脆,可見餐廳顧及各種微細位。手卷裏除了新鮮的刺身,還加了脆片等食材,提升手卷的口感,欣賞!最後想特別盛讚這車海路壽司,蝦是新鮮現場在魚缸裏拿出的,加上柚子皮的點綴;沒比較沒傷害,吃了這壽司,以後對壽司的要求又提高了。
首先由一件爽口新鮮的茄子打開味蕾。
昆布漬配紫蘇,微微的酸甜,提起了胃口。
貌似生腸的刺身,口感很特別。

螢光魷魚,口感比較軟身。
肥美的生蠔,絕對是這個lunch set的高潮!
琵琶蝦,小小的一隻,啖啖肉,爽口鮮甜。
炸銀雪魚配沙律,很香口但一點也不肥膩,沙律食材新鮮。
2022-01-31 130 浏览
一個人食飯當然食自己最鍾意的日本菜,所以選擇到銅鑼灣的(鮨逸)食日本料理!比較鍾意食壽司嘅我就點了15貫+手卷$498😋前菜:櫻花蝦沙律+蟹肉茶碗蒸沙律菜款式多新鮮又爽脆,加入櫻花蝦口感豐富!蟹肉味香濃,蛋口感嫩滑。左口魚壽司魚肉晶凝通透,加入少許青檸汁,魚味道更突出。北海道鮮帶子壽司帶子上面灑上柚子皮,味道帶點清香,清甜爽口。魷魚壽司師傅刀工一流,魷魚切得好薄帶點層次,加上竹炭鹽,鹹鹹地味道幾特別口感不錯👍劍魚腩壽司經師傅輕輕火焰過,將魚油逼出,食落好甘香又充滿魚油味道。甜蝦壽司蝦肉好鮮甜蝦膏亦都好甘香。赤身壽司魚肉上邊放上五色芝麻及少量金箔,令到壽司賣相吸引,肉質爽彈,食落多一點咬口。三文魚子壽司三文魚子粒粒脹卜卜,爽彈鮮甜。瀬尿蝦壽司瀬尿蝦壽司都是第一次食的,蝦的味道香濃咬落多汁。九洲鯖魚壽司肉質鮮嫩,魚皮邊微微炭燒,有炭香的味道!海膽壽司份量十足!甜味先出再食落有香濃的海膽味,好幼滑,口腔充滿了甘香!中拖羅壽司色澤好靚好新鮮,完全無根嘅拖羅,咬落好滑身無渣,入口即溶!最後飲埋個麵豉湯好暖胃!飲品方面好少在日本餐廳可以飲到香濃嘅咖啡☕️覺得不錯!

比較鍾意食壽司嘅我就點了15貫+手卷$498😋
前菜:櫻花蝦沙律+蟹肉茶碗蒸

左口魚壽司
魚肉晶凝通透,加入少許青檸汁,魚味道更突出。

北海道鮮帶子壽司
帶子上面灑上柚子皮,味道帶點清香,清甜爽口。

魷魚壽司

劍魚腩壽司
經師傅輕輕火焰過,將魚油逼出,食落好甘香又充滿魚油味道。

甜蝦壽司
蝦肉好鮮甜蝦膏亦都好甘香。

赤身壽司

三文魚子壽司
三文魚子粒粒脹卜卜,爽彈鮮甜。
瀬尿蝦壽司
瀬尿蝦壽司都是第一次食的,蝦的味道香濃咬落多汁。

九洲鯖魚壽司
肉質鮮嫩,魚皮邊微微炭燒,有炭香的味道!
海膽壽司
中拖羅壽司

色澤好靚好新鮮,完全無根嘅拖羅,咬落好滑身無渣,入口即溶!

2022-01-25 153 浏览
疫情期間無晚市堂食,朋友就建議我們食餐午市的Omakase,入到店內環境雖然不大,但環境優美,店員安排我們坐在吧枱,可以一邊食美食,一邊欣賞師傅的講解及烹調手法👍餐牌上有幾款不同套餐,我們點了Seasonal Omakase Set,有刺身、寿司、雲丹盛、燒物、手卷等…先上了前菜蟹肉蘿蔔及茶碗蒸,蟹肉清甜白蘿蔔吸油醬汁好林好入味,雞蛋細滑,材料豐富!龍蝦刺身🦞-龍蝦份量雖然不多,但肉質鮮甜爽口,上枱時蝦頭仲好生猛,食完之後店員會收起蝦頭來熬製湯。真綢魚昆布漬-師傅加入了紫蘇花和柚子汁,清甜食落感覺好清新!白子-這個都是第一次食的,口感好幼滑,好似食緊豆腐花一樣😋油甘魚-魚用了魚腩的部份,魚肉結實爽口,味道鮮甜,細心品嚐會感覺到有香脂的香味。北海道岩手縣生蠔🦪-生蠔肥美口肉,有淡淡的海水味,有creamy的口感。花竹蝦壽司-師傅在魚缸新鮮撈起再做刺身,好新鮮鮮甜,再加上少量柚子皮,令到蝦肉更加清甜。大拖羅-面圖加上了櫻花蝦和少量金箔,賣相精緻吸引,拖羅好肥美有入口即溶的感覺!右口魚-魚油豐富肥美,魚皮略略燒過增加香脆口感,在放了少少日本淡雪鹽,鮮味更提升!海膽壽司-碟上放滿海膽見到已經好
白子-這個都是第一次食的,口感好幼滑,好似食緊豆腐花一樣😋
海膽壽司-碟上放滿海膽見到已經好吸引,色澤金黃,而且入口即溶十分滿足😋
這裏每一款壽司都用心製作,味道亦都很有創意,值得一讚是這裏的廚師很有禮貌及用心講解每一道菜的特色👍
最後飲番杯熱咖啡和紅豆雪糕,這餐非常滿足!

今天來到位於銅鑼灣的鮨逸,跟妹妹慶祝生日小編跟妹妹都點了Omakase Set - 逸($1480/set)這個套餐包含了刺身,酒肴,壽司,湯,甜品 一共25款菜式白玉粟米 牛油栗子先來前菜白玉粟米及牛油栗子白玉粟米皮薄鮮甜牛油栗子甘香清甜蟹肉水雲醋水雲醋是沖繩的名物 口感爽脆 集酸,爽,滑於一身加入蟹肉,鰹魚汁作調味 非常醒胃海膽豆腐餐廳的海膽豆腐屬自家製採用北海道海膽製作 味道甘甜 卻沒有蓋過豆腐的豆香味豆腐的嫩滑可口 令人回味無窮鱈魚白子現時正好是白子盛產的季節白子入口柔滑順口 配合日本醬汁沒有太大的腥味石垣貝刺身師傅會將石垣貝起肉清內臟後 把牠拍打一下 增加爽口感石垣貝體積較小 味道和象拔蚌相若口感不會太脆又不會太軟 相當鮮甜北海道帆立貝 紫菜師傅將帆立貝表面燒過 令帆立貝本身的味道及口感更加豐富加上紫菜同吃 令味道更香油甘魚薄切油甘魚非常新鮮 配合芥辣味沙律油 更能帶出油甘魚魚油的香味平目魚 昆布漬平目魚肉質鮮嫩 魚味清淡赤貝顏色帶光澤 肉質爽厚 鮮味十足秋刀魚秋刀魚正值當造期油脂豐厚 肉質鮮味三文魚子湯葉湯葉是日本腐皮的意思是指豆漿加熱時表面結成的薄膜 豆味香濃加入三文魚子
今天來到位於銅鑼灣的鮨逸,跟妹妹慶祝生日
這個套餐包含了刺身,酒肴,壽司,湯,甜品 一共25款菜式

白玉粟米 牛油栗子
先來前菜白玉粟米及牛油栗子
白玉粟米皮薄鮮甜
牛油栗子甘香清甜

蟹肉水雲醋
水雲醋是沖繩的名物 口感爽脆 集酸,爽,滑於一身
加入蟹肉,鰹魚汁作調味 非常醒胃

海膽豆腐

燈籠果
果實香味濃郁 味鮮美

花竹蝦
味道鮮甜 肉質彈牙 蝦膏豐富
肉質晶瑩剔透 蝦味濃又鮮甜。

炙燒脂目鯛 柚子胡椒

小編認為$1480可以吃到25道菜
性價比非常高
而且餐廳服務優良 師傅親切友善
絕對值得推介!
Omakase series🍣鮨逸Lunch 10貫 $300/ 13貫 $350價錢來講算係幾抵!不過因為我哋訂唔到吧枱,坐普通位就冇得一件件上🥺所以可能真係有影響到佢嘅質素如果想坐吧枱嘅朋友就要預早一兩個月book定,因為佢舖頭唔係太大,吧枱得好少🤔我就試咗佢13貫,覺得佢質素大約6/10⭐️不過價錢來講真係算比較經濟之選+1⭐️佢第13件會問返你,咁多款入邊你想再食邊樣,除咗海膽🤔大家可以一路食,一跟諗定Encore邊款🤣
Omakase series🍣鮨逸

Lunch 10貫 $300/ 13貫 $350

• 三文魚子壽司
2022-01-15 103 浏览
鮨逸日本賀年小食:琥珀合桃輕脆微鹹,名門卷d朋友,黑豆甜漬仲入口即溶,栗子恍似先打成茸,再用栗子冇做出栗子嘅形狀。慢煮粟子配枝豆:牛油慢煮粟子,完全無想象過呢種口感,好香牛油味,仲比平時食嘅口感較為蟹肉水雲:酸醋味與蟹肉嘅鹹鮮滋味互相輝映,作為開胃小食,稍為大材小用安康魚肝:師傳巧手控制到僅僅熟,令肝身更軟滑,口感更勝鵝肝,油膩感不重白鳥貝:爽脆鮮甜鱈魚白子:三特級別,屬肥美軟冧之列油甘魚薄切:特調沙律汁,加入芝麻、蔥同wasabi, 魚身肥美,豐富左油甘魚獨特既油香,層次感提升鰤魚鮫:魚身表面燒至微脆,內裡嫩滑,只需輕輕加入檸檬汁,牽出絲絲甜味,魚油充足,口感豐富蜜柑鯛壽司:係用蜜柑飼養長大既鯛魚,好得意地,魚身天然有種甜味,唔洗落其他調味都得。赤貝壽司:掃上黃柚子汁,同超新鮮即開赤貝,肉質爽彈,而且鬆化,係剛開既赤貝先有架,因為貝身神經仲有生命力,不容易嘗到九繪魚壽司:因為魚味較清,所以熟成3-4天,提升魚本身的香味,個飯仲係用Toro 蓉混成,用以帶出魚既鮮味,增強口感湯葉:上面配三文魚子,千層般的腐皮非常creamy, 豆味香濃海膽豆腐:用海膽做成的豆腐,本身已經好有海膽既獨特
鮨逸
白鳥貝:爽脆鮮甜
鱈魚白子:三特級別,屬肥美軟冧之列
海膽豆腐:用海膽做成的豆腐,本身已經好有海膽既獨特鮮甜味,上面再配多一片海膽,感覺無數海膽衝擊口腔,怕食海膽的朋友,可能一試返沉船。
北海道牡丹蝦剌身:蝦頭用火槍燒香,將蝦膏放喺剌身上面,鹹鮮協助蝦剌身,增添鮮甜,而且蝦肉爽滑,絕對係完美以自身調味的代表作
岩手縣米崎珍蠔:一眼望出肥美,醋啫喱平衡其十足海水味,爽滑結實,蠔味齒頰留香。
新鮮北寄貝壽司:爽脆彈牙,上枱時仲見到佢收縮緊,新鮮到一個點。
花竹蝦壽司:五成熟,對比牡丹蝦,更為彈牙,蝦肉層次分明。
脂春魚壽司:辣味炸蒜脆,輕燒魚身已經有滿滿既煙燻味,香氣撲鼻
油漬吞拿魚卷三片紫海膽:不能言諭
胡椒柚子油金魚卷:胡椒柚子醬,個人非常喜歡,獨特辛味將油甘魚剌身的油膩,完美化解。
南非鮑魚:慢煮四個鐘,配合特別菠蘿紋切法,軟滑又不失爽口,口感十足,仲配合蟹膏包住每片鮑魚,味道昇華。
士多啤梨天婦羅:無聽錯,係士多啤梨,外脆內軟,猶如心太軟,有流心士多啤梨醬爆發於口腔。
金箔櫻花蝦大拖羅:一邊輕燒,望落去係剌身,入口即溶的魔法原來就係呢種做法,上面加左櫻花蝦同金箔,高貴感提升
淡雪兒海膽:配合炸紫蘇葉,觸發心中對海膽的渴望,直程唔想飲水沖走口腔的味道
香箱蟹壽司:3倍蟹肉份量既版本,蒸熟既蟹肉本身既鹹香,加上蟹籽,提升口感!
布甸蛋:去到呢個位,已經詞窮,但依然屬好味之作
舞茸菇年糕湯:
靜岡哈密瓜:買返黎之後,再養多幾日,提升密瓜內在甜度,加上冰凍既瓜肉,
2022-01-15 67 浏览
人生第一次食 omakase,係要食豪啲嘅,揀左25道菜。黎料喇!賀年食品近新年,有黑豆,琥珀合桃,名門卷,栗子,魚仔作為賀年食品牛油慢煮栗子配枝豆栗子好鬆化,充滿牛油香味,最重要係有味得黎唔膩蟹肉水雲沖繩最出名嘅水雲,加醋,酸甜爽口,打開我嘅胃口鮟鱇魚肝蒸到啱啱好熟,口感嫩滑,加左啲酸汁,更帶出果種鮮甜味。完全唔似鵝肝咁油膩白鳥貝即切即食,好爽口鱈魚白只好creamy,食落無怪味,配埋旁邊嘅海帶食口感更豐富。師傅仲話食左對皮膚好添油甘魚薄切師傅稱為沙律汁嘅Wasabi 汁,唔係酸汁,會更清新。魚味好突出,好鮮甜獅魚鮫師傅教,先食一啖皮,食左個香脆感先,試左味先。再喺肉上面吱少少檸檬汁,會有一絲嘅清甜味。又係堅喎!成個味道變化過程真係如師傅所說蜜柑鯛壽司一食落去,咦?有柚子味嘅,好特別呀!愈食個口腔愈有蜜柑香味。用岩鹽取代豉油,更加好味赤貝壽司新鮮到仲識郁架,面頭有少少黃柚子汁,好清新,帶出鮮甜味,爽口九繪魚熟成三至四日,更爽口師傅喺飯入面加左拖羅肉,令到飯黏身啲,又有啲魚油感面頭有三文魚子,一食落去爆開有啲咸味,令到成件事味道好有層次三文魚子湯葉新鮮腐皮,好香濃嘅豆味,可以清一清個口

賀年食品
近新年,有黑豆,琥珀合桃,名門卷,栗子,魚仔作為賀年食品

牛油慢煮栗子配枝豆
栗子好鬆化,充滿牛油香味,最重要係有味得黎唔膩

蟹肉水雲
沖繩最出名嘅水雲,加醋,酸甜爽口,打開我嘅胃口

鮟鱇魚肝

白鳥貝
即切即食,好爽口

鱈魚白只

獅魚鮫

蜜柑鯛壽司

赤貝壽司

九繪魚
熟成三至四日,更爽口
師傅喺飯入面加左拖羅肉,令到飯黏身啲,又有啲魚油感

三文魚子湯葉
新鮮腐皮,好香濃嘅豆味,可以清一清個口,再繼續食

海膽豆腐
一啖食晒,海膽嘅鮮甜味衝擊住成個口。豆腐有微微嘅海膽味,再加埋上面嘅海膽同面頭嘅黑魚子,清甜得黎有一點海水咸味

牡丹蝦
北海道黎架。蝦頭燒過,再將蝦膏攞喺蝦身上。好鮮味呀~~~

北海道米崎珍蠔
即開即食,超新鮮。上面有醋啫喱,配合埋本身咸味較重嘅蠔,好平衡,鮮味更突出。蠔身爽口肥美

北寄貝壽司
師傅一攞落黎,北寄貝仲有啲自然收縮,新鮮到吖。食落去sok sok 聲,好正呀

花竹蝦
即場喺魚缸撈上黎,做左五成熟,爽而滑,仲有鮮甜味

脂春魚
師傅用火槍燒一燒舊魚,所以有輕微嘅煙薰味。飯入面加左蔥,面頭有少少炸蒜,食落有好少嘅辣味,魚味濃郁

吞拿魚油漬海膽卷
成舊擺入口,紫海膽味霸佔晒成個口腔,新鮮所以一啲都唔腥。好正呀

油甘魚刺身
柚子胡椒汁味道啱啱好,帶得出油甘魚嘅鮮味。魚質嫩滑,又厚身,好豐富

鮑魚撈蟹膏
慢煮鮑魚四個鐘,師傅嘅巧手刀功切到有啲波浪紋,令到鮑魚更爽口同易入口。鮑魚好甜,好香

士多啤梨天婦羅
好新鮮嘅嘗試,脆脆嘅外皮,一咬,士多啤梨必晒啲汁出黎,好juicy。中間又可以清一清口腔豐富嘅味道

拖羅壽司
師傅輕輕燒下魚嘅一面,令到魚身有入口即溶嘅感覺。再喺室溫擺多陣,令魚油更加湧出黎,拖羅更有油香
面頭係櫻花蝦同金薄,嘩!好高級呀。櫻花蝦脆脆地,配埋creamy 嘅拖羅,正

海膽
從一大板嘅海膽筆出黎,好!鮮!甜!底下嘅紫菜天婦羅好鬆脆

香箱蟹
係雌性松葉蟹,全部都係蟹肉黎架,撈埋蟹籽同蟹膏,脆卜卜,仲有啲醋啫喱,好平衡

蛋布甸
淡淡嘅甜味,仲有啲酒香味,好滑身,好creamy

舞茸菇年糕湯
有種好特別嘅香味,食左一輪壽司刺身,臨尾飲返碗熱湯,好完滿

哈蜜瓜
一咬落去爆汁😛好juicy 好香甜

第一次食omakase,有得食之餘仲可以同師傅傾計,師傅分享左好多做日本菜嘅心得,好喜歡呢個體驗
2022-01-08 3003 浏览
銅鑼灣吃壽司廚師發辦的店林立,當中其中一間就是鮨逸。每次來都是非常滿足,很高質而且很多樣化。晚市「逸」這個Omakase set一共有25品。包含刺身、壽司、熟食,另外還有汁物和甜品🤩 太豐富了!當晚能夠吃到多款時令新鮮食材,亦有平日少見的魚類,絕對是驚喜連連的一餐。前菜先有日本枝豆配牛油栗子。還有沖繩海雲配松葉蟹肉。在日本海雲是海藻的一種,這個前菜搭配了清新的酸汁和松葉蟹肉,很不錯的開胃菜。冬天去吃Omakase最開心就是能夠吃到季節限定的食材。當晚就有鮟鱇魚肝和鱈魚白子。鮟鱇魚肝口感creamy,魚味甘香又突出。而白子滑溜溜的口感更是無可挑剔,配搭柚子醋味道更加豐富!石垣貝。新鮮爽脆又鮮甜!油甘魚薄切。雖然是薄切,但絲毫不減油甘魚獨有的魚脂香。北海道鹽燒白貝。簡簡單單鹽燒已經能夠嘗到白貝濃厚的貝鮮。平目。即平日叫的左口魚。肉質鮮嫩,魚味較其他魚類清淡,偏清爽的一款。活赤貝。新鮮的赤貝拍一拍會馬上收縮,每次Omakase基本上都會有的一款,但實在味道鮮美肉爽!腦天。極肥美的腦天,略為炙燒過更充滿魚油甘香,入口即化,配搭脆紫菜一齊吃更好吃。象拔蚌。同樣新鮮和爽口!日本湯葉。來自日本的腐

晚市「逸」這個Omakase set一共有25品。
包含刺身壽司、熟食,另外還有汁物和甜品🤩 太豐富了!

前菜先有日本枝豆配牛油栗子。

還有沖繩海雲配松葉蟹肉。

冬天去吃Omakase最開心就是能夠吃到季節限定的食材。
當晚就有鮟鱇魚肝和鱈魚白子。

鮟鱇魚肝口感creamy,魚味甘香又突出。
而白子滑溜溜的口感更是無可挑剔,配搭柚子醋味道更加豐富!

石垣貝。

新鮮爽脆又鮮甜!

油甘魚薄切。

雖然是薄切,但絲毫不減油甘魚獨有的魚脂香。

北海道鹽燒白貝。

簡簡單單鹽燒已經能夠嘗到白貝濃厚的貝鮮。

平目。

活赤貝。

腦天。

象拔蚌。

同樣新鮮和爽口!

日本湯葉。

來自日本的腐皮,豆香味道更濃而且更滑!

牡丹蝦。

原隻牡丹蝦去殼去膏,除了吃起來更方便之外,蝦膏搭配蝦肉一起吃更是雙重享受。

令和怪物生蠔。

最近大熱的令和怪物這裏也吃得到!肉質鮮嫩,口感飽滿又creamy,滿口的蠔鮮。

吞拿魚醬油漬配紫海膽。

用吞拿魚刺身包裹著紫海膽,再一啖放入口,雙重幸福。

富山灣白蝦配魚子醬。

和牡丹蝦一樣新鮮鮮甜,加入魚子醬更顯矜貴。

油坊主。

平時較為少見,是深海魚的一種。
口感帶點爽口,但同時亦充滿油脂香,很特別。

活北寄貝。

肉厚又爽脆!貝鮮很突出!

熟成七日鰤魚。

和油甘魚相若,同樣是肉質鮮美,魚香突出,熟成過後更有風味。

南非鮑魚配蟹膏麵豉。

本來鮑魚已經爽口鮮甜,再搭配蟹膏,簡直是鮮上加鮮,味道層次更豐富。

長崎士多啤梨天婦羅。

充滿驚喜!沒有料想過炸過的士多啤梨都可以如此好吃,果肉保持香甜多汁。

香箱蟹。

竟然來得及吃到11-12月當造的香箱蟹。
師傅將蟹肉、蟹膏、蟹卵拆出混合,鮮甜無比。

拖羅。

入口即化而且無筋,魚油甘香突出!

白海膽。

海膽界中的王者,其鮮甜程度很難和其他等級的海膽匹敵,絕對是當晚重頭戲之一。

玉子燒。

餐廳的自家製玉子口感像厚實的雞蛋布丁,味道口感一流!蛋香突出。

最後還有汁物,當晚是舞茸菇白子湯;
甜品芝士雪糕。

很滿足的一餐!而且性價比很高!
年幾前嚟過鮨逸,無論質素,服務同價錢都好好,之後每逢有朋友想食omakase,我都會推薦呢間!最近妹妹又完成咗一單大deal,聽得我講鮨逸多,就提議請我去食omakase賀一賀!呢D開心事,我當然唔客氣,立即訂枱啦!餐廳比以前旺咗好多,呢晚全場爆滿,座無虛席,好彩我早咗幾個星期訂檯先可以坐到吧檯!廚師發辦有兩個sets,我揀咗25品嘅『逸 Itsu』($1480),加埋汁物及甜品,其實一共有27品,非常豐富!先送上前菜:日本枝豆與牛油粟子呢晚亦太高興,亦點咗一杯梅酒盡情一番!沖繩海雲配松葉蟹肉海雲浸喺醋汁內,酸酸地好開胃!鮟鱇魚肝估唔到今晚竟然有鮟鱇魚肝食,太開心啦!鮟鱇魚肝係日本冬天嘅季節食材,口感猶如鵝肝般軟綿creamy,魚味甘香,入口即溶,正!鱈魚白子嚟之前都有諗,踏入冬天今日可能有得食白子,點知真係遇到,又係好驚喜!白子伴上柚子醋,柔滑豐腴嘅口感令人再三回味!石垣貝非常新鮮,口感爽脆。油甘魚薄切油甘魚切得透薄,有D可惜嘅係面頭嘅wasabi醬汁略為遮蓋咗魚嘅鮮味。北海道鹽燒白貝味道鮮甜,食到白貝嘅原汁原味!平目平目即係左口魚,係白身魚嘅一種,所以師傅刨上柚子皮,帶出平目嘅甜味

先送上前菜:日本枝豆與牛油粟子

呢晚亦太高興,亦點咗一杯梅酒盡情一番!

沖繩海雲配松葉蟹肉
海雲浸喺醋汁內,酸酸地好開胃!

鮟鱇魚肝

鱈魚白子

石垣貝
非常新鮮,口感爽脆。

北海道鹽燒白貝
味道鮮甜,食到白貝嘅原汁原味!

平目
平目即係左口魚,係白身魚嘅一種,所以師傅刨上柚子皮,帶出平目嘅甜味。

活赤貝
一拍就立即收縮,口感爽脆又鮮甜! 師傅擠少許酸桔汁,大大提鮮!

腦天
腦天係魚腦旁邊的肉,十分矜貴,我都有好一段時間冇遇到佢啦!腦天油香洋溢,火焰後更加迫出油香,有入口即溶嘅感覺,巧妙地配脆口嘅紫菜,減低膩感!

象拔蚌
味道鮮甜爽脆

湯葉
日本湯葉豆味濃郁,用三文魚子去點綴,作為間場亦不錯。

牡丹蝦
牡丹蝦肉質軟滑鮮嫩,放上蝦頭嘅蝦膏,雙重鮮味,一D都無浪費!

令和の怪物
令和の怪物大隻肥美,海水味及蠔味道非常濃郁,肉質爽甜,after-taste悠長,係我最愛嘅牡蠣!

吞拿魚醬油漬夾日本紫海膽
吞拿魚醬油漬好入味,夾住creamy嘅海膽,配搭特別。不過海膽嘅甜度就唔夠高。

富山灣白蝦配魚子醬
白蝦色澤透明,帶有高雅嘅甜味

油坊主
好罕有嘅深海魚,因為十多公斤重,所以好少餐廳會入貨,我都係第一次食呢!油坊主油香豐腴,同時食落好有咬口,好味!

活北寄貝
估唔到呢晚都幾多貝類食到!北寄貝口感好爽,咀嚼時滲出甜味。

熟成七日鰤魚
鰤魚熟成後肉質更加鬆軟,魚油釋出,好食!

南非鮑魚配蟹膏麵䜴
鮑魚經過4小時嘅慢煮,肉質軟腍,加埋慷慨嘅蟹膏麵䜴,更加突出鮮味!

長崎日本士多啤梨天婦羅
士多啤梨冬天當造,呢個時候甜度特別高!估唔到將士多啤梨裹上薄薄嘅天婦羅漿再拎去炸,再加入海鹽同日本煉奶,會係咁甜咁多汁!

香箱蟹
全晚最令我驚喜嘅莫過於食到只有11月至12月先有嘅香箱蟹,香箱蟹成本高,無諗過$1500都唔使嘅omakase竟然都食到!大抵食啦!師傅細心地拆出香箱蟹蟹膏,蟹卵同蟹肉,味道鮮香,蟹卵口感爽脆鮮味!幸福嘅感覺莫過於此!

拖羅
大拖羅油脂分佈密佈平均,雪花般的花紋充滿魚油脂肪,入口即溶,毫無筋位。

自家製玉子
玉子蛋味香濃,口感似布甸般香滑彈性!可惜太細件唔夠喉呀!

白海膽
日本海膽有好多種,白海膽屬比較昂貴嘅一種。白海膽味道甘甜,色澤金黃鮮明,每一瓣都完完整整,鮮甜十足!

舞茸菇白子湯
汁物亦沒有馬虎,加入含豐富營養嘅白子,暖胃又補身。

芝士味雪糕
好特別嘅味道,芝士鹹香嘅味道好突出,作為甜品出奇地好夾!
今日家姐介紹嚟到銅鑼灣食omakase聽聞水準同性價比十分高餐廳安排咗我哋坐bar枱今晚我哋會叫「逸 $1480/位」「白玉粟米 + 牛油栗子」「蟹肉水雲醋」係松葉蟹配鰹魚汁加水雲醋,酸酸地,十分開胃「海膽豆腐」選用北海道海膽,滑滑嘅豆腐帶有海膽嘅味道,好好食「鱈魚白子」下面係昆布,醋汁,味道口感有啲似蟹膏,質感較濃稠,食到後尾有啲回甘「岩手縣石緩貝」師傅會先拍一拍,食之前仲會郁,口感爽口,十分鮮味「炙燒北海道帆立貝配紫菜」輕輕燒過帆立貝表面,紫菜嘅豉油甜味更是畫龍點睛「油甘魚薄切」芥辣味沙律油,三塊捲埋即可食用,肥美,魚油味濃郁「平目魚昆布漬」上面只係加咗少少豉油,食落更鮮味,口感味道有啲似墨魚「赤貝」十分爽口,一點腥味都無「秋刀魚」上面係薑蔥,質感較坊間秋刀魚濕潤,毫無腥味「三文魚子湯葉」所謂湯葉即係腐竹,豆味好濃郁「白見貝」又名白象拔蚌,爽口鮮甜「北海道牡丹蝦」上面係牡丹蝦頭膏,燒過後較香口,蝦肉晶凝通透,微微漿口,非常新鮮「宮城縣真蠔」加咗酸汁同埋醋啫喱,蠔身嫩滑,滑入口腔,蠔邊爽口,蠔味甘甜「燈籠果」清一清口腔之用「花竹蝦」剛剛灼到一成熟,蝦味更出更爽口「脂目鯛」輕輕燒過,更
今日家姐介紹嚟到銅鑼灣食omakase
聽聞水準同性價比十分高

餐廳安排咗我哋坐bar枱

今晚我哋會叫「逸 $1480/位」

「白玉粟米 + 牛油栗子」

「蟹肉水雲醋」係松葉蟹配鰹魚汁加水雲醋,酸酸地,十分開胃

「赤貝」十分爽口,一點腥味都無

「秋刀魚」上面係薑蔥,質感較坊間秋刀魚濕潤,毫無腥味

「三文魚子湯葉」所謂湯葉即係腐竹,豆味好濃郁

「白見貝」又名白象拔蚌,爽口鮮甜

「燈籠果」清一清口腔之用

「花竹蝦」剛剛灼到一成熟,蝦味更出更爽口

「脂目鯛」輕輕燒過,更香,同上面柚子胡椒芥末好夾

「新鮮醬油漬筋子」新鮮柚子皮粉末,同坊間食到嘅完全唔同,有一種鹹鮮味,係另一個層次嘅筋子

「吞拿魚醬油漬」入面捲着嘅係日本新鮮百合,面頭嘅係七色胡麻。感覺很和諧,百合清香嘅味道配吞拿魚,好夾

「魳魚」熟成9日,魚油味極香濃,口感味道似拖羅,非常肥美

「慢煮鮑魚」面頭係食用菊花花瓣,採用蟹膏一齊烹調,輕易咀嚼,蟹膏令鮑魚味更加突出

「太刀魚天婦羅」昆布生海苔汁,魚肉口感棉棉細滑

「大拖羅」上面嘅芥末中和返魚油嘅油味,差不多入口即溶,極致嘅享受

「香箱蟹肉飯」混合蟹膏蟹子蟹肉,加埋旁邊嘅酸汁啫喱作為調味,口感味道層次豐富

「海膽天婦羅」選用北海道海膽,啖啖嘅滿足

「玉子布甸」蛋黃漿似熔岩咁係上面流落嚟,滑嘟嘟嘅布甸食落好似甜品

「舞茸菇真鯛清湯」

「焙茶味雪糕配十勝紅豆蓉」

總括而言,
每一款壽司刺身都感受到滿滿嘅誠意
食材用料都非常新鮮,環境舒適
食完已經即刻book定下一次再來!
2021-10-26
2021-12-30 90 浏览
今日同朋友去咗食得唔得枱的omakase,我哋提早咗時間book,所以我哋都有得坐吧枱,嗰日去到見到有其他客人冇晒bar枱,要坐其他四座位,建議如果想食omakase望住師傅整嘅話就提早訂位😆尤其是就嚟到聖誕同埋除夕❤️今次我哋叫咗佢個逸套餐,一共有25款食物,包括有日本之豆配日本牛油栗子、沖繩海藻嘅其中一種配松葉蟹肉日本油甘魚配食用小菊花、深海池魚、藍鯨吞拿魚嘅天靈蓋、新鮮嘅腐皮、愛知縣嘅白見背、北海道牡丹蝦刺身、白蝦 上面係魚子醬、北海道油坊主 上面係炸蒜、北海道大溝貝、吞拿魚醬油漬、熟成野生鰤魚腩、蟹膏鮑魚 慢煮咗四個鐘、熊本縣嘅草莓天婦羅海鹽日本煉奶、香箱蟹配蟹醋啫喱 係松葉蟹嘅蟹乸、最高級別嘅白海膽 上面嘅沖繩嘅淡雪鹽,烏魚白子清湯和芝士雪糕等!個人印象最深刻嘅就有愛知縣嘅白見背,個名好似好特別好少見過咁其實佢就係日本像拔蚌,佢哋嘅食材都係新鮮運到嚟到嘅時候每一個海鮮都係生的,佢師傅買咗飯團上邊,象拔蚌都仲係識郁嘅,可以見到係非常新鮮!食落口非常鮮甜,有淡淡嘅海水味。其次有好多海鮮都係北海道嚟嘅,北海道牡丹蝦刺身,都係令我非常深刻因為佢哋嘅蝦頭膏都非常鮮甜,上面嘅膏係蝦頭入面連

其次有好多海鮮都係北海道嚟嘅,北海道牡丹蝦刺身,都係令我非常深刻因為佢哋嘅蝦頭膏都非常鮮甜,上面嘅膏係蝦頭入面連埋一齊食,令到食落口個滿足感更加大!

吞拿魚醬油漬都係令我好有印象深刻嘅一樣,平日食的吞拿魚醬油漬都係就咁食,好小係入面加馬糞海膽,今次一試,覺得兩樣嘅配搭都好平均,可以食得出吞拿魚同埋海膽兩個味道鮮甜,唔會互相搶左大家嘅味
2021-12-16
2021-12-30 75 浏览
今日約咗朋友去食好耐都想食嘅日本omakase,我哋都期待左好耐,今次係食左個逸餐,一共25品菜。我哋訂左坐bar枱,就可以睇著師傅整,又可以同師傅交流下了解多啲時令嘅海鮮。今次25品食曬都好飽,分別有以下食物:日本之豆配日本牛油栗子非常特別嘅前菜,之前喺日本都有食過,返到嚟之後第一次食到有日本之前食嘅味道🤭沖繩海藻嘅其中一種配松葉蟹肉沖繩海藻亦都係平時好少見到嘅,再加埋從業蟹肉一齊食,口感非常豐富。日本油甘魚配食用小菊花深海池魚藍鯨吞拿魚嘅天靈蓋之後有三款唔同以來嘅刺身,每一款都非常鮮甜同埋肥美,真係再想食多幾舊!新鮮嘅腐皮愛知縣嘅白見背(日本像拔蚌)依個日本嘅象拔蚌亦都係好少見到嘅,佢嘅象拔蚌口感非常有彈口,而且都好肥嘟嘟!北海道牡丹蝦刺身(上面嘅膏係蝦頭入面連埋一齊食)白蝦 上面係魚子醬仲有蝦刺身,上面嘅蝦膏味道非常濃郁,唔使點豉油食,就可以一次過食埋蝦肉嘅鮮甜味!除咗刺身仲有一啲日式一品料理,其中就有北海道油坊主 上面係炸蒜,北海道大溝貝,佢哋嘅刺身都係用時令新鮮嘅海鮮,唔同時間可能有唔同嘅食材新鮮運到!食日本菜就梗係唔可以少得吞拿魚,今次嘅吞拿魚醬油漬,入面嘅係馬糞海膽,咁樣

日本之豆配日本牛油栗子

沖繩海藻嘅其中一種配松葉蟹肉

日本油甘魚配食用小菊花
深海池魚
藍鯨吞拿魚嘅天靈蓋

新鮮嘅腐皮
愛知縣嘅白見背(日本像拔蚌)

北海道牡丹蝦刺身(上面嘅膏係蝦頭入面連埋一齊食)
白蝦 上面係魚子醬

食日本菜就梗係唔可以少得吞拿魚,今次嘅吞拿魚醬油漬,入面嘅係馬糞海膽,咁樣夾埋一齊食好有口感而且個味道非常多層次!

熟成野生鰤魚腩
蟹膏鮑魚,佢哋慢煮咗四個鐘,鮑魚嘅肉質都唔銀,而且溫咗咁耐非常入味!

熊本縣嘅草莓天婦羅海鹽日本煉奶
香箱蟹配蟹醋啫喱,係松葉蟹嘅蟹乸,前排好啱食蟹嘅季節,食哈根陪嘈跟住去咗太嘈姐你非常特別唔會好似平時咁真係點醋增加左口感!

最後咪非常有驚喜嘅就係最高級別嘅白海膽,上面嘅沖繩嘅淡雪鹽,可以令到個海膽鮮味更加突出,白海膽非常鮮甜,而且香氣十足。加埋淡雪鹽一齊食就唔會非常膩👍🏻👍🏻
最後都唔少得有一個湯同埋雪糕,烏魚白子清湯,佢個湯好夠味唔會好龍尾但係飲得出佢嘅魚鮮甜味道。芝士雪糕,好似芝士蛋糕咁,佢個口感非常creamy,識落有少少似說動左嘅Yogurt。
2021-12-28
心思思想食午市Omakase,見鮨逸價錢抵食又喺銅鑼灣咁方便,就book咗個星期六去食🤣book枱嘅時候記得要remarks坐bar枱🍶,餐廳唔大,bar枱大概只有十個座位,想同到師傅傾偈就記得要提早book呀😉~~~~▫️ 15貫壽司 + 手卷 ($498) ⭐️8.5/10我哋點咗廚師發辦嘅15貫壽司+手卷🍣,師傅首先問我哋有咩唔食得,我話對蝦蟹牛敏感,所以前菜方面都特登為我安排無蝦蟹嘅沙律同茶碗蒸😚 但係我見朋友仔個海鮮茶碗蒸超足料,唔係食到底先有粒迷你帆立貝,真材實料架正👍🏻.壽司方面,頭13貫都係廚師發辦,最後2貫可以揀其中2件encore😎 所以師傅提醒我哋要記低中意食邊件encore再食😝頭1️⃣3️⃣貫壽司順次序落分別係:- 真鯛- 🌟油金魚腩配柚子胡椒🌟呢件超正,油金油腩勁肥美,而柚子胡椒就輕輕中和返油脂嘅濃膩😋- 昆布漬左口魚🐟 比較少身左口魚刺身,平時多數都係炙燒過🔥刺身真係有昆布香,面頭再灑上少少柚子碎,食落好fresh- 福岡墨烏賊🦑 師傅將烏賊切粒,方便我哋食😙 烏賊好彈牙好有咬口👍🏻- 🌟新鮮鯖魚配基雪昆布🌟 平時多數都係食煎鯖魚,今次試鯖魚刺身超新鮮,再搭配面頭嘅昆
~~~~
▫️ 15貫壽司 + 手卷 ($498) ⭐️8.5/10
頭1️⃣3️⃣貫壽司順次序落分別係:

- 真鯛

- 🌟新鮮鯖魚配基雪昆布🌟 平時多數都係食煎鯖魚,今次試鯖魚刺身超新鮮,再搭配面頭嘅昆布,帶點天然嘅咸香,有驚喜🤩
- 北海道右口魚配魚肝醬🐟 呢件壽司最特別係用返條魚本身個肝黎做魚肝醬,味道都幾濃郁,不錯🤤

- 🌟北海道白見貝🌟 白見貝係日本嘅象拔蚝,超新鮮勁爽口👍🏻
- 日本油鯛配三星漬

- 北海道帆立貝配柚子竹碳鹽😋 帶子勁厚肉,面頭曬上柚子竹碳鹽,味道即刻豐富咗😙

- 🌟系引鰺🌟 又試到款新魚 炙燒過嘅系引鰺,油香滿溢又唔會太膩,正🥳

- 甜蝦🦐 好耐冇食蝦了,甜蝦新鮮啜口🤩 面頭仲有煮過嘅蝦頭膏,入口甘香😋

- 🌟拖羅配炸蒜🌟 Omakase當然唔少得重頭戲拖羅bb😍 厚肉肥美,炸蒜香口惹味,真係好好味🤩

- 北海道紫海膽🤤 當然就冇喺日本食咁正,不過海膽都幾甘香,份量亦算慷慨😝
- 拖羅蓉手卷配炸蝦碎🍤 手卷紫菜脆卜卜好正,面頭灑上炸蝦碎豐富咗整體口感😙
食完13貫壽司之後,為食妹揀咗油甘魚腩同拖羅壽司encore,超滿足🥰

最後仲有麵豉湯同雪糕🍨/咖啡☕️,成個lunch omakase就完喇,勁飽😂
好滿身今次嘅用餐體驗,刺身新鮮,食物質素不錯,仲要勁抵食🥳 師傅好好客,見我哋每件壽司都好努力記低名,重覆講咗壽司名好多次之餘,仲教埋我哋點寫隻字,好熱心😂 推介大家去試下,新一年要獎勵下自己呀❤️
💟回頭指數:8/10
🔔Book星期六lunch會分兩輪,每輪用餐時間大概90分鐘,大家記得準時,如果唔係就會食得好趕