2018-03-15 120 浏览
久不久都要獎勵下自己,食一餐可以遠眺夜景的餐廳。先來一個冰菜沙律配芝麻醬,冰菜比較少見,菜莖上有一粒粒水珠狀的透明物體,口感清脆爽口。之前店員遞上了一個鹽板,鹽板只是用來盛載刺身來食的器皿,食物放上鹽板上就會多了種天然的咸味,店長特別加添了少少柚子味醬汁,食櫻鯛刺身時感覺特別清新。食完櫻鯛的薄切魚後,再食深海池魚、油甘魚刺身。油甘魚非常肥美嫩滑。第二輪的刺身有針魚、BB吞拿魚及拖羅。BB吞拿魚的肥美度跟油甘魚不相白仲,但要數最肥美的一定是拖羅,拖羅的顏色比較嫩粉紅,魚油脂肪含量高,入口軟綿綿,充滿魚油的香味。壽司包括螢光魷魚、北海道海膽、赤貝及銀雪魚。螢光魷魚是超迷你的魷魚,入口也食不到魷魚的軟骨。赤貝則很爽口、鮮甜。銀雪魚平日煎的吃得多,刺身食是第一次,原來口感是腍的,淡香味道。西京燒豬扒,豬肉肉質軟腍,入口有點臘腸味。
久不久都要獎勵下自己,食一餐可以遠眺夜景的餐廳。
西京燒豬扒,豬肉肉質軟腍,入口有點臘腸味。
2018-03-12 1169 浏览
老公生日呢個大日子每年我都係安排同佢食佢最愛嘅日本菜,今晚都唔例外,我訂左朋友推介亞士厘道嘅鮨真同老公豪嘆返餐Omakase賀賀佢。我地收工直接19:00到餐廳,我地今日坐嘅位置可直望維多利亞港海景,而且座位比bar枱闊,環境舒服。老公揀左菊呢款Omakase,因為我唔可以食太多刺身,所以另外點左一款燒太刀魚。冰菜沙律新鮮而且帶有甜味,我非常喜歡,不過老公唔多食菜,所以我幫佢食埋。刺身有5款,鮫魚、深海池魚、BB吞拿魚、針魚、拖羅,我只食左BB吞拿魚同拖羅,刺身油脂飽滿,入口甘香,其他刺身老公都讚不絕口。北海道厚岸生蠔我第一次食,超級鮮甜,一試難忘。鮟鱇魚肝原本我都唔太敢食,不過老公極力推介,所以我都食左半件,由於魚肝入口時仲有少少熱,同我預期嘅感覺完全唔同,味道唔似刺身,比較似鵝肝,不過冇鵝肝咁油膩,魚油都幾甘香。壽司有4款,螢光魷魚、金目鯛、鯖魚同海膽,我每款都有食,金目鯛口感彈牙,鯖魚就好鮮甜,老公就最愛海膽。左口魚裙邊壽司係我最愛食嘅壽司,呢件左口魚裙邊壽司烤得好香,左口魚嫩滑,超好食。呢款太刀魚用祐庵醬燒,魚肉鮮嫩加上外層微微焦香,yummy。最後飲埋用鮮魚製嘅鮮魚湯同食埋開

北海道厚岸生蠔我第一次食,超級鮮甜,一試難忘。

最後飲埋用鮮魚製嘅鮮魚湯同食埋開心果雪糕,再慢慢欣賞呢個夜景,老公非常滿意。

庆祝纪念
生日
2018-03-08 1157 浏览
老友升職約左我今晚到尖沙咀食返餐慶祝,我地兩個都鍾情日本菜,所以大部份時間約出黎都係食日本野,今餐都唔例外,我地約左19:00係亞士厘道17-19號20樓呢間鮨真先到先等。由於我放工比較早,18:30左右已經到尖沙咀,所以我先上去搵位,不過因為今次我地太遲訂位,所以坐唔到對住師傅果邊嘅bar枱,不過原來另一邊嘅座位更寬闊,而且更貼近欣賞到維港海景嘅窗邊,可以邊食邊睇幻彩詠香江。雖然係老友請客,不過佢都叫我自己揀食咩,鮨真呢度最出名係Omakase,我地今晚揀左$1180一位嘅鮨真Omakase(菊),有前菜、刺身7款、壽司5款、季節湯同甜品,另外老友仲點左佢好鍾意食嘅太刀魚祐庵燒。前菜: 冰菜沙律配胡麻醬我都係第一次食冰菜沙律,味道好清新,口感爽脆,配上酸酸甜甜嘅胡麻醬,非常醒胃。刺身: 深海池魚、鮫魚、BB吞拿魚、針魚、拖羅刺身賣相已經非常吸引,而且非常新鮮,當中我最鍾意針魚同拖羅,針魚肉質好細嫩,而且份量都唔少,可以逐舊逐舊慢慢細嚐,拖羅有兩件,油香豐富,入口立刻溶化,食完落肚果個甘香仍然係口腔回味。厚岸生蠔厚岸生蠔係北海道直送,蠔肉飽滿,超級鮮甜,食一隻真係唔太夠喉。鮟鱇魚肝我覺

前菜: 冰菜沙律配胡麻醬
冰菜沙律配胡麻醬

BB吞拿魚

鮫魚

深海池魚

鮟鱇魚肝
我覺得鮟鱇魚肝係Omakase必備食物之一,呢個鮟鱇魚肝上枱時帶一點溫熱,味道濃厚,比鵝肝更好食。

壽司: 金目鯛、鯖魚、海膽、螢光魷魚
壽司入面有比較少見嘅鯖魚,因為鯖魚要好新鮮先可以用黎做刺身,所以唔多壽司店會提供,鯖魚好鮮甜,另外金目鯛同海膽壽司味道都係無可挑剔,反而螢光魷魚就比較普通少少。

金目鯛壽司

鯖魚壽司

螢光魷魚壽司

左口魚裙邊
今晚壽司入面最好食我覺得係呢件左口魚裙邊壽司,師傅即烤即上枱,左口魚肉質非常嫩滑,而且帶有一點烤香,非常美味。

太刀魚祐庵燒
老友點的太刀魚祐庵燒上枱時我已經好飽,而且我對熟魚興趣不大,所以呢個都係老友自己食哂,佢話味道確實唔錯。

季節湯: 鮮魚湯
Omakase最後一道必然係湯,今日呢個鮮魚湯顏色奶白,除左有魚肉仲有金菇等配料,不過亮點係個用鮮魚餚製嘅湯底,極鮮甜。

甜品: 咖啡杏仁雪糕
最後食埋呢個好多杏仁嘅咖啡杏仁雪糕,呢餐非常滿足。
2018-03-07
金目鯛壽司
鯖魚壽司
螢光魷魚壽司
2018-03-07 126 浏览
鮨真環境好正, 睇到夜境, 帶女朋友黎肯定開心死,今晚食おまかせ(菊)前菜:冰菜沙律芝麻醬冰菜咸咸地, 爽口,櫻鯛是日本人到了櫻花盛開的春天一定要吃的傳統料理、呈現櫻花般的色澤。深海池魚薄切後混合少許 醬汁 , 鮮甜 ,爽 脆 嫩 口 的 質 感 令 人 一 試 難 忘。野生油甘魚特別肥美鮮甜。針魚:第一次食,帶點爽口。BB拖羅與拖羅味道差不多,拖羅有少少筋。北海道生蠔十分鮮甜,比刺身更出色北海道海膽鮮甜,有驚喜,赤貝爽口螢光魷魚柔軟,第一次吃銀雪魚刺身,炙燒左口魚邊很香口開心果雪糕有開心果味, 有開心果,口感豐富吃完冷冰冰的壽司, 飲魚湯暖胃
鮨真環境好正, 睇到夜境, 帶女朋友黎肯定開心死,
今晚食おまかせ(菊)

前菜:冰菜沙律芝麻醬
冰菜咸咸地, 爽口,

野生油甘魚特別肥美鮮甜。
針魚:第一次食,帶點爽口。
BB拖羅與拖羅味道差不多,拖羅有少少筋。
北海道生蠔十分鮮甜,比刺身更出色

北海道海膽鮮甜,有驚喜,
赤貝爽口
螢光魷魚柔軟,
第一次吃銀雪魚刺身,
炙燒左口魚邊很香口

開心果雪糕有開心果味, 有開心果,口感豐富

吃完冷冰冰的壽司, 飲魚湯暖胃
2018-03-01 920 浏览
係香港食日式廚師發辦價錢唔平但呢間餐廳價錢相合理 材料新鮮另一重點就係廚師好nice係食個時 學到不同時令食材煮法 超值坐bar 枱嘅另一福利就係維港海景夾啱時間仲可以睇到幻彩詠香江鮨真櫻餐 $1380/位前菜 BB粒貝用日本味醂同豉油浸左兩日非常入味 甜甜地爽口醒胃食刺身同壽司必備嘅配菜特別鐘意牛蒡甘甘地同醃蘿蔔嘅酸刺身方面一共有7款每款都各具特色 而且都係時令 期間限定~海紅鯛白身魚 魚味較淡配上蔥 係岩鹽板同柚子皮碎碌兩下非常鮮針魚魚皮係銀色 屬於魚味較重嘅魚配搭薑蔥豉油 消除魚腥味道鰤魚即係野生油甘魚 同一般食到大不同銀鱈魚刺身好少機會食到新鮮銀鱈魚油份多 夠香又夠滑Baby 呑拿刺身粗根通常比較肥d 而幼根就代表瘦d師傳特別地燒香個皮 味道更加好食正油燒帆立貝 配紫菜用豉油簡單燒 食岀鮮味All 大拖羅刺身鎮店之寶 成塊比你睇 絶無花假油脂豐富 充滿魚油香 正壽司五貫方面 都試到幾款比較特別既魚絕對係值回票價深海池魚壽司特選深海靚魚 食落非常甜美鮫魚壽司因為魚肉較腍 師傅特登將皮燒過帶起香味又脆赤貝壽司最鐘意嘅壽司 因為赤貝鮮甜得黎又爽口新鮮嘅赤貝上枱時 廚師只要係上面拍打一

係香港食日式廚師發辦價錢唔平

非常入味 甜甜地爽口醒胃

刺身壽司必備嘅配菜
特別鐘意牛蒡甘甘地同醃蘿蔔嘅酸

刺身方面一共有7款
每款都各具特色 而且都係時令 期間限定~

海紅鯛

毛蟹丸

呢道菜非常哂功夫 要先將毛蟹拆肉打膠
然後釀入蟹膏拎去炸 火候要拿捏準確
先做到流心蟹膏效果
表面仲搽左蛋白同紫菜粉 夠哂香脆!

麵豉醬燒米茄子

甜品 提子雪糕
日本進口 非常香濃幼滑
2018-02-23
2018-02-28 597 浏览
迎接新一年最好嘅慶祝活動就係食好啲今次又黎到我心愛既餐廳 位於尖沙咀鮨真今次好幸運坐到bar枱點解?因為有全落地玻璃 可以欣賞海景同埋幻彩詠香江我心思思問師傅 睇煙花嘅晚上會唔會加附加費答案係唔會架 真係良心小店😍鮨真·櫻餐 $1380/位好心急咁樣迎接第一道菜BB粒貝以日本味醂同醬油調味食落爽脆鮮甜 相當開胃刺身七點 海紅鯛味道較一般魚淡配上蔥 加上岩鹽同柚子皮味道非常清新 令人一試愛上!針魚相反來講味道較濃切法亦都好特別 盡顯刀工所以師傅提供左薑蔥豉油辟腥呢份心思真係值得欣賞鰤魚同油甘魚同科所以都係脂肪比較重 入口較甘香鮮甜就好似食緊一舊肥膏咁 銀鱈魚刺身平時都係食開銀鱈魚西京燒就咁食嘅話會更覺佢肥美雖然我比較食熟嘅但係呢款刺身都好特別Baby 呑拿刺身炙燒過感覺更香口 同平時食嘅好唔同而且魚味好突出 肉質較瘦 所以比較結實正油燒帆立貝 配紫菜大大粒嘅帆立貝搽上醬油燒至外脆內軟 食落更加原汁原味大拖羅刺身師傅話係好矜貴既鎮店之寶!油花超級靚 齋睇都已經流晒口水食落更加係美味到不得了令人十分回味壽司五貫深海池魚壽司魚味好甜好重 而且係比較罕見嘅食材所以今次黎到可以食到時令既深海池魚真

迎接新一年最好嘅慶祝活動就係食好啲

刺身七點

海紅鯛

味道較一般魚淡
配上蔥 加上岩鹽同柚子皮
味道非常清新 令人一試愛上!

針魚相反來講味道較濃

正油燒帆立貝 配紫菜

大大粒嘅帆立貝搽上醬油
燒至外脆內軟 食落更加原汁原味

大拖羅刺身

師傅話係好矜貴既鎮店之寶!
油花超級靚 齋睇都已經流晒口水

同樣以火炙過 魚皮脆卜卜
同魚肉形成對比 口感層次豐富

赤貝鮮甜可口 天然滋味打動味蕾
每次師傅都會係赤貝上拍打
以證真材實料 非常新鮮 !

今次當造既係北海首根室海膽

一咬落去竟然係流心!正到不得了
香口得來又唔會感覺熱氣

麵豉醬燒米茄子
係我食過最好食嘅燒茄子
厚肉嘅咪茄子以白麵豉,蛋黃同糖燒成
果種美味難以言喻

口感幼滑味道又天然
正好為美味嘅晚餐作完美句號
2018-02-08
2018-02-22 159 浏览
太耐無出街吃好西,今次揀左日本菜同我肚腩仔祝賀新春大吉😄,大鄉理出左尖沙咀揀左呢間日本菜,環境十分舒服,服務員手腳好快,食完就即刻拎走啲碟唔會阻住曬,好似一直係身邊咁🤔叫左個dinner set,無記錯$1180加1,一定夠食夠飽前菜有個沙律菜,個菜係冰菜,第一次食,好爽,口感好特別👍然後黎個刺身併盤,通常刺食我唔食白透透地明嘅魚,但今次我係食曬所有款刺身,因為新鮮到係唔會覺得有腥味👍跟住係壽司,一樣係好鮮甜,希望黎碟,但又驚食唔落之後嘅菜式。下一味係魚,立魚,煎魚我唔太喜歡食,都係怕腥,但呢條魚係,唔腥,少油,魚味重,不過無咁滑口(係我擺得入口嘅煎魚,係👍)。然後係蠔湯,有少少張口感覺,好濃郁,材料多到滿。然後朋友們另外叫左個炸豬柳,炸得好疏脆,鎖住肉汁係入面,所以豬柳係鬆軟可口👍👍最後雪糕有3款選擇,抽子/海鹽雪芭,或者開心果雪糕,,我揀左開心果雪糕,,超正❤大滿足😂😂❤順帶一提,洗手間極乾淨,有衛生巾及護墊提供,係好窩心嘅餐廳🤔🤔😎
清酒

• 前菜
  • 左口魚邊壽司
  • 海膽
2018-02-22 147 浏览
我從來末食過咁難食又唔新鮮、服務又差、又其是個女人、想轉枱、又話枱全部比人book唒、燈光又光、冷氣超大風、食左三千、完全唔知食左d咩、一D唔好食、真係唔新鮮、咁既價錢唔洗食佢
2018-02-10 140 浏览
今晚去了鮨真吃久違了的 Omakase , 覺得特別滿足。充滿日式的設計,師傅忙碌地在 bar 頭工作著。甘凍既天氣,坐底店員便遞上熱茶,飲一啖,即刻成身暖曬。吃師傅發板的吸引力,是可以吃得時令靚食材,也可以和師傅交流,偷下師。店家向我們推薦的 Omakase, 1180元一位。鮨真賣的是珍貴事令食料,新鮮而有心思的師傅發板。並不是那些以一大堆壽司和煮物吃到撐肚的。所以用1180元品嚐精品,我覺得係值得的。前菜是粒貝BB,因為太可愛,太嬌小,所以我叫佢粒貝BB😙刺身有七款,包括中間的薄切海紅鯛、金目鯛、拖羅、新鮮銀鱈魚、海膽。薄切海紅鯛配合小葱,在鹽版上打兩三圈,便是最完美的吃法。金黃色係柚子皮,不但清新,還香味十足。金目鯛,即野生油甘魚,肉質同平時食既油甘魚大不同,更有嚼著的滿足感。銀雪魚刺身也是比較罕見的魚種。廣島口岸生蠔清新美味。師傅已加葱碎同醋汁,所以直接把生蠔放在口裏面慢慢享用吧!壽司五件深海池魚、鮫魚、針魚、帶子、燒左口魚邊針魚的質感係我最喜歡的!加上薑蓉,層次感十足!燒左口魚邊係等你吃完四件才上場,讓你可以食到剛剛燒起的滋味,安排非常細心。這裏賣的是如藝術品的美食,加上細
今晚去了鮨真吃久違了的 Omakase , 覺得特別滿足。

充滿日式的設計,師傅忙碌地在 bar 頭工作著。

甘凍既天氣,坐底店員便遞上熱茶,飲一啖,即刻成身暖曬。

店家向我們推薦的 Omakase, 1180元一位。

所以用1180元品嚐精品,我覺得係值得的。

前菜是粒貝BB,因為太可愛,太嬌小,所以我叫佢粒貝BB😙

銀雪魚刺身也是比較罕見的魚種。

廣島口岸生蠔

壽司五件
深海池魚、鮫魚、針魚、帶子、燒左口魚邊

針魚的質感係我最喜歡的!

加上薑蓉,層次感十足!

這裏賣的是如藝術品的美食,加上細緻動人嘅服務,全晚每一個細節都非常享受!

吸物是季節湯品

今晚品嚐的濃魚湯令我留下深刻印象!

濃得發白嘅魚湯,清甜得一點腥味都冇,每一滴都係精華,滴滴都係心機!

甜品

選擇左開心果雪糕作為今晚完美的結束。

返到屋企寫食評,睇返啲相,仍然回味無窮!

2018-02-10 996 浏览
為免下周的情人節太逼,今晚我倆提早慶祝情人節。去鮨真吃師傅發板的壽司,是我們兩個都熱衷的選擇。天氣有點冷,就是喜歡穿得厚厚的,吃著那和鼻尖一樣温度的刺身和壽司。鮨真日式的裝飾,就是讓人覺得十分舒適自在。吧頭、卡位分兩個區域,客人可各自選擇喜歡的空間。今晚的 Omakase 1180元一位。前菜是粒貝BB,精緻可愛的粒貝用醬汁煮後更添美味。接著的刺身,漂亮登場。刺身包括 新鮮銀鱈魚、海膽、薄切海紅鯛、金目鯛、拖羅。薄切海紅鯛在鹽板上輕輕拖過,沾上柚子皮的香氣和魚鮮,是令人閉上眼也不禁回味的。全部都是精品。廣島口岸生蠔,鮮味如日本少女,清新卻不強烈,不要和那些喝海水味的生蠔比較,廣島口岸生蠔是淨化其身,口味温純的。壽司五件從左邊起是深海池魚、鮫魚、針魚、帶子,最後一道燒左口魚邊。每道壽司的滋味、肉鮮都不同。師傅這安排,讓客人可以一次過品嚐和比較每種魚的獨特個性。鮫魚的一角微熟,口感很特別,半生熟的狀態,很有趣。燒左口魚邊燒過的左口魚邊,把香滑的魚油都逼出來,趁熱一口吃掉,讓魚油盡情在口腔游動!吸物是季節湯品,今晚師傅準備了極濃魚湯。濃得呈現奶白的魚湯,第一口已感動不已。白魚肉、金針姑,還比
為免下周的情人節太逼,今晚我倆提早慶祝情人節。

去鮨真吃師傅發板的壽司,是我們兩個都熱衷的選擇。

天氣有點冷,就是喜歡穿得厚厚的,吃著那和鼻尖一樣温度的刺身壽司

今晚的 Omakase 1180元一位。

前菜是粒貝BB,精緻可愛的粒貝用醬汁煮後更添美味。

接著的刺身,漂亮登場。

刺身包括 新鮮銀鱈魚、海膽、薄切海紅鯛、金目鯛、拖羅。

全部都是精品。

壽司五件
從左邊起是深海池魚、鮫魚、針魚、帶子,最後一道燒左口魚邊。

鮫魚的一角微熟,口感很特別,半生熟的狀態,很有趣。

燒左口魚邊

吸物是季節湯品,今晚師傅準備了極濃魚湯。

濃得呈現奶白的魚湯,第一口已感動不已。

白魚肉、金針姑,還比不上那極濃魚湯的滋味。感謝師傅的心機,讓我們品嚐到這極濃魚湯。

甜品選擇了杏仁咖啡雪糕,那咖啡香,結束了美好的一頓晚餐。

很喜歡這裏的店員,都是成熟而有禮貌,服務態度非常誠懇,對每樣菜式瞭如指掌,在吃的過程,也可以輕鬆地交流。

希望下回再來品嚐新季節料理。

2018-01-28 1343 浏览
難得友人和我相聚詳談,那當然我們想吃好一點,所以友人建議到「鮨真」吃Omakase 。可能我們未能及時早一點訂座,所以無緣被安排坐Bar枱。雖然未能面對面一睹廚師即場發辦的風采,但我們坐的位置距離Bar枱不遠,總算還能看得到。坐下不久,他們隨即奉上熱茶和熱毛巾,相當貼心。除此之外,他們亦送上餐牌給我們點餐。既然我們說是來吃Omakase,當然我們點的也是Omakase,但這裏有三款Omakase提供,分別為$980的15件壽司、$1180的菊和$1380的櫻,最終我們選擇點的是$1180的菊。除了這Omakase外,我們還提出要一個廚師發辦的炸物。前菜 - 白梅貝先上的前菜是白梅貝,白梅貝用醬汁煮過後入味之餘帶鹹香,又不會蓋過它本身的鮮甜味,爽口又彈牙,口感和味道都非常討好!吃過白梅貝後,他們便隨即奉上已加了柚子皮和檸檬汁的喜馬拉雅山鹽板、豉油和加了蔥花薑末的醬油為我們即將吃的刺身作準備。刺身七款刺身七款包括新鮮銀雪魚、吞拿魚腩和鰹魚 (上一行左至右順序) ;粒貝、海紅鯛薄切、針魚刺身(下一行左至右順序);北海道厚岸生蠔。每一款刺身都十分有光澤,一看便知道非常新鮮。新鮮銀雪魚銀鱈魚切得

前菜 - 白梅貝

刺身七款

新鮮銀雪魚

銀鱈魚切得厚身之餘,它帶有微微的魚香味而魚香味中又滲出少許魚油香,相當不錯。

吞拿魚腩

吞拿魚腩極為肥美,魚油在齒頰間盤旋,實在一吃難忘!

鰹魚

鰹魚的口感更早兩款吃過的刺身實一點,而且帶少許的魚香味,吃上去味道也不錯。

粒貝

粒貝爽口又彈牙,同時又帶點清甜味,我們都十分喜歡。

海紅鯛薄切

他們早早已溫馨提示我們用海紅鯛薄切包着蔥段,然後將它醮上喜馬拉雅山鹽板來吃,所以我們也跟着做。原來這樣吃海紅鯛薄切是別有一番風味,喜馬拉雅山鹽板的鹹香和檸檬汁不但提升了海紅鯛的清甜和魚香味,同時蔥段令它吃上去更為美味可口。

針魚刺身

吃針魚刺身前,他們亦提點我們將它醮些加了蔥花薑末的醬油才吃,那當然我們也跟着做,結果針魚刺身吃上去不但吃到它的魚香味,同時更惹味濃郁!

北海道厚岸生蠔

北海道厚岸生蠔雖不算是大隻,但蠔味十分濃郁,加上師傅早已在生蠔上加了醬汁,然後我們再自行加點檸檬汁,鮮甜味變得更為突出,美味又可口!

吉列北海道芝士牛肉卷

芝士牛肉卷炸得香脆可口,但牛肉味略為淡了一點,所以顯得芝士味有少許蓋過牛肉味,如能平衡這一點就更為理想,不過整體上的味道依然不錯。

壽司五款

壽司五款包括Baby吞拿魚壽司、赤貝壽司、 海膽壽司、三文魚子壽司和左口魚邊壽司。款款壽司賣相都非常吸引,所以令我們急不及待要把它們吃掉。

Baby吞拿魚壽司

Baby吞拿魚帶點紮實的口感,吃上去有美味的魚香味,配上壽司飯後配搭得宜,相當不錯。

赤貝壽司

赤貝爽口彈牙,同時又帶點鮮甜味,與壽司飯一起吃的確不俗!

海膽壽司

海膽口感非常creamy,而且甘香味中又帶鮮甜味,與壽司飯和紫菜一起吃非常匹配!

三文魚子壽司

三文魚子大粒又飽滿,美味得來帶鹹香,配上壽司飯和紫菜一起吃特別適合!

左口魚邊壽司

左口魚邊非常肥美,所以魚油特別豐富而帶甘香,簡簡單單的根本不需要醮任何醬汁或豉油已經非常美味!

鯛魚鮮魚湯

鯛魚鮮魚湯湯料豐富,湯裏有很多魚肉和雜菌,喝上去喝得魚香味之餘,又清甜無比,真的是一喝難忘,完完全全地俘虜了我們的心!

開心果雪糕

開心果雪糕口感幼滑,同時又帶有微微的奶香味,而奶香味又不會蓋過濃郁的開心果味,一向愛吃開心果雪糕的我特別喜歡這雪糕。

整體上,我們都非常滿意這頓晚飯。雖然無緣坐Bar枱,但美味而有水準的食物和貼心的服務已令我們開心不已。
2018-01-18
2018-01-22 130 浏览
我們最愛新嚐試.   上星期已在尖沙咀日式餐廳 "鮨真" 訂了位,  約好吃傳統製法的日式 Omakase , 慶祝 2018 年和朋友第一次聚餐. 餐廳位於亞士厘道 商廈高層 20 樓, 交通好方便.入門店員有禮地接待, 及安排座位.餐廳 面積不太大, 分為兩個用餐區, 其一是圍座形式, 客人可以看見師傅製作美食的長 Bar 檯, 這裡面對維港景, 好美.另一用餐區像 VIP 房, 客人可以細細談心及吃餐.外出豪華燈光, 高樓大廈, 很悅目.室內不乏日式掛畫.我們訂位是可以看著師傅的.邊吃邊可欣賞師傅手藝.今晚 選了季節推介 (梅)  $2,360- 兩位.  食物著重新鮮時令食材, 菜式多也有新鮮感,  組合好, 有前菜, 剌身, 壽司, 熱主食及甜品,  店員先送來熱毛巾和熱茶, 前菜精緻, 味道清新:  白梅貝    味道清甜, 像螺肉, 肉質爽口, 調味佳, 帶來開胃好嚼口.大廚風格樸素簡潔, 功夫了得, 精心採用多款時令魚類做壽司及刺身, 壽司:  四款海膽:    入口鮮甜香濃, 無腥味,  鮮度極高針魚壽司:  肉質結實彈牙, 油分較少. 魚味濃.油甘魚:      魚
餐廳位於亞士厘道 商廈高層 20 樓, 交通好方便.
入門店員有禮地接待, 及安排座位.
另一用餐區像 VIP 房, 客人可以細細談心及吃餐.
外出豪華燈光, 高樓大廈, 很悅目.

室內不乏日式掛畫.
我們訂位是可以看著師傅的.

邊吃邊可欣賞師傅手藝.

店員先送來熱毛巾和熱茶,

前菜精緻, 味道清新:  白梅貝
大廚風格樸素簡潔, 功夫了得, 精心採用多款時令魚類做壽司刺身
壽司:  四款
海膽:    入口鮮甜香濃, 無腥味,  鮮度極高
針魚壽司:  肉質結實彈牙, 油分較少. 魚味濃.
油甘魚:      魚油豐富,   鮮味足.  口感又非常之滑溜
火炙左口魚邊壽司:  油脂豐香, 燒過的香味非常之入味,確實不錯

刺身:   四 款    師傅們刀功廚藝不錯
配備檸檬, 紫蘇葉, 豉油及 Wasabi ,  賣相擺設好靚.

拖羅:   厚切,  魚油豐富, 肥美, 入口即溶.
深海池魚:   魚味好香濃.  肉質晶瑩,
粒貝:  彈牙, 有口感,  煙韌, 鮮爽.
金目鯛:    魚皮微炙,  魚肉味鮮,
海膽牡丹蝦燒:   製作技巧及菜式賣相當講究.
活牡丹蝦火炙, 肉質彈牙, 鮮甜出眾,  配上金黃色海膽,  新鮮滑口.
熱騰騰主菜:    北海道吉烈天皇黑豚柳
黑豚柳炸得鬆軟,  有肉味 ,  份量足,  炸粉適中,   伴有沙律菜, 車厘茄好爽口.
廣島蠔味噌鍋.
湯料豐富,   肥美的廣島蠔, 蠔味濃, 蠔肉飽滿,
重有滑豆腐, 冬菇, 金菇及什菜.    美味的湯, 我們兩人飲清了.
甜品:   大家分別選了時令柚子雪糕, 士多啤厘 , 味道清甜, 口感理想!
挑選食材謹慎, 配合師傅細心處理.  上菜次序按味道淺味至濃味,  由涼食刺身, 壽司至熱食, 炸物, 最後到煮物及甜品, 組合安排極好.  令一道6 款菜的Omakase  配搭得宜又豐富  "鮨真"  是值得推介的餐廳.
  • 廣島蠔味噌鍋.
  • 北海道吉烈天皇黑豚柳
  • 海膽牡丹蝦燒
  • 刺身
2018-01-20 132 浏览
我同老婆之前都來過這幢大廈食過飯,望出去既環境好靚,假如有煙花表演的話可以望到,之前食果間比較低層,今次我地去鮨真係這幢大廈既最高層,所以視線比之前仲開揚,這間餐廳可以提供廚師發板,假如坐在Bar枱上,可以享受著廚師在你面前即握手壽司的機會。我地見餐牌係用iPad給客人選擇,之後睇完便選上了HKD1180/位的菊餐,當中包括了前菜、7款刺身、5款壽司、湯和甜品。此外,我們還叫多個【白梅貝】前菜白梅貝(凍食),白梅貝的外型好似螺,它的醬汁甜甜地連白梅貝一起煮,口感也像螺肉一樣有點爽口,白梅貝的尾段更加甘香。【7款刺身】7款刺身終於來了,店員有講解給我們聽由邊款刺身食先。上:馬糞海膽,中左:金目鯛、拖羅、新鮮鱈魚,前左:鯖魚、左口魚、針魚。第一款食就係 ,白肉的左口魚魚味較為啖口而有彈性,所以作為刺也是很正常的安排。店員教我們將薄切的左口魚,輕輕放在鹽板之上輕輕打轉,之後再包住段蔥黎食,所以把左口魚吃上時會帶著段葸和柚子的香味。之後係 ,新鮮香醇鮮味又鮮甜,真係好耐未試過咁鮮甜既海膽喇。其後是 和 ,配薑蔥醬油更是能夠帶出鮮味。 係吞拿魚嘅腩位,香濃嘅魚油非常鮮甜,入口即溶。 微微燒過的金
我地見餐牌係用iPad給客人選擇,之後睇完便選上了HKD1180/位的菊餐,當中包括了前菜、7款刺身、5款壽司、湯和甜品。此外,我們還叫多個[鹽燒䲞魚]

【白梅貝】

【7款刺身
第一款食就係 [左口魚],白肉的左口魚魚味較為啖口而有彈性,所以作為刺也是很正常的安排。店員教我們將薄切的左口魚,輕輕放在鹽板之上輕輕打轉,之後再包住段蔥黎食,所以把左口魚吃上時會帶著段葸和柚子的香味。
之後係 [馬糞海膽],新鮮香醇鮮味又鮮甜,真係好耐未試過咁鮮甜既海膽喇。
其後是 [鯖魚]和 [針魚],配薑蔥醬油更是能夠帶出鮮味。
[拖羅] 係吞拿魚嘅腩位,香濃嘅魚油非常鮮甜,入口即溶。
[金目鯛] 微微燒過的金目鯛令油脂散發香味,食落口油香勁豐富。
[新鮮鱈魚]平時真係比較少食,但估不到咁香濃咁鮮甜。

【5款壽司
深海池魚、赤貝、小肌魚、海膽、火炙左口魚邊(另外上)。[深海池魚]:味道爽甜,質感有彈性,油脂平均,這個係我近期比較喜歡食既魚生。 [赤貝] :口感非常爽口,味道鮮甜。 [小肌魚] :以米醋和少許豉油醃漬,油香醋香兼備,美味之極。 [馬糞海膽]:係我至愛,質感 creamy 而且味道非常鮮甜,必點!!! [火炙左口魚邊]:左口魚邊係成條魚最肥美部份,油脂勁香,炙燒後將魚油溶化,食落軟滑甘香。

【季節湯】
魚湯:來了一碗熱騰騰奶白色既魚湯平衡一下,魚味充足,勁鮮甜

【鹽燒䲞魚】
另外再order左鹽燒䲞魚,師父用鹽封實左最容易流失魚油嘅位置,令到食落外皮香脆魚肉充滿魚汁又有油香。

甜品
食到最後就係飯後甜品:豆腐雪糕及柚子雪糕,前者奶味比較重少少,不過都食出豆香既味道。後者香濃柚子味,味道夠清新,喜歡柚子味的朋友"必點"
2018-01-16
  • 白梅貝
  • 海膽軍艦
  • 拖羅
  • 海膽
2018-01-19 155 浏览
一直最愛日本料理,平時一半以上外出食飯都是日本餐廳為主,老公知道我一向好想試Omasake , 所以就話提早慶祝週年紀念日,等我好好開心一下。原來book咗尖沙咀亞士厘道一間我一直好想試嘅日式料理店。𨋢門一開招牌光猛奪目,推開玻璃門,高身bar 枱環境氣氛一流,廚師站立在bar枱內,隨時方便與客人交流。今次店家安排我地坐窗口位置,一來可以望到尖沙咀景色,二來私人度高一些。老公揀選了'菊'呢款餐。先有前菜: 白梅貝用醬汁煮過嘅白梅貝,口感充滿彈性,醬汁濃厚令白梅貝更加鮮甜味美。店員先送上鹽板,上面加了少少柚子皮+檸檬汁,另一款醬汁加了少少薑末蔥花。剌身七款前左至右鯖魚,左口魚,針魚後左至右金目鯛,拖羅,新鮮鱈魚,仲有馬糞海膽先試薄切左口魚,廚師建議食法先將左口魚包著韭菜在放向鹽板上轉3圈,不沾任何醬油直接入口,味道有淡淡柚子清香,魚肉鮮甜,肉質嫩滑。北海道馬糞海膽鮮甜軟滑,入口甜味久久不散,勁正針魚第一次食味道不算太濃,但魚肉非常有彈性,口感有點似墨魚,好食!鯖魚肉質嫩滑甜美,沾上少少蔥花醬油更添鮮味。金目鯛魚皮先用火槍微微炙燒,入口有淡淡的焦香味,魚肉彈性有質感,味道香甜軟嫩。新鮮鱈魚
原來book咗尖沙咀亞士厘道一間我一直好想試嘅日式料理店。
先有前菜: 白梅貝

剌身七款
前左至右鯖魚,左口魚,針魚
後左至右金目鯛,拖羅,新鮮鱈魚,仲有馬糞海膽

北海道馬糞海膽
鮮甜軟滑,入口甜味久久不散,勁正

鯖魚
肉質嫩滑甜美,沾上少少蔥花醬油更添鮮味。

金目鯛

新鮮鱈魚
肉質肥美嫩滑,入口鮮甜魚油豐富。

拖羅
充滿油花,入口即溶,香味軟嫩,油香充斥著整個口腔內,令人難以忘懷。

壽司五款
分別由右至左海膽,小肌魚,赤貝,深海池魚

北海道馬糞海膽份量非常之多,不用沾上醬油已經非常鮮甜仲好creamy嫩滑,入口即溶,極之喜愛

小肌魚壽司
第一次聽到有小肌魚呢種魚類,肉質鮮美又嫩滑。

赤貝壽司
赤貝爽脆鮮甜,完全沒有腥味,第一次食到咁好食嘅赤貝

深海池魚壽司
魚肉有彈性,味道甘甜軟嫩,沾上少少醬油更添滋味!

仲有最後一款火炙左口魚邊壽司
表面充滿油光,有微微的焦口味,入口焦香撲鼻,魚油甘甜肉質鮮美,好好味喔!
鹽燒𩶘魚
魚皮燒得香脆內裏魚肉保持鮮嫩多汁,人口軟嫩鮮甜,不加任何醬汁更能食到魚肉本身嘅甜味,我倆對燒魚簡直讚不絕口

鮮魚濃湯
魚湯呈奶白色,鮮味濃郁,魚肉清甜,飲完成身暖暖的,好舒服。
柚子雪芭
用上新鮮柚子整作而成,入面加有柚子皮,有咬口之餘更加重咗柚子香味,好清新呀!
呢餐真的是視覺與味覺大享受,食物美味,員工講解同服務態度超佳,完全物有所值

2018-01-16
  • 赤貝壽司
  • 海膽壽司
  • 左口魚邊壽司
  • 深海池魚
  • 針魚
2018-01-18 340 浏览
想不到,我是第一個給劣評的人。怪就怪我選擇吃午餐而非吃晚餐吧。吃午餐的客人其實少,午餐的menu選擇都多。為了要試試功架,我就選擇了試sushi 選了自選sushi 和剌身的一個組合。幸好,他們給我自選的紙寫下要的sushi 和剌身。因為,他們給錯了剌身給我,但堅持說他們沒有錯,應該是我圈錯了。唯有叫他們給我點菜紙看看是否我圈錯了。一看,真是他們給錯了剌身。其實很小事,換了就可以了。怎料,那位女侍應並非收回我整盤食物,而是在我面前,突然間用筷子夾走錯給了我的剌身,一下不成,就胡亂的夾,夾得很難看,連其他剌身都幾乎踫跌。不知為何,她這些動作令我覺得食慾大減,也無禮。之後用一個小碗裝著補回給我的剌身,在她未倒在盤上前,我只好接過來。本來好看的sushi +刺身,就變得一點都不好看了。說回味道,我只能說,好難想像晚餐會有多出色。還是午餐的食材是不太講究呢?因為魚,沒有一片是說得上好新鮮,真的,沒有一塊算得上鮮甜。連玉子都做得不好吃,這個實在失望。蕎麥麵和烏冬都是非常普通的貨色,完全不好吃。雪糕算是最好吃的一道了。餐前的雜菜沙律好難吃,菜又乾又不新鮮,這個$330的午餐,不如吃普通的sushi

選了自選sushi 和剌身的一個組合。
幸好,他們給我自選的紙寫下要的sushi 和剌身。
一看,真是他們給錯了剌身。其實很小事,換了就可以了。
本來好看的sushi +刺身,就變得一點都不好看了。
餐前的雜菜沙律好難吃,菜又乾又不新鮮,這個$330的午餐,不如吃普通的sushi 店
2018-01-05