2018-05-08
今日係拍拖週年紀念日,男朋友好識做咁book左日本菜,就係位於亞士厘道嘅鮨真。一向都知呢間野唔平,希望水準令人滿意啦!🙂店員安排我地坐窗邊位,景緻怡人,期待入黑後的夜景🌃餐牌已經電子化,用ipad展示。我地揀左「Omakase菊」套餐,$1180/位,仲未計加一,其實都幾肉赤架😳😳前菜:冰菜沙律(芝麻醬)冰菜口感獨特,好爽口,又清新,芝麻醬味道比較搶,所以我點少少就夠。然後店員上左塊「喜馬拉雅山鹽板」 ,我係第一次見,覺得好特別,上面有青檸汁同柚子皮,留待一會兒食薄切用。刺身7款:𩶘魚、針魚、鯖魚、油甘魚、銀鱈魚、粒貝(即響螺)、拖羅「喜馬拉雅山鹽板」係時候派上用場啦,將𩶘魚片平鋪係鹽板上,卷一點蔥同吃,不用點豉油。鹽板果然非同凡響,青檸汁同柚子味令𩶘魚更加美味😍而針魚、鯖魚則點薑蔥豉油,我個人很喜歡鯖魚的味道,鮮味無窮!粒貝爽口、拖羅肥美,油脂甘香,整體都好新鮮,絕對係上品!壽司5款:北海道海膽壽司、北寄貝壽司、金目鯛壽司、油甘魚壽司、左口魚壽司(另上)店員好貼心,溫馨提示要先食海膽,因為紫菜易林。海膽口感綿密豐醇,真係極品呀🤩左口魚壽司要趁熱食,唔洗點豉油🤗吸物:面豉燒蠔連殼上,蠔
店員安排我地坐窗邊位,景緻怡人,期待入黑後的夜景🌃
前菜:
冰菜沙律(芝麻醬)
刺身7款:
𩶘魚、針魚、鯖魚、油甘魚、銀鱈魚、粒貝(即響螺)、拖羅
壽司5款:
左口魚壽司
要趁熱食,唔洗點豉油🤗
吸物:
面豉燒蠔
連殼上,蠔肉已經分開左兩份,表面燒熟,裏面仲係生生地,肥美又鮮甜!
季節湯
入面有隻大蜆,好驚喜,最重要係碗湯夠熱,正呢😆
甜品:
我地揀左柚子、開心果味,雪糕口感綿密,為今餐完美作結!
整體黎講,價錢的確相當可觀,但食物碟碟精緻,食材上乘,絕對物有所值!推介大時大節黎豪食一番,唔會令你失望!👍🏻