今日係拍拖週年紀念日,男朋友好識做咁book左日本菜,就係位於亞士厘道嘅鮨真。一向都知呢間野唔平,希望水準令人滿意啦!🙂店員安排我地坐窗邊位,景緻怡人,期待入黑後的夜景🌃餐牌已經電子化,用ipad展示。我地揀左「Omakase菊」套餐,$1180/位,仲未計加一,其實都幾肉赤架😳😳前菜:冰菜沙律(芝麻醬)冰菜口感獨特,好爽口,又清新,芝麻醬味道比較搶,所以我點少少就夠。然後店員上左塊「喜馬拉雅山鹽板」 ,我係第一次見,覺得好特別,上面有青檸汁同柚子皮,留待一會兒食薄切用。刺身7款:𩶘魚、針魚、鯖魚、油甘魚、銀鱈魚、粒貝(即響螺)、拖羅「喜馬拉雅山鹽板」係時候派上用場啦,將𩶘魚片平鋪係鹽板上,卷一點蔥同吃,不用點豉油。鹽板果然非同凡響,青檸汁同柚子味令𩶘魚更加美味😍而針魚、鯖魚則點薑蔥豉油,我個人很喜歡鯖魚的味道,鮮味無窮!粒貝爽口、拖羅肥美,油脂甘香,整體都好新鮮,絕對係上品!壽司5款:北海道海膽壽司、北寄貝壽司、金目鯛壽司、油甘魚壽司、左口魚壽司(另上)店員好貼心,溫馨提示要先食海膽,因為紫菜易林。海膽口感綿密豐醇,真係極品呀🤩左口魚壽司要趁熱食,唔洗點豉油🤗吸物:面豉燒蠔連殼上,蠔

店員安排我地坐窗邊位,景緻怡人,期待入黑後的夜景🌃

前菜:
冰菜沙律(芝麻醬)

刺身7款:
𩶘魚、針魚、鯖魚、油甘魚、銀鱈魚、粒貝(即響螺)、拖羅

壽司5款:

左口魚壽司
要趁熱食,唔洗點豉油🤗

吸物:
面豉燒蠔

連殼上,蠔肉已經分開左兩份,表面燒熟,裏面仲係生生地,肥美又鮮甜!

季節湯

入面有隻大蜆,好驚喜,最重要係碗湯夠熱,正呢😆

甜品
我地揀左柚子、開心果味,雪糕口感綿密,為今餐完美作結!

整體黎講,價錢的確相當可觀,但食物碟碟精緻,食材上乘,絕對物有所值!推介大時大節黎豪食一番,唔會令你失望!👍🏻
2018-05-08
2018-05-08 221 浏览
本站網誌絶大部分是晚餐的食評,一面倒的稱讚,偶爾有午餐的評價,卻很一般,甚或是劣評。既是第一次,也不想以高昂代價在晚上中伏,一於試吓午餐質素的虛實。自選壽司餐有八件加四條卷物,餐前有沙津、漬物及蒸蛋,沙律正常,海哲青瓜漬物都正常;蒸蛋夠熱、夠滑,無多餘味精,內含一隻蝦;壽司飯略,但好精緻,不會令人過飽,擺放有心思,鮪魚、貝類、卷物、火炙、汁燒物、紫菜軍艦各按其類,味道方面,鯖魚無用酢醃,只用火炙,有苦碳味,魚身卻毫無鮮味,幸好也沒有腥味,金目鯛也是火炙,同樣是未夠新鮮,Toro,海膽,魷魚,吞拿魚及帶子正常,但都不是最新鮮的,鰻魚是汁燒,味道還可以,但肉質有點鬆散;餐後有熱Soba,加了柴魚絲、芝麻及蔥切,湯夠熱,湯底容易入口;最後是海鹽sorbert,有奶味,不咸,幾特別。侍應服務周到,解釋詳細,加分位。題㚈話:鄰座有強國人,斯文有禮,說話輕聲,可惜浪費食物的習慣依然,剩下海膽壽司、燒魚二條、多款刺身等。

前菜、漬物及蒸蛋
自選壽司
2018-05-08
前菜、漬物及蒸蛋
自選壽司
2018-05-04 861 浏览
XO仔生月中居然打敗仗,其中四份一時間仲要留咗喺家中休養,碰巧遇著五一唔洗返工,終於可以眠過夠本。為食貓假後當然係身痕啦,所以即約同契妹去老友記推介間「鮨真」度食魚生,屈佢幫契哥補祝生月。樓上壽司屋以螢光藍燈展示招牌,門面再加個流水池,新潮中明顯仍堅持相信風水學。店內以木條造出o既流線形間隔型格得黎有種好溫和o既感覺。走廊有招財貓照住。架上亦曬出不少靚酒o既酒樽。不過最可愛都係壽司吧枱一角o既Q版十二生肖陣。食魚生就硬係要揀坐壽司吧啦!除咗可以觀賞兩位師傅表演之外,最重要就係近廚得食。埋位先有熱茶及熱毛巾,暖手又衛生。多頁電子版餐牌及酒牌夠光又夠清晰。屈契妹還屈契妹,XO仔都好有良心地任由主人家決定食邊款「廚師發辦」;結果三個入面佢就揀咗每位$1,180,包有七款刺身及五款壽司o既「菊」。點好晚餐,師傅迅即準備數款顏色鮮美o既開胃漬物。兩款醃蘿蔔均爽脆清新,蕎頭則醒胃多汁。每當食完一款後,師傅仔都會即時另配其他漬物,絕對屬眼明手快之人。漬物中個人最愛必選超級爽潤o既淮山。帶甜o既酸薑都唔錯。前菜之冰菜沙律:冰菜沙律同芝麻醬分開上,以便食客可自行控制所需之沙律醬份量。形態猶如露水掛滿綠葉
XO仔生月中居然打敗仗,其中四份一時間仲要留咗喺家中休養
店內以木條造出o既流線形間隔型格得黎有種好溫和o既感覺。
走廊有招財貓照住
架上亦曬出不少靚酒o既酒樽。
不過最可愛都係壽司吧枱一角o既Q版十二生肖陣
食魚生就硬係要揀坐壽司吧啦!
除咗可以觀賞兩位師傅表演之外,最重要就係近廚得食。
埋位先有熱茶及熱毛巾,暖手又衛生。
多頁電子版餐牌及酒牌夠光又夠清晰。
鮨真廚師發辦「菊」之七款刺身
鮨真廚師發辦「菊」之五款壽司
點好晚餐,師傅迅即準備數款顏色鮮美o既開胃漬物
開胃漬物
兩款醃蘿蔔均爽脆清新,蕎頭則醒胃多汁。
漬物中個人最愛必選超級爽潤o既淮山
淮山
帶甜o既酸薑都唔錯。
酸薑
前菜冰菜沙律冰菜沙律芝麻醬分開上,以便食客可自行控制所需之沙律醬份量。
冰菜沙律
形態猶如露水掛滿綠葉o既冰菜極之清爽輕巧,簡單淋上甜甜o既芝麻醬已夠芳香味佳
冰菜沙律
正當我倆食冰菜食到索索聲時,師傅仔就忙於喺兩塊粉紅板上掃上柚子粉末
哥哥攞走咗隻沙律碟後即換上此塊粉紅晶石
小肥真係大鄉里,完全冇意識到依塊透光o既粉紅水晶原來乃天然調味料「喜馬拉雅粉紅岩鹽板
碟邊右下角則為蔥條。兩者都係用黎配第一道刺身海紅鯛薄砌」o既配料。
蔥條
刺身海紅鯛薄砌:師傅邊為食材作出簡介,邊建議如何食用此味白肉紅邊o既海紅鯛薄砌。第一件o既淨食海紅鯛魚味清肉潤。第二件先喺粉紅鹽板打兩轉後即增添柚子o既清新及微微o既鹽味。
海紅鯛薄砌
第三片開始就先捲入細蔥條,再以柚子岩鹽轉出醒神o既咸香,鯛魚食落多咗份惹味同爽嫩
,邊玩邊食,相當過癮。
海紅鯛薄砌
刺身針魚:砌成葉形o既針魚刺身柔軟潤澤,輕輕點上配備o既薑蔥豉油已夠鮮濃。
針魚刺身
刺身銀雪魚:燒銀雪魚就食得多,銀雪魚刺身就好似好少機會食得到。白雪雪o既銀雪魚黏爽得黎個白色皮層油潤肥美
,同燒咗嗰種嫩口o既質感好唔同,其魚味鮮甜濃郁,個人覺得超好食。
銀雪魚刺身
刺身深海池魚:銀光閃閃o既深海池魚爽厚鮮潤,同樣美味。
深海池魚刺身
刺身金目鯛:輕輕燒過o既金目鯛刺身鮮橙奪目,皮層香而帶脆,肉質則厚潤彈牙。
金目鯛刺身
刺身大拖羅:粉紅嫩白o既大拖羅刺身入口即溶,鮮香溢滿口腔,肥美軟潤
,果然永冇甩拖!
大拖羅刺身
刺身帆立貝:真係熱到辣手o既帆立貝被師傅先烘至金黃,再以紫菜包住續件上。帆立貝紫菜卷鬆而脆嫩,且甜潤惹味。
帆立貝紫菜卷
鱆紅魚壽司:為壽司環節打頭陣o既鱆紅魚壽司已預先調好味,故不用點上任何醬油即可食用,客人可因應自己o既喜好加上生磨山葵。白裡透紅o既鱆紅魚壽司光滑厚潤,新鮮甜美。
鱆紅魚壽司
鮫魚壽司:微微燒過o既鮫魚壽司則魚味鮮濃,質感軟潤中帶點點爽。
鮫魚壽司
赤貝壽司:橙美o既赤貝壽司貌如蝴蝶般輕盈美妙,入口鮮甜爽脆,冇得彈呀
赤貝壽司
海膽壽司:同為鮮橙艷麗o既海膽壽司外脆內軟嫩,鮮味香濃。
海膽壽司
左口魚邊壽司左口魚邊壽司幼嫩到迅即化於口中,其鮮及甜慢慢滲透入味蕾
,作為壓軸之魚生也太貼切不過了。
左口魚邊壽司
魚湯:吃畢十二道魚生,就由一碗魚湯結尾。呈奶白色o既魚湯甜濃幼滑,窩心暖胃。
魚湯
柚子雪葩甜品柚子雪葩清新消滯。
柚子雪葩
尖沙咀樓上壽司店「鮨真」環境時尚簡樸,舒適又有景睇,師傅及樓面服務生同樣好客友善,就連店內o既熟客都鬼馬過人,店內氣氛十分輕鬆。晚市廚師發辦魚生鮮美高質,XO仔病後初癒屈契妹為生月補祝o既依一激食得真夠痛快
2018-05-02
左口魚邊壽司
魚湯
柚子雪葩
2018-05-01 502 浏览
今日真係好開心,因為就黎生日月朋友請我去食環境又高檔,食物又高級既omakase日本餐廳, 所以今日零舍雀躍,零舍期待呀。 餐廳對住尖沙咀美麗嘅夜景,一邊享受美麗嘅景色,一邊享受美味嘅食物,都咪話唔爽。 我哋嘅主菜就係廚師發板嘅15件壽司,當然亦有前菜 湯同埋甜品。 係咪好期待呢? 呢個沙律啲菜係好特別,我都係第一次食,沙律菜口感好爽,好清新,菜好新鮮,食落去索索聲, 以芝麻醬調味一流。左上:海紅雕甜甜地又喊喊地,味較清淡,不用點豉油,有少少魚筋。右上:針魚好似魷魚既肉質,夠晒q彈又滑, 略有啲腥味,所以有蔥花同薑闢味,食落有油脂感。左下:油甘魚味道甘香而肉質軟林,魚味夠鮮,油而不膩。右下:鮮銀鱈魚肉林而口感略爽,咪較清淡,入口軟綿溶化。左上:深海池魚魚質有粘度感,爽口而略帶少少酸味。右上:金目雕有灸燒香味,帶清新感,少筋而具嚼勁,少量油脂。左下:鮫魚肉味濃郁而較咸,帶有燒香,油脂感重而帶甘。右下:Baby tuna肉厚而略帶微香,略腥所以有薑蔥配合,油脂感出衆而甘香在口中迴旋,肉質略具質感。左上:帆立貝鮮味及甜度高,爽口感出衆而質感軟腍。右上:赤蝦肉質爽口具粘度,蝦味鮮甜濃郁。左下:

左上:海紅雕
甜甜地又喊喊地,味較清淡,不用點豉油,有少少魚筋。
右上:針魚
左下:油甘魚
味道甘香而肉質軟林,魚味夠鮮,油而不膩。
右下:鮮銀鱈魚
肉林而口感略爽,咪較清淡,入口軟綿溶化。

左上:深海池魚
魚質有粘度感,爽口而略帶少少酸味。
右上:金目雕
有灸燒香味,帶清新感,少筋而具嚼勁,少量油脂。
左下:鮫魚
肉味濃郁而較咸,帶有燒香,油脂感重而帶甘。
右下:Baby tuna

左上:帆立貝
鮮味及甜度高,爽口感出衆而質感軟腍。
右上:赤蝦
肉質爽口具粘度,蝦味鮮甜濃郁。
左下:赤貝
味度淡而非常爽口,索索聲,令人回味。
右下:冰庫縣新津生蠔
外層有鹽同胡椒粉,層次感分明,入口鮮味,咬爆鮮蠔味肉汁出晒黎,非常甜,胡椒跟鹽再配合,最後帶回酸味感。

左上:螢光魷魚
配上蛋黃醋, 紫菜好香脆,魷魚味略淡而腍。
右上:北海道馬糞海膽
濃郁海膽味,鮮甜味一層一層出黎,口感幼滑。
下:燒吞拿魚胶位
5kg 吞拿魚只有300- 400g ,熟罕有部位,入口即溶,油脂感重,燒過燒香及滑感出衆,味道甘甜。

立魚春
粘口而味濃,似魚籽味同雞蛋味,暖暖既口感而爆醬。

大蜆麵豉湯
麵豉湯濃而不偏鹹,蜆大而鮮。
檸檬雪葩口感幼滑帶出清新味道,好濃檸檬味,酸酸微微可以清清喉嚨。

2018-05-01 103 浏览
而家omakase 周街都係,美男子又投訴我成日同身邊的大小美人食omakase 無預過佢,既然如此,我隨意找了間,一切隨遇而安。入到餐廳,安排坐bar 枱,師傅的背景是海間,夜景燦爛。今晚我地點左鮨真(菊)每位$1180 ,另加一。套餐包括前菜一份,刺身七款,壽司5款,湯和甜品。先吃一份熱豆腐暖胃,豆香濃滑。廚師發辦咩都唔洗諗,只可相信餐廳係會真誠地發辦食材正的信心之作。刺身包括:針魚(佐薑蔥豉油),鮫魚,瑩光魷魚,北海道海膽,鰤魚,大拖羅。當中以大拖羅的肥美最為欣喜。壽司包括:間八壽司,銀雪魚壽司,金目鯛 壽司,三文魚籽 壽司,左口魚壽司。個人較喜歡今晚的壽司,每一款都是喜愛的款式,魚肉鮮美。最後是湯,蜆肉鮮甜,暖呼呼的。湯是今晚的最愛。比想像早地吃完了這一餐,回家多係休息,預備明天的來臨。
入到餐廳,安排坐bar 枱,師傅的背景是海間,夜景燦爛。

先吃一份熱豆腐暖胃,豆香濃滑。

最後是湯,蜆肉鮮甜,暖呼呼的。湯是今晚的最愛。

比想像早地吃完了這一餐,回家多係休息,預備明天的來臨。
2018-04-24 90 浏览
又一個星期,最近上班上到身心疲憊,為了獎勵自己食好點,朋友帶路來了鮨真。這裏雖主打omakase但有單點壽司,刺身,燒物等等。我們選了菊。前菜是冰菜沙津,冰菜清涼爽口,味道新鮮,加上芝麻醬更有風味。刺身7點,說些特別喜歡的。𩶘魚,可放在柚子鹽板上,包住蔥吃,入口柔,吃到蔥香和咸味。針魚可點薑蔥鼓油,比較爽口海紅鯛魚肉質鮮甜。油甘魚相對肥美壽司方面,赤貝爽口清甜,海膽是濃厚鮮味,bb吞拿魚油脂即時在口腔散發,非常美味。燒左口魚邊,入口即化在口中,香氣四溢。味増湯的蜆肉又甜又大隻。最後甜品是海鹽雪糕,甜中帶少許咸,非常過癮。

這裏雖主打omakase但有單點壽司,刺身,燒物等等。
我們選了菊。

刺身7點,說些特別喜歡的。
𩶘魚,可放在柚子鹽板上,包住蔥吃,入口柔,吃到蔥香和咸味。
針魚可點薑蔥鼓油,比較爽口
海紅鯛魚肉質鮮甜。
油甘魚相對肥美

燒左口魚邊,入口即化在口中,香氣四溢。

味増湯的蜆肉又甜又大隻。
最後甜品是海鹽雪糕,甜中帶少許咸,非常過癮。
2018-04-24 1856 浏览
早前嚟到位於尖沙咀嘅鮨真,同朋友慶祝生日,晚市omakaza 由$1000至$2000不等,各位可以隨便選擇先來嘅海膽豆腐,全部自家製豆腐鮮嫩,還有美麗的食用花配搭。和海膽味道相夾。深海池魚係冬季必食之選,肉質爽甜,留有清甜的口感口腔內遲遲不散。新鮮嘅銀雪魚都係喺香港少見嘅款式,肉質豐盈,口感與別不同。值得一試。金目鯛基本上係每一次食壽司的最期待之一,外皮燒過之後味道更香濃。即場開的赤貝,無論夏天定冬天都好肥美,放上枱抹豉油嘅時候仲識郁,好鮮甜。當然不少得係北海道海膽軍艦。最後嘅呢個右口魚邊入口油脂分布擴散。十分滿足。熱食係烏冬。簡簡單單份量剛好。只真係其中一間我首選嘅壽司店,價格合理環境又好,仲可以睇到好靚嘅尖沙咀景色。

當然不少得係北海道海膽軍艦。

最後嘅呢個右口魚邊入口油脂分布擴散。十分滿足。

熱食係烏冬。簡簡單單份量剛好。

2018-04-23 84 浏览
好耐冇食壽司刺身,今晚有朋友生日到尖沙咀食omakase。餐廳環境尚算寬躺,坐在吧枱前讓廚師可以直接把食物第相,當中有閑談幾句,氣氛不錯。廚師發板餐勝在不需要苦勞吃什麼,廚師會介紹每道菜刺身的食法,讓我們期待下一道菜。今晚我地點左鮨真(菊)每位$1180 ,另加一。套餐包括前菜一份,刺身七款,壽司握款,湯和甜品。上第一款刺身時師傅遞上一塊帶柚子味的鹽板,用來吃薄切平目魚,非常特別,鮮味和柚香令人難忘。其餘六款刺身包括:針魚(薑蔥豉油作調味); 鮫魚 with wasabi ,外皮火炙得很脆;瑩光魷魚;北海道海膽;鰤魚; 大拖羅。食omakase 成日都有唔夠飽滿嘅感覺,所以有壽司飯落肚係好啲嘅。五款刺身包括: 間八 壽司 ; 銀雪魚壽司 ; 金目鯛 壽司 ; 三文魚籽 壽司 ; 左口魚壽司最後加上湯同甜品,完左今晚。

最後加上湯同甜品,完左今晚。
2018-04-22 572 浏览
今晚又是興奮的一晚,因為訂了位吃Omakase。我們坐了靠窗高枱位置,除了可以近距離看著師傅發辦,還得看到窗外的維港景觀,未開餐已有醉人的感覺。我們選擇了$980/位的套餐,等待和觀賞著師傅為我們的精心安排。🥗冰菜沙律冰菜營養價值豐富,葉上的透明結晶則含有鹽份,味道帶蘋果酸及鹹味,不用再加鹽調味,但加入芝麻醬,味道相夾,食到生冰菜「脆卜卜」口感,很好的前菜。🌸廚師發板壽司15貫💕一問之下碟上的子薑、紫蘿蔔、黃蘿蔔都是自己醃制,味道真的很不錯,還有山藥一下子全都被我吃光了。🍣海紅雕師傅加了少許鹽,肉質非常鮮美,不用沾上鼓油已經很好吃。🍣針魚做成麻花較果,明亮有光澤,肉質結實彈牙,很有有彈性的感覺。🍣油甘魚魚質油分重,肉質嫩滑,很鮮味好吃。🍣銀鱈魚新鮮的銀鱈魚,又甜又滑,肉質較稔,有種入口即溶既感覺。🍣深海池魚師傅已掃上鼓油,粘度感較強,味道比一般的池魚更鮮甜,肉質爽更滑肥美。🍣金目鯛火炙後油脂突出,很香,比生吃更惹味,肉質細緻鮮美。🍣鮫魚這種肉質肥美,通常燒過再吃,喜歡吃濃味人士應該會更喜歡。 🍣Baby吞拿帶點紮實的口感,加上薑蔥更提鮮。🍣帆立貝肥美肉厚,超級鮮甜,美味得令人欲罷不能。

🥗冰菜沙律

🌸廚師發板壽司15貫💕
🍣海紅雕
師傅加了少許鹽,肉質非常鮮美,不用沾上鼓油已經很好吃。

🍣針魚
做成麻花較果,明亮有光澤,肉質結實彈牙,很有有彈性的感覺。

🍣油甘魚
魚質油分重,肉質嫩滑,很鮮味好吃。

🍣銀鱈魚
新鮮的銀鱈魚,又甜又滑,肉質較稔,有種入口即溶既感覺。

🍣深海池魚

🍣金目鯛
火炙後油脂突出,很香,比生吃更惹味,肉質細緻鮮美。

🍣鮫魚
這種肉質肥美,通常燒過再吃,喜歡吃濃味人士應該會更喜歡。

🍣Baby吞拿
帶點紮實的口感,加上薑蔥更提鮮。

🍣帆立貝
肥美肉厚,超級鮮甜,美味得令人欲罷不能。

🍣赤蝦
粘度性超級無力強,滿足了我這個愛蝦之人。

🍣日本冰庫縣生蠔
師傅撒上胡椒粉、鹽,進食時不用再沾鼓油,入口啖啖肉,肉質鮮嫩、味道甘甜爽口,在口腔內散發著奇妙的海洋氣息。亦被日本人稱為「海底的牛奶」,幸福的滋味。

🍣赤貝
色澤亮麗,很爽脆,鮮度十足。

🍣螢光魷魚
軍艦整到好高,上面係蛋黃醋,好特別,細細條鮮味可口。

🍣北海道馬糞海膽
馬糞海膽本身的味道十分鮮美,海膽味較濃郁,口感較豐腴,入口即溶。

🍣火炙吞拿魚鉸位
拖羅中的頸側部位,師傅說每條重5kg的吞拿,才有約300g,非常珍貴。用火槍燒炙後,油香味重,入口即化,肥美甘甜,令人大感滿足。

🥢立魚春
蛋白質含量高,脂肪亦多,味道卻很鮮美。

🥢大蜆麵鼓湯
日本人常喝的麵豉蜆湯,簡單又方便美味。

🍨甜品
雪糕有檸檬、紅豆、海鹽雲呢拿口味選擇。真心推薦這款海鹽雲呢拿味,在雪糕加入海鹽可以中和甜膩的味道,感覺清爽又滋味。

看到身旁的客人,一家大小來慶生,真不失為一個好選擇。今晚真的很滿足,每一道壽司都令人滿意,而且還有意猶未盡的感覺,期待下次再次來臨。
2018-04-17
2018-04-16 103 浏览
今天男朋友帶我來吃日本菜,環境開揚,可見到香港夜景,很浪漫呀。男友點了$1180一位的菊。第一道前菜是冰菜。第一次吃冰菜,外邊的水珠是凝固,入口很爽脆,加上日本芝麻醬,味道很好層次吃過前菜後,送來了一塊鹽板。粉嫩的鹽板原來是用來點之後的刺身。十分有創意。海紅鯛味道甘香,熟的銀雪魚吃得多,原來可以生吃的。青魚很鮮味、爽口。深海池魚十分肥美,金目鯛一試難忘。拖羅的脂肪多,入口即溶,滑入喉嚨。手握壽司4款。膠魚、赤貝、baby tuna、海膽軍艦。海膽是我的最愛,配上脆脆的紫菜,海膽特別鮮甜。很新鮮baby tuna 沒有刺身般肥美,但也是很甘香。燒左口魚邊壽司很香口,飯有少少醋味,跟我在日本吃的味道差不多。最後是麵豉湯,咸味剛好,蜆肉很大隻,成隻碗咁大,很鮮甜呀。甜品是檸檬雪葩,不太酸,非常清新。多謝男朋友帶我來吃了一頓豐盛晚餐

男友點了$1180一位的菊。

第一道前菜是冰菜。

吃過前菜後,送來了一塊鹽板。
粉嫩的鹽板原來是用來點之後的刺身。十分有創意。

海紅鯛味道甘香,熟的銀雪魚吃得多,原來可以生吃的。
青魚很鮮味、爽口。
深海池魚十分肥美,金目鯛一試難忘。
拖羅的脂肪多,入口即溶,滑入喉嚨。

baby tuna 沒有刺身般肥美,但也是很甘香。

最後是麵豉湯,咸味剛好,蜆肉很大隻,成隻碗咁大,很鮮甜呀。

2018-04-03 175 浏览
12點正準時到。第一檯客可以安坐sushi bar, 維港景色盡入眼簾! 太耐無黎,昇華度用電子menu, lunch set 都十分吸引,最後點了自選刺身和和牛定食。前菜沙律菜新鮮,汁亦調得恰到好處,慢慢食就全碗KO。茶碗蒸滑,還有一隻大蝦,size夠大,好慷慨! 刺身定食自選: toro, tuna, 油金魚,新鮮北寄貝,帶子,牡丹蝦,鰻魚,全都極之新鮮,好優質。與價錢相配。定食配凍蕎麥麵,麵質煙un,好味!至於和牛定食,和牛煎得過火小小,有點un,醬汁咸了小小,但本身汁內的蒜蓉和洋蔥蓉都好惹味,希望下次會有所進步吧!甜品豆腐雪糕和柚子雪巴,捧著肚子滿足地離開~

甜品豆腐雪糕和柚子雪巴,捧著肚子滿足地離開~
2018-03-26 122 浏览

當然不少得係北海道海膽軍艦。

最後嘅呢個右口魚邊入口油脂分布擴散。十分滿足。

熱食係烏冬。簡簡單單份量剛好。

鰭真 以 Omakasa 打出名堂,身為吃貨的我,我們也喜歡吃日本菜, 早半個月前已經安排預約, 來試一試Omakasa的魔力。 我們比預定時間早到,由於當晚坐向廚師位已經約滿,真是一位難求。   幸好坐另一邊都奉上無敵大靚境,一邊看著日落;一邊嘆美食,呢啲先叫享受。 我們選擇了$1180/位 (菊)率先奉上前菜「冰菜配芝麻醬」口味清脆、爽甜,好似岩岩系雪櫃裡面拎出黎一樣,味蕾享受過冷河的樂趣。刺身七款 「櫻鯛」魚是春天魚,正合時 !  牠是高級白身魚之一,將「櫻鯛」沾一沾岩鹽,而岩鹽上更有柚子皮,三合一更提鮮。 牠很有嚼勁,口感非常好!越嚼,會越感到油脂的美味。 「針魚」大廚頗有心思將牠切成細細粒,再卷成花形。 吃前點蔥味䜴油,略略癖去魚腥,咸香令魚鮮味吊起來。 吃過薄切剌身, 到我喜愛厚切剌身「火炙鮫魚」保留了魚皮輕輕火炙過,滲出醬油咸香,令魚味更突出。 「鰤魚」魚味相當鮮甜,彈性十足,可能是厚切關係,魚油比印象中更豐富、更美味。「深海銀雪魚」 做剌身都係第一次食到,外觀已看到魚油滲出,入口肥美程度也是白身魚中數一數二, 魚味濃且甜美 。繼而是油花分佈均勻「拖羅」,我將牠介定為大拖

早半個月前已經安排預約, 來試一試Omakasa的魔力。

我們選擇了$1180/位

(菊)

率先奉上前菜

「冰菜配芝麻醬」

刺身七款

「櫻鯛」魚是春天魚,正合時 !

好!越嚼,會越感到油脂的美味。

「針魚」

大廚頗有心思將牠切成細細粒,再卷成花形。

吃前點蔥味䜴油,略略癖去魚腥,咸香令魚鮮味吊起來。

吃過薄切剌身, 到我喜愛厚切剌身

「火炙鮫魚」

保留了魚皮輕輕火炙過,滲出醬油咸香,令魚味更突出。

「鰤魚」

繼而是油花分佈均勻「拖羅」,我將牠介定為大拖羅,魚脂更澎湃,入口後慢慢地散發,妙品!

「北海渡海膽」吾算太肥美,鮮味也不及以上的刺身,幸好沒有腥味。

壽司五款

「三文魚籽軍轞」

閃令令、漲卜卜的三文魚籽絕對是令人無可抗拒的。

「青魚壽司」本身魚味較濃小許腥,壽司面加了蔥花令層次更豐富,口感也 口感相當不俗,有彈性。

兩款「池魚」、「深海池魚」

先口過較淡口池魚,再吃「深海池魚」就別有一番滋味。 口感更顯質感;肉質爽甜、結實 。

最後一款壽司是即燒「燒左口魚邊壽司

我喜歡食暖和的壽司,所以對它特別加分,魚邊口感獨特,  鮮味絕不遜於其他剌身。

吸物

本來頗抗拒「䲞魚卵」,不過見它白雪雪,就既來之則安之,將它放入口中。

其囗感既爽又脆 ,口感更滑溜,味道比想飲像中更濃郁。

魚卵含有蛋白質及豐富的 DHA及 EPA;但膽固醇也高,小食多滋味。

季節湯 (魚湯)

一打開蓋子見其白色湯頭就知對板,一口喝下去。。。不得了,鮮甜味道只有親身試過先知道有幾正,就算吃過

咁多美味的剌身再喝也不會被比下去。

最後以濃郁的、奶味重的「抹茶雪糕」終結。

*************
服務貼心,店員不時加茶,餐前餐後也奉上熱毛巾 。

用料新鮮,種類多,喜歡吃魚類剌身的朋友, 絕對藉得一試。

一分錢一分貨,要善待自己。
2018-03-20
  • Omakasa
  • 魚湯
2018-03-19 137 浏览
尖沙咀亞士厘道有好幾間都是食高端日本野的餐廳,今日同朋友來到呢間出名食Omakase 的鮨真試下。餐廳位置在尖東站出口附近,比較易搵。餐廳門口的藍色燈光流水擺設好吸睛。今日被安排坐吧台位,可以睇到師傅準備食物的過程。Omakase 分咗有幾種價錢,菊 $1180一位, 梅 $2380 兩位,櫻 $1380 一位,壽司 omakase $980一位。我地今日就揀咗 菊 $1180呢個餐。首先上的是前菜 冰菜芝麻醬沙律,第一次食冰菜,表面的水滴是似冰點的,很特別,咬落好新鮮爽脆刺身 七款之一, 𩶘魚刺身,有4塊,切得薄透,肉質晶瑩,夾上蔥條再卷起食,味道好夾,肉質煙韌,入口清甜針魚刺身,形狀似一朵花,一瓣瓣的,銀白色透明,肉質新鮮清甜,咬落爽口,點上柚子䜴油食。鮫魚,皮用火槍燒過,香脆美味,魚肉還新鮮嫩滑。獅魚刺身,魚肉呈粉紅色,新鮮,脂肪分佈均勻,點上wasabi 食。BB 吞拿魚,魚的肉質嫩滑香甜,魚味香濃,重吞拿魚味。北海道直送厚岸生蠔,肉質肥美,大隻厚身,食落爽口,少少海水味。拖羅,點上wasabi 加䜴油一齊食,入口即溶,脂肪嫩滑,新鮮美味。壽司 五貫,先食淡味啲的白色魚,深海池
鮫魚,皮用火槍燒過,香脆美味,魚肉還新鮮嫩滑。
BB 吞拿魚,魚的肉質嫩滑香甜,魚味香濃,重吞拿魚味。
壽司 五貫,先食淡味啲的白色魚,深海池魚壽司,肉質比較爽口的,魚味清甜,壽司飯香甜鬆軟,銀鱈魚壽司,肉質爽口,新鮮。
海膽壽司,海膽份量多,鮮甜美味,入口即溶,夾著壽司飯食一流。
赤貝壽司,赤貝十分新鮮,超爽脆的,左口魚壽司,微微燒過,肉質軟淋淋,清甜美味。
燒太刀魚,$180,魚肉結實,鮮甜,皮香脆惹味,油脂味香,都有啲細⻣,食的時候要小心。
蜆肉味噌湯,煲得香甜,鹹度適中,有海鮮的清甜味。
甜品仲可以食埋個雪糕,海鹽味雪糕,香滑,帶有少少鹹味,很特別。
2018-03-16 1800 浏览
店舖門口擺放流水式園景擺設,燈光較昏暗,電梯口位置不算大。店舖order坐位約二十個,吧檯位置則約十個,面朝巨大玻璃,香港夜景一覽無遺。店舖主打omakase set,有三款可供選擇,除此之外,還有單點壽司、刺身、燒物等。鮨真omakase(菊)hkd1180前菜:冰菜沙津冰菜外表水靈,色澤柔綠鮮嫩,口感清爽水嫩,味道清新新鮮,可自行加上麻醬食用。(7點)七點刺身:𩶘魚薄切:用刺身魚片圈住蔥,再於柚子鹽板上轉一圈,即可食用。𩶘魚肉質晶瑩剔透,入口柔軟幼嫩,咬下帶點蔥及柚子香。針魚:魚片點薑蔥鼓油再食用,肉質爽口彈牙,入口幼嫩細緻,魚香更突出。鮫魚:表面抹醬油再燒至醬油黑,肉質鮮甜。鰤魚:又名油甘魚,肉質肥美甘香,味道鮮美。bb呑拿魚:點薑蔥鼓油,肉質柔軟細膩軟滑,入口即融,化於嘴內。北海道厚岸生蠔:生蠔屬修長型,原隻完整,入口水潤嫩滑,味道清甜。拖羅:肉質油潤細緻,甘口香甜。五點壽司:壽司飯 醋米等比例佳,手握力道適中,米飯鬆緊剛剛好。銀鱈魚:燒銀鱈魚四處可見,但用作刺身卻比較少,皆因保存新鮮有一定難度,物以罕為貴。刺身肉質可口肥美爽脆,味道特別。赤貝:口感爽脆無比,獨特海洋味道。深海

店舖門口擺放流水式園景擺設,燈光較昏暗,電梯口位置不算大。

店舖主打omakase set,有三款可供選擇,除此之外,還有單點壽司刺身、燒物等。

鮨真omakase(菊)hkd1180

前菜:冰菜沙津

(7點)七點刺身

鮫魚:表面抹醬油再燒至醬油黑,肉質鮮甜。
鰤魚:又名油甘魚,肉質肥美甘香,味道鮮美。

拖羅:肉質油潤細緻,甘口香甜。

五點壽司:
壽司飯 醋米等比例佳,手握力道適中,米飯鬆緊剛剛好。

赤貝:口感爽脆無比,獨特海洋味道。
深海池魚:肉質爽口彈牙甘口,味道清甜幽香。

海膽軍艦:紫菜脆身,海膽甘香,味道濃郁,入口即融。
微炙左口魚:魚油油脂豐富,香味四溢,油潤魚香十足。

太刀魚hkd180(另點):魚皮香脆,魚肉鮮嫩結實有油香,唯獨骨頭比較多,怕骨的朋友可選擇其他。

海鮮湯:熱騰騰的湯,味噌香帶有清新海鮮味。

柚子雪葩:雪葩口感冰凍輕薄感,入口冰面溶化在嘴中,柚子味重,生律解膩。

服務專業,師傅會解說食物及按照客人速度上菜。味道不錯,環境優雅,一分錢 一分貨。