2018-01-19
一直最愛日本料理,平時一半以上外出食飯都是日本餐廳為主,老公知道我一向好想試Omasake , 所以就話提早慶祝週年紀念日,等我好好開心一下。原來book咗尖沙咀亞士厘道一間我一直好想試嘅日式料理店。𨋢門一開招牌光猛奪目,推開玻璃門,高身bar 枱環境氣氛一流,廚師站立在bar枱內,隨時方便與客人交流。今次店家安排我地坐窗口位置,一來可以望到尖沙咀景色,二來私人度高一些。老公揀選了'菊'呢款餐。先有前菜: 白梅貝用醬汁煮過嘅白梅貝,口感充滿彈性,醬汁濃厚令白梅貝更加鮮甜味美。店員先送上鹽板,上面加了少少柚子皮+檸檬汁,另一款醬汁加了少少薑末蔥花。剌身七款前左至右鯖魚,左口魚,針魚後左至右金目鯛,拖羅,新鮮鱈魚,仲有馬糞海膽先試薄切左口魚,廚師建議食法先將左口魚包著韭菜在放向鹽板上轉3圈,不沾任何醬油直接入口,味道有淡淡柚子清香,魚肉鮮甜,肉質嫩滑。北海道馬糞海膽鮮甜軟滑,入口甜味久久不散,勁正針魚第一次食味道不算太濃,但魚肉非常有彈性,口感有點似墨魚,好食!鯖魚肉質嫩滑甜美,沾上少少蔥花醬油更添鮮味。金目鯛魚皮先用火槍微微炙燒,入口有淡淡的焦香味,魚肉彈性有質感,味道香甜軟嫩。新鮮鱈魚
原來book咗尖沙咀亞士厘道一間我一直好想試嘅日式料理店。
前左至右鯖魚,左口魚,針魚
後左至右金目鯛,拖羅,新鮮鱈魚,仲有馬糞海膽
北海道馬糞海膽
鮮甜軟滑,入口甜味久久不散,勁正
針魚
鯖魚
肉質嫩滑甜美,沾上少少蔥花醬油更添鮮味。
金目鯛
新鮮鱈魚
肉質肥美嫩滑,入口鮮甜魚油豐富。
拖羅
充滿油花,入口即溶,香味軟嫩,油香充斥著整個口腔內,令人難以忘懷。
壽司五款
分別由右至左海膽,小肌魚,赤貝,深海池魚
北海道馬糞海膽份量非常之多,不用沾上醬油已經非常鮮甜仲好creamy嫩滑,入口即溶,極之喜愛
小肌魚壽司
第一次聽到有小肌魚呢種魚類,肉質鮮美又嫩滑。
赤貝壽司
赤貝爽脆鮮甜,完全沒有腥味,第一次食到咁好食嘅赤貝
深海池魚壽司
魚肉有彈性,味道甘甜軟嫩,沾上少少醬油更添滋味!
仲有最後一款火炙左口魚邊壽司
表面充滿油光,有微微的焦口味,入口焦香撲鼻,魚油甘甜肉質鮮美,好好味喔!
魚皮燒得香脆內裏魚肉保持鮮嫩多汁,人口軟嫩鮮甜,不加任何醬汁更能食到魚肉本身嘅甜味,我倆對燒魚簡直讚不絕口
鮮魚濃湯
魚湯呈奶白色,鮮味濃郁,魚肉清甜,飲完成身暖暖的,好舒服。
用上新鮮柚子整作而成,入面加有柚子皮,有咬口之餘更加重咗柚子香味,好清新呀!