餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2017-12-11 206 浏览
原本西式嘢都係覺得一味醬醬汁汁太膩,但見哩間幾好評都要嚟試一試。結果食物有驚喜唔膩夠fresh, 服務好好又不斷添加暖水(有少少檸檬味); 收碟亦快。非常光猛潔淨,難怪情侶大伙兒一家大小咩客路都齊。黑松露薯蓉焗大啡菇 - juicy. 非常juicy, 粟米薯蓉上面加上芝士一啲唔膩,撈埋啲番茄汁,好fresh手作小漢堡 - 包係中式包,豆品漢堡素肉加啲沙律醬菜,中西合璧,好味大啡菇白松露薄餅 - 加咗松露油非常香,芝士亦唔膩特濃朱古力暖布甸配雪糕 - 朱古力布甸濃味偏苦正呀,其他vanilla 雪糕呀cream 呀正常味道,ok鮮果拿破崙 - 餅鬆化,cream 幼滑淡淡甜味,討好

黑松露薯蓉焗大啡菇

手作小漢堡

大啡菇白松露薄餅
大啡菇白松露薄餅 - 加咗松露油非常香,芝士亦唔膩
特濃朱古力暖布甸配雪糕

鮮果拿破崙

鮮果拿破崙 - 餅鬆化,cream 幼滑淡淡甜味,討好

2017-12-10
黑松露薯蓉焗大啡菇
手作小漢堡
大啡菇白松露薄餅
特濃朱古力暖布甸配雪糕
鮮果拿破崙
2017-12-10 29 浏览
這一陣子吃得過油膩,想兩男兩女先點兩個套餐。前菜的「柚香紅菜頭什果合桃沙律」清甜,「刁草醬拌藜麥新薯蘆筍」清爽,而「四喜烤夫」則香口。湯品中,「菠菜桃膠忌廉湯」綿密,「蟲草花竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯」很滋潤。手卷有「蘆筍素香鬆苜蓿芽」和「香芒牛油果蓿芽」,前者清鮮,後者醒胃。來到主食,「松子椰菜花蘆筍忌廉燴意大利飯」做到飯軟綿餸豐富,「黑松露意式野菜焗螺絲粉」使味濃的黑松露焗出幼滑螺絲粉;配碟的「脆腐皮手卷」香脆,「天婦羅迷你甜薯」鬆甜。我們另外叫上招牌菜「黑松露薯蓉焗大啡茹」,啡茹大薯蓉綿;輕食「手作小漢堡」賣相趣緻,「泰式香煎如餅」煎得輕油不膩。套餐的「班蘭椰汁千層糕」和「黑加倫子乳酪蛋糕」兩個甜品有一定水準;而另點的「鮮磨腰果露配湯圓」蓉而不過甜,「焗蘋果酥皮盒」皮脆香腴。今次是特別的素食體驗呢!!
這一陣子吃得過油膩,想[找些清淡的菜式,朋友建議素食,一致通過,便去了尖沙咀金馬倫道的「雅悠疏食」。

今次是特別的素食體驗呢!!
晚餐有6款,定期會改變下。因為我之前睇到既到左我上去食的時間已經唔到左~餐廳會保持新鮮感係一種好事。晚餐 $238 /個 (+$10-$15就會有唔同款式的飲品)以下就要加$15,外表已經好吸引,味道甜甜酸酸咁。下圖為菠菜桃膠忌廉湯 / 另有中式燉湯可以揀前菜有3款,叫一個餐就有啦~以下係6人份量最好味係中間的紅菜頭前菜,第一款係菌款但醬汁較為濃味,最尾的是由藜麥做醬汁配菜前菜後就係小食 - 小食係手卷,無飯係內面,有芽菜芒果&牛油果,分開食係好既,但一齊食既時候芽菜過多,每口都變得無咩味道。主菜 - 中式既栗子🌰馬蹄、芋頭素肉意大利飯(多菇)芝士雜菌三色瓜羅絲粉配天婦羅小甜紫薯甜品 - 千層糕 / 草莓芝士蛋糕服務甜有主動加下水/放多張椅俾得地放下袋/褸,又會主動落菜時講解下咩菜式/有啲咩材料。整體味道🌝🌝🌝🌚🌚整體食物賣相🌝🌝🌝🌚🌚整體餐廳服務🌝🌝🌝🌝🌚整體抵食🌝🌝🌝🌚🌚

下圖為菠菜桃膠忌廉湯 / 另有中式燉湯可以揀

前菜有3款,叫一個餐就有啦~以下係6人份量

主菜 - 中式既栗子🌰馬蹄、芋頭
素肉意大利飯(多菇)
芝士雜菌三色瓜羅絲粉

配天婦羅小甜紫薯

甜品 - 千層糕 / 草莓芝士蛋糕

整體味道🌝🌝🌝🌚🌚
整體食物賣相🌝🌝🌝🌚🌚
整體餐廳服務🌝🌝🌝🌝🌚
整體抵食🌝🌝🌝🌚🌚

2017-12-10 47 浏览
今日放假日子, 梗係就同朋友一齊去睇嘢行街啦 ,因為我朋友鍾意食素食嘅關係,所以我哋盡量都會搵一啲素食嘅餐廳。今次我哋就嚟到尖沙咀一間素食餐廳,冇諗過裝修幾靚而且坐得十分之舒服 ,我哋今次每人嗌咗一個午餐 ,整體嚟講味道都唔錯,而且份量都不少添。蔬果扁豆藜麥沙律,藜麥係我同朋友的最愛,配上菜一齊食增加吾少口感而且仲十分健康又開胃。蘋果南瓜甘筍忌廉濃湯 和 霸王花粟米雪耳花生湯, 冇諗過湯會咁足料,朋友叫的南瓜湯好清甜而且仲有少少嘅南瓜肉係湯入面,而我叫的中湯 ,雪耳 份量唔少而且好濃郁 ,十分好味道。芋頭粟子燜豆腐煲 配 珍珠糙米飯, 呢個煲雖然煲仔細細都幾多材料, 有芋頭, 露荀, 豆腐, 秀珍菇, 蘑菇, 醬汁味道都幾好, 而栗子亦好夠香, 食得到芋頭有煎香先再燜, 唔會燜完後就溶哂, 而豆腐都燜得好入味。韓式五色鮮蔬牛蒡拌飯, 好有驚喜嘅韓式拌飯, 有冬菇, 金菇, 菠菜, 芽菜, 紅蘿蔔絲, 豆腐卜, 上面仲有紫菜, 全部撈起上唻再加埋, 兩種醬料, 又唻到枱熱辣辣咁, 真係好滋味! 鹹柑橘蜜 和 檸檬蜂蜜 味道堅足料吾太甜味道剛好。

鹹柑橘蜜 和 檸檬蜂蜜 味道堅足料吾太甜味道剛好。
午餐
2017-12-07 126 浏览
阿媽成日話好掛住個黑芝麻包。今日放假,就帶佢再黎食,還佢心願。阿媽望住個餐牌,好似患上左選擇困難症,情況仲好嚴重 ,成半個鐘都未決定食乜,樣樣都話想食。唉,佢開心個樣同小朋友去麥當當冇分別。為左阿媽,我將成份menu 影底左,等佢返屋企慢慢睇,順便公諸同好職員之後好細心咁為阿媽介紹餐牌上既食物。不過最終都係我發板。橫點阿媽樣樣都想食,叫乜俾佢都冇所謂啦蘋果南瓜甘筍忌廉濃湯,南瓜煮到溶晒,所以完全唔似飲湯,似食糊仔多D。菜乾蓮藕甘荀什豆湯。好足料,有好多白菜乾同豆豆,但媽咪話食唔到蓮藕喎。前菜好食。同上次有小許唔同,今次用左雪梨,好清甜,配埋藜麥和有機扁豆,感覺好實在。仲有小量沙律菜和蕃茄仔,好開胃。好食,好食,好食。賣相俾人感覺已經好舒服,青青緑緑,好有田園feel。青汁加忌廉係絶配,味道清新,唔覺肥膩,意粉煙韌糯口,面頭更被撒上左一層芝士粉,非常creamy.呢個杞子麵媽咪話第一次食。佢一聽到話可以明目養肝,就話好好食,佢又真係清晒成碗麵喎。阿媽個餐仲包埋個點心拼盤雖然只得四件,但每件都係精心製作。阿媽話最鐘意食翡翠豆苗餃,豆苗新鮮爽口,外皮又薄身個素燒包都好好食喎,夠熱,包身軟,餡

蘆筍蘑菇青醬忌廉扁意粉
蕃茄鮮杞子麵

阿媽個餐仲包埋個點心拼盤
個素燒包都好好食喎,夠熱,包身軟,餡料多又野味。
泰式香煎如餅,呢個係散叫,58蚊有四件。食得出係用大豆纖維加香芧整既煎餅,唔落醬汁都好好食,阿媽仲想食埋我個份添。
泰式香煎如餅
最後當然叫埋個黑金飽食啦,水準keep到,又香又滑既飽皮,內為流心芝麻餡,冇令人失望。

午餐可額外加錢食甜品,我叫左個腰困露俾媽咪,知佢一定鐘意食。阿媽楚楚話只食兩匙,點知又係自己食晒。一路食一路話最好食係呢樣,問我點解知佢鐘意食喎。阿媽,我係你個肚出黎呀麻,當然清楚你啦

腰困露

我地兩個人叫左咁多野食,當然食唔晒啦,職員有問需唔需要外賣盒,有預備既我當然一早預備好啦,食剩既令返屋企俾阿媽當宵夜。
2017-12-04
蘆筍蘑菇青醬忌廉扁意粉
2017-12-06 107 浏览
上星期訂定位,同老公撐枱腳試新餐廳🍴7:30pm 左右到餐廳已經滿座,我地點左兩個晚餐,本來想點一些點心吃,但侍應說晚上不提供點心,所以我們就加了一客泰式香煎如餅(一客四件)$58。晚餐包括前菜、手卷、湯品、煮食和甜品,另外加錢就可有飲品。前菜:柚香紅菜頭雜果合桃沙律及四喜烤夫及叼草醬拌藜麥蘆筍,3款中我最喜歡叼草藜麥蘆筍,很清新手卷:香芒牛油果苜蓿芽手卷,手卷內滿滿的苜蓿芽,配上沙律醬,一口咬落去夾上紫菜的香脆,好味湯:蟲草花竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯,足料,夠火喉主菜:牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲配珍珠糙米飯,上枱喳喳聲,香噴噴,野味好送飯主菜:黑松露意式野菜焗螺絲粉配天婦羅迷你甜薯,白汁香濃甜品:斑斕椰汁千層糕及黑加倫子乳酪蛋糕,斑斕椰汁糕煙un及充滿斑斕香,不錯泰式香煎如餅:魚餅用大豆纖維做,混上香茅,配上泰式辣汁,味道不錯。埋單每人300蚊左右,食到飽飽
上星期訂定位,同老公撐枱腳試新餐廳🍴
晚餐包括前菜、手卷、湯品、煮食和甜品,另外加錢就可有飲品。

湯:蟲草花竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯,足料,夠火喉

主菜:黑松露意式野菜焗螺絲粉配天婦羅迷你甜薯,白汁香濃

埋單每人300蚊左右,食到飽飽
蟲草湯
香芒手卷
黑松露意式野菜焗螺絲粉
2017-12-06 89 浏览
阿媽年紀開始大👵🏼,但個樣就愈黎愈後生👧🏻。返老還童🧐可能基於飲食上近依幾年開始偏向愈黎愈清淡,素食為主 🤨-尖沙咀有間新派素食館,今晚叫阿媽休息一日,唔駛煮飯,兩母女去撐台腳💞大約七點黎到,餐廳都幾full 。不過醒目既我,當然有book 位啦😗-媽話依間餐廳裝修好靚,好鍾意柔和既紫色格調💜我地叫左個dinner set ,再散叫一兩款甜品小菜都幾抵食,有三款前菜、手卷、燉湯、主食同甜品前菜有三款,每款都好特別❣️柚香紅菜頭蘋果拌合桃酸酸甜甜很開胃❣️四喜烤夫係上海很經典很冷既冷盤小菜咸中帶甜,軟綿綿既口感 唔錯呀🤤❣️刁草醬拌藜麥新薯蘆筍我地最愛依款😍素吞拿魚醬配上新鮮既薯仔及黑芝麻Creamy 好香口-香芒牛油果🥑苜蓿芽手卷媽好欣賞依個手卷好新穎既款式嫩綠既苜蓿芽、芒果牛油果很新鮮又高營養價值-猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯秋冬乾燥要滋補-🌰牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲啫啫煲一上台香氣四溢,芋頭唔會好‘粉’,好入味,仲有好多爽口既菇菇同木耳-紫淮山浸有機時蔬依款味道清淡,淮山爽口,木耳蔬菜新鮮-Dinner set 甜品有黑加倫子芝士蛋糕、斑蘭椰汁千層糕兩款都唔會偏甜我比較喜歡芝士蛋糕 細細件
阿媽年紀開始大👵🏼,但個樣就愈黎愈後生👧🏻。
媽話依間餐廳裝修好靚,好鍾意柔和既紫色格調💜
我地叫左個dinner set ,再散叫一兩款甜品小菜
都幾抵食,有三款前菜、手卷、燉湯、主食同甜品
前菜有三款,每款都好特別

❣️柚香紅菜頭蘋果拌合桃
酸酸甜甜很開胃

❣️四喜烤夫係上海很經典很冷既冷盤小菜
咸中帶甜,軟綿綿既口感 唔錯呀🤤

❣️刁草醬拌藜麥新薯蘆筍
我地最愛依款😍
素吞拿魚醬配上新鮮既薯仔及黑芝麻
Creamy 好香口

媽好欣賞依個手卷
好新穎既款式
嫩綠既苜蓿芽、芒果牛油果很新鮮又高營養價值

秋冬乾燥要滋補

紫淮山浸有機時蔬

依款味道清淡,淮山爽口,木耳蔬菜新鮮

兩款都唔會偏甜
我比較喜歡芝士蛋糕 細細件
酸酸甜甜既黑加倫子又帶有芝士香
另外加左碗鮮磨腰果露配芝麻湯丸
鮮磨腰果露配芝麻湯丸

熱辣辣又香滑,又唔會偏甜呀
芝麻湯碗皮薄,爆香芝麻餡
今餐超級滿足❣️
鮮磨腰果露配芝麻湯丸
  • 牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲
2017-11-27 87 浏览
今日同朋友食生日飯,因其中一人是食素的,所以今日揀左尖沙咀雅悠 蔬食去試試。一入餐廳,環境好寬敞,3人坐4人卡位,舒服。佢sofa係淺紫同白色既配合,好公主feel㗎! 侍應又有禮貌。第一印象已經非常好!一見到個lunch set menu,有好多選擇,有前菜沙律,餐湯(中/西 2選1),主菜(6選1),餐飲。前菜沙律:藜麥沙律菜,分量恰到好處,好健康既材料。餐湯:我揀左中湯,一上抬,個湯好夠熱,飲到我暖笠笠,讚!材料亦不馬虎,又有粟米,雪耳,霸王花,秋冬飲,夠哂滋潤!朋友揀咗西湯,濃濃既南瓜湯好香好滑又滋味。主菜:我揀左韓式牛蒡拌飯,個飯係用石鍋上的,個飯黎到同d醬汁攪拌之後,好好味,又夠熱!分量對於一般女仔就剛剛好!(如果係石頭鍋飯整到有飯焦既口感就perfect 啦)。朋友就揀咗芋頭粟子炆豆腐煲,個飯係珍珠米黎,圓圓的入口好舒服,好有口感。粟子好甜,芋頭炆得林林哋,豆腐又超滑,凍凍哋既天氣食真係一流!餐飲:都有幾多選擇,除左例牌既 咖啡/0茶/0水,仲有蘆薈柚子蜜 / 0蜜生薑茶 / 鹹柑桔比我地揀,絕對唔 hea。最後我地叫埋甜品(lunch set 加$15-$20 就有一

前菜沙律:藜麥沙律菜,分量恰到好處,好健康既材料。
最後我地叫埋甜品(lunch set 加$15-$20 就有一件 甜品)。朋友生日冇理由唔叫件cake去慶祝下。我地揀左抺茶紅豆 cheesecake 同椰汁糕,唔太甜。

對於一個無肉不歡既人黎講,餐廳方面有好多選擇,賣相亦相當吸引,等我食得肉多都會可以去食下素令腸胃休息一下。我自己就比較喜歡食'真齋'(不是什麼素叉燒,素咕嚕肉等,都是用大豆類模仿肉類形狀),佢地大多數材料都是蔬菜,健康又好味,正合我哋心意,讚!
2017-11-27 89 浏览
最近食得太多肉類,油脷又唔健康既野。想食番d清清地既野,等自己既罪惡感無咁大。所以就決定食下齋喇。一聽到食齋,仲覺得係d好舊式,無咩好食既齋菜館……問一問朋友有咩好推介。佢就介紹左呢間蔬菜館俾我喇!😃👍呢間啲裝修好靚,以淡紫色為主。公主 style 😍岩哂女仔去。環境亦好舒適。安排我坐卡位梳化。 😎都幾full人。而家好多人都鐘意去食啲健康野。而呢間又可以做到咁時尚新穎既齋菜。都幾特別,有別於傳統既齋菜。佢晚市有set dinner 叫。價錢合理。大約二百幾就有一個set.包前菜,小食,主菜,甜品,飲品。本來再試下佢啲點心,見佢做到好靚,可惜午市先有。下次再黎試下先。前菜有三款:蘆筍薯仔沙律👍呢個做得好味,因為佢啖啖都係薯仔肉,再加上刁草醬汁,鹹鹹地。好特別。涼拌妃子百合木耳。呢個好開胃。有少少紹興酒既味道,浸得好入味!仲有啲妃子百合,好養生😋紅菜頭合桃蘋果,食落d蘋果有d柚子汁,好爽又開胃。猴頭菇竹笙蓮子燉湯。🍄🍄通常啲湯要落d肉先可以吊到個湯既味出黎。但呢碗湯又燉得到出黎,唔會話無好淡無味。反而好重菇味🍄。好足料!另外叫左本店推介既黑松露薯蓉大啡菇!好大件,賣相好靚 😍好香既黑松露
最近食得太多肉類,油脷又唔健康既野。
想食番d清清地既野,等自己既罪惡感無咁大。
所以就決定食下齋喇。
一聽到食齋,仲覺得係d好舊式,無咩好食既齋菜館……
問一問朋友有咩好推介。佢就介紹左呢間蔬菜館俾我喇!
環境亦好舒適。

安排我坐卡位梳化。 😎
都幾full人。而家好多人都鐘意去食啲健康野。

包前菜,小食,主菜,甜品,飲品。

紅菜頭合桃蘋果,食落d蘋果有d柚子汁,好爽又開胃。

猴頭菇竹笙蓮子燉湯。🍄🍄
通常啲湯要落d肉先可以吊到個湯既味出黎。
但呢碗湯又燉得到出黎,唔會話無好淡無味。
反而好重菇味🍄。好足料!

另外叫左本店推介既黑松露薯蓉大啡菇!
好大件,賣相好靚 😍
好香既黑松露味,將d茄汁加落係薯蓉面度。切開成舊黎食,三層口感。好味。估唔到大啡菇唔會好乾身。反而仲好多水索哂入去。😋🍴做得好出色。
而佢d伴菜亦唔會求其。落左d黑醋落去,食落更開胃 👍

泰式香煎如餅。
呢個餅做得好厲害,食落真係好似食緊出面食到既煎魚餅一樣,好似食到d肉咁 👍但泰式辣醬都幾辣,唔敢沾太多。

手卷都做到幾好味,啲配料好夾。紫菜好脆身。
店員仲好細心,提供埋濕纸巾抹手!👍

主菜到 😍

牛肝菌粟子芋頭啫啫煲!
一上抬,真係同平時食既啫啫煲一樣既香味!👃好野味!
個煲有牛肝菌,所以味道較為濃味。芋頭好林身,好入味。送飯一流。

加錢叫左杯露薈柚子蜜,好滋潤,岩哂乾燥又凍既天氣飲。 🍹

個set包左:抹茶紅豆芝士蛋糕。
好重既抹茶味,鐘意食抹茶岩哂!

蓮茸西米布甸 🍮
呢個焗得好好味,因為佢除左西米之外,仲有蓮茸係入面。 甜甜地,又有咬口。
食完呢個甜品就真係滿足哂喇 !😋
估唔到齋菜店可以俾到我咁好既感覺。下次可以再來試其他!

今日同老人家出黎食保健餐,本身以為d齋菜都係好油膩,本人對素食無咩研究,但理間真係有驚喜,除左不油膩,味道重幾好。🍴😋一set餐有三個前菜,黑木耳同紅菜頭蘋果伴合桃好開胃,酸酸甜甜。個薯仔蘆筍都好好妹。手卷都好清新,食完又唔會好頂肚波菜忌廉湯都好好妹,忌廉味好濃郁!好快就清左去。😋👍叫左杯五青汁試下,第一次飲,又無d人講到話得d青草味咁難入口。反而好 fresh 既味道,好健康既感覺!👍主菜係椰菜花蘆筍忌廉燴意大利飯 完全做到平時食西餐個個級數,感覺唔比真正既意大利飯差。食落唔似齋菜。有好濃香既蘆筍忌廉味,意大利飯軟硬適中。好好味!👍個脆雞脾真係做得好似!😂切開去原來係腐皮做出黎,都幾似雞肉!仲用支木棒當雞骨,手工好好!👍個腐皮做得幾好,幾夠脆。同都整度幾香,唔會話淡而無味。鮮果拿破倫,做得非常有質素,食得出係有心機的。佢每層都仲係熱辣辣,咬落好鬆脆。連埋d cream一齊食,好 creamy 味。賣相亦好靚。跟餐有個千層榚。椰汁千層榚 煙煙韌韌。唔同出面個啲食落軟林林。幾特別!set餐個餐牌。200蚊包左咁多野食,都幾抵。我家的老人家都食到好滿意,話好味道,好健康 😃咁就太好了!😃😋

個薯仔蘆筍都好好妹。

手卷都好清新,食完又唔會好頂肚

波菜忌廉湯都好好妹,忌廉味好濃郁!
好快就清左去。😋👍

反而好 fresh 既味道,好健康既感覺!👍

食落唔似齋菜。有好濃香既蘆筍忌廉味,意大利飯軟硬適中。
好好味!👍個脆雞脾真係做得好似!😂
個腐皮做得幾好,幾夠脆。同都整度幾香,唔會話淡而無味。

鮮果拿破倫,做得非常有質素,食得出係有心機的。
賣相亦好靚。

跟餐有個千層榚。
椰汁千層榚 煙煙韌韌。唔同出面個啲食落軟林林。
幾特別!

set餐個餐牌。200蚊包左咁多野食,都幾抵。
我家的老人家都食到好滿意,話好味道,好健康 😃咁就太好了!😃😋🍴

環境又坐得好舒服!又闊落。老人家坐得舒服!👍
2017-11-24 78 浏览
最近先知原來公司對面中國保險大廈有間食素食, 同事話不如嘗試下因為商業大廈關係, Lunch時間等電梯就少不以既, 不過都唔洗好耐午餐有set lunch, 一個湯+主食+甜品+飲品, 我就叫左個芋頭栗子燘豆腐, 不過同事話唔夠食, 另外叫多左個素點心總括黎講食物雖然新派, 但又唔會太玩味, 鍾意簡單素食係一個好好既選擇新派裝修午餐set選擇都附霸王花栗米雪耳花生湯蘋果南瓜甘荀忌廉濃湯餐前沙律,有藜麥好健康柚子蜜,天氣凍飲岩晒黑松露香菇包, 真係一個菇樣芋頭栗子燘豆腐綠茶芝士蛋糕

新派裝修

午餐set選擇都附

霸王花栗米雪耳花生湯

蘋果南瓜甘荀忌廉濃湯

餐前沙律,有藜麥好健康

柚子蜜,天氣凍飲岩晒

黑松露香菇包, 真係一個菇樣

芋頭栗子燘豆腐

綠茶芝士蛋糕
2017-11-23
2017-11-23 81 浏览
今日lunch 同事話不如試下食素菜,平時真係無肉不歡,間唔中食下素都係好主意丫。午市餐牌不少選擇,有齊前菜、湯、主菜、飲品同甜品(自選加錢),好豐富!中湯同西湯我地每款叫左一個,西湯香濃,中湯都好清甜,我仲以為冇肉煲既湯會唔甜添!前菜係蔬果扁豆藜麥沙律,好清新健康!我地自己另外叫左松露蘑菇包,入面啲餡料好香好重松露味,真心推介!另外仲叫咗個芋絲春卷,芋絲蓉好香口,讚主菜之一嘅芋頭栗子炆豆腐煲,醬汁味道好好,送飯一流!另一個主菜叫咗韓式五色鮮蔬牛蒡拌飯,侍應比咗兩碟醬料自己撈,撈完個飯變得好惹味,好食最後意猶未盡,仲叫咗個斑斕香芋椰汁西米露,又香又滑今日真係食左一餐有意外驚喜的美味素菜呢!

前菜係蔬果扁豆藜麥沙律,好清新健康!

另外仲叫咗個芋絲春卷,芋絲蓉好香口,讚

主菜之一嘅芋頭栗子炆豆腐煲,醬汁味道好好,送飯一流!

最後意猶未盡,仲叫咗個斑斕香芋椰汁西米露,又香又滑

今日真係食左一餐有意外驚喜的美味素菜呢!
2017-11-23
  • 松露蘑菇包
2017-11-22 77 浏览
Today my colleague decided to bring me to a vegetarian restaurant for lunch since we were around Tsim Sha Tsui area for meeting. Leisurely Veggie was located at Cameron road, around 5 minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.They do offered lunch set, which was priced from $88 to $108. It consisted of appetizers, soup, main course and drinks. Besides lunch set, they also offered ala carte menu such as dim sum menu as well.Quinoa veggie & Egyptian bean salad - There were little beans, pears, veggie an

Quinoa veggie & Egyptian bean salad - There were little beans, pears, veggie and cherry tomatoes in it. It was juicy and crunchy, helping to open up my appetite.

Night blooming cereus, corn, snow fungus and peanut soup - There were many ingredients in it. It was boiled till sweet and clear, with the snow fungus soft and juicy.

Lemon honey - It was sweet and refreshing, but lemon was slightly less, thus the lemon taste was not that strong.

Beijing style veggie crispy pizza - It was served in 8 inches, cut into 6 slices. The edges of the pizza was thin and crispy, like eating biscuits. There were several mushrooms in it, with the sauce sweet and tasty.

Truffle mushroom bun - It was served very hot and the skin was very soft and fluffy. There were mushroom bits inside the filling and was chewy and smooth.

Pandan jelly - It was very chewy and smooth, with strong pandan taste.
2017-11-19 304 浏览
其實素食好健康但香港素食餐廳都行「高大上」路線,經常消費不是那麼容易。朋友介紹尖沙咀有間素食餐廳,lunch set $100左右,尖沙咀呢個價錢可以話好抵食。餐廳近地鐵站,交通方便,B2出口行5分鐘到。整間餐廳紫色浪漫,就餐環境十分舒適Lunch Set非常抵食,有前菜,餐湯,主菜同飲品,加小小錢有埋甜品。菜品選擇豐富,價錢也比晚市優惠很多,個個都想試tim!前菜【蘋果扁豆藜麥沙律】清新開胃,蘋果酸酸甜甜,扁豆也非其他餐廳常見。份量啱一個人食,十分精緻,讓我對後面的菜品也充滿期待。我同朋友分別叫了中湯同西湯。西湯【南瓜忌廉濃湯】有清香南瓜味,卻不甜膩,很不錯。中湯【霸王花粟米雪耳花生湯】非常養生滋補,味道鮮美,落料足。一碗湯落肚已7分飽!【點心拼盤配番茄濃湯麵】四種點心色香味俱全,有春捲,素叉燒,素燒賣,蔬菜餃。素叉燒包特別好味,蔬菜餃綠色餃皮很得意,餡料豐富,料足,滿口香菇雜菜的鮮香。【栗子豆腐雜菌煲】熱辣辣上桌,配一碗白飯,好似大排檔果啲小炒,成煲雜菌,栗子同豆腐,一個人真係食唔晒!加了一客【焦糖海鹽榛子千層蛋糕】賣相滿分!十分精緻,蛋糕真係千層,入口柔滑,好味!兩人總消費不過$

餐廳近地鐵站,交通方便,B2出口行5分鐘到。

整間餐廳紫色浪漫,就餐環境十分舒適

前菜沙律

中湯+西湯

點心拼盤

野菌豆腐煲

千層芝士蛋糕

兩人總消費不過$260(計埋加一),真係好抵。其實不加甜品已經好飽,我諗一人唔洗$110已經食得好滿足。希望晚市都可以推出平價套餐。下次有機會一定再來幫襯午市,真係平靚正,有可以食得健康啲,推介!
2017-11-11
前菜沙律
中湯+西湯
點心拼盤
野菌豆腐煲
千層芝士蛋糕
2017-11-13 86 浏览
上次試過銅鑼灣分店,今次專誠試尖沙咀分店。大廈門口似商業大廈,容易miss左個門口,所以要格外留神。尖沙咀店用上另一種夢幻的色調,好舒服好relax👍店員好主動介紹menu同招牌菜,原來lunch set每個月都會轉,唔怕會悶跟餐的沙律同餐湯點左兩個set,一個係點心拼盤配蕃茄鮮菇紫淮山麵,第一次見紫色的麵😆點心拼盤雖然係素,不過都好食,最似係燒賣👍第二款要推介的係北京風味野菜薄脆薄餅,平時對薄批麻麻,不過呢款真係好脆好好食😋估唔到青瓜磨菇再配芝士呢個組合咁夾👍跟餐加配甜品,有千層糕,抹茶乳酪蛋糕,斑蘭椰汁糕,各有特色,好滿足🤗🤗見到dinner set都好吸引,下次一定要試下😆

尖沙咀店用上另一種夢幻的色調,好舒服好relax👍

跟餐的沙律同餐湯

見到dinner set都好吸引,下次一定要試下😆
2017-11-13