餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2017-10-18 91 浏览
还未食完就急不及待寫昨天来因为有活動包場無食上,今天11点赶到还有半小时才开門,员工非常热情的迎接进去坐下等非常感谢餐非常精致好味,沙拉食材有藜麦太👍,又有蓝蝶花茶我的至爱更令我驚喜的是西洋菜湯濃濃的西洋菜味久違了
还未食完就急不及待寫
非常感谢
餐非常精致好味,沙拉食材有藜麦太👍,又有蓝蝶花茶
我的至爱
更令我驚喜的是西洋菜湯濃濃的西洋菜味久違了
2017-10-18
2017-10-14 363 浏览
平日餐餐都多肉少菜,加上應邀多外出晚飯,所以今晚特別一點,食素菜晚餐。晚市有餐套,有齊前菜、小食、餐湯、主菜及甜品,還可加飲品,超級豐富。估唔到而家的素菜變化多又有新鮮感,中式、日式、西式等等,多國菜式都有,總有一款岩自己,而且味道仲好好。本以為素菜會好清淡無味又唔飽,但事實係好美味而且花心思做的菜式,最重要超滿足,夠肚飽有力量。麻醬沙薑豆絲粉皮、泰式香茅金柚鮮果沙律、日式藜麥新薯球。前菜有三款,份量按人數上菜,我地二人的份量也好足夠。用新薯整的日式沙律,加了藜麥感覺更健康,味道很有日式風格。豆絲的質感同外觀都做得好似雞絲,加上麻醬同青瓜絲,正正就是個雞絲粉皮的味道。不過就唔見沙薑,可能太忙,沙薑應該放錯鮮果沙律。沙律汁帶有香茅味,加上菠蘿及金柚多汁,令沙律更清爽,但有沙薑係面感覺唔多夾。蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷。紫菜好脆口,加埋芒果與牛油果的無敵組合,無得輸,而且手卷食到底都仲有料。周打黃耳雪燕忌廉濃湯,素菜的西式湯味道仍creamy濃郁,有爽口黃耳同雪燕,與雜菜粒,令忌廉湯濃而不膩。猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯,中式湯也同樣出色,味道溫和滋潤,清晰湯色但有好香的味道,

麻醬沙薑豆絲粉皮、泰式香茅金柚鮮果沙律、日式藜麥新薯球。

前菜有三款,份量按人數上菜,我地二人的份量也好足夠。
用新薯整的日式沙律,加了藜麥感覺更健康,味道很有日式風格。
麻醬沙薑豆絲粉皮
不過就唔見沙薑,可能太忙,沙薑應該放錯鮮果沙律。
泰式香茅金柚鮮果沙律
蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷。
周打黃耳雪燕忌廉濃湯
猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯
猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯,中式湯也同樣出色,味道溫和滋潤,清晰湯色但有好香的味道,猴頭菇更肉肉類,食落啖啖肉。
大啡菇南瓜紫薯鮮豆包焗千層麵
大啡菇南瓜紫薯鮮豆包焗千層麵,焗得火喉剛好,芝士面焗得香噴噴,睇落材料滿滿。
千層麵夾著鮮豆包,微彈有點肉魚腐的質感,令人錯覺咬緊肉,都做得幾好。
中間仲有南瓜塊、蕃薯塊及菇片,多種口感和味道,用芝士令所有食材都混合一起,所以都幾夾。
青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯
青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯,我較喜歡這個主菜。
猴頭菇先炸一下,令外層更似雞皮,實在做的外貌同質感都好似雞件,值得一讚。
青咖哩微甜帶輕輕辣,好香滑又味道濃郁,十分惹味。
有西蘭花、椰菜花、意大利青瓜、蕃茄、泰國茄子、芋頭等等,多款雜菜又夠健康,配珍珠飯真係好好味。
重點推介配印度薄餅,其香酥味道及帶點煙韌的薄餅,沾青咖哩食,真是一絕。
香茅薑茶$45,晚餐跟餐可減$10,都算抵飲,加上餐廳冷氣比較大,所以飲熱飲更合適。
內有兩個三角茶包,我之後有添多一次熱水,味道都可以。
香茅薑茶
有清新香茅味,而且香味天然易接受,帶有少少薑味,溫熱而不刺激,飲完頗舒服。
熱茶配甜品也不錯。
熱朱古力咖啡
熱朱古力咖啡,兩者味道平均,由於奶泡凍的,令熱飲溫度下降,很快變凍。
拉花頗吸引,幾用心沖製。
宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕及古法黑芝麻糕
宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕、古法黑芝麻糕

抹茶味很濃重,有茶甘又有茶香,也不會太甜,有點乳酪的微酸令甜品不會太膩,質感結實,但入口溶化開變得幼滑,餅底也有酥香,我好鍾意呢個甜品
黑芝麻糕味道也算重,但正正只是黑芝麻味重,甜度適中,幾岩鍾意中式甜品的人食,的媽一定十分喜歡。

總捨,食物份量多又飽肚,味道很好,有中、西、日式等選擇,估唔到而家的素菜已經進展到如此多樣化,很吸引人食素菜,的確令我對素菜有所改觀。
2017-10-12
泰式香茅金柚鮮果沙律
周打黃耳雪燕忌廉濃湯
猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯
大啡菇南瓜紫薯鮮豆包焗千層麵
青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯
宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕及古法黑芝麻糕
2017-10-09 124 浏览
尖沙咀一行都好多嘢食,今日同朋友突然間想食素,上網見到呢一間素食西餐裝修都好有格調,所以同朋友去左上去食晚餐裝修以紫色為主,座位舒服,但係提醒大家帶件外套,冷氣都幾勁。搭𨋢去到3樓,一出門口就到,侍應安排我哋坐二人位,座位都好舒服。佢哋有set dinner,每個set二百零蚊,但係由前菜,小食,餐湯,主菜,甜品仲有嘢飲,呢個價錢又唔貴喎。餐湯朋友就叫咗西湯,我就叫左中湯,周打雪燕忌廉濃湯,勁香忌廉味,入邊真係仲有雪燕架,我就聞到好重嘅蘑菇味,我試咗一啖好creamy 我個猴頭菇竹笙雪蓮子燉湯,一聽到都覺得好補,飲落去真係熱辣辣,個色澤係茶色,同一般嘅燉湯一樣,飲得出好足料,個湯好夠味道都好鮮甜,而且仲食到猴頭菇,同埋竹笙。前菜都唔少野,我同朋友都好鍾意個薯球,好夠味,薯仔打得好滑,忌廉味唔會太重,一邊仲見到佢有青瓜朋友就鍾意個鮮果沙律,食落好泰式,佢用咗西柚汁混理水果,酸酸甜甜,好開胃,而且都好足料,又有西柚,番茄仔,同埋啲菜佢哋仲有手卷,我哋都係點左香芒牛油果手卷,第一次食手卷係入邊無飯,哈哈,口感好特別,紫菜值得一讚,夠乾身,牛油果嘅味道配上芒果又幾夾主菜終於上場,朋友點左獅子頭

主菜終於上場,朋友點左獅子頭配珍珠糙米飯,入邊有兩大舊獅子頭,冬菇同埋一啲青菜,醬汁好好送飯,
獅子頭係用豆皮整出嚟,口感好彈牙,冬菇索晒醬汁仲好食
松子菠菜蘑菇忌廉飯,菠菜咪唔會太重,飯既口感軟硬剛好,都係吸晒啲忌廉汁,而且咬落去有松子會增加個口感,份量對一個女仔來講啱啱好
去到最後嘅甜品,有抹茶紅豆乳酪蛋糕,同埋黑芝麻糕。

黑芝麻糕好重芝麻味,食落唔會太甜,好彈牙而且好滑,整得夠實在唔會散開,呢個唔錯
乳酪蛋糕一向係最愛,綠茶味好重,大有綠茶嘅甘澀味配上甜甜的紅豆啱啱好,中和返兩者嘅味道,呢款蛋糕都係好紮實,係我鍾意嘅嗰款cheese cake.
兩個人埋單$550 ,每人有五樣嘢食,再加杯飲品,價錢真係好抵食,下次會再去
2017-10-07 118 浏览
太太平時喜歡食素菜 聽同事講 雅。悠蔬食係一個唔錯嘅選擇難得星期一放假 同太太拍拖去街 帶咗太太去尖沙咀金馬倫道嘅分店食lunch地點好方便 食飽再係尖沙咀行街環境好舒適仲有圓枱 可以一大班人聚會公眾假期都有lunch set 我同太太叫咗兩份西洋菜南北杏蓮藕湯個湯好清甜 除咗西洋菜同蓮藕之外,仲有粟米同紅蘿蔔原來唔落豬骨或瘦肉都可以咁好飲平時茶餐廳啲例湯係唔會飲 但呢個唔覺得有加味精 所以太太都飲晒新薯蔬果青醬藜麥沙律個沙律都好新鮮 配埋青醬同黑醋 好味 不過可能唔記得放藜麥 😅點心拼盤 配 青菜雜菌煨麵個點心拼盤有翡翠白菜餃、芋絲春卷、素叉燒包同素翅香菇燒賣太太最鍾意個芋絲春卷 香脆可口個煨麵都好味 湯底唔太濃郁 仲有好多菇餐飲叫咗檸檬蜂蜜生薑茶 真係好夠薑 泰式鳳梨鮮蔬炒飯 配 香脆腐皮卷個香脆腐皮卷 新鮮炸起 熱辣辣 好好食 個炒飯有驚喜 有陣冬陰公味 辣辣哋 再加埋有個甜味嘅菠蘿同酸酸哋嘅蕃茄 好開胃
太太平時喜歡食素菜 聽同事講 雅。悠蔬食係一個唔錯嘅選擇
地點好方便 食飽再係尖沙咀行街

環境好舒適

仲有圓枱 可以一大班人聚會

公眾假期都有lunch set

我同太太叫咗兩份

個湯好清甜

除咗西洋菜同蓮藕之外,仲有粟米同紅蘿蔔
原來唔落豬骨或瘦肉都可以咁好飲

個沙律都好新鮮 配埋青醬同黑醋 好味

不過可能唔記得放藜麥 😅

點心拼盤 配 青菜雜菌煨麵
個點心拼盤有翡翠白菜餃、芋絲春卷、素叉燒包同素翅香菇燒賣
太太最鍾意個芋絲春卷 香脆可口
個煨麵都好味 湯底唔太濃郁 仲有好多菇
餐飲叫咗檸檬蜂蜜生薑茶 真係好夠薑

泰式鳳梨鮮蔬炒飯 配 香脆腐皮卷
個香脆腐皮卷 新鮮炸起 熱辣辣 好好食

$113.5 (午餐)
2017-10-04 1401 浏览
很多人誤解『茹素』=『食齋』,筆者希望在本篇食評開端,解釋一下兩者區別。食齋=吃素,對!論述沒錯,食齋是部份佛教宗派的飲食習慣,基本上指吃植物製品,包括蔬菜、五穀、菌類、水果、果仁、豆類及其製品,而在眾多植物當中,五辛並不視為齋,據《楞嚴經》《梵網經》《楞伽經》等三部佛家經書對何謂五辛都有不同闡釋,總括可歸類為以下七種植物: 大蒜/小蒜/興渠(有說是洋蔥)/慈蔥/茖蔥/蔥/韭菜。總而言之,凡蔥、蒜、韭菜韭黃等植物皆不視作齋。大乘佛教認為食用五辛,會增進性慾,召引惡鬼,使天人遠離。茹素人士如果不是因為信奉宗教而素食,一般不會拒吃五辛,對蛋奶製品亦不會拒諸門外,某些茹素者甚至會喝酒及進食少量海產,因此茹素其實跟食齋兩種飲食習慣,有着根本的不同,茹素選擇會較齋食多。筆者雖非食肉獸,但委實沒有太多食齋茹素經驗,在8月頭經友人推介,在位於尖沙咀的雅悠蔬食,體驗了一頓精彩素食晚宴。室內環境佈置以紫白兩色為主調,光鮮雅緻,感覺頗女性化,雅悠作此環境佈置,相信是為了迎合主流客户群-女生的喜好。跟傳統吃齋的食肆有着大不同,菜式設定並沒有任何素裝葷的菜式,菜牌中並無甚麼素雞、素鵝、素火腿、素咕嚕肉等偽肉菜

大蒜/小蒜/興渠(有說是洋蔥)/慈蔥/茖蔥/蔥/韭菜。

跟傳統吃齋的食肆有着大不同,菜式設定並沒有任何素裝葷的菜式,菜牌中並無甚麼素雞、素鵝、素火腿、素咕嚕肉等偽肉菜式,菜名乃反映真實用料,毫無肉味的素菜菜牌。菜式設計及用料不分東西南北,南亞、和風、中國、西方等菜式一應俱全。

咱們三人入座,點了二份晚餐,另外單點了一些飲料、主菜及甜品

芒果菠蘿清涼特飲

先聲奪人的一杯時令特飲,用了十分甜熟的芒果及香水菠蘿製成,每口都洋溢着滿滿的熱帶水果香氣,筆者及同行友人無不對該凍飲讚口不絶!

前菜共有三道

四喜烤麩

江浙菜中常見的前菜,這裏做的大至跟滬菜館做的雷同,以醬油為主調調料,加入金針菜、蠶豆、木耳、香菇及烤麩等泡製,醬油汁底香甜,吸入醬汁後的烤麩當然味美,而且嚼勁一流,吃過不少香港及內地滬菜館所製的,比較之下雅悠出品絶不遜色。

泰式鮮果沙律

以時令水果配上泰色沙律醋,味道怎會差,特別一提那幾片香水菠蘿,真的超可口,把所有水果的風頭都蓋過了。

羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬

蕃茄伴胡麻醬是平常不過的日式料理,但他們在這平常不過的料理上添上新意,加入了苜宿芽及藜麥,兩者都是健康食品中的新貴,低卡高纖,藜麥低糖易飽肚,苜宿芽具高鹼,有助減低血液內的酸性,港人平日飲食大多少菜多肉,血液含酸量高,多吃有助血液酸鹼平衡,普通的胡麻醬蕃茄加入兩者之後,頓變成了一道健康指數爆燈的前菜。

蘆筍素香鬆苜宿牙手巻

一道和風卷物,蘆筍及苜宿芽本身味淡,如果只以兩者作卷物饀料,味道會相當清寡,但配上素香鬆這充滿油香的炸物後,味道頓變豐富,吃着它猶如吃着軟殼蟹手卷,非常香口滋味。

香芒牛油果苜蓿芽手卷

熟透的牛油果非常可口,軟滑中帶脂香,筆者有一吃友把熟透的牛油果形容為植物拖羅,自己甚喜歡蘸上醬油及青芥末同吃,芒果香味十足,肯定貨源揀手,整體組合雖然沒有葷及炸物,但卻味道精彩,毫不單寡。

菠菜桃膠忌廉湯

桃膠即桃樹的樹膠,被視為平民燕窩,有清血降脂及養顏功效,很有益處的平價食品,跟菠菜茸及忌廉煮成的湯,本來估計口感厚身而味道偏淡,怎料一口喝下,口感滑溜厚身之餘,竟帶有若清雞湯的甜味,足見素湯頭用料十足。這湯用上牛乳製忌廉,屬於蛋奶素食。

蟲草花竹笙蓮子黃耳冬瓜燉湯

燉湯用料十足,材料都是營養高而熱量低的健康素,有着濃濃的菇菌芳香,不過湯的味道沒有的上面菠菜湯的複雜層次,筆者始終並非茹素者,蛋奶素仍是較合口味。

牛肝菌忌廉燴扁意粉

牛肝菌味濃,配以黑松露醬及鮮忌廉煮成的醬汁,是意大利麵的絶配,汁醬幼滑掛麵,麵食則軟硬適中,筆者認為這裏的廚師煮意大利麵的功夫到家,比市面上不少西式食肆做得更好。

青咖喱野菜猴頭菇配印度薄餅

咖喱汁椰香足,甜口而不辣,汁真的是無從挑剔,猴頭茹的口感有點像雞肉,有嚼勁而不韌,吸汁甚佳,筆者認為是所有咖喱的良伴。印度薄餅口味正宗,香脆帶油香。

黑松露薯蓉焗大啡菇

端至跟前已嗅到濃濃的奶油香氣,這道菜在一般西餐廳常見,烹煮方式以致用料,都大同小義,菇上鋪上芝士烤焗,烤熟後再添上黑松露醬,碟底置有濃稠茄醬伴食,茄醬是這道菜的靈魂,它的酸把芝士及大啡菇的味道提升不少。

吃的時候筆者跟他們的經理閒談,跟她確認一下是不是幾道主菜及剛才的桃膠湯都是蛋奶素食,帶有乳製用料,怎料答案非常出人意表,除了這道菜之外,菠菜湯及其餘兩道主菜都含牛奶製品。我的天!最具乳香的一道主菜竟然是一碟齋,沒五辛,沒蛋奶,很驚嘆素芝士廠的鬼斧神功,竟可以把素芝士造得那麼的形神兼備。

蘆薈柚子蘋果糕 、雙檸乳酪蛋糕

蘆薈柚子蘋果糕以大菜糕為主體,加入了柚子醬、蘋果及蘆薈粒,香氣足,口感爽甜,是一道清新輕盈的甜食。

雙檸乳酪蛋糕屬蛋奶素,以青黃兩款檸檬加入芝士做成的凍餅,嗅到了雙份的檸檬芳香,舌頭感受到兩個層次的不同酸味,芝士厚身滑溜,一塊零瘕疵的妙品。

鮮磨腰果露配黑芝麻湯丸

這道甜品乃當晚的高潮所在腰果露的製作成本高,坊間糖水店甚少有售,吃過的都不甚了了。是晚吃到的真是出色得很,腰果味濃,沒有油益及燶味,歞示了油新鮮,而且腰果炸得剛好,沒有過火,口感滑溜卻不帶塊狀異物,表示米漿芡勾得均勻,厚薄適中,這裏做的腰果露應該是筆者所吃過中最好的。至於黑芝麻湯丸,外皮非煙韌Q感十足,黑芝麻饀香味突出得很,每顆都令舌尖味蕾大大叫好。

買單: HK$999

總結: 大部份人對吃素的概念都有誤解,齋、素在他們的眼中還是同一樣的東西,吃的都是豆製品、齋麵筋或是那些以素所製的偽肉,吃的地方不外乎是佛門寺廟或佛教徒所開的齋鋪。雅悠蔬食提供多款不同的齋食、素食及蛋奶素食,種類繁多,大家可帶同朋友去試試他們出品,感受素食的樂趣,一洗他們認為吃素沉悶,淡而無味的印象。
2017-08-08
今天是農曆八月十五,先祝大家中秋節快樂!不知大家有沒有初一十五吃素的傳統呢?或者外國流行Green Monday (趁星期一吃素)這次 #Lucas小食家 帶大家去尖沙咀,吃一家既精緻又好吃的新派素菜,去片! 菜單: 今次我們叫了兩個中午套餐+甜品! 頭盤是 -新薯蔬果青醬藜麥沙律 賣相很OK! 我很喜歡那個黑醋汁! 再來 -西洋菜南北杏蓮藕湯 很足料呢~好喝! 主菜1 - 點心拼盤 分別有翡翠白菜餃、素叉燒包、素翅香菇燒賣、粉果 點心各樣也很出色,唯獨份量比較少,想多吃一點! 主菜2 -泰式鳳梨鮮蔬炒飯 + 腐皮卷炒飯吃到一粒粒的清甜鳳梨,加上泰式微辣,很開胃的說! 甜品 -腰果露感覺是鮮磨的,不像用粉沖出來的,很有質感,味道亦很濃郁!飲品 -蘆薈柚子蜜/咸柑橘蜜很配合秋天,潤喉之選!雅 ‧悠蔬食 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
今天是農曆八月十五,先祝大家中秋節快樂!

菜單:

今次我們叫了兩個中午套餐+甜品

頭盤是 -新薯蔬果青醬藜麥沙律
賣相很OK! 我很喜歡那個黑醋汁!

再來 -西洋菜南北杏蓮藕湯
很足料呢~好喝!

主菜1 - 點心拼盤
分別有翡翠白菜餃、素叉燒包、素翅香菇燒賣、粉果
點心各樣也很出色,唯獨份量比較少,想多吃一點!

點心
主菜2 -泰式鳳梨鮮蔬炒飯 + 腐皮卷
炒飯吃到一粒粒的清甜鳳梨,加上泰式微辣,很開胃的說!

泰式鳳梨鮮蔬炒飯 + 腐皮卷
甜品 -腰果露
感覺是鮮磨的,不像用粉沖出來的,很有質感,味道亦很濃郁!

飲品 -蘆薈柚子蜜/咸柑橘蜜
很配合秋天,潤喉之選!

雅 ‧悠蔬食
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
2017-10-02
點心
泰式鳳梨鮮蔬炒飯 + 腐皮卷
  • 腰果露
2017-10-02 107 浏览
三五知己假期飯局,平日食得肉多想go green 一下,所以今晚揀左素食。大家以為呢間餐廳係以中式素食為主,點知掀起餐牌發現原來係fusion素食,幾特別!餐廳設計係以淺紫色為主,好配合悠雅呢兩個字。格局比人感覺大方同乾淨。大家要留意,晚飯係有最低消費,到時員工享點餐時都會提提你。麻醬沙薑豆絲粉皮。粉皮做得好爽,豆絲👌🏻有口感。泰色香茅金柚鮮果沙律。感覺好清新,香茅同沙律好夾,菠蘿同菜都好新鮮。黑松露薯蓉大香菇好好味!菇好香,上面層薯蓉焗得啱啱好。咪睇佢咁大個,食落一啲都唔覺漏。大啡菇白松露薄餅,抵👍🏻!餅底好脆不油膩,青丶紅丶黃椒焗得啱啱好,唔會淋滋滋,菇比例剛剛好,吃出驚喜!獅子頭配糙米飯ok,個汁送飯好味,如果多一舊獅子頭就好啦。泰式金邊粉又係吃出驚喜。雖然有啲辣,但好香好惹味。一讚就係蛋絲,感覺炸過食落有啲似豆卜,好香蛋味。豐富嘅晚餐都要有甜品先可以畫上句號,鮮果拿破崙。酥皮整得好鬆化但又唔會一食跌哂落碟。焗蓮蓉西米布甸。蓮蓉香味好出,西米口感very good 完全晤漏又唔太甜。總括泥講,呢餐素食好好味!
大家要留意,晚飯係有最低消費,到時員工享點餐時都會提提你。
麻醬沙薑豆絲粉皮。粉皮做得好爽,豆絲👌🏻有口感。
黑松露薯蓉大香菇
獅子頭配糙米飯ok,個汁送飯好味,如果多一舊獅子頭就好啦。
總括泥講,呢餐素食好好味!
3K
2017-10-01 962 浏览
同同事黎到雅·悠蔬食,同事一向有食開素,是晚就想同佢黎試下新派的素菜。不久前食過銅鑼灣分店,尖沙咀店好像係新開的?地面上完全無易拉架或其他招牌,還真是有點難搵。上到店內,環境唔錯喎,地方大點,粉紫色的橫裝很溫馨。是晚雖然係平日晚,但食客也不少,幾乎全店滿坐。店員好快就set好餐具,斟水同送上餐牌。從頭到尾睇完一次後,都係決定食dinner set,一黎抵食啲,二黎dinner set入面已經有想食的東東。茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯先來中式湯品,一開蓋已聞到勁香,一壺一壺燉熱原汁原味,素菜湯亦可以很鮮甜,而且完全無油,好飲又健康。黑松露椰菜花忌廉濃湯同樣亦試下西式素湯,好香黑松露味,忌廉湯好滑,都好飲,不過個人喜歡熱湯,呢個只是半溫,兩者選擇就會投中湯一票。羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬一口蕃茄仔鮮甜水嫩,而且胡麻醬真係好好味。泰式青芒果鮮果沙律微辣帶酸又爽口,好清新,非常合適的開胃菜。麻醬沙薑豆絲粉皮不是雞絲而換作豆絲,但味道完全不受影響,豆絲口味不錯,粉皮煙韌,麻醬香口,加上青新的青瓜絲,味道好味又平衡,正。露筍素香鬆苜蓿芽手卷&香芒牛油果苜蓿芽手卷是沒有飯的手卷啊,包著滿滿的苜蓿芽,很爽口,新鮮

茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯
黑松露椰菜花忌廉濃湯
羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬
一口蕃茄仔鮮甜水嫩,而且胡麻醬真係好好味。
泰式青芒果鮮果沙律
微辣帶酸又爽口,好清新,非常合適的開胃菜。
露筍素香鬆苜蓿芽手卷&香芒牛油果苜蓿芽手卷
是沒有飯的手卷啊,包著滿滿的苜蓿芽,很爽口,新鮮的蔬菜味好正,兩款口味都好好味。
素咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯($238)
主菜要了咖哩,同時配有薄餅及飯,看似少少的但原來十分飽肚!薄餅煎得香口不油膩,飯混了糙米變得煙韌有咬口,仲有主角咖哩,個汁超正,濃郁椰汁味,又香又滑,內裏有有不少椰菜花,茄子,菇等,調味十分好,太太太好味,食淨半碟咖哩都打包走左。
和風牛肝菌野菜燴扁意粉($238)
另一款主菜要了意粉,西日合壁,用了甜豉油去煮,味道甜而不膩,除了牛肝菌還下了不少雜菇,鮮嫩多汁甚有咬口,不過太飽了,打包了大半碟。
熱蜂蜜檸檬水(+$10)&熱英式紅茶配檸檬(+$10)
好飽好飽,飲番杯檸檬類酸下先,同事要了熱檸蜜,甜度剛好,自己要了熱檸茶,茶好香啊,剛好去去膩。
雙檸乳酪蛋糕&宇治抹茶紅豆椰汁糕
再飽也是食得落甜品的,兩款甜品都試試,蛋糕酸酸地加上豐厚的芝士香,又綿又滑好味喎。綠茶糕味道平衡,食到綠茶同椰汁味,紅豆軟綿微甜,整體感覺良好。
鮮磨腰果露配湯丸(+$38)
看餐牌已決定要追加一客甜品,太想食了,再飽也要點,哈哈。腰果露夠哂熱,好香又磨得滑,口感一流,湯丸係芝麻湯丸,一碗四粒,一人一半分著吃剛剛好。

美味又滿足,同事大讚好正,一定推介比食素朋友喎。
2017-09-18
2017-09-29 1021 浏览
素食店「悠蔬食」有咗九龍店,嚟光顧就方便好多,約咗表哥食晏,幾間餐廳俾佢揀,估唔到佢對素都有興趣喎,可能我同佢講過依間唔喺一般齋鋪,啲素菜做得精緻有心思,又夠健康,所以,佢就揀依間嚟一試。大概年初嚟過一次食晚飯, 嗰次喺老婆嘅生日飯,事隔一年都無,環境當然無乜點變,所以,就唔多介紹,貼一、兩張相就一目了然。午市,有散點,亦有套餐,當然套餐計起嚟划算一點,一客午餐就包咗前菜、湯品、主菜及飲品,主菜共有6款,定價都喺$88-$108,而甜品就要加錢加配。韓風蘆薈柚子蜜落單後先嚟嘅喺飲品,表姪女嘅韓風蘆薈柚子蜜應該喺現成食材溝成,應該無乜驚喜嘅吧!但還好喺柚子蜜清甜,不過,蘆薈就少咗啲。鹹柑桔蜜表哥揀嘅鹹柑桔蜜比較有個性,深沉嘅色澤,令啲鹹柑桔好似有種葯到病除嘅感覺,佢話飲落鹹酸味好出,但似加咗蜜糖,所以,唔會酸到死。芒果菠蘿清涼特飲 +$30我就見枱邊有個介紹牌,介紹其夏日限定特飲,其中一款喺芒果溝菠蘿,完全喺針對我嘅弱點,所以,點一杯嚟試吓。原價要$40,跟餐都要補$30,而杯嘢入果堅純果汁喇,因為唔單味道濃郁,口感杰度較強,亦飲到絲絲果肉纖維。不過,可能顧及客人健康關係,唔喺好凍,如果
韓風蘆薈柚子蜜

韓風蘆薈柚子蜜
鹹柑桔蜜

鹹柑桔蜜
芒果菠蘿清涼特飲 +$30

。不過,可能顧及客人健康關係,唔喺好凍,如果凍啲相信更爽。
芒果菠蘿清涼特飲
藜麥鮮蔬沙律配鮮柚子意大利黑醋汁

隨後,好快就有得食,先喺沙律,睇到色澤鮮艷,更有大量紅菜頭及藜麥,未食都覺得健康啦,淋上香濃自家調嘅柚子意大利黑醋汁,酸爽好食,為今次午餐打開胃納。
青豆薯仔薄荷竹燕忌廉濃湯

餐湯有中有西,小弟就揀個忌廉湯,因為覺得新鮮感十足,色澤帶淡青綠,質感較杰身,但味道特別,青豆、薯仔重質感,薄荷就令個湯變得輕盈啲。
青木瓜甘筍花生雪耳湯

雖然喺素湯,無肉更無味精,但夠老火,又足料,個湯一啲都唔會淡而無味,仲入口清潤鮮甜。
叻沙湯麵伴香脆蒟蒻及天婦羅秋葵 $98

主食先嚟知叻沙,始終喺素,跟正式嘅叻沙仍有少少差別,但湯底微辣帶有層次嘅香料味,相當不俗。麵條幼滑,仲伴唔少配料,而蒟蒻及秋葵炸得香脆不膩。
叻沙湯麵伴香脆蒟蒻及天婦羅秋葵
叻沙湯麵伴香脆蒟蒻及天婦羅秋葵
吉列菇扒配上海菜飯 $98

件吉列菇扒非常有睇頭,大大件,又炸得金黃,入口酥脆到不得了,亦無話食落一口油,口感有啲煙煙韌韌,菇味卻唔算好重;菜飯飯粒軟熟,既有菜,更加有菌粒,口感豐富 。
泰式鳳梨鮮蔬炒飯配香脆腐皮卷 $98

依道炒飯炒得出色,炒得爽口,味道唔單調,喺嫌無乜菠蘿,突出唔到主題;而腐皮卷嘅得意,做到成條賣蔗蝦咁,入口香脆有豆香。
咖啡朱古力千層班戟 +$20

最後都加配兩款甜點,先喺件千層班戟,睇都睇到做得層次幼細,層層都喺薄薄塗上朱古力忌廉,食落餅皮軟綿,忌廉柔滑,好食。
咖啡朱古力千層班戟
日式柚子雪葩 +$20

意屬山梨白桃雪葩,不過無貨,只好試吓柚子雪葩,其實味道一啲都唔差,柚子味濃郁,仲有唔少果肉,雪葩入口冰涼清爽,飽餐一頓嚟食有種清滯感。
日式柚子雪葩
小弟唔喺第一次嚟「悠蔬食」,自然知道其水準,否則都唔會翻兜啦,而表哥佢哋就覺得好有驚喜,話估唔到素食都做到咁有特色,重新塑造對素食嘅印象
,一改得個油、味道淡嘅形象。
咖啡朱古力千層班戟
2017-09-28 146 浏览
臨去旅行前有少少罪惡感,所以細妹同我都想同老爸老媽食餐飯。於是細妹問老媽子要唔要去番上次佢去唔到既餐廳,因為之前細妹同阿哥食過,番到來話可以帶番老媽子去。有兩位"試食員"咁滿意既答案,老媽子當然想去,所以今日就一於拉大隊去啦。細妹話之前兩人食叫唔到其他,今日四人去可以散叫下。但為咗老爸有飯下肚,所以都叫咗個飯餐:泰色鳳梨鮮蔬炒飯,係阿哥之前食過話好既。太多好嘢要放係第一位試,依個留咗係後面食,食既時因為放耐咗唔係好熱,所以無細妺講到咁好食,但相信熱食一定唔同講法啦。至於餡料都一樣係好多。而且老爸肯食兩次,代表個飯係得既。隻雞脾真係似到呢。老媽子都唔執輸叫咗個餐。佢要既係田園南瓜野菌忌廉燴扁意粉。又係好多料,好creamy,但無咩南瓜味,忌廉味濃。依個都係涼咗先食,但都係好好味,相信熱食一 定更好味!我同細妹就散叫啦。第一樣係蘆筍素香鬆苜宿芽手卷。香鬆苜宿芽蓋過蘆筍味。不過都係清新感覺。依樣真係驚為天人!黑金麻蓉包!外形已經好靚。熱辣辣食真係無得頂。個包好鬆軟,好濃芝麻糊味,直頭以為自己食緊最最經典既糊狀芝麻糊!依個係松露蘑菇包。個包都好鬆軟。入面松露唔算多,熱辣辣都好味。依個手作香酥卷

隻雞脾真係似到呢。

依個手作香酥卷食得有點麻煩。因為好大舊,一咬就會散,好彩有竹簽插住方便食。比起兩個包就普通咗d。但細妹講咗句似食緊北京扁皮鴨我又完全讚同喎。因為塊皮就係似個種皮,而醬料隻味直頭一模一樣!入面既配菜北京扁皮鴨都類同。差就差在扁皮鴨變咗塊假肉。我有理由懷疑佢係參考北京扁皮鴨做法既!

兩個餐係包湯同沙律。依個湯老爸飲晒,代表好飲。因為平時佢飲幾口就會唔要!而且真係好似細妹咁講,好糊仔好濃好好味。

藜麥鮮蔬沙律配鮮柚子意大利黑醋汁酸咪咪好開胃又健康,老媽子一個人食晒。

飲品係檸檬蜂蜜生薑茶,要飲到尾先有薑味,可能搞得唔混。

加咗個甜品:山梨白桃雪葩。上次阿哥話好味,我都要試,真係好似食緊日本又大又甜既水蜜桃。

最係睇餐單睇價錢啦。

题外话/补充资料: 原本細妹都要咗個甜品,但等咗好耐都未來,問咗原來仲未整,咁就取消佢啦。佢哋有不停道歉,但其實明白多人會係咁,只不過老爸唔等得,我哋要走啫。
2017-09-17
  • 黑金麻蓉包
2017-09-27 808 浏览
好耐無食過素食🤔今次中午黎到尖沙咀覓食。未入去見到出面裝潢設計歐陸式,好靚。入到去見到用我最鍾意既紫色做主題,未食已經心心眼。2人叫左兩個lunch set。🥗藜麥鮮蔬沙律配鮮柚子意大利黑醋汁沙律有黎麥、紅菜頭、菠蘿、沙律菜,藜麥有咬口,菠蘿酸甜多汁,整體好清新開胃,作為前菜份量剛剛好。🥄青豆薯仔薄荷竹燕忌廉濃湯中西湯各一,可以試哂唔同口味,西湯稀稠適中,青豆、薄荷味突出,雖然有忌廉,但加左薄荷就唔覺得膩。薯仔味唔太突出,但加厚左湯既質感。竹燕第一次食,係一種名貴既真菌類。味道似燕窩,口感清爽,食落嫩、爽口,幾特別。🥄青木瓜甘筍花生雪耳湯配料好多,食材都煲至腍身。湯夠哂濃味,非常足料既素湯,岩哂女士們潤一潤。🍝田園南瓜野菌忌廉燴扁意粉 $88意粉煙韌,南瓜味濃,加左芝士更香口。欣賞佢只係加左少量忌廉已做到極creamy效果,但食落又唔會膩,整體味道清甜,超fresh。🍜點心拼盤(翡翠白菜餃,芋鋒春卷,素叉燒包,素翅香菇燒賣)配榨菜豆絲湯米粉 $108🍴叉燒包餡唔多,但鹹甜適中,包尚算軟熟。🍴春卷炸得香脆可口,食落唔會太油,包住芋頭餡幾好食,四款當中最愛。🍴燒賣將肥豬肉變做素翅,食到絲絲

2人叫左兩個lunch set。

🥗藜麥鮮蔬沙律配鮮柚子意大利黑醋汁
沙律有黎麥、紅菜頭、菠蘿、沙律菜,

🥄青豆薯仔薄荷竹燕忌廉濃湯

🥄青木瓜甘筍花生雪耳湯

🍝田園南瓜野菌忌廉燴扁意粉 $88
田園南瓜野菌忌廉燴扁意粉

🍴叉燒包餡唔多,但鹹甜適中,包尚算軟熟。
🍴燒賣將肥豬肉變做素翅,食到絲絲口感,味道同普通酒樓食既差唔多,只係較乾身一點。
🍴白菜餃翠綠色既表皮幾吸引,外皮質感黏黏,但食落唔會痴牙。滿滿蔬菜餡,不過味道較普通一點。
點心拼盤

榨菜味道剛好,唔似出面食開甘偏鹹。燈籠椒切成絲狀,連同芽菜、榨菜一齊食幾,爽口又好味。個湯底清清地幾好飲,米粉就無乜特別。
配榨菜豆絲湯米粉

🌯香芒牛油果苜蓿芽手卷 $38
苜蓿芽係一種低熱量而且營養豐富既天然鹼性食物。食落完全唔會有草青味,仲好爽口。連埋香芒、牛油果、沙律醬一齊食,味道清新健康,絕對唔輸平時食開有白飯既手卷,仲提升左層次感。
香芒牛油果苜蓿芽手卷

🍯韓風蘆薈柚子蜜
同平時飲開既熱柚子蜜味道一樣,多左蘆薈增添口感。
🍹藍蝶花雪梨汁 +$10
蝶豆花係一種天然食用色素,用黎整食物/飲品顏色都好吸引。蝶豆花加上清甜既雪梨味道,稍為偏甜左d。

☕️咖啡朱古力千層班㦸 +$20
千層口感豐富,濃郁既咖啡味忌廉,幼滑、不膩,而且甜度適中,好味道。
咖啡朱古力千層班㦸

🍨山梨白桃雪葩 +$20
啖啖山梨、白桃味,好清新既感覺。
山梨白桃雪葩

有驚喜既素菜,滿足既lunch。
2017-09-25
2017-09-24 180 浏览
有小朋友之後都好少機會自己同朋友出街食飯,今日難得有機會出嚟就想揀間坐得舒服傾到偈又可以試下新菜式嘅餐廳慢慢食。呢間餐廳裝潢用咗粉紫色做主題,感覺好girlish,枱上放咗小盆栽做裝飾,令人感覺好舒服。雖然係一間素食餐廳,但係菜式設計好頴,唔講都唔知自己食緊素。我地兩個人叫咗一個dinner set,加一個招牌菜黑松露薯蓉焗大啡菇share食,已經飽到不得了!Dinner set 前菜: 四喜烤麩,泰式鮮果沙律再加羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬手卷: 香芒牛油果手卷,手卷配搭入口非常之清新,而且塊紫菜脆卜卜,真係好好食,原本諗住唔夠飽嘅話會再encore多一份手卷,點知...要留番下一次再幫襯先可以再食到🤣湯品: 蟲草花竹笙黃耳蓮子冬瓜燉湯,出咗名係湯王嘅我,只要去到有湯叫嘅地方我都一定會點,呢個湯超足料,一啲味精都無,但係所有食材嘅味道都出晒嚟,而且呢個配搭好健康養身保健主食: 三杯猴頭菇雙薯煲配十穀飯,一上枱香味撲鼻而來,要整到呢個水準真係唔容易,蕃薯薯仔都煎香咗,個汁料濃度十足,送飯一流!仲有甜品同飲品,一個Dinner set真係夠我地兩個女生食到捧住個肚!之但係我地一坐低就見到隔離枱點

Dinner set
前菜: 四喜烤麩,泰式鮮果沙律再加羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬

之但係我地一坐低就見到隔離枱點咗個焗大啡菇,賣相極吸引,又見到係招牌菜,所以都點咗!大啡菇載住啲薯蓉再加層芝士同黑松露喺面先拎去焗,芝士控又點會忍得住口!三件我包辦咗兩件🤣焗過嘅芝士煙煙靱靱豐富咗口感,黑松露嘅香味又豐富咗味蕾,呢道招牌菜真係必叫!
黑松露薯蓉焗大啡菇

下次屋企聚會,呢間餐廳一定on list,健康之餘又好食,價錢又affordable!

原本影咗好多食物相,可惜電話壞咗,朋友電話只係得零星照片T_T
2017-08-29
2017-09-22 133 浏览
媽媽喜歡吃素菜,所以這天就和媽媽試試悠蔬食位於尖沙咀的分店. 對於住在新界的我們,尖沙咀實在方便得多呢! 以紫色& 白色為主調的雅。悠蔬食,仿如一間西餐廳,感覺時尚幽雅~ 午市套餐定價由$88-$108,已包括: 前菜、餐湯、主食& 餐飲,也可加$配甜品,實在相當豐富~ 藜麥鮮蔬沙律配鮮柚子意大利黑醋汁 平時不太喜歡吃紅菜頭,但配上沙律菜、藜麥等,用上開胃的黑醋汁作調味,相當開胃醒神,作為前菜剛剛好. 青木瓜甘筍花生雲耳湯 餐湯也有2款選擇,有中式的也有西式的~ 不過個人很喜歡喝中式素湯,所以就選青木瓜甘筍花生雲耳湯~ 湯水相當熱燙,最喜歡喝滾熱辣的湯水. 非常足料的素湯,天然又滋潤,連湯料都要吃光光才滿足!! 吉列菇扒配上海菜飯 ($98) 菇扒炸得相當酥脆亦不油膩,又爽又滑的菇扒質感很特別,值得一試; 菜飯都相當足料,略嫌偏油了一點. 泰式鳳梨鮮蔬炒飯配香脆腐皮卷 ($98) 帶有少許辣度的鳳梨炒飯相當惹味,稔稔的飯有點似吃意大利飯; 腐皮卷的外型有點似雞肶,相當有趣. 不止賣相吸引,味道亦很不錯~ 松露蘑菇包 ($28) 即叫即蒸的包點,外鬆內軟,

青木瓜甘筍花生雲耳湯

吉列菇扒配上海菜飯 ($98)

泰式鳳梨鮮蔬炒飯配香脆腐皮卷 ($98)

松露蘑菇包 ($28)
即叫即蒸的包點,外鬆內軟,亦有不少菇菌,很有水準!

黑金蔴蓉包 ($28)
從小已愛吃蔴蓉包,但現在的酒家甚少賣這款懷舊包點,於這裡見到,當然要回味一下.

平常吃的蔴蓉包多用上白芝麻的,這裡用上黑芝麻更為特別. 黑色的外表,內裡是香甜的黑芝麻蓉,也適合作為飯後甜品呢!

凍檸蜜
甜甜的凍檸蜜,冰凍又透心涼!

咖啡朱古力千層班戟 (跟餐加$20)
千層班戟厚薄一致,忌廉又幼滑,而且甜度適中,非常之好食. 跟餐只加$20 實在超值,相當有水準,記得要留肚吃這款甜品呀!

很久沒吃過一餐由前菜、餐湯、主菜以及甜品都如此有質素,如果不說也不覺得正在吃素食,媽媽都相當滿意,說下次要與朋友再來吃!!

尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖

2017-09-18 141 浏览
我們夫妻都是食肉獸 , 但在 Green Monday 都會響應一下 , 停吃肉一天 ....因為 Green Monday 的關係 , 我們的晚餐就落腳於位於 尖沙咀 的 雅-悠蔬食 ~Menu ~   洗滌消化系統先要靠一杯 提子菠蘿清涼特飲 ~泰式香煎如餅 : 賣相先聲奪人 , 一客有四件 , 煎得很香口 , 味道和質感皆十分之實在 , 假如不說出來的話還以為真是一塊泰式煎魚餅  ~菇菌竹笙湯 : 材料豐富 , 清淡消暑 , 菌香味重 , 滿口幽香 , 有益健康 ~油雞縱菌鮮豆包紫薯焗千層闊麵 :  厚一厚的芝士層 焗得金黃香脆 , 驟眼看還以為是肉類 , 實情是油雞縱菌  , 食落的口感纖維也與肉相似 , 能構思到已經是神級廚師 , 加上神級廚藝 , Perfect ~   餐後甜品 蓮蓉焗西米布甸 , 吃過後悠然自得 ....本篇完 ~

Menu ~

洗滌消化系統先要靠一杯 提子菠蘿清涼特飲 ~

餐後甜品 蓮蓉焗西米布甸 , 吃過後悠然自得 ....

本篇完 ~
這間尖沙嘴的樓上餐廳主售fusion素食,以紫色為主調,感覺優雅。食物以中西合併fusion為特色。這天我們一行3人點了2個二人餐,另外點了小食。重要的事情要講3次,餐廳晚餐最低消費每人$200!其實不是問題,重點是book位前沒有事先提及👎🏻👎🏻套餐有先選中西餐湯,小食,主菜,手卷和甜品。餐飲可外加錢小食比較欣賞木瓜絲沙律,醬汁酸酸甜甜,很開胃。手卷其實都是菜和配料,沒有飯,店員提醒要盡快食,否則紫菜會變淋。千層面非常juicy,有大量素菜和豆製品夾入。獅子頭偏咸了一點最後甜品是小小的一件,這是我比較欣賞的,少食多滋味啊!整體是還好,重點還是沒有預先告知最低消費這是事,感覺太不老實😭
食物以中西合併fusion為特色。
這天我們一行3人點了2個二人餐,另外點了小食。
套餐有先選中西餐湯,小食,主菜,手卷和甜品。餐飲可外加錢
小食比較欣賞木瓜絲沙律,醬汁酸酸甜甜,很開胃。

千層面非常juicy,有大量素菜和豆製品夾入。
千層面

獅子頭偏咸了一點
最後甜品是小小的一件,這是我比較欣賞的,少食多滋味啊!
生菜飽
煎魚餅