餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

我好少食蔬菜🥦 最近想食健康啲 就想同我親愛嘅老公 我哋大家一齊多啲食蔬菜 今晚接完我最愛嘅老公放工之後揀咗呢間食素菜嘅餐廳 🍽Leisurely Veggie 地點好方便呀 都好近地鐵站 好容易搵 入到去 感覺好蟬 好放鬆舒服 裏面裝修都係淺紫色為主調 💜唔好以為食素就會好齋好悶 呢度嘅餐牌有好多種 有沙律/熱食嘅素菜, 中餐素菜等等🥦🥦今日揀咗個套餐 都覺得幾抵食 首先有兩款前菜 日本黑豆亞塔紫黑木耳 👍未食過阿塔子 都記得意 一粒晶瑩通透煙煙靭靭 酸酸妹妹 真係好開胃 同埋麻將沙薑豆絲粉皮 個麻醬配粉皮都好夾好開胃 香芒果牛油果手捲 🥑🥭紫菜好脆 牛油果配芒果真係好夾 亦都酸酸甜甜好開胃 白松露椰菜花忌廉濃湯 🍲呢個西湯都好特別 好濃鬱 又好多菇類加上木白松露打成 好creamy 主菜點咗和風黑松露露筍繪扁意粉 吉列牛油果🍝成個配搭好日式 好鍾意食蘆筍同埋牛油果呢個配搭得好好 食材都偏高級 我同老公都好鍾意食 甜品 加五蚊有個 玫瑰荔枝乳酪蛋糕 🍰顏色都好吸引 酸酸甜甜 呢一個晚餐嘅總結真係好正 另外我哋嗌咗個鹹香茄子喉菇栗子豆腐 🍲飯菜加 珍珠糙米飯 個豆腐煲熱辣辣好正 好好餸

今日揀咗個套餐 都覺得幾抵食 首先有兩款前菜

甜品 加五蚊有個 玫瑰荔枝乳酪蛋糕 🍰
顏色都好吸引 酸酸甜甜
呢一個晚餐嘅總結真係好正

另外我哋嗌咗個
鹹香茄子喉菇栗子豆腐 🍲飯菜加 珍珠糙米飯 個豆腐煲熱辣辣好正 好好餸飯 🍚

鹹香椰子喉菇栗子豆腐煲

呢一餐素菜好豐富之如 亦都好好味 感覺好健康好想下次再嚟
鹹香椰子喉菇栗子豆腐煲
2023-12-01 1460 浏览
今日同媽咪出尖沙咀,聽朋友介紹有一間幾精緻嘅新派素菜館,媽咪一定鍾意~就帶佢嚟試下啦!一入門口你完全唔會覺得佢係素菜館,同印象中嘅裝潢完全唔同,感覺似西餐廳~🤭🥰店舖內以紫色同白色為主調,感覺優雅舒適~☺️店員非常有禮貌,安排座位後就點菜~媽咪話下晝食得好飽,所以我哋先叫一個套餐,再加少少嘢啦!好彩只係叫一個晚餐,原來份量都非常多,包括兩個前菜小食、一個湯、一個手捲、一個主菜同埋一個甜品。兩個前菜係藜麥野菜松子薯球同鹵水花菇毛豆百葉豆腐~作為開胃菜真係好啱!鹵水豆腐配毛豆十分入味,三扒兩撥就食曬咁濟!🤭😝媽咪揀咗香芒牛油果苜蓿芽手捲,兩塊紫菜非常脆口,一上枱就要即刻享用啦~唔係淋咗就唔好食啦!姬松茸竹笙黃耳百合燉湯非常好飲!!🥰😍因為燉湯湯汁好清,但係姬松茸嘅香氣四溢,好好飲!主菜叫咗羊肚菌蘿蔔黃耳炆素腩配羽衣甘藍菜飯,真係好入味!而且素腩質感好有咬口,羽衣甘藍菜飯都好香!加多一個炒素翅,已經十分滿足!甜品升級咗做「紫脆金迷」,根本上係一杯香芋芭菲~入面除咗香芋雪糕,仲有草莓、金栗、麻薯、奇亞籽同哈密瓜粒,配埋雪糕忌廉仲有兩塊脆片,媽咪話食得好開心!🥰🥰👍🏻💝

紫脆金迷

2023-11-30
紫脆金迷
💠咸香茄子猴菇栗子豆腐煲🍆🌰熱辣辣上枱,豆腐煲好足料😍有好多新鮮嘅食材,煎炒香的茄子好入味🍆茄子半爽半棉而又好濕潤,咸鮮甘香😊配埋甜甜嘅栗子🌰軟嫩香滑嘅豆腐,同埋猴菇,非常惹味😋💠黑松露海鮮炒飯香氣撲鼻😌份量好足夠👍🏻👍🏻黑松露味道好濃郁💖炒飯唔會太油膩,炒得好乾身而且粒粒分明,有口感,仲有炒蛋,素火腿同埋素蝦等唔同嘅配菜,味道好夾😍有創意之餘仲好美味🤤💠沙嗲串燒(6串)串燒烤得好香,食落口好似肉嘅口感,同平時食串燒差不多,每一件都啱啱一口嘅份量😌再淋上沙嗲醬,味道好夾👍🏻整體味道嘅層次都提升左好幾倍,香香帶點微辣🙂惹味又可口!💠紫薯乳酪蛋糕好香濃嘅紫薯香味,甜度啱啱好😍紫薯同乳酪完美結合,我好鍾意食🫶🏻餐廳舒適寬敞,裝修簡約,配搭埋浪漫嘅淡淡紫色,好療癒! 上菜速度快,而且食物上枱全部熱辣辣,加哂分!餐廳店員服務態度友善,抵讚👍🏻令我對素菜有煥然一新感覺嘅一間新派素菜餐廳
💠咸香茄子猴菇栗子豆腐煲🍆🌰

💠黑松露海鮮炒飯

💠沙嗲串燒(6串)

💠紫薯乳酪蛋糕

2024-04-11 0 浏览
周一放工,我和老婆嘗試晚飯食素,我們選了尖沙咀的雅·悠蔬食享用美味的素食晚餐。這是我們第一次光顧這家餐廳,我們對這裡有莫明的期待。我們先點了一份大啡菇松露薄餅~$168。這道菜以薄脆的餅底為基礎,上面鋪滿了豐富的大啡菇和松露。每一口都散發著濃郁的香氣,松露的香味讓人胃口大開。接下來,我們嘗試了牛肝菌乾燒伊麵~$158。這道麵條煮得恰到好處,麵條彈牙,伴隨著牛肝菌的香味,讓人垂涎欲滴。每一口都讓我們感受到了大自然的美味。我們還點了海底椰桂花雪梨茶和玫瑰蘋果茶,分別是$38。海底椰桂花雪梨茶清新爽口,帶有淡淡的花香,而玫瑰蘋果茶則散發著迷人的芳香。最後,我們品嚐了焗蓮茸西米布甸~$48。布甸的口感柔軟細膩,蓮茸的香甜與西米的嚼勁相得益彰。整個晚餐過程中,我和老婆享受到了餐廳炮製素食美食的多樣化,滿足了我們的味蕾。

2024-04-02 63 浏览
好少可坐大廳要收人頭約$200低消… 本來覺得還間野算好 突然聽到覺得似被屈的感覺!! 啲野食每碟$150起步,食普通野算貴 但食物質素還是可以接受。 今晚低消令我卻步不會再去。

2024-04-01 30 浏览
放工想食得清淡啲,所以去咗尖沙咀食素,菜式選擇都唔少,晚市套餐HKD2xx有齊前菜兩款、燉湯、手卷、主食同甜品,仲可以另外加錢配嘢飲👍🏻👍🏻👍🏻.❤️香芒牛油果苜蓿芽手卷用上苜蓿芽代替飯,感覺更加輕盈,牛油果同芒果嘅味道好香❤️沙嗲粉絲素雞肉配羽衣甘藍飯單食羽衣甘藍飯都好好食,加埋吸收咗沙嗲汁嘅粉絲更正👍🏻❤️素大蝦炒金邊粉金邊粉做到泰式風味,有少少辣,味道唔錯❤️蜜糖吐司配雪糕吐司烤得好香脆,加埋蜜糖同雪糕好夾❤️蘋果蘆薈冰茶.📍 雅 ‧悠蔬食 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
❤️香芒牛油果苜蓿芽手卷
用上苜蓿芽代替飯,感覺更加輕盈,牛油果同芒果嘅味道好香
❤️沙嗲粉絲素雞肉配羽衣甘藍飯
單食羽衣甘藍飯都好好食,加埋吸收咗沙嗲汁嘅粉絲更正👍🏻
❤️素大蝦炒金邊粉
金邊粉做到泰式風味,有少少辣,味道唔錯
❤️蜜糖吐司配雪糕
吐司烤得好香脆,加埋蜜糖同雪糕好夾
❤️蘋果蘆薈冰茶
📍 雅 ‧悠蔬食 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
2024-03-30 31 浏览
姪仔黎緊生日,我送左他1個素食生日餐,估唔到年輕既佢對素菜感興趣!位於尖沙咀金馬倫道既雅 ‧悠蔬食,之前跟朋友黎過1次,無論食物質素抑或企理既裝潢,都值得推薦比有興趣品嚐素菜既朋友。姪仔第1次黎,驚覺店內一點也不像佢心目中素菜館既模樣,更似1間雅緻既西餐館,餐廳以白色同紫色為主,給人好浪漫同夢幻既感覺。餐牌內既食物選擇繁多,照片拍攝精美,令佢好好奇好想試下究竟素菜既味道。商量之後,我地點左個晚市套餐同小食拼盤。晚市套餐($258)羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬和四喜烤夫,這道菜結合了新鮮的羅馬蕃茄和脆口的藜麥,配上胡麻醬好開胃。一口爆汁的四喜烤麸,鮮軟入味,與沙津形成了有趣的對比。香芒牛油果苜蓿芽手卷,苜蓿芽是低熱量且營養豐富的食材,這個手卷用左苜蓿芽取代傳統的米飯,搭配新鮮的芒果和牛油果,味道好夾,為手卷帶來新鮮的口感和層次感,這個大力推薦一定要試。。周打黃耳桃膠忌廉濃湯,濃湯口感香滑,加入了黃耳和桃膠,讓湯更加豐富。桃膠被喻為平民燕窩,不僅低卡路里,還非常美味。主菜係白松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層闊麵。平時食開既千層夾住肉碎同茄醬,而呢個千層麵好唔同,端上檯已經聞到松露既香味,鮮露筍既爽

商量之後,我地點左個晚市套餐同小食拼盤。

晚市套餐($258)

主菜係白松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層闊麵。平時食開既千層夾住肉碎同茄醬,而呢個千層麵好唔同,端上檯已經聞到松露既香味,鮮露筍既爽脆、南瓜既清甜,加上鮮豆包、栗子、紫薯,創造出美味的素食版本,不僅清新美味,而且更加健康。

為滿足樣樣都想試既姪仔,點左個悠蔬食小食拼盤 (有蛋) $178
小食拼盤有酥脆腐皮卷,泰式魚餅,沙嗲串燒,酥炸蒟蒻同吉列牛油果,5款炸物香口卻不濃烈,亦沒有油膩感,有驚喜之餘味道一流
。擺盤好吸引,可謂幾可亂真的「偽肉食」素菜。

甜品選擇(+$38)升級朱古力蜜糖吐司遇上香草雪糕,方塊焗得外脆內軟,微燶表面沾上蜜糖,加上朱古力醬,簡直係完美既配合,在濃郁香草雪糕洒上花生碎,為整道甜點增添了豐富既層次感。

我覺得素菜好食,除了食材好之外,少不了店員貼心既招呼,她們適時提點手卷先食,可以食到紫菜香脆口感,甜品端上來時,熱情地介紹有個雪糕球藏在方塊麵包底喔!謝謝她們創造左1個溫馨既用餐體驗給我們。

四喜烤夫

• 周打黃耳桃膠忌廉濃湯
  • 甜品
  • 四喜烤麩
2024-03-30 11 浏览
尖沙咀[ 雅 ‧悠蔬食 ] 地址: 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖平時無肉不歡的我,今日想食健康啲,揀咗呢間新式素菜餐廳試下,即時對食素改觀,餐廳裝修以淺紫色為主調,環境很舒適。先試佢地既晚巿套餐,包括兩個前菜小食、一個湯、一個手卷、一個主菜和一個甜品,選擇多元化,十分豐富。前菜小食十分美味,是羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬 和四喜烤夫。姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯,椰子的清甜和菌菇鲜美完美融合,香氣撲鼻,不但味道鲜美,而且營養豐富。香芒牛油果苜蓿芽手卷,紫菜好脆口,特別之處是用苜蓿芽代替米飯,加上芒果和牛油果,口感 清新,酸酸甜甜好開胃。金沙羊肚菌露筍燴扁意粉配金沙腐皮卷,用腐皮卷成雞腿形狀,炸後加上金沙醬,香口惹味,扁意粉軟硬適中,加上清爽的蘆筍,鲜美的羊肚菌和蘑菇,搭配金沙醬汁,味道濃郁,令人回味無窮。另外點了餐廳的招牌菜~~黑松露薯蓉焗大啡菇,三隻大啡菇,中間釀了軟滑的薯蓉,舖上滿滿的芝士,香味四溢,伴碟還有沙律菜,令這道菜增色不少。甜品~~巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕,吐司香脆,切成方塊,伴上oreo餅、蜜糖、忌廉、朱古力醬,中間還有香草雪糕,我們吃得津津有味,十分滿足。呢一餐充滿
尖沙咀[ 雅 ‧悠蔬食 ]
地址: 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
前菜小食十分美味,是羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬 和四喜烤夫。
味道濃郁,令人回味無窮。
呢一餐充滿驚喜,其實蔬素食對身體和環境都有好處,既可以均衡營養,又可降低心血管疾病風險,保護動物和環境,我也要逐步增加蔬素食比例,改變一下。

• 黑松露薯蓉焗大啡菇
2024-03-28 16 浏览
雖然唔係茹素,不過食肉獸久唔久都要食下齋清腸胃😂呢間新式素菜餐廳有中菜又有西餐好多選擇🥗-晚市套餐 $258晚市套餐包左好多款菜式,岩哂我呢啲貪心咩都想試既人😛首先包括兩款前菜,羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬🍅同四喜烤夫。蕃茄係大蕃茄仲要原個上好新鮮,烤夫好入味而且夠淋。香芒牛油果苜蓿芽手卷🥑紫菜脆卜卜,第一次食無飯既手卷好得意🤣姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯,滋潤養顏岩哂女士👩🏻風乾蕃茄野菜松子燴意大利飯配天婦羅美國蘆筍,入面好多瓜同菇好足料🍚杏汁椰香紅豆糕🫘杏仁味好濃,香芋黑糖珍珠唔會太甜,充滿香芋味仲有好多珍珠🧋-素瑤柱桂花賽螃蟹素翅 $158成晚最鐘意係呢個餸,炒得好有鑊氣♨️而且好足料,差啲唔記得左自己係食緊齋😂
晚市套餐 $258
香芋黑糖珍珠唔會太甜,充滿香芋味仲有好多珍珠🧋
素瑤柱桂花賽螃蟹素翅 $158
2024-03-18
用餐时段
  • 周打黃耳桃膠忌廉濃湯
2024-03-28 7 浏览
🍱餐廳名稱: 雅 ‧悠蔬食🏫地址: 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖 ☎️電話: 37065827 我和媽媽本身不是素食者,但朋友說這裏的素菜真是很美味,今日決定來試試,真是喜出望外,確係水準之上👍我們點了一個套餐,包括有:~羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬、四喜烤麩感覺到食材新鮮,調味適中,非常開胃的前菜😃~香芒牛油果苜蓿芽手卷清新可口的素食卷物,芒果香甜,牛油果口感綿蜜又滋潤,搭配苜蓿芽增加脆爽口感,水準之作🤗~姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯真材實料的靚燉湯,姬松茸、竹笙同黃耳味道獨特清新,個湯清爽又滋補,真係好滋味,溫暖家的感覺盡上心頭🤗~素臘腸猴菇花菇煲仔飯上枱熱辣辣、香噴噴,各款食材配搭少許甜醬油非常惹味,我哋忍不住一口接一口全部食晒!🥰~杏汁椰香紅豆糕🍰這款糕點採用天然材料製作,不添加任何人工色素和防腐劑,椰香四溢,健康又美味👍呢度彈性幾高,除咗點咗一個套餐二人分享外,媽媽想食伊麵,就揀選咗呢款:~意大利牛肝菌乾燒伊麵牛肝菌的香氣和韌性搭配上彈牙的伊麵, 用料新鮮,味道濃郁,好食到停唔到口🤣總括來說,呢一間素食食物的質素應該係我試過最好的一間,難得食素菜也食得很滿足😬
🍱餐廳名稱: 雅 ‧悠蔬食
🏫地址: 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
☎️電話: 37065827

我們點了一個套餐,包括有:

~羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬、四喜烤麩
感覺到食材新鮮,調味適中,非常開胃的前菜😃

~香芒牛油果苜蓿芽手卷

~姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯

~素臘腸猴菇花菇煲仔飯

~杏汁椰香紅豆糕🍰

~意大利牛肝菌乾燒伊麵

價錢性價比低, 份量絕對兒童餐一樣, 如大食的朋友 會極度失望 !素食味道可以。 環境 可以老友記居多 。 逢初一十五我也會食素食齋 剛下個星期日就到尖沙咀這間素菜食 環境可以老友記多 叫了四個餐每個餐份量 也 幾小下 餐牌圖片感覺 份量有些少落差, 侍應服務態度可以 下次又要再 搵另一間素食了
!素食味道可以
最近想食健康啲 就想同我親愛嘅老公 我哋大家一齊多啲食蔬菜 今晚接完我最愛嘅老公放工之後揀咗呢間食素菜嘅餐廳 Leisurely Veggie 地點好方便呀 都好近地鐵站 好容易搵 入到去 感覺好蟬 好放鬆舒服 唔好以為食素就會好齋好悶 呢度嘅餐牌有好多種 有沙律/熱食嘅素菜, 中餐素菜等等今日揀咗個套餐 都覺得幾抵食 首先有兩款前菜 日本黑豆亞塔紫黑木耳 未食過阿塔子 都記得意 一粒晶瑩通透煙煙靭靭 酸酸妹妹 真係好開胃 麻將沙薑豆絲粉皮 個麻醬配粉皮都好夾好開胃 香芒果牛油果手捲 紫菜好脆 牛油果配芒果真係好夾 亦都酸酸甜甜好開胃 主菜點咗焗千層麵熱辣辣 份量好多夠曬飽肚有 大啡菇 蕃茄 等等非常健康甜品 紫薯千層糕煙煙韌韌 唔算好甜 好味呢一個晚餐嘅總結真係好正 呢一餐素菜好豐富之如 亦都好好味 感覺好健康

今日揀咗個套餐 都覺得幾抵食 首先有兩款前菜

紫薯千層糕煙煙韌韌 唔算好甜 好味
呢一個晚餐嘅總結真係好正

呢一餐素菜好豐富之如 亦都好好味 感覺好健康

• 香芒牛油果苜蓿芽手卷
好幾年前都去過呢間餐廳幾次,都係食夜晚,嗰陣嘅感覺都好好,西餐廳嘅環境,好似西餐咁樣上盤,由前菜到甜品,嗰陣晚餐大概人均$300今次同好友慶祝生日,係假日食lunch,發現價錢好抵,百零蚊一個setlunch仲可以坐到4點,唔趕客走環境真係好舒適,紫色主題,適逢過年,有啲農曆新年音樂。雖然坐唔到卡位,不過2人都坐到4人位服務員態度都友善呢間素食嘅食物整得好好咕嚕肉非常似肉朋友嘅鰻魚都話似最正係好多薑嘅食物,啱晒女人,今次湯品、飲品、甜品都有薑,驅寒一流!

lunch仲可以坐到4點,唔趕客走

環境真係好舒適,紫色主題,適逢過年,有啲農曆新年音樂。

雖然坐唔到卡位,不過2人都坐到4人位

服務員態度都友善

呢間素食嘅食物整得好好
咕嚕肉非常似肉

朋友嘅鰻魚都話似

2024-02-18
$128.5 (午餐)
庆祝纪念
生日
2024-02-07 142 浏览
尖沙咀呢間新派齋我食過好多次 每次都有新驚喜~ Dinner Set 258 up 有好多嘢食: 前菜 手捲 中西湯 主食 甜品 非常豐富💓 🥦日本黑豆亞塔子黑木耳 麻醬沙薑雞絲粉皮 兩個前菜酸酸尾尾好開胃 雞絲粉皮唔講係齋以為自己食緊真嘅雞😳 🥦香芒牛油果苜蓿芽手卷好清新~ 🥦白松露椰菜花忌廉湯 猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯 大愛忌廉湯 非常濃郁! 中湯好滋補~ 🥦牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲配羽衣甘藍菜飯 菜飯非常健康 啫啫煲好惹味🤤 🥦和風黑松露蘆筍會意粉配吉列牛油果  🥦 椰香紫薯千層糕 玫瑰荔枝乳酪蛋糕甜品細細份 唔太甜 啱啱好😋 📍雅 ‧悠蔬食尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
尖沙咀呢間新派齋我食過好多次 每次都有新驚喜~

🥦日本黑豆亞塔子黑木耳 麻醬沙薑雞絲粉皮

🥦香芒牛油果苜蓿芽手卷好清新~

🥦白松露椰菜花忌廉湯 猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯
大愛忌廉湯 非常濃郁! 中湯好滋補~

🥦牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲配羽衣甘藍菜飯

📍雅 ‧悠蔬食
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖

1K
2024-02-06 94 浏览
一直對素食餐廳好有興趣😍今次試下「雅 ‧悠蔬食」😉.泰式素辣肉碎飯配迷你泰式拼盤🍚素肉碎口感同真肉十分相似👍🏻加上豆角、辣椒、香葉炒更加香口🌿🔥仲有大量青瓜同太陽蛋飯🥒🍳充滿泰式風味🇹🇭泰式拼盤有泰式手作如餅🐠春卷、沙嗲串燒🍢烹調得剛剛好🤤食完都唔會覺得油膩☺️.泰式手作如餅(4件)🐟如餅大塊彈牙😆同泰式甜辣醬好夾🌶️.牛肝菌桃膠忌廉濃湯🥣牛肝菌味道濃郁🍄仲有粒粒桃膠🤎入口Creamy😋成個組合好fusion.泰式香茅金柚鮮果沙律🥗有沙律菜🥬菠蘿🍍車厘茄🍅柚子🍊花生🥜加上酸辣醬汁,幾有驚喜😛.奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾🥔估唔到香甜軟綿嘅紫薯同酸甜嘅蘋果🍠🍎莓乾🍇🥔會製造出意想不到嘅味道😱.香芒牛油果苜蓿芽手卷🍙以苜蓿芽代替飯🌱加上香芒同牛油果🥭🥑雖然草青味較重🥲但感覺輕盈清爽💦.椰香紫薯千層班戟🍰椰香味香濃🥥但紫薯味比較淡🥺層次分明.藍蝶花雪梨汁🍐.凍檸檬蜂蜜水🍋🍯
一直對素食餐廳好有興趣😍今次試下「雅 ‧悠蔬食」😉
泰式手作如餅(4件)🐟如餅大塊彈牙😆同泰式甜辣醬好夾🌶️