餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2017-12-07 87 浏览
阿妈成日话好挂住个黑芝麻包。今日放假,就带佢再黎食,还佢心愿。阿妈望住个餐牌,好似患上左选择困难症,情况仲好严重 ,成半个钟都未决定食乜,样样都话想食。唉,佢开心个样同小朋友去麦当当冇分别。为左阿妈,我将成份menu 影底左,等佢返屋企慢慢睇,顺便公诸同好职员之后好细心咁为阿妈介绍餐牌上既食物。不过最终都系我发板。横点阿妈样样都想食,叫乜俾佢都冇所谓啦苹果南瓜甘笋忌廉浓汤,南瓜煮到溶晒,所以完全唔似饮汤,似食糊仔多D。菜干莲藕甘荀什豆汤。好足料,有好多白菜干同豆豆,但妈咪话食唔到莲藕㖞。前菜好食。同上次有小许唔同,今次用左雪梨,好清甜,配埋藜麦和有机扁豆,感觉好实在。仲有小量沙律菜和蕃茄仔,好开胃。好食,好食,好食。卖相俾人感觉已经好舒服,青青绿绿,好有田园feel。青汁加忌廉系绝配,味道清新,唔觉肥腻,意粉烟韧糯口,面头更被撒上左一层芝士粉,非常creamy.呢个杞子面妈咪话第一次食。佢一听到话可以明目养肝,就话好好食,佢又真系清晒成碗面㖞。阿妈个餐仲包埋个点心拼盘虽然只得四件,但每件都系精心制作。阿妈话最钟意食翡翠豆苗饺,豆苗新鲜爽口,外皮又薄身个素烧包都好好食㖞,够热,包身软,馅

芦笋蘑菇青酱忌廉扁意粉
蕃茄鲜杞子面

阿妈个餐仲包埋个点心拼盘
个素烧包都好好食㖞,够热,包身软,馅料多又野味。
泰式香煎如饼,呢个系散叫,58蚊有四件。食得出系用大豆纤维加香芧整既煎饼,唔落酱汁都好好食,阿妈仲想食埋我个份添。
泰式香煎如饼
最后当然叫埋个黑金饱食啦,水准keep到,又香又滑既饱皮,内为流心芝麻馅,冇令人失望。

午餐可额外加钱食甜品,我叫左个腰困露俾妈咪,知佢一定钟意食。阿妈楚楚话只食两匙,点知又系自己食晒。一路食一路话最好食系呢样,问我点解知佢钟意食㖞。阿妈,我系你个肚出黎呀麻,当然清楚你啦

腰困露

我地两个人叫左咁多野食,当然食唔晒啦,职员有问需唔需要外卖盒,有预备既我当然一早预备好啦,食剩既令返屋企俾阿妈当宵夜。
2017-12-04
芦笋蘑菇青酱忌廉扁意粉